Big Ten figyelő 5.

Trükkös játékkal diadalmaskodó Michigan State, és az Arizona ellen vereséget szenvedő Iowa a Big Ten vezető hírei között. A harmadik forduló találkozóinak összefoglalója.

 

„Minden jól van, minden jóra fordul, minden a lehető legjobban van ezen a legeslegjobb világon.” – Voltaire

 

Michigan State (3-0)

 

Nem alap nélkül konzervatív konzervatívnak bélyegzett Mark Dantonio vakmerő húzásával nagy diadalt aratott a Spartans hosszabbításban hazai pályán a Fighting Irish ellen. Idén a konferencia legbiztosabb rúgója, Dan Conroy állt a labda mögött, hogy 46 yardos mezőnygóllal második hosszabbításra mentse a rangadót. Dantonio azonban győzelemre játszott, és egy, az egész héten gyakorolt trükkös játék tökéletes végrehajtásával TD-t szereztek, amivel megőrizték veretlenségüket. A „Kis óriások” című filmről elnevezett játékban Aaron Bates, a holder passzolt Charlie Gantthez, aki senkitől sem zavartatva gyalogolt be ünnepelve a gólterületre. A küzdelem a pályán végig kiegyensúlyozott volt. Egyik csapat sem tudott hét pontnál nagyobb előnyt kiépíteni. Amíg az Irish az MSU secondary gyengeségét használta ki 369 passzolt yarddal és 4 TD-vel, addig Kirk Cousinsék sokkal kiegyensúlyozottabb támadójátékot alkottak. Le’Veon Bell és Edwin Baker vezetésével 200 yard felett futottak (2 TD-ért) illetve a B.J. Cunningham, Keshawn Martin elkapó duó is remek napot zárt 1-1 TD elkapással és 15-197 elkapott yarddal. Mindkét csapat irányítója dobott egy INT-t mélyen az ellenfél térfelén, amit minden esetben a támadók TD-vel büntettek.

 

 

Indiana (2-0)

 

Ben Chappell és hűséges fegyverhordozói ellenállhatatlan légi csapásokkal szállították a győzelmet a Western Kentucky ellen. Az első osztályhoz 2008-ban csatlakozott program két éve vár egy újabb győzelemre. A visszatérő elkapó Tandon Doss 87 yardos kickoff returnjével remekül kezdődött a meccs a Hoosiersnek. Azonban a következő játékban Darius Willis futó fumble-t vesztett el, és a vendégek 5 perces, 91 yardos TD menetelést hajtottak végre. A következő 5 támadásból azonban csak 53 yardot szereztek, az Indiana viszont csak a záró negyed végén kényszerült puntolni, ami 31 megválaszolatlan pontot eredményezett Bill Lynch együttesének. Chappell karrier rekordot jelentő 366 yardot passzolt 3 TD mellett. Az elkapók között ismét Damarlo Belcher tűnt ki 10 elkapással 135 yardért, 1 TD-ért. Doss is próbálja visszanyeri a formáját és 5-62 TD mutatókkal iratkozott fel a statisztikai lapra. Az egyetlen hiányérzete a futójáték miatt lehet az Indiananak, mert a fumble mellett 13 futásból csak 30 yardig jutott Willis.

 

Northwestern (3-0)

 

Idei második idegenben lejátszott mérkőzését is megnyerte a Wildcats, a négy labdát is szerzett védelem vezetésével a Rice ellen. Két mezőnygól után LB Quentin Davie INT return TD-jével már kényelmes 13 pontos előnyt épített ki az NU a második negyed végére. Dan Persa irányító – most már hagyományos – pontos, hiba nélküli passzjátékával újabb jó meccset zárt: 75 százalékos pontosság, 24 jó passz, 307 yard, 1 TD, 9.6-os átlaggal, illetve egy futott TD. Arby Fields és a futójáték azonban továbbra sem működik rendesen, ráadásul Fields fumble-ja sem sokat segít neki, hogy a vitathatatlan kezdő futója legyen a Northwesternnek.

 

 

Ohio State (3-0)

 

A Posey Bowl során az első komolyabb ütést cornerback Julian (Ohio) vihette volna be, ha egy buta szabálytalan blokk miatt nem fújják vissza 99 yardos – a Buckeyes ellenfelek menetrendszerű – kickoff return TD-jét. Öccse DeVier az OSU elsőszámú elkapójaként csendes napot zárt öt elkapással és 62 yarddal. A testvérháború meglehetősen izgalommentesre sikerült. A vendég Ohio Bobcats csak 158 yardig jutott az állami „rangadón”, enervált, főként QB draw-ra alapozott támadójátékukat könnyedén állította meg csírájában az Ohio State. A sima győzelemnek, azonban ára is volt, mert kezdő cornerback Devon Torrence egy elütött passzt követő földre érkezésnél megsérült (csípő), majd a cseréjének is el kellett hagynia a pályát. A 43-7-es eredménnyel záruló találkozón iskola rekord is született: Terrelle Pryor egymás után 16 sikeres passzátadást hajtott végre, amivel Jim Karsatos (12) 1985-ös csúcsát adta át a múltnak.

 

 

„Egy optimista láthatja a fényt ott is, ahol nincs, de miért kell a pesszimistának mindig odafutnia, hogy eloltsa?” – Rene Descartes

 

Wisconsin (3-0)

 

Scott Tolzien jó játéka (19-25 246, 1 TD) illetve 22-123 yardja ellenére is penge élen táncolt egész nap a Badgers a Sun Devils ellen köszönhetően látványos special teams összeomlásnak. A sors iróniája, hogy végül ez a csapatrész mutatott be két olyan játékot, amelyik megmentette a meccset a Camp Randall 80 ezer nézője előtt hazai pályán. Philip Welch 49 és 46 yardos mezőnygóljaival tartotta a lépést a Wisconsin az első félidőben a 97 yardos kickoff return TD-vel 10-3-as előnybe került Arizona State-tel, mielőtt másodpercekkel a szünet előtt Lance Hendricks tight end szerzett TD-t Tolzien passzából. Hendricks a hagyományoknak megfelelően 7-131 yarddal a top elkapó volt Nick Toon és David Gilreath távollétében. A momentum azonban pillanatok alatt megfordulhatott volna, de a TD utáni kickoff return során Shelton Johnson képes volt levadászni a returnert öt yardra a Wisconsin gólvonalától. Mivel az óra addigra már lepörgött, a vendégeknek nem maradt ideje még egy játékra, hogy pontokat szerezzenek. A Badgers 5 kickoff return alatt 261 yardot engedett az ellenfélnek. A második félidőben hétpontos előnnyel várhatták a negyedik negyedet. Öt perccel a lefújás előtt egyenlíthetett volna az Arizona State, de a TD utáni extra pontot blokkolta Jay Valai (1.75 m), amivel megmentette a hosszabbítástól csapatát, és megadta a lehetőséget a támadóknak, hogy egy-két first downnal lepörgesse az órát. A győzelmet beárnyékolta sztár LB Chris Borland újabb vállsérülése, ami távol tarthatja a pályától az év hátralévő részében.

 

 

Illinois (2-1)

 

Limitált passzjátékkal – és ez még enyhe kifejezés – kerekedett felül 319 futott yard segítségével az Illini az államon belüli derbin a Northern Illinois felett, és 2-1-re módosította mérlegét. Mikel LeShoure (24-180, TD) újabb domináns teljesítményével vezetve nem botlott Ron Zook csapata, annak ellenére, hogy a védelem nehéz pillanatokat élt át, miközben azt szemlélte, hogy az ellen 163 yardot és 2 TD-t fut ellenük. Freshman irányító Nathan Scheelhaase továbbra sem csiszolgatja passzoló tudományát, és inkább a lassan járj, tovább érsz alapon futó képességével segíti ki, illetve vezeti a támadókat (16-115, TD).

 

Michigan (3-0)

 

A Wolverines és Minutemen szurkolók lelki békéjének védelme érdekében elegendő négy játékot kiemelni a találkozóról, amelyiknek minden előzetes jóslás szerint sima hazai győzelmet kellett volna eredményezni, még akkor is, ha a UMass az erősebb másodosztályú programok közé tartozik. Általánosságban álljon itt annyi: jobbik esetben a Michigan védelme szabadnapot vett ki, azonban közelebb áll a valósághoz a rosszabbik opció; szerelő-készség teljes hiánya a védőfal mögött, és nem létező passz elleni védelem. Ezek után a kulcsjátékokról. 1) A második negyedben 10-7-es vendég vezetésnél a gördülékeny UMass támadójátékot akasztotta meg NT Mike Martin 12 yardos veszteséget eredményező sackkel, majd az ezt követő punt return során a Wolverines szerencsésen visszaszerzett egy fumble-t. 2) Alig több mint egy perccel a félidő előtt 10 pontos hátrányban egy játékból szerzett TD-t a Michigan, amikor az egyszerű screen passzt 66 yardos TD-re váltotta Darryl Stonum, akit a védők a szerelés helyett, szemmel veréssel próbáltak megállítani. 3) Az ezt követő UMass támadás első játékában John Griffin 19 yardos futás után félpályánál elhagyta a labdát, amit Jordan Kovacs, a hazaiak védője szedett össze. 4) Félidőig hátralévő 45 másodperc alatt 36 yardos passznak köszönhetően öt játék alatt szerzett Stonum újabb TD-t, megfordítva ezzel a találkozót (21-17). Egy támadásban és védekezésben egyaránt demoralizált Michigan csapat és döbbent 100 ezer néző teljes apátiába taszították a másodosztályú csapatot a félidőre, és a harmadik negyedben szerzett további két TD-vel el is döntötték a találkozó sorsát.

 

 

Purdue (2-1)

 

Hamar megnyugtató előnyt szerzett a Boilmakers, amikor első két támadásából kilenc illetve tizennégy játékból álló 79 és 80 yardos menetelés után szereztek két touchdownt. Az elit elkapó Keith Smitht nélkülöző Robert Marve Justin Siller helyett az öt elkapásból 117 yardig és 2 TD-ig jutó Cortez Smithre támaszkodott. A hazai secondary is kitett magáért, kétszer is megszerezte Keith Wenning QB átadását (egyszer a saját gólterületükön belül). Az izgalmat egy rontott negyedik down jelentette a Purdue rajongóinak, amikor is Marve a first downt jelentő két yardot próbálta megfutni, de közben térdsérülést szenvedett, és el kellett hagynia a pályát a félidő előtt. A harmadik negyedre ugyan még kijött, de második passzából eladta a labdát. Helyét az Irish ellen már játszó Rob Henry vette át, akinek csak három sikeres passza volt, még is dobott egy TD-t, és emellett a hazaiak futójátékát egyedül ő szolgáltatta 10-65 yarddal. A mérkőzés utáni interjúk alapján Marve játékra kész lesz a következő ellenfél ellen, és csak óvatosságból cserélték le szombaton.

 

„Nincs semmilyen titka a sikernek. Alapos felkészülésnek, kemény munkának, és a hibákból való okulásnak az eredménye.” – Colin Powell

 

Iowa (2-1)

 

Húszpontos hátrányból állt talpra a Hawkeyes a második félidőben az arizonai sivatagban, és ha nincs a rontott extra pont, akkor nyolc perccel a találkozó vége előtt a vezetést is átvehették volna. Ehelyett az Arizona QB Nick Foles vezetésével négy perc alatt 73 yardot haladva TD-vel válaszolt, amit egymás után három Ricky Stanzi ellen elkövetett sackkel fejeltek meg végleg pontot téve a meccs végére, és kijózanító vereségre kárhoztatták Kirk Ferentz csapatát. Mégis mi történt az első félidőben? Teljesen váratlan betli a special teamstől, amelyik 100 yardos kickoff return TD-t engedélyezett a hazaiaknak. A játék nem is jöhetett volna rosszabb időben, hiszen éppen 14-7-re zárkózott fel a Hawkeyes egy tanári módon vezényelt 4 perces 9 játékból álló 93 yardos TD-t eredményező támadásnak köszönhetően. Utána azonnal jött a K.O. KO return TD. Ez azonban már csak a hab volt a tortán. A találkozó első Iowa támadása három játék erejéig tartott, és a saját 18 yardos vonalig „jutott” (3 játék, -1 yard). A puntot azonban blokkolta az Arizona és 8 yardra a vendégek gólvonalától kezdhette a támadást, majd szerezte meg a vezetést (7-0). A következő támadásban már a red zone közelében tartott a Stanzi vezette passzjátékkal az Iowa, de a végeredmény 84 yardos INT return TD lett (14-0). Idegenben, rangsorolt csapat ellen vereséget szenvedni nem tragédia, de súlyos ki nem kényszerített hibákkal súlyosbítani a saját sorsát a csapatnak mindenképpen csalódást keltő.

 

 

Penn State (2-1)

 

A papírformát igazolva, lenullázva az ellenfelet könnyed győzelmet aratott a Paterno csapata hazai pályán, hamar túllépve az előző forduló vereségén, elsősorban a jó, pontokban gazdag kezdésnek, és az ellenfelet 228 yardon tartó, illetve 2 INT-t szerző védelemnek. 55 yardos passz Robert Boldentől Derek Moye-nak alapozta meg a második TD-t az első negyedben. Evan Royster közelről megfutott TD-je ellenére továbbra sem képes döntő szerepet vállalni a támadójátékban (11-38, TD). A Kent State két Bolden INT-ből sem tudott pontot szerezni, sőt! Az elsőt szinte azonnal vissza is ajándékozták INT formájában. A védelem és a nagy játékok a passzjátékban szállították ezt a győzelmet, de amíg a futójáték nem tér magához, lesz ennél nehezebb pillanata is Joe Paternonak, aki vezetőedzőként 396. győzelmét ünnepelhette, és az 500. sikert azóta, hogy csatlakozott a Nittany Lions edzői stábjához.

 

 

„Nem számít mi történt, miért történt. Csak az számít, hogy mi lesz.” – S. D. Perry

 

Minnesota (1-2)

 

Hiba nélküli játékra lett volna szükség a hazai támadósortól, hogy helyreállítsa a program előző héten jócskán megfakult hírnevét Lane Kiffin botladozó USC-je ellen aratott győzelemmel. A védelem megtett minden tőle telhetőt. Két Matt Barkley átadást is megszerzett (az elsőt igaz már csak másodpercekkel a félidő vége előtt). Ennél többet nem igen lehetett tőlük elvárni. Csendes futójáték (37-83 yard) és rossz napot kifogó Adam Weber (15-29 224 yard 2 TD, 2 INT) játéka ellenére is 14-13-ra még ők vezettek a harmadik negyedben, de a vezetés megszerzése után azonnal 97 yardos kickoff return TD-t szerzett a Trojans. Ezt követően csak 3 puntra és egy INT-re futotta egy szépségtapasznak sem illő, másodpercekkel a találkozó vége előtt szerzett touchdownon kívül.

 

A 3. játékhét eredményei

 

#20 Michigan vs Massachusetts (FCS) 42-37

#2 Ohio State vs Ohio 43-7

#22 Penn State vs Kent State 24-0

Illinois vs Northern Illinois 28-22

Purdue vs Ball State 24-13

Minnesota vs #18 USC 12-32

#11 Wisconsin vs Arizona State 20-19

Western Kentucky vs Indiana 21-38

Rice vs Northwestern 13-30

Michigan State vs Notre Dame 34-31 (hosszabbítás után)

#24 Arizona vs #9 Iowa 34-27

 

Dávid László (DoM)