tüsi91

Chicago Bears

tüsi91
Lakhely
Csorna
Utoljára láttuk
2 hónapja
Regisztrált
több mint 16 éve
Fórum hozzászólások
11 021


Utolsó 10 fórum hozzászólás

több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Ezek a franciák partiban voltak dánokkal, finnekkel.
Ellenünk végig az volt az érzésem, hogy jobbak mint mi, de összességében egy gyönge csapat és simán verhetőek. Tegnapi meccs is teljesen xes volt.
És ez főleg azután érdekes nekem, hogy közünk nem volt pl a dánok ellen a meccshez.
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Igazából nekünk az h hosszabbitasos győzelem vagy vereség vagy sima vereség az egal. Osztrákokat így is úgyis meg kell verni.
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Nyerhető meccs... kicsit több bátorság, hit és meglehet.
Sonics
Ennél nagyobb esély nem lehet. Jobb a francia csapat, de nem jobb mint pl az a kazah akiket vertunk anno Pesten.
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Jó volt ez a Pécsi szakasz.
Nomac
több mint jó, ez a Mur de Huy hoszabb durvább verziója volt
És külön öröm, hogy Dina Marci hozott egy top10-et
zacknorb
7 perces összefoglalót láttam, de ez tulajdonképpen egy tavaszi egy naposak beillő szakasz volt. Le a kalappal a szervezők előtt. Remélem jövőre is találnak egy hasonlo befutot plusz gondolom lesz Kékes is.

Szerkesztette: tüsi91
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Nem követem az NHL-t, akik itt vannak kanadaiak ők milyen játékerőt képviselnek? Csak mert így 14 perc alatt elég kultúráltan játszunk és még támadásokig is eljutunk.
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Mai az már angol nyelven lesz a net+-on?
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Linket pls.
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Gamepasson lesz?
Regelve vagyok csak előfizetés nincs.
Van lehetőség draftra előfizetni?
tüsi91
Igen, a Net4+-ra

 support.nflgamepass.com/hc/en-gb/articles/10747536094866-Watching-the-2023-NFL-Draft
r.baggio
S ez angol átvett? Vagy magyar?
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Gamepasson lesz?
Regelve vagyok csak előfizetés nincs.
Van lehetőség draftra előfizetni?
több mint 1 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Van olyan oldal, ahol a 2023-as draft lényegesebb jelentkezőinek RAS értéke össze van gyűjtve?

Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 6 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Falcons meccs után írta még Jimmy, hogy ha képekkel kellene illusztrálni, hogy mitől rossz egy irányító, akkor Glennon nagyon sok passza benn lenne. Na én most csak 1 playt elemzek ki szegényes tudásommal. A képekért elnézést, youtube videóból print screeneltem ki őket. (majd ráfekszek a technika csiszolására).
A kiválasztott play az első játék, amivel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Nézzük:


Első blikkre ez egy egyértelmű futójátéknak tűnik. Nincs szélen elkapó, a kép tetején Bellamy, alatta Miller, mint elkapók, legalul Wright, Sims pedig Massie mellett, mint 6. falember.


Cselesek vagyunk, mert ez egy play-action játék. Bellamy (zöld karika) egyenesen előre fut a bal hashmark mellett, Wright (kék) ugyanezt teszi a jobb hashmark mentén. Miller (sárga) kilép balra a flat zónába, tőle nagyon messze a védő, Howard a play action játék egyik fő alanya pedig fut középen egy rövid spot routetot. 5 emberes pass rush, a passz protekció balra tolódik, Whitehair besegít a két guardnak, Sims pedig felveszi Matthewst az edgen. Jól látható, hogy Glennon első olvasása a mély útvonalat futó Bellamy, akit szorosan felvesz az egyik safety (nevet nem tudok), s van egy single high safety még hátul. Wrightra is elég jól tapadnak. Miller, ahogy említettem teljesen őrizetlen.


Nézzük tovább hogyan alakul a játék, pár tizedmásodperc elteltével. A mélységi útvonalat futó Bellamy és Wright ellen jól védekezik a Packers 3 védője. Martinez tapad Howardra (lila), Miller még mindig seggüresen balra. Érkezik egy késleltetett blitz a Packers egyik ILB-jétől Jake Ryantől (világoskék). A zseb aránylag tiszta, de Ryanre nincs blokkoló. Glennon még mindig a mélységi útvonalat futó elkapókat pásztázza. A checkdown király Glennon, ha most lemond a mindenáron nagy játéktól és el tud szakadni az első olvasástól, akkor egy egyszerű passzal a vonal mellé minimum first downért megtalálja Millert. Vész opciónak Howard bal vállára dobott passzal hoz pár yardot. Érdemes megnézni, hogy a 2. és 3. képen gyakorlatilag ugyanott áll Glennon.Újfent eltelt pár tizedmásodperc. Körülbelül ez az a pillanat, amikor Glennon észreveszi a közeledő Ryant (kék), s a flat zónába kilépő Miller felé néz, feladva a játékra felrajzolt és már jóval korábban egyértelműen levédekezett elsőszámú célpontját. Howard levédekezve, Simset megveri Matthews. Utóbbiról Glennonnan halvány fogalma sincs. Glennon próbál egy pánikszerű dobást elindítani Miller felé, hogy Ryan érkezését követően valamit kicsikarjon, de ezzel az amúgy is elrontott játékát csak tovább tetőzi. Az eredmény fumble.A következő kép nagyjából az előző kép idejében vagy még később készült. Jól látható, hogy Glennon még mindig le van ragadva a mélyútvonalakat futó elkapókra, holott a zseb kezd összeomlani.


Matthews szinte már odaért, amikor Glennon a közeledő Ryantől megrémülve feladja az első olvasást és Miller felé néz.


Összefoglalva Mike Glennon megmutatta ebben az egy játékban, hogy miért is borzalmas irányító. A katasztrófa már a snap előtti olvasásnál megkezdődött, mert fogalma sem volt a Sims vs Matthews párharcról. Aztán órákig bámulta az első számú célpontját, ahelyett, hogy továbbhaladt volna a folyamaton, szoborként megállt a 15-ös és a 16-os vonal között, későn reagálta le Ryan blitzét, s mivel nem olvasta, hogy Matthewst egy TE-nek kell feltartóztatni (illetve abszolút nem is érezte a nyomást az edgeről), így ahelyett, hogy az elrontott játékát letudta volna egy sackel, indított egy pánikdobást Miller felé, ami nem érhetett célba. Egy potenciális 10+ yardos passzjátékból az első támadójáték során eladta a labdát, amivel gyakorlatilag le is zárta a mérkőzést. Szerintem a többi turnoverre felesleges kitérni. Lassú/rossz olvasás, lassú döntéshozás, átlagon aluli kar, botrányos pocket presence, nulla mobilitás. Ez Mike Glennon, a rossz irányító mintaképe.
több mint 6 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
A téli szabadságolásnak nagy előnye, hogy van idő sokszor neki kezdeni egy írásnak, sokszor kitörölni, majd megint nekikezdeni. Írtam egy 2018 mockot így december alkonyán, aminek olyan irgalmatlan sok értelme nincs, de én valahogy így csinálnám.

Tüsi: Ha én Bears GM volnék...

Nem számolok edzőkkel, mi egymással, csak azzal, hogy én miként próbálnám meg alakítani a Bears keretét, ha Ryan Pace helyében lennék. Nyilván az új edzői stáb, s elképzeléseik befolyásolják majd a teljes offseason tranzakciókat, de talán rávilágításnak jó lehet, hogy én hol érzem azt, hogy a lehetőségekhez mérten erősíteném a keretet, s hol érzem azt, hogy most hagynám a francba úgy ahogy van az adott pozíciót, mert máshova kell a pénz, illetve a draft pick. Természetesen Ryan Pace három offseasonját gorcső alá véve tudjuk, hogy ezekben a középkategóriás játékosokban bízik, s ad nekik 1+x éves szerződést, mint ahogy azt láttuk pl. Hicks, Freeman, s az idei mellélövések esetén. Ami biztos, hogy a védelemben nagyjából tudjuk ki alkalmatlan, ki mire képes. Mert a defense NFL szinten futballozott 2017-ben, néha egészen kiválóan, néha gyengén, de NFL szinten. Ezzel ellentétben a támadósorban játszók teljesítményét nagyban befolyásolta a QB mizéria. Glennon teljesen alkalmatlan kezdő irányítónak, Trubisky pedig egyenlőre tanulja a szakmát. S ha ez nem lett volna elég, akkor ott van Dowell Loggains, aki lehet jó QB edző, de botrány rossz playcaller. Sok mindenben meg volt kötve a keze a QB-k illetve a talent hiány miatt, de a játékosok részéről hasonlóan el lehet mondani, hogy az edzői munka csak hátráltatta őket. Ez a támadósor nem jó, de 12 meccsen az ellenfelek védelmi edzője röhögve zsebre vágta Loggainst. Valószínűleg Sims, Wheaton a tavaszi igazolások közül nem lettek volna sztárok máshol sem, de nehéz elképzelni, hogy ennyire 0 hozzáadott értékük legyen egy valamire való stábnál. Ettől függetlenül ár/érték arányban nagyon rossz igazolásokról van szó.

A draft prospectek közül neveket nem említenék. Egyrészt nagyon korán van hozzájuk, másrészt nem is ismerem őket.

Tüsi mock edzők nélkül/edzők előtt 2018

QB: Franchise QB?
Cut: Glennon

Kell valaki Trubisky mögé, aki látott már NFL mérkőzést élesben. Sanchez minden tekintetben megfelel a posztra.

2018: Trubisky, Sanchez

---

RB: Bud Spencer és Terrence Hill
Valljuk be őszintén, alkatilag erre születtek. Howard a nagydarab, nyugodtabb, Cohen meg a kisebb, izgága.
Remélhetőleg az új stáb megtalálja a módját, hogy miként használja Cohent, s hogyan adja a kezébe a labdát egészséges számban, akár futóként, akár elkapóként. Bármilyen poszton is használjuk kell valaki, aki számításba jöhet a backfielden, akár passzal is. Cunningham logikus opció lehet, hogy marad, de akár Charles Sims a Bucsból leválthatja. Az ő karrierjében többet láttam anno, de aki a WVU-ról érkezik a ligába támadóoldalon valahogy nem fut be karriert: Tavon Austin, Stedmon Bailey, Kevin White. Ha Cohenre kimondják, hogy inkább elkapó, akkor viszont kell még egy futó is.

2018: Howard, Cohen, Sims/Cunningham/valaki más

---

WR: Mindenki 1. számú
Cut: Wheaton, White

Meredith: RFA, nem első számú WR, de a pálya minden területén képes játszani. Méretei megvannak, kezei a tavalyi Titans meccset leszámítva megbízhatóak (akkor droppolt vagy 3-at, mint mindenki más persze), de a route futása és játék intelligenciája sokat fejlődött. Akár slotban, akár a pálya szélén lehet használni.

Wright: Nem fordulhat elő jövőre, hogy Trubisky első számú célpontja legyen. Viszont a pálya közepén bőven használható, főleg ha nem első számú célpontként kell funkcionálnia. A sebessége már nincs meg, ezt talán ésszel és rutinnal tudja kompenzálni. Valahogy őt egy tipikus New England elkapónak látom. A legfontosabb vele kapcsolatban, hogy egy WR mindenképpen maradjon, akivel Trubiskynek meg van az összhang.

White: Ezt a projektet el kell engedni. Nem nyersz a kirúgásán ugyan semmit, de egy jó csapat attól is jó, hogy túl lép a bustjain és nem próbálja meg évekig erőltetni. Előfordul az ilyen, nálunk messze jobb szervezeti egységek is lőttek már mellé a drafton. Nem is egyszer.

Wheaton: Megsérült, visszajött, megint megsérült és lehet folytatni, de még véletlenül sem próbáltuk arra használni, amiben elméletileg jó. Viszont ennyi pénzért nem maradhat.

Inman: Érdekes, mert én abszolút nem vagyok megelégedve az utóbbi 3-4 meccsével. Nem látom létszükségletnek, hogy itt legyen jövőre, azért szép lassan kiderült miért csúszott a Chargersnél a depth chart aljára. Hosszabbítanék vele, de csak emergency optionként, nem betonbiztos roster tag.

Bellamy: Érdekes, de ő az a játékos, akin látom, hogy fejlődött idén. Egyre jobban ráérez a zónák közötti területre, talán idén kevesebb droppolt labdája is volt (PFF szerint 2). ST-ben még mindig hasznos, és a DC alján elfér.

FA opciók:
Sammy Watkins: Egyrészt nem hinném, hogy a Rams elengedi, másrészt ő Devante Adams kaliberű pénzt fog kapni. Egy jó WR nem azt jelenti kizárólag, hogy elkap 1000+ yardot, hanem, hogy az ellenfél különös figyelmet szentel neki, amiből a többiek profitálhatnak. Én a Ramsnél ezt látom Watkinsban, hogy nincsenek csillogó statjai, de a jelenléte sokat dob az offensen. Hülyék lennének elengedni.

Paul Richardson: Bravúrosan jó kezei vannak, bravúrosan jó test-szem-kéz koordináció. Mindenféle routet fut a Seahawksban, szerintem ő az a játékos, akinek a karrierje még tartogat bőven pluszt és fejlődést, s egy olyan offenseben, ahol az irányító nem az életéért menekül kiteljesedhet. Lehet drágának tűnik, de én olyan 10 millió köré saccolom az évi átlagát, főleg Adams (Packers ) szerződését elnézve, de sokkal inkább potenciális célpontnak látom, mint Watkinst.

Marquise Lee: Kilépett Robinson és Hurns árnyékából idén, és korrekt szezont fut, mint 2-3. opció. Nem lenne ez egy szexy igazolás, nagyjából Wrighttal a skill setjük is hasonló.

John Brown: Ő inkább ez a Paul Richardson vonal, de igencsak használható elkapó, akinek jó szar szezonja van idén.

Draft mid round: Magas, méretileg missmatch szélső elkapó. Ala a fiatal Brandon Marshall. 2018-ban projekt játékos. A White fiaskó után nem hinném, hogy magasan mennénk elkapóért, sokkal inkább a tavalyi Ramst másolva középső körös WR a draftról, s a piacról a többit megoldani.

2018: Meredith, Wright, Richardson, Watkins/Inman/Lee/Brown, draft mid round, Bellamy

---

TE: OvisGronk

Shaheent el kell kezdeni úgy használni, mint egy elkapót, akár in-line TE, akár nem. A kezei jónak tűnnek, egy évvel rutinosabb lesz, talán egy kompetitív edzői stáb lesz mögötte és talán, de talán ő is tesz egy nagy lépést előre. A támadójáték szerves része kell, hogy legyen passzjátékban.
Sims szar, tényleg nem blokkol olyan jól, mint hittem, mellé még drága is. Viszont a TE piac nem hemzseg a jobbnál jobb fiatal titánoktól. Trey Burton az Eaglesből egy kiváló opció lenne lecserélni Simst, de sok csapat próbálja majd őt megszerezni. Éppen ezért tippre bedobok egy Luke Willson/Troy Niklas duót, akik nem tartoznak a krémhez, de a piszkos melót megcsinálják, s jóval olcsóbbak, mint Sims, s ugyanezt a teljesítményt fele ennyiért hozzák majd. Sims itt léte tényleg piacfüggő lesz, nagyjából április közepéig, de talán mondhatom azt, hogy a végső keretszűkítésig nincs is értelme kirúgni.

2018: Shaheen, Sims/Willson/Niklas, Brown

---

OL: Örökzöld
Cut: (Sitton), Grasu

Talán a tavalyi offseason volt az egyetlen az utóbbi 10 évből, mikor nem foglalkoztunk nagyon a támadófallal. De az idei nem az az év. Ahogy említettem feljebb, szerintem Sitton megy majd valamikor. Lehet csak draft után, lehet TC-ben próbáljuk majd elcserélni. Nem tudom. Ha megnézzük a jelenlegi Leno, Whitehair, Massie, Long sort, mindegyikük messze atletikusabb, mint Sitton. Én valószínűnek érzek egy olyan opciót, hogy a piacról hozunk egy centert, Whitehair pedig véglegesen eldöntve ki lesz guardnak mozgatva. Travis Swanson (DET), Corey Linsley (GB), Ryan Jensen (BAL), esetleg Spencer Long (WAS) bármelyikét eltudom képzeléni, bár Long sem igazán illik bele ebbe az elképzelésbe. Arra kíváncsi leszek, hogy megtartjuk-e ezt a ZB sémát majd, ez persze teljesen átírja majd az egészet. Hroniss Grasu esete lásd Kevin White. Azt azért elmondhatjuk, hoyg Ryan Pace első draftja nem sikerült jól. White, Grasu, Langford használhatatlanok. Goldman hit, Amos most egy picit jobb hatás, de 5. körös picket nézve nem panaszkodhatunk. A draftok, amire teljesen felkészült már jobban festenek.

Leno nálam ok, mint LOT. Minden meccsen verik 1-2, de nem több alkalommal. S besegítést nem igen kap. Aligha kétséges, hogy egy edge rusher nagyon kézenfekvőnek tűnik első körben, de mi van, ha úgy alakul a draft, hogy hoppon maradunk? Pacet ismerve ha úgy van, akkor megyünk felfelé a kiszemeltért. De ha úgy alakul egy támadófalembert is eltudok képzelni. Akár interior, akár tackle. S luxus nem luxus tavaly azért választottuk ki Trubiskyt, hogy a franchise irányítója legyen 10+ évig. Ehhez meg kell védeni. Massie nem hosszútávú projekt ez aligha vitás, mégha nem is hiszem, hogy 1 év múlva ilyenkor ne lenne rosteren. 1-2. kör egyike nálam OL.

2018: Leno-Whitehair-Swanson/Linsley/Jensen/S.Long-K.Long-Massie/draft 1-2. Backup: Kush, Morgan

---

DL: Beteljesülés vagy bukás

Goldmannel én egy hosszabbítást is lehetségesnek látok még a szezon kezdete előtt. Hicks nálam top 5 interior DL a ligában. A legfontosabb Jonathan Bullard lesz. Idén elmaradt a berobbanás, ami nem bíztató. Futás ellen jó playei vannak, bár ott is néha bántóan kiforgatják, néha viszont egyszerűen tökéletesen csúszik a játékkal, de az a dinamika, ami az egyetemen vagy a preseasonben jellemezte nincs meg. Az tiszta, hogy egy védőfalember esetén sok munka van, az is tiszta, hogy Bullard esetén a draftkor azt se tudtuk mit akarnak vele kezdeni. Ennél azért többre számítottam. Az is oké, hogy kellett rá súlyt pakolni, de nem látom, hogy ez jól sült volna el. Egy Henry Melton kalibert simán láttam benne, ami azért nem lenne/lett volna rossz, de egyenlőre inkább egy Ego Ferguson. Blehh. Az összes csapat szórja a DL pickeket a csapatba, aztán jó részük semmire sem viszi. Reméljük egy új edző alatt Bullard jövőre kezd kiteljesedni. Robertson-Harris ha lehet még inkább nyersebb, de pass rushban jobb, mint Bullard, a srácnak főleg a bullrush nagy erőssége, s elég pozitív az, hogy OLB-ből átképzett 3-4-es endként 1 év alatt vannak szép pillanatai. Mindketten egyenlőre backup kaliberű játékosok,de jelenleg főleg Robertson-Harrisben látom, hogy képes lehet nagy ugrásra. Jenkinsre nincs szükség, Unrein a jelenlegi rezsim embere mégha korrekt szezont futott. A legtöbb védőedző szeret magával hozni egy olyan DL embert, aki ismeri már, itt is várok egy ilyet, valamint drafton egy projektet. Nevet FA-re nem írok éppen ezért, kellene tudni ki lesz a DC és DL edző. Mindenesetre van egy top kaliber, s van egy nagyon jó fiatal, aki viszont nem passrusher, és két fiatal, akikből talán lehet valaki.

Contract extension: Goldman 4 év, 40M/20M
2018: Goldman, Hicks, Bullard, Robertson-Harris, FA, draft 4-5

---

OLB/edge rusher: Rebuild
Cut: Young, McPhee

Az alapkő Floyd személyében meg van, aki meghatározza az egységet. Young&McPhee duett ennyi volt. Ellenben Houstont évi 4-5 millióért edge rushernek vissza kell hozni. Erőből nagyon kevés OT-t nem tud megverni, s pass rusherből nem lehet elég. Acho nálam szintén visszajön. Backup kaliber, high karakter, kell ilyen is.

FA: Pace az elkapóknál lehet szakít az eddigi szemlélettel és nagyon kinyitja a bukszát. Itt szerintem marad az eddig járt út. S akkor pl Trent Murphy. ACL-ből jön vissza, 2016-ban 9 sackje volt, világ életben Kerrigan másodhegedűseként játszott. Mindent jól csinál, de igazán jól semmit. Egy olyan kaliber, akit mindenki megbecsül és kedvel, de lecserélné egy sztárra. Ha valakihez kellene hasonlítani, akkor a legendás Alex Brown és Israel Idonije szerelemgyereke ő. Bár ahogy ránézek a srácra Matt Slausonnak is köze lehet hozzá.

Draft: A sztár, aki akár az idei draft 1. körében is érkezhet. Reménykedek egy nagy QB runban az elején, s akkor talán Chubb lecsúszhat hozzánk. (Nem hiszem, de talán). Floyd az egyik oldalon a vékony, sebességből dolgozó ezermester, a másik oldalon Chubb. Középen Hicks. Jól nézne ki. Arden Key jó pass rusher lesz, de két ilyen pehelysúlyú srácot nem lehet feltenni egyszerre a pályára. De mivan akkor, ha mégis úgy alakul, hogy még az is lehet, hogy előfordulhat, hogy talán. Pace a BPA embere, de szerintem azzal ő is tisztában van, hogy a védelem alapja a front és a pass rush. Vélhetően ezért vannak a drafton a defensive backek magasról leszarva az első, második, harmadik körben.

2018: Floyd, Murphy, draft 1-2., Houston, Acho

---

ILB: Young boys
Cut: Freeman

Trevathan ennek az egységnek az alfája és omegája, pechre eddig mindkét szezonban voltak sérülései. Kwiatkoskinak vannak nagyon jó dolgai, Jones főleg futás ellen jó. A baj, hogy egyikük sincs Freeman szintjén. Jones nem is lesz, Kwiatkoskiban benne van a lehetőség. Bőven lehetne itt is mélyíteni a keretet, de mindenhova nem jut erőforrás. Jones szerintem megy, nem mondom, hogy kezdő kaliber, de néhány csapatnak vannak ILB needjei. Így ránézésre a Chiefsben szerintem ideális fit lenne a nem túl fiatal, de allround Derrick Johnson mellé. Szóval ha ez megtörténik, akkor ide jön valami kukázás egy Kelvin Sheppard kaliberű manus személyében, de talán itt is írhatom azt, hogy a DC vagy LB coach hoz majd valakit. Trevathan egészsége a kulcs, ha ő van, akkor rendben leszünk. Ettől függetlenül a drafton hátsó körökből jönnie kell egy projektnak.

2018: Trevathan, Kwiatkoski, FA, Timu, draft vége

---

CB: Döntések
Cut: Cooper

Két kezdő CB szerződése lejár. Van elég need máshol.
Fullerre mehet a tag, aztán majd jövőre elválik mi lesz vele. Én nálam 10-12 millió közt van az értéke, mert voltak olyan meccsei, amiken nem játszott jól, rengeteg potenciális INT-et dobott el, s egyszerűen nem olyan konzisztens, mint az elit cornerek. De belőlük van vagy 8-10? Nem szabad kiengedni a piacra.

Amukamarat nem szopatják halálra, aránylag megbízható is, de a legjobb meccsein is csak azt vesszük észre, hogy nem történik körülötte semmi. S a kérdés felmerül, hogy miért? Ennyire jó coveragban, hogy felé sem néznek? Vagy segít neki, hogy a jobb kezes irányítók a testhelyzetből fakadóan az „egyenes oldalra” néznek először, s többnyire Fuller játszik azon a felén a pályának? Egy 6. évét letaposó csávótól nem kapsz meglepetéseket már (mínusz Tim Jennings, de ő csak erősíti a szabályt). Amukamara nem lesz egy labda mágnes, sohasem volt eddig sem, nem lesz egy elit CB, de nála van az, hogy a pénzedért pontosan tudod mit kapsz. S ez a pénz olyan vészesen nem is sok, szóval ez az a poszt, amin nem változtatnék most. Nem hiszem, hogy ő máshol olyan kapós lenne.

De mivel Cooper lapát, ezért a piacon egy szélső CB-t azért keresnék, aki baj esetén (legyen az sérülés vagy formaingadozás) berakható. Cooper alapból nem volt rossz ötlet, de itt csak ég, amikor pályára kerül. Bashaud Breeland (WAS), Aaron Colvin (JAX) szintén ez az 5 milliós bérsáv tippem szerint, mindkettőjük előtt két vitathatatlanul jobb opció van jelenlegi csapatukban (Norman-Fuller, Bouye-Ramsey).
McManis ST miatt re-sign, Callahan RFA, de tud játszani. S a drafton középső körök valamelyikében valakire rábökni. A Deiondré Hall projektet én lassan elengedem.

2018: Fuller, Amukamara, Callahan (NCB), Breeland/Colvin/ valaki más, draft 4-5, LeBlanc, McManis

---

S: Lehetne jobb is, de…

Jacksonból talán az lesz, akire vágyunk. Amos PFF szupersztár – hol vagy Jimbóóó? De idén jobban játszott, mint eddig bármikor. Demps ott rohadjak meg, de maradjon, nem kell minden veteránt azonnal kirúgni. Lóvéba szerintem belefér, s Bushban én sokat nem látok egy valamirevaló gunneren kívül, a Deiondré Hall projektet lehet feléleszteném safetyben. Houston-Carson ST-be szépen beépült. Most nem nyúlnék ide.

2018: Amos, Jackson, Demps, Bush, Houston-Carson

---

ST: O’Donnellt puntolják el
K: Santos verekedjen meg a TC-ben valakivel.
P: O’Donnell borzalmas hangtimemal általában átrúgja a coveraget. Én pénzt nem áldoznék rá. Jöjjön 3 UDFA aztán verekedjen meg a posztért. Amúgy is pontokat kell csinálni, nem a punter lábát leszakítani.
LS: ne hibázzon. S hogy ezt a faszit Patrick Scalesnek vagy Andrew DePaolának hívják. Na ez az ami nem érdekel.

2018: K - Santos, P - U(D)FA, LS: Scales/DePaola

---

Összegezve
Cap space 46,7 millió (info Spotrac, prognosztizált salary cap: 176 M+ rollover)

Cut:
QB Mike Glennon
OLB Pernell McPhee
OLB Willie Young
ILB Jarrell Freeman
CB Marcus Cooper
WR Kevin White
WR Markus Wheaton
C Hroniss Grasu

Cap space: 84 millió

Re-sign
CB Kyle Fuller – franchise tag : 15 millió
CB Prince Amukamara – 3 év / 21 millió / 11 garantált (2018 full garantált 8 millió)
WR Kendall Wright – 3 év / 18 millió / 10 garantált (2018 full garantált 7 millió)
OLB Lamarr Houston – 2 év / 7 millió / 3 garantált (2018: 4 millió, 2,33 garantált)
QB Mark Sanchez – 2 év / 5 millió / 2 garantált (2018: 2,5 millió, 1 garantált)
WR Dontrelle Inman – 1 év / 2 millió / 0 garantált
OLB Sam Acho – 1 év / 1 millió / 0 garantált
WR Josh Bellamy – 1 év / 1 millió / 0 garantált
RB Benny Cunningham – 1 év / 1 millió / 0 garantált
K Cairo Santos – 1 év / 1,5 millió / 0 garantált
CB Sherrick McManis – 1 év / 1,25 millió / 0 garantált
TE Zach Miller – 1 év / 1 millió / 0,33 garantált. – Nagyon remélem, hogy a franchise nem hagyja magára a faszit.

Contract extension
DL Eddie Goldman – 4 év / 40 millió / 20 garantált (2018: rookie contract + 5 millió roster bonus a szerződésből, cap hit: 7 millió)

RFA:
Bryce Callahan CB – második körös tender ~ 3 millió
Cam Meredith WR – második körös tender ~ 3millió

FA sign:
Paul Richardson WR (SEA) – 4 év / 40 millió / 18 garantált (2018 full garantált 8 millió)
Jaron Brown WR (ARI) – 2 év / 12 millió / 6,5 garantált (2018 full garantált 6,5 millió, 5,5 garantált)
Charles Sims RB (TB) – 1 év / 1,75 millió / 1 garantált
Troy Niklas TE (ARI) – 2 év / 4 millió / 1,25 garantált (2018: 1,75 millió, 0,625 garantált)
Travis Swanson C (DET) – 3 év / 18 millió / 10 garantált (2018 full garantált 6 millió)
Trent Murphy OLB (WAS) – 3 év / 16 millió / 8 garantált (2018 full garantált 5,5 millió)
Aaron Colvin CB (JAX) – 1 év / 5 millió / 3 garantált
+ DL ~ 1,5 millió
+ ILB ~ 1 millió
Draft pool ~ 5 millió

Cap Space: - 10 millió

S ekkor jöhetne a Sitton cut, talán SIms cut, meg Stein majd úgy ügyeskedik a számokkal, hogy valahogyan lesz 6-8 millió még pluszba.

Not re-sign:
DL Mitch Unrein
DL John Jenkins
ILB Christian Jones
OL Tom Compton
OL Bradley Sowell
K Mike Nugent
P Pat O'Donnell


Talán el lehet mondani, hogy ez egy tipikus Ryan Pace offseason lenne. Kvázi egy top igazolással, s mellé a szokásos 1+x éves meglátjuk igazolásokkal. Abban teljesen egyetértek én is, hogy egy csapat elsősorban a draftokról épül. S egy ideális csapatban a fluktuáció úgy működik, hogy a rookie nem feltétlenül kezd, ha csak tényleg nem akkora király, s ahogy a rookie szerződések kifutnak a következő fiatal a helyükre lép. Az igazán fontos franchise playereket meg kell tartani, a többiek mehetnek, főleg ha ott van mögöttük a fiatal csikó. Ez persze csak idill, de valahogy erre kellene törekedni, az FA piacon pedig a hiányzó láncszemeket kipótolni. Ehhez viszont konstansan jól kell draftolni, ami a Bearsről mondjuk 2007 és 2015 között nem igen mondható el. Az eredményt látjuk.

Szerkesztette: tüsi91
több mint 8 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
amugy nem értem. ugyanaz a stílusa mint Raikönnennek, a F1es mégis hatalmas közönségkedvenc, míg Cutler nagyon nem az.
braxa88
Raikönnen alkoholista és Popovich szintű interjúkat adott még anno, Cutlerre ha jól tudom ezek nem igazak.
Sixo
OFF:
Cutlernak anno volt az ESPN Chicagon valami rádiós beszélgetése. Baromi jó arc a csávó én jókat röhögtem rajta és a fanyar humorán. A másik, hogy sose értettem miért ítélik el amiatt, mert egy TD után nem sprintel 80 métert, meg nem csapkodja a levegőt állandóan örömében. Azt hiszem viszont legjobban az NFC döntő ártott a megítélésének, amit sajnos Magyarországon is úgy kommunikálták, hogy nem jött vissza. Pedig feketén-fehéren el lett mondva, hogy Lovie nem engedte. S a röhej az, hogy Ben Roethlisberger ugyanazt a sérülést szenvedte el idén a közölt diagnózisok alapján, mint Jay 4 éve. Big Ben, aki a legkeményebb QB-ként van számon tartva. S senkinek egy büdös szava nem volt.... Emellett azért Cutler is játszott beszakadt ágyékkal, beszakadt combhajlítóval, zúzódott bordával meg ilyenekkel, meg amúgy is éveken át laposra verték minden meccsen s egy kurva szava nem volt. Jah de igen, egyszer ordibált Jamarcus Webbel, aki miatt back to back play sackelték. Az taplóság volt és bocsánatot kellett kérnie. Mikor Manning ordított a 10 évig a seggét elsőrangúan védő Saturday-jel az leaderség volt... S még annyit, hogy irányítót én nem láttam úgy védőt seggre fejelni, mint Cutler tette nem egyszer már. Sok minden miatt lehet ekézni a csávót én aláírom, de erősen torz kép alakult ki róla sajnos.

Szerkesztette: tüsi91
több mint 8 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Hagyományosan január elején megírom aktuális szezonértékelőmet játékosokkal kapcsolatban. Hagyományosan január elején, mert a Chicago Bears ezúttal sem nyerte meg az NFC Northot, ezúttal sem ért el Wild Card helyet, azaz ezúttal is lemaradt a playoffról. Zsinórban 5. esztendeje. 2012-es szezon óta írom ezt az összegzést, nézzük az elmúlt években kiket láttam a legjobbnak és kik okoztak csalódást. Egy kis emlékeztető:

Season MVP: Tim Jennings (2012), Matt Forte (2013, 2014)
Offense MVP: Brandon Marshall (2012), Alshon Jeffery (2013), Martellus Bennett (2014)
Offense csalódás: Jay Cutler (2012), Michael Bush (2013), Jermon Bushrod (2014)
Offense meglepetés: Lance Louis (2012), Jordan Mills (2013), Michael Ola (2014)
Defense MVP: Charles Tillman (2012), Tim Jennings (2013), Stephen Paea (2014)
Defense csalódás: Brian Urlacher (2012), Shea McClellin (2013), Tim Jennings (2014)
Defense meglepetés: Corey Wootton (2012), Lance Briggs (2013), Willie Young (2014)
Speciel Team MVP: Adam Podlesh (2012), Robbie Gould (2013), Marc Mariani (2014)

S jöjjön a 2015-ös szezon:

Season MVP
Jay Cutler QB, Vanderbilt
15 meccs, 64,4% pontosság (311/483), 3659 yard (243,9 yard/mecc), 21 TD, 11 INT, 5 elvesztett fumble, 92,3 QB rating, 3 GW drive, 201 futott yard (5,3 yard/carry), 1 TD, 16 first down

Jay Cutler talán legjobb Bearses idényét hagytuk magunk mögött az elmúlt hétvégén. A számai nem túl szexiek ugyan, de az összkép jó. Egészen az utolsó meccsig nem játszott 2 vagy több INT-es meccset (kezdő QB-k közül az egyetlen volt). Nem lett jobb a mechanikája, de a rossz döntéseit sikerült limitálnia. A szezon jó részében nélkülöznie kellett fő célpontjait, de ismét láthattuk azt, amit korábban, hogy Cutlernek hamar sikerül bizalmi állapotot kiépíteni csere kaliberű játékosokkal. Idén ezek Zach Miller és Marc Mariani voltak. A támadófal a valóságban nem, számok alapján jól nézett ki, s ez Cutler zsebbiztonságának és menekülési készségének volt elsősorban köszönhető. Rengeteg drivet tartott életben improvizációval. Red Zoneban kijött azért, hogy neki sohasem volt erénye a hajszálpontos labdák adása, mindez kombinálva az elkapó sor sérüléseivel és az erőtlen futójátékkal a liga egyik leggyengébb RZ offenset adja. Minden évben kiakarják rúgatni, minden évben draftolni akarnak a helyére kezdő QB-t, de ezzel a teljesítménnyel azt hiszem, hogy az előttünk álló offseason nem erről fog szólni. Jay „Coachkiller” Cutler pedig egy újabb OC-t fogyasztott el minden bizonnyal…

S még egy adalék a harmadik downos statisztika: 64,5% (91/141), 1242 yard, 7 TD, 2 INT, 103,2 QB rating

Offense MVP
Matt Forte RB, Tulane
13 meccs, 898 futott yard, 4,1 yard/carry, 44 elkapás, 389 yard (1287 scrimmage yard), 7 TD (4 futott, 3 elkapott), 63 first down (46 futott, 17 elkapott)

Nehéz volt bárkit megnevezni erre címre, mert nagyon extrát senki sem nyújtott a támadósorból. Fortenak is voltak ennél bőven jobb szezonjai, de egy erős közepes szintet mindig tudott hozni, s a konzisztencia egy olyan tulajdonság, amely nagyon ritka Bears játékosnál. Picit ez olyan életmű díj is neki az elmúlt 8 évért. Mindent tud, amit egy RB-nek tudnia kell, kétségkívül Jerry Angelo legjobb választása volt. Az nem kérdés, hogy a Chicago Bearsnek egy jó Matt Fortera szüksége van. Robbanékonysága megkopott, aki nem hiszi nézze meg a Lions meccset külső futásoknál. Meg voltak a blokkok, egy kis kraft kellett volna, hogy lerázza a védőket. Ez már nincs meg. Ám azt hiszem, hogy Langforddal kiegészülve jó tandemet alkothatnának, mert Matt Forte az a játékos, aki nem csak a puszta sebességéből élt eddig sem. Kiváló játékos, méltán emlegethetik a nevét egy szinten Gale Sayersével.

Offense meglepetés
Zach Miller TE, Nebraska-Omaha
15 meccs, 34 elkapás, 439 yard, 5 TD, 17 first down

Erre a címre már többen voltak esélyesek (Langford, Mariani, Leno). Zach Miller a Chargers meccsen bemutatott 1 kezes elkapásáig a vele is csak többen vagyunk kategóriát képviselte. Onnantól azonban a legmegbízhatóbb célpontja volt Cutlernek, egy olyan játékos, aki 4 éven át nem is játszott főként sérülések miatt. Bár elmúlt 31 éves, de a szezon második fele alapján egyértelműen vissza kell igazolni, mert 2. számú TE-nek és vészcélpontnak megfelelő játékos.

Offense csalódás
Martellus Bennett TE, Texas A&M
11 meccs, 53 elkapás, 439 yard, 3 TD, 24 first down

Erre a „díjra” is többen ácsingóztak, hiszen nem mehetünk el szó nélkül Royal vesszőfutása és Grasu elképesztően gyenge teljesítménye mellett. Martellus „Martysaurus” Bennett egy tehetséges, ám végtelenül ostoba játékos és ember, aki cserben hagyta a csapatát azokon a meccseken, amelyeken hiányoztak az elkapóink. A stáb véleménye egyértelmű róla, ha valaki ad érte egy hátsó körös picket (nagyon, de nagyon maximum 5. kör szerintem) örülünk neki, ha nem, akkor kirúgják. Marshallt is szemrebbenés nélkül elpasszolták, hát még egy nem teljesítő, letojom stílusú, inkonzisztens, megbízhatatlan, TÚLFIZETETT tight endet. Nem véletlen, hogy az elmúlt 3 évben legalább 10 olyan INT született a felé menő labdából, ami miscommunication eredménye.

Defense MVP
Pernell McPhee OLB, Mississippi State
14 meccs, 53 tackle (42 solo, 11 assist), 6 sack, 9 tackle for loss, 1 FF, 1 INT, 3 PD, 1 blokkolt kick

Itt töprengtem tán legtöbbet, hogy a McPhee, Young, Goldman 3-asból ki legyen. McPhee dominánsan kezdte a szezont, messze a legjobb védő volt az első 8 hétben, aztán a sérülése nagyon visszavetette. Szerencsére ezzel egyidejűleg a Young-Houston páros lendült bele. 33 pressure az idei termése a sackek mellett, amivel a 4. a ligában, 18 QB hit a legjobb. Ha egészséges akkor az egyik legjobb 3-4-es pass rusher a ligában. Erős, méretéhez képest fürge is, futás ellen szintén kiváló.
Young előtt le a kalappal, brutális sérülésből jött vissza és a szezon második felében kiválóan teljesített.

Defense meglepetés
Eddie Goldman NT, Florida State
15 meccs, 22 tackle (16 solo, 6 assist), 5 tackle for loss, 4,5 sack, 1 blokkolt rúgás

A védelemből többen is túlteljesítették az egyébként nem túl magas elvárásokat, így pl. Houston, Young, Callahan, Porter, Amos. Ami miatt még is Goldman lett a választottam az az a fejlődési tendencia, amit ő a szezon folyamán bemutatott. Rotációs játékosnak tervezték idénre, ám a sérülések miatt standard kezdő lett. A szezon elején nem is jelentett nagy problémát a semlegesítése az ellenfél támadófalának, bár pass rushban már ekkor is meg-megvillantotta tehetségét. A szezon második felében már futás ellen is jól dolgozott, méretei ellenére pedig jóval nagyobb nyomást képes generálni az irányítóra, mint várnánk. Nagyon kellemes meglepetés volt a játéka, s bizakodhatunk, hogy ez az edzői stáb ki is tudja használni a benne rejlő lehetőségeket. Rookie éve alapján megérte a 2. körös draft picket, bár nagyon fanyalogtunk miatta.

Defense csalódás
Christian Jones ILB, Florida State
15 meccs, 87 tackle (63 solo, 24 assist), 2 tackle for loss, 1 sack, 1 FR, 4 PD

Nehéz volt a döntés, hogy ő vagy Antrel Rolle volt-e a nagyobb csalódás. Jonest a szezon végére kiszorította John Timu, de teljesítményben még Jonathan Anderson is. Kiváló atléta, rossz futball játékos tipikus példája Jones, aki zónázásban, emberezésben egyszerűen haszna vehetetlen, esze semmi a játékhoz, s ez futás ellen is egyértelműen látszik. Rolle, ha egészséges és nem sikerül korrekt opciót hozni Amos mellé felőlem kezdhet, de Christian Jones egyértelműen nem.

Speciel Team MVP
Deonte Thompson WR/KR, Florida
7 meccs, 14 kick return/409 yard, 29,2 yard/return, (2 elkapás, 81 yard)

Szezon közben érkezett és életet lehelt a return játékba. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szezon második felére a blokkolás is összeállt, de Thompson a sebességével és irányváltásaival rászolgált arra, hogy most a következő év returnerének tartsák Chicagoban.
több mint 8 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Javában zajlik a rookie minicamp, kiegészülve tryoutosokkal, meg néhány veterán próbálkozóval. Az offseason érdemi része lezajlott, augusztusig nagyszerű esélyünk van a Superbowlra. Ez a csapat már Ryan Pace és John Fox csapata kristálytisztán. A támadóoldalról maradt Cutler, Jeffery, Long a kezdők közül, akik nem az ő embereik. (Miller, Leno so-so, de ők is tavaly lettek alapemberek). Védelemben ha Ego kezd, akkor ő a régi rezsim embere, Houston és Young maradtak még, akik sokat látnak pályát, illetve Fuller. Hosszabban lessük át ki az a 90, aki most a roster tagja.

QB: Cutler, Hoyer, Fales, Blanchard
Szerencsére nem sikerült projekt QB-t húzni, s Hoyer érkeztével a nyáron nem is kell olvasni a töménytelen hülyeséget a témával kapcsolatban. Hoyer remek backup, akinek ha ne adja úgy az Úr be kell állnia 3-4 meccsre, akkor nem végzi ki a csapatot. 30 éves, 8. szezonja, nagyjából még ennyi vissza is van neki a karrierjéből, elmegy még 3-4 helyre padozni évi két milliókért. Úgy gondolom kiváló élete van. Fales két év után is egy akkora projekt, hogy nem lehet QB2-nek nevezni a szezonra. Szerintem mindenképpen szükségünk lett volna ezek alapján egy hátsó körös QB-ra. Bár inkább nem kritizálom a srácot, mert egyrészt nem láttuk élesben, másrészt Enderle, meg LaFevour még a rostert sem élték meg. Ők is milyen remek választások voltak.

RB: Langford, Howard, Carey, Rodgers, Perry, Lasike
Langford és Howard más típusú futók, ez akár még jól is elsülhet. Howard egy jó buldózer, belső futásoknál hasznát vesszük majd, rövid szituknál végképp. Nem fog 80 yardos TD-ket hozni, de 1 extra yard minden futásnál benne van. Forte mellé kellett volna ilyen srácot hozni 5-6 éve. Túl jó kezei nincsenek, arra ott van Langford, akinek brutál dropjai is akadtak... Megfelelő tandem lehet ez közöttük, ha a támadófal is úgy gondolja. Rodgerst imádják Foxék, el nem tudom képzelni miért. A fürgesége már megkopott, ST-ben használhatatlan. Careyvel lesz nagy harcban a 3. RB spotért, akitől egész jó dolgokat láthattunk tavaly év vége felé. Idén húztak a drafton olyan srácokat, akik gyorsak, nagyok, meg ST-ben seggbedugnak mindenkit, de ha annyira még se, akkor Perry mint 4. RB és masszív ST ember rosteren lesz.

TE: Miller, Housler, Lee, Braunecker, Lucas, Sommers, Sinclair, Scruggs
Egy ilyen TE állománnyal én szezonnak nem vágnék neki, de sohasem voltam NFL GM. Miller talán egészséges marad, végül is pihent 2015 előtt 4 évet. Ő egy jó elkapó TE, Cutler bízik is benne, blokkolni semmit sem tud, de ha lesz 50-60 elkapása, 600 yardja, meg 5+ TD-je, akkor mindenki boldog. Ám mögötte ez mi a here? Nem véletlenül az összes valamire tán használható UDFA ide akart aláírni. Housler atletikus, ezzel minden jót elmondtam róla, mert annyira jó keze nincs, mint Millernek, cserébe blokkolni sem tud. Lee megye 2-ből jött lehet nagy ugrás volt neki az NFL, de mivel Bennett sérülése után le kellett igazolni eléje Houslert, így annyira nem vagyok bizakodó. Braunecker simán ott lehet a végelszámolásnál, Sommers szintén a megyei ligákból érkezik (UW Oshkosh). Lucas, meg Sinclair a tavalyi rotációba sem fért be, szóval ennyit erről. A minap meg Scruggsot átrakták DL-ből TE-nak. Nem tudom mi a tök az elképzelés, lehet próbálnak belőle egy masszívabb blokkoló embert faragni, dehát ez megint... Persze ettől még jók lehetünk.

WR: Jeffery, White, Royal, Wilson, Braverman, Mariani, Meredith, Bellamy, Thompson, Palmer, Peterson, Keaton
Ezt viszont egy nagyon mély egységnek látom. A tavalyi sztorit hagyjuk, én ilyet még nem láttam, hogy a 3 papíron legjobbod közül pályára is alig lépnek, oszt még Wilson is ledöglött a végére. Jeffery kimagasló No 1. target még ha néha ekézzük is, White kvázi rookie évétől is várhatunk jó dolgokat, a tehetség és potenciál meg van benne, nem beszélve a sebességről, hogy megnyújtsa a pályát. Wilson, mint 4. WR nálam bőven megteszi. Royal stílusú játékosért bő 5 éven keresztül epekedtünk, tavaly megkaptuk erre ez lett belőle. Láttuk játszani Denverben és San Diegoban, kérdés lesz-e ő még olyan, mint aki ott volt. Ha igen, akkor sokat tud segíteni a csapatnak. Mariani korrektül játszott helyette, de most jött Marianinál kétségkívül tehetségesebb és sokkal fiatalabb slot WR Braverman személyében. Tán ennek az 5 játékosnak a helye biztos, s akkor kérdés, hogy mennyit teszünk rosterra. Thompson jó KR, Meredith-t én nagyon csíptem és ő is csak tanulja a posztot, aztán marad még ugye Mariani. Bellamyt csak nem tesszük rosterre, ST-ben annyira nem jó, elkapónak végképp nem. Aranyos, lelkes srác szó se róla, de ezek a legjobb tulajdonságai. Peterson szintén kis suliból jön, valószínűleg egy PS helyet megcsíphet.

OL: Leno, Whitehair, Grasu, Long, Massie ; Larsen (G), Ramirez (C/G), Becton (T), Fabuluje (G/T), Wallace (T), Weaver (T), Buchholz (C/G), Kling (T), Edison (C), Bellard (T)
Slauson távoztával a kezdő 5-ös jól beazonosítható. A véleményeket már kifejtettük. Na de ez a depth? Most az interior még hagyján Larsennal és Ramirezzel, nem jó játékosok, de a Ducasse&Omameh duót túlszárnyalják. Az én kérdésem, hogy ki a tök lesz tackle, ha Leno vagy Massie kiesik? Long megint kimegy szélre? Hát az tavaly sem sült el oly remekül, gyorsan vissza is rakták belülre. Van Becton, tavaly végig rosteren volt, ezen kívül nem ismerjük. Fabuluje inkább guard, meg amúgy is eltiltott az elején. A többiekről sem tudunk semmit. Azért ez nem túl bizalomgerjesztő. Nem azt várom, hogy Joe Thomas várjon bevetésre, mint backup T, de jelenleg nem tudunk olyan embert felmutatni, aki 1 snapet is játszott volna már a ligában. Jeff Linkenbach jött amúgy tryoutra, ő sem jó játékos. Valószínűleg a keretszűkítések után érkezik majd valaki.

DL: Hicks, Goldman, Ferguson, Bullard, Unrein, Gaston, Washington, Sutton, Browner, Williams
Tavaly volt egy elképzelés a McDonald-Ratliff-Ferguson hármassal, ami nem valósult meg az asszonyverés-meghülyülés-IR dolgok okán. Goldman legalább játszott sokat, a vége egész jó lett. Jött Hicks, aki egy masszív játékos, de ő sem fog meccset nyerni, legalább az NFL kezdő szintet megüti. Bullard projekt, de lehet belőle nagyon jó játékos. Fergusonról nálam a játékhoz sokkal jobban értő egyén azt mondta, hogy szerinte egy megfelelő 2 down játékos, hiszek neki. Unrein Foxék embere. Ez 5, többi helyet meg lebunyózza a maradék. Roster szűkítések utáni játékost egyértelműen várok ide is.

OLB: McPhee, Floyd, Youg, Houston, Acho, Robertson-Harris
Asszondják, hogy midnenképpen akartak sebességet tenni a védelembe. Oké, elfogadom. Floyd 230-235 font környékén fog játszani. Na az úgy néz ki, hogy körülbelül Alshon Jeffery alkat. Felőlem lehet ennyi, de ha nem tudják base felállásoknál a pályára rakni, akkor elmehetnek a picsába. McPhee, Young és Houston jó játékosok ezt tudjuk, de mivel közülük kettő korábban védőfalember volt, McPhee meg szintén eléggé testes így nyilván a hátrányaik is egyértelműek. Robertson-Harrisnek pazar alkata van, 6-7 magas, 255 font, s olyan karjai vannak, mint egy 2 karú nigger polipnak. Kis egyetemről jön ő is, játszott mindenhol az UTEP-ban. Hosszú projekt ő, de PS-ből lehet lopnák. Acho sztem odafér rosterra. Foxék kedvelik, rendes figura, kell ilyen is.

ILB: Trevathan, Freeman, Kwiatkoski, Timu, Anderson, Jones, Barrow, Mason, Cherry
Két kezdő óriási előrelépés 2015 után, good job Mr. Pace. Kwiatkoski Trevathan, Timu Freeman cseréje. Ha 5 embert teszünk innen rosterra, akkor Anderson és Jones lemeccseli.

CB: Fuller, Porter, Hall, Callahan, McManis, Glenn, Bausby, Peterson, Calhoun
Én ilyen állománnyal nem mennék neki szezonnak, de ugye nem vagyok GM. Fuller is minimum rizikós, de Porter. Ő egy Zach Miller-féle sérülésmágnes, tavaly kihúzta (mondjuk a teljes TC-t kihagyta, meg az első 2 fordulót), nincs garancia, hogy idén is megteszi. Hall az első számú cseréjük: magas, nem gyors, de megfelelnek a paraméterei a mostani trendnek. Kérdés, hogy focizni mennyire tud NFL szinten. Sok akciót fog látni idén is már. Callahan szvsz megnyerte a nickel posztot. Mindenki Chris Harris-szel (Broncos CB) vonja párhuzamba, őt is Fox rakta be a csapatba, ő is UDFA volt, ő is nickelt játszott. Kívánom mindannyiunknak és főleg Callahannek, hogy ő is járja be ezt az utat. McManis megbecsült ST ember. Ők 5-en szvsz rosteren, hát a maradék helyekért megharcolnak. Sem Peterson, sem Calhoun nem reménytelen. Aminek én a legjobban drukkolok, hogy Jacoby Glenn befusson, s ezt a labdával is megtegye az end zoneba pl. a Lions ellen.

S: Amos, Jones-Quartey, Bush, Houston-Carson, Prosinski, Bolden, Hurst
Ha én NFL GM lennék...
Amos kezdő oké, jó lenne mellé egy Earl Thomas és mindenki happy. Van három tapasztalatlan fiatal, közülük még valaki kezdeni fog. Nem túl egészséges. Hurst viszlát. Bolden és Pros az ST-be jutásért vívott harccal foghat roster helyet.

K, P, LS: Gould, O'Donnell, Brewer (LS), Scales (LS)
Gouldnak adnak még egy évet. O'Donnell talán ok, Brewer meg elviszi a long snapper posztot.

-------
Összességében a TE, CB, S posztok brutálisan nagy kérdőjelek. Ebből még a tight end hagyján, meg a safety, de a cornerek a teljes szezont gallyra vághatják. Vannak pofás posztok is, mint pl. WR, LB, szerintem a DL, RB is megfelelő, nyilván lehetne jobb is, de korrekt. Támadófal minimum kérdéses, de az lenne meglepő, ha nem így lenne.
több mint 2 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Utolsó mérkőzés előtti offseason előretekintés

Izgalmas időszak elé nézünk még akkor is, ha vasárnap után 8 hónapig nem nézhetünk élőben Bears meccset. Viszont jön legalább egy vezetőedző váltás és titkon remélem, hogy a szervezetben is bekövetkezik személyi és struktúra változás is, mégha olybá tűnik, hogy meg kell elégedni egy HC váltással.
Bárki is érkezzen, mint HC a 2022-es évben sok mindent nem kell várni a csapattól. A szükséges rebuildet 1 évvel eltolták, s ezért az elpazarolt 2021-es szezonért senki nem fogja vállalni a felelősséget. Amennyiben Aaron Rodgersnek Green Bayben ez lenne az utolsó szezonja természetesen más lenne a helyzet. Akkor rögtön kinyílna a lehetőségek tárháza az NFC Northban.
Viszont azt tartom, hogy amennyiben a felső vezetésben semmi nem változik, akkor nem is kell várni itt semmit sem. Ha nem hozzáértő emberek irányítanak egy szervezetet, annak eredménye sem lesz. Nem lehet egy GM a „football guy” úgy, hogy az ő két főnöke inkább csak lelkes szurkoló, mint olyan, akinek van némi elképzelése arról hogyan kellene felépíteni egy sikeres futballszervezetet. De ez az elkövetkezendő hetek zenéje lesz.

Csináltam egy nagyon egyszerű roster analízist a 2022-es szezonra free agency és draft nélkül, legalábbis személyek megnevezését illetően. Azt ameddig nem tudjuk, hogy milyen átalakítások lesznek tán felesleges. Ami biztos sokat lendítene az egy jó edzői munka lenne, végtéren már láttunk ilyet 2018-ban, azelőtt meg talán 2010-ben. Hát igen ez az elmúlt évtized sem volt egy sikerkorszak a maga 3 darab pozitív szezonjával és 1 darab playoff győzelmével, s azóta az eltelt két év megint nem hozott semmit.
A visszaigazolásokat (2 komolyabb) és a visszatérő ERFA és RFA játékosokat már beleírom, ennyit csalok, még ha nyilván kronológiai sorrendben később fognak néhányan visszatérni. Töltelék játékosokat nem számolom, a lényeg, hogy szeretném megmutatni, hogy jelenleg véleményem szerint milyen is ez a roster, ami Ryan Pace 7. szezonja után marad.

QB
Szerződés alatt: Justin Fields, Nick Foles
----
FA: Andy Dalton

Alapjában véve én mint tudjátok nem vagyok Nick Foles párti. Az a bő 10 millió, ami a fizetése mellett van 2022-re minősít néhányakat a franchisen belül. De főleg az, hogy ebből több, mint 7 millió még 2022-re is garantált, tehát még kirúgni sem éri meg, hogy valaki olcsóbbat idehozz. Szóval Nick Foles marad és backup lesz 2022-ben, amivel egyébként bajom sincs. Viszont nem lehet minden évben 10 milliót odaadni egy tartalék irányítóért. Hosszútávon fel kell építeni valakit Fields mögé. Természetesen a draft muníció nem teszi nagyon lehetővé, hogy ezt idén elkezdjük. A maximum, amit ki lehet sajtolni ebből az annyi, hogy egy UDFA-t megpróbálunk kikupálni. Hát ha egy ilyen irányító temetőben majd rálelünk a következő Tony Romora…
Természetesen itt úgyis Justin Fieldsről fog szólni minden, de főleg a következő offseason, ami rendjén is van. Szarul lett menedzselve a rookie éve, de ezen itt nem kell meglepődni sem. Én szerettem volna többet látni belőle, s emiatt vagyok kissé csalódott a kihagyott meccsei miatt. Láttunk nagyon jó dolgokat, láttuk a potenciált, láttuk a zsenit is, de összességében inkább láttuk az újonc irányítót, aki ki-kijavítgatja a korábban elkövetett hibáit, de komplettan teljes egészében jól összerakott meccse talán csak a 49ers volt. Hibázott vastagon, amivel nincs is baj, lesz anyag a következő stábnak vele kapcsolatban, de rengeteget kell neki előlépni, ahhoz, hogy itt bármiről lehessen beszélni. A tehetsége megvan, a mentális ereje megvan ehhez szerencsére.

RB
Szerződés alatt: David Montgomery, Khalil Herbert
----
Cut: Tarik Cohen save: 2,25 M, dead money: 3,5 M
FA: Damien Williams

Cohen teljesen egyértelmű cut. A sérülés szívás, de ebben a sportágban benne van. Kétlem, hogy ő valaha a régi lesz már. Van két jó futó, s jelentős megtakarítással jár az elküldése. Ez no-brainernek tűnik. Sokat itt nem kell mondani. Van két jó játékosunk. Mögéjük kell majd valaki harmadik futó, de legfőképpen az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, hogy mind Monty, mind Herbert megfelelő labdát kapjanak. Nem bánnám, ha ez egy run first csapat lenne jövőre is egy megturbózott passzjátékkal. Az offense legjobb játékosa Montgomery, remélem hogy ezt a következő stáb tudni fogja majd.

WR
Szerződés alatt: Darnell Mooney, Dazz Newsome,
Re-sign: Jakeem Grant
-------
FA: Allen Robinson, Marquise Goodwin, Damiere Byrd

Teljesen egyértelműen prio pozíció. Robinson nem fog annyi pénzt kapni, amennyit kapott volna, ha elfogadja a Bears nyári ajánlatát. Ilyen a popszakma. A másik két srác teljesen feledhető kategória, még akkor is, ha Goodwinban látnám a jó mélységi célpontot még mindig. Illetve felmerül azon kérdés is, hogy az a Byrd, aki Cam Newtonnal elkapott 750 yardot, hogy lehet ennyire nem tényező itt. De ne feszegessük, ami elmúlt az elmúlt.
Grant azért jön vissza szerintem, mert egy jó gadget játékos. Aki megfelelő pillanatban előhúzva képes a nagy játékra és veszélyes returner. Alapozni nem lehet rá ettől függetlenül, de egy jó rendszerben lehet alkalmazni és a nüanszokat a magunk javára fordítani.
Ide nem keveset kell invesztálni, s mivel az irányítónk egy olyan srác, aki big play hunter és egy vertikális passzjátékra alapuló offensehez passzol, ezért nyílván elkapókat is így kell majd választani, méghozzá legalább 1-1 nevet a piacról és a draft elejéről.

TE
2022: Cole Kmet, Jesper Horsted
Re-sign: Jesse James
------
Retired: Jimmy Graham
FA: JP Holtz

Kmet számai elég jók 56/564, de én abszolút nem vagyok lenyűgözve. Nyilván a QB helyzet őt is befolyásolja, de a red zoneban nem tényező, sok drop, kevés nagy játék – sok 3&hosszúra elkapott checkdown stb. Még mindig nagyon fiatal, szóval fejldőni lehet és kell is. Viszont elég anyagunk van ahhoz róla, hogy egyértelmű legyen, hogy ő nem egy Kelce, Andrews stb kaliber. Jelenleg nem is egy fénykorában lévő Kyle Rudolph, akivel nagyon hasonló típus.
Horsted az a faszi, aki máig nem értem miért kap ennyire kevés lehetőséget. Blokkolni nem tud, de az mondjuk Graham karrierjére is jellemző volt aztán enélkül a skill nélkül is sikeresebb karriert rakott össze, mint a poszton megfordulók szinte mindegyike. Nem azt mondom félreértés ne essék, hogy Horsted egy Jimmy Graham kaliber, hanem azt, hogy ő egy jó kezű túlméretes elkapó, akit ha felengedtek a pályára, akkor észre is vétette magát pozitív irányban. S ha ezt esetleg nem 6-szor (!!!) tették volna meg a szezonban, akkor lehet, hogy nem 2 TD elkapás állna a neve mellett csak…
James nagyon olcsón visszajön szerintem. Semmi extra, de lehet használni blokkolni és passzjátékban is.

OT
Szerződés alatt: Teven Jenkins, Larry Borom, Lachavious Simmons
Re-sign: Elijah Wilkinson
----
Retired: Jason Peters
FA: Germain Ifedi

iOL
Szerződés alatt: OG Cody Whitehair, C Sam Mustipher (ERFA), OG Alex Bars (RFA)
Re-sign: James Daniels OG

Tackle poszton a két kezdő megvan még ha Jenkinsről sok tape nincs is, viszont nyilván az offense egyik fő pontja lesz a szezonban, hogy felépítsék kezdő NFL tacklenek. Hogy ez LOT-ot vagy ROT-ot jelent, az egy másik kérdés. Gyakorlatilag kapunk egy rookie tacklet jövőre kezdő potenciállal. Ellenben Borom abszolút a legkellemesebb meglepetése a szezonnak. Egyértelműen vannak hibái, de több nagyon jó mérkőzést tudhat magáénak, igaz némelyiket olyan szerény képességű srácok, mint például TJ Watt és Nick Bosa ellen.
Danielst beírtam, hogy visszaigazoljuk. Benne még bőven látom a fejlődési potenciált, s talán őt is eddig csak visszafogta itt a vezetőedző csoda támadósora. A legjobb támadófalemberünk idén és még mindig csak 24 éves. Évi 8-9 milliót megér, ha nem akarunk egy power sémát tolni a jövőben, mert abba a helyét nem látom. Jobb játékos, mint Whitehair, aki viszont a szerződése miatt mozdíthatatlan.
Mustipher nem NFL szintű center, erről felesleges is többet beszélni.
Ifedi amúgy még egy gondolatot megérne egyébként. Gondoljunk bármit róla, 2020-ban jól játszott jobb oldali guardként, s szerintem az ő igazi posztja belül van és nem tackleként. Mint olcsó backup nagyon jó megoldás lenne.

DL
Szerzdődés alatt: Angelo Blackson, Mario Edwards, Khyris Tonga
Re-signed: Bilal Nichols
----
FA: Akiem Hicks
Cut: Eddie Goldman – cap save: 6,7 M, dead money: 5,1 M

Ahhoz képest, hogy ezt tartottuk a szezon előtt a legerősebb posztnak, hát elég csalódás. Edwards és Nichols jelentősen visszaestek 2020-hoz képest impact játékokban. Goldman árnyéka a covid előtti játékosnak, aki volt. Az elég egyértelmű, hogy 11,8 milliót nem fog ezért kapni jövőre. Blackson és Tonga viszont nagyon szépen játszanak, előbbi egy remek depth igazolás, utóbbi egy remek draft pick 7. körben.
Hicks igen. Őt szívem szerint visszahoznám, mert okosan használva még mindig impact játékos. De 3 éve folyamatosan sérült és idén több különböző nyavalyával hagyott ki vagy 6-8 meccset. Nem tudom mi az ára a piacon, valahol 6-7 millióra saccolom. Örülnék ha visszajönne, de érzésem szerint és a nyilatkozatok alapján ennek a sztorinak vasárnap vége lesz. Alapozni sajnos nem lehet rá, s arra sem lehet bazírozni, hogy talán majd egészséges lesz 8 meccsen.
Nicholst beírtam visszaigazolásnak, mert egyrészt fiatal, másrészt 2020 nagyon combos idény volt, de nyilván ő sem egy impact játékos, inkább csak egy erős rotációs ember. Őt is 6-8 millió környékére saccolom, ennyit tán megér. Viszont az is egyértelmű, hogy ez a felhozatal így már elég vérszegény.

EDGE
Szerződés alatt: Khalil Mack, Robert Quinn, Trevis Gipson, Charles Snowden, Sam Kamara
----
FA: Bruce Irvin
Cut: Jeremiah Attaochu – cap save: 2,3 M, dead money: 0,8 M

A kérdés, hogy valamelyik top, de 30-on túli rushert megpróbálunk-e áruba bocsátani. Szezon előtt azt írtam, hogy Quinn-nek jó szezonja lesz, folyamatosan a karrierje egy jó-egy rossz mintát követ, de egy okos franchise nem tartja meg egy jó szezon után 2022-re. Egy ilyen után nyilván kirúgni nem lehet. Fiatalabbak azonban nem lesznek Mackkel, szóval fene tudja. Pénzügyileg sem lehet nagyon hozzájuk nyúlni ebben az offseasonben, ellenben 2023-ban már mozdíthatóak. Szóval szerintem maradnak és majd egy év múlva ilyenkor lehet arról beszélgetnünk, hogy hogyan tovább.
Gipson, mint harmadik rusher ok, ezért Attaochu felesleges. Ettől függetlenül én Gipsontól elsősorban a preseason meccsei és az első pár forduló után többet vártam. Gyakorlatilag mérkőzésekre eltűnt, ahol egy kósza pressure sem jött róla passrushban. S nagyon sokat lendítene a helyzeten, ha Snowden a redshirt év után és/vagy Kamara használható lenne 2022-ben.

ILB
Szerződés alatt: Roquan Smith, Caleb Johnson
----
FA: Alec Ogletree, Christian Jones
Cut: Danny Trevathan – post june 1 - cap save: 3,5 M, dead money 2022: 2,43 M, 2023: 6,5 M

Trevathan karrierjének vége, de ez a szerződés valami eszméletlen. Ogletree engem nem győzött meg, egy jó meccse volt a Vikings ellen itthon, de azon kívül nem tett hozzá semmit. Jones talán visszajöhet olcsón, de ő is 31 éves lesz. Hát ide is kell egy kezdő LB. Roquan szupersztár kaliber.

CB
Szerződés alatt: Jaylon Johnson, Kindle Vildor, Thomas Graham Jr., Duke Shelley
---
FA: Artie Burns, Xavier Crawford (RFA), Marqui Christian

Másik nagyon priós poszt. Burns ahogy írtam már , tényleg jól játszik. Benne látom egyébként a depth cornert. A fiatalok nyilván maradnak majd, de egyértelműen kell az erősítés, mind nickel cornerként, mind pedig a szélen. Rengetek kommunikációs hibát vétettünk idén hátul, elsősorban Vildor és a safetyk. Ebbe az egységbe elkelt volna a veterán jelenlét, de nem vagyok NFL GM. Az totál egyértelmű, hogy ide kell a piacon is pénzt beletenni, még ha nem is feltétlen szupersztárra kell itt szerintem gondolni, de egy stabil második cornerre mindenképpen. Jaylon azt bizonyította, hogy jobb, mint egy CB2, de azt még nem, hogy egyértelmű CB1.

SAF
Szerződés alatt: Eddie Jackson
Re-sign: DeAndre Houston-Carson
----
FA: Tashaun Gipson, Deon Bush

Jó lenne Jackson másik felére valaki végleges megoldást megtalálni, de vannak komolyabb prioritások. Gipson és Bush jó közelítéssel átlagos játékosok, de nem megbízhatóak. Houston-Carson az ST legjobb embere, és a pályán sincs elveszve, szóval őt mindenképpen visszahoznám. Ennek a posztnak is az évek óta - tulajdonképpen Amos távozása óta - toldozása, foltozása, egy éves stop-gap veteránokkal történő megoldása is mutatja, hogy az elmúlt években egyszerűen annyira kevés minőségi draft picket birtokoltunk, hogy ide 3 év alatt egyetlen húzás sem jutott.

ST
Szerződés alatt : Cairo Santos (PK)
Re-sign: Pat O’Donnell (P), Patrick Scales (LS)Via Spotrac, via Overthecap a 2022-es nyitó cap space jelen állapot szerint 44 millió. A cutokkal ez 58,5 millió, az RFA-ERFA visszaigazolások miatt és az egyszerűség kedvéért legyen 55 millió. Draft+szezon közbeni átigazolásokra maradjon 5 millió, szóval ~50 millióból kellene akkor gazdálkodnia az új rezsimnek. Alapjában véve ez sok, csak kurva sok helyre kellene játékost találni.

Ahogy írtam, minden bizonnyal kronológiai sorrendben előbb érkeznek majd máshonnak szabadügynökök, minthogy ezek a játékosok mindegyikre visszaigazoljon. De tételezzük fel, hogy így lenne, szóval egy összesítő áttekintés:

QB Justin Fields, Nick Foles
RB David Mongomery, Khalil Herbert
TE Cole Kmet, Jesse James, Jesper Horsted (RFA)
WR1:???
WR2: Darnell Mooney
WR3: ???, Jakeem Grant, Dazz Newsome
LT: Teven Jenkins, Elijah Wilkinson
LG Cody Whitehair
C: ???, Sam Mustipher (ERFA)
RG: James Daniels, Alex Bars (RFA)
RT: Larry Borom, Lachavious Simmons

DT Bilal Nichols, Mario Edwards
DT: Angelo Blackson, Khyris Tonga
Edge: Khalil Mack, Trevis Gipson, Charles Snowden
Edge: Robert Quinn, Sam Kamara
ILB: Roquan Smith, Caleb Johnson
ILB: ???,
CB: Jaylon Johnson, Thomas Graham
CB: ???, Kindle Vildor
NCB: ???, Duke Shelley
S: Eddie Jackson
S: ???, Deandre Houston-Carson
ST: Cairo Santos (PK), Pat O’Donnell (P), Patrick Scales (LS)

Összegezve akkor szerintem a teljesen egyértelmű needek a kezdőből, nem fontossági sorrendben:
WR1
WR3
U TE
C
DT
ILB2
CB
NCB
SAF


A 22-ből legalább 7 poszton nem tudsz NFL kezdő matériát felvonultatni, s finoman számoltam, de általánosságban elmondható, hogy egy poszt nincs a futót leszámítva, ahol azt mondanád, hogy nem férne el egy játékos. Sok problémám volt Pace-szel, de az egyik legnagyobb az a draft pickek folyamatos elherdálása. S ez tökéletesen megmutatkozik a roster jelen helyzetén és azon, hogy az olyan-amilyen kezdők mögött nem tudsz legalább fiatalokat sem felmutatni, mert a drafton nem volt muníció választani. Az is oké, hogy jobb egy szupersztár mint 3 közepes játékos, de akkor bökjünk rá arra, hogy Pace hány szupersztárt húzott a drafton. Szerintem 1-et, Roquant. S pont Pace az, aki saját magát heréli ki a draft pickek eltradelésével, ugyanis ő az az ember, akinek nagyon jó szeme van a talent megtalálásban a közép-hátsó körökben.
De visszakanyarodva az eredeti témára. Az általam prognosztizált visszaigazolások egy 15-20 milliót levesznek a rendelkezésre álló ~50 millióból, szóval marad 30-35 millió. Ez nem kevés pénz. És a szerződésekhez még hozzá lehet itt-ott nyúlni.
A drafton nincs első kör, nincs 4. kör, cserében két db 5. kör eleje a mienk. (Igen, adná magát egy letrade a ~40. pickről második körben extra 4. kör beszerzéséért). Viszont összesen megint 5 darab választással megyünk neki a draftnak. Amiből mindössze 2 darab lesz top100-on belül. Nagyon nem kell csodálkozni azon, hogy miért van a roster kiherélve.

Free Agency
Amire én számítok, hogy piacról hozunk:
- WR1
- CB2
- ILB2
- G/C vagy TE
- SAF
- depth DL

WR: nagyobb nevű WR, az persze már a mi balszerencsénk is, hogy Godwin és Gallup is a szezon végén szenvedett keresztszalagszakadást, s ott már kérdőjeles a visszatérés a szezon kezdetre. Ha már Allen Robinson párhuzam, akkor én DJ Charkot lehet megpróbálnám. Ő is sérülésből jön, még lehet drága sem lenne, de a potenciál bőven benne van. Akár egy 1 éves 10-12 milliós szerződéssel.
CB2: Lásd Ward a Chiefsből, Wallace a Billsből stb. Nagyjából egy 7-8 milliós játékosra tippelek. Kell egy veterán srác, és egy olyan srác, akit be tudsz tenni a kezdőbe szívfájdalom nélkül. Nem kell előszámú kalibernek sem lennie.
ILB2: Stop-gap megoldást Roquan mellé olcsón. Ha Kwiatot kirúgja a Raiders, márpedig szerintem megteszi, akkor az egy szuper megoldás lenne. Futás ellen óriási upgrade lenne Ogletreehez képest. Nem láttam játszani a Raidersben, de 2019-ben, amikor még itt volt coverageben sokat lépett előre.

S ezekmellé rengeteg irányban el lehet még indulni. Nem lepődnék meg azon sem, ha megpróbálnánk egy nagymértékű iOL beruházást legyen az center vagy guard. Ha Daniels nem jön vissza, akkor persze ez kb kötelező is lesz. De el lehet indulni egy olyan úton is, hogy jön egy elkapó TE az (OJ Howard, Engram, Njoku, Gesicki) négyesből Kmet mellé.
És az olcsó depth játékosok gyakorlatilag mindenhova, talán egy jobb rotációs DT még becsúszhatna, meg Jackson párjaként valaki olcsón. Feltételezem, hogy nem akarunk letolt gatyával a draftra menni safety poszton.

DRAFT
- WR
- CB
- OL
- minden más

WR azért, mert látjuk, hogy azon támadósorok, ahol van 3 potens WR – Cincy, Dallas pl – eléggé hasítanak, s feltételezem, hogy egy fiatalt fel kellene építeni No1-nek.

CB meg az előző oknál fogva, egy passz orientált ligában ha 1 jó cornered van az nem jó ötlet – lásd Chicago Bears 2021. Ha 2 jó cornered van az nem ideális – lásd Chicago Bears 2020. Ha három jó cornered van – lásd Chicago Bears 2018 -, akkor már lehet tervezgetni.
És akkor nem mondhatjuk minden bizonnyal el, hogy a keret rogyásig van tele tehetségekkel, s ha csak abba gondolunk, hogy Whitehair teljesítménye milyen, akkor nem elvetélt gondolat esetleg az idei drafton benevezni egy projekt játékosra, aki 2023-ban átveheti a helyét.
Rengeteg a „ha” meg a feltételezés, az biztos. Ezekre adni nem lehet. 3 embert tudok megnevezni ebből a csapatból nyugodt szívvel, akik magas szinten fognak 2022-ben teljesíteni (sérülések lehetnek persze): David Montgomery, Khalil Mack, Roquan Smith. Ez kevés. A többiekben ott a „ha”.

Természetesen a januári változások jelentősen befolyásolhatják az offseason politikát, de a needek attól még needek maradnak. Maximum ahhoz jutunk majd közelebb, hogy az új stáb, esetleg új GM honnan érkezik, milyen kultúrában dolgozott eddig, stb.

2022 nálam még a türelem éve, de egy játékos távozására vagyunk tényleg attól, hogy ebben a csoportban kiélezett verseny legyen a győzelemért. Ha ez adná az Úr, hogy már idén megtörténne, akkor viszont ennek a keretnek készen kell állnia arra, hogy már 2022-ben nyerjen. A Vikingstól nem vagyunk szerintem messze lemaradva, s talán még a Lions előtt vagyunk, de lássuk be ez a keret az NFC elejétől rendkívül messze van.
több mint 8 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
A hét folyamán összeírtam, hogy jelenleg hogy néz ki a roster. Pénz van még 20 millió felett, ebből is látszik, hogy 2017-re átfogunk vinni 10-12 millió környékén. A maradék időben 5-6 veterán minimumos vagy ahhoz közeli Sam Acho kaliberű játékost várok még, hogy picit feltöltsék a rostert. Vannak posztok ahova rá is férne.

QB: Cutler, Fales, Blanchard
Én sem vagyok híve, hogy húzunk középső körökben egy irányítót, aztán majd jól felépítjük. Ha QB-t akartak volna, akkor tavaly le kellett volna rendezni, berakni JC helyére aztán 2 kegyelmi év után a gázra lépni. Most nehéz elképzelni, hogy ne Cutler legyen a QB még 2017-ben is. Vannak olyan needek, ahol a draftolt játékos pályára is lépne. 2016&2017 eredmény kell. Ennyi. Ha nincs, 2018-ban egy új edzői stábbal, (új GM-mel), új top prospect QB-val kell indulni. Addig Cutler, s nem azzal kell foglalkozni, hogy ki van mögötte, hanem a csapatot kell tuningolni. Az idei évet még el lehet adni, ha nem sikerül ebben biztos vagyok. Trestman féle összeomlásra én nem számítok. Ettől függetlenül félek egy 2-3. körös QB picktől. Megérteném, csak szerintem nincs értelme a roster jelenlegi állapota szerint. Az első 3 körben kezdő játékosokat kell hozni, de minimum olyanokat, akik már most hozzátudnak tenni. Ennyi. Falesről nem tudunk semmit, szóval mindenki készítse magát a QB pickre viszonylag magasan.

RB: Langford, Carey, Rodgers, Perry, Lasike
Forte témáról sokan leírták a véleményüket, én is. Ide is jön majd valaki, szintén félek attól, hogy magasan. Rosszul lett managelve ez a poszt ez elég egyértelmű, azzal, hogy Andersont nem érdekelte a franchise. Ha annyira töretlen lenne a bizalom Langford felé, akkor nem akartak volna mellé/elé futót hozni. Szerintem ilyen egyszerű ez a történet, a marha jó kérdés, hogy akkor Matt Forte miért nem lett volna jó minimum 1, de inkább 2 évig. Félre értések elkerülése végett, ha kihúznánk a saját Jeremy Hillünket, az nagyszerű lenne, de olyan luxus, amit jelen helyzetében a franchise szerintem nem engedhet meg magának.

TE: Miller, Hausler, Lee, Sinclair, Lucas
Szintén ugyanaz, mint az előzőek. Egy jó TE sokat ér. Egy jó védőfalember, egy jó cornerback, egy támadófalamber sokkal többet. Lehet korán TE-t húzni, egy olyan csapatba, amely megengedheti magának. Martellusnak mennie kellett, nem vagyok ellene. Én annak vagyok ellene, hogy magasan picket feccöljünk valakibe. Márpedig Miller ki tudja egészséges lesz-e. Hausler olyan srác, aki rostert érhet, de nem több egy 3. számú TE-nél és ST playernél. Leeről szintén nem tudunk semmit. Valamit láttak benne, ha draft picket adtak érte, lehet ez a valami ki sem jön sohasem. Jön ide ember draftról kérdés mikor. 4. körtől lefelé teljesen okés, de előtte nem.

WR: Jeffery, White, Royal, Mariani, Wilson, Bellamy, Meredith, Palmer
2015 elég szarul nézett ki, de talán még egy év nem lesz, amikor a depth chart első 4 emberéből általában 2-en, vagy még annyian sem játszanak. White-t még nem láttuk, de egyenlőre meg kell adni a bizalmat, hogy jó lesz. Royal nagyobb kérdés, de talán ő is egészséges lesz. Wilson, Mariani ideális cserék, Bellamy only ST ember, Meredith meg nagyon nyers, de benne talán van valami. Draft nagyon hátsó köreiből, ha valakibe beleszeretnek jöhet játékos (s elsősorban olyan, aki visszahordásoknál számba vehető), de kb. ennyi. Ami érdekes lehet, hogy Deonte Thompsont fogjuk-e marasztalni, mint visszahordó.

OL: Leno, Slauson, Grasu, Long, Massie, Fabuluje, Becton, Wallace, Weaver, Edison
Van most egy kikiáltott kezdő ötös. Mindenki döntse el, hogy ez milyen minőségű. Mögöttük csupa olyan srác, akik nem többek camp bodyknál, tán Fabulujéból lesz egy backup, de a depthet muszáj bővíteni. Ezt lehet úgy, hogy magasan hozunk egy OT-t, aki játszhat Leno helyett, aki így visszaminősül egy bizonyítottan használható csereembernek. Montgomeryre tippelek, mint C, akit visszahozunk, egyrészt Grasu tündöklése után még kezdő is lehet (nem hiszem), de egy megbízható csere mindenképp. Hátsó körökben várok egy guardot és az Omameh/Ducasse duóból is egyet vissza fogunk hozni.

DL: Goldman, Hicks, Ferguson, Unrein, Gaston, Sutton, Washington, Scruggs, Smith, Williams, Browner
Top need aligha vitás a 3-4-es védelem legfontosabb játékosa. Lenoval én meg voltam elégedve, én neki is mernék menni vele a szezonnak, de Goldman és Hicks mellé kell az az ember. Goldman teljesen okés, további szintlépést lehet várni tőle, Hicksnek előkellene lépni, eddig 45-50%-os snapszámai voltak, ez egy erős rotációs játékos számai. 50-60%-ban nickel van, azaz két DL marad fenn, s ezt remekül lehet forgatni egy draftolttal, Goldmannel és Hickssel, s ugye a backupokkal. Egy mély védőfal rotációért még senki nem anyázott. Unrein és Gaston mutatott jó dolgokat, Fergusonról még nem mondtak le szerintem. Sutton véleményem szerint nem lesz rosteren. Két játékost várok draftról, egyet nagyon az elejéről, egyet a hátsó körökből.

OLB: McPhee, Young, Houston, Mason
Mivel kiderült játékosokról, hogy jó futballisták, így ezzel a poszttal nincs gond. Passrushból sohasem elég, s a depthet lehet mélyíteni, így várok egy projekt játékost a közepe felé a draftnak.

ILB: Trevathan, Freeman, Timu, Jones, Anderson, Barrow
Kezdőket megoldották, tán ennél jobban nem is lehetett volna. Timu Freeman cseréjének megteszi, de Jonesnál és Andersonnál el lehet képzelni jobb játékost a padon.

CB: Fuller, Porter, McManis, Callahan, Glenn, Bausby
Komoly need itt is, s valószínűleg egy olyan játékos hiányzik, aki pályára is fog lépni. S ez a játékos nem lehet McManis. Nem lehetünk elájulva Fuller szezonjától, de a rossz kezdést legalább nem erős visszaesés követett, hanem egy látható fejlődés. Ez sem feltétlen elég nálam a kezdő posztra, de nincs más. Azt tudjátok, hogy Porterről nincs jó véleményem, mint 3. szélen bevethető CB-nek tökéletes, többnek nem. Jön majd egy olyan srác, aki megküzdhet a kezdő helyért a szélen, ez elég egyértelmű, de minimum olyan, aki tud az első naptól nickelt játszani. Callahannel nincs bajom, neki is voltak ügyes dolgai, hátha még fejlődne is, akkor simán lehet hosszútávú megoldás. Porter nem az, s rövid távúnak is baromi necces. McManis egy hosszú ideje itt játszó jó ST ember, de ennél többnek nem is szabad lennie.

S: Amos, Rolle, Jones-Quartey, Hurst, Jefferson
Amos jó pick volt 5. körben, de egyenlőre egy erős csere szintet üt meg. Nincs ezzel gond rookiként, de ha valami komolyabbra gondol, akkor előre kell lépni. HJQ maradhat csere, ő is brutál nyers, de mutatott olyan dolgokat, amiket nem feltételül várt az ember egy Div2-ből érkező UDFA rookietól. Rolle marad szerintem, kezd is, s jön valaki draftról kb. ott, ahol tavaly Amos. Nem a legjobb, de ennyit tudunk most reálisan megoldani.

ST: Gould, O'Donnell, Brewer
Gouldon elment 2 meccs, kb annyi, ami az előtte lévő 9 évében. Sokat keres, mint kicker, de nem égető need a kivágása. Hozunk majd neki vetélytársat, s ezúttal olyat, aki reális veszélyt is nyújt a roster helyére. O'Donnell egy középszar punter. Ám én mindig azt vallom, hogy pontokat kell szerezni és nem puntolni. Az egyetemen is ő rúgta a KO-kat, remélem idén nálunk is már ő fogja, mert ugye másról sem szóltak a hírek, minthogy olyan fantasztikusan erős lába van, hogy még a TWIP acélokat is meghajlítja. Használhatnánk valami értelmesre is ezeket a virgácsokat.


Alles zusammen: DE és CB a két pozíció, ahonnan hiányzik a kezdő játékos, olyan csávók, akikre hosszú távon lehet építeni a védelmet. Ha mindkettőt sikerülne megoldani az idei draftról, akkor Pace vállát nyugodtan lehet veregetni. Ez nagy bravúr lenne, de ha csak az egyik jön össze, akkor sem lehet ok a panaszra. Tavaly is minimum kérdőjeles volt a roster management, főleg a támadófalnál. Van véleményem Paceről, de nem olyan rossz, mint némelyikünké. A draft után ez változhat. Elég pipa lennék, ha nem próbálná meg orvosolni a legnagyobb hiányosságait a csapatnak a draft elején. OT húzás még hagyján, az annyira nem prio. Hátsó körökben lehet rábökni arra, aki tetszik, csiszolni itt, finomítani amott.

Szerkesztette: tüsi91
több mint 7 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Draft elemzés 2017:

1/2 Mitchell Trubisky QB, North Carolina

Lehet mondani újat? Talán. Én karmolom ezt a választást, mert nem hittem el, hogy Glennont komoly jövőként képzelik. Itt egy cikk a karrierjéről az UNC-n, kevés jó írás születik a chicagoi médiától, de néha sikerül. Biztos ki van színezve a sztori, de érdemes rászánni 10 percet az életedből.
 www.chicagotribune.com/sports/columnists/ct-mitch-trubisky-bears-biggs-spt-0430-20170429-story.html

Ha már a cikk:
2014 vs Virginia www.youtube.com/watch?v=Uv-qrDNQQVk
2015 vs NC State www.youtube.com/watch?v=12wFPFGVMKU
2016:  draftbreakdown.com/players/mitch-trubisky/ (Philly drukkerek: Hollins #13, Cowboys drukkerek: Switzer #3, Colts drukkerek: Howard #84)

Ami nekem továbbra is nagyon imponáló az a pontosság (jó persze üres emberek) és a labda helyezés. Mennyit láttuk itt Cutlert elkapónak a térdéhez dobni a labdát. Szép, gyors dobómozdulat, főleg fake handoffokat követően látványos ez. (Lásd Cutler Jefferynek idén a Minnesota ellen). Trubisky ezt nagyon szépen tudja. Persze a rendszer tette naggyá stb., de nem látom azt, hogy leragadna egy elkapójánál, ha az le van zárva. Szépen tovább nézi a többi célpontjait. Nem egy ágyúkezű QB, de nincs semmi gond a karerejével, bőven megüti az NFL szintet. Zsebben való mozgása szintén megfelelő, amit még lehet fejleszteni. S nem mellesleg lábbal is nagyon veszélyes. Nem szeretem a szobor QB-kat (lásd Glennon), egy támadófalnak szerintem nagyon fontos, hogy nem csak ők segítsék az irányítót, hanem fordítva is. Amit én látok itt az egy olyan koncepció, hogy a tacklet tereljék ki az embereiket oldalra a QB meg lépkedjen fel a zsebbe. Nem kérik azt Lenotól és Massietől, hogy hosszú ideig tartsa meg az védőt, elég ha olyan útra kényszeríti, ami teret ad a QB-nak ahhoz, hogy előre lépjen. Ehhez a belső 3-asunk meg is van, s ezt Trubisky is szépen fogja majd csinálni.

Virginia Tech elleni meccset javaslom mindenkinek megnézni. Esőben, főleg a második félidőben teljesen szétesett. Lábmunkáján van mit csiszolni az indokolatlan szökdécseléstől a nagyon széles terpeszből, hátsó lábról elengedett dobáson át van minden. Bár nem látom a karerejét rossznak, a mély passzai valahogy mindig rövidnek tűnnek nekem 1 yarddal.

Nem egy elképesztő tehetség, de egy elég jó alapanyag ahhoz szerintem, hogy jó NFL QB váljon belőle. Az más kérdés, hogy nagyon sokan így jönnek ki koliból, s nagyon sokak nem váltják be a hozzáfűzött reményeket. A karja, a teste, az atletikussága egyértelműen megvan neki, hogy franchise QB legyen. A legfontosabb részt kell az edzőknek és neki is odarakni, hogy fejben is az legyen. Baromi sok munka lesz vele egy olyan franchisenál, ahol még nem sikerült egy QB-t sem kinevelni a második világháború óta. Blaine Gabbert az alja, Andy Dalton a közepe, talán valóban Matt Ryan a teteje a potenciáljának.

Azt nem mondom, hogy felcseréltem volna érte, főleg úgy, hogy Kizert meg annyival rosszabb prospectnek nem tartom, hogy pl 36-on ne érte volna meg jobban, mint Trubisky a #2-on, ráadásul akkor egy top védőt behúzhattál volna. Viszont honnan lehetett volna tudni, hogy Kizer benn lesz még 36-on, s erre bazírozni nem lehet. Ha igazak a hírek, hogy Trubisky már másfél hónapja el volt döntve, akkor menni kellett még ha drága is lett ez a felmozgás. Ha bejön úgy is leszarja mindenki. S az, hogy jövőre lehet egy jobb prospect elérhető lesz az egy dolog. Mi van ha Glennonnal nyer a csapat 7 meccset, s ugyanúgy mozogni kellene felfele talán egy jobb prospectért, lehet még drágábban. Fikciók. Kellett QB, őt látták a legjobbnak, keresztbe az ujjakat aztán hajrá. Vannak dolgok amikért lehet ekézni Pacet, ez nálam abszolút nem az.

2/13 (overall 45) Adam Shaheen TE, Ashland
 i0.wp.com/www.myfantasysportstalk.com/wp-content/uploads/2017/03/AU-Purple-Gold-Game-FB008.jpg?resize=599%2C398
Ez a draft még a szokásosaknál is nagyobb lutri. Az egyértelmű volt, hogy szeretnénk lefelé mozogni 36-ról, s 9 helyes feltradért elég jó árat kaptunk az Arizonától. Amiben biztos vagyok, hogy bőven úgy számoltak, hogy lesz ott még olyan defensive back, aki tetszik. A Cards kivette Bakert, a Saints meg Williamst. BPA volt és Shaheenban látnak akkora missmatchet a védőkre nézve, hogy a megannyi helyzetből, amiből csak FG-t rúgtunk TD legyen. Igazából ezzel nem tudok vitatkozni, de megint ennyire ignorálni a secondaryt hát nagyon, de nagyon kérdőjeles. Ebből a pickből megint lehet a nagy buktáson át, a nem rossz de nem érte meg itt picktől, a bazdmeg ez nagyon bejött választásig. Harmadosztály, elképesztő méretek, kiváló sebesség, jó labdaérzék. Első évében rögtön azt várom Shaheentól, hogy a red zoneban eredményes legyen, s 5+ TD-t szerezzen. Lehet mezőnyjátékban nem lesz annyira hatékony - ha Miller van, akkor ez túlélhető -, de impact playeket rookiként is kell mutatni ezekkel az adottságokkal. Ha nem tud, nos akkor én sok reményt nem fűznék hozzá.

Mindenesetre én határozott koncepciót vélek felfedezni az elkapásért felelős emberek rosterének kialakításában. Ennek alapja, hogy Whiteról továbbra is elhiszik, hogy jó lesz. Én nem. Egyrészt nem hiszem, hogy egészséges maradna, másrészt ugyanonnan kezdené, ahol tavaly volt. S azt láttuk. Kvázi megint jönne egy rookie év, s rookie elkapótól nagy csodákat én nem várok. Meredithről is elhiszik, hogy ő egy Nr 1. kaliber és egy jó possession WR, én inkább azt mondom, hogy Jeffery mellett szépen megélt, de mint fő célpont nagyon nem bizonyított még. Persze a fejlődési görbe, amit eddig leírt nagyon szép, de a legnagyobb és fontosabb lépést most kell(ene) megtennie. Szóval ők ketten a szélen, két szép magas, de ahhoz képest gyors és eluzív cula, akik a stáb szerint a jump ballokat és képesek megnyerni. Wheaton jött futni a mély útvonalakat, ezt tudja, s Deonte Thompsont végre elfelejthetjük. Wright jött slotba, nagyjából itt sem lehet a miértjén vitatkozni, de ő is épp olyan sérülésmágnes, mint Royal. Akit egyébként most már nem rúgnék ki, hátha egészséges tud maradni, akkor meg segíthet a csapaton. Miller egy megbízható TE, aki bármilyen utat pontosan megfut, az ő pályafutása is megér egy misét, s nem a jövő embere. Shaheen jött az utódjának, s RZ célpontnak. Sims meg szerintem továbbra is a legfaszább igazolásunk. 6'3 felett most tudunk 4-5 manust is felküldeni a red zoneba, melléjük gyors slot elkapókat. Így leírva ez jól hangzik, hogy megtudjuk-e valósítani az jó kérdés.

4/5 (overall 112) Eddie Jackson S, Alabama
 pbs.twimg.com/profile_images/751430466444689409/f1s_7VS7.jpg
Nagyjából itt eldönthették, hogy jó kell safety megint, ha már eddig nem alakult úgy. Aztán 4/4-en a Hawks berántotta Tedric Thompsont, s megint úgy érezték jönni kell. 6. kört adtunk érte, hát egy Tayo Fabulujet adtál fel, szóval mindegy. Jacksonról amit mindenhol leírnak, hogy remek védők mellett játszott. Oké. Ez a valóban tehetségesebb Hookernél szóba sem került, pedig az ő oldalán is 1. körös CB-k játszottak. De tényleg hagyjuk. Elég meredek kórtörténete van srácnak, de ha nem töri el a lábát tavaly és szerepel a combinen, s pro dayen, akkor kimegy egy körrel hamarabb. (Néhány elvakult első körös talentet is írt vele kapcsolatban, ami elég durva hipotézis, de szerintem is jobb prospect annál, mint ahol elkelt). Csak FS-t tud játszani, jó sebesség, nagy hatótáv, jó labdaérzék. Pipaszár lábak, ütközni-szerelni nem igen tud, de legalább próbálkozik. Kapitány a Bama védelmében, ami azért nem rossz. Nem tudom milyen állapotban van a lába, de ha egészséges, akkor bőven reális eséllyel száll harcba, hogy szeptemberben kezdő legyen. Ami nem az ő érdeme feltétlenül sajnos.

Az elmúlt 10 évben olyan safetyk jöttek ki az Alabama egyetemről, mint Roman Harper, Rashad Johnson, Mark Barron (nem röhög, meg ő amúgy is SS), Ha-ha Clinton-Dix, Landon Collins. Szóval még az is lehet, hogy meglátjuk,

4/13 (overall 119) Tarik Cohen RB, North Carolina A&T

Ez megint egy nagyon necces, s jóval inkább érthetetlen választás. Egy törpe, aki kétség kívül gyors, s bokatörő irányváltásokra képes, akinek elég jó szeme van a játékhoz, jó keze is van, de szükségünk volt nekünk egy chance of pace RB-re? Szerintem luxus. Vannak jó példák persze alacsony futókra, de ő náluk azért +25 font ott volt.

5/3 (overall 147) Jordan Morgan OL, Kutztown

Soha, de soha nem fogok egy olyan picket kritizálni, amivel a támadófalat mélyítik. Morgant, mint guard adtuk el, ami két dolgot jelent nekem. 1. az idei OT classtól nem voltunk elájulva, 2. Longnál még mindig nem adták fel, hogy kint játsszon. Morgannek szerintem a lába meg lenne ahhoz, hogy szélen játsszon, a technikája és az ereje egyenlőre nem. Érdekes projekt, abszolút tetszik ez a pick. Bármelyik poszton lehet sztem NFL játékossá fejleszteni, mert pl Whitehairrel ellentétben neki a kar hossza is megfelelő.


Régen én is adtam értékelést ilyenkor, de inkább azt mondom felesleges. Jött 5 olyan srác, aki aztán a szokásos hát majd meglátjuk mi lesz vele státusznál is nagyobb kérdőjel. Ez a draft egy játék, vagy nyerünk vagy vesztünk. Ha Trubisky bejön, akkor igazából ez a draft minőségi.

------

UDFA heros:

Jhahuan Seales WR, Oklahoma State
 www.cowboysrideforfree.com/2017/4/26/15426124/nfl-draft-prospect-series-jhajuan-seales
Számok alapján nem túl acélos játékos, de mindenképpen érdemes lehet rá figyelni. Nincs elit mérete, sem elit sebessége, ellenben páratlan súlypontemelkedéssel és meglehetősen jó szem-kéz-test koordinációval rendelkezik, amit tanítani nem igen lehet. Freshman éve után, ahogy a cikkben is olvasható jöttek a balhék, de érdemes lehet rá figyelni, mint olyanra, aki PS-be odaférhet, főleg ha ST értéket tud mutatni.

Andy Phillips K, Utah
 www.sltrib.com/csp/mediapool/sites/dt.common.streams.StreamServer.cls?
Connor Barth rövid passzos játékban még elmegy, de egyszerűen tolerálhatatlan, hogy csarnokban nem lehetett odaállítani 53-54 yardos FG-khez. Tampában hátszélben bebikázott 30 fokban egy 54 yardost ezt ne vegyük el tőle persze. Bőven lehetne upgradelni Barthot egy fiatal csikóra, akár annak az árán is, hogy az első évben nem lesz oly pontos. Lásd Gould, Robbie. Andy Phillips akár lehet egy alternatíva. 27 évesként elég öreg újonc lenne, bár ez kickerként pont nem érdekes.
19-29 yard: 20/20
30-39 yard: 28/32
40-49 yard: 32/44
50+ yard: 4/4

Barth valamivel jobb statisztikákkal bír a középtávoli rúgások tekintetében az NFL-ben, de reméljük lesz valódi versenyhelyzet a két kicker közt. A mundér becsületét most nem kell védeni, mint anno az O'Donnell vs Tress Way párharcban.

Dieugot Joseph OT, Florida International
Mivel nincs róla képi anyag, így kénytelen az ember a prospect elemzésekre hivatkozni.
https://static.www.nfl.com/image/private/t_headshot_desktop/league/tyehnz6riq4gjmuj3x6i
Dieugot Joseph Stats, News and Video - OT | NFL.com
Latest on OT Dieugot Joseph including news, stats, videos, highlights and more on NFL.com

Egy videót azért még is sikerült találni: www.youtube.com/watch?v=xbZTnH8YcoQ , amiben látható, hogy fizikai paraméterei tényleg tacklenek predesztinálják. Lenot is sikerült felturbózni egy olyan játékossá, aki jövőre komoly milliókat fog leakasztani, hátha legalább egy backupot sikerül csinálni a srácból. PS gyanús.

Raashad Coward DT, Old Dominion
Ezen a poszton, ezzel a mérettel van Jenkins és Sutton, szóval sok esélye nem lesz vélhetően. Texans azért elhívta egy pre-draft vizitre.
https://static.www.nfl.com/image/private/t_headshot_desktop/league/vv57egvcnsvqvmaeg9qj
Rashaad Coward Stats, News and Video - G | NFL.com
Latest on G Rashaad Coward including news, stats, videos, highlights and more on NFL.com


Kermit Whitfeld WR, Florida State
Whitfeld egy olyan srác, aki mint elkapó nem rúgna labdába. Kicsi és rossz route futó is az elemzések szerint. De mint returner már jóval érdekesebb. Az egész blokkolás alapban nem jó, de Thompson sem tett semmit sem hozzá a returnokhöz. Eddie Jackson egy remek punt returner volt az egyetemen, de ha netán kezdő lenne kétlem, hogy bedobnák az ST-be összetöretni. Whitfeld puntokat nem hordott vissza, csak kickoffokat (összesen 2 TD a koliban), ezért kétlem, hogy nagy sansza lenne rostert fogni, de preseason meccseken előfordulhat, hogy megnézik mire képes az NFL-ben, mint visszahordó.

Freddie Stevenson FB, Florida State
 www.nfl.com/draft/2017/profiles/freddie-stevenson?id=2558201
Ha viszünk fullbacket, akkor megküzdhet Lasikeval a posztért.

Tanner Gentry, WR, Wyoming
Franko House, TE, Ball State
Joel Bouagnon, RB, Northern Illinois
Mitchell Kirsch, OL, James Madison

Ők négyen töltelékek. House egyetemen kosarazott, pro Dayen ott voltunk, s sok gyakorlatot csináltunk vele.

Szerkesztette: tüsi91
több mint 8 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Láttam már jó pár Bears vereséget: 11 másodperc alatt pl kikapni a Falconstól még 08-ban, Cutler 5 INT a Frisco ellen 09-ben, Caleb Hanie vezette borzadályok, Packers ellen elbukni a csoportot az uccsó percben, megalázó 50+ pontos verések. De a tegnapi volt messze a csúcs.

Engem továbbra sem a vereség ténye zavar. Én meccs előtt is többször leírtam, hogy tartok a meccstől, azt csak magamnak mondtam, hogy vereséget is várok. De ilyenre nem gondoltam.

Az, hogy a védelem tegnap ennyit tudott az egy dolog. McPhee és a DL nem játszott jól. Ez sajnos behatárol sok mindent, mert mögöttük hát nincsenek jó játékosok. A két ILB nem hiába nem kellett sehova sem drafton. Jövőre találni kell minőségi belső LB-ket, mert a futójáték ellen sehol nem voltunk, pedig a Lions ligaalja volt. McClellin hiányától meccs előtt is tartottam, nem hiába. Arról sztem nem az edző tehet, hogy McManist leszopatják bármikor, bárki. Illetve tehet róla. Ne engedje fel. Alan Ball nem egy Revis, mégcsak nem is egy Nate Vasher, de amit McManis produkál hetek óta... Lance Moore oda-vissza oboáztatta. Kyle Fuller egy open-fleden is remekül szerelő játékos, aki jó nagyokat tud ütközni. Cornerbacknek viszont rossz. Nem tudom mi lett a tavalyi csávóból, aki a Frisco, meg a Jets ellen játszott, de a mostani az Zack Bowman szintjétől is nagyon messze van. Lehet hülyeség, de én azonnal megpróbálnám safetynek átnevelni. Egyetemen volt az is. Mert az lassan egyértelmű, hogy róla, mint CB lemondhatunk. Tré volt a védelem, de szerintem a Lions rossz matchup is volt nekünk.Van ilyen, sajnos sok olyan játékos játszik, aki nem üti meg az NFL kezdő szintet. Ha jó meccsük van mindenki örül, hát a tegnapi nem volt jó.

Azt mondjuk álmomba nem gondoltam volna, hogy 34 ponttal nem nyerünk meccset. Ennek ellenére én nem vagyok oly remek véleménnyel. A támadófalat, a down vesztéses futójátékokkal nem minősíteném, főleg a szombati vita tükrében. Azt mondjuk nem értem, hogy Lenot mi a faszért dicsérik, szerintem 4 sack kapásból jöhetett volna róla. Mezőnyben jó dolgokat csináltunk passzjátékban, viszont az RZ offense az botrányos volt. A picknél JC és AJ is magát hibáztatja, tehát valahol az igazság félúton van. Reméljük, hogy ez javulni fog, ha végre mindenki edz és játszik. Mert Royal most is tartott egy 15 playes pauset. A csávónak sem volt egy egészséges napja a TC óta. Aki megint a legnagyobb csalódás az Martellus Bennett, néhány ígéretes droppal ismét cask észrevétette magát.

S akkor térjünk rá arra, ami miatt én legszívesebben szétvertem volna a szobát. Lehet mondani, hogy építkezés satöbbi. Amit John Fox (és nagyon remélem, hogy Gase nem volt benne) a mérkőzés végén csinált az egyszerűen botrány. S akkor felteszem a kérdést vajon hányszor fogjuk még látni? Adott egy 2-3-as csapat, amely kristálytisztán nem PO kaliber. Játszottál egy meccset, amikor a mezőnyben végig kiválóan haladtál passzokkal, cserébe 3 kibaszott yardot nem tudtál futni. Mert ez nem költői túlzás most, hanem tényleg így van.
--------------------
2:42 a végéig 31-27-re vezetsz. Az ellenfélnek van 3 időkérése + a two minute warning. 1&10 döbbenetes módon 5 yardos futás. Időkérés. 0 yardos futás időkérés. 1 yardos futás időkérés. Átadtad a labdát 2:30-csal a vége előtt nekik.

Egész meccsen működött a mezőnyben a passzjáték. Egész meccsen nem tudtál futni. Mitől fosik? Miért változtatsz arra, ami nem ment? Miért nem csinálod azt, ami ment? 2:42 volt vissza. Bassza meg 1 hete majdnem ennél az óraállásnál 6-17-re álltunk. Nem kellett volna semmi bevállalósat csinálni. WR screen stb, semmi extra.

Na de ezt még letudtam volna nyelni.

1:53 Lance Moore elkapja a labdát a 6 yardos vonalon, 1st down. 30 másodperc elteltével elindítják a játékot, Riddick 4 yardos futás. 1:17-nél vége a futásnak. Időkérés sérülés miatt 49 másodperccel a vége előtt. Utána egy rossz passz, majd egy roughing the passer. Végül 21 másodperccel a vége előtt Lions TD.

Most teljesen őszintén megkérdem, pedig rohadt pipa vagyok, most hogy ezt leírtam. Mi a faszra gondolt? Nekik nincs időkérésük. Ott vannak az end zone előtt, neked van 3 időkérésed. Idő még bőven van hátra. 1:53-tól elment 1 perc az időkérésig. Én komolyan próbálok logikát találni ebben, hogy miért nem kért időt? Hova tartogatta? De ha nem akart időt kérni a Moore elkapás után, mert úgy is 4 Lions kísérlettel számolt, akkor Riddick futása után miért várt 28 másodpercet? Ezt valaki súgja meg nekem. Ha passzolnak és nem jó áll az óra, ha elkapás, akkor TD. Mier várt az időkkel. Csoda folytán visszajöttél a meccsbe. Kettő botrányos döntés sorozat után sem kapott még ki a csapat.

Overtime. A védelem megtette a magáét, nálunk a labda. Első play incomplete run. Utána Royal szerencsétlenkedik. 3&10: Bennett elkapás 9,8725 yardért. 4&0,1225. Saját 31. A csapat mérlege 2-3, a rendes játék időben a bekkelős taktika kudarcot vallott. John Fox choice: Punt.
Itt már végleg fellőttem magam a Holdra.

No de a védelem, újfent visszaadja a labdát. Martin 60 yardos punt, Mariani elkapja 23-on, környékén senki. Elindul jobbra, aztán vissza balra, végül leviszik 22 yardon. Mindegy. Újfent megkapod az esélyt arra, hogy nyerj. A csapatodban a csávó, aki dobálja a labdát, az elmúlt két hétben GW drivet vezetett. Nézzük: incomplete run, incomplete run, incomplete passz. Ennyire nem bízol az irányítódban, aki két meccset nyert a végén? Tényleg nem adod a kezébe a labdát? 21 másodperc alatt visszahozta a csapatot FG-re 25 perccel korábban real time ezen a meccsen.
Stafford to Calvin Johnson. Lions win.

--------------------
Én nem ragozom tovább. Korábban is meg lehetett volna nyerni a meccset, de ez Fox (és Gase) lelkén szárad. Raiders ellen menni kellett a győzelemért hátrányból. Nem volt vesztenivaló. Nyertünk. A Kansas ellen menni kellett a győzelemért hátrányból. Nem volt vesztenivaló. Nyertünk. Tegnap egyszer, kétszer, háromszor lehetett volna menni a győzelemért előnyből, vagy ikszről. Nem mert. Kikaptunk. S aki most nem mer, amikor a csapat azért küzd, hogy elérje a középmezőnyt az sohasem fog nyerni. Tegnap Fox nem a meccset vesztette csak el, hanem sok-sok Bears fan hitét is. A Raiders&Chiefs meccs során nem volt választása. Cutler kezébe kellett adni a labdát és menni. Tegnap Foxnak volt választása legalább háromszor. Döntött. Az eredmény ismert.
több mint 3 éve
tüsi91 Chicago Bears 11 021
Így 3 nappal a hivatalos események után sem tudom elhinni, hogy maradt Pace és Nagy, s főleg nem úgy, hogy az eredménykényszert kimondták, s ez a 2021 utáni életet is pokolian megnehezíti.

Idén már ellehetett volna kezdeni egy rebuildet, ami most tolódik. Hogy a fenébe lehet feltenni egy évet úgy all-inra, hogy januárban még az sem tudod ki lesz az irányítód? Ekkora világröhejt én még nem láttam. Vagy adjanak nekik 2-3 évet (minek), vagy rúgják ki őket, de ennek az egynek így nincs értelme.

Roster analízis:

Quarterback
Roster: Foles
UFA: Trubisky, Bray
Mehhh. Ezerszer megbeszéltük már, hogy kinek mi a véleménye itt Folesról. Ha ő kezd 2021-ben, akkor mi értelme egy all-innak? Trubisky visszatérésére vajnyi kevés esélyt látok. Na erről a posztról hosszabban később. Tyler Bray 3 éve van itt… na ennyit erről a stábról és Paceről. Nem tartasz egy 29 éves faszit PS-ben, aki soha nem volt és nem is lesz NFL irányító, hanem draftolsz valakit 6-7. körben vagy hozol UDFA-ként, aztán megpróbálod fejleszteni. Akár minden évben. Maximum nem jön be, nagy kaland. Ha kierőszakolsz belőle egy csere szinten már megérte. De nem, itt nem. Itt 6 év alatt nem.

Running back
Roster: Montgomery, Cohen, Pierce
ERFA: Nall
Nekem ez így ok, bár Ryan Pace tavaly nem húzott se drafton, se piacról nem hozott RB-t, szóval nem lepődnék meg, hogy egy projekt OL helyett jönne egy futó. Nall visszajöhet, mert ERFA, de nincs rá szükség.

Wide receiver
Roster: Mooney, Ridley, Miller, Wims
UFA: Robinson, Patterson, Harris, RFA: Carter
Robinson rohadt nagy kérdés, ahogy írtam nem lesz nagy piaca szerintem, de miért jönne ide vissza? Ok szereti a várost. És? Baromi kényes kérdés, de nem látom annyira, hogy ki az a WR needes csapat, ahol a QB megoldott. Tippelni sem tudok mit akarnak vele.
Millert nagyon remélem eltakarítják, nincs egy ilyen emberre szükség. Valaki talán ad érte alamizsnát. Wims játszott eleget, nem élt vele. Próbáljunk meg mást felépíteni.
Patterson jó KR, de futónak és elkapónak rossz, ennyi pénzt nem ér.

Tight End
Roster: Kmet, Graham
UFA: Harris
Graham olyan, mint kézilabdában egy 7-es specialista. 20 yardon belül még mindig top5 TE a ligában. Csak azért szerzett 9 TD-t, mert olyan kő buta a stáb, hogy sok esetben a vonal mellől figyelte ahogy tuszkoljuk a labdát. Viszont ezenkívül használhatatlan, blokkolásnál mínusz 1 ember. 7 milliót lehet vele spórolni, de egy olyan csapat, aki all-int nyom nem tudom, hogy elengedi-e. 10 milliót nem ér. Eltudom képzelni, hogy az alapfizetésből mondjuk 6 milliót átkonvertálnak garantálttá és voidolják, azaz így nézne ki a fizetése.
2021: 1 base salary, 3 signing bonus, 2 restructure bonus = 6 millió
2022 (void): 2 restructure bonus = 2 millió (dead money)
2023 (void): 2 restructure bonus = 2 millió (dead money)
Ezzel idénre lenne kis pénz, a jövő évi dead money meg hol érdekli most Pacet.

Offensive line
Leno (LT), Daniels (LG), Mustipher (C), Whitehair (RG), Massie (RT), Hambright (G), Simmons (G)
UFA: Ifedi (G/T), Spriggs (OT)
ERFA/RFA: Coward (G/T), Bars (C/G/T)
Remélem mindenki árgus szemekkel nézte ahogy a Packers, de főleg a Saints szétszopatta a belső 3ast. A hurrá hangulat kb eddig tartott, látjuk mennyire rossz a Lions, Vikings, Texans, Jaguars védelem és védőfal. Mustiphernek rohadt sokat kell fejlődnie még. Daniels jó, de azért nem a következő Steve Hutchinson, nyilván kezdő kaliber, akivel hosszabbítani kell. Whitehair elfér, de a fizetése és a játéktudása nincs arányosságban. Bars borzalmas volt a Saints ellen, ő nem kezdő kaliber, de mivel ERFA ezért no brainer, hogy egy kb minden poszton bevethető cserét visszahozol. Leno rossz, de nem látom, hogy kire lehetne instant lecserélni. Ő marad.
Massie kihagyta a tavalyi szezon felét, az idei felét és 6,7 milliót lehet spórolni. Nem kérdés, hogy megy.
Ifedi 6-7 milliós játékos lesz legalább, de én ezért nem marasztalnám. Sokat hibázik ő is. S ideje van egy tacklet a drafton húzni (6 éve van ideje egyébként).

Offense need
QB
RT
WR1, ha Robinson elmegy
WR3
U TE, ha Graham elmegy, de egy felépítendő projekt az mindenképpen kellene
C/G (Mustiphernek lehet hozni konkurenciát, és egy projekt mindig elfér)
Projekt OT. (2022-ben Leno nem lesz itt, aztán egyelőre a rosteren szó szerint senki mögötte.)

Így akarunk all-int nyomni…

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Defensive line
Roster: Goldman, Hicks, Nichols
UFA: Urban, Edwards, Robertson-Harris, Jenkins, McCullers

Hickssel mi a terv? 2022-ben lejár a szerződése, addigra már 32 elmúlik. Szerintem hosszabbítunk vele, s az idei pénzéből lesz átalakítva garantált bónusszá, így csökkentve az idei pénzét. Nichols utolsó évébe lép, hosszabbítani kell vele.
Urban visszajön, szerintem Edwardsnak nagyobb lesz piaca, a 3rd down inside rusherek értékesek. 3 millió/év kb az ára. Robertson-Harris megy, sajnálom, de pótolható. Jenkins vetmines játékos, nem oszt nem szoroz. Mivel jó védőfalemberből sem elég soha, ezért egy projekt játékos ide is jöhet.

Edge rusher
Roster: Mack, Quinn, Gipson
UFA: Vaughters, Mingo
Mack szerződését egyszer már alakították, s a 2021-es pénze garantált lesz. Nyilván tradelni nem fogják, szóval itt sok mindent nem tudsz tenni. Quinn alappénze garantált, semmit nem tudsz vele kezdeni. Talán kisajtolnak magukból egy jobb szezont, de mindketten 30+ évesek a szezon kezdetre. Gipsont be kell építeni, vagy legalább hamar kideríteni róla, ha el kell felejteni. Mingo/Vaughters: egyiknek sincs piaca. Egy rebuildnél ugye már most lehetne keresgélni.

Off-ball linebacker
ILB: Smith, Trevathan, Iyiegbuniwe,
UFA: Te’O , RFA: Woods
Sok kérdés nincs. Trevathant post june 1 cuttal ki lehetne rúgni, de nem fogják. Iyiegbuniwe is sikeres pick volt, erről a Packers meccs gondoskodott, amikor Woods volt fenn helyette. Aztán ha lettek volna kételyek, akkor a Saints meccs eloszlatta. Te’O PS-ből felhozva játszott, egyébként jól. Felőlem maradhat jövőre.

Cornerback
Roster: Fuller, Johnson, Skrine, Shelley, Vildor
UFA: Burns
Skrine megy, aligha kérdés.
Fuller hosszabbítás és az idei 11 milliós alapfizetése egy része átalakítva garantálttá, így felszabadítva pénzt az idei capből.
Burns olcsón visszajön, ACL után nincs piaca. Tavaly sem volt. ST embernek és külső corner depthnek bőven jó.

Safety
Roster: Jackson, Lucas
UFA: Bush, Houston-Carson, Gipson, McManis
Gipson 3-4 millió közti játékos, de arra nincs pénz szerintem. Keresünk megint egy éves vetmines stop-gap megoldást. A többiek olcsón visszajönnek depthnek, meg ST-be.

Defense need:
Edge (kell passrusher)
NCB (engem Shelley nem győzött meg)
S
DL depth
ILB depth
CB depth

A védelem utolsó dobása ez az év. Talán egy jó coachinggal ő velük lehet is all-int nyomni. De az offense. Röhögök.

-----------------------------------------------------
Special Team
Santos no brainer, hogy visszajön. Nem lesz még egy ilyen éve, de egy ilyen szezon után nincs GM, aki nem fizetné meg. Évi 3,5-4 millió
O’Donnell visszajön. Stabilan rúg, nincs értelme kísérletezni. Évi 1,8-2,3 millió.

Számok via Spotrac:
Roster: 190,7 + DM 1,8 = 192,5
Salary cap: 190 (Szerintem ennyi azért meglesz) + Rollover: 7,7= 197,7
Cap space: 5 millió

Nem jön vissza:
Trubisky
Patterson
Ifedi
Robertson-Harris
Edwards

Kérdőjeles
Robinson
Tashaun Gipson

Cut: Massie -6,7 M
Skrine -2,8 M
Miller -1,2 M
Iyiegbuniwe -0,9 M

Cap space: 17,6 millió

Átstruktúrálás:
Graham – 4 millió
Fuller -6 millió
Hicks – 4 millió

Cap space: 31,6 millió

Papíron elférhetne minden. Viszont 2022 és a 2023 cap az nagyon komoly „ütést” fog kapni. A Robinson franchise tag nem játszik ezért sem, nem fogunk 18 milliós cap hitet benyelni 1 évre, akkor tényleg semmire nem maradna pénz. S akkor ne beszéljünk arról, hogy vannak, akikkel hosszabbítani kellene.Amit én csináltam volna ebben a helyzetben. Új GM/új HC és egy rebuild.
2021:
Robinson tag és trade. (lásd Jarvis Landry 2018). 3-4. körös draft pick.
Hicks trade. 4-5. körös pick. -10,5 M
Miller trade. 6-7. körös pick -1,2 M
Massie cut -6,7 M
Graham cut -7 M
Skrine cut - 2,8 M
Iyiegbuniwe cut - 0,9 M
Leno ???

Cap space: ~ 34 millió

Extension:
Fuller 9 M / év
Nichols 8 M / év
Roquan 17,5 M/ év
Daniels 9-10 M/év
A 2021-es cap space a signing bonus értékével növekedik.

Cap space: 20 millió


2022:
Mack trade 2-4. kör -15 millió
Quinn cut -6,7 millió
Trevathan post June 1 cut -3,5 millió
Foles – 3 millió

Így a 2022-es cap alatt is van pénz, 2023 pedig teljesen tiszta.

2021 draft picks: 1/20, 2, 3, 3-4 (Robinson), 4-5 (Hicks), 5, 6, 6 (comp-Nick Williams), 6 (comp-Chase Daniel), 6-7 (Miller), 7 (Shaheen)

S a drafton, ha valaki QB csúszik és tetszik megyek fel érte, ha nem, akkor amennyire lehet telitöltöm a keretet tehetséggel. Különösen támadófalember fókusz, legalább 2 tackle és egy belső falember.


De így ennek amit most csinálunk semmi értelme.

Szerkesztette: tüsi91