Big Ten figyelő 4.

Big Ten vs Pac-10 párharcok jegyében telik majd a hétvége. Erősorrendbe integrált beharangozó a harmadik játékhét eseményei elé.

 

1. #2 Ohio State (2-0)

 

A Miami legyőzésével megerősítették vezető pozíciójukat, bizonyították, hogy a Rose Bowl győzelem tavaly nem volt véletlen és a Big Ten konferencián kívüli erősebb programok ellen is megállják a helyüket. Terrelle Pryorék célja nem lehet kevesebb, mint veretlenül elérni, hogy a BCS bajnoki címért játszhassanak januárban.

 

vs Ohio (1-1): államon belüli rangadó, bár a Bobcats a MAC Keleti csoportjának a címvédője leginkább csak abban reménykedhetnek, hogy egy ideig szorossá teszik a találkozót. Előző héten a Toledo ellen szenvedtek konferencián belüli vereséget. A védelmük nem tudta megnyerni a találkozót, a támadósor rövidpasszokra építve (3 INT) futójáték nélkül nem tudott érdemben hozzászólni a meccshez. Bár a Buckeyes egész idényre elvesztette C.J. Burnett kezdő safety-ét, a front sevennel képes lesz dominálni.

 

2. #9 Iowa (2-0)

 

Nagyon meggyőző teljesítménnyel két magabiztos győzelmen van túl a Hawkeyes, még ha nem is túl veretes ellenfelekkel szemben. A legfontosabb fejlemény, hogy Ricky Stanzi két meccs után is eladott labda nélkül áll.

 

@ #24 Arizona (2-0): az egyik Pac-10 vs Big Ten párharc a héten. Először játszik az Iowa idén idegenben, ráadásul a Sziklás hegységen túlra vándorolnak, ahol hagyományosan rosszul megy nekik a játék. A hétvége egyetlen mérkőzése lesz ez, melyen rangsorolt csapatok csapnak össze. Mindkettőjüknek remek erőfelmérő lesz, hogy az önbizalom növelő győzelmek után vajon mennyire kell őket komolyan venni. Tavaly az Iowa hazai pályán nyert ellenük 27-17-re. A Wildcats edzője Mike Stoops Iowa alumni, valamint kezdő irányító Nick Foles korábban a Michigan State csapatát erősítette. A játékhét egyik slágermérkőzése, mely országos figyelmet biztosít az Iowanak. Az már csak Kirk Ferentz játékosain múlik, hogy közel 60 ezer Arizona szurkoló előtt milyen játékkal keltik fel a közönség figyelmét.

 

 

3. #11 Wisconsin (2-0)

 

Az első két héten mutatott játék után komoly szakadás érzékelhető konferencián belül az OSU és az Iowa mögött. A Badgersnek most lehetősége lesz bizonyítani, hogy őket is komolyan kell venni, ha a bajnoki cím sorsa kerül szóba.

 

vs Arizona State (2-0): másik Pac-10 vs Big Ten csata, és újabb korábbi Big Ten játékos kaphat kulcsszerepet a találkozón, QB Steven Threet személyében. A korábbi Michigan játékos, éppen a Wisconsin ellen játszotta élete meccsét, amikor 19 pontos hátrányból vezette győzelemre csapatát alig több mint egy negyed alatt. A futójátékra alapozott hosszú támadásokkal kell majd a Wisconsinnak korlátozni a Sun Devils támadók lehetőségeit. A Pac-10 csapat spread támadósémája a gyorsaságra és a tempóra épül. Nagy sebességük komoly próba elé állít bármely védelmet.  

 

 

4. #20 Michigan (2-0)

 

A Denard Robinson jelenség magával ragadó, és a top 25-ös listákra is visszarepítette a Wolverinest.

 

vs Massachusetts (2-0): a másodosztályú ellenfél ellen az eredmény kimenetele nem lehet kérdéses. A találkozó abból a szempontból lehet érdekes, hogy vajon mikor jön el az pont, amikor Rich Rodriguez kiveszi a játékból Robinsont, hogy megkímélje az év hátralévő részére alapemberét. Ha pedig csere lesz, vajon Tate Forcier, aki tavaly hasonló, jó kezdésre vezette a csapatot, mint idén Robinson, vagy Devin Gardner.    

 

5. #22 Penn State (1-1)

 

Az Alabamatól elszenvedett vereség tényének köszönhetően csúsztak vissza a Michigan mögé, de ez a jövőben könnyen változhat. A védelmük továbbra is a konferencia jobbik feléhez tartozik. Jack Crawford személyében rendelkeznek egy potenciálisan domináns pass rusherrel is. Legfontosabb feladatuk Evan Roysterrel a futójáték életre keltése még a konferencia küzdelmek előtt.

 

vs Kent State (1-1): a Golden Flashes eladott labdáknak és rossz punt fogadásoknak köszönheti vereségét a Boston College ellenében az előző héten, pedig valamelyet sikerült kordában tartaniuk a BC futójátékát és Montel Harrist is. A PSU védelmének sophomore QB Spencer Keith-t kell megállítani, és akkor nem érheti őket komoly baj.    

 

6. Michigan State (2-0)

 

Ha a secondary a hátralévő meccseken komolyabb fejlődés jeleit mutatja, a Spartans hamar előreléphet az erősorrendben. A konferencia egyik legjobb special teams egységével, és kiegyensúlyozott támadójátékukkal senki sem veheti őket félvállról.

 

vs Notre Dame (1-1): Big Ten hetek South Bendben. A Fighting Irish a Purdue és a Michigan után ezúttal az MSU-val játszi, ami megkönnyíti ezen három csapat erejének megállapítását. A két csapat hosszú közös története 1897-ig nyúlik vissza és 1949 óta a Megaphone-kupáért játszanak egymással. A rangsorolás 1936-os bevezetése óta 1966-os mérkőzésük során tizedik alkalommal csapott össze az első két helyre rangsorolt egyetem. Ezt az 1966-os (10-10-es döntetlenre végződött) mérkőzést tartják az „Évszázad Meccsének”. A negyvenedik évfordulós mérkőzés félidejében a Spartansnál visszavonultatták a legenda, Bubba Smith 95-ös mezszámát. Vasárnap hajnalban 74. alkalommal találkoznak (az örökmérleg 45-27-1 a Notre Dame javára). A kiemelkedő LB-sorral és Jerel Worthyvel a védőfal közepén a futójáték megállítása papíron nem tűnik megoldhatatlan feladatnak az MSU-nál. Az Irish passzjáték annál nagyobb kihívást fog jelenteni a gyenge secondarynek.

 

 

7. Northwestern (2-0)

 

Dan Persa és elkapói hamar elhallgatták a kritikusokat, hogy nem tudják pótolni a tavaly brillírozó Mike Kafka vezette egységet. Két hét után az NU vezeti az országos ranglistát passz hatékonysági mutatóban. Bár a konferencia küzdelmekig nehéz felmérni valós erejüket, de a tavalyi eredmények megismétlésére az eddig látottak alapján képesnek lehet tartani őket.

 

@ Rice (1-1): Vanderbilt után újabb Battle of the Brains (Elmék csatája) háborúban vesz részt az idei második idegenbeli túrája a Wildcats. Az Owls most mutatkozik be közönségének hazai pályán. Az első osztály egyik leggyengébb csapata ellen előző héten csak egy ponttal tudott 32-31-re nyerni (Rice vs North Texas). A hét harmadik meghatározó ex-Big Ten (Michigan) játékos is pályára lép a futó Sam McGuffie személyében. Újabb idegenbeli siker nyugtatólag hatna az NU-ra a konferencia küzdelmek előtt.

 

8. Purdue (1-1)

 

WR Keith Smith egész évre való kiesése komoly csapás. Hatása a passzjátékra, a nem túlzottan tündöklő futójáték mellett bizonyára komoly lesz, ami negatív irányban meghatározhatja egész idényüket. A Ryan Kerrigan vezette egyszemélyes védelem sem könnyíti meg a helyzetüket. QB Robert Marve-tól egyre javuló játékra lesz szükségük, hogy lényegesen befolyásolni tudják a Big Ten küzdelmeit.

 

vs Ball State (1-1): a Cardinals ellen a Purdue védelemnek prioritása a futójáték megállítása lesz, mert  QB gondok miatt valódi újonc irányító pályára lépésére is jó esély van, miután az előző héten becserélték még az első félidőben.

 

9. Illinois (1-1)

 

Pár hét múlva akár még előkelőbb helyet foglalhat el az Illini ezen a listán. A védelem nagy lépésekkel halad előre Vic Koenning, új védekező koordinátor munkájának köszönhetően. Fegyelmezett játék, annak ellenére, hogy a secondaryből kezdő Supo Sanni és Terry Hawthorne sem tud játszani. Martez Wilson és Corey Liguet pedig végre olyan hatékony játékot mutat a pályán, amit érkezésük óta várnak a recruit sztároktól. A futójáték adott, ha ehhez biztos, kisegítő szerepet be tud tölteni Nathan Scheelhaase vezette passzjáték, akkor idén komolyabb meglepetést is okozhatnak.

 

vs Northern Illinois (1-1): államon belüli rangadó lehet a következő nagy lépés Ron Zook csapatának, hogy ismét pozitív mérleget ünnepelhessenek. A Huskiesnél ismét Chandler Harnish lesz a kezdő irányító, aki az előző héten közel 200 yardot futott a North Dakota elleni siker során. Az Illini ha meg tudja állítani a futójáték, akkor jó esélyük van a győzelemre, a sok futásra, és hosszú támadásokra épülő játékukkal.

 

10. Indiana (1-0)

 

A második héten szabadnaposak voltak, és mivel még nem égtek le másodosztályú csapat ellen nem ők a konferencia utolsó csapat. QB Ben Chappell és RB Darius Willis stabil támadójátékot produkál, még úgyis, hogy WR Tandon Doss továbbra is sérüléssel bajlódik.

 

@ Western Kentucky (0-2): nagy nap ez a Hoosiers számára. Idegenbe látogatnak olyan csapathoz, amelyik már 21 mérkőzést veszített el zsinórban, és egész évükre rányomná a bélyegét, ha mindenki úgy emlékezne rájuk, mint a csapat, amelyik ellen megszakadt a nyeretlenségi sorozat.

 

11. Minnesota (1-1)

 

Nem lehet újat mondani a South Dakota elleni vereségről, ami a tizenegyedik helyet biztosított a számukra. A hétvégi találkozón ünneplésre kerül sor, ugyanis az 1960-as országos bajnokcsapat tagjai lesznek a díszvendégek, és az ő sikerükre fog emlékezni a népes publikum. A Minnesotanak a Rose Bowlon már nem sikerült abban évben sikert aratni (vereség a Washingtontól), de a mai napig az 1960-as bajnoki cím az a nagy eredmény, amire büszkén emlékezhetnek a Minnesota szurkolók

 

vs #18 USC (2-0): hiába két győzelem, a Kiffin-família csak az eredménnyel lehet elégedett, a mutatott játékkal már nem. Ha a Minnesota támadóinak gondot okoz a pontgyártás a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtó Trojans védelem ellen, akkor tekintve a stop csapatrészük gyenge játékát, amelyiket Matt Barkley irányító bizonyára ki fogja tömni, nagyon sötét jövő állhat előttük a konferencia küzdelmekben is. Furcsa lehet elsőre, de a USC ideális ellenfél lehet szombatra a South Dakota elleni kisiklás után: egy szoros találkozó csillapíthatja az edzőváltó hangulatot a Golden Gophersnél, míg egy komolyabb vereségnél csökkenthető a feszültség a „de hát ez a USC volt” szlogennel.  

 

 

3. játékhét mérkőzései

 

Illinois vs Northern Illinois 18:00

Michigan vs Massachusetts (FCS)18:00

Ohio State vs Ohio 18:00

Penn State vs Kent State 18:00

Purdue vs Ball State 18:00

Wisconsin vs Arizona State 21:30

Minnesota vs USC 21:30

Western Kentucky vs Indiana 23:00

Rice vs Northwestern 1:00

Michigan State vs Notre Dame 2:00

Arizona vs Iowa 2:30

 

A találkozók szombat este illetve vasárnap éjszaka kezdődnek.

 

Dávid László (DoM)