Politika

65 feliratkozó

több mint 5 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 388 — zászló zászló szív
 index.hu/belfold/2020/04/06/letartoztattak_a_villamoson_keselo_ferfit_es_tarsait/
"Az eljárás adatai szerint mindhárom gyanúsított hajléktalan, a nő prostitúcióból él, a két férfi többszörösen büntetett előéletű. Az emberölés feltételezett tettese többszörös visszaeső, feltételes szabadságra bocsátás és más büntetőeljárások hatálya alatt követte el tettét, idén januárban szabadult. A meggyanúsított nő ellen több büntetőeljárás van folyamatban."
Ismét sikerült egy hasznos embert a társadalomba visszaengedni 😕
Azért én ilyenkor megkérdezném a bírót is, hogy ezt mégis hogy???
NB2
Idéztek egy ügyben tanúként. A terhelt ellen van vagy kb. 80 rendbeli csalás, ami közül 11 az én ügyfélkörömből került ki. Nyilván próbálkozik mindenhogyan, összevissza talál ki történeket, de nagy részük teljesen életszerűtlen, és annyira nem is érdekelne a dolog. Csakhogy: 2010-es (!) ügyről van szó, a terheltet 2014 óta börtönbüntetését tölti egy másik ügyben (48 rendbeli csalás), ami előtt 1 évig pucolt (nyilván ártatlan ember nem csinál ilyet). Meghallgatott a kaposvári bíróság (a terhelt távollétében, mert épp menekülőben volt) 2013-ban (!), aztán elfogultság miatt áttették Szekszárdra, ott meghallgattak 2016-ban 4 órán keresztül (!), ahol egyértelmű volt, hogy a terhelt és én nem fogunk egyetérteni. Erre beidéz a bíróság egy 5 és fél órás tárgyalási időre, valószínűleg szembesíteni akarnak többek között olyan ügyfeleimmel, akikkel napi szinten beszélünk azóta is. Most ugye határozatlan ideig elmaradnak a tárgyalások, tehát jó eséllyel 2021-ben lesz legközelebb tárgyalás. 11 évvel az elkövetés után, 5 évvel az előző tárgyalás után. A büntető eljárási törvény egyértelműen kimondja, hogy olyat tanúként nem lehet idézni, akitől új információ nem várható el. Most azon kívül, hogy odaállítanak elém minden bizonnyal olyan embereket is, akiket már meg sem ismerek 10 év után (mert biztos vagyok benne, hogy terhelt össze-vissza kevert már mindent, hiszen neki a bíróság elbizonytalanítása az érdeke), meg olyanokat, akikkel napi szinten beszélek, és pontosan mit várnak el, azt nem tudom.

Szóval ennyit tud ma összehozni a magyar igazságszolgáltatás. Közben Pécsett a többszáz vállalkozást tönkretevő fővállalkozó és a fia meg 2 év felfüggővel megússza, és a bíró még be is mondja, hogy a károsultak majd a jogerő után, külön eljárásban hajtsák a pénzüket. Persze, az is egy 10 éves ügy volt, még a EKF projekthez kapcsolódóan. 6-7 éves őrző-védő-munkaerőkölcsönzős ügyekben most lesz ítélet, és van olyan ügy, ahol még el sem kezdődött a per.

Ugyanmár, egy mocskos kis pitiáner késelőre, hol van idő?

több mint 5 éve
NB2 New England Patriots 27 644 — nabege2@yahoo.com
 index.hu/belfold/2020/04/06/letartoztattak_a_villamoson_keselo_ferfit_es_tarsait/
"Az eljárás adatai szerint mindhárom gyanúsított hajléktalan, a nő prostitúcióból él, a két férfi többszörösen büntetett előéletű. Az emberölés feltételezett tettese többszörös visszaeső, feltételes szabadságra bocsátás és más büntetőeljárások hatálya alatt követte el tettét, idén januárban szabadult. A meggyanúsított nő ellen több büntetőeljárás van folyamatban."
Ismét sikerült egy hasznos embert a társadalomba visszaengedni 😕
Azért én ilyenkor megkérdezném a bírót is, hogy ezt mégis hogy???
több mint 5 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 532 — #NoStress
Egy dolog nem változott meg, és az az ország kirablása, az emberek lenézése, azok hülyére vevése.
Mindenki azt csinál amit akar, az hisz el amit akar, de én nem kajálom ezt a szirupos hazug maszlagot, pedig ennek a rendszernek ha úgy nézzük,akkor Igencsak a haszonélvezője vagyok. Naponta látom, naponta hányok. 😉
ozibozi
Akkor no para, már nem tart soká. 😉

több mint 5 éve
ozibozi New York Giants 20 561
Egy dolog nem változott meg, és az az ország kirablása, az emberek lenézése, azok hülyére vevése.
Mindenki azt csinál amit akar, azt hisz el amit akar, de én már nem kajálom ezt a szirupos hazug maszlagot, pedig ennek a rendszernek ha úgy nézzük,akkor Igencsak a haszonélvezője vagyok. Naponta látom, naponta hányok. 😉

Szerkesztette: ozibozi
több mint 5 éve
Igen hallottam én is, mostmár tudom, hiszen láttam az M1-én, hogy mindenki idemenekül onnan, mert ott olyan borzasztó a helyzet. Az országunk vezetői sem külföldön járatják iskolába a gyerekeiket, nem ott vesznek ingatlanokat, mind szigorúan csak forintban tartják a pénzüket, és egy mandula műtétnél bonyolultabb beavatkozást sem arrafelé végeztetnek el, ha a családtagokról van szó. Olyan szar helyzetben vannak, ha bezárják kint a 3-4 magyar autógyárat még meg is érzik. “Nem lennék most a helyükben” ahogy anno Virág elvtárs is megmondta.
Valóban nagy különbség van a fidesz szavazó, és az elvakult agyhalott fidesznyik között. 😊
ozibozi
Beleragadtál 2018-19-be, Átlagisztánba? Vagy szerinted most is ugyanaz van, mint ami tavaly ilyenkor volt? Nézz át a Koronavírus2020 topicba, történt idén egysmás, egy-két apróság megváltozott. 😉

több mint 5 éve
Igen hallottam én is, mostmár tudom, hiszen láttam az M1-én, hogy mindenki idemenekül onnan, mert ott olyan borzasztó a helyzet. Az országunk vezetői sem külföldön járatják iskolába a gyerekeiket, nem ott vesznek ingatlanokat, mind szigorúan csak forintban tartják a pénzüket, és egy mandula műtétnél bonyolultabb beavatkozást sem arrafelé végeztetnek el, ha a családtagokról van szó. Olyan szar helyzetben vannak, ha bezárják kint a 3-4 magyar autógyárat még meg is érzik. “Nem lennék most a helyükben” ahogy anno Virág elvtárs is megmondta.
Valóban nagy különbség van a fidesz szavazó, és az elvakult agyhalott fidesznyik között. 😊

több mint 5 éve
A világ szemében ő csak a nepotizmusnak az a maradványa akik a banánköztársaságokkal együtt szép lassan kihaltak. Ma még akad néhány hasonló az afrikai vagy közép-ázsiai országokban, ahol ezt meg lehet csinálni egy országgal, máshol nem.
Annyiban különlegesebb ez nekik, külföldieknek, hogy ez mégis csak egy (kelet) európai országban lett kivitelezve. Lehet ezt magyarázni bárhogy, de minek.
ozibozi
Ez így szerintem pont az az általánosítás és lenézés, amiből az egész Fityisz kormány táplálkozik. Mindig megtalálják a kiskaput és pont annyit feszítenek a húron amennyi még belefér. Ez bőven nem egy kirakat diktatúra mint fekete Afrikában, sokkal többrétűbb annál.
FLZOLI
én nem beszéltem diktatúráról, és a nepotizmust még a hardcore fideszeszesek sem próbálják tagadni, csak a tehetségre helyezik a hangsúlyt. 😊 Milyen általánosítás, a tények, a számok azok nem egy véleményt tükröznek, és nem csak azorbán, a matolcsy a stb a bíróság a stb a bármi amit felvetsz, ott megtalálod. Mindenhol. Mikszáth rokonai még ipari tanulók sem lehetnének itt. Amúgy a külföld szeméről beszéltünk... lehet ezt magyarázni, csak minek.
ozibozi
Arról a külföldről, a nyugati világról, akik inkább összeomlanak, minthogy pár hét érdemi karantént bevállaljanak.
Sokat adok a szemükre, amikor a világ legfaszább hírszerzői annyit nem tudnak mondani, és az USA, Anglia, Franciao. vezetői annyit nem tudnak megtenni időben, hogy “roló le!”.
Úgy tűnik kezdenek realizálódni az egyébként elfogult, agyhalott, altrightos “nyugat alkonya” jóslatok.

több mint 5 éve
A világ szemében ő csak a nepotizmusnak az a maradványa akik a banánköztársaságokkal együtt szép lassan kihaltak. Ma még akad néhány hasonló az afrikai vagy közép-ázsiai országokban, ahol ezt meg lehet csinálni egy országgal, máshol nem.
Annyiban különlegesebb ez nekik, külföldieknek, hogy ez mégis csak egy (kelet) európai országban lett kivitelezve. Lehet ezt magyarázni bárhogy, de minek.
ozibozi
Ez így szerintem pont az az általánosítás és lenézés, amiből az egész Fityisz kormány táplálkozik. Mindig megtalálják a kiskaput és pont annyit feszítenek a húron amennyi még belefér. Ez bőven nem egy kirakat diktatúra mint fekete Afrikában, sokkal többrétűbb annál.
FLZOLI
én nem beszéltem diktatúráról, és a nepotizmust még a hardcore fideszeszesek sem próbálják tagadni, csak a tehetségre helyezik a hangsúlyt. 😊 Milyen általánosítás, a tények, a számok azok nem egy véleményt tükröznek, és nem csak azorbán, a matolcsy a stb a bíróság a stb a bármi amit felvetsz, ott megtalálod. Mindenhol. Mikszáth rokonai még ipari tanulók sem lehetnének itt. Amúgy a külföld szeméről beszéltünk... lehet ezt magyarázni, csak minek.

több mint 5 éve
FLZOLI Denver Broncos 12 645 — farkas.l.zoltan@gmail.com
ozibozi

több mint 5 éve

több mint 5 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 388 — zászló zászló szív
Neoliberalizmus és Orbán Viktor

tl:dr.: Nem neoliberális, de még is az, mert a szóhasználat eltérő gazdasági és politikai értelemben. Az első nem feltétlenül pejoratív, a második kimondottan az.

- - - - - -

A korona topikban előkerült, de oda nem nem való, szóval itt írom le.

A liberalizmus, mint általában minden, egy relatív fogalom, ráadásul nem csak egy korhoz képest, de földrajzilag is eltérő lehet, hogy mi számít liberálisnak. Én most nem akarok belemenni a politikai paletta fejtegetésébe, maradnék csak a közgazdasági és gazdaságpolitikai vonulatnál (és amint látni fogjátok, ott is vannak fogalmi különbségek).

A liberális közgazdaságban Adam Smith és David Ricardo munkái alapján született meg, időben az első ipari forradalom zenitjén. Ők alkották meg a piac, mint fő vezérlő elméletét, ami abban a korban kiemelkedően liberális megállapításnak számított. Ne felejtsük el, a világ kifele jött a feudalizmusból (már ahol), és alapjaiban kérdőjelezték meg a királyok, királyságok és az erre épülő gazdasági modell létét a korabeli közgazdászok. A legfőbb problémája a hagyományos elitnek azzal volt, hogy magántulajdont tekintette elsődlegesnek az állami (királyi) vagyonnal szemben. A közfeladatoknak főleg olyan témákat tekintenek amiket nem tud hatékonyan megoldani a piac (tipikusan közlekedés) vagy ha a piacra bíznánk visszásságokat szülne (honvédelem, rendvédelem).

Ugyan Lincoln elnök kimondottan liberális volt gazdasági ügyekben, és az USA gazdagsága jelentősen épített a liberális elvekre. A piac mindenhatósága egészen szépen tartotta magát: 1929-ig. A Nagy Gazdasági Világválság idején megbicsaklott a piacba vetett feltétlen hit. Nem akarok részletesen belemenni, de amerikai értelemben itt történt az első nagy balratolódás a mainstream gazdaságpolitikában, és itt történt meg az, hogy a liberális, liberalizmus fogalmát elkezdte az újságírás egybemosni a progresszív irányzatokkal, és a klasszikus értelemben vett liberális gazdaságpolitika lett a konzervatív irányzat.

A progresszív irányzatok erősebb állami beavatkozás mellett érvelnek. Nem elsősorban annyira erősnek kell gondolni, mint hogy a közbeszerzésekkel kézzel irányítottak, sokkal inkább szabályozási oldalról, esetleg alapból piacképes ágazatok megsegítéséről (vagy el lehetetlenítéséről) beszélünk. A legnagyobb hatású progresszív elnök Franklin D. Roosevelt volt.

Európában annyiban más a helyzet, hogy itt a politikai paletta alapból is erősebben balra van tolva. Az amerikai értelemben vett centrum az európai értelemben vett jobb-közép/mérsékelt konzervatív pártokat jelenti, ami szemmel láthatóan jobbra van az európai középtől. Ennek nyilván történelmi okai vannak, de ez a téma szempontjából csak azért fontos, mert a liberális alatt itt teljesen mást értünk, mint az angolszász országokban. Sosem volt akkora piacfétis a kontinentális Európában, és az intézményrendszer, a politikai struktúrák nem is kedvezőek túlságosan piacbarát pártoknak.

Tovább kanyarodva, a neoliberalizmus alapvetően Milton Friedman és társai gazdasági elméletein nyugszik. Itt a fő tétel az, hogy az államnak bizonyos mértékben be kell avatkoznia a piacba, kiegyenesítve annak hibáit. Elsősorban az olyan piaci rendellenességeket kell az államnak kezelni, mint pénzpiacok szabályozása vagy a környezeti katasztrófák elhárítása (too big to fall). Friedman teremtette meg a modern, monetáris gazdaságpolitikák alapján, az erős és független jegybankok elmélete és gyakorlati sürgetése is hozzá kötődik.

Kis kitérő: az hogy mennyire nem liberális a neoliberális gazdaság politika néhány példa a főbb követőire: Augusto Pinochet (nagyon ajánlom az NPR, az amerikai közszolgálati rádió, csinált egy király 3 részes podcastet a "chicago boys" becenevű közgazdász csoportról, aki a chilei gazdaság politika felépítői voltak), Margaret Thatcher, Ronald Reagan, George W. Bush. Ennek ellenére a XX. század végének legnagyobb hatású neoliberális elnöke Bill Clinton volt. Nem véletlen egyébként, hogy USA-ban egyre inkább neokonzervatív a használt kifejezés a politikai irányra.

Visszakanyarodva a közgazdaságtanhoz levontak egy olyan következtetést, hogy a neoliberalizmust „a hasznok privatizálása és a költségek társadalmasítása” jellemzi. Ez egyrészt gyakorlati oldalról belemagyarázható, de alapvetőn a Friedman-i elméletek nem erről szólnak. És ha a fenti mondatot elolvassuk, könnyen kitalálható, miért hangoztatják, hogy OV neoliberális. Ennek a jelzőnek a mai "közhasználata" egyet jelent a szociális hálót leépítő, elitet támogató gazdaságpolitikával, és itt van az a pont, ahol elválik egymástól a közgazdasági és politikai fogalom.

(Szintén érdekes volt, szintén egy NPR podcastban, ahol a két műsorvezető megtudta, hogy jelölték őket az "év neoliberális személyisége" díjra, majdnem rosszul lettek. Pedig közgazdasági díj volt, és tényleg klasszikus értelemben vett neoliberális műsorról van szó.)

A lényeg, hogy én nem gondolom, hogy OV neoliberális lenne, gazdaságpolitikai értelemben: különadók, túlterjeszkedő állami szabályozás, folyamatos állami megrendelésekkel a piac szereplők kiszolgáltatása, erőszakos, az elitnek tetsző vagyoni rétegek felé irányuló jövedelem újraosztás (most ez tök mindegy, hogy nem a legszegényebbek felé megy), kimondottan nem piacbarát, már-már erőszakosan államközpontú beavatkozások. Vannak neoliberális intézkedések, de ezek kimerülnek bizonyos adók csökkentésében.

Az, hogy OV neoliberális-e, a szó pejoratív értelmében, gondolom nem szükséges érvelnem, de hozzátenném, hogy Európán kívül nem így nézik ezt. Egy amerikai szemében OV simán egy despota, autokrata, populista vezető, aki semmivel nem jobb Putinnál. Természetesen szándékosan eltúloztam a képet, mert hát az amcsik mindent eltúloznak...

több mint 5 éve
peach Atlanta Falcons 15 712 — a new hope (again)
az mindenkinek megvan, hogy Csongrád megyét június 4-től Csongrád-Csanád névre keresztelik?
r.baggio
azt hittem, hogy ez lekerült a napirendről
Amadeus
megszavazták még 2017be ha jól láttam
és idén bevezetik
kretének
Negritis
Én támogatom, remélem földeket is visszakapja a család
briareos
Jó lenne. Mehetnék a házasodik a gazda című műsorba ha anyám felmenőinek a földjeit visszakapnánk. Mondjuk anyám pesti, de leszarom melyik megyében jönne a kolompér 😀

...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 5 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 022 — Cowboys fan
az mindenkinek megvan, hogy Csongrád megyét június 4-től Csongrád-Csanád névre keresztelik?
r.baggio
Amadeus
és idén bevezetik
kretének
Negritis
briareos
vissza.
a Mészáros család, és az összeset.
több mint 5 éve
Kúrfürst briareos Miami Dolphins Miami Hurricanes 18 655 — StuG Life
r.baggio
Amadeus
és idén bevezetik
kretének
Negritis

több mint 5 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 31 394
r.baggio
Követelem, hogy SzSzB is legyen Szabolcs-Szatmár-Bereg-Ung-Ugocsa!
Emlékezzünk meg az összes csonka vármegyéről, amelyet beolvasztottunk a mostani patchwork megyéinkbe!

több mint 5 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 55 499 — The Mathematician
r.baggio
Amadeus
és idén bevezetik
kretének

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 344
r.baggio
több mint 5 éve
r.baggio
first things first
több mint 5 éve
zemanla New Orleans Saints Florida Gators 3 403 — Do Your Job
r.baggio
A veszélyhelyzet miatt....

2011.10.30.: Vazzzze,vazzzze,vazzzze......!!!!!! 2012.03.21.: vazzze az n hatványon; n→∞
több mint 5 éve
r.baggio Houston Texans Indiana Hoosiers 64 618 — no es importante

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
 hvg.hu/itthon/20200402_Boldog_Istvan_mentelmi_joganak_felfuggeszteset_kerte_Polt_Peter
empty taxi
alamizsna a véresszájúaknak. nem gyerekkori barát, nem családtag.
több mint 5 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 344
 hvg.hu/itthon/20200402_Boldog_Istvan_mentelmi_joganak_felfuggeszteset_kerte_Polt_Peter
empty taxi
Lajos óta tudjuk, hogy a bűn az, ha nem jattolsz.
több mint 5 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 167 — Lájkold a zsűrit!

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 5 éve
Inkább ide

Hát, ha csak ennyi lesz, az szart sem ér kategória  www.portfolio.hu/ingatlan/20200401/ez-nem-trefa-ezek-lehetnek-a-giga-orban-csomag-kereskedelemre-vonatkozo-javaslatai-423456
Szokol
Csak kiragadva:

12. A szükséghelyzet miatt már leállt területekről (idegenforgalom, vendéglátás, nem élelmiszer kereskedelem stb.) a munkaerő átirányítása. Ez rövidesen megjelenik az élelmiszer feldolgozóknál is.

Ezt hogy kell elképzelni? A balatoni recepcióskislányt felirányítják a pesti cba-ba csemegepultosnak, vagy mi?
warr_b
Úgy, hogy lesznek állások.
És aki pénzt akar keresni, az azok közül az állások választhat, amik vannak.
Ha akar dolgozik, és keres pénzt, ha akar nem dolgozik, és kesereg.
Mivel azt írják, hogy random állásokra százszoros már most a túljelentkezés, szerintem akarni fog.
Sobri Jóska
És mondjuk albérlet is lesz, ahol lakik, vagy nyitnak faja munkásszállókat? 😊
Azért ez nem egészen az a kategória, mint amikor a rendőröket leküldik a határra.
warr_b
Most is laknak valahol.
Senkit se kötelez(het)nek, hogy változtassanak lakóhelyet.
Csak lesz olyan szektor ahol lesz meló, és van, ahol nincs. Ennyi.

több mint 5 éve
warr_b Washington Commanders 28 339 — Ő álla halála vérmosta fokán, Diadallal várta be végét.
Inkább ide

Hát, ha csak ennyi lesz, az szart sem ér kategória  www.portfolio.hu/ingatlan/20200401/ez-nem-trefa-ezek-lehetnek-a-giga-orban-csomag-kereskedelemre-vonatkozo-javaslatai-423456
Szokol
Csak kiragadva:

12. A szükséghelyzet miatt már leállt területekről (idegenforgalom, vendéglátás, nem élelmiszer kereskedelem stb.) a munkaerő átirányítása. Ez rövidesen megjelenik az élelmiszer feldolgozóknál is.

Ezt hogy kell elképzelni? A balatoni recepcióskislányt felirányítják a pesti cba-ba csemegepultosnak, vagy mi?
warr_b
Úgy, hogy lesznek állások.
És aki pénzt akar keresni, az azok közül az állások választhat, amik vannak.
Ha akar dolgozik, és keres pénzt, ha akar nem dolgozik, és kesereg.
Mivel azt írják, hogy random állásokra százszoros már most a túljelentkezés, szerintem akarni fog.
Sobri Jóska
És mondjuk albérlet is lesz, ahol lakik, vagy nyitnak faja munkásszállókat? 😊
Azért ez nem egészen az a kategória, mint amikor a rendőröket leküldik a határra.

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta