Bowl szezon - a mai menü (12/24)

Kellemes Ünnepeket a bowl.hu minden olvasójának! Ajándékunk a fa alá egy újabb bowl beharangozója, jó szórakozást hozzá!

HAWAI'I BOWL

 

Mikor?

Szenteste, az éjféli mise után két órával, élőben az ESPN-en és itthon az ESPN America csatornán

 

Hol?

A Hawaii-on található Aloha Stadiumban, mely 2011-től újra az NFL Pro Bowljának is helyet ad (Miami nem igazán vált be). A Hawaii Warriors otthonát 1975-ben avatták fel a szigetcsoport legsűrűbben lakott szigetén, O'ahu-n, egy évvel a Harcosok elsőosztályúvá válását követően. Az 50000 férőhelyes, akkoriban még szupermodernnek számító létesítmény a Honolulu Stadium-ot adta át a múltnak, annak alsó lépcsősorai még ma is állnak. Az Aloha és az azt körülvevő épületek azonban elöregedtek, a szóben forgó ígéretek ellenére a rekonstrukció máig nem kezdődött el.

 

Miért?

Maga a Hawaii Bowl csupán 2002 óta kerül megrendezésre, de ennél jóval korábbra vezethető vissza az USA 50. tagállamában (és közülük egyetlen, melynek nincs egyetlen egyenes határvonala sem) összehozott Bowlok története. 1936-ban Poi [helyi ételkülönlegesség] Bowl néven jött létre az első utószezoni mérkőzés (1937-ben a Hawaii Egyetem meccselt egy óriási rangadón a Honolulu All-Stars-szal...), ez 1940-ben Pineapple [ananász] Bowl-ra módosult. Pearl Harbor lebombázása miatt öt esztendőre felfüggesztették, '47-ben élesztették újra. Az ananászok 1952-ben nem tűntek el, de a Pineapple Bowl igen, utódjára egészen 1982-ig kellett várni. Jött, látott és győzött az új Aloha Bowl, váratlan népszeruségre tett szert mind a nézők, mind a csapatok körében. Ennek tetőzéseként 1998-ban még egy bowl alakult Hawaii-on, bár az O'ahu Bowl csak három idény erejéig tartott ki, 2000-ben Seattlebe költözött (és lett az azóta megszűnt Seattle Bowl). Ez nem sikerült a San Franciscoba vágyó Alohának, a liga egy gyenge kísérlet után beszüntette. Egy évet bírtak ki a Hawaiiak bowl nélkül, 2002-ben megszületett a most is élő Hawaii Bowl. A fő mecénás Sheraton az első amerikai szállodalánc volt, mely megjelent a New York-i tőzsdén. A játékosok külön-külön egy Kicker EB101 fülhallgatóhoz, Oakley Fuel Cell napszemüveghez, Pro Athletics ruhacsomaghoz (póló, ing, visor a sisakra), Oakley Surf hátizsákhoz és törölközőhöz jutnak a szereplésükkel.

 

 

Kik játszanak?

Tulajdonképpen a Hawaii Bowlt egy plusz hazai Warriors mérkőzés biztosításának céljából hozták létre, hogy a 13. (azaz +1) alapszakaszmeccs mellett további bevételt garantáljanak nekik jelentős utazási költségeik mérséklésére. Persze csak abban az esetben kvalifikálhatják magukat, ha elérik az 50%-os mérleget, a tavalyi 6-7-et követően idén ez mondhatni simán sikerült, a Nevada megverésével (és az ezzel járó körbeveréssel) megosztva a WAC koronáját is megcsípte a Warriors. Róluk az utóbbi időkben a megállíthatatlan passzjáték juthat eszünkbe, 2010-ben azonban a "run and shoot" stratégia első eleme is megvalósult, az RB Alex Green például iskolarekordot jelentő 327 yardot futott a New Mexico State ellen, persze a légitámadások jelentették ezúttal is a fő fegyvert.

A WAC-nak ellenfelet általában a C-USA küld, és most a választás a Tulsára esett, nem véletlenül. Ha valami, akkor a Hurricane támadósora hasonló szintet képvisel a szigetlakókéval, sőt még gyorsabb is, hála Gus Malzahnnak (az Auburn jelenlegi OC-jának), aki 2007-ben és '08-ban fektette le itt a "hurry-up offense" alapjait. Az East Carolina-tól egy utolsó másodperces Hail Mary-vel elszenvedett vereség a szezonnyitón kicsit megfogta a társaságot, de 3-3-ról nem volt megállás, az oklahomaiak a Notre Dame-n keresztül érték el a 9-3-at. Mivel 2009-ben 5-7-el zártak, ebben az évben nagyon kellett bizonyítania Todd Graham vezetőedzőnek, hogy nem Malzahn volt a korábbi kiváló eredmények (10-4 és 11-3) záloga.

 

Érdekességek az egyetemekről:

Az ember nem is gondolná, hogy Hawaii-on nemcsak egy, hanem jóval több felsőoktatási intézmény működik, a szimplán Hawaii-ként ismert iskola a University of Hawaii rendszer manoai kampuszára utal, ám Hilo-ban, Pearl City-ben, Honoluluban és Laie-n (itt a BYU-Hawaii) is van egyetem. Nívós diplomát szerezhetünk tengerkutatásban, óceáni tudományokban, geofiziológiában, epidemiológiában, és sok NFL játékos tanult a UH-n, bár többségüket valószínűleg más dolgok motiválták. Tulsa városa kevésbé álomszerű, mégis szép karriert futott be innen indulva Steve Largent, Lovie Smith vagy Paul Harvey rádiós.

 

 

Mely játékosokra figyeljek különösen?

TULSA

Damaris Johnson, WR/KR/PR – Johnson juniorként lett az NCAA kickoff returner csúcstartója, 3308 yardnál tart már, ráadásul elkapóként is csapata legjobbja, és Wildcat formációból is szállítja a futott TD-ket

Charles Clay, FB – a 2011-es class harmadik számú FB-jének tartják Havili és Marecic mögött, szóval van esélye, hogy a draft 4-6. körében elkeljen. Carry-t nem sűrűn kap, blokkolásban annál remekebb

Marco Nelson, SS – Újonc létére az all C-USA első keretének tagja, annak ellenére, hogy segítséget nem nagyon kapott. Fordulékony és atletikus, azonban ma ennél több szükségeltetik tőle az illusztris hawaii elkapógárdával szemben

Említésre méltó: G.J. Kinne (QB), Tyler Holmes (OT), Shawn Jackson (OLB)

 

HAWAII

Greg Salas, WR – A Warriors WR-ek meglehetősen alulértékeltek, de Davone Bess produkciója némileg enyhít a megfigyelők szigorán. Ebből Salas-on túl Kealoha Pilares is profitálhat, mindketten slot receiver poszton játszanak, a védő gyűrűjében visznek be fájó találatokat.

Kaniela Tuipulotu, DT – a védőfal a futások levédekezésében jeleskedett, köszönhetően az Arizonától érkezett nagy nose tackle-nek, Tuipulotunak, akinek még egy évig fejlődhet

Mana Silva, SS – Egy másik transfer, Silva az Oregon State-t hagyta el a UH kedvéért. Ballhawk safety (két Kellen Moore labdát is megszerzett), a profiknál FS-nek képezhetik, 2010-ben nyolc, pályafutása során 14 INT-et gyűjtött

Említésre méltó: Bryant Moniz (QB), Adrian Thomas (OG), Corey Paredes (OLB)

 

Mire számítsak?

A hazai pálya pont annyi lökhet a Warriors-on, hogy ők jöjjenek ki győztesen a várhatóan izgalmas pofonosztásból és pontosztozkodásból. Ha ezen az összecsapáson nem esik sok pont, akkor tényleg nincs értelme a jósolgatásoknak, mert ennél egyértelműbb offenzív fölény nem létezhet. A Hawaii-nál esetleg játszik pár olyan védő, akik a szorosabb helyzetben döntő tényezővé válhatnak, a Tulsa részéről nem igazán képzelhető el, hogy a tehetséges fiatalok most villantanak.

 

 

Horváth Róbert (JJ Tiller)