NFL draft 2010 - Az első nap

Teljes nyugalomban kezdődött a 2010-es NFL draft, az első 7 húzás nem tartogatott szenzációt, aztán persze ki más indította volna el a beszédtémák sorát ha nem a Raiders? De most nem úgy, mint szokta!A Rams végülis megcselekedte, amit megkövetelt az 1/1 protokoll, és franchise quarterbacket választott. Hosszú még az út a kosok előtt az NFL középmezőnye felé, tavaly a Lions 2 meccset tudott javulni Stafforddal, és bár Sam Bradford kétségtelenül jobb képességű irányító, mint egy évvel felette járó kollégája, a Rams szurkolói se várjanak ettől a picktől egetrengető javulást. Egyelőre.

A Lions már a megkezdett úton egy lépéssel elörébb jár, így megengedhette magának azt a luxust, hogy a legjobb játékost válassza. Így lett Suh oroszlán, Detroit népe pedig boldog.

Tampában addig volt némi cidrizésre ok, amíg nem mondták ki Bradford nevét, onnantól tudták, hogy jut nekik is DT. Gerald McCoy-tól szerényen csak annyit várnak, hogy legyen ő az új Warren Sapp, kellemetlen teher, társak nélkül pedig pláne az. Holnap (ma – ez opcionális), a 2-3. körben három pick-je van a Buccaneers-nek, fel lehet tölteni a csapatot ígéretekkel, és akkor lesz remény. Az első lépés itt is tökéletesen ül. (Már amennyiben nem Freeman volt az első lépés tavaly).

A Redskins-ről mindenki tudta, hogy OT gondjai vannak, és a Heyer-Mike Williams duó kiemelkedően a leggyengébb páros az NFL kezdőcsapataiban. Ritka volt az olyan előrejelzés, ahol nem Okung volt a legtöbbre tartott Tackle, ennek ellenére Shanahan nem őt, hanem a 3. Sooners játékost, Trent Williams-t szerződtette. Nehezen kritizálható döntés, hangyányi képességbeli eltérések vannak csak a két játékos között, Williams-t talán az atletikussága tette Okung elé.

A Chiefset esetleg megzavarhatta volna, hogy Okung elérhető és elcsábul, ám ők inkább a defense ráncba szedésére adták a fejüket első körben, és az új Ed Reednek kikiáltott Eric Berry-t vitték el Mike Brown megüresedett strong safety posztjára. BPA húzás, hiányposztra, remek.

A Seahawks így megtalálta a Walter Jones utódot, Russell Okung személyében, így gyorsan elhesegették azokat a nézeteket, mely szerint Carroll keze a régi növendékek felé húzna, és a Mays-Charles Brown duóra feni a fogát. A USC termékek csak a töltelék FA-k közt élveznek prioritást ezek szerint.

A Browns-ban Holmgren idén megszámlálhatatlan váratlan húzást vitt véghez, itt viszont nem borította a papírformát. A leggyengébb pass defense a legjobb CB-vel, Joe Hadennel erősödött. Még egy ésszerűnek tűnő építkezés, persze messze még a 7. kör.

Mikor aztán a Raiders-re került a sor, mindenki fente a fogát, hogy most végre majd történik valami érdekes, valami vicces, valami szenzációs. Történt, méghozzá egy elég váratlan húzás: Rolando McClain az NCAA bajnok Alabama csapatkapitánya az Oakland linebackere lett. Hogy hol fog szerepet kapni, egyelőre rejtély, elvégre 3-4-es ILB-ből érkezik a profik közé, középen pedig Dark Lord Morrison birtokolja a posztot. Akármelyikőjük is megy ki a szélre Howard másik oldalára, bitang erős LB trió állt így össze, de akkor most az ide cserélt Wimbley – Groves duó tényleg DE-t fog játszani? Mert akkor Seymour többet lesz DT, meg oda se ártana egy váltótárs a 2-3. körben mondjuk. Nagyon józan pick volt ez Raiders viszonylatban, bár pár embert azért el kell tologatni a megszokott helyéről McClain érkezésével.

A Raiders szerepét gyorsan átvette a Bills, az egyébként hasonlóan teljhatalmú úrral bíró franchise igen nehezen tudott volna olyan játékost draftolni, akire nincs szükség, nos most ez sikerült. CJ Spiller, azaz a draft legjobb futója került a bölények kötelékébe, ezek után ne lepődjünk meg ha a hétvége folyamán a végtelen balhéiról elhíresült Marshawn Lynch már nem lesz a csapat tagja. A draft előtt is árulták, de Spillerrel a fedélzeten már egyértelmű, hogy fokozódni fog a boltolási kedv.

1/10-re aztán eljött a vég, mindenki a fejét fogta, aki akár 2 draftcikket is elolvasott, mert a Jaguars azt a Tyson Alualut választotta ki a California egyetemről, akire leginkább a 3-4-es DE poszt illik, és egy szolid 2. kör közepét érő játékosnak sorolható be. Ehhez képest a Jaguars az első defensive endként választotta ki őt, ami fizetés szempontból sem elhanyagolható álláspont. Az egész draft leghihetetlenebb húzása, ez már most eldőlt. Rossz sémába, borzalmasan korán, de legalább hiányposztra – hurrá. Extra nézőket nem nagyon hoz, és a mezeladást sem hiszem, hogy fellendítené, újabb lépés a relocation (Los Angeles) felé? www.youtube.com/watch

A nézők még ki sem pihenték a sokkot, már az első trade borzolta a kedélyeket. A Frisco egy 4. kört adott a Denvernek azért, hogy 2 helyet fellépve elvigye Anthony Davis-t. Tekintve, hogy Bulaga is elérhető volt ezen a helyen, kicsit feleslegesnek éreztem ezt a manővert Niners részről, még ha nagyon nagy lyukat is tudtak így betömni.

Egy pickkel később aztán a Chargers is megérkezett a draft első felébe. A Miamival sikerült megegyezni, és az 1/12-n kívül a Fins egy 4. és egy 6. körös picket adott a San Diego 1., 2. és 4. körös pickjéért, valamint Tim Dobbins ILB is átköltözött egyik beach-ről a másikra. Több dolog miatt is logikusnak tűnt a feltrade. Dan Williams személyében a legértékesebb Nose gazdára várt, a Fins ezzel lemondott róla, a Chargers-ből pedig távozott Jamal Williams. Davis után már csak Bulaga maradt abszolút elit OT, az sem ártott volna Turneréknek, ők azonban Tomlinson utódjáért, Ryan Mathews-ért mentek fel kereken egy fél kört. Hogy kitől féltették, előbb-utóbb tán megtudjuk.

A Denver aztán folytatta a letradelést, 13-ról 24-ig mentek vissza és begyűjtöttek két harmadik kört is az Eagles-től, akik Brandon Grahamet húzták be Michiganből. Érdekes választás, mert bár Trent Cole másik oldalán voltak gondok, de Darryl Tapp elhozása Seattle-ből arra engedett következtetni, hogy a draft első körében más need-eket szeretnének orvosolni. Nem így történt, de nem jártak rosszul, mert Graham a DE prospectek közül a legjobb klasszikus értelemben vett futballista.

1/14 Seahawks avagy Carroll-nál nincs haverság II. Safety-t vittek Washington államba Deon Grant kivágása után a depth chart egy üres helyére, de nem Mays-t, hanem Earl Thomas-t Texas-ból. Ezzel az is eldőlt, hogy a CB-vé konvertálás nem fog megtörténni. Jó napot zárt a Seahawks is.

A Giants részéről az avatatlan szem számára is tátongó lyuk van a védelem közepén Antonio Pierce végleges elengedése óta. A lyuk megmaradt, Coughlinék Jason Pierre-Pault, a USF szuperatlétáját vitték, ezzel újabb alapot adva az Osi Umenyiora árusításáról szóló pletykáknak. Tavaly sokkal elmaradt a Giants pass rush a Super Bowl évben megszokott szinttől, JPP kiemelkedő testi ereje ezt lesz hivatott javítani. A terv már megvan...

A Titans ezek után nem okozott meglepetést. Belekerülve a DE runba, elvitte a magáét, Derrick Morgan személyében. Kyle VandenBosch távozása érzékeny pont, teljesen érthető lépés volt Morgan szerződtetése.

A Frisco a Carolinától a tavalyi drafton szerzett pickkel idei második draftcetlijével Mike Iupatit, az Idaho guardját szólította, ezzel újjáépítve a fal jobb oldalát. Egy izmos OL mögött Alex Smith is elég lesz a sikerességhez, egyre merészebbek lehetnek az álmok az öböl környékén.

A Steelers megtartotta Roethlisbergert sorozatos balhéi ellenére, pedig itt, 1/18-ra akár Clausennel is pótolhatták volna. Újabb blockbuster azonban nem jött, egy magyarázatra nem szoruló Maurkice Pouncey húzás viszont igen, aki centert vagy right guardot is játszhat a Pittsburgh-ben akár újonc évétől kezdve.

A Falcons stábja valószínűleg úgy okoskodott, hogy ha lecsúszik nekik egy elit DE, akkor megfontolják a draftolását, de mivel hárman is kimentek nem sokkal előttük így leegyszerűsödött az egyenlet, Sean Weatherspoon OLB lesz a solymok védelmének új hangadója.

Houstonból elment Dunta Robinson utód nélkül, így csupán az volt a kérdés, hogy Kubiakék hanyadik körben szándékoznak pótolni a cornerbacket. Nem vártak sokáig, Kareem Jackson komoly érték emelkedésen van túl az utóbbi heteket figyelembe véve, és talán már nem is volt annyira meglepő az ő draftolása, ha komolyan belegondolunk.

A Bengals-ban Chase Coffman nem tudott faktorrá válni, JP Foschi pedig tán a leggyengébb képességű kezdő TE volt a ligában (bár ezt Kansas City-ben meg tudnák cáfolni), így Jermaine Gresham draftolása abszolút papírforma, ha tudjuk, hogy Antonio Bryant a free agency-n már aláírt, így egy extra opcióval már így is gazdagodott Carson Palmer. Itt a második, egy újabb Sooner.

A New England bosszús lehetett emiatt, mert náluk szemmel látható TE hiány van, de van ott bőven más hely is, ahová lehetett volna húzóembert szerezni. Ehhez képest az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően lejjebb mentek a listán, és egy 3. körös draftjogért cserébe, hagyták a Denvernek, hogy elvigye Demaryius Thomas-t. A Bey-Bey becenévre hallgató elkapóra óriási szükség volt Marshall eladását követően, ő is az utóbbi hetekben verekedte be magát az első körbe, és nagy hasznára lehet a Broncos-nak a passzjátékon kívül futásblokkolásban is. Az viszont érdekes kérdés, hogy kellett-e érte 2 helyet feltradelni, nem kis értéket bedobva, de ezt speciel sose tudjuk meg.

A Packers volt talán a veszélyes csapat, aki vitte volna Bey-Bey-t? Nehezen hihető. Thompsonék az itt már hivatalosan is csúszónak tekintett Bryan Bulagát öltöztették zöld-sárgába, ezzel végleg megoldva Aaron Rodgers vak oldali félelmeit. Nem tudom, hogy komolyan számoltak-e azzal Wisconsinban, hogy egy standard franchise LT lecsúszik hozzájuk trade nélkül, de, hogy most nagy a hurráhangulat az biztos.

Megint sorra került a New England, de ők itt sem akartak választani. Lehet a bőség zavara volt a fő szempont, a trade-nél, ezesetben nagyot segített a helyükre érkező Dallas, amely 1. és 3. körét adta a 3 hely előretörésért, és még kaptak egy 4. kört is cserébe New Englandből. A tehenészek a kezelhetetlennek kikiáltott, egykori no1 WR prospectet, Dez Bryant hívták Texas-ba, ezzel végleg rámutatva, hogy Roy Williams tavalyi teljesítménye rendkívül karcsú lesz a továbbiakra nézve. Ha Bryant beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor Miles Austinnal kiegészülve a rivális Giants/Eagles duó WR sorát is felülmúlhatják. Szegény Redskins.

A Ravens jelöltjén ment éppen a gondolkodás, mikor Josh McDaniels újabb trade-re szánta el magát. A 43. helyről ment fel az 1/25-re, kockáztatva ezzel egy 3. és egy 4. körös cédulát is. Egy franchise QB azonban ilyen árat bőven megér, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket. Nem, nem Jimmy Clausen lett a kiválasztott, hanem némi megdöbbenésre Tim Tebow! Hozzá kell tenni, hogy Tebow draftolása bármely csapat részéről váratlan húzásnak minősül, főleg 1. körben, de Clausen elérhetősége mellett különösen sokkoló volt. Az egykori floridai klasszis az első fordulóban rögtön megmutathatja magát, hiszen a Broncos majd Jacksonville-ben nyitja a szezont, Tebow szülővárosában, Gainesville szomszédjában. Persze a papírforma azt mondatja, hogy az első meccsen Tebow be se öltözzön, hanem 2-3 évig ki se jöjjön az edzőpályáról, dehát ha van egy goalline helyzet, kit küldjön oda az ember QB sneakre, Quinnt? Mindenki döntse el maga.

Míg ocsúdtunk az újabb sokkból, addig a Cardinals emberei boldogan vették magukhoz új nose tackle-jüket, Dan Williams-t. Nem túl zajos, de annál hasznosabb pick Whisenhunttól.

Megint a New England jön, immár harmadszor, mégis elöször. A kínálat még ekkor is kielégítő, bent van jópár pass rusher, és a 3-4-es DE-k közt kiemelkedőnek tartott Odrick is. Belichick azonban másképp gondolta csapata fő problémáját, és a Rutgers ígéretes CB-jét, Devin McCourty-t nevezte meg a bostoniak legújabb tagjának. Tavaly a 2. körben érkezett hozzájuk Darius Butler, Leigh Boddent sikerült megtartaniuk, így valószínűleg egy nickelbacket szerződtettek 1/27-re. Jöhet az örökbecsű mondás, ami minden draftnak állandó eleme: "Belichick tudja mit csinál". Csak mi nem.

A Dolphins jó nagy utat tett meg hátrafelé, így nem is igazán jöttünk rá, hogy kinek a bent maradására játszottak. Annyi biztos, hogy ha már a Pats-nek nem kellett, akkor ők kipróbálják Jared Odrickot, hogy tényleg olyan alkalmas-e a 3-4be, mint azt terjesztik róla. Apró probléma, hogy OLB, NT és RB poszton is nagyobb űr tátong jelenleg a Dolphins-ban, dehát hosszú még ez a draft, és a Chargers pickjeivel betankoltak Tunáék.

AFC East parádé, zsinórban a 3. csapat, a Jets került az órára, Rex Ryan pedig a túlzott jómódban a Patriots-hoz hasonlóan elvitt egy 3. számú CB-t, Kyle Wilsont. Igen ám, de Wilson a Revis-Cromartie páros mögött lesz nickel, és nem igen lehet biztos lábakon álló indoklást mondani róla, hogy McCourty vagy Kareem Jackson miben jobb játékos nála a BCS rutinon kívül. Luxuspick a Jets-nek, de manapság ilyen idők járnak arrafelé.

A Vikings is lemondott első körös választási jogáról, ráadásul a csoportellenfél, Detroit javára. Az oroszlánok 2/2-ről mentek fel 1/30-ra, és a négy helyért cserébe adtak egy 7. kört, és a 4. körben helyet cseréltek a vikingekkel. Furcsa módon, újabb logikus lépés következett Mayhewék részéről, elvégre Jahvid Bestet, a draft 3. első kört érő futóját szerezték meg a sérülésekkel bajlódó Kevin Smith váltótársának. Azt hiszem mindkét fél jól járt.

Már csak a Super Bowl résztvevők voltak hátra, akik nem is trükköztek cserével, behúztak 1-1 kiszemeltet. A Colts Jerry Hughes-zal igyekszik pótolni Freeney és Mathis a korral csökkenő pass rush képességeit, egyben depthet is adva a két régi motorosnak. Szóba jöhetett volna még ezen a helyen az Indiana játékosa, Rodger Saffold is, ám úgy tűnik Ryan Lilja pótlása a második (?) körre marad.

A Saints számára nem maradt igazán kívánatos OLB, aki Fujita helyét örökölhette volna, és a védőfal stabilitását sem tartották annyira fontosnak. Érkezett ellenben Pat Robinson, a Florida State kiváló erőben lévő CB-je, akinek a jelenlétében Malcolm Jenkins talán átevezhet a free safety-k közé, Sharper pedig akkor végképp búcsút inthet a címvédőnek. Tavaly a szezon közepén jópár veterán CB megfordult Louisianában, ebbe kapaszkodva találhatunk leginkább jó indokot Robinson szentté avatására.

0.30-kor veszi kezdetét a 2. kör, addig lehet bővebben is elemezni, és előrefelé is tekinteni. Utóbbira támpont lehet egy gyorsan összeeszkábált mock draft, bár valószínűbbnek tartom a jelenlegi sorrendnél, hogy a Rams jelenleg is árverést tart, hogy ki adja a legtöbbet a 2/1-ért (=Clausenért).

2/1 Rams – Golden Tate, WR Notre Dame
2/2 Vikings (from DET) – Jimmy Clausen QB Notre Dame
2/3 Buccaneers – Damian Williams WR USC
2/4 Chiefs – Charles Brown OT USC
2/5 Eagles (from WAS) – Chad Jones S LSU
2/6 Browns – Colt McCoy QB Texas
2/7 Raiders – Bruce Campbell OT Maryland
2/8 Dolphins (from SEA/SD) – Everson Griffen OLB USC
2/9 Bills – Terrence Cody NT Alabama
2/10 Buccaneers (from CHI) – Carlos Dunlap DE Florida
2/11 Ravens (from MIA/DEN) – Rob Gronkowski TE Arizona
2/12 Patriots (from JAX) – Sergio Kindle OLB Texas
2/13 Broncos – Rodger Saffold OG Indiana
2/14 Giants – Brandon Spikes MLB Florida
2/15 Patriots (from TEN) – Dexter McCluster ATH Ole Miss
2/16 Panthers - Arrelious Benn WR Illinois
2/17 49ers – Taylor Mays FS USC
2/18 Chiefs (from ATL) – Koa Misi OLB Utah
2/19 Texans – Jonathan Dwyer RB Georgia Tech
2/20 Steelers – Chris Cook CB Virginia
2/21 Patriots – Aaron Hernandez TE Florida
2/22 Bengals – Nate Allen FS South Florida
2/23 Eagles – Montario Hardesty RB Tennessee
2/24 Packers – Brandon Ghee CB Wake Forest
2/25 Ravens – Alex Carrington DE Arkansas State
2/26 Cardinals – Daryl Washington ILB TCU
2/27 Cowboys - Vladimir Ducasse OG Umass
2/28 Seahawks (from SD) – Corey Wootton DE Northwestern
2/29 Jets – Eric Norwood OLB South Carolina
2/30 Vikings – Brian Price DT UCLA
2/31 Colts – Jon Asamoah OG Illinois
2/32 Saints – Lamarr Houston DT Texas
 

Herczeg Ádám (Höri)