NFL meccsbeharangozók - 10. hét

2016. november 13., 16:14

Már a Sunday Night Footballt is láthatjuk a Sport TV képernyőin.

NFL meccsbeharangozók - 10. hét


Carolina Panthers - Kansas City Chiefs
2016. november 13. 19:00, Bank of America Stadium, Charlotte

Győzelemből érkezik mindkét csapat győzelemből érkezik erre a találkozóra, a Chiefst a Jaguarst verte otthon, a Panthers pedig Los Angelesben győzött.
A vendégeknél kihagyja a mai találkozót Jaye Howard (DE, csípő), Jeremy Maclin (WR, ágyék), Justin Houston (LB, térd), nem valószínű D.J. White (CB, kéz) mai pályára lépése sem, Derrick Johnson (LB, térdhajlító) játéka pedig kérdéses. A túloldalt hiányzik Colin Jones (S, agyrázkódás) és Michael Oher (T, agyrázkódás), kérdéses besorolást kapott Vernon Butler (DT, boka), Gino Gradkowski (C, térd), Ryan Kalil (C, váll), Kyle Love (DT, térd) és Shaq Thompson (LB, térd). Közülük a legkevesebb esély Kalil, a legtöbb Love játékára van.
Gondban lehet a Carolina, ha egyik centere sem tudja vállalni a játékot, ugyanis akkor Chris Scottnak kellene felvenni a harcot Dontari Poe-val, ami nem sok jót sejtet. A Panthers támadófala egyébként is a liga alsó harmadába tartozik, bár a Chiefs passzvédelmének inkább a secondary az erőssége 2016-ban. Cam Newton kedvenc célpontjai (Kelvin Benjamin, Ted Ginn, Greg Olsen) várhatóan nehezen fognak tudni elszakadni az emberüktől. Jonathan Stewartnak idén annyira nem megy a játék, többen mondták, hogy kaphatna nagyobb terhelést Cameron Artis-Payne. Mindenesetre a Chiefs ellen ebben a szezonban 4.8 yardot lehet haladni (bár csak 3 futott TD-t kaptak eddig), szóval itt a lehetőség a javításra. Könnyebbség lehet viszont a nem túl jó Panthers secondarynek Maclin hiánya, így csak a Chris Conley - Travis Kelce - Spencer Ware triótól várható nagyobb hatás az Alex Smith vezette passzjátékban, Ware-re pedig a futásoknál is kulcsszerep hárul. Izgalmas párharc lesz a főnökök támadófala és a párducok védőfala között, ha Alex Smith rövidpasszaival tud haladni a KC, csak abban bízhat Ron Rivera, hogy Cam Newtonék is fogják tudni tartani a tempót.
Mindkét csapat számára létfontosságú lenne a mai találkozó, a Carolina a gyenge szezonkezdet után próbál az utolsó szalmaszálba kapaszkodni, a Chiefs pedig a liga legerősebb csoportjában szerepel, nem nagyon fér bele nekik sem a vereség.

 

Jacksonville Jaguars - Houston Texans
2016. november 13. 19:00, EverBank Field, Jacksonville

Az AFC déli csoportjának két tagja találkozik ma egymással az EverBank Fielden, ahol a csoportelsőségért menetelő Texans lesz az újfent csalódást keltő Jaguars vendége. Az előző héten a Jaguars a Chiefs otthonából távozott 19-14-es vereséggel, míg a Texans a megérdemelt pihenőjét töltötte. A mai meccsen hazaiak oldaláról biztosan nem játszik majd Bryan Walters (WR), míg Chris Smith (DE), Arthur Brown (LB), Tashaun Gipson (S) és Allen Hurns (WR) játéka kérdéses. A másik oldalon Jaelen Strong (WR) és Jonathan Grimes (CB) azok akik semmiképp sem lépnek ma pályára és emellett Brian Peters (LB), Vince Wilfork (DT), Arlandus Bouye (CB) és Will Fuller (WR) kérdéses státuszú.
A hazaiak nem lesz könnyű dolga, ha fel akarják törni az ellenfél védelmét, hiszen a Jacksonville-nek inkább a passzjáték az erőssége és a Texans védelme pedig a második legjobb passzvédelem a yardok tekintetében. A futójáték ellen viszont sebezhetők, de kérdés, hogy ki tudja-e ezt használni Gus Bradley csapata. A T.J. Yeldon - Chris Ivory páros eddig nem nagyon váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így adódik a lehetőség, hogy megfordítsák a rossz tendenciájukat. A védelem hasonló felépítésű a Texanséhoz, ők is inkább a passz ellen erősek és földön sebezhetőek, így Lamar Miller futóra hárul majd a feladat, hogy hátára vegye a meccset. Nagy kérdés, még hogy milyen játékot hoznak az irányítók, hisz amelyikük meg tudja támogatni a futójátékot, az nagy eséllyel győzelemre vezetheti a csapatát. Ehhez nagy segítség lenne, ha Allen Hurns avagy a másik oldalon Will Fuller játékra alkalmas lenne. Főleg a Texans számára okozna gondot, hiszen így maradna egyszem DeAndre Hopkinsuk, mint valid célpont, míg azért a Jagsnél ott van Hurnsön kívül Allen Robinson és Marquise Lee is.
Összességében azért a Texansnak áll a zászló, viszont adott a lehetőség egy sok turnoveres meccsre, amelyen viszont meglepheti a Jaguars a houstoniakat.

 

New Orleans Saints - Denver Broncos
2016. november 13. 19:00, Mercedes-Benz Superdome, New Orleans

 

New York Jets - Los Angeles Rams
2016. november 13. 19:00, MetLife Stadium, East Rutherford

A csalódottak találkozóját rendezik meg ma New Yorkban. A hazaiak a tavalyi jó szereplésük (10-6) ellenére maradtak le a rájátszásról, ám joggal reménykedhettek benne, hogy idén újra contenderek lesznek a rájátszás kiharcolásában. 9 forduló eltelte után a 3-6-os mérlegre nehéz lenne rámondani, hogy sok reményük maradt. Papíron összejöhet még a tavalyi mérleg, és a maradék hét találkozójukból ötöt is hazai pályán játszanak, de a csoporton belül négy találkozójuk lesz még, ráadásul ebből kettő a Pats ellen. A Ramsnél szintén a tavalyi mérleg fejelését tervezték, ami a 3-1-es kezdésig még benne is volt a levegőben, de aztán jött a leolvadás. Négy vereséget szenvedtek zsinórban és lassan újfent szertefoszlanak a rájátszásról dédelgetett álmok.
Sérülések tekintetében sűrű napok állnak a csapatok mögött. A hazaiaknál a sokat kritizált Ryan Fitzpatrick múlt heti térdsérülését követően egész héten csak limitáltan tudott edzeni és a mérkőzésre is kérdéses besorolást kapott. Majd az éjjel jött a bejelentés, miszerint Bryce Petty lesz a kezdő irányító, karrierje során először. Nem a legjobb előjel Petty számára, hogy a támadófal két oszlopos tagja is hiányozni fog. Ryan Cladyt (LT) vállsérülés miatt a csapat már IR listára is tette, valamint a kezdő center Nick Mangold sem tudja vállalni a játékot bokasérülés miatt. A helyükön játszó Ben Ijalana (LT), Wesley Johnson (C) pedig nem életbiztosítás, ha a csapatod a liga egyik legjobb védőfalával néz majd farkasszemet. Rajtuk kívül a védelemből fog még hiányozni pár rotációs játékos és a harmadik számú CB, Marcus Williams, akinek hiánya akkor lesz igazán fájdalmas, ha a másik CB, Buster Skrine se tudná vállalni játékot, de ő egyenlőre csak kérdéses besorolást kapott. A vendégeknél többen edzettek csak limitáltan a héten, de péntekre minden fontos játékos már teljes edzésmunkát végzett, köztük Gurley is, aki biztosan játszani fog.
Az irányítókérdés nem csak a Jetsnél kavart vizet a héten. Keenum folyamatosan ajándékozza a labdát a védelemnek, de emellé legalább TD passzokban és yardokban sem remekel, így nem nagy meglepetésre az irányítómutatója a második legrosszabb a kezdőket tekintve. Keenum azonban továbbra is a kezdő, az 1/1-es Goff pedig Fisher szerint még mindig nincs kész és elvileg nem is fogják bevetni, amíg a csapatnak matematikailag megvan az esélye a rájátszásra, mert annak eléréséhez Keenum a legjobb opció. Ha ez igaz, akkor ennél sokkal nagyobb kritikát nem is kaphatna Goff. A közvélemény mindenesetre továbbra is a kezdőbe követeli az újonc QB-t, és valljuk be, sok vesztenivalója valóban nincs a csapatnak már.
A mérkőzésre rákanyarodva mind a két gárda az erős védelmében bízhat a győzelem megszerzését illetően. A hazaiaknak elsősorban Gurley limitálásra kell minél nagyobb hangsúlyt fektetni. A tavalyi év támadó újonca egyenlőre nem fut túl jó szezont. Tavaly majd' 5 yardot átlagolt futásonként, ami idénre alig haladja meg a hármat, a Jets védelme ráadásul a futás megállításában a liga élvonalába tartozik. Fisher a héten elismerte, hogy több labdát kell adniuk Gurley kezébe a győzelmek elérése érdekében, kérdéses, a Jets ellen ez mennyire lesz kifizetődő. A Jets támadósorának sikeressége elsősorban a vezéráldozatoktól sújtott támadófalon fog eldőlni. Aaron Donald idén is bejelentkezett a DPoY díjra, a legjobb belső falembereknek is sokszor okoz megoldhatatlan feladatot a feltartóztatása, így nagy napja lehet a kiváló DT-nek a Mangold nélküli támadófal ellen. A támadófalra azonban a másik oldalon is komoly kihívás elé néz majd a Richardson, Wilkerson, Williams vezette védőfallal szemben. A mérkőzésen mind a két csapat fokozottan kell, hogy ügyeljen a saját térfelén lévő labdavesztésekre, mert egy inkább a védelmek által irányított mérkőzésen sok múlhat az odaajándékozott pontokon. Mindazonáltal a Jets támadósorában nagyobb a playmaker játékosok száma, és ha Gurley nem tudja ezt az arányt kompenzálni a Forte, Marshall, Enunwa hármas különbséget jelenthet a mérkőzésen.
Egy nem túl sok pontos találkozóra van kilátás, ahol két kicsit reményét vesztett csapat próbálkozik kapaszkodni még valamibe az idei szezonban. A védelem szerelmeseinek csak ajánlani tudom a mérkőzést, ahol mind a két gárdánál erős a fornt7 és a secondarybe is több egykori, vagy jelenlegi top CB játszik, elég csak Revisre (NYJ) vagy Tru Johnsonra (LA) gondolni.
A hazai pálya miatt talán a Jets az esélyes, és a skill posztokon lévő jobb játékosok aránya miatt, ha tippelni kéne szoros meccsen New York-i győzelmet mondanék, azonban Petty nagyon sötét ló a történetben, ami akár rosszul akár jól is elsülhet.

 

Philadelphia Eagles - Atlanta Falcons
2016. november 13. 19:00, Lincoln Financial Field, Philadelphia

Ha csak azt nézzük, hogy egy divízió sereghajtó fogad egy csoportelsőt, akár még legyinthetnénk is erre az összecsapásra. Ha már arra is rápislantunk, hogy az Eagles úgy áll utolsóként az NFC Eastben, hogy a mérlege 4-4, s a pontkülönbsége jobb, mint a soros ellenfélé, a 6-3-mal az NFC déli csoportját vezető Falconsé, rögtön más megvilágításba kerül a mai csörte. Múlt héten az Eagles borzasztó kezdést követően már nem tudott korrigálni, így egy "6 pontos" meccsen alulmaradt a rivális Giants vendégeként. Alapból hullámvölgyben vannak a szezont 3-0-val kezdő sasok, Doug Pederson fiai legutóbbi 5 meccsükből 4-et elbuktak. Ellenben a Falcons a legutóbbi két meccsét megnyerte, és Dan Quinn együttese kétségkívül a legjobb támadósorral rendelkezik a ligában, ráadásul a mai mérkőzésre extra 3 nap pihenő is volt, miután legutóbb csütörtök esti mérkőzésen verte az Atlanta 43-28-ra simán a Tampa Bayt.
Egészségesebbnek is tűnnek a sólymok, bár három kezdő játékosukat nélkülözni kényszerülnek. Jacob Tamme tight endnek a válla fáj, de Austin Hooper személyében bontogatja már a szárnyait a jövő, Desmond Trufant szintén vállsérüléssel bajlódik, az ő hiánya már aggasztóbb a valljuk meg nem a liga elitjébe tartozó védelemből. Rajtuk kívül még Tevin Coleman futó hiányzik majd, neki a hamstring sérülése van. Az Eaglesnél a kezdő guardot, Allen Barbret térdhajlító sérülése száműzi az oldalvonal mellé, rajta kívül kérdéses besorolást kapott Bennie Logan (DT, ágyék), Brent Celek (TE, borda) és Leodis McKelvin (CB, térdhajlító) a kezdők közül. Mindegyikük játékára jó esély mutatkozik.
A mérkőzés nagy, vagy talán egyetlen kérdése, hogy képes lesz-e az Eagles defense limitálni Matt Ryanékat. Jim Schwartz egységére nem lehet panasz, egyértelműen a jobb védelmek közé tartozik az Eagles defense. Különösen a védőfalban vannak olyan játékosok, akik képesek a semmiből nagy játékra, a Barwin-Graham-Cox triót kevés védelmi koordinátor utasítaná vissza. A Falcons pass protection az egészen pazar eredmények ellenére akadozik, főleg a támadófal jobb oldala tűnik sebezhetőnek. Ettől függetlenül az átlagban a táblára felrakott 34 pont bámulatos teljesítmény. Julio Jones klasszis, Sanu beváltja a hozzáfűzött reményeket, mint 2. számú elkapó, Taylor Gabriel ár/érték arányban egy remek igazolás volt, s mind a tight endek, mind a futók is valid célpontok. Egy ennyire bő fegyverarzenállal rendelkező támadósort pedig bármely védelemnek nehéz levédekezni, és az Eaglesnél a cornerback állomány azért nem az igazi.
A labda túloldalán Carson Wentz kiváló kezdés után kissé kiesett a ritmusból. A Falcons védelme a legjobb cornerbackje nélkül azért nem tűnik legyőzhetetlennek, de ehhez az is kell, hogy az elkapók konstansan jól teljesítsenek, ez különösen Green-Beckhamre és Agholorra igaz. Ha passzjáték, akkor elsősorban Jordan Matthews, valamint a TE Zach Ertz jöhet számítása, mint valid célpont. Nem szabad elmenni szó nélkül Darren Sproles mellett, a veterán játékos Ryan Mathews kárára egyre több labdát kap, s él is a lehetőséggel, hiszen 4,8 yardot hoz cipelésenként. A Falcons védelme a földön jobban teljesít, engedett yardokban 7. helyen állnak, ráadásul Vic Beasley és Adrian Clayborn is formába lendült, így már az irányítókra is veszélyesek.
Összességében kiegyenlített, sok pontos mérkőzésre van kilátás, ahol Jim Schwartz egységén múlik elsősorban, hogy az Eagles megőrzi-e makulátlan hazai mérlegét, vagy a sasok kénytelenek lesznek fejet hajtani a sólymoknak.

 

 

Tampa Bay Buccaneers - Chicago Bears
2016. november 13. 19:00, Raymond James Stadium, Tampa

 

Tennessee Titans - Green Bay Packers
2016. november 13. 19:00, Nissan Field, Nashville

Sorsordító összecsapásra kerül majd sor a Nissan Fielden ebben a fordulóban. Mind a Tennessee mind a Green Bay vereséget szenvedett el az előző fordulóban (a GB az előző kettőben), aminek kijavítása mind a két oldalon döntő fontosságú lehet.
A sérüléseket tekintve elsősorban a vendégeknél találunk több kulcsjátékost. A legnagyobb hiányzó továbbra is Clay Matthews, a wisconsini védelem vezére, akinek fontosságát mutatja, hogy a csapat vele a soraiban 20 kapott pont alatt átlagolt, míg a hiányában 30 pont felett kapnak az ellenfeleiktől. Matthews mellett a csapat biztosan nélkülözni kénytelen Randall (CB), és Tretter (C) játékát. Továbbá kérdéses besorolást kapott Starks (RB), Hyde (DB) és Cook (TE). A hazaiaknál Derrick Henry a hét elején még úgy tűnt, ki kell hagyjon pár fordulót, azonban a felépülése jobban haladt a vártnál, így játszani fog. Visszatérők tekintetében azonban mindkét csapat jól áll. A hazaiaknál R. Johnson (S) és Q. Spain (G) játéka is valószínű, miután mind a ketten teljes edzésmunkát végeztek a héten. A Packersnél ugyan csak Limitáltan edzett a héten Cobb (WR), Lang (G) és Rollins (CB), valószínűleg mind a három játékos játszani fog.
Kulcspárharc lesz a mérkőzésen a futójáték. A Titans a liga harmadik legjobb futójátékával rendelkezik, Murray visszatért a dallasi formájához, és mellette Henry és Mariota is állandó veszélyt jelent, míg a Packers védelme továbbra is a második legjobb a futások megállításában. A másik oldalon Lacy és Starks nélkül igen nagy fejetlenség volt a futóposzton, ám Ty Montgomery átmozgatása jobban sült el a vártnál és Starks is talán tud már pár snapet vállalni.
A futójátékon túl ha a hazaiak győzelmet szeretnének elérni, Mariota elő kell lépjen. Ugyan nem játszik rosszul, de még mindig sok labdát veszít el a másodéves irányító. 19 szerzett TD mellé 12-szer adta már el idén a labdát INT vagy fumble formájában, pedig a támadófala a liga legjobbjai közül való. Mindenképpen segíteni fogja a játékát, hogy a vendégek CB sora pedig még mindig csak épülget, miközben legjobb passrusherük nem bevethető. Mariota nagy napjához tehát adottak az alapok, ami a Murray által vezetett erős futójáték mellett talán ki is tud csúcsosodni. A csapat másik oldalán, a védelemnek elsősorban a green bay-i elkapókat kell állandóan szoros őrizetbe venniük, hisz az eddigiek alapján ez lehet a kulcs a hatásos védekezésnek, valamint megpróbálni megzavarni Rodgerst amilyen gyakran csak lehet. Ebből a szempontból nagy párharc alakulhat majd ki Brian Orakpo és David Bakhtiari között. A wisconsini LT játéka idénre nagyon feljavult, amit szükséges is lesz tartania, ha meg szeretni védeni az irányítóját az szintén jól teljesítő és sackerős Orakpotól.
A Packers támadósorának a közepes/gyenge futójáték miatt minden reménye Rodgers kezében van. Az irányító még mindig csak keresi korábbi önmagát és a passzai mellett idén neki is sok a labdavesztése magához képest. Cobb visszatérésével újra egészséges a három kedvenc elkapója, bár a TE játék továbbra is ismeretlen dolog a csapatnál. Ha Rodgers nem tud fejlődni nagy hangsúlyt fog kapni a védelem, és Jake Ryan vezetésével meg kell próbálniuk limitálni a Titans erős futójátékát.
A hazaiak pontgazdag fordulókon vannak túl és a Packers támadógépezete is néha már éledezni látszik, noha sorozatban két vereséget szenvedtek el. Egy harmadik zakóval a Packers könnyen olyan gödörbe kerülhet, amiből már nem tudnak úgy felállni, hogy idén is elérjék a rájátszást. A Tennessee-nek pedig el kell kezdenie zárkózni a Texans mögé, ha valóban be akarnak szállni a csoport megnyerésének küzdelmébe.

 

Washington Redskins - Minnesota Vikings
2016. november 13. 19:00, FedEx Field, Landover

Két olyan csapat ad randevút egymásnak, amelynek nem titkolt célja bejutni a tavalyi esztendő után újfent a rájátszásba. Ehhez jelenleg kétségkívül a vendég Vikings áll közelebb, Mike Zimmer együttese 5-3-as mérleggel vezeti az NFC North divízióját, de zsinórban három elszenvedett vereséggel érkeznek a FedEx Fieldre. A Redskins két hete Londonban 27-27-es döntetlent játszott a Bengalssal, s hiába a 4-3-1-es pozitív mérleg, csupán a 3. helyen állnak Jon Grudenék az NFC keleti csoportjában a Cowboys és a Giants mögött.
A mai mérkőzésen a Redskins minden bizonnyal nélkülözni kényszerül DeShaun Jacksont, a villámléptű elkapó válla még a londoni mérkőzésen sérült meg. Rajta kívül kérdéses a játéka Duke Ihenacho és Will Blackmon safetynek (agyrázkódás és hüvelykujj), valamint a jobb oldali tackle Morgan Mosesnak (boka). Ugyanakkor a legfontosabb hír a fővárosiakkal kapcsolatban, hogy a támadófal tán legjobb játékosát, a vak oldali tackle Trent Williamst 4 meccsre elmeszelte a liga, a helyét Ty Nsekhe fogja átvenni. Nsekhe 2009-2012-ig az AFL-ben játszott, utána több NFL csapatnál is megfordult, s a mai lesz a 3. kezdő mérkőzése a ligában. A Vikingsnál szokásosan hiányzik Shariff Floyd DT (térd) és Marcus Sherels returner (csukló), melléjük most a nickel cornerback Captain Munnerlyn is csatlakozott (boka). Kérdéses besorolást kapott Linval Joseph (DT, váll) és Laquan Treadwell (WR, térdhajlító).
Mike Zimmer eddigi karrierjének tán legnehezebb feladata előtt áll, a remek kezdést követően lejtőre került szekeret kellene ismét a jó irányba fordítania, amihez nem a Redskins a legkellemesebb ellenfél. A Vikings az elmúlt héten a Lions ellen egy fokkal jobb támadóteljesítménnyel rukkolt elő, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Detroit védelme ellen dolgoztak legjobb hatékonysággal eddig az irányítók. Pat Shurmur támadókoordinátor jó munkát végzett 4 nap alatt, jól variálta a játékhívásokat és a második félidőben gyors, rövid passzokkal, screenekkel haladni is tudott a támadósor, ezzel elrejtve a támadófal hiányosságait. Nagy kérdés, hogy ezzel a támadóstratégiával meddig lehet eredményt elérni, ugyanis ha nem kell respektálnia a védelmeknek a mélységi passzjátékot, akkor elég sűrűn lakott területre fog korlátozódni a játék. Ezt ma ráadásul elősegítheti Josh Norman személye is, a kiváló Redskins CB vélhetően egész mérkőzésen követni fogja Stefon Diggset, és ha megtudja oldani a fiatal elkapó semlegesítését, akkor mindjárt a védők vannak helyzeti előnyben. Az elmúlt hetekben jól működő Redskins passrush képes lehet szétzilálni a Vikings támadófalát, különösen ha a blitzek működnek majd az újonc Su'a Cravens főszereplésével, nem mellesleg Ryan Kerrigan és Trent Murphy az edgeről érkezve jelentenek komoly veszélyt Sam Bradfordra.
A Vikings sikerének kulcsa továbbra is a védelem. A Lions ellen a végét elszúrta a defense, előtte elég decens meccset hoztak le egy jó támadósor ellen, ugyanakkor az elmúlt két mérkőzésen csupán 1 labdaszerzést regisztráltak, és a passrush is visszesett kissé. Everson Griffennel szemben azonban most egy journeyman fog játszani, ami egy komoly nyerési pont lehet a Vikingsnak, ráadásul Eric Kendricks is visszatér a védelem szívébe. DeShaun Jackson hiánya jelentős probléma Kirk Cousinsnak, aki elsősorban átlagon felüli tight endeit keresheti ma labdával. Rhodes felé nem tanácsos passzolnia, a harmadéves játékos gyakorlatilag leradírozta a pályáról DeAndre Hopkinst, Odell Beckhamet vagy éppen Alashon Jefferyt. Rhodes másik oldalán pedig a veterán Terrence Newman bizonyítja, hogy 38 felett is van élet. Jamison Crowder a slot WR pozíciójából indulva azért mindenképpen veszélyes lehet, főleg úgy, hogy Munnerlyn hiányában az újonc Mackensie Alexanderrel nézhet farkasszemet. Múlt héten mindkét együttes szurkolói melegebb éghajlat felé orientálták a csapatok rúgóit: Dustin Hopkins a hosszabbítás végén hagyott ki egy cheap shotot, Blair Walsh pedig egy 46 yardos FG-t és egy extra pontot is elrontott, ami gyakorlatilag a Vikings győzelmébe került.
Összességében egy kiélezett és feszült mérkőzésre van kilátás, amelyről mindkét csapat tudja mekkora téttel is rendelkezik a szezon második felébe lépve. Mindkét párharc esetén a védelmek győzelmére számítok, nagy kérdés melyik egység lesz képes több extrát hozzátenni. Véleményem szerint a Vikings védelme lesz ez a csapatrész, képesek lesznek hibákba belehajszolni Kirk Cousinst, ezért ha szűken is, de a Minnesota győzelmét várom a mai napon.

 

San Diego Chargers - Miami Dolphins
2016. november 13. 22:05, Qualcomm Stadion, San Diego

Hazai győzelemmel hangolt mindkét gárda a mai találkozóra, a Dolphins a Jetset, a Chargers a Titanst verte a múlt héten.
A szokásoknak megfelelően most is van egy rakat sérült a Boltsban. Jatavis Brown (LB, térd), Jeremy Butler (WR, boka) és Denzel Perryman (LB, térdhajlító) biztosan kihagyja a mai találkozót, de Travis Benjamin (WR, térd) és Jahleel Addae (S, kulcscsont) játékára is csekély az esély. Kérdéses besorolást kapott Orlando Franklin (G, agyrázkódás), Hunter Henry (TE, térd), Craig Mager (CB, agyrázkódás) és Tyrell Williams (WR, térd), négyük közül azonban Williams az egyetlen, akinél benne van, hogy nem lesz ma hadra fogható. Hosszú a Phins injury reportja is, de a biztos hiányzó Xavien Howardon (CB, térd) kívül csupa kérdéses besorolású játékos található rajta: Isa Abdul-Quddus (S, boka), Jermon Bushrod (T, váll), Leonte Carroo (WR, térd), Chris Culliver (CB, térd), MarQueis Gray (TE, boka), Jelani Jenkins (LB, kéz), Dion Sims (TE, agyrázkódás), Anthony Steen (G, nyak), Jarvis Landry (WR, váll) és Kenny Stills (WR, vádli). Utóbbi kettő esetében képzelhető el azonban szinte csak, hogy nem tudnak be beöltözni.
Mondjuk ha utóbbi kettő nem tudna esetleg játszani, az kb. ki is nyírná a Miami passzjátékát, DeVante Parker mellett Ryan Tannehill 2 legstabilabb elkapójáról beszélünk. A Chargers secondary egyénként is a liga jobb egységei közé tartozik. Persze a fő feladat Jay Ajayi megállítása lenne, az egykori Boise State futónak fekszik az Adam Gase által kiötlött zone futás. A Chargers futás elleni védelme erősnek mondható kevés yardot kapnak, azt se jó átlaggal, viszont már 13 TD-t futottak ellenük, ami a legtöbb a ligában. A labda túloldalán Philip Rivers is azzal küzd, hogy lassan nem marad kinek passzolni. Ha ma nem játszana Williams, akkor Dontrelle Inman - Griff Whalen párossal állna ki a Chargers, persze Hunter Henry és Antonio Gates személyében kitűnő összekötők állnak rendelkezésre és Melvin Gordon is fejlődött a passzjátékban is. Gordonnak az utóbbi hetek a futóformája is felfelé ível, a Dolphins futás elleni védelme ráadásul messze van a jótól. Passz ellen legalább megüti a ligaátlagot Vance Joseph védelme, ami elég is lehet, ha a sérültlistára nézünk, illetve az sem kecsegtet túl sok jóval, hogy Cameron Wake és Ndamukong Suh feltartóztatását kellene valahogy megoldani a Bolts támadófalnak.
Eddig mindkét csapat 4 győzelmet gyűjtött és még mindkét franchise esetében reménykednek a wild card helyben, ezért dupla téttel bír a meccs, hiszen a győzelem mellett egy rivális számára vereséget is okoznak. A Dolphins még nem nyert meccset idegenben Adam Gase irányításával, most ráadásul a nyugati partra utaznak, ami összességében inkább a Chargerst teszi a mérkőzés esélyesévé.

 

Pittsburgh Steelers - Dallas Cowboys
2016. november 13. 22:25, Heinz Field, Pittsburgh (TV: Sport2, ÉLŐ)

Az eddig kiválóan szereplő Dallas Cowboys, a Big Ben sérülése után kissé visszaesett Pittsburgh Steelers otthonába látogat ma este, ahol minden adott egy izgalmas, PO-hangulatú mérkőzésre.
A múlt héten a Dallas könnyedén nyert a Cleveland Browns ellen, míg a Baltimore Ravens elrontotta Roethlisberger visszatérését és 21-14-re megverte a pittsburgh-i alakulatot. Mindkét csapatnak lesznek hiányzói, a Cowboysnál nem játszik Morris Claiborne (CB) és Barry Church (S), ezen felül Charles Green (T), Dez Bryant (WR), Ryan Davis (DE), Ronald Leary (G), Tony Romo (QB), Demarcus Lawrence (DE) és Tyron Smith (T) kérdéses státuszú. A Steelersnél maródi Jordan Dangerfield (S), Darrius Heyward-Bey (WR), Markus Wheaton (WR) és DeAngelo Williams (RB), ők ki is hagyják a mai mérkőzést.
A mérkőzés egyik legnagyobb kérdése, hogy mit kezd a Dallas futójátékával a Vasas védelme. A Dallas támadófal Zeke Elliott-tal való párosítása az elvárásoknak megfelelően ligaelit futójátékot eredményez és ez nem jó hír az ellenfeleknek. A Steelers eddig közepesen teljesített a futók ellen, így most fel kell kötniük a gatyájukat, ha meg akarják állítani a Cowboyst. Bár Romo már úgy néz ki egészséges, egyelőre Dak Prescott marad a Dallas irányítója, ami a helyes döntés véleményem szerint. Amíg Prescott nem csinál semmi olyat, ami miatt indokolt lenne lecserélni, addig nem is érdemes variálni a dolgokat, hisz jóval nagyobb kárt okozhat a jövőre nézbe, mint esetleges hasznot idén. Viszont nem csak a Steelers védelme néz nehéz mérkőzés elé ma este, hiszen a Pittsburgh támadósora sem a futottak még kategóriába esik, hanem sokak által a liga egyik legjobbjának tartott egység. Roethlisberger visszatérésével újra félelmetesnek tűnik ez az egység, hiszen Antonio Brown a liga egyik legjobb elkapója, míg Le’Veon Bell pedig a liga egyik legjobb futójátékosa. A futójáték ellen jól szerepelt eddig a Cowboys védelem, de passzjáték ellen nem kiemelkedőek, amit megbüntethetnek majd Mike Tomlinék.
Összességében minden jel arra mutat, hogy egy pontháború van készülőben ma Pittsburgh-ben, egyik védelemben sem látom azt, hogy huzamosabban meg tudná állítani az ellenfél támadósorát, így egy izgalmas, látványos mérkőzésnek lehetünk majd szemtanúi.

 

 

Arizona Cardinals - San Francisco 49ers
2016. november 13. 22:25, University of Phoenix Stadium, Glendale

NFC West csoportmeccset rendeznek a sivatagban, ami inkább a hazaiaknak életfontosságú a rájátszás szempontjából, a 49ers-nél fullba nyomják a tankolást. A Cardinals pihenőhét után érkezik, míg a vendégek egy pontgazdag mérkőzésen maradtak alul a Saints ellen.
Az Arizona kénytelen lesz nélkülözni egyik legjobb védőjátékosát, Tyrann Mathieu-t, akinek a Panthers ellen sérült meg a válla, valamint az egyik legjobb támadófalemberét, Jared Veldheert, aki IR-re került tricepsz sérülése miatt. A csere CB, Tharold Simon sem léphet pályára, míg a csere OLB, Alex Okafor kérdéses besorolást kapott, de egyébként a bye week alatt egész jól összedrótozták a csapatot. Az aranyásóknál egyedül Aaron Lynch (OLB) és Arik Armstead (DL) fog hiányozni, utóbbi IR-re került vállsérülés miatt. A Carlos Hyde (RB), Torrey Smith (WR), Rashard Robinson (CB) triónak kérdéses a játéka, de valószínűbb, hogy beöltöznek.
A szezon előtt SB esélyesnek is kikiáltott Cardinals 8 meccs után is 50%-os mérleg alatt van, ez leginkább a támadófal gyengeségére vezethető vissza, akik egyáltalán nem tudják megvédeni Palmert, és ez természetesen kihat az ő pontosságára is. Veldheer már a második kezdő a támadófalból aki IR-re kerül a veterán Evan Mathis után, valamint a jobb oldali tackle DJ Humphries még mindig rookie szinten játszik, ha valamit is akar a 49ers a meccstől, a két szélről érdemes majd a legnagyobb nyomást generálni. Cserébe futásblokkolásban jó az egység és David Johnson is megállíthatatlannak tűnik, még akkor is, ha pont a legutóbbi meccse volt a legrosszabb. Most viszont itt az esélye a javításra, hiszen a San Francisco futás elleni védelme már történelmi szinten rossz, az övék az egyetlen csapat az NFL történetében, akik ellen az ellenfél futói sorozatban hét héten 100 yardot szereztek, David Johnson pedig duplázhat.
A Friscónál Colin Kaepernick tavaly egyik legrosszabb mérkőzését játszotta Glendale-ben, amikor négy INT-t is dobott, amiből kettőt visszavittek TD-re, és mindössze 9 jó passza volt. Múlt héten viszont közel 400 yardot passzolt, ami bizakodásra adhatna okot, de a Saints és a Cardinals passzvédekezése nem ugyanaz, ráadásul a Chandler Jones - Markus Golden duó elég jól belendült passz rush terén, ha hamar hibákra tudják kényszeríteni Kapet, gyorsan eldőlhet a meccs.
14 pontos favorit otthon a Cardinals, ami elég sima mérkőzést vetít előre, a vendégeknek inkább Palmer limitálását kellene addig megoldani, amíg Johnson nem fut 150 yardot, ez lehet az egyetlen esélyük, különben sorozatban a nyolcadik meccsükről is vereséggel távoznak.

 

New England Patriots - Seattle Seahawks
2016. november 14. 02:30, Gilette Stadium, Foxboro (TV: Sport2, ÉLŐ)

A szezon talán egyik legjobban várt rangadóját rendezik hajnalban, ugyanis a két évvel ezelőtti, drámai végződésű 49. Super Bowl „visszavágóját” játssza a Patriots és a Seahawks. Ugyan Marshawn Lynch már nincs itt, hogy esetleg bevigye két yardról a meccsnyerő TD-t a találkozó végén, de idegenben nem is akkora favorit a három évvel ezelőtti bajnok.
A Seattle-nél még mindig nélkülözni kell Thomas Rawls-t (RB), valamit Michael Bennettet (DE), de Christine Michael (RB), Bradley Sowell (LT), Luke Willson (TE), és DeAndre Elliott (CB) is kérdéses besorolást kapott. A hazaiaknál a pihenőhét után csak kérdéses státuszú játékosok vannak, de Martellus Bennett (TE) és Julian Edelman (WR) biztosan játszanak, Chris Hogan (WR) és Alan Branch (DL) játéka tényleg kérdéses.
A Seahawks a Buffalo hétfő esti legyőzésével ismét visszatalált a győzelem útjára, két meccses előnyük van a csoportban, Russell Wilson szinte tökéletesen játszott, és úgy néz ki, rendbejött a térde, persze e mögött a támadófal mögött még mindig nem életbiztosítás játszani. Jimmy Graham is végre hozta azt a játékot, amiért pár évvel ezelőtt idecserélték, kérdés, hogy tudja tartani ezt a szintet, vagy ez csak egy egymeccses fellángolás volt. Fontos lesz az ő jó játéka, hiszen futójátékról továbbra sincs szó Washington államban, az egyoldalú támadójátékot pedig Belichick és csapata könnyen kiismeri minden bizonnyal. A Patriots támadóoldala egyelőre megállíthatatlannak tűnik, Brady még nem dobott INT-t idén (de Brissett és Garoppolo sem), rengeteg célpontja van, akiket még Chancellor visszatértével sem lesz egyszerű levédekezni.
Igazából szinte minden a Patriots mellett szól, pihenőhétről jönnek, míg a Seattle hétfőn játszott, a Brady/Belichick duó pedig 12-4-es mérleggel áll bye week után, kérdés, hogy az elcserélt Jaime Collins hiánya mennyire fog meglátszani a hazaiak védelmében. Pete Carroll seattle-i regnálása alatt eddig mindig (kétszer) kiélezett meccseket játszottak a New Englanddel, 2012-ben másfél perccel a vége előtt fordított a Seahawks, a Super Bowlra pedig mindenki emlékszik. Nyolc pontos favorit otthon a Patriots, a közvetítésben Malcolm Butler interceptionjének a bejátszására 1,5 az over/under, a pontokra pedig 49, a győzelem kulcsa mindkét csapatnak az, hogy valahogy letudják lassítani az ellenfél kiemelkedő támadósorát.

 

Bye week: Buffalo Bills, Detroit Lions, Indianapolis Colts, Oakland Raiders