2016 NFL előzetes - 5-8.

2016. szeptember 6., 14:29

Akik kiestek a negyeddöntőben.

2016 NFL előzetes - 5-8.

8. Pittsburgh Steelers

Tippelt kezdőcsapat:
QB: Ben Roethlisberger
RB: [Le’Veon Bell], DeAngelo Williams
WR: Antonio Brown, Markus Wheaton
TE: [LaDarius Green]
OL: Alejandro Villanueva, Ramon Foster, Maurkice Pouncey, David DeCastro, Marcus Gilbert
DL: Cameron Heyward, Daniel McCullers, Stephon Tuitt
LB: Bud Dupree, Ryan Shazier, Lawrence Timmons, Jarvis Jones
DB: William Gay, Robert Golden, Mike Mitchell, Ross Cockrell

Legfontosabb távozók: Kelvin Beachum (OT), Heath Miller (TE), Steve McLendon(NT)
2004 óta az első olyan szezon ez, amelyben Heath Miller nincs a Steelers rosterén, miután a TE februárban visszavonult. Beachum elvesztése azért okozhat problémákat a fal bal oldalán és McLendon impaktja lehet, hogy igazán csak a hiányában látszódik majd meg.

Instant Impakt Rookie: Javon Hargrave (NT)
Igazából nincs nagyon olyan rookie, akitől sokat lehetne várni idén, hiszen a Steelers szokásaihoz hűen nem nagyon kezdet újoncokat a védelmében és idén az első 3 kör választásai mind a defense oldalra érkeztek. Hargrave rotációban kaphat majd szerepet főleg.

Miről szól majd a szezon?
1. Sikerül-e pótolni Martavis Bryant kiesését? A tavaly 11 meccsen 765 yardot és 6 TD-t szerző elkapót 1 évre elmeszelte a liga, ami komoly érvágás a csapatnak. A kezdő-páros Antonio Brown és Markus Wheaton mögött még Sammie Coates és Darius Heyward-Bey a további opciók, előbbiben látni lehet potenciált, utóbbitól viszont nem várható nagy teljesítmény.
2. Mennyire tudja tartani magát a secondary? Tavaly a liga egyik legrosszabb egysége volt a Steelers alakulata és a holtszezonban sem nagyon hoztak erősítést. Sokat elmond az egységről, hogy az újonnan érkezett, eddig csalódást okozó korábbi első körös Justin Gilbert az egyik legnagyobb reményük a poszton. Kérdés az újonc Artie Burns és Sean Davis mennyit tud majd hozzátenni az egységhez.
3. DeAngelo Williams képes lesz-e újfent pótolni Le’Veon Bell-t? Tavaly az első két meccsen remekül szállt be a veterán futó, viszont most Bryant kiesésével a védelmek több figyelmet fordíthatnak a futójátékra, így Williamsnek nem lesz könnyű dolga, hogy megismételje tavalyi teljesítményét.
4. Mi lesz a TE poszton? Heath Miller visszavonult, a pótlására hozott LaDarius Green pedig a PUP-listára került. Mögötte a depth charton Jesse James található, aki inkább a blokkolásáiról, mint az elkapásairól híres, az egyetem 3 év alatt összesen 995 yardot és 11 yardot szerzett, ami nem egy jelentős szám.
5. Tud-e egészséges maradni Roethlisberger? Miután már a Steelers nem a kőkemény védelméről híres, így méginkább felértékelődik az irányító egészsége. Érdekes adat, hogy a Steelers QB-ja eddig lejátszott 12 szezonja során összesen csak 3-szor játszott mind a 16 meccsen.

 

7. Seattle Seahawks

Tippelt kezdőcsapat:
QB: Russell Wilson
RB: Thomas Rawls
WR: Doug Baldwin, Jermaine Kearse
TE: Jimmy Graham, Luke Willson
OL: Bradley Sowell, Mark Glowinski, Justin Britt, Germain Ifedi, Garry Gilliam
DL: Michael Bennett, Ahtyba Rubin, Jordan Hill, Cliff Avril
LB: Mike Morgan, Bobby Wagner, K. J. Wright
DB: Richard Sherman, Kam Chancellor, Earl Thomas, Jeremy Lane

Legfontosabb távozók: Russell Okung (OT), J.R. Sweezy (OG), Marshawn Lynch (RB), Bruce Irvin (LB)
Bár komolynak tűnő nevek távoztak Seattle-ből, azonban mégsem érte komoly vérveszteség Pete Carroll alakulatát. A fal sokkal rosszabb nem tud lenni, mint tavaly volt, így Okung és Sweezy eligazolása miatt nem fognak kardjukba dőlni a Seahawks drukkerek, Lynch pótlása elvileg megoldott Rawlsnak köszönhetően, talán Irvin hiánya lehet a legnagyobb gond, harmadik kísérleteknél komoly hasznot hajtott a védelemben és nem nagyon látni, ki fogja tudni átvenni a helyét.

Instant Impakt Újonc™: Germain Ifedi (OL)
Végre valahára beruháztak a Seahawksnál egy elsőkörös draftcetlivel a támadófalba, Germain Ifedire vár a feladat, hogy valamelyest stabilizálja az egységet. Jelenleg guardként számolnak vele, azonban nem lepne meg, ha idővel a fal szélén találná magát és ott is megállná a helyét. Az biztos, hogy nem a liga legerősebb támadófalában kell helyet találnia magának.

Miről szól majd a szezon?
1. Mikor és milyen állapotban tér vissza Jimmy Graham? Talán a legfontosabb kérdés a Seattle támadóegységével kapcsolatban, hogy látszanak-e majd a sérülés utóhatásai Graham játékán, vagy képes megmaradni ugyanolyan szörnyetegnek, mint volt a peches szituációt megelőzően. Jelenleg nem tudni, hogy mikor léphet pályára, és mennyire lesz akkor terhelhető, komoly edzésmunkát sem végzett még, így egyelőre több a kérdőjel, mint a válasz vele kapcsolatban, a jövő héten talán valamivel okosabbak leszünk.

2. Hogy fog kinézni a támadófal? A támadóegységek alfája és omegája egy jó támadófal, kivéve Seattleben, ahol a "majd lesz valahogy" címszóval dolgoznak. Tavalyhoz képest jelentős átalakulás várható, a fal belseje aránylag stabilnak tűnik, azon a tackle posztokon komoly gondok adódhatnak, a két érkező, Sowell és Webb nem tartozik a liga elitjébe, Gilliam sem az az extraklasszis, így könnyen előfordulhat, hogy Wilsonnak idén is az életéért kell menekülnie.

3. Thomas Rawls képes lesz-e átvenni Marshawn Lynch örökségét? Rawls tavaly nagyon ígéretes játékkal rukkolt ki, azonban sérülése megakadályozta abban, hogy sikeresen fejezze be a szezonját. Ő Grahammel ellentétben az előszezonban már pályára lépett, úgy tűnik bevethető lesz a szezonnyitón, azonban legalább olyan szinten kell teljesítenie idén, mint tette azt tavaly, hogy a drukkerek ne sírják vissza a nemrég visszavonult ikonikus futót, Marshawn Lynchet.

4. Ismét beragadnak-e a rajtnál? Két éve 3-3-mal, tavaly 2-4-gyel kezdték a szezont, idén el kéne kerülni, hogy lépéshátrányból legyenek kénytelenek felvenni a küzdelmet a szezon második felében. A Cardinals révén egy nagyon komoly rivális van a csoporton belül és tavaly a rájátszásban azért láthattuk, a Seahawks számára nem mindegy, hol kell lejátszani a playoff meccseket. A Dolphins elleni idénynyitó nem tűnik rossz kiindulási alapnak, egy középmezőnyhöz tartozó csapatot illene magabiztosan két vállra fektetni hazai pályán.

5. Lesznek-e elégedetlenkedők? Az utóbbi években sajnos jellemző volt a Seattle-re, hogy valaki mindig elégedetlen volt a szerződésével. Lynch már visszavonult a renitensek közül, Chancellor és Bennett pedig úgy tűnik most a játékra koncentrál, reméljük így marad ez a szezon közben is.

 

6. Green Bay Packers


Tippelt kezdőcsapat:
QB: Aaron Rodgers
RB: Eddie Lacy
TE: Jared Cook, Richard Rodgers
WR: Jordy Nelson, Randall Cobb
OL: David Bakhtiari, Don Barclay, JC Tretter, TJ Lang, Bryan Bulaga
DL: Mike Daniels, Letroy Guion, Mike Pennel*
LB: Julius Peppers, Jake Ryan, Blake Martinez, Clay Matthews
DB: Sam Shields, Ha-Ha Clinton-Dix, Morgan Burnett, Damarious Randall

Legfontosabb távozó: Casey Hayward (CB)
Casey Haywardot nem véletlenül tartották számon a liga egyik legjobb nickel cornerbackjeként. Elvesztése azonban minden bizonnyal nem lesz komoly érvágás a Packersnek, hiszen tán az egyik legmélyebb secondary állt össze a Michigan tó partján. Hayward helyét akár a tavalyi drafton kiválasztott Quinten Rollins, akár a hátsó védővonal ezermestere Micah Hyde veszi át minőségi romlás aligha következik be.

Instant impakt újonc: Kenny Clark (DL), Blake Martinez (ILB)
A tippelt kezdőcsapatban Mike Pennel neve melletti csillag nem véletlen, ugyanis a tavalyi szezonban elég komoly szerepet kapó játékos 4 meccses eltiltással kezdi a szezont. Dom Capers a védő snapek nagy részében 2-4-5-ös felállást alkalmaz, így nem lehet azt állítani, hogy Kenny Clark rögtön kezdő lesz, de értékes játékidőhöz jut a rotáció embereként. Green Bayben nem igen szokás az újoncokat egyből a mélyvízbe dobni, de Blake Martinez ILB-re érdemes lehet figyelni (lentebb bővebben). Bár ismerjük Bryan Bulagát, szóval Jason Spriggs sem nem kortyolhatja nyugodtan az energiaitalokat a pálya szélén.

Miről szól majd a szezon?
1. A 2016-os szezon második fele nem nézett ki jól. A kiváló 6-0-s kezdés után a Packers elvesztette az NFC North trónját, meglepő, demoralizáló vereségeket szenvedtek. Ennek talán legfőbb oka a támadófal összeomlása volt. Aaron Rodgers hiába korszakos zseni, ha folyamatosan nyomás alá helyezik, ütik-vágják ő sem tud kiegyensúlyozottan teljesíteni. A kezdő center Corey Linsley sérült, a szezon elején JC Tretter látja el a támadófal centrumában a feladatokat. A többiek egészségesek egyenlőre, most már potens tackle backup is van. Legalábbis ezt hitte volna az ember. Josh Sittontól ugyanis búcsút vett a Packers, ami a keretszűkítések tán legnagyobb meglepetése volt. A kitűnő guard helyét hírek szerint Don Barclay veszi át, aki méltán a Packers drukkerek "nagy" kedvence.
2. A vártnál messze jobban megsínylette Jordy Nelson hiányát a green bay-i támadósor. A liga egyik legveszélyesebb mélységi elkapója nélkül szemmel láthatóan „lerövidült” a Packers offense, s bizony a tavalyi évben elsősorban a védelem volt az, akikkel elégedettek lehettek a drukkerek. Nelson hiánya Randall Cobb teljesítményét is erősen visszavetette, a biztatóan induló Ty Montgomery megsérült, Davante Adams pedig horror rossz szezont zárt. Most mindenki egészséges, s kiegészülve Jared Cookkal és egy vékonyabb Eddie Lacyvel a Packers támadósora kész visszatérni az elitbe.
3. Abban aligha van vita, hogy Clay Matthews tehetségét vétek elpazarolni a védelem közepén. Szó se róla ott sincs panasz a teljesítményére. Évek óta nem képes megoldást találni erre a problémára a Packers, most talán a 4. körben draftolt Blake Martinez egy válasz lehet. Ha képes lenne NFL szintű teljesítményre, s azzal Clay Matthewst eredeti pozíciójába „száműzni” TOP 5-ös lehet ez a védelem.
4. A franchise 2013-as első körös választottja Datone Jones idéntől OLB poszton játszik. Első ránézésre elég meredek posztváltásnak tűnik ez, hiszen Jonesra ránézve nem igen látni benne a külső LB matériát. A nagy rivális Chicagonál Willie Young és Lamarr Houston személyében jó példa is akad az ilyen manóverre. Kérdés, hogy Datone Jones képes lesz-e ilyen váltásra? Ami biztos, hogy Matthews, Peppers és Perry egyenlőre megelőzi a depth charton
5. Ha összekapcsoljuk az első 3 pontot, akkor jogos a kérdés: idén vajon ismét felér a csúcsra a Packers? A játékos keret és az ember a center mögött adott hozzá. 2010 óta a nagy várakozások után a PO-ban mindig betlizett a csapat, idén azonban szintén az NFC top 3 csapata között említhetjük a sajtfejűeket.

 

5. Kansas City Chiefs

Tippelt kezdőcsapat:
QB: Alex Smith
RB: Jamaal Charles, Charcandrick West
WR: Jeremy Maclin, Albert Wilson
TE: Travis Kelce
OL: Eric Fisher, Parker Ehinger, Mitch Morse, Laurent Duvernay-Tardif, Mitchell Schwartz
DL: Jaye Howard, Dontari Poe, Allen Bailey
LB: [Justin Houston], Derrick Johnson, Sam Barrington, Tamba Hali
DB: Marcus Peters, Ron Parker, [Eric Berry], Steven Nelson

Legfontosabb távozók: Sean Smith (CB), Jeff Allen (OG), Donald Stephenson (OT), Tyvon Branch (S)
Andy Reid philadelphia DL-fétise a draftokon úgy tűnik a helyi levegő hatására átalakult CB-fétissé, elképesztő mennyiségű cornert draftoltak az elmúlt években, így el lehetett engedni Sean Smitht. A Marcus Peters melletti hely ha minden igaz Steven Nelsoné lesz, de Phillip Gaines, a San Franciscóból idecserélt Kenneth Acker, valamint a 2 újonc, KeiVarae Russell és D.J. White révén akad bőven konkurencia. A söprögetőknél már kevésbé szívderítő a mélység, Branch elvesztése fájhat ha a Berry-Parker páros valamelyik tagja megsérül. A támadófal annyira nem volt jó 2015-ben, hogy Allen vagy Stephenson pótolhatatlan veszteség lenne, pláne Mitchell Schwartz érkezésével.

Instant impakt rookie: Parker Ehinger (G)
Annyira nem volt erős a konkurencia, de csak kiharcolta a kezdőhelyet baloldali guardként a 4. körös újonc. Elsősorban futásblokkolásban lesz dolga.

Miről szól majd a szezon?
1. Sikerül-e letaszítani az immár Peyton Manning nélküli Broncost az AFC West trónjáról? Az Andy Reid-érában mindig sikerült kompetitív keretet felmutatni, de számos kulcsember (Jamaal Charles, Derrick Johnson, Tamba Hali) esetében vetődik fel a gondolat, hogy talán már túljutottak pályafutásuk csúcsán.
2. Megtérülnek-e az utóbbi évek befektetései a passzjátékba? Mitchell Schwartz személyében a liga egyik legjobb RT-jét igazolták le, a vakoldalon pedig Eric Fisher kapott egy zsíros szerződést. Az elkapósorban Jeremy Maclin kapott nagy kontraktust 2015-ben, az elmúlt 3 drafton pedig összesen 5 reciever érkezett a csapathoz. Ezek után joggal várná el John Dorsey general manager, hogy Alex Smith nagyobb terhelést kapjon az eddig megszokottnál.
3. Milyen lesz Jamaal Charles visszatérése? 2011 után másodszor szakadt el az ACL-je tavaly októberben. A 4-szeres Pro Bowler futó az első szakadás után profi pályafutása talán legjobb szezonját hozta le, vajon képes lesz-e ezt megismételni úgy, hogy decemberben tölti a futóknál nem sok jót jelentő 30. életévét?
4. Javul-e a támadófal? Tavaly azért sokszor menekült az életéért Alex Smith. Vajon Jeff Allenhez képes mire lesz képes az újonc Parker Ehinger? Mitchell Schwartz mindenesetre Jah Reidhez képest feltétlen előrelépés.
5. Mennyi játékidő jut a Chiefs leghamarabb kiválasztott újoncának, Chris Jonesnak? A józan ész azt diktálná, hogy a kezdőként játszatott Howard-Poe-Bailey trió mögött ő legyen az első számú csere, de azért róla jöttek olyan hírek egyetemi pályafutása alatt, hogy erőnlétileg nem igazán alkalmas magas snapszámra.


Hozzászólások

több mint 7 éve
BigBaltazar Seattle Seahawks 9 — köszönöm Uram, hogy meghallgattál
A Seahawksnál a kezdő OLB-t K.J.Wright-nak hívják.

Go Hawks! Go Hawks! Go Hawks!
több mint 7 éve
gabokocka Carolina Panthers North Carolina Tar Heels 8 — Keep pounding
Javítva, sorry

http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 7 éve
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 12 — Apu ökölbeszorított keze
Gaines lesz a starter cb a chiefsnél Peters mellett

több mint 7 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 14
"A 2016-os szezon második fele nem nézett ki jól"

Hát még a 2015-ös 😀
több mint 7 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 13 — Once you play God, you're gonna crumble one by one...
Elvileg egyelőre még March a kezdő a Chiefsnél (legalábbis Reed ezt mondta, s meglepő is lenne rögtön a kezdőbe dobni), bár természetesen a helyzet bármikor módosulhat..

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 7 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 13 — Once you play God, you're gonna crumble one by one...
mármint
*meglepő is lenne Barringtont rögtön a kezdőbe dobni

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)