Kérjük ITT támogasd a bowl.hu fórum további fejlesztését!

Bevezetés a Bowl-tudományba

A hétvégén kezdetét veszi a college football utolsó felvonása, melynek záróakkordja a január 9-i nagydöntő lesz. Kedvcsináló gyanánt most magát az "előadás" kottáját prezentáljuk nektek!

Mi az a Bowl? Miért nincs rájátszás az NCAA-ben? Minek és milyen meccseket rendeznek még meg a döntőn kívül? Ezek a gyakran előforduló, igen racionális kérdések az egyetemi foci utószezonjához érvén, amiket ideje végre tisztába tenni, már csak azért is, mert az oldal új neve sem csak és kizárólag a Super Bowl miatt lett nfl.hu-ból BOWL.hu... Az alábbiakban röviden áttekintjük a Bowlok történelmét, és bár a rájátszás nemlétére konkrét választ mi sem tudunk adni, a problémát megkerülve olyan vizekre is evezünk, ahol ezzel nincs gond: az NCAA másod-, harmad- és negyedosztályába, ahol az elődöntőket és a két döntőt (Div II, Div III) rendezik meg a hétvégén. Akit tehát az zavart eddig, hogy nincs az FBS-ben (az első osztályban) "normális" playoff, nem kell a college csodás milliőjéről végképp lemondania!

 

 

A legelső Bowlt 1902. január 1-jén rendezték a kaliforniai Pasadenában, igaz Rose Bowl helyett ekkor még Tournament East-West football game-ként volt ismert, és az 1890 óta létező Tournament of Roses újévi parádé kiegészítő eseményeként szolgált. A kaliforniai Stanford és a keletről érkező Michigan 3500 dollárt kapott az összecsapásért, amivel egyszerre nemzeti sporttá is vált a 20. század elejére már a fél USA-t megfertőző új őrület, az - egyetemi - amerikaifutball. 1916-ig mégsem került újra elő a fesztiválon tojáslabda, noha a mérkőzés nagy bevételt eredményezett, a szervezők inkább visszatértek a jól bevált struccversenyekhez, sőt egy ízben egy teve és egy elefánt futama jelentette a fő attrakciót (utóbbi nyert)... 1916-ban újfent a focié lett a főszerep, 1922-ben már 50 ezren zsúfolodtak be a 8 ezer férőhelyesről kibővített Tournament Parkba. 1923-ban átköltöztették a meccset a Yale Bowl stadiont idéző, újonnan felhúzott Rose Bowlba, mely nevét tál alakja után kapta (a bowl szó magyarul tálat jelent), és a Tournament East-West football game elnevezést is leváltotta; megszületett a Rose Bowl. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy 1921-ig összesen ötször, majd még '37-ben és '43-ban egyszer-egyszer Kubában (!) is jártak egyetemek a Bacardi Bowl keretében, ahol egy helyi gárdával mérték össze erejüket.

1935-ben a "Granddaddy of Them All", a Rose Bowl hatalmas sikerét meglovagolva elindult a floridai Orange Bowl, a louisianai Sugar Bowl és a texasi Sun Bowl, illetve 1937-ban szintén Texasban a Cotton Bowl, addig csupán olyan tiszavirág életű próbálkozások akadtak, mint az 1921 és '22 karácsonyi San Diego East-West Christmas Classic, a nagy gazdasági világválság idején (1931 tájékán) pedig jótékonysági mérkőzésekkel igyekeztek pénzt gyűjteni a rászorultaknak. Közös jellemzőjük a Rose Bowlhoz hasonlóan az volt, hogy téttel abszolút nem bírtak a presztízsen kívül, de ha mást nem, legalább beszédtémát nyújtottak a szurkolóknak az alapszakasz vége után is, és néhány esetben a rendező városra/térségre gyakorolt gazdasági hatás is jelentősnek bizonyult. A Bowlok szerves részei lettek az amerikai kultúrának, a második világháború alatt például a katonai alakulatok a világ számos pontján szerveztek Bowlokat, melyek története minimum egy külön könyvet érdemelne, az 1944-es Arab Bowltól az 1945-ös Atom Bowlon át (az atomtámadás után pár hónappal, Nagaszakiban) a 46-ös "Európai" Rose, Orange és Sugar Bowlokig hosszasan lehetne sorolni az elképesztő sztorikat.

1973-ig a Bowlok annyira nem számítottak bele a szezonba, hogy az NCAA-ben bajnokot már ezen találkozókat megelőzően avattak, ám akkor az AP által no.1.-nak kijelölt Alabama Sugar Bowl-veresége a Notre Dame ellen olyan indulatokat korbácsolt, hogy változtatni kellett a gyakorlaton. A kettősség viszont megmaradt: egyfelől egyre többen voltak kíváncsiak a nagy Bowlokra, komoly tv-szerződések köttettek, másfelől még mindig tulajdonképpen ajándéknak minősült egy kaliforniai vagy éppen floridai túra, az év megkoronázásaként. Egy szó, mint száz, a nemes eszmék helyébe itt is a pénz lépett, fokozatosan nőtt a Bowlok száma, ami a meghívók "inflálódásához", relatív elértéktelenédéséhez vezetett (a konferencia győztesei mellett már szerepet kaphattak az adott csoport második, harmadik, stb. helyezettjei is). Míg azonban a Bowl-horizont kitágult, a döntéshozók látóköre összeszűkült, és a tradíciókra hivatkozva a mai napig foggal-körömmel védik a kialakult rendszert, a gordiuszi csomót elméletben a 2007-es nagydöntő bevezetésével megoldva, de a gyakorlatban csak tovább bogozva. 

Bowl-tudnivalók:
- Bowl eligibility: bowlra az az első osztályú [FBS] csapat jogosult, melynek alapszakasz-mutatója nem negatív, de csak egy másodosztályú [FCS] elleni győzelem számít (* az NCAA kivételt tehet, ez történt 2011-ben a 6-7-es, Pac-12-döntőt játszó UCLA esetében)
- Bowl Coalition: Hat bowl között 1992-ben kötött paktum, mely megpróbált megoldást találni a bajnoki cím tényleges eldöntésére, a bowl-rendszer megtartásával. 1995-ben a Bowl Alliance követte, de egyiknek sem sikerült elérnie célját több okból kifolyólag
- BCS Bowl: 1998-ban a Rose Bowl is csatlakozott a Bowl Alliance-hez, megalkotva a Bowl Championship Series-t, piedesztálra emelve négy meccset: a Rose, a Sugar, a Fiesta és az Orange Bowlokat. 2007-ben egy külön nagydöntőt is létrehoztak
- BCS standings: egy három különböző rangsorból összetevődő lista, melynek alapszakasz végi első két helyzettje vívhatja a BCS nagydöntőt
- automatic bid: automatikus meghívás egy adott bowlra egy adott csoportban elért eredmény alapján (pl. a Pac-12 és a Big Ten első helyzettje automatikus meghívót kap a Rose Bowlra)
- at-large: szabad meghívás bizonyos előre lefektetett szabályok, szempontok alapján
- Bowl CEO [chief executive officer]: Az adott Bowl működtetéséért felelős személy, BCS Bowloknál gyakran több százezer dolláros fizetéssel

Tudtad-e, hogy
... noha 2011 a maga 35 bowljával simán vezeti az erre vonatkozó a listát, a legmagasabb átlagnézőszám 1967-ben volt, mikor az arra az esztendőre jutó 8 bowlra átlagosan 65178-an látogattak ki?
... az idei dömpinget megnyitó szombati New Mexico Bowl lesz a történelem 1103. major bowlja?
... az egyetemi programok közül a legtöbb Bowlon az Alabama szerepelt, a 2012 januári nagydöntő a Crimson Tide 59. fellépése, miközben Louisiana-Lafayette szombaton debütál a bowl-porondon?
... a leghosszabb aktív bowl-széria tulajdonosa a Florida State, a Seminoles sorozatban harmincadszorra bowlozik?
... míg 1902-ben két csapat 3500 dollárt, 1976-ban 22 csapat átlagosan 258 ezer dollárt, 2011-ben 70 csapat 4 millió dollárt tehetett zsebre?
... a leghosszabb play a bowlokon a Heisman-díjas Terry Baker (QB, Oregon State) 99 yardos futása a Villanova ellen az 1962-es Liberty Bowlon?
... 2011. december 17-ig összesen 579 főedző dirigálhatott bowlokon a pálya széléről és csupán Lou Holtz az egyetlen, aki öt különböző gárdával is összehozta ezt?
... Robert Griffin III az első Heisman-győztes, aki az Alamo Bowlon (2011/12/29) játszik a díj átvétele után?
... az LSU-Alabama nagydöntő lesz a 20. alkalom a bowlok történetében, hogy két, az alapszakaszban egymás ellen már játszó csapat találkozik egymással?
... 1973-ig a Big Ten csoportból senki nem mehetett a Rose Bowlon kívül más bowlra, de kétszer ugyanaz az egyetem sem utazhatott Pasadenába?
... a Rose, Sugar, Cotton és Orange Bowlokat 1953-ban közvetítették országos tv-n először?
... a bowlok talán leghírhedtebb jelenete az 1954-es Cotton Bowlon esett meg, mikor az alabamai Tommy Lewis a cserepadról befutva szerelte a Rice futóját, Dicky Maegle-t?
... az 1942-es Rose Bowlt a japán támadástól félve nem a nyugati parton, hanem az észak-karolinai Durhamben rendezték?
... 2011-es kínálat 35 meccséből 12 Bowl kizárólagosan a főszponzor nevét viseli?

Az 5 legjobban várt Bowl 2011/12-ben (a teljes program):
1. Fiesta Bowl: Stanford vs. Oklahoma State
2. Rose Bowl: Oregon vs. Wisconsin
3. Cotton Bowl: Arkansas vs. Kansas State
4. BCS Nagydöntő: LSU vs. Alabama
5. Champs Sports Bowl: Florida State vs. Notre Dame


Rájátszás az alsóbb osztályokban:

Az egyetemi futball négy szintre bomlik, a legmagasabbat FBS, majd sorrendben az utána következőket FCS, DivII és DivIII néven ismerjük, emlegetjük. Ezen az oldalon szinte kizárólag az FBS, érintőlegesen az FCS történéseiből szemezgetünk, az NFL-be is zömmel e két osztályból áramlanak a játékosok. Ez már csak azért is így van, mert a DivII-ben alig, a DivIII-ban pedig egyáltalán nem osztanak ki sportolói ösztöndíjakat, ebből kifolyólag az átlagos színvonal is gyengébbnek mondható. Viszont akadt és mindig akad pár csiszolatlan gyémánt (pl. a jelenleg is profiskodók közül Danny Woodhead vagy Chris Ivory a Div2-ből, Fred Jackson vagy London Fletcher a Div3-ból), és mivel amfociból sosem elég és mégiscsak finálékról van szó, komoly téttel (egészen különleges atmoszférával), csak bátorítunk mindenkit, hogy hangoljon az alábbiakban bemutatott mérkőzésekre péntek és szombat este, garantáltan nem fog csalódni!


 

Div II döntő - 2011. december 17., szombat, 17:00
Wayne State (MI) Warriors vs. Pittsburg State Gorillas [Florence, Alabama]

A harmadosztályról:
A Division I-AA (mai FCS) megalakulásával 1978-ban a Division II lett a harmadik vonal, míg 1973 óta dől el a divízióban playoff során a végső győztes kiléte. Az NCAA osztályai közül a Div II relatíve az átjáróház, de a sikeres programoknál nincs nagy fluktuáció: a Pittsburg State, Grand Valley State, Minnesota-Duluth, North Alabama, Northwest Missouri State kvintett dominanciája jelentős. A döntő színhelye 1986 óta az alabamai Florence, az elmúlt 10 párharc egy TD-vel vagy kisebb különbséggel zárult, szóval izgalomban hagyományosan nincs hiány.

A csapatokról:
PITTSBURG STATE
Ahhoz képest, hogy a kansasi Pittsburg State - így, h nélkül - a Div II legjobb örökmérleggel rendelkező egyeteme, az NFL nagyon nem érdeklődik a Gorillas játékosok iránt, legutóbb 1993-ban draftoltak tőlük és kicsi az esélye, hogy ez a közeljövőben megváltozik. Döntőzésük kissé váratlan a tekintetben, hogy az elmúlt két évben saját szintjükhöz képest borzalmas szezonokat produkáltak, és 2011-ben 19 elvesztett fumble dacára jutottak el a végső diadal kapujáig.

WAYNE STATE (MI)
A Warriors 2010-ben a futó Joique Bellt adta az NFL-nek, és eleddig az ő rövid profi karrierje jelezte csak a kis michigani iskolát a futballtérképen. Egy vérbeli Cinderella-sztorival viszont végre a komplett csapat kitett magáért, 15-ből 9 mérkőzést idegenben nyerve, a playoffban hatodik kiemeltként surrantak el a fináléig. Ahogy az az alacsonyabb osztályokban lenni szokott, a futójáték és annak megállítása, a szerelések jó kivitelezése az igazán fontos tényező, a Wayne State-nek akkor van sansza, ha a futógépezet olajozottan működik.

Kiemelt játékosok:
PITTSBURG STATE
QB Zac Dickey (1097 futott yard, 10 TD; 2100 passzolt yard, 16 TD)
WR John Brown (1117 elkapott yard, 12 TD; 3 visszahordott TD)
LB Nate Dreiling (124 tackle, 7 interception)
DE Gus Toca (52 tackle, 11 sack)
CB Elijah Olabode (3 interception, 11 levédekezett passz)

WAYNE STATE (MI)
RB Josh Renel (1395 futott yard, 14 TD; 24 elkapás)
WR Troy Burrell (1620 elkapott yard, 15 TD)
LT Joe Long
S Jeremy Jones (92 tackle, 9 interception)
LB Ed Viverette (74 tackle, 7.5 sack)


 

Div III döntő - Szombat, 01:00
Mount Union Purple Raiders vs. Wisconsin-Whitewater Warhawks [Salem, Virginia]

A negyedosztályról:
A döntőt itt is 1973-ban írták ki első alkalommal, mely a neves futballedző és pionír, Amos Alonzo Stagg tiszteletéül Stagg Bowl néven fut. Ahogy említettük, a Div III-ban már sportösztöndíjak sincsenek, úgyhogy ebben az osztályban abszolút a játék szeretete miatt izzadnak vért a futballisták, és épp ezért hihetetlen dolog, hogy a két döntöző csapat sorozatban hetedszerre (!) találkozik a Stagg Bowlon, és mivel eddig hatból hármat a Mount Union, hármat a UWW húzott be, a hetedik meccs egyfajta szuper-nagydöntőnek is felfogható.

A csapatokról:
Mondani se kell, a két egymásnak feszülő fél már jól ismeri egymást, és különbséget se nagyon lehet tenni közöttük. Állandó vita tárgyát a Mount Union hencegése szokta képezi, ugyanis az ohioi főiskola mindössze 2200 hallgatójához képest a UWW egy behemót a maga 11500-as létszámával. A főedző Lance Leipoldnak ettől függetlenül 71-3-as mutatóval semmi szégyenkeznivalója nincs, bár addig még le kell folynia egy kevés víznek a Dunán, míg befogja a a 343 mérkőzésen 317 győzelmet jegyző Mount Union-os Larry Kehrest... A Purple Raiders-nél most nincs Pierre Garcon vagy Cecil Short-szerű elit elkapó, a Warhawks futójára, Levell Coppage-ra viszont érdemes pár pillantást vetni. 

FCS elődöntő #1 - Szombat, 02:00
Montana Grizzlies @ Sam Houston State Bearkats

A másodosztály egyetlen veretlen csapata Bearkats, mely a sorozatban 9 meccset nyerő, 2010 után magához térő Grizzlies-t fogadja. A hazaiak péntek éjszaka azért is küzdenek, hogy a január 6-i fináléban, a texasi Frisco-ban egy helyi egyetem szerezze meg az FCS babérkoszorúját.

#1 SAM HOUSTON STATE
Top prospect: Tim Flanders, RB - a sophomore futó Kansas State-ről transzferelt, mozgékonysága már-már legendás, erről a "Flanders flip" árulkodik
Út az elődöntőbe: Az SHSU 13 diadalt aratott eddig zéró zakó ellenében, többek között az FBS-s New Mexico-t verve hosszabbításban, a gyengének tartott konferenciájukban a Central Arkansas volt a komoly falat, míg a rájátszásban a Big South-t nyerő Stony Brook-ot követően az erősnek hitt Montana State-n léptek át, könnyedén
Esélyek: A negyeddöntő oktatófilmbe illő játéka után nincs már olyan, aki leírná a Bearkats-t, jóllehet a szkeptikus hangok végigkísérték az SHSU szezonját. Az opciós futásokra alapozó, sok formációt (shotgun, wildkat, stb.) vegyítő támadóstratégia szinte megállíthatatlan, és a védelem is masszív, statisztikailag a második legjobb az FCS-ben, a strong safety Darnell Taylor fémjelezte alakulat kevesebb mint 14 pontot engedélyezett átlagban, és amennyiben Montana State-re sok dologban hajazó Montanát is képesek megfékezni, az Offense elvégzi feladatát

#4 MONTANA
Top prospect: Trumaine Johnson, CB - a végzős cornerbacknek meggyűlt a baja a törvénnyel is 2011-ben, ám ez sem gátolhatja meg abban, hogy akár az nfl draft 2. napján, a 2-3. körben gazdára leljen
Út az elődöntőbe: Lassan kapcsoltak a Grizzlik maximális fordulatszámra, de az utolsó sebesség elérésével borzasztó veszélyessé formálódtak. A Brawl of the Wild rangadó elhódításával behúzták a Big Sky-konfot, majd hazai pályán épp a Central Arkansas-t ütötték a nyolcaddöntőben, és a Northern Iowa sem jelentett problémát.
Esélyek: A montanai zúzós hidegben sokan megfáztak már, idegenben ezúttal a Montana "sülhet" meg, idegenben gyakorta szenved a csapat. A keret nyilvánvalóan mélyebb, mint a texasi ellenfélé, főleg a támadósor, ahol a tight end Kavario Middleton a megbízható célpont és egyben remek blokkoló


 

FCS elődöntő #2 - Szombat, 20:30
Georgia Southern Eagles @ North Dakota State Bison

Ugyan mindkét egyetem szenvedett el vereséget a szezonban, az ND State az FBS-s Minnesota skalpját tűzhette az övére, míg a Georgia Southern szerezte a legtöbb pontot az idényben a NCG-részvevő Alabama ellen... Eredetileg játszottak volna az alapszakaszban is, de az Eagles kitáncolt a megállapodásból, erre most nincs lehetőség.

#2 NORTH DAKOTA STATE
Top prospect: D.J. McNorton, RB - Vérbeli sleeper lesz a drafthoz közeledve a tehetséges futó, aki már 2010-ben jó értékeléseket kapott nem egy megfigyelőtől
Út az elődöntőbe: Az észak-dakotaiak 2004-ben léptek egy szinttel feljebb, és egyre magasabbra téve a mércét 2011-ben először nyerték meg a Missouri Valley Conference-t, bár a Youngstown State belepiszkított a makulátlan mérlegbe. A kiemelés sokat számított a Bisonnak, hiszen a kis ékszerdoboz, a FargoDome az ország egyik leghangosabb arénája
Esélyek: A buzdítás a hatszoros bajnok GA Southern ellen is elkél, de persze a no.1. scoring D# se árt a győzelem érdekében. A védelem a tipikus északi egyetemekhez hasonlatosan olyan fizikális fizikális játékosokból áll, mint a defensive end Coulter Boyer, felkészülhetünk tehát a csontzenére

#3 GEORGIA SOUTHERN
Top prospect: Brent Russell, DT - A junior védőre 2013-ig biztosan várnia kell a DT/DE-hiányos alakulatok drukkereinek, azonban a türelem rózsát teremhet, Russell sokszor tűnik egyszerűen megblokkolhatatlannak az FCS-ben
Út az elődöntőbe: Az Appalachian State-től és az Alabamától is ki lehet kapni, a két vállalható kudarcot a Southern konf első helye és két sokpontos thriller feledtette a playoffban
Esélyek: A 2010-ben kinevezett Jeff Monken head coach visszatért a Paul Johnson-idején alkalmazott triple option-höz, ami azért sem véletlen, mert Monken Johnson segédje volt a hallatlan sikerkorszakban, az 1990-es évek végén. A futás futással és további futásokkal való ötvözése bő évtizeddel később sem avult el, ami a CB Laron Scott kiváló visszahordásaival együtt életveszélyes elegyet alkot. Az erő az egységben van, nincs kimondott egyéniség a csapatban, de a sallangmentesség a labda két oldalán nyerő taktika tud lenni, pláne az FCS-ben+ NAIA döntő - Szombat, 22:30
Carroll (Mont.) vs. Saint Xavier (Ill.) [Rome, Georgia]

Az NAIA egy az NCAA-nél kisebb atlétikai liga, melynek fináléját a CBS Sport Network közvetíti. A montanai Carroll College még a Mount Uniont is lefölözi: az iskolában csupán 1500 diák tanul, ehhez képest Mike Van Diest főedző 154-21-es mérlege feltétlenül kalaplengetést érdemel. A Saints a címvédő, az elmúlt kilenc bajnokságból ötöt nyertek meg.