NFL eredménykövetés NFL eredménykövetés - 1 aktív topik

2010, az utolsó év?

Nézzük milyen drasztikus változásokat hozhat a 2010-es év a szabadügynökök piacán és más jellegű következményekkel is foglalkozunk, amelyek megvalósulhatnak, ha nem sikerül megállapodni a tulajoknak és a játékosoknak


 


Cikkünket "haladó" olvasóknak/felhasználóknak ajánljuk elsősorban.

Az NFL egyik legfontosabb dokumentuma a CBA (Collective Bargaining Agreement), amelyet az NFL alapszabályának nevezünk. Ebben szinte minden szabályozva van, ami az NFL működéséhez szükséges. A dokumentumot a csapatok tulajdonosai, és a játékosszakszervezet (NFLPA) együtt dolgozza ki, a commissioner elnöklése mellett.
A tulajdonosok és játékosok legutóbb 2006-ban írtak alá egy szerződést egymással, amely 2012-ig garantálta az NFL zavartalan működését. Azonban ez a szerződés tartalmazott egy olyan lehetőséget, hogy 2011-gyel bármely fél elállhat a szerződéstől. Az ok természetesen leíratlanul is az lehetett csak, hogy valamelyik fél érdekei túlságosan sérültek a szerződés következtében ahhoz, hogy azt tovább el tudják viselni. Nyereség, pénz, mindig minden erről szól mai modern világunkban, és ha az egyik fél többet tud kivenni a feltételek miatt a kasszából, mint a másik, akkor konfliktushelyzet keletkezik. A tulajdonosok belátták azt, hogy a mérleg nyelve a játékosok felé mutat, és hosszú távon jelentősek a különbségek. Meg nem erősített információk szerint az összbevétel 59%-a jutott a játékosok kezébe (4,5 milliárd$), 41% maradt a tulajdonosoknál (3,1 milliárd$). Ez vezette utóbbiakat arra, hogy 2008. május 20-án ellenszavazat nélkül, 32-0-s aránnyal elálljanak a jelenlegi CBA-tól 2011-től kezdve. A szerződésből való kihátrálás elsődleges következménye természetesen az, hogy az NFL idény megrendezése 2012 helyett csak 2010-ig garantált, azonban ezen túlmutató dolgokkal is találkozunk.

A 2009-es idényt és ezzel együtt a 2009-es free agencyt nem érinti jelentősen a CBA felmondása. (Pár megkötés van a salary capre, és a szerződésbe tehető lehívható bonuszok és az aláírási pénz terén, ezeken kívül fontos dolog csupán a 30%-os szabály alkalmazása. 2009-ről 2010-re a játékosok salaryje (fizetés) 30%-nál többel nem növekedhet. A megkötés a signing bonust nem érinti.) 2010-ben viszont, ha addig nem újítják meg a szerződést, életbe lép az Utolsó Év Terve. Ez a terv arra az esetre van kitalálva, ha nem sikerülne megállapodni a feleknek, és ez lenne az utolsó év, amire szabályozás van felállítva. 2010-ben ez a lehetőség fenyeget, így megpróbáljuk összefoglalni azokat a tényezőket, amelyek a free agencyben mások lesznek/lennének ilyen helyzet előállása esetén.

A legfontosabb különbség az egy rendes év és az Utolsó Év között, hogy az Utolsó Évben nincs salary cap (fizetési sapka). De ne higgyük azt, hogy ettől az eddigi, kiegyensúlyozott, szinte azonos esélyeket garantáló világból visszaesünk a „gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, a szegények pedig egyre szegényebbek” szintre. Nem lesznek Real Madridok és Numanciák, nem lesznek Manchester Unitedek és West Bromwichok. Persze a kis felvevőpiaccal rendelkező franchiseok (pl.: Bills, Vikings, Jaguars, Colts, stb.) nem erről álmodnak, de ennél azért okosabban van ez a rendszer kitalálva. Nem feltétlenül ideális a cap után, de megvannak a szabályok, amelyek gátolják a helyzet szélsőségessé válását. Nézzük pontról pontra, milyen változásokat eredményez az Utolsó Év a szabadügynökök piacán:

- Salary cappel rendelkező évben RFA-nak (korlátozott státuszú szabadügynök) az minősül, aki három NFL szezonon volt túl. Az Utolsó Év szabályozása szerint a három, négy és öt év NFL rutinnal rendelkező játékosok is RFA-k. Ha belegondolunk, hogy egy NFL rookie 21-23 éves általában, akkor láthatjuk, hogy a 24-28 éves, még kiforrás időszakában levő, vagy a franchise jövőjét jelentő játékosokat igyekszik a rendelkezés kivonni a szabad licitek alól. Így az ő esetükben lehet alkalmazni a négy RFA tender valamelyikét.

- Salary cappel rendelkező évben UFA-nak (korlátlan státuszú szabadügynök) az minősül, aki négy vagy több NFL szezonon volt túl. Az Utolsó Év szabályozása szerint a hat vagy több év NFL rutinnal rendelkező játékosok az UFA-k. Ha visszagondolunk az előző rookiekon szemléltetett példánkra, akkor itt 27 évnél, de zömében 29 évnél idősebb játékosokról beszélünk, akik már eléggé rutinosnak számítanak. Rájuk szabad az ajánlattétel.

- Azt, hogy a legfontosabb UFA-vá váló játékost ki lehet vonni részlegesen, vagy teljesen az FA piacról a franchise vagy transition tag használatával, már ismerjük. És azt is, hogy csupán egyet lehet ebből felhasználni évente. Az Utolsó Évben azonban egy plusz Transition tag is kiosztható.

- A Végső Nyolc Terve is életbe lép az Utolsó Évben. Ez azt jelenti, hogy a salary cappel nem rendelkező év előtt a playoffban az utolsó nyolc versenyben levő csapat (akik bejutottak a Divisional Roundba) limitált mozgásteret élvez csak a free agent piacon. A négy, Championship Gamere bejutó csapat csak olyan szabadügynököt szerződtethet (csak UFA), aki a waiverről került le, vagy az utolsó cappel ellátott év utolsó napján a csapat játékosa volt, illetve emellett minden EBBEN a free agency periódusban elveszített szabadügynök helyére igazolhat egy-egy szabadügynököt, de keresete nem haladhatja meg az elveszített játékos előző évi keresetét az első évben. A Divisional Round négy vesztesére szintén vonatkoznak ezek a megkötések, de emellett igazolhatnak egy olyan FA-t, aki első évében 4,925 millió dollárt, vagy annál többet keres, és akárhány olyan játékost, aki nem keres többet első évében, mint 3,275 millió dollár, és fizetése a második évre 30%-nál többel nem nő.

- Létezik a salary cap (fizetési sapka) mellett egy ún. minimum team salary. Ez a megkötés 2008-ban kicsivel több mint 100 millió dollárban rögzítette azt az összeget (a cap 86,4%-a, 2009-ben a cap 87,6 %-a), amit egy csapatnak minimum el kell költenie az 51 legmagasabb fizetéssel rendelkező játékosára. Az Utolsó Évben nincs minimum team salary.

- Jelenleg is van ún. minimum salary, ami azt mutatja meg, hogy egy játékosnak minimálisan mennyi lehet az éves jövedelme. 2009-re ez újonc játékosnál 310000$, elsőévesnél 385000$, másodévesnél 460000$, harmadévesnél 535000$, 4-6 év rutinnal rendelkezőnél 620000$, 7-9 év rutinnal rendelkezőnél 745000$, míg 9-nél több év rutinnal rendelkező játékosnál 845000$. Ezek a számok évről évre növekednek, ahogy a salary cap összege is. De salary cap nélküli szezonba lépve a növekedés mértéke sokkal kisebb, így mondhatjuk, ezen a téren az Utolsó Év minimális növekedést idéz csak elő.

Ezek után térjünk vissza arra a kérdésre, hogy mennyire is reális vajon az, hogy 2010 cap nélküli év lesz? És a háttérrel annyira nem foglalkozó szurkolóknak talán még fontosabb: 2011-ben rendeznek-e NFL idényt? Bizony, ez is következménye annak, ha nincs új CBA. A válasz nem könnyű, főleg kívülállóként. Annyit tudunk, hogy 1970 óta két ízben volt csak példa arra, hogy az idény egy részében állt a játék. 1982-ben és 1987-ben is játékossztrájk volt ennek az oka. Olyanra még nem került sor, hogy a tulajdonosok miatt kellett volna az NFL-ben a munkával valakinek is felhagynia időlegesen. Ki kell emelnünk azt, hogy végeredményben a játékosok és tulajdonosok közös érdeke az, hogy minden rendben menjen. De sokszor az utolsó pillanatig nem realizálja azt a két fél, amíg a következmények karnyújtásnyira nem kerülnek, hogy mennyire súlyos a helyzet. Mi lehet ez az utolsó pillanat? Ha a 2010-es cap nélküli évre nem szeretne sort keríteni a két fél, akkor új CBA-nak kell születnie 2009 tele folyamán, de legkésőbb 2010 februárjáig. Ha a 2011-es szezon elmaradásáról beszélünk, akkor pedig 2011 márciusa a legutolsó lehetőség.

A tárgyalások jelenleg is zajlanak, de két dolog igencsak nehézzé teszi az alakulásukat.

A tulajdonosok részéről ki kell emelnünk, hogy a 2008 májusi felmondáskor arra hivatkoztak, hogy nőnek a költségek, és itt nemcsak a stadionok építési/felújítási/karbantartási költségeire kell gondolnunk, az újoncok fizetéseinek elszabadulásáról is szó volt, és harmadikként jelentkezett, hogy a magukat bajba juttató játékosoktól a bonuszokat nem tudják visszaszerezni a csapatok a bíróságon (itt főleg Michael Vick esetére kell gondolni).
És bizony, 2008 májusa óta a helyzet csak romlott, kibontakozott egy válság, amely még nehezebbé tette a gazdálkodást a csapatok számára.

Az NFLPA részéről az NFLPA elnökének, a több egyeztetést sikerrel lebonyolító karizmatikus vezetőnek, Gene Upshawnak 2008 augusztusi halála nehezíti a tárgyalásokat. Upshaw volt az, akinek nagy részben köszönhető volt, hogy keresztül tudták vinni a játékosbarát CBA tervezetet 2006-ban. Az NFLPA természetesen ennek ellenére nem állt meg az egyeztetésekkel, s azóta DeMaurice Smith lett az új elnök.

Azt hangoztatják a legtöbben, hogy meg kell kötni a CBA-t még a cap nélküli év előtt, és ez a cél is jelenleg. De ha az az ára, akkor nem riadnak vissza a felek egy cap nélküli 2010-es szezontól.
Ha azonban nem lesz megegyezés 2011 márciusáig sem, akkor a 2011-es draft után lockout következik be (akárcsak az NHL-ben 2004-ben). Az edzők és játékosok „utcára kerülnek”, a csapatok működése leáll, és minimum egy évig NFL nélkül maradnak a szurkolók.

Gaál Sándor (gsn)