Vezetőedzői körkép 2017

Írta: empty taxi — 2017. november 12., 11:09

Kik alatt forró a kispad és kik léphetnek a helyükbe.

Vezetőedzői körkép 2017

Az alapszakasz felénél a rájátszásesélyek mellett az edzőkeringő a footballszurkolók legfőbb témája. Az alábbiakban kezdésnek a veszélyben lévő NFL főedzőkről láthattok egy listát, majd a potenciális utódok is bemutatásra kerülnek.

Kirúgási TOP5:

  1. Hue Jackson, Cleveland Browns: Általában 3 évet adnak egy-egy vezetőedzőnek az NFL-ben, de Jackson eddigi mérlege 1-23, ami még akkor is borzasztó, ha talán az összes major sport leggyengébb keretével dolgozik. Nem mellesleg a (munkáját szintén "érdékesen" végző) front office-szal is összeveszett, ami szintén nem sok jót vetít előre.
  2. Chuck Pagano, Indianapolis Colts: Egész jónak számító, 52-36-os mérlege van a Colts élén, a gond, hogy 3 db 11-5-ös év után jött 2 db 8-8, most pedig 3-6-tal áll a gárda. Az sem számít éppen kellemes dolognak egy védekező beállítottságú vezetőedzőnek, hogy a mostani idényben a te csapatod átlagolja a legtöbb kapott pontot. Nem mellesleg megjelent már olyan pleytka, hogy az új general manager Chris Ballard már szeptemberben megkeresett két olyan egyetemi vezetőedzőt, aki már dolgozott Andrew Luckkal: David Shawt (Stanford) és Jim Harbaught (Michigan).
  3. Dirk Koetter, Tampa Bay Buccaneers: Első évében 9-7-tel kezdett Koetter, meglepő, hogy a második évében már ilyen előkelő helyre került ezen a listán. Ugyanakkor a helyzet az, hogy adott egy alulteljesítő támadósor (amiért ő felel) és a Mike Smith koordinálta védelem pedig magasan a leggyengébb pass rushban a 2017-es idényben. Azért léptették anno előre Lovie Smith helyére, mert így látták folytonosnak Jameis Winston fejlődését, ami erre a szezonra megrekedt. Nem mellesleg a Bucsot tulajdonló Glazer család nem arról híres, hogy nagyon türelmes lenne az edzőkkel.
  4. Ben McAdoo, New York Giants: A hírek szerint elveszetette az öltözőt és az Eli Manning körüli offense elkezdett szétrohadni a keze között. Sokáig makacsul ragaszkodott a láthatóan nem működő elképzeléseihez támadó oldalon, utána átadta a play hívási feladatokat Mike Sullivan támadókoordinátornak, de valószínűleg a jövőre nézve ez annyit ért, mint halottnak a csók.
  5. Marvin Lewis, Cincinnati Bengals: 2009-ben még az Év Vezetőedzőjének választották, ez a 15. szezonja a Bengals élén, eddig 7-szer vezette rájátszásba a csapatát, viszont minden évben megálló volt neki a Wild Card. Az utóbbi két évben viszont eléggé leszálló ágba került a Cincinnati, a tavalyi 6-9-1-nél is többet tudott keret és a jelenlegi 3-5 sem arról árulkodik, hogy változott a tendencia. Mike Brown az NFL talán legzsugoribb tulaja, így benne van, hogy nem vásárolja ki a szerződéséből. Nem mellesleg Mike Zimmer vagy Jay Gruden személyében engedtek el az elmúlt években olyan koordinátorokat, akikből potens vezetőedző lett.

Most pedig következzen 10 potenciális utódjelölt alfabetikus sorrendben:

Teryl Austin: 52 éves védelmi szakember, 3 különböző csapat jutott Super Bowlba ahol ő volt a DB-edző (a Ravens-szel van is gyűrűje), ezek után nevezték ki 2014-ben a Detroit Lions védőkoordinátorának. Az eddigi 4 szezonja alatt egy karizmatikus személyiséget ismerhettünk meg személyében, aki mindig kihozza a keretben lévő maximumot. Mióta Lions DC már 10 csapatnál volt vezetőedzői interjún, a legutóbbi edzőkeringő alkalmával a Chargers és a Rams hallgatta meg. Az Atlanta Falconsnál azóta beismerték, hogy ha valamiért Dan Quinn nem vállalta volna el az állást 2015-ben, akkor Austin volt a 2. a csapat kívánságlistáján.

Jim Bob Cooter: Cooter népszerűségéről mindent elmond, hogy a Ballersben is szóba került mint potenciális Miami Dolphins HC :). Mindössze 33 éves (Sean McVay óta tudjuk, hogy ez nem számít), az Indianapolis Coltsnál és a Denver Broncosnál is dolgozott offensive assistantként a Peyton Manning-érában. 2014-ben került Detroitba mint QB-edző, 1 évvel később szezon közben léptették elő támadókoordinátorrá. Egyre több helyen olvasni azt, hogy Cooter sémája akkor működik igazán ha van legalább egy jó, egészséges és magas elkapó a pályán, ebből kiindulva ő leginkább Tampában vagy Cincinnatiben lehetne sikeres. Ugyanakkor tény, hogy Matthew Stafford QB ratingje a pre-Cooter érában 83.9, Cooterrel 97.3. Egyértelműen olyan csapatnál lenne értelme Cooternek, ahol ki kell nevelni egy fiatal irányítót, ez alapján Cleveland, Tampa, esetleg Chicago vagy Oakland lehet reális célállomás.

Harold Goodwin: Bruce Arians keze alatt dolgozik már 2007 óta, így volt alkalma eltanulni a szakma csínját-bínját az egyik legjobb támadóedzőtől a ligában. Goodwin támadófal-szakember, pozíciós edzőként dolgozott a Steelersnél és a Coltsnál is, mielőtt 2013-ban Arians a Cardinalshoz kerülve kinevezte támadókoordinátornak. A 44 éves szakembernek nincs ügynöke, így kissé a radar alatt repül az edzőkeringőben, ennek ellenére 2016 januárban járt vezetőedzői interjún Tampában, legutóbb pedig meghallgatta a Bills, a Rams és a Jaguars is. Támadófilozófiája több szakíró szerint kiválóan passzolna Eli Manning mellé. Az öccse Jonathan egyébként egykori Pro Bowler center.

Jim Harbaugh: Játékosként Pro Bowler irányító volt, 1995-ben ő volt az Év Visszatérője. Főállású edzői karrierjét 2002-ben kezdte meg az Oakland Raiders QB-edzőjeként Bill Callahan keze alatt, Rich Gannon pozíciós edzőjeként Super Bowlba is jutottak, két múlva a San Diego egyetem vezetőedzője lett, ahol egy 8-5-ös szezon után két konferenciabajnoki cím következett. 2007-től a Stanford vezetőedzőjeként vállalt munkát, 4 évet töltött a Cardinal élén, utolsó évében Orange Bowl győzelemig jutott Andrew Luckkal a csapatában, megkapta a legjobb egyetemi vezetőedzőnek járó Woody Hayes Awardot. 2011-ben írt alá a San Francisco 49ershez, ahol első három évében legalább NFC-döntőig kormányozta csapatát, 2011-ben az NFL-ben is megkapta az Év Vezetőedzője díjat, 2012-ben pedig csak a bátyja, John Harbaugh által vezetett Baltimore Ravens tudta megállítani a XLVII. Super Bowlon. 2014-ben összeveszett a Niners general managerével, Trent Baalkeval, így egy 8-8-as szezon után a távozás mellett döntött és elfogadta alma matere, a Michigan hívószavát. Második évére itt is összejött egy Orange Bowl-részvétel, azonban ott a Dalvin Cook vezette Florida State megálljt parancsolt nekik. Véleményem szerint Harbaught csak egy olyan csapat kedvéért lenne hajlandó ott hagyni a Michigant, amihez valamilyen szinten kötődik, legvalószínűbb ebben az esetben a Colts, ahol NFL-karrierje legszebb éveit töltötte és újra együttdolgozhatna Andrew Luckkal, esetleg a Bears, ami 1. NFL-csapata volt játékosként.

Scott Linehan: A jelenleg 54 éves Linehan 2002-ben érkezett meg az NFL világába, mint ígéretes korábbi egyetemi edző, a Minnesota Vikings támadókoordinátora lett Mike Tice alatt, 3 idény múlva Nick Saban hívására a Miami Dolphins támadókoordinátora lett, ahonnan 1 szezon után a St. Louis Rams vezetőedzője lett. A Greatest Show on Turf tagjai már leszálló ágban voltak, a védelemben nem volt elég tehetség, így az első 8-8-as szezon után jött egy 3-13, majd 2008-ban egy 0-4-es szezonkezdet után kirúgták. A kövektkező szezont Jim Schwartz hívására Detroitban kezdte mint támadókoordinátor, Schwartz kirúgásával ő is távozni kényszerült, a Dallas Cowboys passing game coordinatora lett, majd egy évvel később elő is léptették támadókoordinátorrá. Az utóbbi évek Cowboys támadósorát látva nem csoda, hogy újra felmerült a neve vezetőedzőként. Érdekesség, hogy van némi hollywoodi kötődése is, ugyanis a felesége a színesz James Caviezel (Monte Cristo grófja, A passió, Déja vu) sógornője.

Josh McDaniels: 41 éves, jelenleg a New England Patriots támadókoordinátora, édesapja Thom McDaniels az egyik leghíresebb középiskolai vezetőedző volt Ohio államban, 1997-ben a USA Today az Év Középiskolai Vezetőedzőjének választotta. Josh öccse Ben jelenleg a Chicago Bears edzői stábjának tagja. Josh 2001-08 között dolgozott először Bill Belichick alatt, ’06-ban nevezték ki OC-nek azaz ő hívta a rekordhalmozó, veretlen alapszakasszal záró 2007-es Patriots játékait, majd rá egy évre Brady sérülése miatt Matt Cassel-lel hozott össze egy 11-5-ös alapszakaszt. Ezek után elnyerte a Denver Broncos vezetőedzői posztját, ahol összeveszett Jay Cutlerrel, így az ifjú irányítót Chicagoba cserélték. Eleinte úgy tűnt, hogy McDanielsnek lesz igaza, hiszen első hat meccsét megnyerte vezetőedzőként, utána viszont a következő 22-ből mindösszesen 5-öt így 2010-ben szezon közben elbocsátották. Ezután egy évig a St. Louis Rams támadókoordinátora volt, majd 2012-től újra a Patriots támadókoordinátora. Játékosként a John Carroll egyetemre járt, ahol WR-t képeztek belőle, ugyanis az eredendően irányító McDanielst kiszorította a jelenlegi Patriots player personnel igazgató, Nick Caserio, továbbá csapattársa volt a korszakos linebacker London Fletcher, a Nevada egyetem korábbi vezetőedzője Brian Polian (jelenleg a Notre Dame ST koordinátora) és a Chargers general managere Tom Telesco is. Mióta visszatért a Patshez több csapat is hívta interjúra, ám nem mindegyik meghívásra mondott igent, elképzelhető, hogy tanult korábbi hibáiból és ezért bizonyos paramétereknek meg kell felelnie annak a csapatnak, ahol hajlandó munkát vállalni.

Matt Nagy: 39 éves, egykori legendás arena liga QB. Edzői pályafutását Andy Reid keze alatt kezdte gyakornokként a Philadelphia Eaglesnél 2008-ban, 2010-ben edzői asszisztens, egy évvel később pedig offensive quality control coach. 2013-ban Reiddel együtt költözött Kansas Citybe, ahol QB-edzőként számított rá az öreg rozmár. Doug Pederson vezetőedzői kinevezése után léptették elő támadókoordinátorrá 2016-ban. Érdekesség, hogy a Delaware egyetemen csapattársa volt a Chiefs jelenlegi general managere, Brett Veach.

Frank Reich: Az 54 éves Reich 14 évet húzott le az NFL-ben mint csereirányító. Edzői pályafutását Tony Dungy Indianapolis Coltsában kezdte, majd Ken Whisenhunt hívására elment WR-edzőnek Arizonába, Whisenhunttal együtt érkezett meg San Diegoba, ahol 1 év QB-edzősködés után kinevezték a Titans vezetőedzői székébe távozó Whisenhunt helyére támadókoordinátornak. 2 évig volt a Chargers OC-je, Whisenhunthoz képest kevésbé volt meggyőző a teljesítménye, különösen 2. évében. Az előző idénytől kezdve a Philadelphia Eagles támadókoordinátoraként dolgozik, Carson Wentz teljesítménye miatt lett újra népszerű főedzőjelölt. Passzorientált sémát futtat, szívesen támadja mélységben a pályát, számos unortodox felállást használ, amiből mismatchek alakulhatnak ki. Futójátéknál pedig előszeretettel használt misdirectiont. 2015-ben már volt vezetőedzői interjún a New York Jets csapatánál, legutóbb pedig a Buffalo Bills hallgatta meg.

Jim Schwartz: 51 éves, az NFL-lel 1993-ban a Bill Belichick vezette Cleveland Brownsnál került kapcsolatba, 3 évig dolgozott itt megfigyelőként, majd a Ravenshez került, ahol szintén 3 évig a külső linebackerek edzője volt. 1999-ben került a Tennessee Titanshez, 2001-től ő volt a csapat védőkoordinátora egészen 2008-ig, ekkor elvállalta az idényt 0-16-tal záró Detroit Lions vezetőedzői posztját. 3 év alatt rájátszás-csapatot épített Detroitban, azonban utána két negatív mérlegű szezon következett, amit sokan annak tudtak be, hogy Schwartz nem tudott fegyelmet tartani a számos nehéz természetű Lions-játékos között az öltözőben. Kirúgása után egy szezonig a Buffalo Bills védőkoordinátora lett, a Bills védelme a ligában 1. lett sackekben, 3. labdaszerzésék számában és a 4. legkevesebb pontot kapta. Ezen szezon végén lépett ki Doug Marrone a buffaloi szerződéséből és a helyét átvevő Rex Ryan nem tartott igényt Schwartz szolgálataira. Az előző szezontól a Philadelphia Eagles védőkoordinátora és itt is a korábbi állomáshelyein tapasztalt színvonalon végzi munkáját. Detroitban egy fiatal, nehéz személyiségekből álló öltözővel szemben bukott el mint relatíve tapasztalatlan head coach, lehet másodszorra már nem követné el ugyanazokat a hibákat és a munkájából látszik, hogy a védelemhez továbbra is ért. Schwartz összes eddigi állomáshelyén csapatainak védjegye volt a keménység, nem kizárt, hogy lesz olyan GM, aki pont ezt keresi. Őt is előszeretettel emlegetik a Giantsnél, elvégre védelmi filozófiája eléggé hasonlít Steve Spagnuoloéra.

Steve Wilks: 48 éves védelmi szakember, az NFL vérkeringésébe 2006-ban került be mint a Chicago Bears DB-edzője, 3 szezont töltött a maciknál, mielőtt kirúgták, volt chicagoi kollégája Ron Rivera hívására 2009-ben a San Diego Chargershez került, ahol szintén a secondaryvel foglalkozott. Riverát 2012-ben kinevezték a Carolina Panthers főedzőjévé, ide is vitte magával Wilkset, ahol szintén mint DB-edző számított rá. Sean McDermott Buffaloba távozása után léptettél elő védőkoordinátornak, elődjénél több blitzet hív, látszik is a Panthers védelmének számain.


Hozzászólások

több mint 3 éve
Empty! Ne b*sszál fel, hogy Fox nem fért bele ebbe a listába.
több mint 3 éve
Mikey 18
@empty taxi szerinted ki lenne a legjobb fit Cincinnatiben? úgy értem, ki az aki nem hódolna be nagyon Brownnak és ki tudná hozni a lehető legtöbbet a keretből?
több mint 3 éve
zsutu Cleveland Browns 1
Gregg Williams, mint Hue utód?
több mint 3 éve
Coolearie San Francisco 49ers 5 — . . .
Matt Nagy-nak van valami kötődése Magyarországhoz ?

több mint 3 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
Nem Nagyon 😊

Kicsit hiányolom Todd Washt a listáról
több mint 3 éve
Bazzani Detroit Lions Michigan Wolverines 39 — Axel Foley
Cooter nem lesz sehol HC. OC-nak is egyre rosszabb.

Viszont szerintem Schwartz második nekifutásra nagyon jó lesz. Én elvinném a Browns helyében.
Kb ugyanolyan szituba kerülne mint anno Detroitban amit egy darabig kurva jól oldott meg.

több mint 3 éve
Fox??