Offseason csapatértékelők - 2. Denver Broncos

Idén már nem szeretnének hibázni

Offseason csapatértékelők - 2. Denver Broncos

2. DENVER BRONCOS
Mérleg: 15-4 (alapszakaszban 13-3)

Ez történt 2013-ban:
Minden idők egy egyik legproduktívabb támadóegységét vonultatta fel a 2013-as Denver Broncos, ha felsorolnám az általuk megdöntött összes rekordot, már az kitöltené az erre a rovatra szánt karakterszámot. John Elwaynek nagyon sok szabadügynök-igazolása ült (Wes Welker, Louis Vasquez, Terrance Knighton, Shawn Phillips, Dominique Rodgers-Cromartie) a már meglevő támadó- és védőoldali playmakerek mellé, így nem csoda, hogy a Broncos 13-3-as alapszakasz mérleggel zárt. Egyesek felhánytorgatják a Denvernek, hogy gyenge volt a sorsolásuk, ez segítette őket ilyen alapszakaszhoz. Nos, a Broncos 7-szer játszott playoff-csapattal az alapaszakaszban (ez nem kevés, majdnem a meccsek fele), ezeken 4 győzelem (vs. Eagles, @ Chargers, Chiefs 2x) és 3 vereség a mérlegük (@ Colts, @ Patriots, vs. Chargers). Meg kell említeni, hogy a védelem a tavalyi kifejezetten domináns gárda után idén inkább egy stabil közepes egység volt, ennek oka véleményem szerint leginkább a személyi változásokban keresendő: számos tavaly meghatározó játékos (Elvis Dumervil, Derek Wolfe, Von Miller, Champ Bailey, Rahim Moore) különböző okok miatt idén egyáltalán nem vagy csak részben állt a csapat rendelkezésére. Az alapszakasz kivesézése után térjünk rá a playoffra! A 13-3-as mérlegnek köszönhetően a Wild Card-körben erőnyerő volt a Denver, így az első idei rájátszás-meccsük a Divisional körben volt esedékes a San Diego Chargers ellen hazai pályán. A Broncosnak ezen a meccsen sikerült érvényre juttatni a tehetségbeli fölényét a kaliforniai csoportriválissal szemben, 24-17-re nyertek. Az AFC-döntőben újra egy Brady-Manning párharcot láthatott a nagyközönség, a rájátszásban véleményem szerint ez volt a vadlovak legjobb meccse 26-16-ra nyertek, így jutottak Super Bowlba. A Seattle Seahawks elleni Super Bowlon nem sok sikerélmény jutott a Denvernek, tipikusan olyan meccs volt, ahol az egyik félnek minden, a másik félnek pedig semmi sem jött be (persze ehhez kellett a zseniálisan játszó seattle-i védelem is), 43-8-ra nyert a Seahawks.

Edzőváltások:
Nem voltak.

Draftjogok:
Az összes saját megvan.

Mozgástér (cap space):
Kb. 16,9 millió $

Lejáró szerződésű játékosok*:
Eric Decker (WR), Knowshon Moreno (RB), Dominique Rodgers-Cromartie (CB), Champ Bailey (CB), Zane Beadles (G), Shawn Phillips (DE/OLB), Wesley Woodyard (LB), Mike Adams (S), Robert Ayers (DE), Stewart Bradley (MLB), Andre Caldwell (WR), Michael Huff (DB), Quentin Jammer (CB), Winston Justice (OT), Dan Koppen (C), Paris Lenon (MLB), Steve Vallos (C), Jeremy Mincey (DE)
Korlátozott szabadügynökök:
Chris Harris (CB), Tony Carter (CB), Mitch Unrein (DT), Trindon Holliday (RS),
*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: 
DE, CB, G, MLB, WR

Várható tervek a holtszezonra:
Peyton Manning a következő évben is rendelkezésre áll, mögötte Brock Osweiler is fejlődik (állítólag 4 csapat, közte a Houston Texans is megkereste a Broncost egy Osweiler-trade miatt), és tavaly még Zac Dysertet is ledraftoták, így ide nem szükséges az erősítés.
A futóknál Knowshon Moreno igen jó idényt futott, de lejárt a szerződése, a Denvernek nem fog beleférni az összes szabadügynök újraigazolása és Montee Ball az idény végére kezdett belerázódni az NFL-be, mögötte pedig ott van a 2 éve draftolt Ronnie Hillman is.
Az elkapósorban van Demaryius Thomas és Wes Welker, mögöttük körülbelül senki, Eric Decker és Andre Caldwell is szabadügynök, Decker elsőszámú WR-fizetést akar, ezt nem titkolta, Caldwell pedig inkább Welker alternatívája a slotban. Tudjuk, hogy Peyton Manning mellett a középső körös elkapók is képesek nagyszerű játékra, így én személy szerint nem lepődnék meg ha 2 elkapót is kiválasztana John Elway a májusi drafton.
Az összekötőknél minden rendben, Julius Thomas Manning egyik legjobb fegyvere, mögötte Jacob Tamme szintén jó elkapásban, Joel Dreessen egy korrekt all-round tight end, Virgil Green pedig blokkolásban kiváló.
A támadófalban a bal oldali guard Zane Beadles szerződése lejárt, a hírek szerint tesztelni fogja a piacot. Pletykálnak arról, hogy házon belül oldják meg a pótlását: a Ryan Clady helyére beugró Chris Clark lenne ebben az esetben jövőre a kezdő RT és a korábbi jobb oldali tackle Orlando Franklin húzódna be LG-be. Ha ez a felállás működik, akkor csak egy jó cserejátékost kell találni.
A védőfalban az RDE posztra nincs nagyon ember (konkrétan csak a legutóbbi szezont sérültlistán töltő újonc Quanterus Smith), oda feltétlen kell az erősítés, egyébként megvan ez az egység, LDE-ként Derek Wolfe és Malik Jackson korrekt páros, belül pedig a Terrance Knighton – Kevin Vickerson – Sylvester Williams trió megfelelő rotációt biztosít.
A linebacker-sorban a két szélén Von Miller és Danny Trevathan személyében kiváló alternatívák állnak rendelkezésre, jelenleg a kezdő MLB Nate Irving lenne, nála azért jobbat is el lehet képzelni, a lejáró szerződésű linebackerek közül senki sem volt valami fényes szezonja, nem hinném, hogy bárkit is újraigazolnának közülük.

A secondaryben a CB poszt szinte teljesen üres, egyedül Kayvon Webster van szerződés alatt, Dominique Rodgers-Cromartie újraigazolása nálam az elsőszámú prioritás lenne az offszezonban, Chris Harris és Tony Carter személyében két jó cornerük is RFA, az ő tenderezésük ésszerű megoldásnak tűnik. A safetyknél a létszám megvan, Rahim Moore és Quinton Carter személyében az elméleti kezdők is megvannak, de nem tartom kizártnak egy komoly, minőségi játékos megszerzését ide sem.

Előretekintés:
Peyton Manning csapata konstans playoff-esélyes és most még nincs is rossz roster körülötte, sok meghatározó ember szerződése lejárt, mindegyikőjük újraigazolása nem fog beférni a sapka alá, persze nem szabad felejteni, hogy vannak veteránok, akik bajnokesélyes csapatokba olcsóbban is aláírnak. Nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy sikerül 2014-re is egy olyan erős keretet kialakítani, mint amilyen a tavalyi volt, de ha mondjuk gyengébb is a keret, viszont kevesebb lesz a sérülés, akkor nem dőreség kijelenteni, hogy a következő szezonban is Super Bowl-esélyes a Denver Broncos csapata.

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 7 éve
Általános Doktor Denver Broncos 3 — A meccs addig tart, amíg véget nem ér
Ne feledkezzünk meg h Champnek nem járt le a szerződése, hanem cuttolták a 10 millás fizuja (és az ez után járó 0 dead money miatt).
Harris, Carter, Unrein, Ihenacho és Brandon Marshall már tenderezve is lett, Holliday esetében pedig van esély a visszahozására FAról, csak olcsóbban. Dressennek érik a cut, Tamme 3.5 millás szerződéséből pedig valszeg lefaragnak Elwayék.

Emlékeim szerint a cap space is jobban áll vmivel, de erre hirtelen nem találtam megbízhatónak kinéző forrást.

Am szép összefoglalás, köszönjük szépen! 😊

Once there was only dark.

If you're askin' me, the light's winnin'
több mint 7 éve
Stiv83 Indianapolis Colts Michigan State Spartans 37 — arsenalfc18861201
Srácok! A profiktól kérdezni nem szégyen. Eric Decker-t megtartja-e a Broncos és ha nem akkor mennyit foglalhat le a fizetési sapkában, ha másik csapathoz ír alá? A kérdés oka: a Colts-ban eltudnám képzelni és ráadásul, ahogy írtátok 40M a mozgástere a Colts-nak. Lehet, hogy értelmetlen a felvetés, de azért nem rossz gondolat!
több mint 7 éve
Srácok! A profiktól kérdezni nem szégyen. Eric Decker-t megtartja-e a Broncos és ha nem akkor mennyit foglalhat le a fizetési sapkában, ha másik csapathoz ír alá? A kérdés oka: a Colts-ban eltudnám képzelni és ráadásul, ahogy írtátok 40M a mozgástere a Colts-nak. Lehet, hogy értelmetlen a felvetés, de azért nem rossz gondolat!Stiv83
már nem 40, mert már igazoltak azóta..
több mint 7 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Srácok! A profiktól kérdezni nem szégyen. Eric Decker-t megtartja-e a Broncos és ha nem akkor mennyit foglalhat le a fizetési sapkában, ha másik csapathoz ír alá? A kérdés oka: a Colts-ban eltudnám képzelni és ráadásul, ahogy írtátok 40M a mozgástere a Colts-nak. Lehet, hogy értelmetlen a felvetés, de azért nem rossz gondolat!Stiv83
8-9 millót fog kérni évente, szóval kevés csapat jöhet szóba. Nyilván a sapkába nem fog mind bekerülni. Oakland esélyes, hogy csak egy várost mondjak.