Politika

69 feliratkozó

28 napja
Jan Pittsburgh Steelers 5 659 — Steelers fan
Így bő 2 nappal a választás előtt van reális esély szerintetek az elhalasztásra?
bcsarli, Udvari Főkóstoló
Van.
Nekem már régóta az az elméletem, hogy ha azt mutatják a számok, hogy csalással vagy valahogy nyerhető, akkor megtartják, Ha azt látják hogy túl nagy a hátrány, semmiképp nem nyerhető, akkor nem lesz megtartva.

Hungary has for some time felt like two different worlds running in tandem.

On Sunday night, those two worlds collided, and only one was real.

P.Kirby BBC 2026.04.13.
28 napja
ozibozi New York Giants 21 500
https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t15.5256-10/669127273_1476394797416007_5404298511668608152_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=a27664&_nc_ohc=NilxbrjDWQoQ7kNvwHoagfF&_nc_oc=AdrAsdE-v0ZFuX2BUUUXxV7xgSP2LXEioxMUZ7FPDTt0lhIU2sTe6vdCvzDCGQjALK4&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.xx&_nc_gid=110PsXypl-xMkYV32XK_eQ&_nc_ss=7b20f&oh=00_Af4cJzicOTNp1mE2E93GoAO-wexEVRpN3AQCgmc2RkKK0A&oe=6A0407D4
103.371 Aufrufe · 2.262 Reaktionen | Hát, ez elképesztő, Orbán Viktor megint megkapta. | Mindent vagy semmit megosztó
Hát, ez elképesztő, Orbán Viktor megint megkapta.
28 napja
kittli Pittsburgh Steelers 2 917 — Steelers fan
Tisztelt Honfitársam!

Brüsszelből az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy függesszük fel a védett üzemanyagárak alkalmazását. Ezzel párhuzamosan Brüsszel a gáz és a villamosenergia árának piacosítását sürgeti, a rezsicsökkentett gázár és a rezsicsökkentett villamosenergia-ár kivezetését követeli.

Önnek is tudnia kell, hogy a védett benzin- és gázolajár megszüntetése havi 48 ezer forint többletköltséggel járna átlagosan egy magyar autósnak. A rezsicsökkentett gázár kivezetése havi 31 ezer forinttal emelné meg egy átlagos magyar család gázszámláját. A villamosenergia-árak piacosítása pedig havi 16 ezer forinttal többe kerülne egy magyar családnak. Ez együtt 95 ezer forint havonta!

A háborúk miatt a világ és Európa egy minden eddiginél nagyobb energiaválság küszöbén áll. Elszabaduló energiaárak és európai üzemanyaghiány fenyeget. Ebben a helyzetben Brüsszel nem engedi be az európai piacra a megoldást jelentő orosz olajat és gázt, Magyarországról pedig ki akarja tiltani. Helyette az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet és ne üljenek autóba!

Ez elfogadhatatlan. A magyar családok nem fognak havi 95 ezer forinttal többet fizetni Brüsszel elhibázott szankciós politikája miatt!

Gulyás Gergely
Miniszterelnökséget vezető miniszter
Negritis, a vajda
Az átlag magyar autós havi 48 ezret spórol meg?
Hát hogyneeeeee. 😀😀😀
Mikey
Épp számolgattam.
95-ös átlag ára 702.-
Védett ára 595 -
Különbség 107.-
Ebből, hogy a tökömbe jön ki a 48 ezer neki?

"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
28 napja
Löfli Buffalo Bills Indiana Hoosiers 23 953 — ellenIktriad / 2026 Arena4 March Madness winner
holnap a főni fél8-kor bejelent valamit
NB2
remélem nem reggel, mostanában akkor megyek aludni

https://www.facebook.com/ArizonaCardinalsHungary/
"Az életről sok mindent gondolok én jómagam is."
"Én nem gondolok semmit, uram."
Don't blink!
28 napja
Mikey Cincinnati Bengals 21 601
Tisztelt Honfitársam!

Brüsszelből az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy függesszük fel a védett üzemanyagárak alkalmazását. Ezzel párhuzamosan Brüsszel a gáz és a villamosenergia árának piacosítását sürgeti, a rezsicsökkentett gázár és a rezsicsökkentett villamosenergia-ár kivezetését követeli.

Önnek is tudnia kell, hogy a védett benzin- és gázolajár megszüntetése havi 48 ezer forint többletköltséggel járna átlagosan egy magyar autósnak. A rezsicsökkentett gázár kivezetése havi 31 ezer forinttal emelné meg egy átlagos magyar család gázszámláját. A villamosenergia-árak piacosítása pedig havi 16 ezer forinttal többe kerülne egy magyar családnak. Ez együtt 95 ezer forint havonta!

A háborúk miatt a világ és Európa egy minden eddiginél nagyobb energiaválság küszöbén áll. Elszabaduló energiaárak és európai üzemanyaghiány fenyeget. Ebben a helyzetben Brüsszel nem engedi be az európai piacra a megoldást jelentő orosz olajat és gázt, Magyarországról pedig ki akarja tiltani. Helyette az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet és ne üljenek autóba!

Ez elfogadhatatlan. A magyar családok nem fognak havi 95 ezer forinttal többet fizetni Brüsszel elhibázott szankciós politikája miatt!

Gulyás Gergely
Negritis, a vajda
Az átlag magyar autós havi 48 ezret spórol meg?
Hát hogyneeeeee. 😀😀😀

KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION

A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
28 napja
NB2 New England Patriots 28 540 — nabege2@yahoo.com
holnap a főni fél8-kor bejelent valamit
28 napja
bcsarli, Udvari Főkóstoló Pittsburgh Steelers 9 473 — A Heinz Field-en soha sem járt, hozzá nem értő lelkes amatőr
Így bő 2 nappal a választás előtt van reális esély szerintetek az elhalasztásra?

28 napja
 444.hu/2026/04/09/orbitalisat-hazudnak-orbanek-a-legujabb-plakatjukon

Nahát, nahát.
Mikey
Mivel elég sokat járok Boszniába, kapásból tudom mondani, hogy ez nem igaz, nem nálunk a legolcsóbb.
Legutóbb 2,38 márkáért tankoltam Mostarban az Oli Tojaga kúton, az 1,19 euro, azaz kb 460 ft/liter.
És az nem védett ár, ott csak úgy simán ennyi.
Jan
Én is négy példát tudok személyesen mondani, ahol mostanában voltam, és olcsóbb... szóval ja.

And wins the championship in May
28 napja
Negritis, a vajda Denver Broncos 58 167 — The Mathematician
Tisztelt Honfitársam!

Gulyás Gergely

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
28 napja
Jan Pittsburgh Steelers 5 659 — Steelers fan

Nahát, nahát.
Mikey
Mivel elég sokat járok Boszniába, kapásból tudom mondani, hogy ez nem igaz, nem nálunk a legolcsóbb.
Legutóbb 2,38 márkáért tankoltam Mostarban az Oli Tojaga kúton, az 1,19 euro, azaz kb 460 ft/liter.
És az nem védett ár, ott csak úgy simán ennyi.

Hungary has for some time felt like two different worlds running in tandem.

On Sunday night, those two worlds collided, and only one was real.

P.Kirby BBC 2026.04.13.
28 napja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 27 596 — Lucas Scott
Én ma feladtam az elveimet a politika miatt.
Őrmezőn kopogtattunk a Tiszának, Cowboys-felsőben nyit ajtót a faszi, és a rokonszenv elnyeréséért így köszöntöttem: Hajrá Dallas!
atapapa
Az egy dolog h ukrán kormány alakítana a Tisza de az amit ma tettel már tényleg túlmegy minden határon.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
28 napja
Beki New York Jets 2 725
Sosem látott tömeg . MP győri túra
Élőben az ATV Spirit adja-kivételesen
ozibozi
Kegyetlen nagy tomeg beleporgetve tenyleg.
28 napja
deyell Las Vegas Raiders 12 645 — Sworn to the Dark
Czeglédy Csaba visszalépése jó hír, így már Vas 1. biztosan nem lehet gond.

built for this shit

28 napja
eaglesmcnabb Cleveland Browns Virginia Tech Hokies 23 357 — je suis poloska
Őrmezőn kopogtattunk a Tiszának, Cowboys-felsőben nyit ajtót a faszi, és a rokonszenv elnyeréséért így köszöntöttem: Hajrá Dallas!
atapapa
Nem minden hős visel köpenyt!

No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Myles Garrett, Jerry Jeudy, Tre Harris, Jayden Higgins és Nick Chubb fan!!!
28 napja
Beki New York Jets 2 725
 telex.hu/belfold/2026/04/09/magyar-kormany-webloc-kemprogram-megfigyeles-adatokon-keresztul
28 napja
FuckYoElonMusk New England Patriots 411
Még egy sajátosság a listás mandátum-osztásról.

Tegyük fel, hogy 11%-al nyer a Tisza és megnyer 68 OEVK-t.

Akkor mivel úgy ezek között lesz nagyjából 15 olyan OEVK, amelyet 2 % alatti különbséggel nyer meg a Tisza, ezért ezen OEVK-kból nagyon kevés, max. 20-25.000 szavazatot visz át győzteskompenzációként. Miközben a Fidesz vesztes töredékszavazatként simán begyűjthet 300.000+ szavazatot a vereségei mellett.

Ami viszont azt jelenti, hogy 68 győztes Tisza OEVK-nál listáról a Fidesz akár 2-vel több mandátumot is kaphat, mint a Tisza, köszönhetően a rendkívül kevés győztes töredékszavazatnak, illetve ezzel szemben rendkívül magas (kb. maximum-közeli) fideszes vesztes töredékszavazatnak (no meg, persze a levélszavazóknak).

Szóval azon ne lepődjön meg senki sem, ha 68+ OEVK-t nyerne a Tisza, akkor listáról a Fidesz több mandátumot szerez.
FuckYoElonMusk
Nem akarlak megbántani, de teljesen rossz a matekod, sokadszorra.
Tegyük fel sima, tiszta, demokratikus választás lesz, te is így kalkulálsz.
De akkor miert pont 11% amivel számolsz?!
Minden legit mérésnél (Medián, Fidesz saját) 20-25 százalékponttal vezet a Tisza.
Miért lenne ez 3 nap múlva 11?! Miért nem 6? Vagy 15 a Fidesznek? Vagy 50 a Tiszának? Ugyanannyira random, mint a te 11-ed.
Ráadásul egy 11 százalékpontos előny jelenthet 100 egyéni oevk-t és 40-t is, miért pont 68-t jelentene? Azt már meg se kérdezem, hogy miert lenne nagyjából 15 oevk 2 százalékpont különbségen belül, és nem 3 vagy 30?
Egyébként matematikailag kijöhet az, amit írsz, egy opció a sok közül. De egy olyan opció, aminek az esélye rettenetesen csekély.
Miert erre fókuszálsz, ezt írod? Nem értem. Teljesen életszerűtlen.
Őszentsége Sobri Jóska
1. A listás mandátum-elosztás négy tényezőjéről (belföldi lista, levélszavazás, győzteskompenzáció, vesztes töredékszavazat) és annak nagyságrendjéről, kevés szó esett eddig.

Nyilván az OEVK-kban dől el minden, de egy érdekes és meglehetősen sajátos eredményt hozó része lehet a vasárnapi választásnak (a Fidesz többet is szerezhet onnan, mint a Tisza) a listás mandátum-elosztás.

Alapvetően ezen elhanyagolt topic-ot akartam behozni, hogy legyen egyfajta kép arról, hogy amikor felvetődik valakiben, hogy "majd a győzteskompenzáció, az milyen jó lesz a Tiszának", akkor legyen nagyságrendi elképzelés arról, hogy mennyi-az-annyi (nem egetrengető), és milyen súllyal esik a latba a mandátumelosztásnál (akár háromszor annyi vesztes töredékszavazata is lehet a Fidesznek, mint amennyi a Tiszának győzteskompenzációból összejön). Az eredeti kommentemben ezt egy táblázaton keresztül vezettem le

2. Hogy miért épp 11%-al számolok? Mert az a feleségem születésnapja. 😀 Jó nem csak ezért, hanem az előérzetem ezt mondja, momentán ez tűnik nekem reálisnak,

Mert nyilván Te is tudod, hogy a kutatók körében +-3,5% a hibahatár. Tehát ha mondjuk van egy mérés, hogy Tisza 54% Fidesz 37% (17 pont különbség, az már Medián-21 Kutatóközpont szint), akkor ha 51-40 lesz a végeredmény, akkor még az is még belül van és jó volt a kutatás.

Tényleg, csak az utóbbi 3 hét méréseiből:
IDEA: Tisza +13%
Iránytű: Tisza +11%
Publicus: Tisza +9%
Závecz: Tisza +13%
21 Kutatóközpont: +19%
Republikon: +9%
Medián: +23%

Forrás:  hu.wikipedia.org/wiki/2026-os_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s#K%C3%B6zv%C3%A9lem%C3%A9ny-kutat%C3%A1sok

Persze, ki lehet ragadni a Mediánt és a 21-et, és lehet az alapul venni, hogyne, nincs is azzal baj. De a magam részéről, én inkább az óvatosabb duhajok táborát gyarapítom, földhöz ragadtabb számokban jobban tudok hinni és ezért a többi kutatóhoz jobban húzó 11%-ra tettem le a voksom.

3. Randomnak nem nevezném a tippjeit, de nyilván, részemről ez egy hobbi. Próbáltam tőlem telhetően elmélyedni ebben, de nyilván elképzelhető, hogy nem vittem arra szintre, hogy számodra elfogadható vagy reálisnak gondolható tippeket mondjak be. Ugyebár, kettővel ezelőtt kommentemben ott van két táblázat, láthatod, hogy én mit is tippelek. Abban benne van az is, hogy melyek azok OEVK-k, amelyekben én 2% alatti különbséget tippelek. Én arra lennék inkább kíváncsi a részedről, hogy szerinted a 106 OEVK közül melyiknél és mekkorát tévedtem. Mert nyilván a felvetésed inkább úgy helytálló, ha nem hasraütésszerű számokat mondasz be (ti. "miért nem 3 vagy 30"), hanem azt mondod, hogy például "figyelj, szerintem Fejér02, Hajdú06 vagy Békés04 rohadtul nem lesz 2% alatti a különbség, hanem 6-al nyer a Tisza, stb.". Így értem, hogy mi a bajod a tippemmel, hol is gondolod, hogy én rosszul gondolom, de ez így túl szétfolyó és általános kritika.
28 napja
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 642 — beers & Packers
atapapa
Nem anyám volt a Kérő utcában?
nagylaza, főpohárnok
Remélem nem.
szaba
Ja, figyelmetlen voltam.🙂
28 napja
ozibozi New York Giants 21 500
Szerintem nem vagyok egyedül, amikor némi kajánsággal várom, hogy mit fognak kezdeni a NER bukása után a társutas értelmiségiek. Avagy azok a hontpolgárok, akik egyenként, jobb meggyőződésük ellenére kéredzkedtek fel a rendszer szekerére, hogy aprópénzre, hírtv interjúkra, atv műsorra, haknira stb. váltsák az értelmüket. Mert azt meg kell mondani, hogy nem hülye gyerekekről van szó. Ők nagyon is tudták, tudják, hogy mi ez a rezsim, és hogy ők mire vállalkoznak. Hosszú távú karrier-döntést hoztak, amikor elköteleződtek. Persze úgy váltak a kormánysajtó üdvöskéivé, hogy mindeközben megőrizzék az ő nagy középen- és különállásuk illúzióját. Egyfelőlmásfelől, de valahogy mégis mindig sikerül úgy megnyilatkozni, hogy éppen véletlenül a rendszert szolgálják ki. Valahogy mindig sikerül sokkal jobban utálni a libsi ellenzékieket, mint a kormányt. Még akkor is megtalálják a szálkát a szemében, amikor éppen a földbe döngölik bele a kormány szeméből kilógó gerendával. Ők azok az udvari libsik és házi balosok, akiket azért tart a NER, hogy lehessen rájuk mutogatni: na látjátok, ezek már tudják, honnan fúj a szél. Azt hitték, hogy ez a rendszer még évtizedekig itt marad velünk. De ha most változás lesz, akkor két szék között a földre kerülnek. Elfogy majd körülöttük a levegő. Megszűnnek a haknimeghívások. Nem csurran-cseppen többé. Ó jaj. Ott lesz sírás és fogak csikorgatása.

www.facebook.com/share/p/18bc4DXNUz/?mibextid=wwXIfr

Szerkesztette: ozibozi
28 napja
Fidesz - gyenge/gyenge közepes
Mi hazánk - jó/kockàzatkerülő
Tisza-jó-nagyon jó/kockázatkerülő
Dk - kutyák - kurvagyenge
A kampány lényegi részét, az elmúlt 3-4 hetet nem a pártok vitték, hanem a nem kormánypárti média. Ez pedig új helyzetet okozott a kampánystáboknak is.
De kampányt értékelni eredmény után lehet/érdemes. Ha a DK bejut pl, akkor pár dolog érthetővé válik és mindjárt jobb az a kampány is.
MC12
Az értékeléseddel abszolút egyetértek. (Hozzátéve, hogy a DK nyilván nem fog bejutni.)
A "nem kormánypárti médiához" egy megjegyzés, amit már korábban, másoknál is akartam írni. A sajtó az elmúlt tizenhat évben ugyanígy tette a dolgát becsülettel. Ami változott (és ez hatalmas változás): most már vannak emberek, akik bennfentes információk birtokában hajlandók a nyilvánosság elé állni. Egymás után... Igazából ebből lettek azok a botrányok, amelyek az elmúlt hetekben a kampányra is nagy hatással voltak. Ez viszont nem a sajtónak, hanem - közvetve - MP-nek köszönhető, annak, hogy a Tisza elérhető közelségbe hozta a kormányváltást.
28 napja
szaba Los Angeles Chargers 12 688
atapapa
nagylaza, főpohárnok
Remélem nem.
28 napja
atapapa
28 napja
Jakehomer Carolina Panthers Kentucky Wildcats 22 759 — Panthers fan
atapapa
Este ezért minimum egy önkorbácsolás jár 😀

Tepper takarodj!
28 napja
Lúdas Solymi New England Patriots 9 263
4 éve ilyenkor ki mit érzett? Én nagyon vártam a választást és jó eloerzetem volt, aztán jó a valóság vagon agyonbaszni
KB23
Négy éve sokkal biztosabb voltam abban, hogy a Fidesz masszívan nyer, mint most abban, hogy a Tisza akárhogy is, de nyer. Pedig utóbbira is azt mondanám már, hogy biztos vagyok.
peterk2005 udvari bolond
A 16 éves Fidesz fogság Stockholm szindrómája, hogy senki nem meri elhinni, hogy kikapnak.
vpi
Ez.
Nem akarom eljinxelni és nem akarok úgy járni mint az egyszeri Falcons szurkoló a Patriots elleni SB-n.
28 napja
slowmotion Dallas Cowboys 27 690 — Cowboys fan
atapapa
Ez a Tisza szeretetország?!
ervinator
Nyugodtan mondhatja, úgysem visz el semmit a Cowboys a Saints elől
28 napja

Nahát, nahát.