Bevezetés a Bowl-tudományba

A hétvégén kezdetét veszi a college football utolsó felvonása, melynek záróakkordja a január 9-i nagydöntő lesz. Kedvcsináló gyanánt most magát az "előadás" kottáját prezentáljuk nektek!

Mi az a Bowl? Minek és milyen meccseket rendeznek még meg a döntőn kívül? Ezek a gyakran előforduló, igen racionális kérdések az egyetemi foci utószezonjához érvén, amiket ideje végre tisztába tenni, már csak azért is, mert az oldal új neve sem csak és kizárólag a Super Bowl miatt lett nfl.hu-ból BOWL.hu... Az alábbiakban röviden áttekintjük a Bowlok történelmét, és bár a rájátszás nemlétére konkrét választ mi sem tudunk adni, a problémát megkerülve olyan vizekre is evezünk, ahol ezzel nincs gond: az NCAA másod-, harmad- és negyedosztályába, ahol az elődöntőket és a két döntőt (Div II, Div III) rendezik meg a hétvégén. Akit tehát az zavart eddig, hogy nincs az FBS-ben (az első osztályban) "normális" playoff, nem kell a college csodás milliőjéről végképp lemondania!

 

 

A legelső Bowlt 1902. január 1-jén rendezték a kaliforniai Pasadenában, igaz Rose Bowl helyett ekkor még Tournament East-West football game-ként volt ismert, és az 1890 óta létező Tournament of Roses újévi parádé kiegészítő eseményeként szolgált. A kaliforniai Stanford és a keletről érkező Michigan 3500 dollárt kapott az összecsapásért, amivel egyszerre nemzeti sporttá is vált a 20. század elejére már a fél USA-t megfertőző új őrület, az - egyetemi - amerikaifutball. 1916-ig mégsem került újra elő a fesztiválon tojáslabda, noha a mérkőzés nagy bevételt eredményezett, a szervezők inkább visszatértek a jól bevált struccversenyekhez, sőt egy ízben egy teve és egy elefánt futama jelentette a fő attrakciót (utóbbi nyert)... 1916-ban újfent a focié lett a főszerep, 1922-ben már 50 ezren zsúfolodtak be a 8 ezer férőhelyesről kibővített Tournament Parkba. 1923-ban átköltöztették a meccset a Yale Bowl stadiont idéző, újonnan felhúzott Rose Bowlba, mely nevét tál alakja után kapta (a bowl szó magyarul tálat jelent), és a Tournament East-West football game elnevezést is leváltotta; megszületett a Rose Bowl. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy 1921-ig összesen ötször, majd még '37-ben és '43-ban egyszer-egyszer Kubában (!) is jártak egyetemek a Bacardi Bowl keretében, ahol egy helyi gárdával mérték össze erejüket.

1935-ben a "Granddaddy of Them All", a Rose Bowl hatalmas sikerét meglovagolva elindult a floridai Orange Bowl, a louisianai Sugar Bowl és a texasi Sun Bowl, illetve 1937-ban szintén Texasban a Cotton Bowl, addig csupán olyan tiszavirág életű próbálkozások akadtak, mint az 1921 és '22 karácsonyi San Diego East-West Christmas Classic, a nagy gazdasági világválság idején (1931 tájékán) pedig jótékonysági mérkőzésekkel igyekeztek pénzt gyűjteni a rászorultaknak. Közös jellemzőjük a Rose Bowlhoz hasonlóan az volt, hogy téttel abszolút nem bírtak a presztízsen kívül, de ha mást nem, legalább beszédtémát nyújtottak a szurkolóknak az alapszakasz vége után is, és néhány esetben a rendező városra/térségre gyakorolt gazdasági hatás is jelentősnek bizonyult. A Bowlok szerves részei lettek az amerikai kultúrának, a második világháború alatt például a katonai alakulatok a világ számos pontján szerveztek Bowlokat, melyek története minimum egy külön könyvet érdemelne, az 1944-es Arab Bowltól az 1945-ös Atom Bowlon át (az atomtámadás után pár hónappal, Nagaszakiban) a 46-ös "Európai" Rose, Orange és Sugar Bowlokig hosszasan lehetne sorolni az elképesztő sztorikat.

1973-ig a Bowlok annyira nem számítottak bele a szezonba, hogy az NCAA-ben bajnokot már ezen találkozókat megelőzően avattak, ám akkor az AP által no.1.-nak kijelölt Alabama Sugar Bowl-veresége a Notre Dame ellen olyan indulatokat korbácsolt, hogy változtatni kellett a gyakorlaton. A kettősség viszont megmaradt: egyfelől egyre többen voltak kíváncsiak a nagy Bowlokra, komoly tv-szerződések köttettek, másfelől még mindig tulajdonképpen ajándéknak minősült egy kaliforniai vagy éppen floridai túra, az év megkoronázásaként. Egy szó, mint száz, a nemes eszmék helyébe itt is a pénz lépett, fokozatosan nőtt a Bowlok száma, ami a meghívók "inflálódásához", relatív elértéktelenédéséhez vezetett (a konferencia győztesei mellett már szerepet kaphattak az adott csoport második, harmadik, stb. helyezettjei is). Míg azonban a Bowl-horizont kitágult, a döntéshozók látóköre összeszűkült, és a tradíciókra hivatkozva a mai napig foggal-körömmel védik a kialakult rendszert, a gordiuszi csomót elméletben a 2007-es nagydöntő bevezetésével megoldva, de a gyakorlatban csak tovább bogozva.


 

(2011-es a cikk, az alábbiak már nem feltétlen releváns információk, 2015 óta az FBS-ben is négy fős rájátszás zajlik)

Bowl-tudnivalók:
- Bowl eligibility: bowlra az az első osztályú [FBS] csapat jogosult, melynek alapszakasz-mutatója nem negatív, de csak egy másodosztályú [FCS] elleni győzelem számít (* az NCAA kivételt tehet, ez történt 2011-ben a 6-7-es, Pac-12-döntőt játszó UCLA esetében)
- Bowl Coalition: Hat bowl között 1992-ben kötött paktum, mely megpróbált megoldást találni a bajnoki cím tényleges eldöntésére, a bowl-rendszer megtartásával. 1995-ben a Bowl Alliance követte, de egyiknek sem sikerült elérnie célját több okból kifolyólag
- BCS Bowl: 1998-ban a Rose Bowl is csatlakozott a Bowl Alliance-hez, megalkotva a Bowl Championship Series-t, piedesztálra emelve négy meccset: a Rose, a Sugar, a Fiesta és az Orange Bowlokat. 2007-ben egy külön nagydöntőt is létrehoztak
- BCS standings: egy három különböző rangsorból összetevődő lista, melynek alapszakasz végi első két helyzettje vívhatja a BCS nagydöntőt
- automatic bid: automatikus meghívás egy adott bowlra egy adott csoportban elért eredmény alapján (pl. a Pac-12 és a Big Ten első helyzettje automatikus meghívót kap a Rose Bowlra)
- at-large: szabad meghívás bizonyos előre lefektetett szabályok, szempontok alapján
- Bowl CEO [chief executive officer]: Az adott Bowl működtetéséért felelős személy, BCS Bowloknál gyakran több százezer dolláros fizetéssel

Tudtad-e, hogy
... noha 2011 a maga 35 bowljával simán vezeti az erre vonatkozó a listát, a legmagasabb átlagnézőszám 1967-ben volt, mikor az arra az esztendőre jutó 8 bowlra átlagosan 65178-an látogattak ki?
... az idei dömpinget megnyitó szombati New Mexico Bowl lesz a történelem 1103. major bowlja?
... az egyetemi programok közül a legtöbb Bowlon az Alabama szerepelt, a 2012 januári nagydöntő a Crimson Tide 59. fellépése, miközben Louisiana-Lafayette szombaton debütál a bowl-porondon?
... a leghosszabb aktív bowl-széria tulajdonosa a Florida State, a Seminoles sorozatban harmincadszorra bowlozik?
... míg 1902-ben két csapat 3500 dollárt, 1976-ban 22 csapat átlagosan 258 ezer dollárt, 2011-ben 70 csapat 4 millió dollárt tehetett zsebre?
... a leghosszabb play a bowlokon a Heisman-díjas Terry Baker (QB, Oregon State) 99 yardos futása a Villanova ellen az 1962-es Liberty Bowlon?
... 2011. december 17-ig összesen 579 főedző dirigálhatott bowlokon a pálya széléről és csupán Lou Holtz az egyetlen, aki öt különböző gárdával is összehozta ezt?
... Robert Griffin III az első Heisman-győztes, aki az Alamo Bowlon (2011/12/29) játszik a díj átvétele után?
... az LSU-Alabama nagydöntő lesz a 20. alkalom a bowlok történetében, hogy két, az alapszakaszban egymás ellen már játszó csapat találkozik egymással?
... 1973-ig a Big Ten csoportból senki nem mehetett a Rose Bowlon kívül más bowlra, de kétszer ugyanaz az egyetem sem utazhatott Pasadenába?
... a Rose, Sugar, Cotton és Orange Bowlokat 1953-ban közvetítették országos tv-n először?
... a bowlok talán leghírhedtebb jelenete az 1954-es Cotton Bowlon esett meg, mikor az alabamai Tommy Lewis a cserepadról befutva szerelte a Rice futóját, Dicky Maegle-t?
... az 1942-es Rose Bowlt a japán támadástól félve nem a nyugati parton, hanem az észak-karolinai Durhamben rendezték?
... 2011-es kínálat 35 meccséből 12 Bowl kizárólagosan a főszponzor nevét viseli?