Indianapolis Colts

50 feliratkozó

több mint 9 éve
wmitty Indianapolis Colts 731 — Colts fan
(Hálából egy tiszteletjegyet garantálok a jövő évi HFL valamelyik hazai meccsére!)
wmitty
mint VB elnök bejutok mindenhová a nyakbaakasztómmal, de mindenesetre köszönöm <3
Miska84
Azért egy eredeti Miskolc Steelers-tiszteletjegy* olyasmi, amit el lehet tenni és még az unokáknak is mutogatni! 😉

(* nem mintha lenne ilyenünk)

Szerkesztette: wmitty

Otthonom MisColts
több mint 9 éve
Miska84 Indianapolis Colts 1 454 — bandiszerencse
Azt mondod, az Alabama folytatja akkor a helyünkön az NFL-ben?
Stez
a Miskolc Steelers-re gondoltam
Miska84
Ez hízelgő!
(Hálából egy tiszteletjegyet garantálok a jövő évi HFL valamelyik hazai meccsére!)
wmitty
mint VB elnök bejutok mindenhová a nyakbaakasztómmal, de mindenesetre köszönöm <3

I have two secret weapons -- my legs, my arms and my brain.-- Michael Vick
több mint 9 éve
Stez
Miska84
Ez hízelgő!

Otthonom MisColts
több mint 9 éve
Stez
Miska84
Helyette meg lesz Miskolc Colts?
A Pécs Peaches mellett a másik csapatnév aminek legink örülnék a magyar mezőnyben.
empty taxi
valamikor régen indult egy csapat (lehet urban legend) Hajdúszoboszlói Jak néven. ez a piros hetes nálam, mindent visz

több mint 9 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 328 — NFL bracket champion '26
Stez
Miska84
Helyette meg lesz Miskolc Colts?
A Pécs Peaches mellett a másik csapatnév aminek legink örülnék a magyar mezőnyben.

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 9 éve
deleted account 1 758
Stez
Jelen pillanatban az NFL lehet jobban járna 😀
több mint 9 éve
pontosabban: Mis Colts Steelers

több mint 9 éve
Stez

több mint 9 éve
Stez SMU Mustangs 49 399 — Whoops, looks like something went wrong.

több mint 9 éve
tényleg remélem meglesz a csoportban a 3. zacskó. akkor kvázi hivatalosan is kiestünk.

több mint 9 éve
Egyébként meglap, hogy a tegnapi nap senki sem bontott pezsgőt annak okán, hogy az NFL történetének legnagyobb játékát húztuk meg.

Ugye emlékszünk?

www.facebook.com/MEMES.of.the.NFL/posts/1271901056189913

Én megünnepeltem.

több mint 9 éve
szg2 Indianapolis Colts 95
1.60 a TEN
2.05 az IND

Ritkán mondok ilyet de azt érzem a Titanst meg fogjuk ütni, őket akkor is elpicsázzuk ha | fekete | afroamerikai a QB-nk.
bobi0092
van vagy 7 játékosuk, aki ellen védekezni kell, nem elég ha 6 méterre áll a védő.
sok pontot kapunk, vereség.
Höri
Egyetértek. Van 2 jobb futójuk, mint miller és mari is fut. Amit a texans ellen jól csináltunk védelemben 55 percig, az itt kevés lesz.

Öröm látni, hogy csak a (még így is) 4. helyen álló O kap itt. Pagano eredetleg DC, és a védelem évek óta csak meccsekre áll össze (senki sem törődik itt azzal, hogy a legtöbbet költötte 2015 évben a colts a védelemre?) És mégis, a hétfő hajnal katasztrófa volt. Egyszerűen nem lehetett mit csinálni totál meltdown. Pagano nfl.com szerint állt a folyosón és üres tekintettel nézett maga elé. Aztán leadta a legnagyobb hülyeséget, amit nyilatkozni lehet (3 negyedes csapat??? mikor volt idén 2 normális negyedünk a texans meccs előtt?).

Ha ezt nem látja Irsay... inkább piázzon. Van azért itt, amire építeni lehet, mindenhol (még a LB sorban is), csak jöjjön, aki épít. Sajna, egyet kell értsék, nekünk nem lesz soha mostani Pats felállásunk (szvsz a Patsnek se sokáig), Denveri triónk. Colts megoldás kell egy olyan tulajtól, aki inkább az elvonónak lehetne dísze. Szerencsénk van (luck 😊), hogy nem az 1/1-ért fogunk küzdeni. AFC South miatt nem lesz browns szindróma. Marad egy jó középcsapat, szoros meccsekkel. Akkor is go colts...

Culture is everything - Ballard pre draft press conference
több mint 9 éve
Azert ki ne hozzak mar, hogy neki kellene kapnia az idei MVP cimet 😀
undisputedly
Igaz, a tavalyit és a 2014-eset is neki kellett volna.

#mocskosgoodell

több mint 9 éve
undisputedly Seattle Seahawks 12 937 — SuperBowl Champions 2013/2014 II 2025/2026
Azert ki ne hozzak mar, hogy neki kellene kapnia az idei MVP cimet 😀
több mint 9 éve
deleted account 1 758
Andrew Luck, QB, Indianapolis Colts: There is a misguided notion that Luck should start shouldering a generous portion of the blame for the Colts' woes. That's pure poppycock. Since he arrived in Indianapolis, Luck has taken more hits than any other quarterback. He's never enjoyed a consistent running game to keep defenses honest. At times this season, the entire right side of his offensive line -- from center over to tackle -- has been composed of rookies. Breakout candidate Donte Moncrief is injured and 2015 first-round pick Phillip Dorsett has taken a backseat to undrafted newbie Chester Rogers, too often leaving Luck with journeyman blocking tight end Jack Doyle and undersized rookie scatback Josh Ferguson as the second and third targets in the passing game.

Luck has been the team's brightest light through six games, flashing sublime ball placement when given time to operate in the pocket. With T.Y. Hilton as his lone reliable option, Luck has led the Colts to the fifth-most points in the league. In analyzing Luck's value, the case of Atlanta's Matt Ryan is instructive. Did Ryan take a magic pill that transformed him from a 2015 liability into a 2016 MVP favorite? Football is the ultimate team sport. The performance of the quarterback cannot be extracted from that of his surrounding talent.

If you're seeking the root cause of the Colts' woes, start with the architect and the overseer of a threadbare roster.

Csak egy újabb stat, hogy mi rejlik Luckban.
1. Falcons
2. Chargers
3. Bills
4. Panthers
5. Colts
6. Cowboys
...
8. Steelers
...
12. Pats
..
18. Vikings (csak 5 meccs, de 41 ponttal hátrébb)
több mint 9 éve
deleted account 1 758
Megvan a taktika: Nem szabad vezetnünk csak a meccs vége előtt 2-3 másodperccel, mert ha 0p40mp-vel a vége előtt több {0-8 intervallum} pontunk van mint az ellenfélnek kikapunk...
bobi0092
Lehet, hogy vasárnap is erre hajtott a defense, csak túltolták.
peterk2005
Azt akarod mondani, hogy már túl bölcsek az edzőink? : We didn't lose the game; we just ran out of time. (Vince Lombardi)
több mint 9 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 980 — The only discipline that lasts, is self discipline
Megvan a taktika: Nem szabad vezetnünk csak a meccs vége előtt 2-3 másodperccel, mert ha 0p40mp-vel a vége előtt több {0-8 intervallum} pontunk van mint az ellenfélnek kikapunk...
bobi0092
Lehet, hogy vasárnap is erre hajtott a defense, csak túltolták.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 17 096 — Apu ökölbeszorított keze
senki nem szólt neki,hogy ez nem hoki?

több mint 9 éve
bobi0092 Indianapolis Colts 4 863
És íme lám a megoldás, hogy mi a baj a csapattal :

"I think we're a three-quarter team," Pagano said. "We gotta figure out a way to become a four-quarter team."

Still, it's tough for a fan base to listen to a coach spin the same yarn week after week as losses mount and the performance of his players doesn't improve. +1

www.nfl.com/news/story/0ap3000000723428/article/chuck-pagano-is-encouraged-despite-colts-poor-start
coltman
De ez mekkora, hogy mióta Luck itt van, azóta gyakorlatilag a meccsek 80-90%-a abból áll, hogy az első három negyedben be vagyunk lassulva, a game planből nem sok minden látszik, 3 and outokat zsinórban tolunk, egyébként ~3-10 pont között rakunk fel valamit a táblára egy egész első félidő alatt, majd a harmadik de inkább a negyedik negyedben csodával határos módon megnyerjü a meccset 1-2 perces turbo driveokkal, 30-40 yardokat haladva egy playből... (Sajnos idén már nem így végzeődik, de azért előző években hány ilyen volt már...)

több mint 9 éve
deleted account 1 758
És íme lám a megoldás, hogy mi a baj a csapattal :

"I think we're a three-quarter team," Pagano said. "We gotta figure out a way to become a four-quarter team."

Still, it's tough for a fan base to listen to a coach spin the same yarn week after week as losses mount and the performance of his players doesn't improve. +1

https://static.www.nfl.com/image/private/t_editorial_landscape_12_desktop/league/quksyukoxoufux4vgq64
Chuck Pagano is encouraged despite Colts' poor start
Chuck Pagano watched his team slide to 2-4 after losing a 14-point lead in the fourth quarter. The ever-upbeat Indianapolis Colts coach says he's actually 'encouraged' about his team.
több mint 9 éve
deleted account 1 758
Hát ahogy elnéztem inkább magunkat leptük meg vele egy piros masnira kötött sack-kel. Majd 3&20-ra futunk. Ha ebben is el tudod magyarázni nekem a logikát, akkor elismerem, hogy Pagano a király - és a "nem akarunk labdát veszíteni" BS-t nem eszem meg, mert nem Sanchez az irányítónk 😀coltman
Nézd. Ha el kell magyarázni a logikát abban, hogy 2 perccel a vége előtt saját endzone közelében 3&20-ra miért fut valaki, akkor felesleges vitáznunk. És ezen a Paganozás se változtat. 😉 Sőt, unalmas. Írtál 1-2 játékhívással kapcsolatos észrevételt, erre válaszoltam, ennyi... Nem facebook-politizálunk, hogy mindig oda lyukadjunk ki, hogy aki nem utálja X-et az náci, aki meg nem utálja Y-t az komcsi.
peterk2005
Semmilyen szinten nem politizálok, szóval ettől nem kell félned 😉

A játékhívásban meg szimplán a logikát nem értem, ha órát akarunk ölni és negyedikre puntolni, akkor ne hívjunk passszjátékot, hanem csak futást, hogy minél több lemenjen az órából. Ha meg 1st down-nal akarjuk megölni a meccset, akkor nem értem a 3&20-as hívást, ennyi. Akár egyik akár másik verzió szerintem elfogadható lett volna, de ami hívva lett abban pont azt a "fogalmunk sincs mit csinálunk" érzést kaptam vissza, ami sajnos jellemző az utóbbi időben a csapatra. De mielőtt félreérted, nem akarlak meggyőzni, én csak szimplán így látom, ennyi.
több mint 9 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 32 136 — bútor
1.60 a TEN
2.05 az IND

Ritkán mondok ilyet de azt érzem a Titanst meg fogjuk ütni, őket akkor is elpicsázzuk ha | fekete | afroamerikai a QB-nk.
bobi0092
van vagy 7 játékosuk, aki ellen védekezni kell, nem elég ha 6 méterre áll a védő.
sok pontot kapunk, vereség.

több mint 9 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 980 — The only discipline that lasts, is self discipline
Ha már annyit emlegetitek a Pats-es dolgokat, meg hogy vissza is kanyarodjatok a Colts-hoz.
tomi-tomi
Jól van, szítsad csak te is a tüzet 😀
peterk2005
Na látod, csak azt éred el vele, hogy Stez újabb nyolc oldalon leírja ugyanazt, amit már 120-szor leírt. 😀

(Amúgy meg marha könnyű úgy agresszivitásról, meg tudásbázis őrzésről "értekezni", hogy NFL-ben páratlan módon, 17 éve ugyanaz a vezetés, aminek az élén egy HOF GM/HC áll, és ehhez 15 éve van egy korszakos írányítója is. 😉 A Coltsnál az történt, hogy nyugdíjba ment egy HOF edző, és ezzel lényegében egy időben egy ugyancsak HOF GM átadta a fiának a gyeplőt, akiről kiderült, hogy egy szakbarbár. Aztán amikor már nem volt a HOF edző, a HOF GM meg inkább már TV interjúkat adott, minthogy a csapattal törődjön, a fia viszont itt pusztított a csapat körül, akkor ráadásnak még a HOF QB is súlyosan lesérült.
Kíváncsi leszek én arra a tudásbázis-őrzésre Bostonban, ha majd Brady szögre akasztja, Belichick nyugdíjba megy, Kraftnak meg majd a fia fog diktálni. Megnézem én melyik Belichick fióka fog ott majd tudásbázist őrizni. Látva a fiókáinak sikerét NFL szerte, amikor ő nincs velük, jól el lehet dugva az az utód-fióka....

Az agresszivitást mondjuk önmagában el tudom képzelni. 😀 )

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Bocs mindenkitől, akinek csalódást okoztam, illetve hiányérzetet: csak most tudom folytatni a 2006-os szezonidéző sorozatot.
Időhiány gátol(t), valamint nem találom a DVD-im nyilvántartását tartalmazó file-t, így az érintett meccseket se tudom áttekinteni (és megtalálni), plusz az egyik kiszemelt tárhely is vacakol az elmúlt hetekben...

De most itt egy újabb, amire ráakadtam - igaz, ha jól emlékszem, ebben se lesz nagy köszönet (a végeredményt illetően)*, viszont jelenleg amúgy is épp "formában vagyunk", nem igaz? 😉

2006. október 1.:
https://static.www.nfl.com/image/upload/v1554321393/league/nvfr7ogywskqrfaiu38m.png
Indianapolis Colts at New York Jets 2006 REG 4 - Game Center | Official Site of the National Football League
The official source for NFL news, video highlights, fantasy football, game-day coverage, schedules, stats, scores and more.

Feltöltöttem ide:
 mega.nz/#!U9ciGIwL!eH6-wieHhu56pAT7Bkd2eMbj2c3N2qWiW67KIb4MR0c

* rosszul emlékszem 😉

Otthonom MisColts
több mint 9 éve
A running the score pedig pont hogy Brady alatt volt jellemző - ugyebár első Giantes évük (2008), ahol csúnyán verték tönkre az elleneket.
coltman
Csak a tények kedvéért: 2007-es idény volt és éppen Manning adott előtte nyolc hónappal kurvára fájdalmas leckét abból, hogy mennyit ér(het) 17 pont előny a 4. negyedben.

Ha már annyit emlegetitek a Pats-es dolgokat, meg hogy vissza is kanyarodjatok a Colts-hoz.

A BB-TB (tyúk-tojás) probléma nem intézhető el annyival, hogy döntünk valamelyik mellett. BB valóban biztosítja az alapséma folytonosságát, annak ellenére, hogy TB-nek három OC-a volt (Weis, JMD és BoB). Mindig volt prémium TE-je (egy, a két TE-es felállás BoB találmánya, fejlesztése), 3rd down back-je és slot elkapója. A korai évek legjobb összeállítása a Ben Watson-Faulk-Branch trió volt. S mindig az Erhardt-Perkins rendszeren belül mozogtak. Azon belül azonban elég sokat, s TB bármelyik stílusban mesterszinten működött.

Szerintem a Pats modellt nem lehet egy az egyben átvenni, nem is sikerült egyetlen volt Pats edzőnek, személyi igazgatónak (hosszú távú) sikereket elérnie. Legfeljebb néhány alapkövet lehet kiemelni, de a "hogyan"-t nem lehet másolni. Az NFL-ben sikeres rendszernek szerintem szüksége van az arrogancia határait súroló, előremutató, fejlesztő hozzáállású agresszivitásra és töménytelen szakmai tudásra. S ezeket kell elhelyezni/elosztani a tulaj-GM-HC triumvirátus erővonal rendszerében.

A Dallas siker korszakában Jerry tulaj-GM-ként hozta az agresszivitást, Johnson a tudást és kettejük között megvolt az összhang - egy darabig. Aztán győzött Jerry arroganciája, de a tudásbázis még Johnson nélkül is dolgozott, ami elég lett még egy gyűrűre. Azóta semmi. (Érdekes, hogy szinte azonnal Jones háttérbe húzódása (tolása?) után a Cowboys komoly jeleit adja egy sikeres klubnak.)

A Pats-nél is megtörtént a három szereplő redukálása kettőre, itt sincs GM, csak itt a tulaj helyett a HC lett az. Kraft szintén tud arrogáns lenni (a Gillette telkének megszerzése még ma is szálka sokak szemében, ő is szívbaj nélkül fenyegetett a franchise költöztetésével és BB megszerzése sem egy habos-babos történet), de 2000 óta csak végszükségben lép előre, sőt az utóbbi egy-két évben sokkal inkább a fia veszi át az arrogáns tulaj szerepét a nyilvánosság előtt. Tulajdonképpen a rendszeren belül mindkét területért (agresszív fejlesztés, tudásbázis) egy személyben BB a felelős. (Ernie Adams-ről nem elfelejtkezve, természetesen.)

Amit én látok a Colts-nál. Irsay egyrészt visszafelé agresszív/arrogáns és a Manning korszak az ő szemében igazából sikertelen. Ahogy beleszállt PM-be és amilyen nagytakarítást rendezett Luck érkezése előtt: szóban és tettben is bizonyította. Pagano kiválasztása viszont annak volt a jele, hogy továbbra is a Dungy féle játékos(ok kedvence) edzőket preferálja.

Viszont a tudásbázis végképp elgyengült a Dungy-Caldwell-Pagano menetben. Elment Moore és PM, jött helyette Hamilton és Luck. (Pagano-ról írta egy Colts fan: annál a Ravens védelemnél nagyanyám is védelmi gurunak tűnt volna. Nem Pagano teremtette a Ravens védelmet, hanem Reed, Öszentsége (Ngata), Lewis és Suggs teremtette meg Pagano legendáját.)

S hát a problémamegoldási módszer az "ugyanabból még többet" elvet követte. PM-nek mindent megadtunk, mégis a klasszissal gyengébb öcsinek lett két gyűrűje (a Sith Lordról ne is beszéljünk!); akkor Luck még többet kap. Fleener-nek szeretett dobálni és még egy szobában is aludtak? - berántjuk, Pep is kell, mert így még kényelmesebb lesz az átállása. Nem Luck-tól sajnálom, vagy éppen ne érdemelné meg. De ennek a hozzáállásnak a kisugárzása kárt okoz, nem kicsit, nagyon nagyot.

Egyrészt Messiás hangulat lesz a szervezeten belül, másrészt (és ebből eredően) a többiek munkamorálja nem lesz túl magas. Ha a kedvenc kedvéért vagyok itt, mi bajom lehet? A Pats "blue collar attítűd-white collar teljesítmény" elvárása vs. Fleener kurva tehetséges vagyok, mindenbe beleszarok, csak a szöszke hajam álljon jól meccseinek a sora. (Ha Fleener (Luck??, Manning???) tehetség eltékozlása a (mostani) Colts szimbóluma, akkor a 6/199 TB és az UDFA Butler SB döntő momentumai a Pats-é.)

A Luck korszakot tekintve sajnálatos módon Luck van annyira tehetséges és az AFC South annyira szar, hogy az első három évében nemcsak elfedte az alapvető bajokat, de még meg is erősített mindenkit, hogy jó úton járnak. Hiszen évről évre előrébb jutunk, már csak ennek a kurva Pats-nek a sorsát kéne elintézni. (Akik nem mellesleg a labdák leengedése mellett/helyett újabb gyomrost vittek be Irsay-nek - Manning-et igazából a védelemmel zabáltatták fel, Luck-ot meg a leggyengébb, még csak fegyvernek sem tartható eszközükkel, a híres-neves futásukkal.) De ez (a Defletegate kirobbantása) megint csak időben visszafelé reagáló arrogancia. Az éppen a Pats ellen kicsúcsosodó vezetői pánikot (az a világ baromsága fake punt behívása egy tökéletesen kezelhető meccshelyzetben) nem követte reakció, mivel Luck veseszakadása mindent felülírt, még a valódi szembenézést, problémafeltárást is.

De azért Grigson már megsejtett valamit a bajból, az év elején tartott scout értekezleten bizony csak elmondta pozitívnak szánt/gondolt üzenetbe csomagolva, hogy Luck megkapta a nagy pénzt, el lehet és el kell felejteni a FA tevékenységet, a drafton (a scout-okon) múlik a csapat jövője. Másik oldalról: a keret fejlesztése Luck nagy fizetése miatt nem lehet optimális, csak egy oldalról lehet és kell támogatni. Szóval, megjelent a belső célpontokat kereső arrogancia. Illetve az korábban is megjelent (Pagano és Grigson között), de most már a seggvédési szándék a franchise identitásának az alapkövét se tartja érinthetetlennek.

A nagytakarításkor semmibe vett tudásmenedzsment, a vagy pánikot jelző (Trent trade), vagy a gátját vesztő, kontraproduktív arrogancia eredményezett egy a szokottnál sokkal gyengébb és motiválatlanabb keretet eredményezett, s ezt már Luck tudása sem tudja leplezni. (Szvsz ráadásul ő meg lassító sztrájkot tart, amikor "hallgat ezekre a marhákra".)

Minden csapat óhatatlanul hibázik. Hibázik a csapatépítésben, a draftnál, a FA szerződéseknél, a meccseken. A kérdés az, hogy a rendszered hibatűrő képessége mekkora. A Pats-é - optimális esetben - akár egy 11-5-ös Cassel idényre is elég. A Colts-é távolról sem.

A két főkolompos kirúgása önmagában nem lesz megoldás. Irsay-n múlik, hogy ő változtat-e a problémamegoldó módszerén. Ha újra egy játékosbarát edzőt hoz ide, akkor lesz egy újabb Manning korszak, s még az az egy gyűrű sem biztos. JMD jó megoldás lehet - hozná a tudást és az arroganciát. Fölé/mellé elengedhetetlen egy olyan GM, aki képes kordában tartani. Remélem, mást fog választani. 😊
tomi-tomi
Sok mindenben egyetértek.
Eredmény ide vagy oda, két éve szajkózom, hogy nekem szúrja a szemem a jelenlegi GM-HC páros. Pagano főleg. És amikor új edzőkön volt a téma, nem hiába soroltam olyanokat, akik stílusukat tekintve nem illenek a Coltshoz. Mert úgy érzem, hogy ide most egy nagypofájú (és igazán nagy tudású) valaki kell.

Én mondtam Cowhert, Harbaugh-t, de a kedvencem viszont továbbra is Gruden lenne. Amilyen tudása neki van, és amilyen tisztelet is övezi, nagyon megváltozna a légkör és sokak hozzáállása. Ő ráadásul arrogáns, mind felfogásban, mind a pálya szélén, az öltözőben is.

JMD-től én némileg rettegek, mondjuk ezzel kapcsolatban él bennem a denveri beégése, bár tény, rohadt jól kezdték a szezont, tény, azért nem voltak jó irányítói, sőt. De az, amit a Broncos a szezon második felében csinált, olyan szintű meltdown azért ritkán látni. Ott érezhető volt, hogy ez túl nagy falat JMD-nek.

Azért azóta eltelt pár év, ami valószínűleg jót tett, tanult a saját hibáiból, és még tanult BB mellett, de továbbra is ott van bennem a félelem, hogy vajon ez elegendő-e neki. A HC teljesen más sztori, mint egy OC. OC-ként egyből rávágnám, hogy azonnal ide vele, de mint HC... én kissé fázom JMD-től. Bár nyilván ti meg senki és semmi kedvéért nem akarjátok elveszíteni, amit totál megértek, én ugyanígy voltam Ariansszal.

Egyetértek Grigsonban, Paganóban, néhol még Irsayjel is. Azzal viszont nem teljesen, hogy Irsay szerint a PM-időszak nem volt sikeres. Egyszerűen csak olyan, mint a legtöbb ember: megszokta a jót, ezek után pedig nehéz belátni, hogy most meg szar van.

Kicsit úgy vélem, ez a Manning-sztori is el lett ferdítve a média részéről, meg sokak szemében. Én egyáltalán nem gondolom úgy, hogy Irsay ezzel úgymond „beleszállt” volna PM-be. Azért ne felejtsük el, hogy akkoriban a 35-36 (tehát nem fiatal) Manning olyan súlyos sérült szenvedett, hogy Irsaynek maga mondta el utána pár hónappal, hogy egyelőre rendesen a karját is nehezen emeli, nem tud dobni és nem tudja, hogy fog-e valaha még normálisan.

Manning egy legenda, a Colts legendája, de azért mindenki elfelejti, milyen QB-mizériák vannak minden évben, és mit ad egy jó irányító egy csapatnak. Ugyanebben az évben pedig ott volt a drafton Luck. Szóval dönteni kellett. És bármennyire is imádom Manninget, Irsayt nem tudom hibáztatni azért, hogy a hosszú távot választotta. Nem mondom, hogy képzeld el ugyanezt Bradyvel, mert manningnek garantál 20 milliókat kellett volna kifizetni, ha Irsay úgy dönt, megtartja, míg Brady sokkal olcsóbban dobál, ergó azért itt a pénz miatt sem lehetett azt mondani, hogy Manning marad, Luck padozik, tanul és majd király lesz.

De szerintem ez nem volt szembeköpés, főleg, hogy Manning maga mondta Irsaynek, hogyha a helyében lenne, ő Luck mellett döntene. Mindezt úgy, hogy nem a tv-ben látta a srácot, Manning ismerte Luckot, edzett vele nem egyszer, illetve Luck minden évben ott volt Manning akadémiáján.

De kívánom, hogy ne szembesüljetek hasonló szituval, mert papíron azért tök jó, hogy tehetség után rögtön tehetséget kapsz a csapatodba, de azért a Colts-drukkerek, meg Irsay szíve is valószínűleg megszakadt abban a pillanatban, hogy kimondták, Manning megy. Szóval visszatérve Irsayre, szerintem ebben az esetben ő sokak szemében mocsoknak lett kikiáltva, aki elbánt Manninggel, szerintem nem ez történt.

Alapvetően azt sem gondolnám hibának, hogy a kezdetkor megpróbált tényleg mindent Luck kényére ügyeskedni: rakat stanfordi, Fleener, stanfordi OC, etc. Inkább azt gondolom, hogy a rossz embereket választotta ki.

Luck szobatársa egyébként Whalen volt, és ő UDFA-ként jött hozzánk, Fleenernek annyi köze volt Luckhoz, hogy brutális párost alkottak. De igazából Clark is pont bekrepált, nagy need volt a tight end, Fleener azon a drafton top volt a posztján papíron, szóval ez a döntés azért adta is magát – azzal együtt, hogy én a draft előtt azért picsákoltam itt hetekig, hogy inkább Jefferyt válasszuk ki, ha bent lesz, de Fleenerért sem bánkódtam. Szóval ez a döntés akkor védhető volt, sajnos.

Hamilton furcsa volt, ez tény, de mindezekkel együtt sem gondolom, hogy itt bárki Messiás hangulatot teremtett volna. Luck már az első naptól kezdve totál profi volt, minden játékostársa áradozott róla, mint ahogy Whalen is vért pisált, minden egyes edzésen (külön sztorik voltak róla, hogy a csávó mennyire hajt, minden nap korábban kezdi az edzést, később fejezi be, etc.). Ez a leszarom-mód megítélésem szerint csak és kizárólag Fleenerben volt meg, akiben valóban uralkodhatott az érzés, hogy Luck kedvence, védve van, nem lehet baj, stb, a pályán is baszott a világra, de ugyanígy edzéseken sem halt meg. Mások? Másoknál viszont abszolút profi volt a hangulat, mindenki tette a dolgát, mert elismerte, hogy Luck mennyire jó, és ennek a csapatnak nagy jövője lehet vele.

Az is igaz, hogy itt a leépülés nem most kezdődött, inkább csak most csapott ki ennyire durván. Először minden segítség Lucknak, de kb. csak offense-be. Második évben egy tucat játékos, középszarok, akik mégis évi 3-6 milliót kaptak + olyan fos draft, ami miatt másig sírhatunk (emlékeim szerint az amúgy rohadt fos Thorntonon kívül nincs is már rosteren senki), köztük első körös bust ugyeugye. Ja, és még ugye a szezon elején első kör kukába egy fos futóra.

(Brutális cap space-ünk volt, és elköltöttünk a javát ilyen nullákra, építkezés rulez!)

2014-ben a draft nem rossz, legalább két kezdőt találtunk, akik ha nem is elitek, megbízhatóak. Ellenben elengedünk olyan húzóembert, mint Bethea, és nem a pénz miatt, mert nem írt alá annyira sok pénzért a 49ershez. Cserébe hozunk drágábban egy védőt, akiről a hülye is sejtette, hogy őt is a Ravens védelme tette naggyá. De egyébként ma sem tudjuk, ez mennyire igaz, mert azóta sérülés és eltiltás miatt nem játszott Jones. 8D (8-9 milliókat eszik két éve, baszki.)

Ez is nulla építkezés, összesítve.

2015-ben jött el a csúcspont, PHILIP DORSETT első kör! Hát érted te ezt? Na jó, de nem ez a csúcs. Az egyik legnagyobb cap space-szel indulunk a piacnak, ezzel mit kezdünk? Andre Johnson, brutál pénzért, Gore, brutál pénzért, TRENT Cole, brutál pénzért (az a Cole, aki a 3-4-es Phillyben végig szenvedett, nem mellesleg a korára sem lehetett ráfogni, hogy ő a jövő).

Top cap space-szel indult a csapat, Grigson és Pagano pedig ezt művelte. De nyilván, ők elhitték, hogy jön az SB-run. Luck sérülése nélkül hoztuk volna a csoportot, de az első körben ugyanúgy kiejtett volna akár a Steelers, akár a Pats, akár a Broncos, komolytalan volt bármi nagyobb célkitűzés.

A 2016-os holt szezont meg tízezer needdel a keretében a Colts úgy lehúzta, hogy a piacon nulla aktivitás, kukáztuk el a máshonnan kivágott emberkéket, draftoltunk egy csodálatosat, majd megint kukáztuk máshonnan a szarokat.

Szóval ja, évekre lebontva, de összesítve is ez egy nagy nulla. Kis túlzással kijelenthetjük, hogy bármi, amihez Pagano vagy Grigson nyúlt, szarul sült el. FA-k, draftok, gameplanek, védelem, etc.

De azt mondom, a 2015-ös szezonig azért a lehetőséget meg kellett nekik adni. Utána viszont nem. És itt hibázott Irsay, hogy az előző idény végén nem baszta ki mindkettőt, főleg azután, hogy óriási balhé alakult ki már a szezon közben és Pagano is kimutatta a foga fehérjét, amikor Grigsonra kezdte dobálni a szart. Grigson meg nyilván vissza rá. Ez odáig fajult, hogy nyíltan kritizálták egymást a médiában.

Irsay itt baszta el, hogy szentfazékként leült a két barommal, aztán úgy gondolta, kibékíti őket és minden szuper.

Hát hogyne, képzelem, mi volt az asztalnál.

– Na, Ryan, akkor szent a béke? És Chuck, nálad is? Ugyan már, legyetek jóban, ez nem jó a csapatnak.

Hogyne, biztos mindkettő elmondta volna, hogy nem, továbbra is rühelli a másikat, amikor tudja, hogy Irsay kivágja akkor. Ennyire senki sem hülye. Lenyeli a békát, de egy ilyen békát akkor sem lehet lenyelni, csak ideig-óráig.

Grigson nyilatkozata meg komolytalan, egy tucat csapatnak van védelme a franchise kúbé kifizetése mellett is, nekünk is lenne, ha a megfelelő emberek lennének a stábban.

Való igaz, hogy FO és edzői szinten sincs meg a kellő tudás. Eddig úgy gondoltam, Paganóban nincs meg a plusz, hogy PO-contenderből SB-contenderré lépjünk, de igazéból ahhoz sincs meg, hogy a csapatot szinten tartsa. Hónapról hónapra elromlik valami, a meglévő bajokat alig-alig sikerül foltozni, komolytalan az egész, úgy ahogy van.

Az alapból Ravens-védelem által naggyá tett Pagano ráadásul idehozta minden puszipajtását, akiket szintén a Ravens tett naggyá, bár van olyan is, akit az sem, mert az elmúlt évekbeli munkásságával kemény 20-25. helyekre tudott hozni például secondaryt.

Itt ez szinte egy vulkánná vált, ami hamarosan ki fog törni. Hogy a szezon végén, vagy jövőre, az mindegy, de mindenki tudja, hogy kitörik. Mégis Irsay az, akinek a háza a vulkánra épült, de ő meg nem hajlandó elköltözni, maradni akar, makacskodik és elhiszi, hogy a vulkán mégsem fog kitörni.

Azt mondjuk most sem hiszem, hogy a keret motiválatlan, ahogy írod. A keret egyszerűen fos. Tele van UDFA-kkal, olyan kukázott játékosokkal, akik 1-2-3 csapatnál nem kellettek előtte, meg olyanokkal, akik csomó másik helyen PS-ig vitték. Plusz ezek a játékosok (akiken egyébként meccseken végig látszik, hogy fingjuk sincs a világukról és arról, mit kéne csinálni, és nem azért, mert nem tudják a playbookot, egyszerűen nem elég jók, fejben, tudásban és fizikumban sem), ki vannak egészítve egy tucat veterán szarral, akik csak annyival jobbak, hogy legalább kezdtek már életükben, többet voltak pályán, de az NFL mércéjét max backupként ütik meg. Vannak ők, és legalább sokat keresnek, ami a capet szépen ki is nyírta.

Aztán melléjük jön 15 játékos (MAXIMUM), akikre azt tudod mondani, hogy jók, vagyis nem jók, mert nem mindenki az feltétlenül. Hanem hasznosak. A baj az, hogy kevés az ilyen, és túl sok a veterán szar drágán, meg a kukázott szemetek, így a csapat elbillent abba az irányba, hogy már nem bírja elvinni ez a 15 playa. ég úgy sem, hogy Luck akkora zseni, hogy tulajdonképpen felér több játékossal is.

Teszem hozzá, hogy az ilyen tehetségtelen emberekből még BB sem tudná kihozni a sztárt.

És akkor még nem is adtuk hozzá, hogy a védelemben teljes a káosz, a támadósorban sem tudod azt mondani, hogy megvan a rendszer, ami azért stabil, mert az is annyira hullámzik, ami már túlságosan sok. A csapatban jelenleg egyetlen ponton sem tudod azt mondani, hogy ez stabil.

Itt borul minden.

És tulajdonképpen az is abszolút igaz, hogy Irsayen múlik a folytatás, bár én továbbra sem gondolom, hogy ő nagyon beleszólna itt a dolgokba, és káros lenne. Ő a Manning-érában sem pofázott, nagyon kussban volt azt illetően, hogy sosem szólt bele Polianék munkájában, sosem mondta el, mi legyen, mit akar.

Irsayjel a probléma talán az lehet, hogy „nem elég komoly”. Furcsa ezt mondani, de nyilván komolyabban veszek egy Kraftot, mint egy Irsayt, aki kiállását tekintve is egy buggyant alkoholistára hasonlít – teszem hozzá, hogy ő mondjuk a gyógyszereit állítólag valami gerincbetegségére szedi, szóval azért tényleg szar lehet neki –, meg azért elég idétlenül néz ki, hogy egy holt szezonban letartóztatják Irsayt, mint klubtulajt,m mert alkoholos befolyásoltság alatt van. Ezzel párhuzamosan meg Manziel csinálja ugyanezt, de azért na. Az egyik egy szaros hülye gyerek. És nem Irsay az. 8D

De még mindig ott vagyunk, hogy Te is, mindenki tudja, látja, érzi, hogy ez a Colts nyugodtan bemehet a rájátszásba, akkor is halálra van ítélve a Grigson, Pagano párossal.

És ott vagyunk, hogy ezt lassan már csak a tulajdonos nem tudja, látja, érzi. Vagyis lehet, hogy ő is érzi, de szemmel láthatóan nagyon imádja Paganót, így egyelőre makacskodik. Kérdés, meddig teszi. Szezon közben ne vágjon ki senkit, most már menjen végig ez így, de remélem, hogy sokat már nem nyerünk, Irsaynak elege lesz, kitakarít, és egy új stáb jobb pickekkel elkezdheti elölről.

De egy totál más stáb. Egy Harbaugh/Gruden/Cowher-féle agresszív pöcs, aki nem szarozik, rendbe rakja a fejeket, kitakarítja a keretből a szart, és engem az sem zavarna, ha itt Pats-módra az FO-ban kevesebb ember ügyeskedne. Ha olyan ember jön, mint mondjuk egy Gruden, akkor legyen ő a GM, az sem izgat. Megvan hozzá a tudása, megvan hozzá a tekintélye, az esze, és megvan a töke is.

Mindenesetre érdekes volt olvasni, hogy milyen sok pontban látja korrekten a dolgok lefolyását egy külsős, akihez nem áll közel a Colts, nem elfogult és reálisan tudja levonni a tanulságokat.