NFL eredménykövetés NFL eredménykövetés - 3 aktív topik

22. Kansas City Chiefs

Mekkora javulást okoznak a változások?

22. Kansas City Chiefs

 Kulcsjátékosok: Jamaal Charles (HB), Brandon Flowers (CB), Dwayne Bowe (WR), Tamba Hali (OLB), Derrick Johnson (ILB), Branden Albert (OT), Jon Asamoah (OG), Justin Houston (OLB)

Fontos távozók: Glenn Dorsey (DL -> 49ers), Peyton Hillis (RB -> Buccaneers), Eric Winston (OT -> Cardinals), Matt Cassel (QB -> Vikings), Steve Maneri (TE -> Bears)

Idén draftoltak:
1. Eric Fisher, OT (Central Michigan)
63. Travis Kelce, TE (Cincinnati)
96. Knile Davis, RB (Arkansas)
99. Nico Johnson, LB (Alabama)
134. Sanders Commings, CB (Georgia)
170. Eric Kush, C (California (PA))
204. Braden Wilson, FB (Kansas State)
207. Mike Catapano, DE (Princeton)

Kiemelt meccsek:
Szeptember 19. @ Philadelphia Eagles (Thursday Night Football)
November 17. @ Denver Broncos
December 29. @ San Diego Chargers

2012 dióhéjban:
A passzjáték teljes impotenciája lett a csapat veszte tavaly, Matt Cassel és Brady Quinn is egészen siralmas játékkal rukkolt elő, ez gyakorlatilag a teljes edzői stáb és Scott Pioli általános igazgató fejébe is került. 2-14 lett a szezon vége, ebbe a passzjátékon túl számos sérülés is belejátszott, egyértelmű konszenzus volt a szakértők között, hogy a Chiefs kerete messze alulteljesített 2012-ben.

Az edzői stáb:
Romeo Crennel utódja végül a Philadelphiából jól ismert Andy Reid lett. Reid 1999-től 2012-ig volt a sasok főedzője, a 14 idényből 9-szer vezette rájátszásba a csapatát, a 2004-es idényben Super Bowlig is eljutott, de ott a Bill Belichick és Tom Brady vezette New England Patriots túl nagy falatnak bizonyult. A Sporting News 2-szer választotta az Év Edzőjének (2000, 2002). Az Eagles-t megelőzően 7 idényen keresztül szolgálta különböző támadóedzői pozíciókban a Green Bay Packers csapatát, a Super Bowl-győzelemmel végződött 1996-os idény alatt a támadófalért volt ő a felelős. Az NFL történetében 6 olyan főedző van, aki Andy Reid alatt volt segédedző Philadelphiában: Brad Childress, Leslie Frazier, John Harbaugh, Ron Rivera, Pat Shurmur és Steve Spagnuolo.
A támadókoordinátor Doug Pedersont még játékos korából ismeri Reid, Green Bayben pozíciós edzője, Philadelphiában főedzője volt a QB-nak. Pederson az aktív játéktól 2004-ben vonult vissza, 2005-08 között a louisianai Shreveportban található Calvary Baptist Academy középiskola főedzőjeként tevékenykedett, 2007-ben az iskola történetének első területi bajnoki címét vele gyűjtötte be. 2009-ben csatlakozott Reid philadelphiai stábjába, első két évében offense quality control coach, második két évében pedig QB-edző volt.
A védekező koordinátor Bob Sutton a New York Jets csapatától érkezett, aki nem egy vándormadár típus. 2000-től állt a Jets alkalmazásában, 2006 és ’08 között mint védekező koordinátor, az időszak többi részében pedig mint linebacker-edző, azelőtt pedig ’83 és ’99 között a hadsereg egyetemi csapatánál dolgozott, kezdetben mint defensive coordinator, ’91-től pedig mint vezetőedző (az Army történetének második leghosszabb ideig regnáló főedzője ő). A legsikeresebb idénye a csapat élén az 1996-os volt, itt egy 10-2-es alapszakasz után nem bírtak az Auburnnel az Independence Bowl-on, ebben az évben megkapta a Bobby Dodd Coach of the Year Awardot, ami annak az edzőnek jár akinek a játékosai a pályán, az iskolapadban és a közösségi munkában egyaránt kiválóan teljesítenek.
A speciális egység munkáját Dave Toub koordinálja, aki 2001 és ’03 között dolgozott együtt Reiddel, ezután a tavalyi idényig a Chicago Bears special teamjét irányította, ahol a keze alatt lett Pro Bowler a visszahordó Devin Hester, a rúgó Robbie Gould és a gunner Brendon Ayanbadejo.


Támadósor:
A legnagyobb kérdés a támadóknál az új kezdő irányító Alex Smith személye. Ő volt a 2005-ös draft 1/1-ese, elég komoly pedigrével érkezett a ligába az Urban Meyer vezette Utah egyetemről (Fiesta Bowl MVP cím, mellette kiváló tanulmányi eredménnyel szerzett közgazdász diploma). A 49ers akkori főedzője Mike Nolan (jelenlegi Atlanta Falcons DC) úgy gondolta, hogy Smith befelé forduló, nem éppen konfrontatív személyisége jobban illik a csapathoz és a másik akkori nagy irányítótehetséggel, egy bizonyos Aaron Rodgers-szel a QB attitűdje miatt nem valószínű, hogy együtt tudna dolgozni. Smith karrierje San Franciscóban botrányosan rosszul indult, karrierje első 4 szezonjában 19 TD-passz mellett 31 interception volt a neve mellett. 2009-től azonban komoly fejlődésen esett keresztül, ebben a 4 idényben 62 TD-passzra jutott 32 interception. Colin Kaepernick berobbanása miatt azonban felesleges lett a Frisconál és a Chiefsnél benne látták a megoldást, így egy 2. körös draftjogért cserébe Kansas Citybe költözhetett az egykori 1/1-es. Smith egy jó game manager QB manapság, vigyáz a labdára, fontos játékoknál lehet rá számítani, azonban arra nem képes, hogy a hátára vegyen egy csapatot.
Ez a feladat inkább Jamaal Charles dolga lehet, aki talán a nem éppen tehetségtelen keret legjobb játékosa. A 2-szeres All-Pro futóról elég annyit elmondani, hogy eddigi karrierje alatt átlagosan 5,79 yardot haladt labdacipelésenként, ezzel NFL-rekorder. Charles tehermentesítése elsősorban Shaun Draughn és a 3. körös újonc Knile Davis dolga lesz. A futók előtt az Arizonából érkező fullback Anthony Sherman blokkolhat.
A Chiefs támadófala szinte garantálja, hogy ne essen vissza Charles teljesítménye. Branden Albert évek óta a liga jobb LT-i közé tartozik, különösen a futás segítésében, a Vikingstől érkező Geoff Schwartz lehet talán a fal leggyengébb pontja, de neki is sikerült kiszorítani a tavalyi 2. körös Jeff Allent. A center Rodney Hudson egy képzett és okos játékos, mellette Jon Asamoah egy kiváló iparos, a fal jobb szélén pedig az idei draft 1/1-ese, Eric Fisher található.
A WR-sorban kétféle alkatú emberek találhatóak: egyrészt magas, fizikális, futásnál jól blokkoló szélső elkapók (Dwayne Bowe, Jon Baldwin), másrészt apró, villámléptű inkább slot recieverek (Dexter McCluster, Donnie Avery). Bowe biztos WR1, a többieket pedig játékhelyzettől függően variálhatja Andy Reid. A Chiefs TE-sora elég mély. A Miamiból érkező Anthony Fasano megbízható játékos, Travis Kelce az egyik legkomplettebb tight endje volt az idei draftnak, Tony Moeaki pedig már sztár lehetne a ligában, ha nem lenne annyira sérülékeny.


Védelem:
A védőfalban egy helyen változott a kezdő, a 49ersbe távozó Glenn Dorseyt, a Bob Suttonnel együtt New Yorkból érkező, rutinos és megbízható Mike DeVito váltja, mellette a Dontari Poe – Tyson Jackson páros stabilnak tűnik, különösen futás ellen. NT poszton Jerrell Powe, DE poszton Allen Bailey lehet az elsőszámú csere.
A Tamba Hali – Justin Houston kettős ligaszinten is kiemelkedő OLB-páros, passz és futás ellen egyaránt hatékonyak, óriási fegyverek lehetnek egy kreatív edző kezében, mögöttük a GM-hez, John Dorseyhoz hasonlóan Green Bayből érkező rutinos beugró Frank Zombo vár bevetésre. A linebacker sor belsejében pedig egyre valószínűbb a Johnson & Johnson formáció, Derrick évek óta elitjátékos a posztján, míg az újonc Nicoról nagyon jó hírek érkeznek eddig, bár őt még Akeem Jordan vagy Zac Diles kiszoríthatja.
A secondaryben tavaly a legnagyobb gond az volt, hogy Brandon Flowers mellett nem akadt még egy jó szélső CB a csapatban, ez Sean Smith leigazolásával megoldódni látszik, ráadásul Dunta Robinson személyében van egy rutinos és jó csereember is, akit a pálya közepén is nyugodtan be lehet vetni. A két safety marad Eric Berry és Kendrick Lewis, összességében ez a fedezet- és hátvédsor ligaszinten is elég jónak számít.


Speciális csapategység:
Ryan Succop (K) és Dustin Colquitt (P) képességéről mindent elmond, hogy rendkívül szokatlan módon a csapatvezetés nem is hozott mögéjük 2. számú opciót az edzőtábor idejére sem. A long snapper Thomas Gafford szintén megszokott elem az egységben, a visszahordások pedig jelenállás szerint elsősorban Dexter McClusterre és Devon Wylie-ra várhatnak. A játékosok tehetségét és Dave Toub szakértelmét figyelembe véve a liga egyik legjobb speciális egységéről beszélhetünk.

Summa-summárum és prognózis:
Nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy a Chiefs egy igazán erős csapat legyen. A védelmet elég jónak érezzük játékosanyagot tekintve, innentől edzői feladat kihozni a bennük rejlő potenciált. Támadóoldalt két dolog kell a sikerhez véleményünk szerint: egyrészt Andy Reid egy kevésbé passzorientált támadósort futtasson, mint Philadelphiában, másrészt, hogy Alex Smith tudja-e azt a szintet tartani, amit a Harbaugh-éra alatt megszoktunk tőle a Ninersnél, a futójáték kiválóságát véleményünk szerint maximum a sérülések akadályozhatják. Ez a keret összességében nézve akár harcban is lehetne egy wild card helyért, de ugye a legfontosabb poszton (QB) van a keretben a legnagyobb kérdőjel, így a jóslásunkat redukálnánk egy 50% körüli mérlegre.

 

Kansas City Chiefs
briareos
25.
empty taxi
25.
gabokocka
25.
gabtsi
18.
habi
24.
kristof
24.
rajna
21.
shawnka
24.
vassadi
11.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
KmetyG Minnesota Vikings Minnesota Golden Gophers 11 — hungarianvikings.com
A Chiefs a 11.? ez biztos?
több mint 10 éve
vassadi Pittsburgh Steelers Alabama Crimson Tide 46
A Chiefs a 11.? ez biztos?KmetyG
Igen:
https://bowl.hu/logo/bowl-hu-black-512.png
Kansas City Chiefs - NFL - Csapatfórumok | Bowl.hu
Magyarország első számú amerikai futball oldala
több mint 10 éve
BIG DADDY New York Giants 11 — laszlo.blaskovics@hotmail.com
Szerinten meglepetést okoznak idén.

Azok az igazi hősök akik törött bordával,betört orral,ezer sebből vérezve visszamennek a pályára és csak azt hallják, hogy Fourth down.I love defence

The sky is blue, the ocean is blue and my heart is blue too. Go Giants.