Big East figyelő 6.

A harmadik héten sikerült - a Cincynek és a UConnak köszönhetően - még inkább visszaesnie a Big East elismertségének, de legalább a WVU és a Louisville játéka bizakodásra adhat okot...

A harmadik játékhét mérkőzéseinek összefoglalói:

North Carolina State Wolfpack-Cincinnati Bearcats 30-19
A Cincinnati ezen a mérkőzésen alulmúlta eddigi két meccsének gyengélkedését, az NC State pedig végig dominált, annak ellenére, hogy a második félidőben kicsit vissza is vettek a tempóból. El sem telt az első negyed fele, a Wolfpack máris 14 pontos előnyre tett szert Jay Smith TD elkapása és Mustafa Greene hosszú futott TD-je révén. A Cincinnati offense pedig teljesen szétesetten kezdett, aztán a második negyedben kis életjelent mutattak, de előbb egy kihagyott FG, majd egy Nate Irving által kiharcott fumble miatt maradtak le a pontszerzésről. DJ Woods 68 yardos TD elkapása révén végül csak sikerült a pontszerzés, de Russell Wilson azonnal válaszolt, így a szünetben 20-7 volt az állás. Rossz snapek, döntő hibák és a támadófal gyengesége akadályozta meg a Bearcats O kibontakozását az egész mérkőzés folyamán. Zach Collarost az NC State védelem az őrületbe kergette, ötször sackelték a QB-t, nagyon sokszor siettették, szinte minden playnél ott voltak a közelében. 7 és fél perccel az összecsapás vége előtt már 30-7-re vezetett a Wolfpack, amikor a Cincy végre tudott két TD drive-ot vezetni, de Woods második TD-je, és Barnett idei első TD elkapása csupán a szépítésre volt elég egy olyan mérkőzésen, ahol nem 11 pontnyi volt a különbség a két csapat között, mint ahogy azt az eredmény mutatja, hanem ennél sokkal több. Russell Wilson ezúttal - feledtetve a múlt heti, UCF elleni produkcióját – szinte hibátlanul játszott, vezetésével a csapat 3-0-ás idénykezdetet produkált, erre pedig akkor volt legutóbb példa, amikor a Wolfpack irányítóját Philip Riversnek hívták. A Bearcats számára rossz hír Ben Guidugli kidőlése, a TE az első félidőben szenvedett bokasérülést. A mérkőzést kihagyta Isaiah Pead, a Cincy elsőszámú futója, igaz, a korai nagy hátrány miatt az ő hiányát kevésbé érezte meg Butch Jones együttese.
A mérkőzés legjobbja: Russell Wilson (QB, NC State) 26/40 333 yard 3 TD

West Virginia Mountaineers (21.)-Maryland Terrapins 31-17
Kiderült a hétvégén az, hogy csupán egyetlen csapatra lehet számítani a Big Eastből, és az a West Virginia. A WVU dominálta az első félidőt a szezont remekül kezdő Maryland ellen. Ez azok után meglepő, hogy az első két héten a gyenge kezdés és az erős befejezés volt rájuk jellemző. Persze most sem sikerült egy teljes mérkőzésen át tartani a teljesítményt, mert a második félidőre eléggé visszaestek. Úgy épített 28-0-ás előnyt a második félidő elejére a Mountaineers, hogy közben sikerült háromszor labdát veszíteniük (két fumble és egy sikertelen 4. kísérlet). Geno Smith 4 TD passzt osztott ki, kettőt Tavon Austinnak, aki kezd igazi sztárrá válni a WVU offensében, kettőt pedig Stedman Baileynek. Ezután azonban 17 pontot ért el zsinórban a Maryland. Meglátszott Brandon Hogan hiánya, hiszen a Maryland elsőszámú WR-e, Torrey Smith 2 TD-t is szerzett ebben az időszakban (az egyik 60, a másik 80 yardos). Gyengélkedett ekkor a WVU offense is, hiszen nem tudta rendesen lassítani a játékot, állandó puntokra szorult. Végül Tyler Bitancourt FG-jával minden biztossá vált, de igazán nagy veszélyben nem volt a WVU, a két hosszú passzolt TD-n kívül sok mindenre nem volt képes a Jamarr Robinson vezette Terrapins offense. A Mountaineers D 8 sacket mutatott be a mérkőzésen, és az elmúlt két hétben átlagban 241 yardot produkáló Maryland futójátékot teljesen levették a pályáról, negatív yardon tartva őket. Így megszületett az első BCS konferencia elleni siker, amit idén a Big East csapatok össze tudtak hozni.
A mérkőzés legjobbja: A West Virginia védőfala (különösen: Bruce Irvin, Scooter Berry, Julian Miller, Chris Neild) 7 sack, a Maryland futójátékának -10 yardon tartásaTemple Owls-Connecticut Huskies 30-16
Sikerült alulmúlni az eddigi szerencsétlenkedését a konferenciának egy MAC ellenféllel szembeni vereséggel. A mérkőzés képe sokáig nem is utalt arra, hogy itt nagy bajban lehet a UConn, aztán mégis pórul járt Randy Edsall csapata. Szorosnak szoros volt végig az összecsapás, de mégis azt lehetett érezni, hogy a Huskies van közelebb az áttöréshez. Három meggyőző drive-ot is vezettek az első félidőben, de valami mindig hiányzott a befejezésnél, így csak 3 FG kísérletig jutottak, amelyekből egyet Dave Teggart ki is hagyott. Az egyetlen meggyőző Temple támadás Bernard Pierce TD-jével ért véget, így vezetett a szünetben a gyengébben játszó Owls. A harmadik negyed a zseniálisan játszó Jordan Todman 59 yardos TD futásával indult. A Temple válaszolt a negyed közepe felé, egy olyan támadássorozat segítségével, amelyben szinte minden labdaérintés az első RB szerepkörbe ezúttal visszatérő Pierce nevéhez fűződött. Egy újabb megakadó támadást záró sikeres Teggart FG-lal már a UConn vezetett a negyed végén. Aztán a negyedik negyed nagy változásokat hozott. A tavaly a MAC legjobb védőjátékosának választott Adrian Robinson egymaga fordította meg a mérkőzést. Fumblet harcolt ki az addig kiválóan teljesítő Todmantől (192 futott yard 1 TD a mérkőzésen) és TD-re is váltotta az általa megszerzett labdát. Innentől kezdve a Templenél volt a momentum, és nem is engedték vissza a Huskiest a mérkőzésbe. Egy remek punt returnt követő újabb Pierce TD után még volt valamennyi reménye a UConnak, de a támadás ismét megakadt, ráadásul Teggart ismét kihagyta a FG-t. Pierce futásaival nem tudott mit kezdeni a Huskies, akkor, amikor leginkább sürgette őket az idő, és ez újabb 3 pontot hozott az Owlsnak. A Frazer vezette passzjáték ismét gyatra teljesítményt nyújtott, nem tudták eléggé támogatni a futójátékot, nagy része van ennek a vereségben. Bernard Pierce visszatért a figyelem középpontjába, de sajnálhatjuk Todmant, aki legalább olyan jó volt, csak a csapattársai nem segítették kellőképpen ezúttal sem... 2004 óta először győzött BCS ellenféllel szemben a Temple.
A mérkőzés legjobbja: Bernard Pierce (RB, Temple) 169 futott yard, 2 futott TD, 27 elkapott yard, 1 elkapott TDOregon State Beavers (25.)-Louisville Cardinals 35-28
A UConn által okozott csalódás után nagyon jól jött a konferenciának a Louisville szereplése. A Cards szinte végig versenyben volt a sokkal többre tartott Oregon Statetel, és külön kiemelendő, hogy mindezt úgy tették, hogy 453 yardnyi offenset mutattak fel. A Beaversnek második nekifutásra is gondot okozott egy mobilis QB, Adam Froman személyében. Az első negyedben remekül kezdett a Cards, kétszer is eljutottak az ellenfél 1 yardjáig, de először egy sikertelen negyedik kísérlet, majd egy endzoneba repülő fumble miatt maradtak pont nélkül. Így a mérkőzés első pontjait a Beavers szerezte Joe Halahuni elkapása révén. A szünetig az volt a trend, hogy előbb egyenlített a Louisville, majd megszerezte a vezetést az Oregon State, így 21-14-es vezetéssel mentek a szünetre Jacquizz Rodgersék. Rodgers nagyon elemében volt, hiszen három TD-t is szerzett ezen a napon, a harmadikat éppen a második félidő nyitó drivejában. A Beavers tovább növelte előnyét 35-14-re, és úgy gondolták, hogy már meg is nyerték a mérkőzést. A Louisville azonban feltámadt, előbb Froman futott, majd Cameron Grahamnek passzolt TD-jével feljöttek 35-28-ra. A negyedik negyed jó része leginkább a sikertelen támadásokról, jó védekezésekről és puntokról szólt. A Louisville támadhatott a mérkőzés végén az egyenlítésért, azonban, amikor már jóval az utolsó percen belül jártunk, Froman passza a CB, James Dockery kezében kötött ki, így alulmaradt Charlie Strong csapata a többre tartott ellenféllel szemben. A jó teljesítményre, a kezdeti buta hibák kiheverésére, és a három TD hátrányból való felállásra azonban büszke lehet Strong, és a csapat szurkolói is.
A mérkőzés legjobbja: Jacquizz Rodgers (RB, Oregon State) 132 futott yard 2 futott TD, 22 elkapott yard, 1 elkapott TD

Syracuse Orange-Maine Black Bears (FCS) 38-14
Szinte teljesen lemásolta a Cuse a tavalyi Maine elleni teljesítményét. Az első félidő gyengélkedése után a második játékrészben sikerült bebiztosítaniuk a győzelmet. Eleinte nagyon ráijesztett az Orange drukkereire a Black Bears, akárcsak 2009-ben. Előbb Warren Smith TD futásával (0-7), majd Alec Lemon első TD-jét követően Justin Perillo elkapásával kerültek előnybe (7-14). Azonban a Cuse hamar felállt, kihasználta Warren Smith hibáját, akinek a fumblejét követő drivenak köszönhette a Marrone gárda a félidei vezetését. Ez is előrelépés már tavalyhoz képest, hiszen akkor a vendégek álltak jobban a pihenőre vonuláskor. A harmadik és negyedik negyed ugyanolyan domináns szereplést hozott a Big East csapattól, mint tavaly. Nem engedtek már pontot az ellenfélnek, ellenben ők szereztek 21-et. Ryan Nassib mind az öt TD-nek részese volt, mint feladó. Delone Carter és a futójáték ezúttal a passzjáték árnyékában maradt, ahol Nassib mellett remekelt Alec Lemon, Van Chew és Nick Provo is. Egyetlen negatívumot lehet említeni a mérkőzéssel kapcsolatban a Syracuse szempontjából, méghozzá a sok, nem egyszer butaságok miatt összeszedett büntetést.
A mérkőzés legjobbja: Ryan Nassib (QB, Syracuse) 19/28, 260 yard, 5 TD

A konferencia állása:
 

1. West Virginia 0-0 3-0
2. Rutgers 0-0 2-0
3. Syracuse 0-0 2-1
4. Pittsburgh 0-0 1-1
  South Florida 0-0 1-1
6. Cincinnati 0-0 1-2
  Connecticut 0-0 1-2
  Louisville 0-0 1-2


Erősorrend:
 

Helyezés Csapat Indoklás Előző hét
1. West Virginia Mountaineers Magasan a konferencia legjobb csapata jelenleg, ezt a héten is bizonyították. 1.
2. Pittsburgh Panthers Szabadnaposak voltak, de helyük a mögöttük levők gyengélkedésének köszönhetően biztos. 2.
3. Connecticut Huskies Innentől átláthatatlanok a dolgok, akár mindenki lehetne harmadik... Maradt mégis a UConn, mert több van ebben a csapatban, mint amit mutatnak. Hogyan lehet egy általuk irányított mérkőzést ennyire elszúrni? 3.
4. South Florida Bulls Előreléptek, pedig nem játszottak, köszönhetik ezt a Cincynek. 5.
5. Rutgers Scarlet Knights Nem játszottak, de előreléptek, lásd előző sor. 6.
6. Louisville Cardinals Remek teljesítményt nyújtottak az Oregon State ellen, nem hiszem, hogy valaki gondolta volna, hogy ez bennük van. A tehetségnél az akarat néha bizony többet ér... 8.
7. Syracuse Orange Legalább a „kötelező” mérkőzéseket hozzák, és azokat meggyőzően. 7.
8. Cincinnati Bearcats Katasztrofális a csapat játéka jelenleg, egyedül a QB Collaros nyújt jó teljesítményt, minden más csapatrész alulteljesít, különösen igaz ez a támadófalra és a védelemre. 4.


Mozgások a ranglistákon:

AP Top 25: A West Virginia a 21. helyről a 22-re csúszott vissza.
USA Today Coaches’ Poll: A West Virginia maradt a 21. helyen.
BCS rangsor: -

Bowl figyelő:

Az első alkalommal jelentkező bowl figyelőben ezúttal még nem a csapatok bowl esélyeit taglaljuk, hanem azokról a bowlokról olvashatnak olvasóink bővebben, amelyekkel a Big East konferenciának szerződése van. A bowlokat prioritás figyelembevételével vesszük sorra.

1. BCS Bowl: A Big East első választottja minden évben meghívót kap valamelyik BCS Bowlra. A másik öt BCS konferenciának szerződése van egy-egy BCS Bowllal, így egyik reprezentánsuk biztosan ugyanazon a bowlon lép pályára évről évre. Ez a Big East esetében nem így van, hiszen a konferencia győztesét at-large (választott) csapatként osztják be valamelyik bowlra. A BCS érában minden évben szerepelt Big East csapat valamelyik BCS Bowlon, de sohasem került még sor arra, hogy két csapatot választottak volna be. 12 mérkőzésen 6 győzelem és 6 vereség a Big East mérlege. Az időpont és a helyszín attól függ, mely bowlra kap besorolást az adott Big East csapat.

2. Champs Sports Bowl: A bowllal idén kötött szerződést a konferencia vezetősége. A négy éves megállapodás alapján a Big East 2. választottja az ACC 3. választottjával csap össze ezen a mérkőzésen. A szerződés kitételében szerepel az, hogy a négy év alatt lehetősége van a bowl szervezőinek egyszer a Big East vagy ACC helyett a Notre Dame-et választani. Időpont és helyszín: 2010. december 29. 0:30 Orlando, Florida

3. Meineke Car Care Bowl: A Big East 3. választottja az ACC 5. választottjával mérkőzik meg ennek a bowlnak a keretében. Időpont és helyszín: 2010. december 31. 18:00 Charlotte, North Carolina

4. New Era Pinstripe Bowl: A Yankee Stadion új bowl mérkőzésén a Big East 4. és a Big 12 7. válaszottja csap össze. Ha a Big 12 esetében nem lenne hét bowl kvalifikáció kivívó csapat, akkor a Notre Dame-et hívják meg a szervezők. Időpont és helyszín: 2010. december 30. 21:00 Bronx, New York

5. a Birmingham Bowl: A Big East 5. választottja a SEC 8. vagy 9. csapatával méri össze erejét ezen a bowlon. Ha valamelyik konferenciában nem lenne elegendő bowl résztvevő, akkor a Sun Belt küldhet bowl kvalifikációt kivívó csapatot az eseményre, vagy választanak egy még elérhető együttest. Időpont és helyszín: 2011. január 8. 18:00 Birmingham, Alabama

5. b AutoZone Liberty Bowl: Másodlagos bowl lehetőség a Big East számára 2010-től kezdve. A mérkőzésen eredetileg a C-USA 1. helyezettje és a SEC egy válaszottja mérkőzne meg egymással. Ha a SEC nem tud csapatot biztosítani, akkor a Big Eastből kerülhet be egy helyettes. Időpont és helyszín: 2010. december 31. 21:30 Memphis, Tennessee

6. Beef’O’Brady’s St. Petersburg Bowl: A Big East 6. választottja és a C-USA egy reprezentánsa küzd meg egymással a bowl keretében. Ha valamelyik konferencia nem tudna csapatot küldeni, akkor a Sun Belt küldhet egy csapatot helyettük. Időpont és helyszín: 2010. december 22. 02:00 St. Petersburg, Florida

Megjegyzés: Fontos kitétel, hogy a szabályozás szerint a Notre Dame bármely non-BCS bowl tekintetében a Big East csapatok helyére léphet.

Gaál Sándor (gsn)