A Kevlár Védelem

Írta: Szabler — 2012. szeptember 14., 13:21

Részlet Sean Conboy 2012 július 9-én, a Wired magazinban megjelent cikkéből. (Armor on the Field: The NFL’s Headlong Race to Build the Unbreakable Linebacker)

(Azért választottam ezt a cikket, mert részben fényt vet a jelenlegi helyzetre az agyrázkódások kockázatának csökkentésére hivatott technológiák terén és jelzi, hogy miért szükséges az óvatosság a sisakkérdésben. Amennyiben érdeklődés és igény mutatkozik rá, a cikk többi részét is lefordítom.)

 Egy tavalyi augusztusi napon Rob Vito egy arizonai szálloda előadótermének pulpitusán álldogált. Kék inge fölött kevlármellényt viselt. Vito nagydarab ember, így a mellény csak úgy feszült rajta, de őt ezúttal nem érdekelte, hogy hogyan néz ki. Azért volt itt, hogy bemutatót tartson. Minél látványosabbat.

Felemelt egy hokiütőt és a teremben összegyűlt közel 150 emberhez, a Hivatásos Jégkorong-sportorvosok Szövetségének tagjaihoz fordult. Arra kérte a megjelenteket, hogy valaki üsse meg a hokiütővel.

Moraj futott végig a termen. Az emberek összenéztek. Valamennyien hivatásos sportorvosok voltak, pontosan tudták, hogy mivel jár, ha megcsapnak valakit egy hokiütővel. Ám Vito a kérését megelőző percekben éppen azt ecsetelte, hogy a kevlár olyan csodálatos anyag, hogy képes megfogni egy 44 kaliberes lövedéket is. Végül az Edmonton Oilers orvosi csapatának két tagja kötélnek állt.

„Komolyan mondja?” – kérdezte egyikük.

„Halálosan komolyan.” – válaszolta Vito, miközben incselkedően lóbálta kezében a hokiütőt. „Azt szeretném, ha olyan erősen megütnének, amilyen erősen csak tudnak.”

Az egyik tréner előre lépett, elvette az ütőt, majd erőtlenül a kevlármellényes Vitora vágott. Vito meg sem rezzent. „Ugyan már.” harsogta. „Keményebben.” A férfi végül engedelmeskedett és úgy megütötte Vitot, hogy a hokiütő majdnem kettétört. Vito megremegett és összegörnyedt. Az összegyűltek lélegzetüket visszafojtva figyeltek. Aztán pár pillanatnyi színészkedés után Vito végül kiegyenesedett és elnevette magát.

„Csak ennyit tudtok?” vetette oda a sportorvosnak. „Nem csoda, hogy annyi meccset elveszítetek.”

Az egész terem nevetésbe tört ki, de az edmontoniak nem szívták mellre a dolgot és azonnal rendeltek Vito kevláros védőfelszereléseiből.

Vitonak manapság sok megrendelése van. Ő a Unequal Technologies, egy philadelphiai vállalat karizmatikus vezérigazgatója. A vállalat katonai minőségű, sportfelszerelésekhez használatos kevlárbélés előállításával foglalkozik. Vito 2010 óta hirdeti, hogy a kevlár a legjobb, rázkódásokat elnyelni képes anyag a világon és büszkén állítja, hogy az általa szabadalmaztatott „EXO Skeleton CRT” (a CRT az „agyrázkódást mérséklő technológia” rövidítése) képes a fejre vagy testre mért erőhatások negyedének elnyelésére, s így jelentősen csökkenti a sérülés kockázatát.

„Ha a kevlár képes megállítani egy pisztolygolyót, biztos lehetsz benne, hogy egy blitzet is megfog.” – nyilatkozta Vito a Wired-nek.

Az elmúlt év során Vito több mint 20 NFL és NHL csapatot győzött meg arról, hogy a termékeit használja. Két tucat NFL játékos használja az EXO Skeleton CRT béléseket sisakjában, több mint 100 pedig vállvédőjében, könyökvédőjében és egyéb felszerelésein. Az agyrázkódásokkal kapcsolatos egyre sokasodó aggályok tükrében egyre többen úgy tekintenek a kevlárral bélelt sisakokra, mint egy „csodaszerre”. Az új technológia különösen vonzó azon játékosok számára, akik nemrég feji traumát szenvedtek, de minél hamarabb újra játszani akarnak. A nyár folyamán Vito még ismertebbé kívánja tenni termékét, több millió dolláros reklámkampányba kezd, mellyel elsősorban az ezernyi ifjúsági fociligát kívánja megcélozni.

Azon való igyekezetükben, hogy játékosaikat minél sebezhetetlenebbé tegyék, a profi csapatok nem kérdeznek sokat, legfeljebb annyit, hogy Vito milyen hamar tudja teljesíteni a megrendeléseiket. A sportolás során elszenvedett agyrázkódásokban jártas neurológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a kevlár csökkenti a feji trauma kockázatát. Sőt egyesek attól tartanak, hogy a kevlár használata, azzal, hogy segít elfedni a tüneteket, még káros is lehet. A profi ligák egyelőre nem végeztettek független teszteket, amelyek a kevlár hatását vizsgálta volna és a megkérdezett neurológusok – köztük olyan is, aki már kezelt számos agyrázkódást szenvedett focistát és hokist - meglepődött azon, hogy a kevlárral bélelt sisak máris használatban van.

„Tudományos alapossággal kell kezelnünk a dolgot, ki kell dolgoznunk egy vizsgálati módszert, amely megállapíthatja, hogy ez az egész működik-e.” mondta dr. Michael Collins, a UPMC Sportegészségügyi Programjának igazgatója. „Jelen pillanatban, legjobb tudásom szerint, nincs olyan független vizsgálatról, mely igazolná, hogy a kevlár valóban hatékony az agyrázkódások súlyosságának csökkentésében.”


Hozzászólások

több mint 9 éve
bmg Las Vegas Raiders 4
Lehet hogy a kevlár a vállvédőben jobban eloszlatja az ütés energiáját, de az agyrázkódást az sem akadályozza meg.
Vizsgálati módszer: egy befőttesüveg agyat körbetekernek vele és falhoz vágják...

A probléma az, hogy az agy szabadon mozoghat az agyfolyadékban.
Töltsék fel purhabbal a koponyát!
több mint 9 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 21 — Sajtreszelővel reiszolni, hááát..
hát igény lenne rá, mármint a teljes fordításra.

több mint 9 éve
bmg Las Vegas Raiders 4
Ja igen, részemről is van igény.
több mint 9 éve
agent T Washington Football Team 28 — 'Skins (& Sens) fan
Ma megittam egy sört egy régi cimborámmal, aki történetesen mérnöknek tanul, és megosztottam vele a futballban/jégkorongban jelentkező fejre mért ütések és a belőlük adódó agyrázkódások problémáját, aztán elmondtam azt is neki, hogy eszembe jutott egy ötlet. Először nagyon nem akart a dologgal foglalkozni, (dumáljunk inkább a csajokról, meg amúgy is, faszomat se érdekli a rögbi) de aztán rászántunk öt percet, hogy meghallgasson.
Álláspontom szerint a probléma röviden így írható le: a fej megkapja az irtózatos erejű behatást valahonnan kintről, a védelmére szolgáló sisak felveszi az erőhatás egy részét, de ez körülbelül annyira elég, hogy a koponyacsonton ne jelentkezzen a rideg törés, és hogy a behatást elszenvedő játékosnak ne szakadjon le a füle vagy az orra. Ugyanakkor viszont a jelentkező mozgási energia szinte akadálytalanul áthárul a koponyára, amely így rövid, ám rendkívül intenzív mozgást folytat, amit vagy az állít meg, hogy a nyak fiziológiailag nem engedi tovább a fejet a haladásban, vagy a környezetből valami (például a pálya talaja) megfogja a mozgást, egy erőteljes koppanás kíséretében. Mindkét esetben igen gyorsan áll meg a fej, így a koponyaűrben elhelyezkedő agy, amely tehetetlenségéből adódóan szeretné az intenzív mozgást folytatni, felkenődik a koponya belső falára, és strukturális károsodást szenved, aminek egy sor azonnali, illetve hosszútávon jelentkező, igen kellemetlen következménye van.
A megoldás keresésének jelenlegi iránya könnyen lehet, hogy egyszerűen tévút, mivel semmi mást nem akar, csak újabb és újabb anyagokkal illetve konstrukciókkal egyszerűen elnyeletni az ütközés során fellépő elképesztő energiát a sisakban. Lehet, hogy egyszer majd lesz olyan anyag, amely alkalmas lesz erre, de erős a gyanúm, hogy ez a helyzet jelenleg még nem áll fenn, és kevlár ide, szendvicspáncél oda, egy darabig még nem is fog. Ilyen irányban szkeptikus vagyok.
Első ránézésre érdemes elgondolkodni azon, amit BMG javasol, hogy magát az agyat kellene valahogyan (mondjuk purhabbal) megakadályozni abban, hogy összevissza lubickoljon az agyvízben, ám azt is látnunk kell, hogy az agyvelő maga a sűrűségét tekintve nagyjából a gyurmára hasonlít. Így hiába akadályozzuk meg a mozgásban, mert az ütéskor fellépő iszonyatos erőhatás esetén, ha nem tud elmozogni, akkor a saját térfogatán belül rendeződik át anyagszerkezetileg, tehát az egyik oldalán sűrű lesz, a másikon pedig gyakorlatilag űr keletkezik, tehát ott vagyunk, ahol voltunk. Ezért a koponya purhabbal való kitöltését fájó szívvel bár, de kénytelenek vagyunk elvetni. (Pedig mókás ötlet.)
Logikusan nézve, ha az ütközéskor jelentkező energiát nem tudjuk (mondjanak bármit a sisakgyártók) elnyeletni, akkor két út lehetséges, vagy távol tartjuk az energiát a fejtől, vagy eltérítjük. A mozgási energia távol tartása első ránézésre valamilyen légzsák jellegű eszköz a sisakba történő építésével volna kivitelezhető, ám pont elég történetet hallottunk már autós tragédiákkal kapcsolatban a légzsákról ahhoz, hogy olyan túlzottan nagy bizalmat az elképzelésbe ne fektessünk. Meg mondjuk funkcionalitásában sem túl szerencsés a dolog, nem csak hogy röhejesen néznének ki egy playben a ki-kinyíló légzsákok, de utána jönne a levegőtlenítés meg a visszatömködés, amely folyamat látványilag annyit jelent, hogy a sportág bohóctréfává alakul.
Maradunk tehát annál a megoldási módnál, amely első ránézésre érdemben kivitelezhetőnek tűnik, próbálkozzunk meg az fejre mért ütés energiájának elirányításával. A legjobb volna ezt a fölösleges, pusztító energiát egyenesen átirányítani a kozmoszba, oszt majd lesz ott vele valami, erre azonban jelenleg nem vagyunk képesek (eltekintve néhány indiai jógitól, ha igazak a hírek). Ezért válasszuk a legkézenfekvőbb megoldást, küldjük a mozgási energiát a test felé. Ezt viszonylag könnyen meg is tudjuk oldani, és ez az elgondolkodásra szánt javaslatom lényege.
Nem kell mást tennünk, csak valamilyen flexibilis anyagból kialakítva egy rúdszerű vékony összekötő elemet, illesztést hozunk létre a sisak hátsó része és a hátat védő protektor között. Hirtelenjében sok anyagféle jut eszembe, a könnyűfémektől az üvegszálas gyantán át a műanyagokig, ez kísérletezés kérdése. Ebben a konstrukcióban a védőeszköz ütés esetén nem engedi a fejet szabadon kilendülni, ezáltal az agyon se jön létre az az erőhatás, amely felkenné a koponya belső falára. A mozgási energia egy része elnyelődik a sisakban, a nagyobbik fele pedig egy rugalmas, szabályozott kilengésben tovább halad a nyaki áthidalón át a test felé, ahol aztán elnyelődik, vagy csinál, amit akar.
Tehát a sisak-nyakvédő-háti protektor kombó úgy viselkedik, mint a lengéscsillapító a járművekben.
Kedvenc analógiánkkal, a tojástartóval élve: nem csak kevlárdobozba tesszük a tojást, hanem jól ki is rugózzuk, hogy ütéskor ne rázkódjon. Tojássárgája-felrázódás: kizárva. Mission accomplished.
Természetesen nem lovagi páncélzatról beszélek, tehát meg kell oldani, hogy a játékos oldalirányba és fel-le is megfelelő szögben és sebességgel tudja forgatni a fejét, erre több technikai megoldás lehetséges (pl. gömbcsukló?), de nem lehetetlen, hogy magának a védőfelszerelés anyagának a flexibilitása megfelelő megoldás lehet a kérdésben.
Nos, a bejegyzés elején említett mérnökhallgató barátom egy pillanatig értelmezte az elméletem, majd a következőt mondta: Tomi, ennek kurva sok kísérleten kell átesnie, és rengeteg technikai buktatója van, de elméletben, hangsúlyozom, elméletben működhet a dolog. Na, igyunk egy vodkát.
Amit még szeretnék hozzátenni az ötlethez: nyilván elsőre meglepő, és ha a kedves olvasó most elképzel egy játékost, akinek össze van fogatva a sisakja a hátvédőjével, akkor azt mondja, hogy ekkora hülyeséget még nem is látott, de ne feledjük, egy amcsifoci player már magától a sisaktól meg a vállvédőtől is úgy néz ki, mint egy marsbeli idegen. Aztán felmerülhet még negatívumként, hogy újabb szabálytalanságot szülhet a dolog, lévén, hogy a nyaki áthidaló elembe bele lehet kapaszkodni, lerántás céljából.
Ugyanakkor viszont, mivel egy ilyen elemen nyilvánvalóan be lehetne állítani, hogy maximálisan meddig tekeredhet el a nyak, a megoldás nagyban segítené a face mask szabálytalanságok veszélyeinek kivédését is. Nem utolsó sorban pedig, ha a fölülről, tehát a koponyatető irányából érkező erőhatással szemben nem védtelen a nyak, mert a sisak és a hátvédő közötti elem rugalmas stabilitást ad neki, akkor megelőzhetők az olyan történések, mint amit Devon Walker a Tulane safetyje élt meg minap. Felülről jött az akaratlan ütés, a leggyengébb láncszem engedett, összecsúszott pár nyakcsigolyája. Ember még, ha hatalmas mákja van, lehet belőle, focista már nemigen.
Na, kísérletező hajlamú olvasók, aki szeretné, öntse formába az elképzelést. Én nem vagyok nagyigényű, megelégszem az ötletért százezerrel, az NFL-től érkező első egymillió dollárból. 😊

Braves on the warpath!!!

Leszarom, hogy elment Daniella Heatley, akkor is hajrá Ottawa Senators 😊
több mint 9 éve
r.baggio Cincinnati Bengals Cincinnati Bearcats 241 — no es importante
agenT, ha szeretnél cikket publikálni az oldalon, keress meg


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
agent T Washington Football Team 28 — 'Skins (& Sens) fan
agenT, ha szeretnél cikket publikálni az oldalon, keress megjjncaa
Oké, bár ez itt nem cikk, csak egy felvetés.

Braves on the warpath!!!

Leszarom, hogy elment Daniella Heatley, akkor is hajrá Ottawa Senators 😊
több mint 9 éve
49ersfan San Francisco 49ers 6 — csúnyagonoszrosszkislány
Nekem bejön agent ötlete! Egyenlőre ez tűnik a leghatékonyabbnak, mert a kevlár tényleg tök jó, meg minden, de a fejben történő mozgásokat semmilyen módon nem fogja befolyásolni. (vagy annyira csekély módon, hogy egy nagyobb ütésnél fel sem tűnik) Az, hogy a többi testvédőbe hasznos, azt nem vitatom, de szerintem sajnos a fej esetében hatástalan.. (ezt agent tökéletesen kifejtette) Szóval az ötlet nagyon jó. (bár nekem a purhabos valahogy jobban tetszene 😀 😀 😀 sőt, önkéntesnek jelentkezem a játékosok fejének feltöltéséhez!!! 😛 )De viccet félretéve, tényleg elgondolkodtató! És én is szeretném, ha lenne a cikknek folytatása! 😊

több mint 9 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 21 — Sajtreszelővel reiszolni, hááát..
Valami lehet benne, mármint a középkori páncélokban. Ott mért nem a gömbalakot alkalmazták? Lehet ha valami taraj lenne középen az annyira eltéríti a közvetlen erőhatást? Csak ötletelek. Vagy tulajdonképp mikor hozták be ezt a rohambilit és miért is ez a tökéletes?

több mint 9 éve
szf61 Indianapolis Colts 5 — We got Luck.
AgentT(omi) ötlete biztos jó.
Magam nem vagyok műszaki ember ezért nem tudom megítélni mennyire kivitelezhető.
Csak sejtem hogy ekkora mennyiségű mozgási energia elvezetése (átirányítása) nem egyszerű mérnöki feladat.
Egy biztos, ettől még nagyon messze vagyunk.

A purhabos feltöltés sem rossz, de én azt szoktam mondani:
El akarod kerülni a a fej (agy) sérüléseket?
Vetesd le velük a sisakot és adj a fejükre egy pántot amiből szögek állnak ki.
Garantáltan nincs több fejsérülés.
Bár ez esetben közelítenénk egy rögbi nevű sporthoz, ami nem biztos hogy cél.

“They pay you to practice. The games are for free.” - Marvin Harrison
több mint 9 éve
bmg Las Vegas Raiders 4
A rögbiben is gyakori az agyrázkódás. Egyáltalán nem szükséges hozzá a fejet ért ütés.
Ha egy elkapó keresztbe fut a pályán, majd jön a LB és szemből, vállvédővel gyomron találja. Az ütközési ponttól fölfelé a teste mozogna tovább, ha nem szakad ketté, hirtelen megáll, az agy még egy kicsit továbbmegy...
Ha fejet rögzítenék, még mindig nagy mozgásra képes a felsőtesttel együtt.
Csúsztass végig egy korsó sört az asztalon, ha hirtelen megfogod, ki fog lötyögni.
Vagy ilyen szumós-lufi-ruhát kell bevezetni, vagy minden szerelést szépen le kell vezetni 5-10 yardon át...

A légzsákos ötlet egyébként hatalmas!
több mint 9 éve
agent T Washington Football Team 28 — 'Skins (& Sens) fan
A rögbiben is gyakori az agyrázkódás. Egyáltalán nem szükséges hozzá a fejet ért ütés.
Ha egy elkapó keresztbe fut a pályán, majd jön a LB és szemből, vállvédővel gyomron találja. Az ütközési ponttól fölfelé a teste mozogna tovább, ha nem szakad ketté, hirtelen megáll, az agy még egy kicsit továbbmegy...
Ha fejet rögzítenék, még mindig nagy mozgásra képes a felsőtesttel együtt.
Csúsztass végig egy korsó sört az asztalon, ha hirtelen megfogod, ki fog lötyögni.
Vagy ilyen szumós-lufi-ruhát kell bevezetni, vagy minden szerelést szépen le kell vezetni 5-10 yardon át...

A légzsákos ötlet egyébként hatalmas!BMG
Igaz, hogy a testre mért ütés rezgése tovább hullámzik a nyak felé, de egy olyan védőeszköz, amit javasoltam, ennek a továbbterjedésnek is csak a kontrollált formáját engedi. Nem hirtelen billen előre a fej a testre mért ütés után.

De mondom, én nem vagyok fizikus, csak egy ötlet amit írtam, és nyilván rohadt nehéz lenne kivitelezni.

Braves on the warpath!!!

Leszarom, hogy elment Daniella Heatley, akkor is hajrá Ottawa Senators 😊
több mint 9 éve
Szabler 5 — Tristero Courier
A purhabos ötletre rímelő megoldáskísérletről már hallottam.

Nyakörvvel összepréselni kissé a nyaki ereket, ezzel növelni a fej vérellátását, ami elméletileg növeli a koponyaűrben a belső nyomást és fixálja valamennyire az agyat.

Patkányokon kísérletezve állítólag sikerült 30 %-kal növelni a koponyaűri nyomást, majd agyrázkódás előidézése után 80 %-os csökkenést tapasztaltak az ilyenkor felhalmozódó amyloid fehérjék számában.

Report all obscene mail to your Potsmaster!
több mint 9 éve
Ez az összekötős megoldás nem tűnik rossznak. Ha jól tévedek, pontosan ezt csinálják a forma-1-ben, a hans-sal. Ott nyilván azért annyival egyszerűbb a dolguk, hogy kisebb mozgásszabadságot kell biztosítani, de az elv szerintem azonos.
több mint 9 éve
bmg Las Vegas Raiders 4
Ez a nyakörves dolog érdekes, viszont nem tudom, hogy teljesítenének a játékosok, ha fulladozva kéne játszaniuk. 😊
több mint 9 éve
agent T Washington Football Team 28 — 'Skins (& Sens) fan
Meg hánynak lenne agyértágulása, agyvérzése a folyamatos túlnyomástól stb.
Ismerek egy rocker csajt, neki pl állandóan egy szoros, szegecses szíj van a nyakán, hát ő már hótthülye, persze nem biztos, hogy attól 😊))))

Braves on the warpath!!!

Leszarom, hogy elment Daniella Heatley, akkor is hajrá Ottawa Senators 😊
több mint 9 éve
agent T Washington Football Team 28 — 'Skins (& Sens) fan
Ez az összekötős megoldás nem tűnik rossznak. Ha jól tévedek, pontosan ezt csinálják a forma-1-ben, a hans-sal. Ott nyilván azért annyival egyszerűbb a dolguk, hogy kisebb mozgásszabadságot kell biztosítani, de az elv szerintem azonos.balazscpt
Igen igen 😊

Braves on the warpath!!!

Leszarom, hogy elment Daniella Heatley, akkor is hajrá Ottawa Senators 😊
több mint 9 éve
Matthew99 New Orleans Saints 6 — Invisible man
Ismerek egy rocker csajt, neki pl állandóan egy szoros, szegecses szíj van a nyakán, hát ő már hótthülye, persze nem biztos, hogy attól 😊))))agent T
Aranyköpésekbe vele. Szétröhögtem az agyam 😂


A baseball 90% fejjáték. A másik fele fizikai. !!!ÚJ HELYEN AZ ALÁÍRÁSOK!!! A legrosszabb, mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
több mint 9 éve
49ersfan San Francisco 49ers 6 — csúnyagonoszrosszkislány
Ismerek egy rocker csajt, neki pl állandóan egy szoros, szegecses szíj van a nyakán, hát ő már hótthülye, persze nem biztos, hogy attól 😊))))agent T
Aranyköpésekbe vele. Szétröhögtem az agyam 😂Matthew99
Adom, én is könnyesre röhögtem magam! 😀