ACC különkiadás

Mindenki készüljön a szombat estére, mert a szezon eddigi legnagyobb rangadóját vívja egymással a Florida State és a Miami.

 

Kezdőrúgás: 2010. október 10., hajnali 2:00 (Ottani idő szerint okt 9., este 20:00)

Helyszín: Miami, Sun Life Stadion (korábban Land Shark stadion). A Dolphins és a Hurricanes otthona. Befogadóképesség: 75 192 néző.

Florida State Seminoles

összetett mérleg: 4-1

ACC mérleg: 2-0

AP top25 helyezés: #23

Passzolt yardok: 224.6 (50. a ligában)

Futott yardok: 208.6 (26.)

Szerzett pontok: 35 átlagosan (30.)

Kapott pontok: 15.4 (21. legjobb)

Sack: 25 (ligaelső)

INT: 5

 

Az eddig megtett út:

(o) Samford 59-6

(i) #10 Oklahoma 17-47

(o) BYU 34-10

(o) Wake Forest 31-0

(i) Virginia 34-14

Miami Hurricanes

összetett mérleg: 3-1

ACC mérleg: 1-0

AP top25 helyezés: #13

Passzolt yardok: 233.8 (47.)

Futott yardok: 136.5 (77.)

Szerzett pontok: 32.5 (39.)

Kapott pontok: 15 (16.)

Sack: 17 (ligaharmadik)

INT: 6

 

Az eddig megtett út:

(o) Florida A&M 45-0

(i) #2 Ohio State 24-36

(i) Pittsburgh 31-3

(i) Clemson 30-21

 

(o) otthon

(i) idegenben

A rivalizálás rövid története

  • 1951-ben találkoztak először Tallahassee és Miami város leghíresebb egyetemének focistái

  • Az első – még rivalizálás nélküli – találkozót a Seminoles nyerte 35-13-ra

  • 1966 óta minden évben megmérkőznek, az örökmérleg 31-23 a Miaminek

  • A '80-as, '90-es években emelkedett a legnagyobb rangadók közé

  • 1983 és 2002 között a két csapat összesen 7 bajnoki címet nyert. (FSU 5, Miami 2)

  • Az 1988-as meccsen összesen 57 jövendőbeli NFL játékos volt a két gárda rosterén

  • 2004-ben csatlakozott a Miami az ACC-hez, ahol a Coastal csoport tagja, míg a Seminoles az Atlantic divízió gárdája maradt

  • 2006-os meccsük volt az ESPN-n a legnézettebb egyetemi párharc valaha, tavalyi találkozójuk pedig a 2. legnézettebb alapszakasz meccs eddig.

  • Visszatérő elem a meccseik végén a sorsdöntő, kihagyott mezőnygól

 

Ez történt tavaly

 

Szerencsére már tavaly is foglalkoztunk az NCAA rangsorolt csapataival, így csak elő kellett keresnem, mit is írtam a tavalyi párharcról, ami a szezon nyitó fordulójának hétfő esti rangadója is volt, 81 077 néző előtt a Doak Campbell stadionban:

 

"A 18. helyre rangsorolt FSU ellen végülis parádés csata alakult ki, igazi offenzív párviadal, amelynek keretein belül 43 first downt, és 880 yardot láthattak a nézők. Jacory Harris 386 yardot passzolt, ami rekord a Seminoles elleni párharcok tekintetében. Temérdek kiemelendő egyéni teljesítményt hozott ez a csata, de Travis Benjamint muszáj megemlíteni, elvégre 4 elkapásból 128 yardot szerzett, közte egy TD-vel, és egy győztes TD-t előkészítő hosszú elkapással 3 védő között.

Christian Ponder hiába vezetett ígéretes meccsnyerő drive-ot, végülis az idő szűke miatt a kiszámítható passzjátékokat jól levédekezte a Hurricanes, és így elvesztette a csatát a ’Noles. Érdemes megjegyezni, hogy Dustin Hopkins kicker 2 extrapontot is kihagyott, amiket ha belő, akkor az utolsó drive-ban elég lett volna a FG a győzelemhez, aminek belövése a 10 yardos vonal környékéről egy átlagos rúgónak a házi feladat kategória. Hopkins-nak úgy tűnik nem…"

 

Végzős NFL prospectek

 

Florida State

Christian Ponder (QB) 1-2

Rodney Hudson (G) 2

Markus White (DE) 5-6

Ryan McMahon (C) 7-FA

 

Miami (FL)

Allen Bailey (DE) 1

Orlando Franklin (OT) 2-3

Colin McCarthy (ILB) 3

Leonard Hankerson (WR) 3-4

Matt Bosher (K) 5

Graig Cooper (RB) 6

DeMarcus van Dyke (CB) 7-FA

 

- Természetesen nem csak ők lesznek várhatóan profik a keretekből, de míg a fiataloknál nem, addig náluk biztos, hogy jövőre már nem lesznek a csapat tagjai. 

- A szám a jövendőlt draftkört jelenti, ami még sokszor meg fog változni.

 

Fontosabb sérültek

 

Florida State

Andrew Datko (LT, váll) valószínűleg játszik

Mister Alexander (LB, agyrázkódás) valószínűleg nem játszik

Ty Jones (RB, boka) kérdéses

 

Miami

Jacory Harris (QB, váll) valószínűleg játszik

Graig Cooper (RB, térd) kérdéses

Marcus Robinson (DT, boka) kérdéses

 

Az edzők

Jimbo Fisher (Seminoles)

Kinevezve: 2010

Mérleg: 4-1

 

A 44 éves mester korábban az Auburn, a Cincinnati és az LSU irányítóedzője is volt, utóbbinál és a Florida State-nél már offenzív koordinátori munkát is ellátott. Többek közt JaMarcus Russellből is ő csinált 1/1-es irányítót. Tallahasseeben 2007 óta dolgozik, és idén kapta meg Bobby Bowden visszavonulása után a karmesteri pálcát.

 

Randy Shannon (Hurricanes)

Kinevezve: 2007

Mérleg: 21-17

 

Az 1987-es bajnokcsapat linebackere a profi futballhoz nem volt elég tehetséges, így már 1991 óta alma matere edzői stábját erősíti. 2001-ben nevezték ki védőkoordinátorrá, a teljes felelősség pedig már 4. éve az övé. Abban a hat évben, mikor ő volt a DC egy 28. helyet leszámítva mindig az ország 7 legerősebb védelme között volt ott a Miami totál defense kategóriában.

 

Ki/Mi dönthet?

 

1, Pass rush

Mindkét gárda a liga legerősebb egységei között van ezen a téren, aki nagyobb nyomást tud gyakorolni az ellenfélre vagy amelyik jobban ki tudják kapcsolni, az nyerhet. A Seminoles-ban jókor jön Datko visszatérése a támadófalba, ő találkozhat így a legtöbbet Allen Bailey-vel (57), míg a hurrikánoknál a nagyra tartott újonc, Seantrel Henderson kap meccsről-meccsre több játékidőt, az ő legnagyobb ellenfele Markus White lehet.

 

2, Visszahordók

A vendégeknél Greg Reid (CB), a hazaiaknál Travis Benjamin (WR) számít rettegett returnernek, idén már mindkét csapat több ízben is touchdownt tudott szerezni rúgás után.

 

3, Ponder vagy Harris?

Bár Christian Pondert a szezon előtt titkos Heisman esélyesnek is knyilvánították, sokkal egészségesebb a futás/passz arány idén annál, mint hogy neki kelljen folyamatosan a meccseket nyerni a hosszú passzaival. A képessége meg van ehhez is, mint ahogy azt tavaly bizonyította. Harris-nek eggyel kevesebb meccsel is több yardja és TD-je van, mint kollégájának, de a turnoverek számában is bőven veri, ami már kevésbé jó dolog.

 

Szám szerint:

Ponder 844 yard, 8 TD, 3 INT,

Harris 895 yard, 10 TD, 8 INT

 

Ponder emellett futásban is aktív, a földön további 2 touchdownt jegyez, és meccsenként átlag 22 yardra jó szokott lenni ebben is, míg a junior Harris-re nem jellemző mindez.

 

4, A Hankerson – Reid párharc

Leonard Hankerson, a Miami elkapója a Clemson ellen egy félidő alatt 3 TD-t kapott el, örzője ezen a napon a 'Noles legtöbbre taksált DB-je, Greg Reid lehet. A tavaly botrányos idényt futó FSU secondary a pass rushnak is hála komoly javulást mutat, így ha sikerülne levenni Harris kedvenc, nagy méretű célpontját, az hatalmasat lökne a vendégek szekerén.

Nagyszerű mérkőzés előtt állunk tehát, nincs kizárva, hogy majd az ACC konferenciadöntőjében is ez a 2 csapat fog találkozni néhány hónap múlva, szóval, aki teheti az mindenképpen szakítson időt szombatról vasárnap virradóra erre az összecsapásra.

 

 

Herczeg Ádám (Höri)