Politika
65 feliratkozó
több mint 5 éve
youtu.be/UmovUkIBkT8Akkor ő lenne minden szociológusok legjobbika.MB egyébként kiváló szociológus úgyh tényleg megvan hozzá a szakmai háttere h ilyet írjon. Mondhatni annyira jó szociológus mint amennyire csapnivaló oktatáspolitikus.Magyar Bálint 2010 óta a CEU kutató, igazából attól még kutathatja ezt a témát, hogy ő is része volt egy ideig ennek a szarkavalkádnak 😀telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
Kampman
Gyurma Pappa
empty taxi
Illetve felmerül a kérdés, hogyha Magyar Bálint akármiben is kiemelkedő, miért azt csinálta, amiben csapnivaló? LeBron James se műkorcsolyázni ment vagy Usain Bolt se jégkorongozni.
Sobri Jóska

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
Akkor ő lenne minden szociológusok legjobbika.MB egyébként kiváló szociológus úgyh tényleg megvan hozzá a szakmai háttere h ilyet írjon. Mondhatni annyira jó szociológus mint amennyire csapnivaló oktatáspolitikus.Magyar Bálint 2010 óta a CEU kutató, igazából attól még kutathatja ezt a témát, hogy ő is része volt egy ideig ennek a szarkavalkádnak 😀telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
Kampman
Gyurma Pappa
empty taxi
Illetve felmerül a kérdés, hogyha Magyar Bálint akármiben is kiemelkedő, miért azt csinálta, amiben csapnivaló? LeBron James se műkorcsolyázni ment vagy Usain Bolt se jégkorongozni.
több mint 5 éve
MB egyébként kiváló szociológus úgyh tényleg megvan hozzá a szakmai háttere h ilyet írjon. Mondhatni annyira jó szociológus mint amennyire csapnivaló oktatáspolitikus.Magyar Bálint 2010 óta a CEU kutató, igazából attól még kutathatja ezt a témát, hogy ő is része volt egy ideig ennek a szarkavalkádnak 😀telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
Kampman
Gyurma Pappa

Madden hates me.
több mint 5 éve
Azt fokoztam tovább.Ironizálni próbáltam.Ez az a logika, hogy végülis Pol Pot is írhatna egy könyvet "Humánus államvezetés" címszóval, csak a hátuljára azért odaírnám, hogy "a szerző nem alkalmazta a gyakorlatban a könyvben leírtakat".Magyar Bálint 2010 óta a CEU kutató, igazából attól még kutathatja ezt a témát, hogy ő is része volt egy ideig ennek a szarkavalkádnak 😀telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
Kampman
Gyurma Pappa
De elméletben persze lehet jó könyv. Csak kevéssé hiteles.
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
több mint 5 éve
Ironizálni próbáltam.Ez az a logika, hogy végülis Pol Pot is írhatna egy könyvet "Humánus államvezetés" címszóval, csak a hátuljára azért odaírnám, hogy "a szerző nem alkalmazta a gyakorlatban a könyvben leírtakat".Magyar Bálint 2010 óta a CEU kutató, igazából attól még kutathatja ezt a témát, hogy ő is része volt egy ideig ennek a szarkavalkádnak 😀telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
Kampman
Gyurma Pappa
Sobri Jóska

több mint 5 éve
Ez az a logika, hogy végülis Pol Pot is írhatna egy könyvet "Humánus államvezetés" címszóval, csak a hátuljára azért odaírnám, hogy "a szerző nem alkalmazta a gyakorlatban a könyvben leírtakat".Magyar Bálint 2010 óta a CEU kutató, igazából attól még kutathatja ezt a témát, hogy ő is része volt egy ideig ennek a szarkavalkádnak 😀telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
Kampman
Gyurma Pappa
több mint 5 éve
Magyar Bálint 2010 óta a CEU kutató, igazából attól még kutathatja ezt a témát, hogy ő is része volt egy ideig ennek a szarkavalkádnak 😀telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
Kampman

több mint 5 éve
Ezzel a szándékos pénzrontással kapcsolatban nekem mindig az jut eszembe, hogy értem, hogy nyerít, tehát ló, de hogy fogjuk meg az inflációt? Mert ha az elszalad, attól bizony megdöglik a ló.
több mint 5 éve
telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eveAhogy tök komolyan Magyar Bálint könyvét ajánlja, hogy megértsük a jelenlegi maffiaállamot 😀 😀 😀
empty taxi
több mint 5 éve
Énnem így csinálnám, de végülis minek furmánykodni, kit érdekel a látszat, ja.Te nem úgy osztanád a pénzt, hogy mindenkinek kicsit többet, hogy neked és a barátaidnak meg sokkal többet lehessen?Csak mert témába vág. 😊
Sobri Jóska
telex.hu/belfold/2020/11/27/tobbmillios-jutalmat-adott-maganak-gyal-polgarmestere
somoskovig
Lesz 2-3 cikk, oszt jónapot.
A pénz az ő számlájukon lesz, senki se kéri vissza soha.
Végülis megéri.
több mint 5 éve
Te nem úgy osztanád a pénzt, hogy mindenkinek kicsit többet, hogy neked és a barátaidnak meg sokkal többet lehessen?Csak mert témába vág. 😊
Sobri Jóska
telex.hu/belfold/2020/11/27/tobbmillios-jutalmat-adott-maganak-gyal-polgarmestere
több mint 5 éve
telex.hu/nevertek/2020/11/27/kadartol-orbanig-a-korrupcio-negyven-eve

Madden hates me.
több mint 5 éve
www.youtube.com/watch?v=aDNW7BDzM_k
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
Így van ahogy mondod...technikai értelemben ez igaz.Uniós befizetések terén pedig minden egyes ellenkező nyilatkozatokkal szemben, nettó haszonélvezők vagyunk. Vagy ha Orbán fejével gondolkodunk, ott kapjuk vissza a külföldiek által kivitt hasznot...mu-ha-ha 😊Erről sokat beszélgettünk olyan könyvvizsgálókkal, akik nagy multikat könyvvizsgálnak, és mivel soha nem fogjuk megtudni, hogy mennyi osztalékot vennének ki az Uniós csatlakozás nélkül ide sem jött cégek, így ez a beszélgetés itt le is zárható. 😊
Klaci79
Én úgy gondolom, hogy azért a német/francia/brit multik nem járnak rosszul ezzel az üzlettel, és hogy így kompenzálja az országot a az Unió, szerintem egy teljesen elfogadható alku mindenkinek.
De ettől függetlenül, szigorúan technikai értelemben van igazság OV logikájában, de a történelmi fikció kategória erről álmodozni, a számokkal nyilván nem állunk rosszul.
Gyurma Pappa
Azonban gondoljunk csak bele, hogy mi lenne a magyar munkanélküliséggel csak az ide települt autóipari vállalatok nélkül, Hogy másról ne beszéljek. Egyszerűen egy ilyen ország nem tudja másképp megoldani, mert nincs olyan KKV lehetőségünk ami felszívja azt a rengeteg dolgozót, multi meg saját, mint mondjuk egy IKEA a svédeknek, vagy anno a NOKIA a finneknek itt nincs vagy nagyon korlátozott.
Szerintem ha valami segítene ezen az az oktatás, de oda előbb rengeteg befektetés kellene és a csak egy évtized múlva jöhetne az aratás. És mint azt látjuk a reformokat igénylő nagy állami rendszerek megváltoztatása nem népszerű törekvés és inkább nem is nyúlnak hozzá. Így marad a multinál még mindig jobb dolgozni elv, de akkor ne csodálkozzunk, hogy a multik pénzt akarnak keresni rajtunk is, meg mindenki máson is.
több mint 5 éve
Uniós befizetések terén pedig minden egyes ellenkező nyilatkozatokkal szemben, nettó haszonélvezők vagyunk. Vagy ha Orbán fejével gondolkodunk, ott kapjuk vissza a külföldiek által kivitt hasznot...mu-ha-ha 😊Erről sokat beszélgettünk olyan könyvvizsgálókkal, akik nagy multikat könyvvizsgálnak, és mivel soha nem fogjuk megtudni, hogy mennyi osztalékot vennének ki az Uniós csatlakozás nélkül ide sem jött cégek, így ez a beszélgetés itt le is zárható. 😊
Klaci79
Én úgy gondolom, hogy azért a német/francia/brit multik nem járnak rosszul ezzel az üzlettel, és hogy így kompenzálja az országot a az Unió, szerintem egy teljesen elfogadható alku mindenkinek.
De ettől függetlenül, szigorúan technikai értelemben van igazság OV logikájában, de a történelmi fikció kategória erről álmodozni, a számokkal nyilván nem állunk rosszul.

több mint 5 éve
Igen, ebben teljesen igazad van! Azért veszünk fel hitelt devizában, mert ugye az államadósság egy része devizában van és a kormány már most biztosítja a forrásokat a jövőre lejáró devizaadósság visszafizetésére. Vagy inkább refinanszírozásra ebben az esetben.A deviza adósság mára egyre alacsonyabb részt képvisel a portfólióban, ráadásul mivel az ország ugye euróban kapja az uniós forrásokat, de forintban fizeti ki, onnan mindig érkezik deviza, amit az MNB-be rakhatnak. Ennek a devizának az elszámolása azért is fontos, mert ha kapunk 1 milliárd euró forrást, az nem mindegy, hogy 330 vagy 360 milliárd ft lesz, amikor kifizetik.Ezzel a bekezdéssel két gond van:
Klaci79
1) most vett fel OV most vett fel hirtelen 2,5 milliárd EUR-t, és szerintem nem fogja abbahagyni
2 ) Az Uniós befizetéseink is EUR-ban mennek, ott pedig ugye venni kell, szóval ez sem teljesen mindegy.
De alapvetően egyetértek abban, amit írsz, bár én sokkal borúlátóbb vagyok a hosszútávú következményekkel. A deviza árfolyam az egyik legkellemetlenebb, mivel ki van téve a külső közvetlen hatásoknak, míg mondjuk a német GDP csak közvetve befolyásolja a magyar gazdaságot. De ugye jön Soros, és hát döntögeti a forintot majd szépen
Gyurma Pappa
Mivel tudja, hogy most nem lesz elég elmenni a falig, de valószínűleg át is kell törni azt (nem véletlen, hogy már most jönnek a nyilatkozatok arról, hogy jövőre nem fogunk forrásokat kapni ((kivétel a kötelező mezőgazdasági támogatás))), ezért fel kell készülni a piacról euróval. Nyilván olcsóbb is most, mint azután felvenni, hogy a lengyelekkel együtt kurucoskodunk majd.
Uniós befizetések terén pedig minden egyes ellenkező nyilatkozatokkal szemben, nettó haszonélvezők vagyunk. Vagy ha Orbán fejével gondolkodunk, ott kapjuk vissza a külföldiek által kivitt hasznot...mu-ha-ha 😊
Egyébként rövidtávon 3-6 hónap a magyar gazdaság biztos lábakon áll, nem utolsósorban a felduzzasztott tartalékok miatt (ide kerül most ez az euró hitel is, elképesztő mennyiségű pénz van az MNB-ben). Így komolyabb forintromlás sincs a levegőben, mondhatni máshol több pénzt lehet most keresni a shortolással. 5% persze benne van bármilyen hírre...
több mint 5 éve
A deviza adósság mára egyre alacsonyabb részt képvisel a portfólióban, ráadásul mivel az ország ugye euróban kapja az uniós forrásokat, de forintban fizeti ki, onnan mindig érkezik deviza, amit az MNB-be rakhatnak. Ennek a devizának az elszámolása azért is fontos, mert ha kapunk 1 milliárd euró forrást, az nem mindegy, hogy 330 vagy 360 milliárd ft lesz, amikor kifizetik.Ezzel a bekezdéssel két gond van:
Klaci79
1) most vett fel OV most vett fel hirtelen 2,5 milliárd EUR-t, és szerintem nem fogja abbahagyni
2 ) Az Uniós befizetéseink is EUR-ban mennek, ott pedig ugye venni kell, szóval ez sem teljesen mindegy.
De alapvetően egyetértek abban, amit írsz, bár én sokkal borúlátóbb vagyok a hosszútávú következményekkel. A deviza árfolyam az egyik legkellemetlenebb, mivel ki van téve a külső közvetlen hatásoknak, míg mondjuk a német GDP csak közvetve befolyásolja a magyar gazdaságot. De ugye jön Soros, és hát döntögeti a forintot majd szépen

több mint 5 éve
köszi a válaszokat srácok, gondoltam, hogy ez bonyolult kérdés.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
A deviza adósság mára egyre alacsonyabb részt képvisel a portfólióban, ráadásul mivel az ország ugye euróban kapja az uniós forrásokat, de forintban fizeti ki, onnan mindig érkezik deviza, amit az MNB-be rakhatnak. Ennek a devizának az elszámolása azért is fontos, mert ha kapunk 1 milliárd euró forrást, az nem mindegy, hogy 330 vagy 360 milliárd ft lesz, amikor kifizetik.Alapvetően arra kiváncsi lennék h a hétköznapi életet mennyire befolyásolja az EUR -HUF árfolyam (esetleg Sobri, Gyurma, peterk stb leírnátok)? Ok az egyértelmű h nekem miért jó ez, de pl átlag pistanak miben befolyásolja az életét?Közvetlenül? Nagyon kevés. Áttételesen? Gyakorlatilag mindenben. A baj ott van, hogy az ország relatív versenyképessége romlik.
Amúgy az tényleg vicces h bankon belül EUR számláról HUF számlára március előtt 320 körül raktam at pénzt most meg nem tudok 350 alatt, hanem inkább 360 körül. De ez nekem jó. Így nem éri meg nekem pl HUF állampapírba fektetnem meg ha jóval magasabb a kamat is mint EUR mert elinflalodik. De ettől drágább lesz itthon az élet amúgy?
csebi
Ez az egyik legbonyolultabb része a közgazdaságtannak, és nem vagyok makróközgadász, tehát én is keveset értek meg belőle. A tömör lényeg az az, hogy mivel körülöttünk minden nem forintban van, főleg az államadósság, egyre drágább lesz finanszírozozni az országot. Ehhez egyre jobban szükség lesz arra, hogy forintban nagyobb bevétele legyen az államkasszának, ezért pénzromlást indukál, mivel az inflációs adóbevétel nominális kulcs emelés nélkül is többlet eredményez. Így ezen keresztül drágul a mi életünk is.
Gyurma Pappa
Igazából az import drágulása lehetne negatív hozadéka, de a kormánynak ez sem rossz, mert drágábban az emberek kevesebbet vásárolnak külföldről. Mint ahogy a külföldi utazás, repülőjegy, stb is drágább,, amivel bizonyos mértékben a magyar szállásadók járnak jól, és ugyanez igaz azokra a külföldiekre, akik forintban így jóval többet költhetnek Magyarországon. Egy Szlováknak megéri átjönni vásárolni.
Ezen felül természetesen ott van, hogy ezzel versenyképességi előnyhöz is jut a magyar gazdaság, hiszen ha jobban képzett és szorgalmasabb munkaerőt nem is tudunk a külföldi cégeknek felajánlani, legalább itt egy 1000 eurós fizetés már kecsegtető.
Ezek az előnyök, amiért a magyar kormány azt az utat választja, hogy legyen minél gyengébb a forint, hiszen pont az átlagember nem érez sokat a drága euróból és a gazdaság is profitál jelentős mértékig.
Mindazonáltal nagyon gyenge forint esetében a főbb importcikkek, földgáz, kőolaj, élelmiszerek (nyilván amit nem tudsz megtermelni idehaza), de a tartós fogyasztási cikkek is egyre drágábbak lesznek, ezáltal csökken az életszínvonal, amivel nagyobb fizetéseket kell adni és beindul az infláció, ami viszont 2-3%-os sáv felett már nem kívánatos.
Jelenlegi gazdasági környezetben már az export olcsó forinttal való megtámogatása sem egy biztos recept. A mi exportra termelő vállalataink (ezek általában multik mind és a kkv-k nagyon keveset exportálnak) importigénye is nagy. Egyszerű példa, hogy mondjuk az AUDI összeszerel itt egy autót, amit exportál...de közben nem itt gyártja az alkatrészeket, hanem azokat meg importálja más országokból.
Vagy például gyártanak nálunk hűtőt...annak is az alkatrészei külföldről jönnek.
Egyébként azok a magyar vállalkozások amelyek exportra termelnek (és nem alapélelmiszereket) azok számára a szintén nagy importigény miatt negatívan hat a drága euró.
Úgyhogy ez egy baromira összetett dolog, amiből az átlagember keveset vesz észre, de ha eljön az ideje, akkor nagy lehet a baj, mert onnan nehéz a visszaút.
több mint 5 éve
Alapvetően arra kiváncsi lennék h a hétköznapi életet mennyire befolyásolja az EUR -HUF árfolyam (esetleg Sobri, Gyurma, peterk stb leírnátok)? Ok az egyértelmű h nekem miért jó ez, de pl átlag pistanak miben befolyásolja az életét?Közvetlenül? Nagyon kevés. Áttételesen? Gyakorlatilag mindenben. A baj ott van, hogy az ország relatív versenyképessége romlik.
Amúgy az tényleg vicces h bankon belül EUR számláról HUF számlára március előtt 320 körül raktam at pénzt most meg nem tudok 350 alatt, hanem inkább 360 körül. De ez nekem jó. Így nem éri meg nekem pl HUF állampapírba fektetnem meg ha jóval magasabb a kamat is mint EUR mert elinflalodik. De ettől drágább lesz itthon az élet amúgy?
csebi
Ez az egyik legbonyolultabb része a közgazdaságtannak, és nem vagyok makróközgadász, tehát én is keveset értek meg belőle. A tömör lényeg az az, hogy mivel körülöttünk minden nem forintban van, főleg az államadósság, egyre drágább lesz finanszírozozni az országot. Ehhez egyre jobban szükség lesz arra, hogy forintban nagyobb bevétele legyen az államkasszának, ezért pénzromlást indukál, mivel az inflációs adóbevétel nominális kulcs emelés nélkül is többlet eredményez. Így ezen keresztül drágul a mi életünk is.
249 és 269 között egyedileg nézve nincs nagy különbség, de az egy 8%-os áremelkedés, és változatlan jövedelem mellett egy átlagos 8%-os emelkedés azért fáj. A valóságig azért nem zavart senkit, mert a munkaerőhiány globálisan deflációs környezettel találkozott, tehát a bérek nem csak nominálisan, de reál értéken is növekedtek. Ha most beüt a válság, és az emberek jövedelme megcsappan, akkor lesz jelentősége a gyenge forint miatti inflációs nyomásnak. És ez ráadásul egy elrontott magyar versenyképesség mellett.
Az egyetlen igyazi jóság az lenne, ha sok kkv termelne exportra, de sajnos a magyar az egyik leggyengébb export ország K-EU-ban, így a jövedelmekben nem fog ez lecsapódni.
Így ugyan a Hadházy proli haverja, továbbra sem fog szenvedni, kivéve ha nem lesz munkája.

több mint 5 éve
Nagyjából én is így gondolom, hogy a mindennapokban ennek olyan nagy jelentősége nincs. Annak jó aki eurban kapja a fizujat mint én de olyan nagy hátrányt ez nem jelent jelenleg mégAlapvetően arra kiváncsi lennék h a hétköznapi életet mennyire befolyásolja az EUR -HUF árfolyam (esetleg Sobri, Gyurma, peterk stb leírnátok)? Ok az egyértelmű h nekem miért jó ez, de pl átlag pistanak miben befolyásolja az életét?A hétköznapi életet, pláne napi szinten, pláne ilyen kis mozgások nem befolyásolják. Amíg nem száll el a forint (1000-10000 forint egy euro), vagy nincs államcsőd, addig a mindennapjainkban nem érzékelődik a HUF/EUR árfolyamingadozás.
csebi
Ettől még nem lesz drágább a tescoban a kiwi, vagy a milkacsoki, vagy ha igen, akkor meg nem veszed észre, mert eddig se tudtad, hogy 249 vagy 269. Az meg aki meg fillérre beosztja (vagy be kéne osztania) a pénzét, amúgyse vesz se kiwit se milkacsokit. A Borsodi meg a kifli ára ettől nem emelkedik.
Szóval ezek a kis változások nem igazán hatnak ki a mi mindennapi életünkre, se az átlaggazdagéra, de még a szegényekére se.
A benzin ára se emiatt emelkedik (asszem mostanában mintha inkább csökkenne teljesen más miatt), a szolgáltatások áraira se hat ki közvetlenül (közvetve igen, világjárvány nélkül mondjuk pár menőbb étterem árai emelkednek, de a kolbászos, csalamádés hamburgeré, meg a gyrosé nem), ahogy az energiáéra se, a dohányárú az hatósági áras (bár az meg jövőre megemelkedik durván), a szeszesitalnál meg úgyis csak az első kettő számít mennyibe kerül. 😊
Ruházat, tartós fogyasztási cikk, és apránként a nem alapvető élelmiszerek áraiban tud megjelenni az árfolyamváltozás (iPhone, Nike cipő, ilyesmi), de az se jellemző vásárló, aki 39990-ért még megvenné, 43990-ért már nem, pedig az 10% difi. Vagy megveszi, ha nagyon akarja, vagy ha drágálja, már 39990-ért is drágálja.
A teljes fogyasztói kosárra inkább az infláció hat ki (és viszont), a reálbércsökkenés, de a HUF/EUR árfolyam nem feltétlenül emeli az inflációt, nem csökkenti a reálbéreket.
Röviden meg azt lehet mondani, amit a humorista Hadházy mondott a proli haverjának: van euród? nincs? akkor meg nem mindegy?
Sobri Jóska
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 5 éve
persze, sőtamúgy pl amazonról pl csomó minden olcsóbb mint itthonTe is tudod, hogy abban a legkisebb szerepe van az árfolyamnak.
a kedvencem most hogy az 500$-s videókártya az 310ezer ...
Negritis
Hanni
csak ugye az volt a felvetés hogy minden elektronikai cucc drágább külföldről és ezt cáfoltam
de amúgy pl a robot porszívó is amit most vettem olcsóbb volt a geekbuyingon mint itthon bármilyen random boltban
több mint 5 éve
amúgy pl amazonról pl csomó minden olcsóbb mint itthonTe is tudod, hogy abban a legkisebb szerepe van az árfolyamnak.
Negritis
több mint 5 éve
megszűnik a 22€ meg 80€-s értékhatár áfa és vámmentességreUtána mi lesz? Nem követtem... vagy egy éve nem is rendeltem onnan semmit.2021 július 1-ig...Amit külföldről veszel az rohadt drága 😊 vagy legalábbis drágulAliexpress a barátod XD
átlagpista nyilván nem az autó miatt fog hisztizni, de szerintem még az apróbb műszaki cikkeknél is lemérhető már
NB2
warr_b
NB2
warr_b
csak azt kell majd nézni innentől h EU raktár legyen
amúgy pl amazonról pl csomó minden olcsóbb mint itthon
több mint 5 éve
Alapvetően arra kiváncsi lennék h a hétköznapi életet mennyire befolyásolja az EUR -HUF árfolyam (esetleg Sobri, Gyurma, peterk stb leírnátok)? Ok az egyértelmű h nekem miért jó ez, de pl átlag pistanak miben befolyásolja az életét?A hétköznapi életet, pláne napi szinten, pláne ilyen kis mozgások nem befolyásolják. Amíg nem száll el a forint (1000-10000 forint egy euro), vagy nincs államcsőd, addig a mindennapjainkban nem érzékelődik a HUF/EUR árfolyamingadozás.
csebi
Ettől még nem lesz drágább a tescoban a kiwi, vagy a milkacsoki, vagy ha igen, akkor meg nem veszed észre, mert eddig se tudtad, hogy 249 vagy 269. Az meg aki meg fillérre beosztja (vagy be kéne osztania) a pénzét, amúgyse vesz se kiwit se milkacsokit. A Borsodi meg a kifli ára ettől nem emelkedik.
Szóval ezek a kis változások nem igazán hatnak ki a mi mindennapi életünkre, se az átlaggazdagéra, de még a szegényekére se.
A benzin ára se emiatt emelkedik (asszem mostanában mintha inkább csökkenne teljesen más miatt), a szolgáltatások áraira se hat ki közvetlenül (közvetve igen, világjárvány nélkül mondjuk pár menőbb étterem árai emelkednek, de a kolbászos, csalamádés hamburgeré, meg a gyrosé nem), ahogy az energiáéra se, a dohányárú az hatósági áras (bár az meg jövőre megemelkedik durván), a szeszesitalnál meg úgyis csak az első kettő számít mennyibe kerül. 😊
Ruházat, tartós fogyasztási cikk, és apránként a nem alapvető élelmiszerek áraiban tud megjelenni az árfolyamváltozás (iPhone, Nike cipő, ilyesmi), de az se jellemző vásárló, aki 39990-ért még megvenné, 43990-ért már nem, pedig az 10% difi. Vagy megveszi, ha nagyon akarja, vagy ha drágálja, már 39990-ért is drágálja.
A teljes fogyasztói kosárra inkább az infláció hat ki (és viszont), a reálbércsökkenés, de a HUF/EUR árfolyam nem feltétlenül emeli az inflációt, nem csökkenti a reálbéreket.
Röviden meg azt lehet mondani, amit a humorista Hadházy mondott a proli haverjának: van euród? nincs? akkor meg nem mindegy?