Politika
64 feliratkozó
6 hónapja
24.hu/belfold/2025/09/04/beutalo-kontrollvizsgalat-rendelet-takacs-peter-magyarazat/"Lapunknak Takács Péter egészségügyi államtitkár ezt cáfolta, egyúttal elismerte, hogy a rendelet szövege félreérthető:
nincs szó ugyanis arról, hogy a betegeknek kétszer kell majd októbertől beutaló.
Ez nem szigorítás, csupán egy technikai jellegű változtatás – fogalmazott az államtitkár, aki hozzátette: azért kell e-beutalót adni a kontrollvizsgálathoz is, hogy az online időpontfoglalás lehetősége nyitva álljon azoknak számára is, akiket kontrollra rendelt vissza az orvosuk."
6 hónapja
Arra azért kíváncsi vagyok, a forint meddig tud még erősödni.a dollár gyengül, nem a k-eui devizák erősödnek. az euroval szemben is ennek hatására erősödnek, mivel relatív túlkereslet jött létre
szaba
ahhoz, hogy drasztikusan romlani kezdjen a forint, kevés lesz a Misi

6 hónapja
24.hu/fn/gazdasag/2025/09/04/inflacio-varga-mihaly-forint-arfolyam-mnb-jegybank-kozgazdasz-vandorgyules-fogyasztoiar/Kormányozni leg tudnak...
6 hónapja
Az Egri csillagokat kb. 22 évesen olvastam. Jókaitól egy sort sem. Kötelezők közül időben csak a Kincskereső kisködmön és a PUF volt meg. Pedig imádtam olvasni kisiskolás korom óta. Utána jött egy kis pótlás főleg Mikszáth, Móricz és Kosztolányi.én mondjuk mindent olvastam 😀
Inkább rva-hoz hasonlóan a szüleim könyveiből szemezgettem. Nyolcadik utas a halál, Tyrmand: A gonosz (hatalmas élmény volt 14 évesen), Wells, Asimov, R. E. Howard. Az irodalom érettségivel meg úgy voltam, hogy majd a műelemzés...
Szembe is jött Illyéstől a Bartók. Na mondom azt se tudtam, hogy létezik. Általánosban a Bartók Béla Ált. Iskolába jártam. Az osztályterem falán lógott a fényképe az évszámokkal. Azok belém égtek. Az Illyés versnek meg volt adva a megjelenési ideje. Oké akkor tizedik évforduló. Ez tuti felütés, utána megtáltosodtam. Jeles.
Tactful Cactus
a falusi könyvtárba volt hogy egymagam elvittem az össz forgalom felét
mondjuk hogy 10-12 évesen minek olvastam Tarzant vagy Majmok bolygóját nemtom
nem is sok maradt meg mára
Verne mondjuk igen
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
6 hónapja
Az Egri csillagokat kb. 22 évesen olvastam. Jókaitól egy sort sem. Kötelezők közül időben csak a Kincskereső kisködmön és a PUF volt meg. Pedig imádtam olvasni kisiskolás korom óta. Utána jött egy kis pótlás főleg Mikszáth, Móricz és Kosztolányi.Inkább rva-hoz hasonlóan a szüleim könyveiből szemezgettem. Nyolcadik utas a halál, Tyrmand: A gonosz (hatalmas élmény volt 14 évesen), Wells, Asimov, R. E. Howard. Az irodalom érettségivel meg úgy voltam, hogy majd a műelemzés...
Szembe is jött Illyéstől a Bartók. Na mondom azt se tudtam, hogy létezik. Általánosban a Bartók Béla Ált. Iskolába jártam. Az osztályterem falán lógott a fényképe az évszámokkal. Azok belém égtek. Az Illyés versnek meg volt adva a megjelenési ideje. Oké akkor tizedik évforduló. Ez tuti felütés, utána megtáltosodtam. Jeles.
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
6 hónapja
telex.hu/belfold/2025/09/04/hivatalos-utonevjegyzek-magyar-kozlony-hanko-balazsA hegy megy Mohamedhez?
🤣

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
6 hónapja
Arra azért kíváncsi vagyok, a forint meddig tud még erősödni.
6 hónapja
Varga Mihály: Nézzünk szembe a tényekkel, hasonló a 2007–2008-as válság idején történt a magyar gazdasággal!Varga Mihály mondott egy újat.Mégpedig? Bocs, nem vagyok képbe, hol szörfölgettél, mit olvastál, mit hallottál.
szaba
vpi
6 hónapja
hvg.hu/gazdasag/20250904_Varga-Mihaly-mnb-vandorgyules-inflacio-novekedes-cegek-beruhazas-ebxVarga Mihály mondott egy újat.Mégpedig? Bocs, nem vagyok képbe, hol szörfölgettél, mit olvastál, mit hallottál.
szaba
vpi
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
6 hónapja
Varga Mihály mondott egy újat.Mégpedig? Bocs, nem vagyok képbe, hol szörfölgettél, mit olvastál, mit hallottál.
szaba
6 hónapja
Varga Mihály mondott egy újat.
6 hónapja
Kötelezők update: 6 osztályos gimi, első osztály (7.):PJ nagyon jó, R&J-nál pedig be lehet vetni a filmet (a kortársat) oktagási segédanyagnak.
- Szent Péter esernyője
- Romeo és Júlia
- Percy Jackson és a olimposziak - A villámtolvaj
Na, megy ez, ha akkora tekintélye van az igazgatónak, hogy nem baszogatja a KLIK és hagyja dolgozni a pedagógusokat...
Egyrészt örülök (főleg, hogy a gyereknek ez re-read lesz), másrészt (napi Török Gábor ✅) valahol elszomorító, hogy nem ez az átlag. De ezt túlbeszéltük.
Várom a napihatvanpusztavibe-t
Gyurma Pappa
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
6 hónapja
"csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamísítottam"Szerintem se, mert nincs rá szüksége. Van több, évek akár évtizedek óta reszelgetett adatbázisod, mondjuk a-b-c, és tudod, ha a-val dolgozol, akkor nagyon nagy valószínűséggel 5% feletti fidesz előny jön ki abból az alapsokaságból, ha meg b-vel, akkor 5% feletti tisza ésígytovább, minek egy felesleges kockázatot beraknod a rendszerbe (kézzel átírni kész számokat), ha "szakértői becsléssel" meg a megfelelően kiválasztott adatbázissal és a hibahatárral is tudsz olyan adatot gyártani, amire szükség van. Rengeteg féleképpen lehet úgy _megfelelő_ adatot gyártani, hogy az hitelesnek és tudományosnak is látszon. Ebből él a magyar kutatói piac uszkve 35 éve 😀Az a kérdés, hogy akár a 21 akár a NP csinál-e olyat, hogy kijön neki 48-42 majd átírja 42-48-ra. Ez az, amit nem fogunk megtudni, és ez nyilván egy hatalmas manipuláció (ha engem kérdeztek, ilyet egyik sem csinál, egyszerűen nagyobb súllyal veszik figyelembe a "saját" szavazókat).Ebben a témában az ugyanaz. A manipuláció egy szakmai hiba, manipulálni nem lehet véletlenül 😊Amúgy abban egyetértek vele, hogy nem létezik, hogy akár egyik, akár másik igaz legyen. Itt vagy súlyos szakmai hibák, vagy manipuláció van. Szerintem mindkettő.Kláriék 2 százalékon.Ki is akadt az önélzetes kis latol. 😀
Amadeus az áttelelt poloska
telex.hu/belfold/2025/09/03/demokratikus-koalicio-kozvelemeny-kutatasok-nezopont-21-kutatokozpont
somoskovig
peterk2005 udvari bolond
De ez egy ingoványos terület. Az alapsokaság száma és összetétele a döntő, márpedig ha régóta egyféle adatbázisból dolgozol (mint a cégek 90%a), ami ne adj isten kicsit balra húz, jobbra húz, abból szükségszerűen manipulált - nem reprezentatív - eredmény jön ki. A 21 mintavételi módszere egyébént hasonlít a nézőpont-éhoz, de ez se csodaszer, amíg minden közvélemény-kutató szerint - a 21 szerint is - a megkérdezettek maximum 8-10%a válaszol, addig van egy olyan nagy tömeg, amiről a kutatóknak fogalma nincs, mit gondolnak, ez lufihámozás. És akkor ez csak egy a hazai kutatási piac végtelen számú problémàjàból.
Btw. mostmár azért némileg megmosolyogtató, hogy a 21nek tényleg mindig olyankor jön ki egy giga Tisza előnyös kutatása, amikor arra mp-éknek szüksége van. Ezt a másik oldaltól szoktuk meg 😊
MC12
Gyurma Pappa
MC12
(valaki, aki biztosan nem Churchill volt)
6 hónapja
Szerintem se, mert nincs rá szüksége. Van több, évek akár évtizedek óta reszelgetett adatbázisod, mondjuk a-b-c, és tudod, ha a-val dolgozol, akkor nagyon nagy valószínűséggel 5% feletti fidesz előny jön ki abból az alapsokaságból, ha meg b-vel, akkor 5% feletti tisza ésígytovább, minek egy felesleges kockázatot beraknod a rendszerbe (kézzel átírni kész számokat), ha "szakértői becsléssel" meg a megfelelően kiválasztott adatbázissal és a hibahatárral is tudsz olyan adatot gyártani, amire szükség van. Rengeteg féleképpen lehet úgy _megfelelő_ adatot gyártani, hogy az hitelesnek és tudományosnak is látszon. Ebből él a magyar kutatói piac uszkve 35 éve 😀Az a kérdés, hogy akár a 21 akár a NP csinál-e olyat, hogy kijön neki 48-42 majd átírja 42-48-ra. Ez az, amit nem fogunk megtudni, és ez nyilván egy hatalmas manipuláció (ha engem kérdeztek, ilyet egyik sem csinál, egyszerűen nagyobb súllyal veszik figyelembe a "saját" szavazókat).Ebben a témában az ugyanaz. A manipuláció egy szakmai hiba, manipulálni nem lehet véletlenül 😊Amúgy abban egyetértek vele, hogy nem létezik, hogy akár egyik, akár másik igaz legyen. Itt vagy súlyos szakmai hibák, vagy manipuláció van. Szerintem mindkettő.Kláriék 2 százalékon.Ki is akadt az önélzetes kis latol. 😀
telex.hu/belfold/2025/09/03/demokratikus-koalicio-kozvelemeny-kutatasok-nezopont-21-kutatokozpont
somoskovig
peterk2005 udvari bolond
De ez egy ingoványos terület. Az alapsokaság száma és összetétele a döntő, márpedig ha régóta egyféle adatbázisból dolgozol (mint a cégek 90%a), ami ne adj isten kicsit balra húz, jobbra húz, abból szükségszerűen manipulált - nem reprezentatív - eredmény jön ki. A 21 mintavételi módszere egyébént hasonlít a nézőpont-éhoz, de ez se csodaszer, amíg minden közvélemény-kutató szerint - a 21 szerint is - a megkérdezettek maximum 8-10%a válaszol, addig van egy olyan nagy tömeg, amiről a kutatóknak fogalma nincs, mit gondolnak, ez lufihámozás. És akkor ez csak egy a hazai kutatási piac végtelen számú problémàjàból.
Btw. mostmár azért némileg megmosolyogtató, hogy a 21nek tényleg mindig olyankor jön ki egy giga Tisza előnyös kutatása, amikor arra mp-éknek szüksége van. Ezt a másik oldaltól szoktuk meg 😊
MC12
Gyurma Pappa
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
6 hónapja
beszterce ostroma, na az jóKötelezők update: 6 osztályos gimi, első osztály (7.):na ez tenyleg jo kis lista, kulon orulok a szent peter esernyojenek, amit rohadtul nem ertettem, hogy miert nem az volt anno nekunk altalanosban is a kotelezo. mar meg nem mondom mi lehetett anno Mikszathtol, talan a jo palocok (biztos nem a kulonos hazassag, mert azt gimiben olvastam), de emlekszem, hogy en ezt pluszban olvastam anno es fel is szoltam, hogy sztem az jobb lett volna mkinek.
- Szent Péter esernyője
- Romeo és Júlia
Na, megy ez, ha akkora tekintélye van az igazgatónak, hogy nem baszogatja a KLIK és hagyja dolgozni a pedagógusokat...
Egyrészt örülök (főleg, hogy a gyereknek ez re-read lesz), másrészt (napi Török Gábor ✅) valahol elszomorító, hogy nem ez az átlag. De ezt túlbeszéltük.
Gyurma Pappa
de akkor olvasas: sztem ez elkepesztoen fontos, es elveszett ez a mai generacioban. alapvetoen a problema sztem nem is az, hogy a jelenlegi korosztaly nem olvas eleg karakter szamot, mert vszeg hasonlot olvas manapsag, mint en anno. csak masfelekeppen. en anno ujsagot, konyvet olvastam ok meg telefonon uzeneteket, hireket, kommenteket stb. ketto kozott meg nagyon nagy kulonbseg van. mert egy konyvben azon a reszen is at kell ragnod magadon, ami epp nem tetszik annyira mig ha mobilon olvas az ember dolgokat akkor siman atugorja. ez sztem hozzatesz nagyon komolyan rengeteg olyan keszseghez, ami sztem munkahelyen fontos (monotonia tures, megcsinalni azt a melot is, amit amugy nem szeretsz stb). ebben peldaul Jokai tanari.
mi otthon nagy hangsulyt fektetunk a meseolvasasra is, sot en kifejezetten szoktam kislanyom elott olvasni konyvet, hogy lassa ezt mikozben jatszik.
de pl nagyon tetszett, hogy mikor elmentunk a leendo ovoda-iskolajaba ott kihangsulyoztak ket dolgot:
1: hazifeladatot maskepp ertelmezik. alapvetoen a feladat inkabb olyan lesz nagyobb korban, hogy megkapnak olvasnivalot a kovetkezo orara, es aztan arrol beszelnek, vitatkoznak. nem csak kotelezok formajaban hanem akar mas targyaknal is.
2: mar kicsi kortol hangsulyozzak az olvasast, van konyvtar, ahova mar a 3 eveseket is viszik. aztan tavaly kiderult, hogy nem csupan viszik oket oda hanem minden csutortokon kapnak uj konyvet a konyvtarban hazavitelre, amit aztan mindenap el is olvastam neki az adott heten. nem tudom, hogy ilyen van-e otthon oviban, de itt nagyon orulok. nyilvan mas a tanrend is, mert pl mar 5 evesen itt tanulnak irni-olvasni az angol nyelv miatt.
amugy itt a lista a magyar kerettanterv alapjan:
eduline.hu/kozoktatas/20250624_kotelezo_olvasmany_lista_konyvek_nyari_szunet_7_es_8_evfolyam
sztem Mikszathbol felesleges ketto, es Jokai kapcsan sem vagyok biztos, hogy a legjobb valasztas ez az elbeszeles (sztem ez adja vissza legkevesbe Jokai iroi stilusat). ugy gondolom, hogy Verne a mai fiatalsagnak nem a legjobb (annak ellenere, hogy en imadtam, es rengeteg Vernet olvastam, de sztem a kapocs nehezen van meg a mai fiatalokkal) es Molieretol is mast valasztottam volna.
csebi

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
6 hónapja
nálunk a nyolcadikasnak volt kötelező az esernyő, a hetedikes a Robinson Crusoe-t kapta.Kötelezők update: 6 osztályos gimi, első osztály (7.):hát nem tudom, tippem szerint ha 7. osztályban olvasom a Szent Péter esernyőjét, akkor nem fogtam volna fel a lényegét, és ezért nem is tetszett volna. de az tény, hogy a jobb kötelezők közül való.
- Szent Péter esernyője
- Romeo és Júlia
Gyurma Pappa
deyell
mondjuk a nagyobbnak még ajánlottak pár drámát is, mondtam neki, amíg lent volt a nagymamánál, hogy ott van egy Shakespeare összes drámái kötet, úgyis néha unatkozik, olvasson el egyet belőle, aztán annyival beljebb van. nyilván nem csinálta meg, én meg kíváncsi vagyok, mennyire fog sírni év közben, amikor még vadászni is kell a könyvtárban utána.
de rendes vagyok, nem kapja meg az ugyeénmegmondtam-ot
6 hónapja
ebben a kötelező olvasmány sztoriban nekem az a nagyon durva egyébként, hogy bár régen volt (30+ éve) én konkrétan nem emlékszem, hogy olvastam volna bármelyik akkor kötelező olvasmányt. de így a Pál utcai fiúktól kezdve az Egri csillagokig, a Légy jó mindhalálig-tól a Csongor és Tündéig egyik sincs meg. Tüskevár, Ábel a rengetegben, Kincskereső kisködmön szintén zenész.valamikor középiskolás koromban szerettem meg az olvasást egyébként, anyámnak már addigra kb ezer kötetes könyvtára volt, ma is beborítja a háló falát földtől plafonig a könyv. de középiskolában sem a kötelezők mentek, hanem az, amire anyám azt mondta szerinte ez nekem tetszeni fog, így olvastam el többször Yossarian kapitány kalandjait (22-es csapdája) vagy a Pillangót, sőt még 'Akit a mozdony füstje megcsapott' is megvolt. de ekkor ismerkedtem meg Nemerétől kezdve Örkényig sok mindenkivel, lett kedvenc az 1984.
viszont nem olvastam Móriczot, Mikszáth-ot, és Jókai-t sem, Shakespeare-től csak a Szentiván éji álom tetszett, a többit abbahagytam. az olvasásom a kétezres években a Gyűrűk urával ért véget, az óta szinte alig olvastam valamit az elmúlt 20 évben... csak Bödőcsöt talán, ami beugrik.
emlékszem, a magyar tanár érettségi előtt azt mondta, hogy úgy készüljünk a 3 tételből egy mindig próza. na nekem se kellett több, az összes középiskolás könyvben megtanultam a próza elemzéseket (betűről betűre). 1998-ban ezek közül választhattam:
1. A magány sokszínű ábrázolása a magyar líra néhány alkotásában
2. Arany János Epilógus című versének elemző bemutatása
3. Kosztolányi Dezső egy szabadon választott prózai alkotásának értelmezése
a negyedikes könyvben Kosztolányitól az Édes Anna volt meg, másfél oldal elemzés ment is, tökéletesen. Egy baj volt, mivel nem olvastam a könyvet, halvány lila fingom se volt, mi lesz a történet vége... úgy kellett megkérdeznem a bent ülő felügyelőtanárt 😀 ötöst kaptam
Szerkesztette: rva
6 hónapja
Kötelezők update: 6 osztályos gimi, első osztály (7.):na ez tenyleg jo kis lista, kulon orulok a szent peter esernyojenek, amit rohadtul nem ertettem, hogy miert nem az volt anno nekunk altalanosban is a kotelezo. mar meg nem mondom mi lehetett anno Mikszathtol, talan a jo palocok (biztos nem a kulonos hazassag, mert azt gimiben olvastam), de emlekszem, hogy en ezt pluszban olvastam anno es fel is szoltam, hogy sztem az jobb lett volna mkinek.
- Szent Péter esernyője
- Romeo és Júlia
Gyurma Pappa
de akkor olvasas: sztem ez elkepesztoen fontos, es elveszett ez a mai generacioban. alapvetoen a problema sztem nem is az, hogy a jelenlegi korosztaly nem olvas eleg karakter szamot, mert vszeg hasonlot olvas manapsag, mint en anno. csak masfelekeppen. en anno ujsagot, konyvet olvastam ok meg telefonon uzeneteket, hireket, kommenteket stb. ketto kozott meg nagyon nagy kulonbseg van. mert egy konyvben azon a reszen is at kell ragnod magadon, ami epp nem tetszik annyira mig ha mobilon olvas az ember dolgokat akkor siman atugorja. ez sztem hozzatesz nagyon komolyan rengeteg olyan keszseghez, ami sztem munkahelyen fontos (monotonia tures, megcsinalni azt a melot is, amit amugy nem szeretsz stb). ebben peldaul Jokai tanari.
mi otthon nagy hangsulyt fektetunk a meseolvasasra is, sot en kifejezetten szoktam kislanyom elott olvasni konyvet, hogy lassa ezt mikozben jatszik.
de pl nagyon tetszett, hogy mikor elmentunk a leendo ovoda-iskolajaba ott kihangsulyoztak ket dolgot:
1: hazifeladatot maskepp ertelmezik. alapvetoen a feladat inkabb olyan lesz nagyobb korban, hogy megkapnak olvasnivalot a kovetkezo orara, es aztan arrol beszelnek, vitatkoznak. nem csak kotelezok formajaban hanem akar mas targyaknal is.
2: mar kicsi kortol hangsulyozzak az olvasast, van konyvtar, ahova mar a 3 eveseket is viszik. aztan tavaly kiderult, hogy nem csupan viszik oket oda hanem minden csutortokon kapnak uj konyvet a konyvtarban hazavitelre, amit aztan mindenap el is olvastam neki az adott heten. nem tudom, hogy ilyen van-e otthon oviban, de itt nagyon orulok. nyilvan mas a tanrend is, mert pl mar 5 evesen itt tanulnak irni-olvasni az angol nyelv miatt.
amugy itt a lista a magyar kerettanterv alapjan:
eduline.hu/kozoktatas/20250624_kotelezo_olvasmany_lista_konyvek_nyari_szunet_7_es_8_evfolyam
sztem Mikszathbol felesleges ketto, es Jokai kapcsan sem vagyok biztos, hogy a legjobb valasztas ez az elbeszeles (sztem ez adja vissza legkevesbe Jokai iroi stilusat). ugy gondolom, hogy Verne a mai fiatalsagnak nem a legjobb (annak ellenere, hogy en imadtam, es rengeteg Vernet olvastam, de sztem a kapocs nehezen van meg a mai fiatalokkal) es Molieretol is mast valasztottam volna.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
6 hónapja
24.hu/fn/gazdasag/2025/09/04/nagy-marton-szerint-nagyobb-lehet-a-hiany-mint-vartak-es-kisebb-lehet-a-novekedes-is/Most fordítva próbálkozik, hátha eljinxeli.
hát ez nem gondoltam volna 😊
NB2

6 hónapja
Ugye define manipuláció.Ebben a témában az ugyanaz. A manipuláció egy szakmai hiba, manipulálni nem lehet véletlenül 😊Amúgy abban egyetértek vele, hogy nem létezik, hogy akár egyik, akár másik igaz legyen. Itt vagy súlyos szakmai hibák, vagy manipuláció van. Szerintem mindkettő.Kláriék 2 százalékon.Ki is akadt az önélzetes kis latol. 😀
somoskovig
peterk2005 udvari bolond
MC12
Az alapsokaság szar. Ezzel küzd az összes közvéleménykutató. A politikailag aktívak száma jelentősen csökken, ez világtrend. De szavazni viszont eljárnak a politikailag nem aktívak is, mert a jog, az jog.
Ugye Ann Selzer tud erről sokat mesélni, sajnos igen kiváló karrierjének ez az anomália nem túl szép keretet adott.
Mit tesz ilyenkor az egyszeri közvéleménykutató? Először is levágja a kilógó elemeket, majd szépen ráilleszti a kis korrelációjára (végtelenül leegyszerűsítem a folyamatot), és megnézni hogy miként illeszkednek a válaszai azokhoz a sokasági jellemzőkhöz, amiket elvártam a mintavétel során. Ahol hiányzik népesség (túl kevés fiatal került be), ott felszorozzák, amiből túl sok van, azt "leszorozzák".
Na most, ezeket az alapsokasági elvárásokat a kutató szociológusok folyamatosan frissítik a népességi adatok alapján. De ez nem egy annyira objektív dolog, mint elsőre hangzik. Mondok egy példát: én azt feltételezem, hogy a szavazni menők 5%-a falusi férfi, akkor ekkora sokasági részvételt fogok várni tőlük. Ha ha én azt feltételezem, hogy 10% ez az arány, akkor azt fogom elvárni a sokaságomtól, hogy reprezentatívnak tekintsem.
Na, ezekkel az arányokkal játszanak a kutatók. Ez manipuláció? Hát, nem tom. Eltérő eredmények fognak kijönni? Természetesen (ugye a hibahatárról még nem is beszéltem, mert ugye a 3.2% az igazából 6.4%, szóval ha tisza-3 fidesz+3, akkor az 49-41, ami gyanúsan egy olyan eredmény, amit én jelenleg sentimentek alapján elképzelhetőnek tartok, így 8 hónappal a választások előtt, pre-osztogatás, de szerintem ha a nézőpontot korrigálgatom, akkor is valami nagyon szoros jön ki).
Ugye, ha másképp definiáljuk a manipulációt, akkor még tovább árnyalható kép: az adatreprezentáció nem véletlenül külön "tudományterület", az hogy miként mutatsz be valamit, jelentősen befolyásolhatja a befogadó véleményét. Ezt teljesen egyértelműen csinálja az összes kutató. (Ugye a DK 2%-a is azért érdekes, mert az ugyanúgy lehet 5% vagy akár 0 közeli is, és hogy pont 2%-os bemutatást választottak az sem véletlen).
Az a kérdés, hogy akár a 21 akár a NP csinál-e olyat, hogy kijön neki 48-42 majd átírja 42-48-ra. Ez az, amit nem fogunk megtudni, és ez nyilván egy hatalmas manipuláció (ha engem kérdeztek, ilyet egyik sem csinál, egyszerűen nagyobb súllyal veszik figyelembe a "saját" szavazókat).

6 hónapja
24.hu/fn/gazdasag/2025/09/04/nagy-marton-szerint-nagyobb-lehet-a-hiany-mint-vartak-es-kisebb-lehet-a-novekedes-is/hát ez nem gondoltam volna 😊
6 hónapja
Kötelezők update: 6 osztályos gimi, első osztály (7.):hát nem tudom, tippem szerint ha 7. osztályban olvasom a Szent Péter esernyőjét, akkor nem fogtam volna fel a lényegét, és ezért nem is tetszett volna. de az tény, hogy a jobb kötelezők közül való.
- Szent Péter esernyője
- Romeo és Júlia
Gyurma Pappa
internal primates forever
6 hónapja
Kötelezők update: 6 osztályos gimi, első osztály (7.): - Szent Péter esernyője
- Romeo és Júlia

6 hónapja
A 21 mintavételi módszere egyébént hasonlít a nézőpont-éhoz, de ez se csodaszer, amíg minden közvélemény-kutató szerint - a 21 szerint is - a megkérdezettek maximum 8-10%a válaszol, addig van egy olyan nagy tömeg, amiről a kutatóknak fogalma nincs, mit gondolnak, ez lufihámozás. És akkor ez csak egy a hazai kutatási piac végtelen számú problémàjàból.sajat tapasztalatomat mondom el ebben.
MC12
vhogy anno egy kozvelemenykutato ceg megtalaltad rendszeresen, mondjuk evi 3-4 alkalommal. hivtak is rendszeresen, nem mindig tudtam akkor valaszolni, de egyeztettunk idopontot.
aztan mikor kijott a menekultugyes bunteto birsagos itelet akkor is hivtak. valaszoltam is. mondtak, hogy regisztralhatok is egy helyen nyugodtan, es akkor bekerulok adatbazisba, konnyebben megtalalnak.
megneztem a honlapot, picit utananeztem, nyilvan latszott, hogy vszeg vegul Roganekhoz kerul az eredmeny majd, de nem zavart, beregisztraltam. na azota nem hivtak egyszer pedig ez kb lassan ket eve lehet.
szoval lehet te jobban tudod, de azert ez is elgondolkoztato, hogy olyanokat meg nem hivnak, akik amugy benne szivesen valaszolnak.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.