Politika
64 feliratkozó
6 hónapja
Csapattársam ,diplomával azt se tudta mit kell tenni mikor az ajándékba kapott autót eladta…Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...tesóm ezeket tanítja minden osztályfőnöki órán 😀 Kivéve ha van valami tárgyból témazáró ahol balfasz/geci a szaktanár, mert akkor inkább arra próbálja átadni a tudást.
StormST
eaglesmcnabb
És amúgy egy nagyon jó fej gyerek,tanulékony meg értelmes is.
6 hónapja
Nekem egy régi agymenésem, hogy ha van valami, ami nagyon hiányzik a magyar alapfokú oktatásból, az az "életre nevelés". Kijönnek emberek a középiskolából, egyetemről és halvány gőzük nincs róla, hogy mi a bruttó és nettó bér közötti különbség, mi az a kamatos kamat, hogy hogyan kéne megírni egy CV-t, hogy kell intézni egy táppénzt, autó vagy lakásvásárlást, mi is az, hogy "választások" és még lehetne sorolni. Persze fontos az általános műveltség, de talán ha az egyiptomi történelemről vagy a 11. századi költészetről (nyilván csak sarkítok, meg légből kapott példák) pár órával kevesebbet tanítanának, akkor lehetne időt találni arra is, hogy megtanulják az emberek azokat a szerintem elég fontos dolgokat, amiket valójában használniuk is kell az életben...tesóm ezeket tanítja minden osztályfőnöki órán 😀 Kivéve ha van valami tárgyból témazáró ahol balfasz/geci a szaktanár, mert akkor inkább arra próbálja átadni a tudást.
StormST
No 1. Kyle Pitts, Jordan Mailata, Myles Garrett, Jerry Jeudy, Tre Harris, Jayden Higgins és Nick Chubb fan!!!
6 hónapja
telex.hu/belfold/2025/09/02/szijjarto-peter-kulugyminiszterium-peking-kinaEz a kínai győzelem kb olyan, mint a francia? 😄
Peti megy jelenteni. Biztos örülnek neki a Feher házban.
cartman023

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
6 hónapja
Valaki a hvg 360-as le figaro elemzést a magyar gazdaságról meg tudná osztani?www.lefigaro.fr/conjoncture/inflation-a-4-contraction-du-marche-exterieur-l-economie-hongroise-a-l-epreuve-d-une-crise-de-confiance-inedite-20250831
akdestroyer
a hvg-n nincs fenn az egész fordítás, csak egy kivonat belőle
6 hónapja
Valaki a hvg 360-as le figaro elemzést a magyar gazdaságról meg tudná osztani?
6 hónapja
telex.hu/belfold/2025/09/02/szijjarto-peter-kulugyminiszterium-peking-kinaReméljük jól párnázott ülések vannak a magángépen mert nehéz lesz ülnie hazafelé...
cartman023
6 hónapja
telex.hu/belfold/2025/09/02/szijjarto-peter-kulugyminiszterium-peking-kinaSokkal inkább tele lesz ott a gatya, ha igaz az, hogy Fico le akarja nyúlni OV közvetítő szerepét Putyin és Zelenszkij között.
cartman023
6 hónapja
telex.hu/belfold/2025/09/02/szijjarto-peter-kulugyminiszterium-peking-kinaPeti megy jelenteni. Biztos örülnek neki a Feher házban.
6 hónapja
Belehallgattam Rogán Tóni minapi "előadásába". Egyrészt mi történt, hogy kijött a fényre? Megmérték, hogy már lehet? Másrészt kezdem azt gondolni, hogy már csak egy ugrásra vagyunk a tervgazdálkodástól. Rémisztő.Tranziton már évek óta van előadása.
peterk2005 udvari bolond
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
6 hónapja
Belehallgattam Rogán Tóni minapi "előadásába". Egyrészt mi történt, hogy kijött a fényre? Megmérték, hogy már lehet? Másrészt kezdem azt gondolni, hogy már csak egy ugrásra vagyunk a tervgazdálkodástól. Rémisztő.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
6 hónapja
Annyi bábszervezet van, legalább a látszatra nem lehetne odafigyelni?telex.hu/belfold/2025/09/01/energiaugyi-miniszterium-fizetett-facebook-hirdetes-kozpenz-tisza-part
6 hónapja
444.hu/2025/09/01/schmidt-maria-legyen-mar-szabad-a-miniszterelnoknek-legalabb-annyit-mint-barmelyik-mas-allampolgarnakSrácok, ne már. Most akkor nyaralni ment vagy dolgozni? Nekem nem pénz az idő? MInek akart gyorsabban leérni? Mi az, hogy "szüksége" volt a magángépezésre Jani? NYARALNI MENT
Szerintem meg akarják buktatni, nem tudok másra gondolni.

6 hónapja
Ügyes, marketing megvolt, következő ciklusra lesz megrendelése.kiváncsi vagyok azért hogy a "végső évad" pontosan mit takar a vétónál24.hu-nak nyilatkozta a Ruff, hogy a választások után Ő mindenképp otthagyja a Partizánt és visszamegy a tanácsadó-szcénába, akárki nyer.
Negritis, a vajda
MC12
Aztán max 4 év múlva megint az online térben.
6 hónapja
kiváncsi vagyok azért hogy a "végső évad" pontosan mit takar a vétónál24.hu-nak nyilatkozta a Ruff, hogy a választások után Ő mindenképp otthagyja a Partizánt és visszamegy a tanácsadó-szcénába, akárki nyer.
Negritis, a vajda
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
6 hónapja
kiváncsi vagyok azért hogy a "végső évad" pontosan mit takar a vétónálHogy 26 áprilisban választás, és legyen bármi is az eredménye, jövő szeptembertől más név alatt, vagy más koncepció mentén, vagy más aktorokkal, vagy más formában lesz politikai elemző háttérbeszélgetés a Partizánon. Jól hangzik, ennyi.
Negritis, a vajda
6 hónapja
kiváncsi vagyok azért hogy a "végső évad" pontosan mit takar a vétónál
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
6 hónapja
Cegléden megadta magát a DK alapszervezet.
6 hónapja
Pofám leszakad................Ehm, akkor mi alapján lett belőve az elkövetési érték? Ha az sem állapítható meg, akkor miért nem felmentés vaagy bizonyításfelvétel másodfokon?
telex.hu/belfold/2025/09/01/penzugyminiszterium-miniszterelnokseg-korrupcios-botrany-palyazatiro-vadalku
dande2
Bf. tanácsban is csak gondolkodni kellett volna.
6 hónapja
Pofám leszakad................telex.hu/belfold/2025/09/01/penzugyminiszterium-miniszterelnokseg-korrupcios-botrany-palyazatiro-vadalku
6 hónapja
Nemsokara jovok az olvasashoz, de elotte visszaternek Gyurma egyik meltatlanul elfeledett felvetesere megpedig a felelosseg kerdesehez.Ugy gondolom, hogy a magyar tarsadalom elkepesztoen trenirozva lett az elmult evszazadokban arra, hogy mindig mas a hibas, vissza lehet menni nagyon sokaig: Mohacstol kezdve Trianonig (ugye a roman prostik miatt van vagy a Clemenceau mennye). ez nem altalanosan jon az emberi termeszetbol, mert en ahogy latom a munkahelyemen ez nem igy van.
erre pedig az elmult 20-25 ev politika tortenesei meg jobban ratettek. kezdve azzal, hogy nem volt kovetkezmenye annak, hogy hazudtak reggeltol estig, es egy ilyen helyzetben jott a NER. ami aztan tenyleg evszazados felhatalmazast kapott, hogy akkor megtalalja a felelosoket es megbuntesse oket. sztem mindannyian sejtjuk, hogy Budai 'demitkeresoszkopeterawizzairben' Gyula vajon miert nem tudott semmilyen eredmenyt felmutatni. nem is akartak sosem. tudtak, hogy amire keszulnek ahhoz jobb nem bantani a masik oldalt, hogy minden feledesbe meruljon. aztan a NER meg berugta az ajtot, hogy teljesen lenyegtelen a felelosseg. bmit lehet tenni, nem lesz minimalis kovetkezmenye sem, ha baratunk vagy. miniszterek ugy szankcionalnak, hogy 'csak egy nevet kerek', aztan amit kapnak azt buntetik. az sem szamit, ha a hiba kozeleben sem volt, mert amugy szabadsagon volt. igy tornek kerekbe dilpomata karrierek is btw. a magyar kozig pedig gyonyoruen alkalmazkodott ehhez is. mindig legeslegalulra tolja a felelosseget, lenyegeben a vezetok semmiert sem vallalnak semmit, mindig a beosztott a hibas. ahogy a konzul kollegam fogalmazta meg Kairoban, hogy elcseszunk egy vizum ugyet akkor remenykedjunk, hogy a felelos majd Wael lesz. aki a konzuli ugyfelfogadonal volt a beengedo ember. mert hat o volt az, aki vegulis beengedte a kerelmezot az epuletbe, es nem szolt nekunk, hogy fontos ember lenne (nyilvan fogalma sem lehet errol, de mindent elmond a hozzaallasrol egy olyan diplomata kapcsan, aki azota nagykovet is lett).
en meg ugy voltam ezzel mikor vezeto voltam, hogy mikor elcsesztunk egy ugyet es az ugyintezom a feljegyzesben magara vallalta a felelosseget, hogy te csak ird le tenyszeruen mi tortent, mikor kaptad az aktat, mettol meddig dolgoztal rajta stb. aztan en a feljegyzesben meg magamra vallaltam a felelosseget, hogy nekem kellett volna eszrevenni a hibat, nem neki. igazgatom meg nezet nagyra tagult szemekkel, hogy ez biztos. mondom igen. en vagyok a vezeto (elvileg en kapnam a magasabb fizut, valojaban nem, mert nyilvan mb vezeto voltam ...), enyem a felelosseg. de nyilvan nem csak vallalni kell, hanem megtalalni a hiba okat, es hogy mit lehet tenni ennek elkerulese erdekeben, hogy tobbet ne forduljon elo. nyilvan erre is tettem javaslatot, aztan nagyot is neztek, hogy ezt meg minek 😀
szoval majd ha eloszor lesz komoly felelossegre vonas magas politikai szinten is akkor talan szep lassan valtozni fog a magyar tarsadalom hozzaallasa is. addig sztem kizart.
Szerkesztette: csebi
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
6 hónapja
Én nagyon szerettem/szeretek olvasni, gyerekkoromban még lámpaoltás után zseblámpával is olvastam, ha érdekelt valami. A kötelezők közül a Pál utcai fiúk és az Egri csillagok simán mentek, de a Kőszívű ember fiait kb. 25-30 oldal után letettem és azóta sem olvastam, az Aranyemberbe bele sem fogtam. Nálam ezek a felbecsülhetetlenül unalmas kategóriába estek - azonban tervben van, hogy hamarosan bepótolom. Az emberi sors, később Antigoné, Tartuffe stb.- mentek, nem volt gond.Példa, hogy mennyire másképp emlékszik az ember, hatodikos koromban szerettem a Egri csillagokat (igaz, ez nagyon régen, még a rendszerváltás előtt volt), aztán, amikor a nagylányomnak kellett olvasni, belelapoztam, ledöbbentem, hogy mi a bánat tetszett ebben ennyire........ 😊
Neki egyébként az eredeti Vuk is fel volt adva, hát mit mondjak, nem igazán emlékeztetett a Dargay Attila meséjére.
A gyereknek azért kell olvasnia (nem feltétlen ezeket a kötelezőket), mert így alakul ki a fantáziájuk, a világlátásukban is segít, míg a telekommunikáció készen adja nekik ezt, nem kell gondolkodni, a Reel, Tik-Tok stb meg konkrétan függést okoz, komoly testi tünetekkel. Sajnos, kurva nehéz elkerülni, ha a gyerekednek van telefonja, hogy ezekbe beleessen (persze, el kell tőle venni), minél idősebb, annál nehezebb.
Egy jól megválasztott könyv talán lehet alternatívája a telefonon lógásnak, a Jókai regények nehezen.....
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
6 hónapja
Én rengeteg könyvet olvastam már életemben, több ezret, haszna is volt/van, a mai napig imádok olvasni, de 2025-ben egy fiatalnak kb. annyira fontos része az életének az olvasás, mint a mienknek az, hogy tudunk e népdalokat énekelni, vannak e jó sztorijaink kukoricamorzsoláshoz és emlékszünk e az ük meg az ük-ük szüleink történeteire.ott megy félre az egész, hogy az olvasás nem csak információszerzés
A világ mindig változik, de a 21.században kurva gyorsan, és az olvasás által megszerezhető információmennyiség elenyésző a mindenféle audiovizuális interaktív tartalomhoz képest. Márpedig az emberi agy fiziológiai felépítésénél fogva a "minél többet minél gyorsabban" elvet preferálja, ahogy mindig is tette. Így volt 150 éve progresszív az önálló olvasás a felolvasások, prédikációk hallgatása helyett, vagy 70 éve a film, a könyv helyet, és mostanra ezen információszerzési opciók között az olvasás, pláne szépirodalom általi informálódás eléggé hátul kullog a fiatalok -de akár a mi magunk- prioritási listáján.
Így teljesen értelmetlen azon polemizálni, hogy egy gyerek Jókait vagy Harry Pottert, Vernét vagy Móriczot olvasson, amikor már maga az olvasás vált idejétmúlttá bizonyos generációk számára. Lehet ez túlzó, de olvasásra elbaszni az idejüket nettó versenyhátrány számukra a saját közösségeikben. Gyanútlanul belefeledkeznek mondjuk az Alapítványba, és másnap már nem tudják mi az új tik-tok trend, kit ugatott el az anyjába Ishowspeed, melyik osztálytárs milyen Labubut misteryboxolt, vagy kivel kavar Mehringer.
Mivel itt mindenki 30 pluszos, de inkább 40 vagy 50 feletti, ezt nekünk nehéz elfogadni, és nyilván "régen minden jobb volt", meg "egyre kulturálatlanabb a világ", de egyrészt 50-100 éve is ezt mondták, hiszen már a szüleink se tudták megkülönböztetni Chopint és Debussyt, bezzeg az Illést az Omegától, Hobót a Beatricétől igen, és nem tudták milyen díszzsebkendő illik egy háromrészes öltönyhöz, de a farmer szára többféle is lehetet, másrészt lehet tényleg kulturálatlanabb, mert momentán nem a kultúra a fontos, nem az a siker, a boldogság, a túlélés záloga.
Vagyis úgy érzem ez az egész "kötelezőolvasmány" thread olyan, mint amikor nagypapa és nagymama megszakérti, hogy a csinos kis tini unokájuknak mit kéne felvennie amikor elmegy a Parkba Die Antwoordre bulizni pár sráccal.
Az unokát kurvára nem érdekli, az infóik hiányosak, a meglátásaik avétosak, de tulajdonképpen kedves gesztus tőlük, bár teljesen haszontalan.
Őszentsége Sobri Jóska
amellett, hogy aztán a többiben igazad van
ami viszont előtte van: első körben a szövegértés, ugye főleg ez az iskolarendszer hibája, a gyerekeknek egyre kevésbé megy a tiktok mellett az írott szöveg olvasásának megértése, így értelem szerűen nehéz, sőt vadidegen lesz számukra Jókai nyelvezete, ennyi erővel olvashatnának kínaiul is, ugyan annyi tapadna meg. és innen egyértelmű, hogy mindegy mit adsz nekik, abból nem azt kapod vissza, amit szeretnél (a gondolkodásmód fejlesztését, önreflexiót, értékrendet) kérdés, hogy ha a mostani valóságot (mondjuk a tipktokot) tennénk kötelezővé, amiből ugye "kimarad aki lemarad" akkor mit kapnánk belőle? eredményként?
Szerkesztette: rva
6 hónapja
telex.hu/belfold/2025/09/01/penzugyminiszterium-miniszterelnokseg-korrupcios-botrany-palyazatiro-vadalkuBmeg, nem tud valaki ott egy állást?
6 hónapja
Szerintem az olvasás az agy tréningje. Minél komolyabb, nehezebben emészthető a könyv annál erősebb a tréning.Középiskolában kellenek már ezek a könyvek, felkészülni az egyetemre ahol már nem Jókai meg Móricz jön szembe. Minél korábban kezdik annál jobb.
Szóval kellenek/nének az iskolásoknak a komolyabb könyvek is mert annélkül nem használják az agyukat.
Nolite iudicare, ut non iudacemini. Ne ítélj, hogy ne ítéltess!
6 hónapja
Tehát mivel az iskola 0, értelmesebb beszántani? Az arisztokrácia járathatja a francia kisasszonyt, a paraszt vagy munkásgyerek iszkiri dolgozni?Sehogy.Már bocs, de te annyit állítasz, felesleges a kötelező olvasmányokon vitatkozni, mert a mai gyerekeket nem érdekli az olvasás. Rendben, ez egy velős állítás, fogadjuk el, de valamiért mégiscsak be kellene járniuk egy iskolának nevezett intézménybe. Na ha valaki olyan felvilágosult és nem boomer, mint te, akkor kicsit dolgoztasd meg az agytekervényeid, mert ez így édes kevés.Ami van, az az, ami organikusan kialakult.Én rengeteg könyvet olvastam már életemben, több ezret, haszna is volt/van, a mai napig imádok olvasni, de 2025-ben egy fiatalnak kb. annyira fontos része az életének az olvasás, mint a mienknek az, hogy tudunk e népdalokat énekelni, vannak e jó sztorijaink kukoricamorzsoláshoz és emlékszünk e az ük meg az ük-ük szüleink történeteire.Ez egy szokásos nagyívű gondolatmenet, gratula hozzá, de a mi legyen helyette hiányzik belőle.
A világ mindig változik, de a 21.században kurva gyorsan, és az olvasás által megszerezhető információmennyiség elenyésző a mindenféle audiovizuális interaktív tartalomhoz képest. Márpedig az emberi agy fiziológiai felépítésénél fogva a "minél többet minél gyorsabban" elvet preferálja, ahogy mindig is tette. Így volt 150 éve progresszív az önálló olvasás a felolvasások, prédikációk hallgatása helyett, vagy 70 éve a film, a könyv helyet, és mostanra ezen információszerzési opciók között az olvasás, pláne szépirodalom általi informálódás eléggé hátul kullog a fiatalok -de akár a mi magunk- prioritási listáján.
Így teljesen értelmetlen azon polemizálni, hogy egy gyerek Jókait vagy Harry Pottert, Vernét vagy Móriczot olvasson, amikor már maga az olvasás vált idejétmúlttá bizonyos generációk számára. Lehet ez túlzó, de olvasásra elbaszni az idejüket nettó versenyhátrány számukra a saját közösségeikben. Gyanútlanul belefeledkeznek mondjuk az Alapítványba, és másnap már nem tudják mi az új tik-tok trend, kit ugatott el az anyjába Ishowspeed, melyik osztálytárs milyen Labubut misteryboxolt, vagy kivel kavar Mehringer.
Mivel itt mindenki 30 pluszos, de inkább 40 vagy 50 feletti, ezt nekünk nehéz elfogadni, és nyilván "régen minden jobb volt", meg "egyre kulturálatlanabb a világ", de egyrészt 50-100 éve is ezt mondták, hiszen már a szüleink se tudták megkülönböztetni Chopint és Debussyt, bezzeg az Illést az Omegától, Hobót a Beatricétől igen, és nem tudták milyen díszzsebkendő illik egy háromrészes öltönyhöz, de a farmer szára többféle is lehetet, másrészt lehet tényleg kulturálatlanabb, mert momentán nem a kultúra a fontos, nem az a siker, a boldogság, a túlélés záloga.
Vagyis úgy érzem ez az egész "kötelezőolvasmány" thread olyan, mint amikor nagypapa és nagymama megszakérti, hogy a csinos kis tini unokájuknak mit kéne felvennie amikor elmegy a Parkba Die Antwoordre bulizni pár sráccal.
Az unokát kurvára nem érdekli, az infóik hiányosak, a meglátásaik avétosak, de tulajdonképpen kedves gesztus tőlük, bár teljesen haszontalan.
Őszentsége Sobri Jóska
vpi
Miért kéne nekem, vagy neked megmondani, hogy mi legyen helyette?!
Egyrészt úgyse az lesz, másrészt nem is a mi kompetenciánk, harmadrészt mi a gond azzal, ami van, hogy "helyettéket" kéne keresni?
Szerintem többet ér megérteni a valóságot, mint agymenéseket ráerőszakolni.
Őszentsége Sobri Jóska
Ha viszont ne beszéljünk róla mert nem a mi kompetenciánk, akkor minek szóltál bele at the first place? Vagy úgy bármilyen fórum témába? Hisz egyiknek sincs hatása a világra.
Ez egy fórum, ahol emberek beszélnek, vitatkoznak. Nincs célja az agyi kapacitások stimulálásán kívül. Gyere társulj be, jó lesz. Engem érdekel, hogy te hogyan képzeled az iskolákban zajló munkát vagy hogyan update-elnéd a kötelezőket!
vpi
Aki akar az olvasson, de kötelezően semmi értelme.
Én az egész szocializmusból ittragadt és azóta szemernyit se fejlődött magyar oktatást minden szinten hatékonytalannak tartom. Semmi kapcsolata a valósággal, az élettel, a sikerrel, a boldogsággal egyik tantárgynak se. Kovalens kötés, Berzsenyi vers, Francia forradalom, kinek szól ezekről az élete 2025-ben?! Senkinek.
És mivel ekkora a szakadék a 6-18 évesek valósága és az oktatási rendszer felépítése között, én azt gondolom, hogy az a "szerencse", hogy minden 6-18 évesnek egyaránt ugyanolyan haszontalan, így az fog dönteni, hogy mit kap otthon, a szülőktől, a szűk közösségtől. Az iskola az minden gyerek siker/boldogság/elégedettség egyenletében egy nagy plusz nulla, így az a végeredményen semmit se változtat.
Csak ezt így beismerni egy szülőnek nehezebb, mert az a saját felelősségét sokszorozza meg, míg ha az iskolát tudja hibáztatni, akkor sokkal kevesebb önreflexióval, saját magának feltett kérdéssel, energiabefektetéssel tudja élni az életét.
Egyébként én régen olvastam Polgár László Nevelj zsenit című könyvét, uszkve 40 évvel ezelőtt írta, majd ezután a lányainál alkalmazta az abban leírtakat, és működött. Semmi extra nincs benne, nagy szülői tudatosság, felelősség, és szinte nulla szerep a közoktatásnak.
A lányai sikeresek, boldogok, elégedettek.
Ha te szeretsz olvasni, akkor neked, és minden szülőnek, az egy kötelező olvasmány lehetne, benne van minden "update", részletesebben, tartalmasabban, mint ahogy én ide tudnám zömíteni.
Őszentsége Sobri Jóska
Vagy kapjon mindenki alapjövedelmet és feküdjön otthon?