12. Indianapolis Colts

Írta: Höri — 2013. augusztus 24., 04:14

Máris visszatértek a szűk elitbe?

12. Indianapolis Colts

 Kulcsjátékosok: Andrew Luck (QB), Reggie Wayne (WR), T.Y. Hilton (WR), Anthony Castonzo (OT), Robert Mathis (OLB), Corey Redding (DE), LaRon Landry (SS), Antoine Bethea (FS), Adam Vinatieri (K)

Fontos távozók: Dwight Freeney (OLB, Chargers), Jerraud Powers (CB, Cardinals), Donnie Avery (WR, Chiefs)

Idei draftoltak:
1/24 Björn Werner, OLB (Florida State)
3/86 Hugh Thornton, G (Illinois)
4/121 Khaled Holmes, C (USC)
5/139 Montori Hughes, NT (UT-Martin)
6/192 John Boyett, S (Oregon)
7/230 Kerwynn Williams, RB (Utah State)
7/254 Justice Cunningham, TE (South Carolina) - Mr. Irrelevant

Kiemelt meccsek:
szeptember 22. @ San Francisco
október 6. vs Seattle
október 20. vs Denver (SNF)
november 3. @ Houston (SNF)
december 8. @ Cincinnati

2012-ről dióhéjban:
Új érát indított a franchise 2012-ben azzal, hogy 14 év után szakított Peyton Manninggel és az 1/1-es cédulát kihasználva egy szépreményű új irányítóval, új edzői stábbal, új general managerrel és szinte teljesen kicserélődő játékoskerettel vágtak neki az idénynek. Sem a szurkolók, sem a csapat körüli alkalmazottak nem tudták mi is lenne reális célkitűzés idény végére az immár nem csak nevében csikócsapatnak számító új generációtól. Az első három hétben csetlett-botlott a gárda, sima vereség a Bears-től, nehéz győzelem a Vikingek ellen, majd fájó bukta a Jaguároktól. A korai szabadhét után azonban váratlan győzelmet arattak Luckék a Packers felett, megvillant a potenciál az olykor 4-5 újonc támadóval kiálló kezdőcsapatban, a Jets elleni csúnya zakót követő 8 meccsükből hetet behúztak és wild card helyen zárták az alapszakaszt. A későbbi bajnok Ravens otthonában már nem sok babér termett a meglepetéscsapatnak, de az a ritka helyzet állt elő, hogy a playoff búcsú ellenére is optimistán ért véget az idény Indianapolisban.

Az edzői stáb:
Chuck Pagano szolgáltatta a 2012-es idény tán legszívmelengetőbb sztoriját, aki főedzői megbízatása első évében máris sokkal nagyobb akadályba ütközött mint egy klasszis ellenfél. A szeptemberben leukémiával diagnosztizált szakember három hónapra elhagyta csapatát, hogy kezelésnek vesse alá magát, ez pedig olyan jól sikerült, hogy december 24-én már vissza is tudott térni az öltözőbe. A Colts organizáció egy emberként állt be a főedző mögé, támogatásukat azzal is bizonyították, hogy mind kopaszra borotválták a fejüket, és elindították a #Chuckstrong kampányt. Pagano távollétében Bruce Arians megbízott edzőként vezényelte a csapatot, és olyan jó munkát végzett, hogy tavasszal az Arizona Cardinals már főedzői posztra csábította el. Pagano védelmi szemléletű edző, maga is strong safety volt Wyomingban, ide pedig a Baltimore védőkoordinátori feladatait feladva érkezett. Ezért volt kritikus, hogy Arians helyére megfelelő embert találjanak, a kiválasztott pedig Pep Hamilton lett, aki Stanfordból érkezik, így Andrew Luckot (és Coby Fleenert) alaposan ismeri. A 38 éves OC nagy részben QB edzőként dolgozott az NFL-ben az elmúlt 10 évben a stanfordi 3 idény előtt. Érdekes lesz látni, hogy az ottani erősen futásorientált, sok TE-s formációk közül mennyit alkalmaznak majd a profik között.Támadósor:
Alapjaiban változatlan, de fontos új arcokkal bővülhet az egység. Különösen Ahmad Bradshaw szerepvállalása változtathat sokat a játék eddigi képén. A New Yorkból elküldött futó nem volt egészséges a holtszezonban, nem véletlen, hogy csak júniusban talált csapatot magának. Az előszezonban sem láthattuk egyelőre, hogy milyen formában van, de ha a szezon közben valamikor megközelíti 100%-os erőállapotát, akkor egyértelműen vele kell számolni a kezdőcsapatban. Kellemes meglepetés volt Vick Ballard 5. körös választottként, aki év végére a Colts első számú futója lett. Ha a Bradshaw-projekt beválik, akkor a kétszeres Super Bowl-nyertes mellé tökéletes kiegészítőpartner lehet belőle. A támadófalba két újoncot is választottak Ryan Grigsonék, de nekik komoly játékidőre egyelőre nem kell számítani. A tavaly gyengélkedő OL immár Gosder Cherilus-szal és Donald Thomas-szal tud felállni, akiket klasszisnak nem nevezhetünk, de mindenképp biztosabbnak tűnnek, mint a 2012-es legerősebb névsor. Tight endként a másodéves duó, Allen és Fleener nem kapott vetélytársat, így ha kiheverik kisebb sérüléseiket, akkor joggal várják tőlük a további fejlődést. Kulcsfontosságú lesz, hogy Reggie Wayne mellé milyen szintre tud felnőni T.Y. Hilton mint második számú elkapó opció. A slot receiver helyét megtartó játékos valószínűleg többször lesz keresve, mint a szélre leigazolt Darrius Heyward-Bey, vagy az idényt eltiltással kezdő LaVon Brazill. A Colts elkapósora elég vékony, nem is draftoltak senkit, így jogos elvárás, hogy Coby Fleener többet mutasson elkapó tight endként, mint eddig. A volt oaklandi DHB új dimenziót nyithat a mélységi átadások terén, ilyen sebesség/méret kombinációval megáldott társsal Luck még nem volt megáldva. A kezdő 11 utolsó tagja az irányító Andrew Luck, immár új mentorral, Matt Hasselbeckkel megtámogatva. A tavalyi 1/1-esnek jót tehet, hogy lecsengett a Suck4Luck kampány utóhatása, immár nem kell lépten-nyomon összehasonlítani RG3-vel vagy Russell Wilsonnal, vannak a ligában a frissebb történetek is. Nem lenne meglepő, sőt némileg elvárás is, hogy minden statisztikában javuljon tavalyhoz képest. Nem lehetetlen a feladat, pontosságban, QB-mutatóban, TD és INT számban is átlagos adatai vannak, az igazán kiemelkedőt a yardokban, a fordításokban és a nyert meccsekben tudta felmutatni, de tőle egyértelműen azt várják, hogy minél hamarabb (akár idén) a liga éllovasai közé emelkedjen minden tekintetben.Védelem:
Ha minőséginek nem is nevezhető, a legtöbb poszton mély kerettel vág neki az idénynek a Colts a védőoldalon. Grigson sokat tett azért, hogy ez így legyen, számos új szerzeményre vár fontos szerepkör a következő hónapokban. A védőfalba két eltérő hátterű játékost lehet beépíteni. Ricky Jean-Francois ahhoz kevés volt, hogy a 49ers kezdőcsapatába bekerüljön, itt viszont épp ezzel a szándékkal szerződtették. Aubrayo Franklin már nem az a húzónév, aki Friscoban volt, de az elmúlt két évben a Saints majd a Chargers kezdőjébe is beverekedte magát, az ő rutinja és jelenléte ugyancsak jót tesz a rotációnak, amelyben Redding, Moala és Nevis is megmaradt, plusz felépült a teljes szezont kihagyó Josh Chapman, akitől szintén sokat várnak, szóval választék az van bőven a védőfal 3 helyére, és akkor még az 5. körös Montori Hughes-ról nem is esett szó, igaz ő nem valószínű, hogy ebben az évben sok akciót lát majd. Hasonló a helyzet ILB poszton. A védelem szívébe Jerrell Freeman az ismeretlenségből (közelebbről Saskatchewanból) robbant be, és korrekt párost alkottak Kavell Connerrel, olyannyira, hogy Pat Angerer mai napig küzd azért, hogy visszanyerje játékidejét. Ráadásul immár Kelvin Sheppard is a keret tagja, miután a Bills-hez cserélték Jerry Hughes-t, és őt kapták cserébe. Anno az LSU-ban Jean-Francois csapattársaként bajnoki címet ünneplő linebacker karrierje nem indult be a profik között, talán a környezetváltás majd segít rajta. Hughes elküldése azért is volt indokolt, hogy megtisztuljon a terep az első körös választott, Björn Werner előtt. A legutóbbi top pass rusher prospect csúnyán felsült Indianapolis-ban, a német merőben más erényekkel bír, sokkal inkább társára, Robert Mathis-re hajaz, nem pedig a távozó Dwight Freeney klasszikus utódjaként tekinthetünk rá. Ezzel együtt sem biztos, hogy azonnal mély vízbe dobják a germánt; Erik Walden meglepően szép summát akasztott le megérkezésekor, ami mutatja, hogy jelentős játékidőt szánnak neki. A legnagyobb javulás SS poszton várható, miután Tom Zbikowski bizonyította, hogy NFL szinten nem tekinthetünk rá kezdő kaliberű játékosként, és Laron Landry személyében egy rutinos, de még ereje teljében lévő igazolással igyekszenek feledtetni Paganóék a melléfogást. Landry-t eddig meccsszituációban nem láthattuk Antoine Bethea párjaként, de ha azt hozza, amit legutóbb a Jets színeiben, már boldogok lesznek Indianában. A védelem fő kérdése, hogy miként jön ki a csapat az Arizonával nem szándékosan nyélbe ütött Powers-Toler CB cseréből, és sikerül-e Vontae Davis mellé megbízható 2. cornert találni. (Ha egyáltalán Davist nevezhetjük megbízhatónak). Darius Butler fontos játékokat mutatott be azok után, hogy idény közben fogadták be karolinai kiebrudalását követően, a 3 legtöbb játékidőt kapó CB között minden bizonnyal ő is maradni fog,Speciális csapatrész:
Változatlanul Adam Vinatieri rúg, Pat McAfee puntol és Matt Overton adja a long snapet, utóbbi tavaly került be a csapatba. Közülük McAfee helyzete volt a holtszezonban a leginkább képlékeny, lejáró szerződését nem tudta meghosszabbítani a klub, de franchise taggel itt tartották. Vinatieri a keret legidősebb játékosa, év végén már a 41. életévét is betölti majd, így akár ez a szezon is lehet számára az utolsó. A veteránnak tavaly 53 yard volt a legtávolabbi találata, amit az idei előszezonban is megismételt, az igazán érdekes dolog nála azonban az, hogy 30-39 yard között kevésbé volt megbízható mint 40-49 yard esetében. Mindenesetre ötvenen túlról 2012-ben karriercsúcsot döntött a megpróbált (7) és a belőtt (4) mezőnygólok terén is, ilyen téren nem fog rajta az idő vasfoga. Visszahordóként teljesen új szerzeménynek számít David Reed, akit Baltimore-ból hoztak el a hét elején Delone Carterért cserébe. Az NFL-ben eddig 1 touchdownig jutó szerzemény komoly konkurenciát jelenthet az újonc Kerwynn Williams számára, aki a megboldogult WAC konferencia történetének legaktívabb visszahordója (és yardgyárosa) volt.

Összegzés:
A Colts kétségtelenül erősebb, mint tavaly volt. Egyrészt az érkezők névsora sokkal impozánsabb, mint a néhány távozóé, plusz fiatal csapatról van szó, rengeteg másodévessel, az ő fejlődésük sem elhanyagolható tényező. Bravúr volt a tavalyi wild card helyezés, mondhatni erőn felüli tett, idén már ez a minimális elvárás, de hosszú távon egyértelműen az a cél, hogy a Houstont visszaelőzve újra az AFC South domináns egyleteként emlegessék az Indianapolis Colts-ot. A potenciál adott a csapatban, hogy már idén átvegyék az irányítást csoporton belül, de a számos gátló tényező (OC-csere, kevés elkapó, Bradshaw egészsége, corner felhozatal) miatt egyelőre csak titkos esélyesként vagy stílusosan sötét lóként tarthatjuk számon ezt a keretet.

 

Indianapolis Colts
briareos
14.
empty taxi
12.
gabokocka
14.
gabtsi
13.
habi
14.
kristof
12.
rajna
12.
shawnka
16.
vassadi
18.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
12. Indianapolis Colts
13. Minnesota Vikings
14. New Orleans Saints
15. Chicago Bears
16. Miami Dolphins
17. Pittsburgh Steelers
18. Tampa Bay Buccaneers
19. Dallas Cowboys
20. Carolina Panthers
21. St. Louis Rams
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars