Politika

65 feliratkozó

több mint 5 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 799 — SuperBowl Champions 2013/2014
Ez is szep:
 index.hu/belfold/2021/01/06/torok_titkosszolgalat_budapest_megfigyeles_erdogan_hirszerzes/
undisputedly
Ez nagyon kemény egyébként. Megint csak a magyar szolgálatok, hmm, érdekes működését mutatja be.

Ugyanitt megnézném, hogy mekkora szerver pucolások vannak most éppen a runoff vége óta... Bármikor elő lehet venni a Microsoft ügyet, ugyebár.
Gyurma Pappa
Ebben speciel semmi kemény nincs sztem (mármint a megfigyeléseken, a zaklatás az más tészta). Minden diplomáciai szolgálat tele van kémekkel, és ügynökökkel (a demokratikus országoké is), és nyilvánvaló hogy a török diktatúrában ezek a kormányt szolgálják ki. Persze az kellemetlen, ha ezek után nem utasítunk ki közülük párat (nyilván nem fogunk)
Rynald
Nem ertek hozza semennyire, de szerintem a magyar szolgalatok valamelyikenek az lenne a dolga, hogy ezeket a tevekenysegeket meghiusitsa, nem?

Es most nem arra gondolok, hogy MIssion Impossible modra orizzek a celszemelyeket, hanem az, hogy tudjanak ezekrol a diplomatakrol, a tevekenysegukrol es szepen felkerjek oket arra, hogy akkor most tavozzanak.

Kulon erdekes ez ugye, hiszen a nemet titkosszolgalatok aktivan vedik az orszagukat kifejezetten erdogan embereitol is, rengeteg report volt errol.

Mi meg hagyjuk, hogy az EUs es nemet elit altal tamogatott torok ellenallast zargassak az EU teruleten? 😀

Mondjuk az azert erdekelne, hogy mekkora kapacitasa van a magyar szerveknek erre, 100 ember? 200? 1000?

Mondjuk 30 orszag 50 diplomataja jelent 1500 embert. Mekkora allomany kell 1500 diplomata kordaban tartasara? Azt olvastam nizza utan, hogy a francia szervek vezetoje lenyilatkozta, egy terror gyanus szemely kovetese kb. 7 ugynokot igenyel.

Szerk: Multkor felmerult bennem az oroszok lebukasa kapcsan, hogy amugy milyen modszerekkel vedik az allomanyt? Pl azt tudni, hogy milyen epuletekben van egy-egy ilyen szerv. Hogyan vedjuk ki azt, hogy valaki letaborozzon az epulet elott es profilozza azokat akik ki-be jarnak?

Szerk2: Meg valami, ha mar megeresztettem itt, tudja valaki, hogy egy ilyen titkosszolgat penzugyileg hogyan kompenzalunk annyira, hogy limitaljuk az atallas veszelyet? Mert azert megiscsak kozszolgak, egy csoro kis orszagban, ugyanakkor elemi erdekunk jol megfizetni oket, de pl a rendori fizuk menten nem tudom elkepzelni, hogy tisztes penzt kapnanak.
undisputedly
általánosságban mondok 1-2 dolgot aztán ha van kérdés akkor még hajrá.

Két fontosabb szerv van: IH és AH.

AH felel a magyarországi védelemért mind személyi mind intézményi szinten. Az más kérdés, hogy külföldi állampolgárok védelme ebbe beletartozik-e (sztem nem max akkor ha kapcsolódik ehhez valamilyen magyar/EU/NATO érdek). Létszámról nem igazán tudok semmit.
Kompenzáció: rendvédelmi szerv és kiemelt vmien szinten ott is ergó magasabb a fizu, de az új Kit-tel már lehet nem annyira vonzó egy minisztériumi pozival szemben. úgy gondolom épp a rendőri fizu miatt emelkedtek ki annó.

IH: el lehet olvasni a feladatkörüket, de lényegében ők a hírszerzők, az emberek A Hegyről vagy hegyi emberek. Ők abban nem érdekeltek, hogy védjenek is bárkit itthon. Létszám: eléggé alul vannak szabva tudomásom szerint.
Kompenzáció: ezt sosem láttam át, elvileg picit a sima közszolga felett vannak, de nem olyan nagyon, ami azt jelenti, hogy az AH-tól elmaradnak.

Igazi kompenzáció: mindkét szerv küldhet ki embert külszolgálatra. Vannak, akik nyílt poziba vannak, akik rejtettbe kerülnek ki. Azt, hogy ki mennyire tudja a fogadó államban: akikkel nem annyira rossz a kapcsolatunk azokról általában lehet tudni, hogy kik a rejtettek a nagykövetségen vica versa (ez tényleg úgy van, ahogy a Homelandben ábrázoltak, hogy alapvetően tudják is, és ezek a személyek egymással tartják a kapcsolatot, nem igazán köpnek bele a levesbe, hogy megpróbálnak mással kiépíteni kapcsolatot a nagyköviről.)

Fenti leosztásba belekaksizott a TEK, mert először megkapta az AH feladatköreinek egy részét, majd idővel az IH-nak is akár párhuzamosan is. Úgy tudom, hogy ők is küldenek már ki külszolgálatra embereket, amit azért nem értek, mert ott olyan magas fizu van, hogy nem tudom megéri-e nekik.

Akkor még van a KNBSZ, a katonák, akikről a legjobb véleményről vagyok magasan, de ők nagyon speciálisak. Létszám: ők hellyel közel megvannak tudomásom szerint, pénzben sem állnak rosszul.

Átállás veszélye: sztem elképesztően magas.
csebi
Koszi. Tehat kevesen vannak, sok munkara es szarul is fizetjuk oket. Nem fogok nyugodtabban aludni 😀
több mint 5 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 444 — Lucas Scott
Ez is szep:
 index.hu/belfold/2021/01/06/torok_titkosszolgalat_budapest_megfigyeles_erdogan_hirszerzes/
undisputedly
Ez nagyon kemény egyébként. Megint csak a magyar szolgálatok, hmm, érdekes működését mutatja be.

Ugyanitt megnézném, hogy mekkora szerver pucolások vannak most éppen a runoff vége óta... Bármikor elő lehet venni a Microsoft ügyet, ugyebár.
Gyurma Pappa
Ebben speciel semmi kemény nincs sztem (mármint a megfigyeléseken, a zaklatás az más tészta). Minden diplomáciai szolgálat tele van kémekkel, és ügynökökkel (a demokratikus országoké is), és nyilvánvaló hogy a török diktatúrában ezek a kormányt szolgálják ki. Persze az kellemetlen, ha ezek után nem utasítunk ki közülük párat (nyilván nem fogunk)
Rynald
Nem ertek hozza semennyire, de szerintem a magyar szolgalatok valamelyikenek az lenne a dolga, hogy ezeket a tevekenysegeket meghiusitsa, nem?

Es most nem arra gondolok, hogy MIssion Impossible modra orizzek a celszemelyeket, hanem az, hogy tudjanak ezekrol a diplomatakrol, a tevekenysegukrol es szepen felkerjek oket arra, hogy akkor most tavozzanak.

Kulon erdekes ez ugye, hiszen a nemet titkosszolgalatok aktivan vedik az orszagukat kifejezetten erdogan embereitol is, rengeteg report volt errol.

Mi meg hagyjuk, hogy az EUs es nemet elit altal tamogatott torok ellenallast zargassak az EU teruleten? 😀

Mondjuk az azert erdekelne, hogy mekkora kapacitasa van a magyar szerveknek erre, 100 ember? 200? 1000?

Mondjuk 30 orszag 50 diplomataja jelent 1500 embert. Mekkora allomany kell 1500 diplomata kordaban tartasara? Azt olvastam nizza utan, hogy a francia szervek vezetoje lenyilatkozta, egy terror gyanus szemely kovetese kb. 7 ugynokot igenyel.

Szerk: Multkor felmerult bennem az oroszok lebukasa kapcsan, hogy amugy milyen modszerekkel vedik az allomanyt? Pl azt tudni, hogy milyen epuletekben van egy-egy ilyen szerv. Hogyan vedjuk ki azt, hogy valaki letaborozzon az epulet elott es profilozza azokat akik ki-be jarnak?

Szerk2: Meg valami, ha mar megeresztettem itt, tudja valaki, hogy egy ilyen titkosszolgat penzugyileg hogyan kompenzalunk annyira, hogy limitaljuk az atallas veszelyet? Mert azert megiscsak kozszolgak, egy csoro kis orszagban, ugyanakkor elemi erdekunk jol megfizetni oket, de pl a rendori fizuk menten nem tudom elkepzelni, hogy tisztes penzt kapnanak.
undisputedly
általánosságban mondok 1-2 dolgot aztán ha van kérdés akkor még hajrá.

Két fontosabb szerv van: IH és AH.

AH felel a magyarországi védelemért mind személyi mind intézményi szinten. Az más kérdés, hogy külföldi állampolgárok védelme ebbe beletartozik-e (sztem nem max akkor ha kapcsolódik ehhez valamilyen magyar/EU/NATO érdek). Létszámról nem igazán tudok semmit.
Kompenzáció: rendvédelmi szerv és kiemelt vmien szinten ott is ergó magasabb a fizu, de az új Kit-tel már lehet nem annyira vonzó egy minisztériumi pozival szemben. úgy gondolom épp a rendőri fizu miatt emelkedtek ki annó.

IH: el lehet olvasni a feladatkörüket, de lényegében ők a hírszerzők, az emberek A Hegyről vagy hegyi emberek. Ők abban nem érdekeltek, hogy védjenek is bárkit itthon. Létszám: eléggé alul vannak szabva tudomásom szerint.
Kompenzáció: ezt sosem láttam át, elvileg picit a sima közszolga felett vannak, de nem olyan nagyon, ami azt jelenti, hogy az AH-tól elmaradnak.

Igazi kompenzáció: mindkét szerv küldhet ki embert külszolgálatra. Vannak, akik nyílt poziba vannak, akik rejtettbe kerülnek ki. Azt, hogy ki mennyire tudja a fogadó államban: akikkel nem annyira rossz a kapcsolatunk azokról általában lehet tudni, hogy kik a rejtettek a nagykövetségen vica versa (ez tényleg úgy van, ahogy a Homelandben ábrázoltak, hogy alapvetően tudják is, és ezek a személyek egymással tartják a kapcsolatot, nem igazán köpnek bele a levesbe, hogy megpróbálnak mással kiépíteni kapcsolatot a nagyköviről.)

Fenti leosztásba belekaksizott a TEK, mert először megkapta az AH feladatköreinek egy részét, majd idővel az IH-nak is akár párhuzamosan is. Úgy tudom, hogy ők is küldenek már ki külszolgálatra embereket, amit azért nem értek, mert ott olyan magas fizu van, hogy nem tudom megéri-e nekik.

Akkor még van a KNBSZ, a katonák, akikről a legjobb véleményről vagyok magasan, de ők nagyon speciálisak. Létszám: ők hellyel közel megvannak tudomásom szerint, pénzben sem állnak rosszul.

Átállás veszélye: sztem elképesztően magas.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
Ez is szep:
undisputedly

Gyurma Pappa
Rynald

Szerkesztette: undisputedly
több mint 5 éve
Rynald Indianapolis Colts 267
Ez is szep:
undisputedly

Gyurma Pappa
több mint 5 éve
FLZOLI Denver Broncos 12 645 — farkas.l.zoltan@gmail.com
 telex.hu/sport/2021/01/06/puskas-arena-orzes-valton
🤣🤣🤣
nagir
Nyílván valós az a 2,5 milliárd bruttó 77 550 munkaórára.
Csak 32e Ft-os órabér egy magasan képzett (=8 osztály) kokszos retardáltnak.
Tök reális 😊

több mint 5 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 396
Ez is szep:
undisputedly

Gyurma Pappa
Az a csoda, hogy ezt lehozta az index.
több mint 5 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 418 — zászló zászló szív
Ez is szep:
undisputedly

több mint 5 éve
nagir New York Giants Michigan Wolverines 8 459 — Bla, bla, bla
 telex.hu/sport/2021/01/06/puskas-arena-orzes-valton
🤣🤣🤣

ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Jan-Ove Waldner FAN!!!
több mint 5 éve
Ez is szep:
több mint 5 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 609 — No 1 Qwan'tez Stiggers fan
Nálunk pont az a baj, hogy megkérdezi ugyan a vezetőség, hogy technikai oldalról mit hogy szeretnénk, mi megvalósítható, el is mondjuk (több évtizedes tapasztalattal), aztán természetesen magasról leszarják, és csinálják ahogy ők gondolják, vagy ahogy 100 dollárral olcsóbb (akkor). Aztán pár hónappal, egy-két évvel később csak kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és szar az egész, és orbitális szopás van, és lehet újra csinálni egy rakat mindent, ami kikúrt sok idő, meló, pénz.
warr_b
Nekem egy trükköm: olyan emberekkel veszem körül magam, hogy amikor céges meeting van, akkor szakmai kérdésekben én legyek a leghülyébb a teremben. A könyvelésen is elindultunk ebbe az irányba, de az adatelemző cégnél ott tökélyre vittem, én tényleg csak cégvezetni kellettem, ezért is tudtam könnyedén eladni az egyik alvállalkozónknak + az értékesítési vezetőnek.

A saját apám is azt mondtam 5 éve, hogy ez egy szar taktika, és meg fogom látni hogy. Megláttam, egy sikeres exit lett az eredménye. A most épített új cégemben már 100%-ban ez a policy van. Nálam van a felelősség, a kassza kulcs és a végső döntések, de pl. egy csomó mindenhez nem értek. És ez csak egyre jobb lesz, mert egyre kevesebb dologhoz fogok érteni a cégen belül, és semennyire nem sajnálom ezt.
Gyurma Pappa
Ez egy elég optimista hozzáállás.
Lehet hogy bejött jól csináltad/de bőven tudnék ellenpéldákat mondani... a kamionszervíztől a bankszakmáig.
(Nyilván, ha van annyi jó embered hogy meg lehet oldani, az már egy hatalmas segítség kezdésnek... én a legtöbb helyen ahol dolgoztam, már ezzel gond volt...)

Abban egyetértek, hogy ne legyen technical dependency a cégvezetőn - ez a skála másik vége, amikor jön a mikro mgmt, vagy hogy mindenben a főnökhöz kell rohangálni.

De amit írtál az meg a másik pólus - szerintem pont az a lényege a dolognak, hogy mikor kell jobban meghúzni a gyeplőt és mikor kell megereszteni...

Szerkesztette: Igor

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 16 609 — No 1 Qwan'tez Stiggers fan
ugye én közigben dolgoztam mindig is életemben (most is annak számít, de ez ég és föld).
ez a nem kérdezünk dolog annyira jellemző volt a közigben is, mert féltek az emberek kérdezni nehogy kiderüljön, hogy nem értenek hozzá.
csebi
Ez egy teljesen tipikus emberi tulajdonság/csapda, nem csak közigazgatás... bárhol.
Az emberek félnek kérdezni, mert butábbnak látszódnak tőle.

Amikor új ember jön, ez az első amit általában a fejébe verek (pláne ha olyan kultúrkörből/országból, ahol ez még inkább gond) - ne tudd meg hányszor ismételgettem meg ezt.

Szerkesztette: Igor

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 28 413 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Nálunk pont az a baj, hogy megkérdezi ugyan a vezetőség, hogy technikai oldalról mit hogy szeretnénk, mi megvalósítható, el is mondjuk (több évtizedes tapasztalattal), aztán természetesen magasról leszarják, és csinálják ahogy ők gondolják, vagy ahogy 100 dollárral olcsóbb (akkor). Aztán pár hónappal, egy-két évvel később csak kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és szar az egész, és orbitális szopás van, és lehet újra csinálni egy rakat mindent, ami kikúrt sok idő, meló, pénz.
warr_b
Nekem egy trükköm: olyan emberekkel veszem körül magam, hogy amikor céges meeting van, akkor szakmai kérdésekben én legyek a leghülyébb a teremben. A könyvelésen is elindultunk ebbe az irányba, de az adatelemző cégnél ott tökélyre vittem, én tényleg csak cégvezetni kellettem, ezért is tudtam könnyedén eladni az egyik alvállalkozónknak + az értékesítési vezetőnek.

A saját apám is azt mondtam 5 éve, hogy ez egy szar taktika, és meg fogom látni hogy. Megláttam, egy sikeres exit lett az eredménye. A most épített új cégemben már 100%-ban ez a policy van. Nálam van a felelősség, a kassza kulcs és a végső döntések, de pl. egy csomó mindenhez nem értek. És ez csak egyre jobb lesz, mert egyre kevesebb dologhoz fogok érteni a cégen belül, és semennyire nem sajnálom ezt.
Gyurma Pappa
Nem az a gond, hogy nem ért hozzá, nyilván nem az a dolga, hogy a techinkai részleteket ismerje.
De mondjuk figyelembe vehetné, amit azok mondanak, akik értenek hozzá és 20 éve ezzel foglalkoznak.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
warr_b

több mint 5 éve
Talán elmesélhető sztori név és cégnév nélkül: végeztünk egy előkészítő kutatást arra vonatkozólag, hogy milyen minták adnak a legjobb kutatási eredményt. Ehhez felhasználtuk az adott cég elmúlt X éves kutatás anyagait, összevetettük az eredményekkel, csináltunk rá egy becslést, ezt a szokásos minőségben leanimált prezentációban, mozgó grafikonokkal bemutattuk. A kutatás lényegi része az volt, hogy megmutassuk, hogy becslésünk szerint az egyes változók milyen hatással vannak a végkimenetelre, és azok változása hogyan hatna rájuk. Ehhez készült egy nagyon látványos 3D grafikon csomag (10 perc pythonban megírva), majd a végén tettünk egy javaslatot, hogy miként lehetne a mostani 80-85%-os pontosságot 90% fölé vinni. Meghallgattak, ott volt az igazgató, a vezető kutató meg a kérdezőbiztosok főnöke. Én ritkán mentem el ügyfélhez, itt azért voltam ott meg kurva büszke voltam mert tudományosan, prezentálásban és üzletileg is egy nagyon alapos és kimagasló szintű anyag volt. Furcsa volt, hogy senki nem kérdezett semmit. Megköszönték, jelentkeznek. 4-5 hétig semmi, majd kaptam egy nagyon sértett hangvételű levelet, melyben leírták, hogy ez egy nagy mellébeszélés, amit mi csinálunk, mert az ő kutatóik, szakembereik nem tudják reprodukálni az eredményeinket, így bizonyára valahol csaltunk a matekkal. Írtunk vissza, hogy természetesen nem, és amint aláírják a teljesítésigazolást, hozzáadjuk őket a Githez, és eltölthetik az összes forráskódot, a feltréningelt modellt, mindent. Újabb 4 hét csend, majd kaptam egy szöveg nélküli emailt, amiben csak csatolva volt PDF-ben az aláírt telj.ig. Számláztunk, fizettek, megadtuk a Git hozzáférést, és soha többet nem keresett minket senki attól a cégtől. Tavaly, amikor már így tudott volt, hogy eladtam a céget, felhívott a kutatási igazgató akkori jobb keze, aki azóta eljött attól a cégtől, és elmesélte, hogy konkrétan az volt a gond, hogy nem volt a cégen belül senki, aki értett volna a pythonhoz, vagy ismerte volna azokat a modelleket, amivel dolgoztunk, és az első 4-5 hétből a nagyrésze azzal ment el, hogy rájöjjenek, hogy mi is az amiről mi beszélünk, milyen elméletek vagy mi mentén dolgozunk. És amikor nem sikerült, ahelyett hogy kérdeztek volna besértődtek, aztán a válasz email után 2 hét alatt sikerült találni olyan embert, aki segít majd nekik "visszafejteni" a kódot, amit csináltunk. Aztán a következő 6 hónap alatt sem sikerült megérteni, így inkább gondolkodás nélkül elkezdték implementálni, és láss csodát, az egyik legpontosabb elemzéseket adják azóta.

Természetesen szakmai berkekben nagyon sok hajmeresztő sztorit hallottunk, de ezek nagy része nem bizonyítható, így inkább el sem mesélem.
Gyurma Pappa
ugye én közigben dolgoztam mindig is életemben (most is annak számít, de ez ég és föld).
ez a nem kérdezünk dolog annyira jellemző volt a közigben is, mert féltek az emberek kérdezni nehogy kiderüljön, hogy nem értenek hozzá.

ez a gondolkodás nélküli implementálás nem hordoz veszélyt magában hosszútávon? gondolom folyamatosan kellene monitorozni az eredményeket, és finomítani a kódon, hogy továbbra is 90% alatt maradjon.
csebi
warr_b
ez meg a másik véglet. kikérik a "szakmai" véleményünket, de tök feleslegesen. ilyen is volt jó pár.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 28 413 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Talán elmesélhető sztori név és cégnév nélkül: végeztünk egy előkészítő kutatást arra vonatkozólag, hogy milyen minták adnak a legjobb kutatási eredményt. Ehhez felhasználtuk az adott cég elmúlt X éves kutatás anyagait, összevetettük az eredményekkel, csináltunk rá egy becslést, ezt a szokásos minőségben leanimált prezentációban, mozgó grafikonokkal bemutattuk. A kutatás lényegi része az volt, hogy megmutassuk, hogy becslésünk szerint az egyes változók milyen hatással vannak a végkimenetelre, és azok változása hogyan hatna rájuk. Ehhez készült egy nagyon látványos 3D grafikon csomag (10 perc pythonban megírva), majd a végén tettünk egy javaslatot, hogy miként lehetne a mostani 80-85%-os pontosságot 90% fölé vinni. Meghallgattak, ott volt az igazgató, a vezető kutató meg a kérdezőbiztosok főnöke. Én ritkán mentem el ügyfélhez, itt azért voltam ott meg kurva büszke voltam mert tudományosan, prezentálásban és üzletileg is egy nagyon alapos és kimagasló szintű anyag volt. Furcsa volt, hogy senki nem kérdezett semmit. Megköszönték, jelentkeznek. 4-5 hétig semmi, majd kaptam egy nagyon sértett hangvételű levelet, melyben leírták, hogy ez egy nagy mellébeszélés, amit mi csinálunk, mert az ő kutatóik, szakembereik nem tudják reprodukálni az eredményeinket, így bizonyára valahol csaltunk a matekkal. Írtunk vissza, hogy természetesen nem, és amint aláírják a teljesítésigazolást, hozzáadjuk őket a Githez, és eltölthetik az összes forráskódot, a feltréningelt modellt, mindent. Újabb 4 hét csend, majd kaptam egy szöveg nélküli emailt, amiben csak csatolva volt PDF-ben az aláírt telj.ig. Számláztunk, fizettek, megadtuk a Git hozzáférést, és soha többet nem keresett minket senki attól a cégtől. Tavaly, amikor már így tudott volt, hogy eladtam a céget, felhívott a kutatási igazgató akkori jobb keze, aki azóta eljött attól a cégtől, és elmesélte, hogy konkrétan az volt a gond, hogy nem volt a cégen belül senki, aki értett volna a pythonhoz, vagy ismerte volna azokat a modelleket, amivel dolgoztunk, és az első 4-5 hétből a nagyrésze azzal ment el, hogy rájöjjenek, hogy mi is az amiről mi beszélünk, milyen elméletek vagy mi mentén dolgozunk. És amikor nem sikerült, ahelyett hogy kérdeztek volna besértődtek, aztán a válasz email után 2 hét alatt sikerült találni olyan embert, aki segít majd nekik "visszafejteni" a kódot, amit csináltunk. Aztán a következő 6 hónap alatt sem sikerült megérteni, így inkább gondolkodás nélkül elkezdték implementálni, és láss csodát, az egyik legpontosabb elemzéseket adják azóta.

Természetesen szakmai berkekben nagyon sok hajmeresztő sztorit hallottunk, de ezek nagy része nem bizonyítható, így inkább el sem mesélem.
Gyurma Pappa

ez a gondolkodás nélküli implementálás nem hordoz veszélyt magában hosszútávon? gondolom folyamatosan kellene monitorozni az eredményeket, és finomítani a kódon, hogy továbbra is 90% alatt maradjon.
csebi

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
több mint 5 éve
csebi
Ez úgy működik, hogy ha a modellt kiterjesztik az új adatokkal, akkor önjavító a mechanizmus. Ugye mi csak a matek keretet csináljuk meg, az adatoktól függ a végeredmény. Ez ilyen axioma: minél jobb és több adatod van, annál pontosabb lesz az előrejelzés. Szóval ha nem csinálnak mást, csak az elkészült adattáblákat kiegészítik az új kutatások soraival, akkor a modell önjavít. Pont ez a lényeg, hogy nem szabályokat alkotunk, hanem az automatika keresi meg az összefüggéseket. Ha új adatok jönnek, akkor újraalkotja a szabályokat.

Jelenesetben annyira lassan változik a magyar társadalom, hogy 4-5 évente elég ránézni, hogy van-e valami jelentős változás. Itt kimondottan trendkutatásról volt szó, tehát nem egy-egy ügy lekérdezéséről, ott ugye az egyszerű véletlen mintavétel a célravezetőbb, mert ott nincsen előzetes felvetésed arra vonatkozólag, hogy az adott csoport hogy értékeli az adott kérdést. A pártreferenciakutatásnál pont ez a lényeg, hogy vannak előredefinálit csoportok, akiket mindenképp le akarunk kutatni, mert így tudod biztosítani teljeskörűséget. 1000 fős minta egyszerre kicsi és nagy. Kicsi, mert az egyszerű véletlen mintavételhez egyszerűen túl nagy a szórás (3-5%-os hibahatár nagyon sok), és nagy nehéz így jól felépített mintavételi eljárás mentén biztosítani megfelelő társadalmi rétegződést, sok outlier fog bekerülni, amik elvihetik a végeredményt.

több mint 5 éve

Gyurma Pappa

több mint 5 éve
Elég hosszú cikk, de részletesen bemutatja, hogyan neznek ki nálunk a közvélemény kutatások, és alapvetően hogyan használják fel narraciora.

444.hu/2021/01/04/tenyleg-vezet-az-ellenzek-a-kozvelemeny-kutatasokban
csebi
Sokat gondolkodtam, hogy mit tudok írni, anélkül, hogy megsérteném az NDA-mat, próbálok így röviden és tömören fogalmazni.

1) Magyarországon nagyon kevés olyan közvéleménykutató van, aki nem politikai megrendelésre dolgozik. És most ne úgy értsétek, hogy politikai megrendelésre ezt vagy azt mondanak, hanem hogy pártok fizetik a kutatásokat. A nyilvánvalóak (Századvég, Iránytű, IDEA stb.) mellett a Medián is kutat pártmegrendelésre.

2) Ami a nagyon fontos választóvonal, hogy ki, miből él. A ZRI, a Medián, régen a Gallup (ők ugye 2014-ben azért vonultak ki, mert nem kaptak politikai megbízásokat) és a Szonda Ipsos mind a piacról élnek. Kutatnak cégeknek, alapítványoknak, kutatóknak. A Századvég, IDEA, Iránytűs stb. 90%-ban a pártjukból élnek, ebből kifolyólag elfogultak az eredmények tálalásában. És ami a legfontosabb: sokkal több nem publikus kutatást csinálnak.

3) Szakmailag mindenhol vannak kiemelkedő modellezők, kutatók, matematikusok. Ami a nagy különbség, hogy ki, mennyire hajlandó eladni magát és az eredményeit, tehát ahogy mi mondjuk, az üzleti vezetésben vannak jelentős különbségek. Meg kell érteni: a Századvég pontosan kutat, ha akar, de tud olyan predesztinatív kérdőívek csinálni, ahol az elemzések rendben lesznek, de már előzetesen úgy állították össze a kérdések, hogy a hipotézist alátámassza. Természetesen ezek nem jó kutatások.

4) A politikailag érintett kutatások 95% sosem lesz publikus. Hallomásból tudom, hogy a Századvég heti szinten végez mikroméréseket, és tanácsad OV-nak. Ezzel egyébként szerintem nem is lenne semmi baj, csak az a baj, hogy ezt mi fizetjük. És vissza is kanyarodunk oda, hogy miért nem dolgoztam sosem magyar politikai projekten: a pártfinanszírozás. Ha átláthatóan jöttek volna a pénzek, akkor sosem nyafogtam volna. De hogy egyértelműen politikai célú megrendelések többnyire normál piaci szereplőktől jönnek, sosem tetszettek. És most ne csak kormányoldara gondoljatok.

5) A másik gondom, hogy a magyar közvéleménykutató cégek 3-4 évvel el vannak maradva kutatásmódszertanban, technológiában, elméleti tudásban egy nyugati kutatótól. Pont kitörölheti a seggét Závecz a 30 éves kutatói múltjával, ha egy 21 éves data scientist csávó 40 perc alatt ír egy modellt, ami előrejelzi FB üzenetek alapján egy adott csoport várható viselkedését. Ez az ok, ami miatt rá vannak szorulva a közvéleménykutató cégek a politika, a politikai sajtó jó indulatára.

több mint 5 éve
nagir New York Giants Michigan Wolverines 8 459 — Bla, bla, bla
 www.portfolio.hu/global/20210105/trump-veje-megoldott-egy-ujabb-kozel-keleti-konfliktust-464012?amp
Ügyes gyerek!😉

ETO, A.C. Milan, Winnipeg Jets, Liverpool F.C., SF Giants, Chicago Bulls, Vale 46, MvG, Senna, Lance Armstrong, Stephen Hendry, Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Jan-Ove Waldner FAN!!!
több mint 5 éve
eaglesmcnabb Baltimore Ravens Virginia Tech Hokies 22 865 — je suis poloska
Az a gond, és itt a fő probléma szerintem, hogy összemosódnak témák (nyilván szándékosan összemossa őket a politikai kommunikáció):
1) Születni gyerek egy hím és a női ivarsejtből tud, de a tudomány ott tart, hogy nem feltétlenül szükséges, hogy az én hímsejtem és a párom nősejtje legyen jelen. Az, hogy az itthoni bigott tv-k ezt tiltják, nem azt jelenti hogy lehetetlen, Brno tárt karokkal várja a magyar EUR-ját is (egyik legjobb barátom feleségének a petéi nem voltak alkalmasak, így "vettek" petesejtet). Tehát a biológiai korlát megugorható, ha valaki gyereket szeretne (két férfi esetén ugye a béranyaság is egy létező intézmény, szintén elég a csehekig menni).
Gyurma Pappa
nekem egy Svájcban élő homoszexuális ismerősöm olyat mesélt, hogy meg tudják már azt oldani, hogy összemixelik az ő és párja hímivarsejtjeit, szereznek valahonnan petesejtet (asszem főleg Ukrajnából szoktak), és így hozzák létre a babát. Így mindkettőjük genetikája benne van a gyerekben.
nem csekkoltam, de ők biztosan utánajártak, ráadásul a párja orvos, ezért nem kételkedtem ebben. na most, ha már ez így lehetséges akkor pl az Alaptörvény egy ordas nagy hazugsággal indít, mert itt ugye az apa 2 férfi 😊
csebi
Konkrét példa:
Középtávoli meleg unokaöcsém Berlinben megházasodott, majd a párjával úgy tudtak teljesen legálisan szülővé válni, hogy egy amerikai klinikán levették a spermájukat, passzítottak hozzá petesejteket, egy amerikai nő kihordta, és lett egy ikerpár amerikai állampolgár gyerekük, az egyik vérszerint tőle, a másik a párjától van, mindez kb. 300ezer dollárba került.
Vagyis az apa meleg, az anya nem tudni ki.
Teljesen legálisan. A homofóbok meg forognak a sírjukban, még ha élnek, akkor is.
Sobri Jóska
de azért jó nagy vicc hogy ehhez 300K dodó kell.

Egy meleg pár nem fogadhat örökbe, pedofil meg simán. Fasza...
Nehogy már örökbe fogadhassanak, a végén még kevesebb lesz az intézetis gyerek.
Ahogy az sem probléma hogy egy anya megszül öt gyereket, intézetbe adja, a nagyanyja meg örökbe fogadja és kap rájuk 70k fejkvótát havonta per koponya, abból meg piálnak cigiznek egész hónapban a retekben, az érdekes mód nem bassza senki szemét 😀, de melegek nehogy má' örökbe fogadhassanak.

Én nem értem, valaki magyarázza el, ha egy meleg pár örökbe fogad egy hetero beállítottságú gyereket, akkor abból hogy a picsába lesz meleg? Ha 2 fehér ember örökbe fogad egy fekete gyereket, véleményem szerint abból se lesz fehér soha, még ha napi kétszer fürdetik se 😀

Nyakunkon ez a geci vírus, nyakunkon a válság, és kb. ez a legnagyobb probléma hogy a melegek ne fogadhassanak örökbe.

No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Myles Garrett, Jerry Jeudy, Tre Harris, Jayden Higgins és Nick Chubb fan!!!
több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 55 830 — The Mathematician
 www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-04/google-workers-launch-union-escalating-tension-with-management?srnd=premium&sref=lagJc1td

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Továbbá a Fidesz nem azért promótálja ezt mert ebben hisz vagy ez annyira jó nekik, hanem azért, mert ez tetszik a szavazóknak. Ugyanezért tolják a keresztény dumát is, nem véletlenül álltak össze a KDNP-vel.
Solymi
Egy párt azt tűzi a zászlajára ami az ő választóinak az elkepzelése, megdöbbentő 😊
davemayer
Ha megvezeti az se jó, ha kiszolgálja az se.
A magyar választó nagyon válogatós, igényes, semmi sem felel meg neki igazán.
Sobri Jóska
A helyzet, hogy az eredeti állítás sem igaz, a középső csúsztatás, az utolsó pedig irónia.

Sorban:
1) A szavazói kisebbéségnek tetszik ez. Fő szempont, hogy identitás adjanak a szavazói többségének. Sokkal egyszerűbb mi vs. ti dimenzióban gondoldolkodni, mint komplexen. Ezt szolgálják a képek, a hitrendszerek, a szélsőséges témák felkarolása. Korábban írtam erről, teljesen abortusz ellenes mindössze a társadalom 8% az USA-ban, teljes liberalizációt is többet támogatják, de azzal, hogy egy szűk kisebbség véleményét hangosítják fel, a csendes többség elhiszi, hogy ez az identitásának is a része, még ha ő maga nem is ért vele egyet, de AZOK meg az alapértékeink ellen vannak, hiszen AZOK abortuszpártiak, MI meg nem. Remélem érthető 😊

2) Lásd az előzőt. Nem ez a választóik elképzelése. Az egyének általában sokkal kisebb dolgokban gondolkodnak (legyen mit enni, kit megbaszni, mit megnézni), de ha elbizonytalanodnának kapnak egy mankót az párttól, hogy mibe kell fogódzkodni (kereszténység), és mi ellen vagyunk (libernyákok).

3) Jóska meg ironizál, erre nincs mit mondani 😀

A konzervatív populista oldal tökéletesen ráérzett arra, amit egyébként a baloldaltól tanultak el: jól azonosítható identitások mentén kell felépíteni az emberek tudatát, azok mentén kell kondíciónálni őket, és akkor el fognak hinni mindent is. Jól kondícionált szavazó pedig hajlandó lenyelni nagyobb faszságokat is, vagy elfogadni olyan dolgokat amiket MI csinálunk (lásd Lölö & Co.). Azért nagyon érdekes most a COVID okozta válság, mert ez egy olyan helyzet, amit nehéz kimagyarázni identitások mellett, és ráadásul a szavazók egyre jobban telítődtek. A mérsékelt jobboldaliak gyomra a világon mindenhol egyre nehezebben veszi be a bullshitet, és hiába rekord szavazat Trump mellett, ha AZOK többet kapnak.

Ajánlom a témában:  www.economist.com/international/2020/06/03/fake-news-is-fooling-more-conservatives-than-liberals-why , egy kutatást elemeznek, semmi meglepő, de jól összefoglalja, és van benne egy kulcsmondat, ami megmutatja, hogy miért tudott nyerni Biden és miért nehéz itthon: "Liberals have to win votes from moderates; conservatives can prevail by just getting out their base. As politics becomes more polarised, energising the base gets easier, and winning over moderates harder."

több mint 5 éve
A Dozsa Gyorgy uti gazolot megint elkaptak, most szilveszterkor. Korabban linkeltem par hete is, hogy covid szabalyokat szegve kaptak el,akkor eppen edzett egy konditeremben.

Mar nem is vicc ez, hanem tragikomedia.

index.hu/belfold/2021/01/04/dozsa_gyorgy_uti_baleset_rendorseg_drog_kokain/
undisputedly
Ha másért nem is lenne (dehogynem...)de ezért már kozrohely tárgya a bíróság...az ügyészség indítványozta, hogy tartoztassák le, de a bíróság nem rendelte el...
MC12
Ebben élünk.
Ha ismersz valahol valakit, akkor el tudsz intézni ezt-azt.
Ez nem a bíróságon múlik.
Inkább pár telefonhíváson.
Mindnyájunknak van errő személyes sztorija, ne álszentkedjünk.
Sobri Jóska
Nem. Az az első 3 eset volt, de ez már a sokadik és látványos. Már az előzőnél el kellett volna engedni a kezét, de ez már túlzás még NER szinten is 😊
MC12
Nem csak a NER létezik.
Ki tudja milyen privát szívességek, lekötelezettségek, érdekek vannak a sztoriban.
Nem minden NER.
Sobri Jóska
Ez esetben de 😊

több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 712 — #NoStress
Továbbá a Fidesz nem azért promótálja ezt mert ebben hisz vagy ez annyira jó nekik, hanem azért, mert ez tetszik a szavazóknak. Ugyanezért tolják a keresztény dumát is, nem véletlenül álltak össze a KDNP-vel.
Solymi
Egy párt azt tűzi a zászlajára ami az ő választóinak az elkepzelése, megdöbbentő 😊
davemayer
Ha megvezeti az se jó, ha kiszolgálja az se.
A magyar választó nagyon válogatós, igényes, semmi sem felel meg neki igazán.

több mint 5 éve
davemayer Chicago Bears 15 432 — "Grammar maci"
A szelso balos gender orulet mar meghoditotta az amerikai torvenyhozas alsohazat is. Pelosi altal beterjesztett szabalyzat ami az alsohaz kovetkezo ciklusara vonatkozik, kiiktat minden nemisegre utalo, csaladdal kapcsolatos kifejezet, mint pl. apa, fiu, lany, nagyneni, nagybacsi es helyettuk a nemsemleges kifejezesek lesznek csak hasznalhatoak:

"Proposed changes to the rules of the House of Representatives would “honor all gender identities” by eliminating such specific terms as mother and father, son and daughter, and aunt and uncle. Instead, only gender-neutral terms such as “parent,” “child,” “sibling” and “parent’s sibling” would be allowed in the text of the House rules."

Ezt amugy roppant szomorunak tartom, szerintem a hagyomanyos csaladmodell promotalasa nem diszkriminacio, hanem a termeszetes csaladegyseg. Ilyen teren udvozlom, hogy a Fidesz (barmilyen okbol), de harcol a hasonlo devians szemlelet ellen.undisputedly
Nem szaladtál túl a horizonton Undi? Én ezt úgy értelmezem, hogy nem arról van szó, hogy betiltják az apa, anya szavakat, és elvisz a rendőr, ha ezeket használod. Ez a javaslat a jogszabályi szövegezésről szól. Mi abban az "őrület", hogy a jogszabályi szövegezés megprógálja lekövetni a törvények változásait? Ha egyszer a törvény lehetővé teszi, hogy egy gyereknek mondjuk két nőnemű szülője legyen (mert az egyik szülhet, vagy örökbe fogadhatnak egyet), akkor nem az a logikus, hogy az egyéb jogszabályok is alkalmazkodnak ehhez? Hogy mondjuk egy esetleges meleg válóperben a válóperes bírónak ne kelljen találgatnia, hogy a jogszabályi szöveg által megfogalmazott "apát" és "anyát" vajon kire alkalmazza?

A hagyományos családmodell promótálása alatt egyébként mit értesz? Azért kérdezem, mert szerintem ennek semmi értelme. Rá lehet venni egy heterót, hogy ne hagyományos férfi-nő házasságot kössön? Kizárt. Illetve rá lehet, de csak úgy, ha azt érzi - ahogy a melegek, leszbikusok érzik, érezték sokáig -, hogy a társadalom kiközösíti őket emiatt. Ha erről nincs szó, akkor az orientáció úgyis eldönt mindent, nincs mit "propagálni". Tiltani, elítélni, kiközösíteni nem kell, ez a fontos, és működik az magától is.

(Amit promótálni kell / lehet, az a család. Mint a társadalom legkisebb mikroközössége, ami csoportba szervez, védi - gazdaságilag is - az egyént, teret biztosít az utódok biztonságos felneveléséhez. stb. Ez fontos, de ez működik mindenféle modellben, illetve nem a modell dönti el, hogy működik-e, hanem az, hogy a két felnőtt mennyire alkalmas. Alkoholista családban kevés dolog fog működni, egy harmonikusban sok minden. Szóval a családot érdemes propagálni, támogatni. Az, hogy abban milyen neműek a szülők, az már arról szól, hogy nem csak azt akarom eldönteni, hogy az én családomban milyenek legyenek, de azt is, hogy másé hogy nézzen ki. Aki ilyen "igényes", az lépjen már fel legyen szíves az alkoholizmus ellen is, meg a családon belüli erőszak ellen is, meg a válás intézménye ellen is, mert ezek sokkal jobban rombolják jelenleg a családokat, már csak azért is, mert nagyságrenddel nagyobb számban fordulnak elő, mint az egynemű párok... De ez már az én véleményem.)
peterk2005
Solymi

Szerkesztette: davemayer

BEARS BABY!

Sir Alex immortal