Politika
64 feliratkozó
6 hónapja
Nem arról van szó, nem tudom melyik számot higyjem el, és bizonyosság nélkül nyugtalanul alszom. 😊Persze minderről akkor van értelme egyáltalán beszélni, ha a századvég nagy mintás mérései jobbak. Ha nem jobbak, akkor tök mindegy. De valahogy kétlem, hogy jobb szakmai munka folyna ott, mint akár mondjuk a medián-nál. Nem az én asztalom, de - csak ismételni tudom magam - a NER már ott tart, hogy mindenhova berágta magát az alkalmatlanság az évtizedes kontraszelekció miatt. Pont a százavéghez ne tette volna? Nem hiszem.Pedig jobbak a méréseik. De ha nem transzparens, akkor mit számít? Márpedig nem az.
peterk2005 udvari bolond
Azt írom, hogy láttam ilyen merést, és vezet a Tisza 15 százalékkal. Elhiszed? Nem? Jogos, harmadkézből származó infó, mondhatom őszintén, de attól még nem feltétlenül igaz, engem is megvezethettek.
Kiáll Orbán vagy Rogán és azt mondja, hogy 8 százalékkal vezet a Fidesz. Elhiszed? Nem? Jogos, másodkézből származó infó, ráadásul politikus mondja, úgyis hazudik, de akár őszintén is mondhatja, ha manipulálták.
Jön egy századvéges vezető elemző, mond bármit, elhiszed? Nem? Jogos, hiszen hiába elsőkézből van infója, semmi oka, hogy a valóságot mondja, semmi oka, hogy ne bindzsiznének a nyilvánosságra hozott számokkal, politikai aktor ő is.
Szóval hiába van valahol egy "legjobb elérhető kutatás", te úgyse tudhatod bizonyosan melyik az és mi áll benne, marad a ködszurkálás, ahogy hofstrás fórumtársunk rávilágított. Innentől meg mindegyik ugyanolyan haszontalan számodra. (És akkor még magának a közvéleménykutatásnak a szakmai megkerdőjelezhetősége, metodikája, tényleges pontossága -van amikor a legjobb se jó- bele se került ebbe az okfejtésbe.)
Őszentsége Sobri Jóska
Inkább azt a hasonlatot mondom neked, hogy ha építési vállalkozó lennék, akkor érdekelne, hogy milyen az időjárás, mert sok munkát szabad ég alatt kell elvégezni. És ha nem tudom az ujjamat megnyalva és feltartva megjósolni saját magam, hogy milyen időjárás jön, akkor az időjárás jelentés a következő ami szóba jöhet. Ami bizonyos mértékig szintén ködszurkálás. És ha az, akkor próbálom belőni, hogy ki szurkálja jobban a ködöt.
Namost, ki az aki ügyesebb ködszurkálásban? Az is egy magyarázat, hogy a századvég, csak ők a fideszen kívül nem kötik senki orrára, hogy mitől és miért a legjobbak. Nekem ez a magyarázat több helyen is sántít. Az is egy magyarázat, hogy tök random, hol ez találja el hol az. Ezt inkább el tudnám fogadni ... csak ezzel meg oda jutok, hogy építési vállalkozóként ki kell dobnom az időjárás jelentést. Amivel vissza jutok az rajtvonalra (ahol a probléma nem múlt el: építési vállalkozó vagyok, ki vagyok téve az időjárásnak, és ezért szeretnék legalább részben valamennyire felkészülni)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
6 hónapja
A Nagy Márton sztorit bevallom én nem értem. Ha hallgatom, akkor egy kifejezetten értelmes embernek tűnik. De közben meg tartalmilag olyan, mintha két ember lenne, és véletlenszerű, hogy éppen melyik áll a mikrofon elé. Egy hónapon belül képes kijelenteni valamit, aztán annak a tökéletes ellenkezőjét is.444.hu/2025/09/06/letbizonytalansagi-kampannyal-csapott-le-a-fidesz-a-tisza-part-politikai-hibajara?utm_source=X&utm_medium=444Még mindig Nagy Marci a legveszélyesebb OV hatalmára. Az bizonytalanok, ha úgy fogják érezni, hogy szarul élnek 2026. áprilisban, akkor le fogják szavazni a NERt. Ha úgy fogják érezni, hogy ennél csak szarabb lehet, akkor meg nem.
érdekes, hogy ezt már egy kvázi megrengető hibának hozzák a Tisza életében. Tarrtól meg a videotól függetlenül én nem látom, hogy ez akkora atombomba lenne a Kollár, meg a Szundi zsírleszívása mellett. értem, hogy mibe kapaszkodnak, hogy ezzel a bizonytalanokra mennek, de a sok fos mellett, ami kijött a fideszről/viktorról ez nem durran akkorát. persze ha még több hónapig porondon tartják, akkor látható, hogy bejött. meglátjuk.
petey
Minden ezen fog múlni (a bizonytalanoknál). A maradék meg mozgósítás.
Gyurma Pappa

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
6 hónapja
Ez egy üthető vas, ütni fogják persze. Ilyenek maradtak, ezzel tudnak eredményt elérni.444.hu/2025/09/06/letbizonytalansagi-kampannyal-csapott-le-a-fidesz-a-tisza-part-politikai-hibajara?utm_source=X&utm_medium=444Ma belenéztem a hétfői városfejlesztési bizottsági gyűlésbe (tudom, hülye vagyok), érdekelt, hogy mi is lesz most a Rákosrendező ügyében. Azért az szerintem jól mutatja, hogy ezt a Tarr-vasat tényleg sokáig akarják majd ütni, hogy a fideszes külső tag (asszem valami Papp) már azzal jött, hogy "beszámolták-e a Rákosrendező tervébe, hogy a progresszív adózás bevezetése miatt mennyi lesz a visszaesés a lakások értékesítésénél?". Kollár kihűlt teteme fölé kell emelni valakit, akit lehet ütni-rúgni. Vérhugyozós lesz, de nyomni fogják, ha/amíg nem jön más...
érdekes, hogy ezt már egy kvázi megrengető hibának hozzák a Tisza életében. Tarrtól meg a videotól függetlenül én nem látom, hogy ez akkora atombomba lenne a Kollár, meg a Szundi zsírleszívása mellett. értem, hogy mibe kapaszkodnak, hogy ezzel a bizonytalanokra mennek, de a sok fos mellett, ami kijött a fideszről/viktorról ez nem durran akkorát. persze ha még több hónapig porondon tartják, akkor látható, hogy bejött. meglátjuk.
petey
StormST
De ne legyen kétség, ez a téma nem Tarr miatt született. Biztos vagyok benne, hogy ezt az adó sztorit már jó ideje tervezik, tervezték, és mindenképpen bevetették volna. Akkor is, ha Tarr nem mond semmit. Brüsszel lepattant a Tiszáról, az Ukrajna téma is lepattanni látszik. Kellett, kell valami, ami rájuk ragad. Meglátjuk, hogy ez az adó téma rájuk tud-e ragadni. Szerintem rövid távon igen, most hat. De hosszabb távon szerintem erről is le fog fordulni MP, ahogy az eddigiekről is.

6 hónapja
Hát én végignéztem vagy kettő már nememlékszem melyik kormánypárti médium összefoglalóját - vagy 40 perces, hosszabb műsorok voltak - az idei "szabadegyetemükről". És én éppenséggel lepadlóztam az interjúkból áradó butaságon. Ez a két 40 perces video nem plakátra készült, nem a két szavas üzenetek súlykolásáról szólt, a szerkesztése, témái alapján próbált intellektuálisabb lenni. Totális kudarc. Szóval vagy mégiscsak valamiért a hülyébbeket válogatták ki nyilatkozatra, vagy a fidelitas / ifjúsági tagozat kurva nagy utánpótlás problémákkal küzdhet.Nem jegyeztem meg én se a neveket, nem káderezni mentem, csak azt tűnt fel, hogy összeszedetten, választékosan, jó ritmusban beszélnek, jókat mondanak, jó kiállással, egyébként értik a rendszert és tudják, hova akarnak eljutni. Érted, valakiknek 15 év múlva is államtitkárnak meg igazgatónak kell lenni 😊 Nem a konkrét nevek az érdekesek nekem, hanem a jelenség.Magyaroszágon nincs jobb szakmai műhely a Századvégnél, egyrészt az anyagi lehetőségeik, másrészt a külföldi kapcsolati tőkéjük miatt, de ebből te meg én meg az ország semmit nem tapasztal, ne felejtsük el az mcc-t, minden ellenkező híreszteléssel szemben nem kevés okos és éhes fiatal van, aki szívesen adja el az agyát a ner-nek. Legalábbis idén nyáron voltam pár rendezvényükön, tele voltak fiatalokkal -18/25 között - akik ha lehet még gátlástalanabbak és éhesebbek voltak, mint anno a fidelitasosok, és okosak, felkészültek. Nyilván a tömeg nem ilyen, de a tömeg nem is akar politikus lenni. Mondhatnám azt is, hogy a majka koncerten “mocskos fideszező” fiatal sokkal kevesebb hatással lesz a maga és az ország sorsára, mint a különböző mcc-s, meg mindenféle feszteken üldögélő kis pöcsök, belőlük lesz sajnálatos módon a képviselő, az államtitkár a főosztályvezető, a háttérintézmény igazgató. (Akik nyugodt szivvel váltanak oldalt bármikor, lesznek ők tiszások is, ha úgy lesz, sajnos /hál istennek ez a típus kiírthatatlan)Tudnál mondani is ilyen arcokat névvel hogy kik ezek a hatalmas tehetségek akik ilyen sokra vittek (államtitkár/kepviselo)?
MC12
Mert én sajnos nem tudok senkit.
Pedig OV 27 evesen, Rogán 26 evesen, Szijjarto 24 evesen nar képviselők voltak.
csebi
A Fideszben egyébként sincs már az, hogy te fiatalon lehetsz képviselő/felsővezető ez már nem így megy. Egyrészt mert kevés a hely (110-120 szék) másrészt mert OV abban hisz, hogy a fiatalok először legyenek mindenféle pozikban az aláírásgyűjtéstől a vk kampány vezetéséig, és ha ezekben jó vagy, akkor egyszer lehetsz te is ogy képviselő, ami inkább stallum, lojalitás jutalom, mint érdem útján megszerezhető hely.
Ps: teszem hozzá, több közelebbi ismerősöm is ezért hagyta abba a politikai munkát, mert beleölt 10-15 évet és mégis ugyanaz a vén fasz megy be a közgyűlésbe/parlamentbe/bizottságba. Ők meg várják ki a helyüket. Mondhatnám úgy is, hogy azt látom, van egy közép-generációs gap a Fideszben. Vannak a nagyon öregek, aztán OV generációja, aztán a negyvenesek gulyás, Peti, Lázár - lyuk - és az mcc-s huszonévesek.
MC12
Az egyébként igaznak tűnik - a videókból ez határozottan visszaköszönt legalábbis -, hogy nehezebb lehet ma pozíciókat fogni, mint régebben. Legalábbis az említett két videóban megszólaló "fiataloknak" is a jelentős része bőven 30+-os volt.

6 hónapja
444.hu/2025/09/06/letbizonytalansagi-kampannyal-csapott-le-a-fidesz-a-tisza-part-politikai-hibajara?utm_source=X&utm_medium=444Ma belenéztem a hétfői városfejlesztési bizottsági gyűlésbe (tudom, hülye vagyok), érdekelt, hogy mi is lesz most a Rákosrendező ügyében. Azért az szerintem jól mutatja, hogy ezt a Tarr-vasat tényleg sokáig akarják majd ütni, hogy a fideszes külső tag (asszem valami Papp) már azzal jött, hogy "beszámolták-e a Rákosrendező tervébe, hogy a progresszív adózás bevezetése miatt mennyi lesz a visszaesés a lakások értékesítésénél?". Kollár kihűlt teteme fölé kell emelni valakit, akit lehet ütni-rúgni. Vérhugyozós lesz, de nyomni fogják, ha/amíg nem jön más...
petey

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
6 hónapja
Ha a Kást Hitre cseréled, még durvább dolgok jönnek ki.Vagy több falu végében. Hátha egyszer kedve támad összerakni valakinek.Igen. És ennek most, hogy már nem él mi a relevanciája? Vagy a következménye? Temessék egy jeltelen sírba a faluvégen?nemcsak faszságot hadovált, hanem értelmes indok nélkül kiürített 36 ezer kórházi ágyat, ki tudja hány ember halálát okozva ezzel.A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23
Őszentsége Sobri Jóska
deyell
Őszentsége Sobri Jóska
Tactful Cactus
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
6 hónapja
444.hu/2025/09/06/letbizonytalansagi-kampannyal-csapott-le-a-fidesz-a-tisza-part-politikai-hibajara?utm_source=X&utm_medium=444Még mindig Nagy Marci a legveszélyesebb OV hatalmára. Az bizonytalanok, ha úgy fogják érezni, hogy szarul élnek 2026. áprilisban, akkor le fogják szavazni a NERt. Ha úgy fogják érezni, hogy ennél csak szarabb lehet, akkor meg nem.
petey
Minden ezen fog múlni (a bizonytalanoknál). A maradék meg mozgósítás.

6 hónapja
444.hu/2025/09/06/letbizonytalansagi-kampannyal-csapott-le-a-fidesz-a-tisza-part-politikai-hibajara?utm_source=X&utm_medium=444érdekes, hogy ezt már egy kvázi megrengető hibának hozzák a Tisza életében. Tarrtól meg a videotól függetlenül én nem látom, hogy ez akkora atombomba lenne a Kollár, meg a Szundi zsírleszívása mellett. értem, hogy mibe kapaszkodnak, hogy ezzel a bizonytalanokra mennek, de a sok fos mellett, ami kijött a fideszről/viktorról ez nem durran akkorát. persze ha még több hónapig porondon tartják, akkor látható, hogy bejött. meglátjuk.
6 hónapja
Csak azért mondom mert felmentem az mcc honlapjára és hat kikre vagyunk büszkék alatt minisztériumi ügyintézők vannak, meg adat elemző a telekomnal. Volt egy polgi Erdélyben meg egy főosztályvezető minisztériumban. Azért ez savanyú …Nem jegyeztem meg én se a neveket, nem káderezni mentem, csak azt tűnt fel, hogy összeszedetten, választékosan, jó ritmusban beszélnek, jókat mondanak, jó kiállással, egyébként értik a rendszert és tudják, hova akarnak eljutni. Érted, valakiknek 15 év múlva is államtitkárnak meg igazgatónak kell lenni 😊 Nem a konkrét nevek az érdekesek nekem, hanem a jelenség.Magyaroszágon nincs jobb szakmai műhely a Századvégnél, egyrészt az anyagi lehetőségeik, másrészt a külföldi kapcsolati tőkéjük miatt, de ebből te meg én meg az ország semmit nem tapasztal, ne felejtsük el az mcc-t, minden ellenkező híreszteléssel szemben nem kevés okos és éhes fiatal van, aki szívesen adja el az agyát a ner-nek. Legalábbis idén nyáron voltam pár rendezvényükön, tele voltak fiatalokkal -18/25 között - akik ha lehet még gátlástalanabbak és éhesebbek voltak, mint anno a fidelitasosok, és okosak, felkészültek. Nyilván a tömeg nem ilyen, de a tömeg nem is akar politikus lenni. Mondhatnám azt is, hogy a majka koncerten “mocskos fideszező” fiatal sokkal kevesebb hatással lesz a maga és az ország sorsára, mint a különböző mcc-s, meg mindenféle feszteken üldögélő kis pöcsök, belőlük lesz sajnálatos módon a képviselő, az államtitkár a főosztályvezető, a háttérintézmény igazgató. (Akik nyugodt szivvel váltanak oldalt bármikor, lesznek ők tiszások is, ha úgy lesz, sajnos /hál istennek ez a típus kiírthatatlan)Tudnál mondani is ilyen arcokat névvel hogy kik ezek a hatalmas tehetségek akik ilyen sokra vittek (államtitkár/kepviselo)?
MC12
csebi
A Fideszben egyébként sincs már az, hogy te fiatalon lehetsz képviselő/felsővezető ez már nem így megy. Egyrészt mert kevés a hely (110-120 szék) másrészt mert OV abban hisz, hogy a fiatalok először legyenek mindenféle pozikban az aláírásgyűjtéstől a vk kampány vezetéséig, és ha ezekben jó vagy, akkor egyszer lehetsz te is ogy képviselő, ami inkább stallum, lojalitás jutalom, mint érdem útján megszerezhető hely.
Ps: teszem hozzá, több közelebbi ismerősöm is ezért hagyta abba a politikai munkát, mert beleölt 10-15 évet és mégis ugyanaz a vén fasz megy be a közgyűlésbe/parlamentbe/bizottságba. Ők meg várják ki a helyüket. Mondhatnám úgy is, hogy azt látom, van egy közép-generációs gap a Fideszben. Vannak a nagyon öregek, aztán OV generációja, aztán a negyvenesek gulyás, Peti, Lázár - lyuk - és az mcc-s huszonévesek.
MC12
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
6 hónapja
Nem jegyeztem meg én se a neveket, nem káderezni mentem, csak azt tűnt fel, hogy összeszedetten, választékosan, jó ritmusban beszélnek, jókat mondanak, jó kiállással, egyébként értik a rendszert és tudják, hova akarnak eljutni. Érted, valakiknek 15 év múlva is államtitkárnak meg igazgatónak kell lenni 😊 Nem a konkrét nevek az érdekesek nekem, hanem a jelenség.Magyaroszágon nincs jobb szakmai műhely a Századvégnél, egyrészt az anyagi lehetőségeik, másrészt a külföldi kapcsolati tőkéjük miatt, de ebből te meg én meg az ország semmit nem tapasztal, ne felejtsük el az mcc-t, minden ellenkező híreszteléssel szemben nem kevés okos és éhes fiatal van, aki szívesen adja el az agyát a ner-nek. Legalábbis idén nyáron voltam pár rendezvényükön, tele voltak fiatalokkal -18/25 között - akik ha lehet még gátlástalanabbak és éhesebbek voltak, mint anno a fidelitasosok, és okosak, felkészültek. Nyilván a tömeg nem ilyen, de a tömeg nem is akar politikus lenni. Mondhatnám azt is, hogy a majka koncerten “mocskos fideszező” fiatal sokkal kevesebb hatással lesz a maga és az ország sorsára, mint a különböző mcc-s, meg mindenféle feszteken üldögélő kis pöcsök, belőlük lesz sajnálatos módon a képviselő, az államtitkár a főosztályvezető, a háttérintézmény igazgató. (Akik nyugodt szivvel váltanak oldalt bármikor, lesznek ők tiszások is, ha úgy lesz, sajnos /hál istennek ez a típus kiírthatatlan)Tudnál mondani is ilyen arcokat névvel hogy kik ezek a hatalmas tehetségek akik ilyen sokra vittek (államtitkár/kepviselo)?
MC12
csebi
Szerkesztette: MC12
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
6 hónapja
Magyaroszágon nincs jobb szakmai műhely a Századvégnél, egyrészt az anyagi lehetőségeik, másrészt a külföldi kapcsolati tőkéjük miatt, de ebből te meg én meg az ország semmit nem tapasztal, ne felejtsük el az mcc-t, minden ellenkező híreszteléssel szemben nem kevés okos és éhes fiatal van, aki szívesen adja el az agyát a ner-nek. Legalábbis idén nyáron voltam pár rendezvényükön, tele voltak fiatalokkal -18/25 között - akik ha lehet még gátlástalanabbak és éhesebbek voltak, mint anno a fidelitasosok, és okosak, felkészültek. Nyilván a tömeg nem ilyen, de a tömeg nem is akar politikus lenni. Mondhatnám azt is, hogy a majka koncerten “mocskos fideszező” fiatal sokkal kevesebb hatással lesz a maga és az ország sorsára, mint a különböző mcc-s, meg mindenféle feszteken üldögélő kis pöcsök, belőlük lesz sajnálatos módon a képviselő, az államtitkár a főosztályvezető, a háttérintézmény igazgató. (Akik nyugodt szivvel váltanak oldalt bármikor, lesznek ők tiszások is, ha úgy lesz, sajnos /hál istennek ez a típus kiírthatatlan)Tudnál mondani is ilyen arcokat névvel hogy kik ezek a hatalmas tehetségek akik ilyen sokra vittek (államtitkár/kepviselo)?
MC12
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
6 hónapja
Magyaroszágon nincs jobb szakmai műhely a Századvégnél, egyrészt az anyagi lehetőségeik, másrészt a külföldi kapcsolati tőkéjük miatt, de ebből te meg én meg az ország semmit nem tapasztal, ne felejtsük el az mcc-t, minden ellenkező híreszteléssel szemben nem kevés okos és éhes fiatal van, aki szívesen adja el az agyát a ner-nek. Legalábbis idén nyáron voltam pár rendezvényükön, tele voltak fiatalokkal -18/25 között - akik ha lehet még gátlástalanabbak és éhesebbek voltak, mint anno a fidelitasosok, és okosak, felkészültek. Nyilván a tömeg nem ilyen, de a tömeg nem is akar politikus lenni. Mondhatnám azt is, hogy a majka koncerten “mocskos fideszező” fiatal sokkal kevesebb hatással lesz a maga és az ország sorsára, mint a különböző mcc-s, meg mindenféle feszteken üldögélő kis pöcsök, belőlük lesz sajnálatos módon a képviselő, az államtitkár a főosztályvezető, a háttérintézmény igazgató. (Akik nyugodt szivvel váltanak oldalt bármikor, lesznek ők tiszások is, ha úgy lesz, sajnos /hál istennek ez a típus kiírthatatlan)Én ebben a full lakat, több szintre osztott titok sztoriban nem hiszek. Nem mondom, hogy nem működik ... valameddig, de olyan nincs, hogy te is tudod, hogy folyamatosan tízezres mintákon mérnek, de 20 évig semmi nem jön onnan ki. Kizárt. Mindig van az a ..... (tedd ide amit akarsz) amiért korpásodik valakinek a haja. Legtöbbször elég egy kis pénz. Ha az nem, akkor zsarolás, stb. És persze ha kiszivárog, akkor nem úgy gondoltam, hogy én is tudok róla. Az tud róla akinek értékes az infó. Rivális cég, rivális párt, akár nem is magyarországi entitás.Képesek mérni, és nem jön ki ha nem akarják 😊 többféle módszer van erre, de a leghagyományosabb, hogy a kutatók csak a saját részterületük számait - és mondjuk abból is csak a nyerset - tudják, az megy közvetlenül a legfelsőbb szintre, ahol kb. 4-5 ember van (mondjuk OV, Rogán, a kampányfőnök, a vezető kutató, meg mittomén kit gondol a főnök még ide) ott a vezető kutató összerakja a nagy képet és erről a szintről nem jön ki. Azt tudjuk hogy a századvég évtizedes viszonylatban csinál gördülő, több tízezres kutatást, mégse hallottad soha annak az eredményét, pedig nagyon régóta csináljak. Hetente csinálnak 2-3 ezres kutatást is, mégse tudunk róla semmit. Szóval közel sem olyan egyértelmű, hogy tuti kiszivárogna. Annak mentén képzeld el, hogy a vk-kampányfőnök a mai napig szóban kapják meg és maximum tollal felírhatják maguknak, hogy a saját képviselőjük hogy áll 😊 és váltottak már le azért vk kampányfőnököt, mert hívogatta a többieket, hogy az ő képviselőjük hogy áll.Értem én, csak az osztogatás, a kampányfőnök csere, kampánystratégia váltás stb. azért van, mert a Fidesz úgy gondolja, hogy szükség van rá. De ha így gondolja, akkor nyilván nem éjszaka megálmodták, hanem megmérték. Vagyis akkor vagy ők is a megbízhatatlan mérések alapján döntenek - és akkor a kampányfőnök csere sem árul el többet -, vagy pedig ők képesek mérni a valósághoz közelítő helyzetet. Namost, ha ők képesek rá, akkor viszont szerintem ha más nem is képes rá, de akkor azok a mérések nem maradnának a Karmeliták falai között. Összezáró, maffia jellegű a Fidesz, de annyira nem, hogy ezek az infók ne jönnének ki onnan.1. Jelenleg szerintem nem képes, és ez nagyrészt a fideszes kutatócégeknek köszönhető. Amíg a fidesz vezetett, addig lehetett értelmezni bizonyos trendeket, leginkább azt, hogy a fidesz vezet és egy nem összefogott ellenzéknél nagyon - nagyon vezet, egy összefogottnál pedig nem olyan nagyon (zanzásítva). De akkor is inkább a tévedésük volt trendszerű 😊 általában alulmérték a fideszt és a kispártokat (kutyák, lmp) és ilyen olyan okokból de felül a középpártokat (dk, mszp, jobbik) - persze ez sem teljesen igaz, mert a jobbikot évekig, szándékosan alulmérték - kb. mint mostanában a MH-t - , de a poszt-vona időszakban meg felül.Azért ha jól értem amit írtok, a minőségi minta elsősorban a probléma (amerikai történteket látva ez akkor azért nem csak hazai gond). Aztán ebből válogatnak még, ha akarnak válogatni. Oké. Mi van a trendekkel? A trendek képesek azért még valamilyen képet adni? Vagy azt is elfelejthetjük?Szerintem se, mert nincs rá szüksége. Van több, évek akár évtizedek óta reszelgetett adatbázisod, mondjuk a-b-c, és tudod, ha a-val dolgozol, akkor nagyon nagy valószínűséggel 5% feletti fidesz előny jön ki abból az alapsokaságból, ha meg b-vel, akkor 5% feletti tisza ésígytovább, minek egy felesleges kockázatot beraknod a rendszerbe (kézzel átírni kész számokat), ha "szakértői becsléssel" meg a megfelelően kiválasztott adatbázissal és a hibahatárral is tudsz olyan adatot gyártani, amire szükség van. Rengeteg féleképpen lehet úgy _megfelelő_ adatot gyártani, hogy az hitelesnek és tudományosnak is látszon. Ebből él a magyar kutatói piac uszkve 35 éve 😀Az a kérdés, hogy akár a 21 akár a NP csinál-e olyat, hogy kijön neki 48-42 majd átírja 42-48-ra. Ez az, amit nem fogunk megtudni, és ez nyilván egy hatalmas manipuláció (ha engem kérdeztek, ilyet egyik sem csinál, egyszerűen nagyobb súllyal veszik figyelembe a "saját" szavazókat).Ebben a témában az ugyanaz. A manipuláció egy szakmai hiba, manipulálni nem lehet véletlenül 😊Amúgy abban egyetértek vele, hogy nem létezik, hogy akár egyik, akár másik igaz legyen. Itt vagy súlyos szakmai hibák, vagy manipuláció van. Szerintem mindkettő.Kláriék 2 százalékon.Ki is akadt az önélzetes kis latol. 😀
Amadeus az áttelelt poloska
telex.hu/belfold/2025/09/03/demokratikus-koalicio-kozvelemeny-kutatasok-nezopont-21-kutatokozpont
somoskovig
peterk2005 udvari bolond
De ez egy ingoványos terület. Az alapsokaság száma és összetétele a döntő, márpedig ha régóta egyféle adatbázisból dolgozol (mint a cégek 90%a), ami ne adj isten kicsit balra húz, jobbra húz, abból szükségszerűen manipulált - nem reprezentatív - eredmény jön ki. A 21 mintavételi módszere egyébént hasonlít a nézőpont-éhoz, de ez se csodaszer, amíg minden közvélemény-kutató szerint - a 21 szerint is - a megkérdezettek maximum 8-10%a válaszol, addig van egy olyan nagy tömeg, amiről a kutatóknak fogalma nincs, mit gondolnak, ez lufihámozás. És akkor ez csak egy a hazai kutatási piac végtelen számú problémàjàból.
Btw. mostmár azért némileg megmosolyogtató, hogy a 21nek tényleg mindig olyankor jön ki egy giga Tisza előnyös kutatása, amikor arra mp-éknek szüksége van. Ezt a másik oldaltól szoktuk meg 😊
MC12
Gyurma Pappa
MC12
Engem leginkább egyébként az érdekelne - ha lenne róla valamilyen tanulmány -, hogy az úgynevezett bizonytalanokat (akik el szokták dönteni a választásokat) manapság vajon mi befolyásolja erősebben? Mi hat erősebben? Az, hogy nyomja az M1 / TV2 / akármi az arcomba, vagy nyomja a FB, YT, Twitter, stb. az arcomba, vagy az, hogy az ismerős, a haver, a munkatárs, stb. miről beszélget, mit hallok? Nyilván mindegyik hat. De melyik lehet az erősebb?
peterk2005 udvari bolond
MP feltűnésével ennek vége lett. Anno a kutatások közötti különbségek kevésbé voltak jelentősek, ma pedig teljesen szétnyíltak. Vagy a tisza vezet 16%-al, vagy a Fidesz 8-al, ami ugye lehetetlen. Ha ehhez hozzáteszek egy valódi hibahatárt akkor vagy a tisza vezet 25%-al vagy a fidesz 16-al, ilyen adatokkal pedig nem lehet dolgozni, értelmetlen, hogy teszed ezt rá egy trendvonalra az excel elküld a fenébe 😊
Nem a közvéleménykutatásokból lehet levonni azt a következtetést, hogy nem vezet nagyon a fidesz/ vezet a tisza, hanem minden másból:
- osztogatás
- kampányfőnök csere
- teljes kampánystratégia váltás ov szerepével kapcsolatban
- elégetett pénz a social mediában
- ÉS ehhez tehetjük még hozzá a kutatásokat
De ugyanígy fel lehet sorolni okokat, amiért nem gondolom, hogy a tisza 16%-al vezet, akár a kampányelemeiket nézem, akár mp kommunikációját.
De ezt csak addig tartom, amíg nem nyúlnak a választási tv-hez. Ha megteszik, akkor valóban nagyon megbillent a közvélemény, amíg viszont nem teszik meg, addig úgy godolják, van esélyük ebben a megszokott rendszerben is nyerni, akkor viszont a tisza nem lehet messze/nem vezet/szoros/döntetlen körüli az állapot.
A személyes, minden megalapozottságot nélkülöző véleményem szerint ma a tisza vezet, de nem nagyon, és ez inkább köszönhető az ellenzéki szavazók elképesztő aktivitásának, és a fidesz szavazók apátiájának. Szerintem itt továbbra is van két nagyjából azonos méretű tömb, a harc pedig továbbra is azért 6-900 ezer bizonytalanért fog menni, akiért mindig is ment. (plusz a fidesz harcol azért, amiért 2010-ben, 14-ben és 22-ben is harcolt - minél több ellenzéki szavazó maradjon otthon)
A közvéleménykutatások a füst, a zaj amit mindkét oldal kihasznál, hogy elfedje a valódi mozgásokat. (sajnos, hogy ez így van, pedig ez a szakma az egyik leggyönyörűbb a politikatudományon belül)
2. Ezt szeretné tudni a politika is 😊 de erre az a legjobb válasz, hogy nem tudjuk. A legvalószínűbb, hogy a saját gazdasági helyzete és a szűk mikrokörnyezete billenti el ebbe vagy abba az irányba. Ez egyébként logikus is, hiszen ha nem így lenne - nem lenne bizonytalan szavazó. Az igazán izgalmas kutatások - amik ugye nemigen jönnek napfényre - róluk szólnak, őket mérik szociológiailag, gazdaságilag, pszichológiailag ésígytovább. És ebben nem utca, hanem autópálya hossznyi előnye van a fidesznek. Ennek egyébként egyetlen ellenszere az amit MP csinál - járod az országot és beszélgetsz. Ha nincs évi 50 milliárdod kutatásra - menj az emberek közé. Ez nem jelenti azt, hogy kiegyenlítetted az erőviszonyokat, nagyon nem. Csak javítottál az esélyeiden valamennyit.
MC12
A második bekezdésbeli kérdés(em) egyébként amiatt merült fel bennem, mert érintőlegesen magam is látok (piaci) kampányokat, és az a (laikus) tapasztalatom, amit Gyurma írt: hogy időnként és bizonyos szintig hatékony - és érdemes költeni rá - de bizonyos szint fölött, illetve bizonyos esetekben viszont már szinte semennyire. Másrészt azt gondolom, hogy az elkerülhetetlen degenerálódás - ez régi mantrám 😊, meggyőződésem, hogy ezek a rendszerek idővel degenerálódnak - ezen a területen is kifejti a hatását. Nem csak a kormányzás minősége romlik, de a propagandáé is. Ami a NER esetén például azt jelentheti, hogy egyre több pénz költődik el a propagandára fordított pénzekből egyszerűen arra, hogy el lehessen lopni, és arányában kevesebb jut arra, hogy segítsen átvinni az átvinni kívánt üzenetet. Nem tudom, hogy így van-e - ebben nagyon laikus vagyok -, ezért kérdezek.
peterk2005 udvari bolond
De meg is fordíthatom, tegyük fel, “kiszivárog” és 7% Fidesz előnyt mutat, akkor mi van? Elhiszed? Honnan tudjuk, hogy az a valóság és nem valami terelés? Műkedvelő érdeklődőként tekints a nyilvános kutatási adatokra, mosolyogj rajtuk egy jót aztán hagyd a fenébe, úgyse annak mentén szavazol, ahogy a választók 90+%-a sem.
MC12
Persze minderről akkor van értelme egyáltalán beszélni, ha a századvég nagy mintás mérései jobbak. Ha nem jobbak, akkor tök mindegy. De valahogy kétlem, hogy jobb szakmai munka folyna ott, mint akár mondjuk a medián-nál. Nem az én asztalom, de - csak ismételni tudom magam - a NER már ott tart, hogy mindenhova berágta magát az alkalmatlanság az évtizedes kontraszelekció miatt. Pont a százavéghez ne tette volna? Nem hiszem.
peterk2005 udvari bolond
De abból amit leírtál pontosan látszódik, miért nincs értelme ezzel a témával hosszabban foglalkozni: a hiteden alapszik a véleményed, nem egzakt dolgokon. Félreértés ne essék, javarészt nekem is, mert én se vagyok a fentebbi kör tagja 😀 dolgoztam vele meg elemeztem, meg láttam középtávolról a működését ezért én úgy gondolom, hogy így működik ma is, te meg nem hiszed és igazából egyikünket se lehet (érdemes) cáfolni.
És mivel a közvélemény-kutatás alapvetően nem egzakt műfaj, szükségszerűen nem is lehet az, csak közelíteni próbálják a kutatók hozzá, ezért a központi elem az, hogy hiszel-e egyáltalán a műfajban. Aztán jön a következő szint, hogy idehaza lehet-e hinni benne. Aztán hogy van- különbség a nyilvános kutatást közreadó cégek munkavégzésnek minősége között.
Ugye az ellenzéki szavazó ma éppen a 21-nek és a Mediánnak hisz. Csak négy éve meg a Závecz volt az aktuális kiskedvenc (a Medián mellett akik egyébént ugyanolyan ordas nagy tévedéseket csináltak ebben a 15 évben mint bárki más). Azelőtt meg a Republikon. Jó, a Publicust soha nem vette senki komolyan (pedig volt választás, amit csak ők találtak telibe) de őket nehéz is 😀. De őelöttük meg a Tárki volt a non plus ultra. Érdekes módon mindig az, aki a legnagyobb ellenzéki előnyt méri…nade mindegy.
Szerintem van helye a kv kutatásnak a politikában, de messze-messze túlértékelt műfaj, és a tömegkommunikáció korában ahol az egyszerűsítés és az olcsósítás a hangsúly, méginkább tönkre lett téve. Egyszerűen az átlagembernek nincs szüksége ezekre, felesleges információ. Rengeteg tanulmány született főleg az USA-ban, hogy ezek a kutatások elenyésző/szinte nulla hatással vannak a szavazók végső szavazati döntésére.
Olyan ez mint az MI. Teljesen felesleges volt rászabadítani a széles emberiségre egy újabb dolgot, amivel még több szar képet, zenét meg felesleges energia-felélést tud végrehajtani az egységsugarú felhasználó. Ez nem fejlődés, ez a hasznos figyelem haszontalan lekötése. Mint a nyilvános közvélemény-kutatások.
6 hónapja
Persze minderről akkor van értelme egyáltalán beszélni, ha a századvég nagy mintás mérései jobbak. Ha nem jobbak, akkor tök mindegy. De valahogy kétlem, hogy jobb szakmai munka folyna ott, mint akár mondjuk a medián-nál. Nem az én asztalom, de - csak ismételni tudom magam - a NER már ott tart, hogy mindenhova berágta magát az alkalmatlanság az évtizedes kontraszelekció miatt. Pont a százavéghez ne tette volna? Nem hiszem.Pedig jobbak a méréseik. De ha nem transzparens, akkor mit számít? Márpedig nem az.
peterk2005 udvari bolond
Azt írom, hogy láttam ilyen merést, és vezet a Tisza 15 százalékkal. Elhiszed? Nem? Jogos, harmadkézből származó infó, mondhatom őszintén, de attól még nem feltétlenül igaz, engem is megvezethettek.
Kiáll Orbán vagy Rogán és azt mondja, hogy 8 százalékkal vezet a Fidesz. Elhiszed? Nem? Jogos, másodkézből származó infó, ráadásul politikus mondja, úgyis hazudik, de akár őszintén is mondhatja, ha manipulálták.
Jön egy századvéges vezető elemző, mond bármit, elhiszed? Nem? Jogos, hiszen hiába elsőkézből van infója, semmi oka, hogy a valóságot mondja, semmi oka, hogy ne bindzsiznének a nyilvánosságra hozott számokkal, politikai aktor ő is.
Szóval hiába van valahol egy "legjobb elérhető kutatás", te úgyse tudhatod bizonyosan melyik az és mi áll benne, marad a ködszurkálás, ahogy hofstrás fórumtársunk rávilágított. Innentől meg mindegyik ugyanolyan haszontalan számodra. (És akkor még magának a közvéleménykutatásnak a szakmai megkerdőjelezhetősége, metodikája, tényleges pontossága -van amikor a legjobb se jó- bele se került ebbe az okfejtésbe.)
6 hónapja
Én ebben a full lakat, több szintre osztott titok sztoriban nem hiszek. Nem mondom, hogy nem működik ... valameddig, de olyan nincs, hogy te is tudod, hogy folyamatosan tízezres mintákon mérnek, de 20 évig semmi nem jön onnan ki. Kizárt. Mindig van az a ..... (tedd ide amit akarsz) amiért korpásodik valakinek a haja. Legtöbbször elég egy kis pénz. Ha az nem, akkor zsarolás, stb. És persze ha kiszivárog, akkor nem úgy gondoltam, hogy én is tudok róla. Az tud róla akinek értékes az infó. Rivális cég, rivális párt, akár nem is magyarországi entitás.Képesek mérni, és nem jön ki ha nem akarják 😊 többféle módszer van erre, de a leghagyományosabb, hogy a kutatók csak a saját részterületük számait - és mondjuk abból is csak a nyerset - tudják, az megy közvetlenül a legfelsőbb szintre, ahol kb. 4-5 ember van (mondjuk OV, Rogán, a kampányfőnök, a vezető kutató, meg mittomén kit gondol a főnök még ide) ott a vezető kutató összerakja a nagy képet és erről a szintről nem jön ki. Azt tudjuk hogy a századvég évtizedes viszonylatban csinál gördülő, több tízezres kutatást, mégse hallottad soha annak az eredményét, pedig nagyon régóta csináljak. Hetente csinálnak 2-3 ezres kutatást is, mégse tudunk róla semmit. Szóval közel sem olyan egyértelmű, hogy tuti kiszivárogna. Annak mentén képzeld el, hogy a vk-kampányfőnök a mai napig szóban kapják meg és maximum tollal felírhatják maguknak, hogy a saját képviselőjük hogy áll 😊 és váltottak már le azért vk kampányfőnököt, mert hívogatta a többieket, hogy az ő képviselőjük hogy áll.Értem én, csak az osztogatás, a kampányfőnök csere, kampánystratégia váltás stb. azért van, mert a Fidesz úgy gondolja, hogy szükség van rá. De ha így gondolja, akkor nyilván nem éjszaka megálmodták, hanem megmérték. Vagyis akkor vagy ők is a megbízhatatlan mérések alapján döntenek - és akkor a kampányfőnök csere sem árul el többet -, vagy pedig ők képesek mérni a valósághoz közelítő helyzetet. Namost, ha ők képesek rá, akkor viszont szerintem ha más nem is képes rá, de akkor azok a mérések nem maradnának a Karmeliták falai között. Összezáró, maffia jellegű a Fidesz, de annyira nem, hogy ezek az infók ne jönnének ki onnan.1. Jelenleg szerintem nem képes, és ez nagyrészt a fideszes kutatócégeknek köszönhető. Amíg a fidesz vezetett, addig lehetett értelmezni bizonyos trendeket, leginkább azt, hogy a fidesz vezet és egy nem összefogott ellenzéknél nagyon - nagyon vezet, egy összefogottnál pedig nem olyan nagyon (zanzásítva). De akkor is inkább a tévedésük volt trendszerű 😊 általában alulmérték a fideszt és a kispártokat (kutyák, lmp) és ilyen olyan okokból de felül a középpártokat (dk, mszp, jobbik) - persze ez sem teljesen igaz, mert a jobbikot évekig, szándékosan alulmérték - kb. mint mostanában a MH-t - , de a poszt-vona időszakban meg felül.Azért ha jól értem amit írtok, a minőségi minta elsősorban a probléma (amerikai történteket látva ez akkor azért nem csak hazai gond). Aztán ebből válogatnak még, ha akarnak válogatni. Oké. Mi van a trendekkel? A trendek képesek azért még valamilyen képet adni? Vagy azt is elfelejthetjük?Szerintem se, mert nincs rá szüksége. Van több, évek akár évtizedek óta reszelgetett adatbázisod, mondjuk a-b-c, és tudod, ha a-val dolgozol, akkor nagyon nagy valószínűséggel 5% feletti fidesz előny jön ki abból az alapsokaságból, ha meg b-vel, akkor 5% feletti tisza ésígytovább, minek egy felesleges kockázatot beraknod a rendszerbe (kézzel átírni kész számokat), ha "szakértői becsléssel" meg a megfelelően kiválasztott adatbázissal és a hibahatárral is tudsz olyan adatot gyártani, amire szükség van. Rengeteg féleképpen lehet úgy _megfelelő_ adatot gyártani, hogy az hitelesnek és tudományosnak is látszon. Ebből él a magyar kutatói piac uszkve 35 éve 😀Az a kérdés, hogy akár a 21 akár a NP csinál-e olyat, hogy kijön neki 48-42 majd átírja 42-48-ra. Ez az, amit nem fogunk megtudni, és ez nyilván egy hatalmas manipuláció (ha engem kérdeztek, ilyet egyik sem csinál, egyszerűen nagyobb súllyal veszik figyelembe a "saját" szavazókat).Ebben a témában az ugyanaz. A manipuláció egy szakmai hiba, manipulálni nem lehet véletlenül 😊Amúgy abban egyetértek vele, hogy nem létezik, hogy akár egyik, akár másik igaz legyen. Itt vagy súlyos szakmai hibák, vagy manipuláció van. Szerintem mindkettő.Kláriék 2 százalékon.Ki is akadt az önélzetes kis latol. 😀
telex.hu/belfold/2025/09/03/demokratikus-koalicio-kozvelemeny-kutatasok-nezopont-21-kutatokozpont
somoskovig
peterk2005 udvari bolond
De ez egy ingoványos terület. Az alapsokaság száma és összetétele a döntő, márpedig ha régóta egyféle adatbázisból dolgozol (mint a cégek 90%a), ami ne adj isten kicsit balra húz, jobbra húz, abból szükségszerűen manipulált - nem reprezentatív - eredmény jön ki. A 21 mintavételi módszere egyébént hasonlít a nézőpont-éhoz, de ez se csodaszer, amíg minden közvélemény-kutató szerint - a 21 szerint is - a megkérdezettek maximum 8-10%a válaszol, addig van egy olyan nagy tömeg, amiről a kutatóknak fogalma nincs, mit gondolnak, ez lufihámozás. És akkor ez csak egy a hazai kutatási piac végtelen számú problémàjàból.
Btw. mostmár azért némileg megmosolyogtató, hogy a 21nek tényleg mindig olyankor jön ki egy giga Tisza előnyös kutatása, amikor arra mp-éknek szüksége van. Ezt a másik oldaltól szoktuk meg 😊
MC12
Gyurma Pappa
MC12
Engem leginkább egyébként az érdekelne - ha lenne róla valamilyen tanulmány -, hogy az úgynevezett bizonytalanokat (akik el szokták dönteni a választásokat) manapság vajon mi befolyásolja erősebben? Mi hat erősebben? Az, hogy nyomja az M1 / TV2 / akármi az arcomba, vagy nyomja a FB, YT, Twitter, stb. az arcomba, vagy az, hogy az ismerős, a haver, a munkatárs, stb. miről beszélget, mit hallok? Nyilván mindegyik hat. De melyik lehet az erősebb?
peterk2005 udvari bolond
MP feltűnésével ennek vége lett. Anno a kutatások közötti különbségek kevésbé voltak jelentősek, ma pedig teljesen szétnyíltak. Vagy a tisza vezet 16%-al, vagy a Fidesz 8-al, ami ugye lehetetlen. Ha ehhez hozzáteszek egy valódi hibahatárt akkor vagy a tisza vezet 25%-al vagy a fidesz 16-al, ilyen adatokkal pedig nem lehet dolgozni, értelmetlen, hogy teszed ezt rá egy trendvonalra az excel elküld a fenébe 😊
Nem a közvéleménykutatásokból lehet levonni azt a következtetést, hogy nem vezet nagyon a fidesz/ vezet a tisza, hanem minden másból:
- osztogatás
- kampányfőnök csere
De ugyanígy fel lehet sorolni okokat, amiért nem gondolom, hogy a tisza 16%-al vezet, akár a kampányelemeiket nézem, akár mp kommunikációját.
De ezt csak addig tartom, amíg nem nyúlnak a választási tv-hez. Ha megteszik, akkor valóban nagyon megbillent a közvélemény, amíg viszont nem teszik meg, addig úgy godolják, van esélyük ebben a megszokott rendszerben is nyerni, akkor viszont a tisza nem lehet messze/nem vezet/szoros/döntetlen körüli az állapot.
A személyes, minden megalapozottságot nélkülöző véleményem szerint ma a tisza vezet, de nem nagyon, és ez inkább köszönhető az ellenzéki szavazók elképesztő aktivitásának, és a fidesz szavazók apátiájának. Szerintem itt továbbra is van két nagyjából azonos méretű tömb, a harc pedig továbbra is azért 6-900 ezer bizonytalanért fog menni, akiért mindig is ment. (plusz a fidesz harcol azért, amiért 2010-ben, 14-ben és 22-ben is harcolt - minél több ellenzéki szavazó maradjon otthon)
A közvéleménykutatások a füst, a zaj amit mindkét oldal kihasznál, hogy elfedje a valódi mozgásokat. (sajnos, hogy ez így van, pedig ez a szakma az egyik leggyönyörűbb a politikatudományon belül)
2. Ezt szeretné tudni a politika is 😊 de erre az a legjobb válasz, hogy nem tudjuk. A legvalószínűbb, hogy a saját gazdasági helyzete és a szűk mikrokörnyezete billenti el ebbe vagy abba az irányba. Ez egyébként logikus is, hiszen ha nem így lenne - nem lenne bizonytalan szavazó. Az igazán izgalmas kutatások - amik ugye nemigen jönnek napfényre - róluk szólnak, őket mérik szociológiailag, gazdaságilag, pszichológiailag ésígytovább. És ebben nem utca, hanem autópálya hossznyi előnye van a fidesznek. Ennek egyébként egyetlen ellenszere az amit MP csinál - járod az országot és beszélgetsz. Ha nincs évi 50 milliárdod kutatásra - menj az emberek közé. Ez nem jelenti azt, hogy kiegyenlítetted az erőviszonyokat, nagyon nem. Csak javítottál az esélyeiden valamennyit.
MC12
A második bekezdésbeli kérdés(em) egyébként amiatt merült fel bennem, mert érintőlegesen magam is látok (piaci) kampányokat, és az a (laikus) tapasztalatom, amit Gyurma írt: hogy időnként és bizonyos szintig hatékony - és érdemes költeni rá - de bizonyos szint fölött, illetve bizonyos esetekben viszont már szinte semennyire. Másrészt azt gondolom, hogy az elkerülhetetlen degenerálódás - ez régi mantrám 😊, meggyőződésem, hogy ezek a rendszerek idővel degenerálódnak - ezen a területen is kifejti a hatását. Nem csak a kormányzás minősége romlik, de a propagandáé is. Ami a NER esetén például azt jelentheti, hogy egyre több pénz költődik el a propagandára fordított pénzekből egyszerűen arra, hogy el lehessen lopni, és arányában kevesebb jut arra, hogy segítsen átvinni az átvinni kívánt üzenetet. Nem tudom, hogy így van-e - ebben nagyon laikus vagyok -, ezért kérdezek.
peterk2005 udvari bolond
De meg is fordíthatom, tegyük fel, “kiszivárog” és 7% Fidesz előnyt mutat, akkor mi van? Elhiszed? Honnan tudjuk, hogy az a valóság és nem valami terelés? Műkedvelő érdeklődőként tekints a nyilvános kutatási adatokra, mosolyogj rajtuk egy jót aztán hagyd a fenébe, úgyse annak mentén szavazol, ahogy a választók 90+%-a sem.
MC12
Persze minderről akkor van értelme egyáltalán beszélni, ha a századvég nagy mintás mérései jobbak. Ha nem jobbak, akkor tök mindegy. De valahogy kétlem, hogy jobb szakmai munka folyna ott, mint akár mondjuk a medián-nál. Nem az én asztalom, de - csak ismételni tudom magam - a NER már ott tart, hogy mindenhova berágta magát az alkalmatlanság az évtizedes kontraszelekció miatt. Pont a százavéghez ne tette volna? Nem hiszem.

6 hónapja
Képesek mérni, és nem jön ki ha nem akarják 😊 többféle módszer van erre, de a leghagyományosabb, hogy a kutatók csak a saját részterületük számait - és mondjuk abból is csak a nyerset - tudják, az megy közvetlenül a legfelsőbb szintre, ahol kb. 4-5 ember van (mondjuk OV, Rogán, a kampányfőnök, a vezető kutató, meg mittomén kit gondol a főnök még ide) ott a vezető kutató összerakja a nagy képet és erről a szintről nem jön ki. Azt tudjuk hogy a századvég évtizedes viszonylatban csinál gördülő, több tízezres kutatást, mégse hallottad soha annak az eredményét, pedig nagyon régóta csináljak. Hetente csinálnak 2-3 ezres kutatást is, mégse tudunk róla semmit. Szóval közel sem olyan egyértelmű, hogy tuti kiszivárogna. Annak mentén képzeld el, hogy a vk-kampányfőnök a mai napig szóban kapják meg és maximum tollal felírhatják maguknak, hogy a saját képviselőjük hogy áll 😊 és váltottak már le azért vk kampányfőnököt, mert hívogatta a többieket, hogy az ő képviselőjük hogy áll.Értem én, csak az osztogatás, a kampányfőnök csere, kampánystratégia váltás stb. azért van, mert a Fidesz úgy gondolja, hogy szükség van rá. De ha így gondolja, akkor nyilván nem éjszaka megálmodták, hanem megmérték. Vagyis akkor vagy ők is a megbízhatatlan mérések alapján döntenek - és akkor a kampányfőnök csere sem árul el többet -, vagy pedig ők képesek mérni a valósághoz közelítő helyzetet. Namost, ha ők képesek rá, akkor viszont szerintem ha más nem is képes rá, de akkor azok a mérések nem maradnának a Karmeliták falai között. Összezáró, maffia jellegű a Fidesz, de annyira nem, hogy ezek az infók ne jönnének ki onnan.1. Jelenleg szerintem nem képes, és ez nagyrészt a fideszes kutatócégeknek köszönhető. Amíg a fidesz vezetett, addig lehetett értelmezni bizonyos trendeket, leginkább azt, hogy a fidesz vezet és egy nem összefogott ellenzéknél nagyon - nagyon vezet, egy összefogottnál pedig nem olyan nagyon (zanzásítva). De akkor is inkább a tévedésük volt trendszerű 😊 általában alulmérték a fideszt és a kispártokat (kutyák, lmp) és ilyen olyan okokból de felül a középpártokat (dk, mszp, jobbik) - persze ez sem teljesen igaz, mert a jobbikot évekig, szándékosan alulmérték - kb. mint mostanában a MH-t - , de a poszt-vona időszakban meg felül.Azért ha jól értem amit írtok, a minőségi minta elsősorban a probléma (amerikai történteket látva ez akkor azért nem csak hazai gond). Aztán ebből válogatnak még, ha akarnak válogatni. Oké. Mi van a trendekkel? A trendek képesek azért még valamilyen képet adni? Vagy azt is elfelejthetjük?Szerintem se, mert nincs rá szüksége. Van több, évek akár évtizedek óta reszelgetett adatbázisod, mondjuk a-b-c, és tudod, ha a-val dolgozol, akkor nagyon nagy valószínűséggel 5% feletti fidesz előny jön ki abból az alapsokaságból, ha meg b-vel, akkor 5% feletti tisza ésígytovább, minek egy felesleges kockázatot beraknod a rendszerbe (kézzel átírni kész számokat), ha "szakértői becsléssel" meg a megfelelően kiválasztott adatbázissal és a hibahatárral is tudsz olyan adatot gyártani, amire szükség van. Rengeteg féleképpen lehet úgy _megfelelő_ adatot gyártani, hogy az hitelesnek és tudományosnak is látszon. Ebből él a magyar kutatói piac uszkve 35 éve 😀Az a kérdés, hogy akár a 21 akár a NP csinál-e olyat, hogy kijön neki 48-42 majd átírja 42-48-ra. Ez az, amit nem fogunk megtudni, és ez nyilván egy hatalmas manipuláció (ha engem kérdeztek, ilyet egyik sem csinál, egyszerűen nagyobb súllyal veszik figyelembe a "saját" szavazókat).Ebben a témában az ugyanaz. A manipuláció egy szakmai hiba, manipulálni nem lehet véletlenül 😊Amúgy abban egyetértek vele, hogy nem létezik, hogy akár egyik, akár másik igaz legyen. Itt vagy súlyos szakmai hibák, vagy manipuláció van. Szerintem mindkettő.Kláriék 2 százalékon.Ki is akadt az önélzetes kis latol. 😀
somoskovig
peterk2005 udvari bolond
MC12
Gyurma Pappa
MC12
peterk2005 udvari bolond
- osztogatás
- kampányfőnök csere
MC12
peterk2005 udvari bolond
6 hónapja
Értem én, csak az osztogatás, a kampányfőnök csere, kampánystratégia váltás stb. azért van, mert a Fidesz úgy gondolja, hogy szükség van rá. De ha így gondolja, akkor nyilván nem éjszaka megálmodták, hanem megmérték. Vagyis akkor vagy ők is a megbízhatatlan mérések alapján döntenek - és akkor a kampányfőnök csere sem árul el többet -, vagy pedig ők képesek mérni a valósághoz közelítő helyzetet. Namost, ha ők képesek rá, akkor viszont szerintem ha más nem is képes rá, de akkor azok a mérések nem maradnának a Karmeliták falai között. Összezáró, maffia jellegű a Fidesz, de annyira nem, hogy ezek az infók ne jönnének ki onnan.1. Jelenleg szerintem nem képes, és ez nagyrészt a fideszes kutatócégeknek köszönhető. Amíg a fidesz vezetett, addig lehetett értelmezni bizonyos trendeket, leginkább azt, hogy a fidesz vezet és egy nem összefogott ellenzéknél nagyon - nagyon vezet, egy összefogottnál pedig nem olyan nagyon (zanzásítva). De akkor is inkább a tévedésük volt trendszerű 😊 általában alulmérték a fideszt és a kispártokat (kutyák, lmp) és ilyen olyan okokból de felül a középpártokat (dk, mszp, jobbik) - persze ez sem teljesen igaz, mert a jobbikot évekig, szándékosan alulmérték - kb. mint mostanában a MH-t - , de a poszt-vona időszakban meg felül.Azért ha jól értem amit írtok, a minőségi minta elsősorban a probléma (amerikai történteket látva ez akkor azért nem csak hazai gond). Aztán ebből válogatnak még, ha akarnak válogatni. Oké. Mi van a trendekkel? A trendek képesek azért még valamilyen képet adni? Vagy azt is elfelejthetjük?Szerintem se, mert nincs rá szüksége. Van több, évek akár évtizedek óta reszelgetett adatbázisod, mondjuk a-b-c, és tudod, ha a-val dolgozol, akkor nagyon nagy valószínűséggel 5% feletti fidesz előny jön ki abból az alapsokaságból, ha meg b-vel, akkor 5% feletti tisza ésígytovább, minek egy felesleges kockázatot beraknod a rendszerbe (kézzel átírni kész számokat), ha "szakértői becsléssel" meg a megfelelően kiválasztott adatbázissal és a hibahatárral is tudsz olyan adatot gyártani, amire szükség van. Rengeteg féleképpen lehet úgy _megfelelő_ adatot gyártani, hogy az hitelesnek és tudományosnak is látszon. Ebből él a magyar kutatói piac uszkve 35 éve 😀Az a kérdés, hogy akár a 21 akár a NP csinál-e olyat, hogy kijön neki 48-42 majd átírja 42-48-ra. Ez az, amit nem fogunk megtudni, és ez nyilván egy hatalmas manipuláció (ha engem kérdeztek, ilyet egyik sem csinál, egyszerűen nagyobb súllyal veszik figyelembe a "saját" szavazókat).Ebben a témában az ugyanaz. A manipuláció egy szakmai hiba, manipulálni nem lehet véletlenül 😊Amúgy abban egyetértek vele, hogy nem létezik, hogy akár egyik, akár másik igaz legyen. Itt vagy súlyos szakmai hibák, vagy manipuláció van. Szerintem mindkettő.Kláriék 2 százalékon.Ki is akadt az önélzetes kis latol. 😀
somoskovig
peterk2005 udvari bolond
MC12
Gyurma Pappa
MC12
peterk2005 udvari bolond
- osztogatás
- kampányfőnök csere
MC12
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

6 hónapja
30 évre titkosítva 😀 😀Újabb logikai bukfenc.
nepszava.hu/3293295_kecskemeti-repuloter-ellopott-mig-29-alkatreszek-felelossegre-vonas-honvedelmi-miniszterium-honvedseg
Nomac
30 évre titkosítanak egy ügyet, amelyben a kormány narratívája szerint egy roncstelepről hulladékot loptak.
Gondolom a magszavazók meg sem próbálják feloldani a csomót.
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
6 hónapja
30 évre titkosítva 😀 😀 nepszava.hu/3293295_kecskemeti-repuloter-ellopott-mig-29-alkatreszek-felelossegre-vonas-honvedelmi-miniszterium-honvedseg
6 hónapja
igazán geci dolog valakinek a halála alkalmából, de ezen sajnos felröhögtemVagy több falu végében. Hátha egyszer kedve támad összerakni valakinek.Igen. És ennek most, hogy már nem él mi a relevanciája? Vagy a következménye? Temessék egy jeltelen sírba a faluvégen?nemcsak faszságot hadovált, hanem értelmes indok nélkül kiürített 36 ezer kórházi ágyat, ki tudja hány ember halálát okozva ezzel.A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23
Őszentsége Sobri Jóska
deyell
Őszentsége Sobri Jóska
Tactful Cactus
6 hónapja
Elég ha a nekrológban megemlítik az érdemei között.Igen. És ennek most, hogy már nem él mi a relevanciája? Vagy a következménye? Temessék egy jeltelen sírba a faluvégen?nemcsak faszságot hadovált, hanem értelmes indok nélkül kiürített 36 ezer kórházi ágyat, ki tudja hány ember halálát okozva ezzel.A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23
Őszentsége Sobri Jóska
deyell
Őszentsége Sobri Jóska
"Kegyes Urunk soká éljen,
egészségben, dicsőségben!"
Zászló, zászló, szív.
6 hónapja
Vagy több falu végében. Hátha egyszer kedve támad összerakni valakinek.Igen. És ennek most, hogy már nem él mi a relevanciája? Vagy a következménye? Temessék egy jeltelen sírba a faluvégen?nemcsak faszságot hadovált, hanem értelmes indok nélkül kiürített 36 ezer kórházi ágyat, ki tudja hány ember halálát okozva ezzel.A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23
Őszentsége Sobri Jóska
deyell
Őszentsége Sobri Jóska
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
6 hónapja
Igen. És ennek most, hogy már nem él mi a relevanciája? Vagy a következménye? Temessék egy jeltelen sírba a faluvégen?nemcsak faszságot hadovált, hanem értelmes indok nélkül kiürített 36 ezer kórházi ágyat, ki tudja hány ember halálát okozva ezzel.A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23
Őszentsége Sobri Jóska
deyell
6 hónapja
ők tehetnek róla, miért nem imádkoztak?nemcsak faszságot hadovált, hanem értelmes indok nélkül kiürített 36 ezer kórházi ágyat, ki tudja hány ember halálát okozva ezzel.A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23
Őszentsége Sobri Jóska
deyell
6 hónapja
nemcsak faszságot hadovált, hanem értelmes indok nélkül kiürített 36 ezer kórházi ágyat, ki tudja hány ember halálát okozva ezzel.A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23
Őszentsége Sobri Jóska
internal primates forever
6 hónapja
A hülyék is meghalnak, utólag már nem mindegy mi faszságokat hadovált? Döglött lovat rugdosni eléggé haszontalan.Eddig tartott a tízparancsolat ereje, meghalt Kásler...Hazatért az ősatyákhoz.
StormST
KB23