Bowl szezon - a szilveszteri menü

Lássuk mit tartogat azok számára az NCAA, akik a hangzavar helyett futballal töltik az év utolsó napját

Meineke Car Care BowlMikor?

A találkozóra december 31-én, pénteken 18:00-tól kerül sor, a mérkőzést az Egyesült Államokban az ESPN, hazánkban pedig az ESPN America élőben közvetíti.

Hol?
Az összecsapást az 1993-ban megnyitott Bank of America Stadiumban rendezik meg Charlotteban, amely arról közismert, hogy a Carolina Panthers NFL franchise otthona. Az elsődlegesen amerikaifutballnak otthont adó stadion idén házigazdája volt az ACC Championship Gamenek, és már az is eldőlt, hogy jövőre is itt rendezik az ACC konferencia döntőjét. A Meineke Car Care Bowlt létrehozása, 2002 óta itt rendezik meg.

Miért?
A 2002 óta létező Bowlt első két évében a Continental gumiabroncs gyártó vállalkozás támogatta, majd 2004-től vette át a helyüket a Meineke Car Care autószerelésre szakosodott franchise. A vállalkozás 2011-től felmondta a szponzorációt, így jövőre már a régióban székhellyel rendelkező Belk áruház lesz a névadó szponzor. A Bowl az elmúlt években szinte kivétel nélkül kiélezett mérkőzéseket hozott, kiemelkedik ezek közül a két évvel ezelőtti West Virginia és North Carolina közötti összecsapás, amelyen Pat White és Hakeem Nicks felejthetetlen játékot nyújtott. A bowl mérkőzés idén 1,8 millió dollárt garantál a két meghívott egyetemnek, a résztvevőknek idén juttatott ajándékok köre nem ismert, tavaly elektronikai cikkeket, órát és hátizsákot kaptak a játékosok.Kik játszanak?
A megállapodásnak megfelelően évről évre a Big East és az ACC egy-egy reprezentánsa küzd meg egymással a bowlon. Idén a szervezők harmadikként választottak a Big East bowl képes gárdái közül, míg az ACC-ből az ötödik csapatot foglalhatták le. 2010-ben a Big East konferenciát a 7-5-tel végző South Florida Bulls képviseli, ellenfelük pedig a Clemson Tigers lesz, amely 6-6-tal zárta az idényt. A két csapat még sohasem találkozott egymással.

Érdekességek az egyetemekről:

A South Florida egyetem amerikai szinten nagyon fiatal intézménynek számít, és futballprogramjuk is csupán 1997 óta létezik. Híres hallgatóik közé tartozik a korábbi pankrátor Hulk Hogan (aki nem fejezte be az egyetemet), George Reyes kubai származású befektető, a Google korábbi CFO-ja, és a BEA Systems, Symantec, illetve LifeLock jelenlegi igazgatósági tagja, Tony La Russa, a St. Louis Cardinals kétszeres World Series győztes managere, illetve Don Banks, az SI újságírója. Nevesebb sportolók: NFL – Nate Allen, Mike Jenkins, Stephen Nicholas, Kawika Mitchell, Carlton Mitchell, Jerome Murphy, Jason Pierre-Paul, George Selvie, NBA – Chucky Atkins.

A Clemson egyetem hírhedt arról, hogy az iskola elismertségéhez képest meglehetősen szigorúak a felvételi követelmények, nehéz bekerülni az egyetemre. A szokásos SAT vagy ACT eredményeken és a középiskolai tanulmányi eredményeken kívül sok, más egyetemeken kevésbé vizsgált tényezőt figyelembe vesznek. Az egyetemre járt többek között Lucas Glover, a 2009-ben US Opent nyerő golfozó; Oguchi Onyewu, az AC Milan és az amerikai válogatott középhátvédje; Shawn Crawford, olimpiai bajnok sprinter; Gigi Fernandez, olimpiai bajnok teniszező, egykor a világ legjobb női párosjátékosa, és az erőcsatár és center poszton is bevethető NBA játékosok: Dale Davis, valamint a Jordan-féle Bullsban feltűnő, szemüvegéről elhíresült Horace Grant. Futballt tekintve a múlt legtöbbre jutó játékosai Jeff Bostic, Dwight Clark, Kevin Mack, William „Refridgerator” Perry voltak. Korunk játékosai közül kiemelhető Trevor Pryce, Brian Dawkins, az idén fiatalon elhunyt korábbi első körös pick Gaines Adams, Jacoby Ford, és a két RB, James Davis, illetve CJ Spiller.

Kikre figyeljek?

South Florida Bulls

1. Dontavia Bogan (WR
): Bogan csupán a harmadik számú elkapó lett volna a terveknek megfelelően a szezont megelőzően, de sérülések miatt hamar az első helyre került, és az éppen aktuális Bulls QB egyetlen tapasztalt célpontja volt. A lendületességéről ismert játékos az egyetlen a jelenlegi USF rosteren, akitől váratlant tapasztalhatunk. Régebben, ezt a QB-re, DJ Danielsre írtuk volt, de egyszerűen 2010-ben nincs olyan formában. Bogan idén 658 yardig és 5 TD-ig jutott csapatában.

2. Mystral Raymond (CB) és Jon Lejiste (S): A secondary a remek Bulls defense igazi gyémántja. Nincsenek nagy sztárok, biztos NFL tehetségek az egységben, mégis annyira jól játszanak, hogy élmény őket nézni. Mystral Raymond idei évében remekelt az ellenfelek elsőszámú elkapói ellen. Egyetlen probléma vele kapcsolatban, hogy a sok remek védekezés mellett be-becsúszott egy-egy nagyobb hiba is. Lejiste a Big East konferencia egyik legjobb safety teljesítményét nyújtotta mellette 2010-ben, és ez azért nagy szó, mert van pár jónevű S a ligában.

3. Sampson Genus (C): Genus tavaly is, idén is tagja volt a Big East szezont követő válogatottjának. És bár sokan vitatkozhatnának vele, hogy helye volt-e ilyen magasan annyi remek center mellett, mégis el kell ismernünk az egykori DT teljesítményét. Nagyszerű munkát végzett a fal közepén, és remekül nyitott utat a Plancher-Murray RB duónak is.

Clemson Tigers

1. Da’Quan Bowers (DE) és Jarvis Jenkins (DT)
: A Clemson védelme leginkább ennek a két játékosnak köszönhetően játszott parádésan 2010-ben. Bowers egyértelmű top 10-es, talán top 5-ös pick az idei drafton. 12 mérkőzésen 15,5 sacket ért el a már középiskolából is szupersztárként kikerülő DE. Bowers idén megkapta a legjobb védőjátékosnak járó Nagursky, és a legjobb DE-t megillető Ted Hendricks Awardot. Mellette játszva Jenkins feladata kicsit könnyebb volt, de domináns teljesítménnyel emelkedett ki ő is a csapatból.

2. Chris Hairston (LT): Hairston szépen csendben az ACC legjobb LT-jévé küzdötte fel magát. A középiskolából kikerülve elfelejtett, az első két évében hasznos kiegészítő emberként tevékenykedő játékos 2009-ben az ACC második csapatáig jutott, idén pedig nem volt nála jobb OT az egész konferenciában. Az NFL scoutok is csupán tavaly fedezték fel maguknak, idén viszont már alig van olyan játékosmegfigyelő, aki ne rajongana érte.

3. DeAndre McDaniel (SS): McDaniel az NFL draft egyik legnagyobb safety reménysége, ezt elsősorban jó ütközőkészségének, és kiváló labdaérzékének köszönheti. Négy év alatt, amelyből egyet LB poszton töltött, 15 interceptiont szedett össze a college pályákon. Kiemelkedik 2009-es szezonja, amikor 8 picket szerzett. McDanielnek két gyenge pontja van, az egyik a kicsi hatótávolsága, a másik pedig a bűnügyi nyilvántartás.Mire számítsak?

Mind a két csapatnak a védelem a jobb egysége, a támadójátékuk pedig eléggé akadozóan működött, így kevés pontra és remek védekező játékra számíthatunk a két gárda mérkőzésén. Jelentős esély van arra, hogy mind a két résztvevő két irányítót szerepeltet majd a találkozón. A Clemson esetében Kyle Parker szezon előtti bejelentésének még nagyon örült a csapat. A fiatal QB első körös volt az MLB drafton, de úgy gondolta visszatér még legalább egy évre a college foci világába. Aztán a visszatérés rosszul sült el, borzasztóan játszott egész szezonban, és a problémát csak fokozta, hogy az alapszakasz utolsó mérkőzése után kipakolta szekrényét, és bejelentette, hogy azonnal a Colorado Rockies farmcsapatába vonul. Pár nappal később visszakozott, és Dabo Swinney visszafogadta, de egy ilyen szituáció tökéletesen rámutat a nem túl ideális állapotokra. Parker valószínűleg ennek ellenére is kezdeni fog, de cseréje, Tajh Boyd is komoly szerepet kaphat. Az irányítójáték mellett a csapat legjobb RB-jének, Andre Ellingtonnak a sérülése volt a leginkább okolható a Tigers várakozásokhoz képest gyenge szezonjáért. Ellington az alapszakasz utolsó mérkőzésén megpróbálkozott a visszatéréssel annak ellenére, hogy korábban már december eleji műtétet emlegettek vele kapcsolatban. Jelenleg nem tudjuk, hogy játékra jelentkezhet-e, de ha valami csoda folytán pályára léphetne, akkor is inkább várhatjuk azt, hogy Jamie Harper kap nagyobb szerepet RB poszton. A Bulls védelme elsősorban passz ellen remekel, így Harperre és a rutinos Clemson támadófalra marad feltehetőleg az, hogy eldöntse a mérkőzést az alulértékelt USF D-linenal szemben.

A USF-nek nehéz dolga lehet az igen masszív Clemson védőfal ellen a futójáték megteremtésében. A csapatnak a Moise Plancher és Demetris Murray vezette futás az erőssége idén, de nagyon nehéz dolguk lesz ezúttal. A USF-nél nagyon nagy gondok voltak idén a passzjátékban. BJ Daniels nagyon gyengén játszott egész szezonban, és ehhez még hozzájött a novemberi sérülése is. Ekkor Bobby Eveld, egy korábbi walk-on vette át tőle a QB posztot, és meglepően jól látta el feladatát. Daniels a pihenőnek is köszönhetően közel került a 100%-os állapothoz, de Eveld jó játéka miatt valószínűleg mindketten lehetőséget kapnak. Nagyon kellene a javuló teljesítmény a passzjátéktól, ha Skip Holtzék nyerni akarnak, mert a Clemson D legsebezhetőbb pontja 2010-ben a secondary volt, a nagyobb hibákat a csapat CB-itől láthattunk. Ha passzjáték, akkor általában egyetlen elkapóra, Dontavia Boganre számíthat a csapat, és egy-két alkalommal minimum nagy térnyerést kell hoznia a gyors WR-nek ahhoz, hogy a Bulls meccsben legyen.

A fogadóirodáknál, nem alaptalanul, a Clemson a mérkőzés 5 pontos favoritja. Ennek oka elsősorban a jobb védelem, és az, hogy támadóoldalon mindkét oldalon hiányzik az igazi átütőerő, márpedig idén a Clemson legyőzéséhez általában jó offenzív teljesítmény kellett a másik csapattól.

 

Sun BowlMikor?

Az év utolsó napján, este 20 órás kezdettel. Kivételesen a CBS stábja közvetít. Az ESPN America is műsorra tűzi, de csak másnap 14.30-as kezdettel.

Hol?
A Sun Bowl Stadium-ban (El Paso, Texas), az idei utószezon nyitómeccsét vívó UTEP Miners otthonában. Az első három alkalommal a El Paso-i Középiskola pályáján, 1962-ig a Kidd Fielden rendezték. 2007 óta az egyik egyetemi all-star gálát, a Texas vs the Nationt is itt rendezték, de ezt idéntől már NFLPA gamenek fogják hívni és átköltöztetik San Antonioba.Miért?
A Sun Bowl az NCAA egyik legidősebb Bowl mérkőzése, megalakulása, 1935 óta egyetlen évben sem maradt el, ezt csak a Rose Bowl és a Sugar Bowl mondhatja még el magáról. A Sun Bowl a CBS zászlóshajója, 40. éve változatlanul ezen az adón látható, ebben a tekintetben rekordtartó az esemény. Érdekesség, hogy az egyik részében a Dallas tévésorozatnak, Pamela megemlítette, hogy részt vett cheerleaderként egyszer a Sun Bowlon.

Kik játszanak?
2010-ben a Sun Bowl az ACC és a Pac-10 csapataival áll szerződésben. Előbbiből a döntő vesztese vagy bármely egyéb csapatot is elhívhatják a BCS bowlozón kívül. A Pac-10-ről már többször elhangzott, hogy 4 Bowl képes csapatot tud kiállítani összesen, ráadásul kettőnek BCS Bowlon van jelenése. Így jött képbe a Notre Dame, amely független csapatként még nagyobb nézőtábort is tud biztosítani, mint a nyugati konferencia egyik megmaradt reprezentánsa.
Utoljára 1990-ben találkoztak, előtte viszont rendszeresen, hiszen az NCAA két domináns programja volt ez a kettő. Most kevésbé dicsőséges a helyzet, Miamiben edző sincs jelenleg Randy Shannon elküldése után, így erre az egy meccsre Jeff Stoutland készíti fel a csapatot. Azt ugyan lehet már tudni, hogy Al Golden veszi át a csapatot 2011-ben, aki a Temple-ből sikercsapatot épített, de az ő személye erre a meccsre még nem sok befolyással lesz.
Az 1987-es egymás elleni nagydöntőt 24-0-ra nyerte meg a Miami, a Notre Dame nem sokkal később pedig a floridaiak 36 meccses győzelmi szériájának vetettek véget egy 31-30-as sikerrel.
A Miami 7-5-tel zárta a szezont, három rangsorolt ellenfelétől pedig mindannyiszor kikapott. A megmagyarázhatatlan vereségek viszont a Virginia és a South Florida ellen következtek be.
Az írek hullámzásáról mindent elmond az eredménysoruk: győzelemmel kezdtek, majd 3 vereség, 3 győzelem, 2 vereség, 3 győzelem. Most tehát éppen jó a hangulat. A Tulsa és a Navy elleni vereséget nem teszik ki az ablakba, de a Utah, USC, Pittsburgh és a Boston College elleni diadal is komoly értékkel bír.

Érdekességek az egyetemekről:
Két futball nagyhatalom ez. A Miami 5 bajnoki cím és 2 Heisman győztes büszke tulajdonosa, míg a Notre Dame 11-szeres bajnok és már 7 Heisman nyertest nevelt ki. A „the U” valamint az ND a legnépszerűbb gárdák között szerepelnek az NCAA-ben, szinte nincs is olyan profi klub, amelynek ne lenne játékosa ezen két csapat közül.Kikre figyeljek?
Miami
Leonard Hankerson (WR)
: Az ACC éllovasa az elkapásokban (66) és a yardokban (1085) egyaránt. Megdöntötte az iskolarekordot touchdown elkapásokban idén, amit Michael Irvin tartott. Tizenkét TD-je holtversenyben a legtöbb a konferenciában.


Allen Bailey (DE): Univerzális játékos, aki a fal közepén is bevethető. Egy 100 lelket sem számláló szigetről származik, igazi őserő van benne, ami a draft előtt workoutok sztárjává is teheti.


Brandon Harris (CB): Igazi shutdown CB. Tavaly neki volt a 2. legtöbb kivédekezett passza, ezért idén hanyagolták és csak 1 interception került a statlapjára. A Miami az ország egyik legjobb passz elleni védelmét vonultatja fel, összesen 7 elkapott touchdownt nyeltek be az alapszakaszban.


Notre Dame
Michael Floyd (WR):
Három meccset ki kellett hagynia, ennek ellenére 84 yarddal átlépheti az 1000 yardos lélektani határt. A legtöbb draft honlap első körös tehetségnek prognosztizálja harmadévesen is, erre 10 touchdownnal szolgált rá.


Ian Williams (NT): Sokáig úgy tűnt, hogy nem tud pályára lépni a térdsérülése miatt, de javult a helyzet és 4 meccs kihagyás után újra ott lesz a pályán. Kell is, mert a Miami 190 yardot fut meccsenként, Williams pedig csapata első számú run stoppere.

Manti Te’o (LB): A Hawaii származású tackle gyáros a 16. legtöbb szerelést jegyzi meccsenként. Az Army ellen eltört az orra, de a USC elleni visszatérésén láthattuk, hogy nagyban nem zavarja.


Mire számítsak?
A Notre Dame elvesztette egész évre az irányítóját (Christ), futóját (Allen) és tight endjét (Rudolph) is, mégis sikerült Tommy Rees-szel, az újonc irányítóval 3 győzelemmel zárni az alapszakaszt. Ezen széria alatt csaknem 160 yarddal engedett kevesebbet a defense, mint azelőtt.
A Miami miután 13. helyen kezdte a szezont, hatalmas csalódáson ment át az idei évben, nem csoda az edzőváltás. Kérdés, hogy a megbízott edző és ez az átmeneti állapot mennyire lesz befolyással a játékukra. Úgy tűnik, hogy Jacory Harris visszatér a pályára sérülése után, bár az eredetileg kezdő QB is rengeteg turnovert mutatott be idén. A védelem bármelyik más csapatéval felveszi a versenyt tehetség terén, idei 37 sack-jük önmagáért beszél és a passz védelemről már volt szó.
Mindenképpen szoros meccsre lehet számítani, ahol a pillanatnyi forma az Irish mellett szól, még akkor is ha elég régen ért véget az alapszakasz.

 

Liberty BowlMikor?

Szilveszter napján, itthoni idő szerint 21:30 a meccs kezdési időpontja és az ESPN közvetíti a találkozót

Hol?
Memphis Tennessee állam legnagyobb városa és leginkább Elvis Presley-ről ismert, a sportéletén kívül. Itt található a Liberty Bowl Memorial nevezetű stadion, ami a helyi Memphis egyetem focicsapatának az otthona. Befogadóképessége 62 380 fő. Korábban a Tennessee Titans franchise is játszott ebben a stadionban, igaz ekkor, 1997-ben még Tennessee Oilers névre hallgattak.

Miért?
1959-ben a Villanova egyetem atlétikai igazgatója, Bud Dudley hozta létre ezt a mérkőzést, hogy Philadelphia is otthont adjon egy Bowl-nak. Abban az időben ez volt az egyetlen hideg helyen játszott ilyen meccs. Szerencsétlenségére az általában igen zord decemberi Philly időjárás miatt nagyon kevesen látogattak ki a találkozókra. Ekkor, 1964-ben, úgy döntött, hogy elköltözteti az eseményt a városból, méghozzá Atlantic City-be. Mivel New Jersey sem a téli melegről híres hely, a helyi Convention Hall nevezetű konferencia központban rendezték meg a Liberty Bowl-t. Eleve a hely is nagyon kicsi volt, még az endzone-ok és csak 8-8 yardosak voltak és az emberek sem voltak kíváncsiak a meccsre, már a következő esztendőben tovább is állt Dudley. Bár csak 6000 ember látta a helyszínen, ahogy, a Utah egyetem legyőzi a West Virginia-t, ez volt minden idők első fedett pályán megrendezett Bowl mérkőzése. A következő állomás, a jelenlegi helyszín, Memphis volt, ahol végül otthonra lelt a Liberty Bowl és lett az egyik legrégebb óta folyamatosan megrendezett nem BCS Bowl meccs. Korábban az egyik résztvevő egyetem a Commander-In-Chief's kupa győztese, tehát az Army-Navy-Air Force hármas legjobbja volt, ha elérte az 50%-os teljesítményt, és ők játszhattak a C-USA bajnokával. 1998-ban változott a helyzet és a katonák helyett az MWC bajnoka kvalifikálta magát ide. A Conference-USA bajnoka jelenlegi résztvevő, míg a másik az SEC-ből kerül kiválasztásra, illetve, ha nincs ott elég legalább 50%-os csapat, akkor a BigEast-ből. A mérkőzést legtöbbször az Ole Miss nyerte meg, akik mind a négy részvételükről győztesen távozhattak. A Georgia-nak ez lesz a harmadik Liberty Bowl szereplése(1967 vereség, 1987 győzelem), míg a Central Florida-nak a 2007-es vereség után a második. Az Liberty Bowl MVP címével olyan játékosok dicsekedhetnek, mint Ernie Davis, Doug Flutie, Bo Jackson, Adalius Thomas, vagy Ryan Mallett., aki tavaly vezette győzelemre az Arkansas Razorbacks gárdáját. A jelenlegi főszponzor a memphis-i székhelyű AutoZone nevű autóalkatrész kereskedő vállalat. A meccs díjazása 1,7 millió dollár, míg a játékosok ezeket az ajándékokat tehetik zsebre: egy 8 gigás iPod Nano, egy Fossil óra, egy Nike ajándékcsomag (tornacipő, sport szandál, napszemüveg), egy Air Jordan hátizsák, valamint egy emléklabda.Érdekességek az egyetemekről:
Ugyan Georgiát nem tekinthetjük az amerikai kulturális élet fellegvárának, jó néhány jeles művészt képeztek ki az athens-i campuson. Kim Basinger például itt bontogatta először a combjait, de itt állt össze sokszoros Grammy-díjas R.E.M., illetve a 80-as évek egyik legsikeresebb csapata, a B-52's. A sportéletben a foci viszi a prímet. Már-már legendás a 90-es vége, amikor Champ Bailey és Hines Ward játszott együtt a Bulldogsban, de Terrell Davis is itt járt iskolába. A running back képzés legendás a piros-feketéknél. Herschel Walker a régi idők Georgia sztárja, míg Knowshon Moreno-t az ő utódjának tekintik sokan.
Érdekes a Central Florida egyetem. Beiratkozott hallgatók számát tekintve, az USA második legnagyobb egyeteme, pedig csak 1963-ban hozták létre, hogy mérnök képzésével segítse a közelben található Kennedy űrközpont munkáját. Ennek megfelelően leginkább ezen a területen sikeres az iskola. A sportban még nincsenek meg az igazi hagyományai, viszont kifejezetten balhés és buta játékosokat adott az NFL-nek. Dante Culpepper, Brandon Marshall és Atari Bigby mind itt szerzett diplomát, bár nem tudjuk, hogy a Hajós-party szervezés, illetve a TV összetörés a tantárgyak között volt-e. Rajtuk kívül még Asante Samuel érdemel említést, mint UCF diák.

Kik játszanak?
Nem fog kikerülni a Georgia Bulldogs dicsőségfalára, a 2010-es szezon az biztos. Sokan úgy gondolták, hogy idén végre megfoghatják a Florida-t a csoportban, de az NCAA másképp szerette volna. A csapat legjobb játékosát, A.J. Green-t eltiltották 4 meccsre, mivel eladta az ebay-en az egyik meccsen használt mezét... Ez aztán annyira visszavetette a csapatot, hogy rögtön 1-4-es mérleggel kezdték a szezont, közte 3 SEC csapat elleni vereséggel és a harmatgyenge Colorado elleni zakóval. Utóbbin ráadásul már Green is játszhatott. Ekkor tartott egy fejmosást Mark Richt és zsinórban 3 meccset nyertek konferencián belül és mindig 40 pontnál többet szerezve. A legrosszabbkor jött a Florida elleni rangadó, ahol hosszabbításban szenvedtek vereséget. A szezon végén még megnyerték a két non-konf meccsüket, így legalább a minimális elvárást teljesítve a 6-6-os rekorddal zárták az évet.
A UCF, a Dawgs-szal ellentétben fennállása talán legjobb szezonját zárta. Három vereségük közül kettőt BCS csapatok ellen szenvedtek el (North Carolina State és Kansas State), míg konferencián belül egyedül a Southern Mississippi-nek sikerült legyőznie őket. Ezeken a meccseken kívül végig domináltak a C-USA ellenfelek ellen és a konf döntőjét is magabiztosan húzták be. Legnagyobb győzelmük egyértelműen a nagy rivális East Carolina elleni siker volt. Teljesen megérdemelten zsebelték be 2007 után a második Conference USA bajnoki címüket. Most már csak a történelmi első Bowl siker várat magára.


Kire figyeljek?
GEORGIA:
1. A.J. Green (WR)

Az elmúlt évek talán legnagyobb WR tehetsége, a 6-4 magas játékos. Fantasztikus kezei vannak, nagyszerűen képzett és ezek mellett még kiemelkedően atletikus és gyors. Mondhatni a tökéletes elkapó. Az idei szezon első négy meccsét kihagyta eltiltás miatt, de így is 771 yardig jutott és elkapott 9 TD-t is. College szinten nincs cornerback aki le tudná védekezni. Bár még csak junior, szinte biztos, hogy a Bowl után a profi életet választja. Ha ez így lesz akkor posztoktól függetlenül is a draft 5 legnagyobb prospectje között a helye.

2. Justin Houston (OLB)
Az idei 3-4-es védelemre váltás legnagyobb nyertese, a tavaly még DE-ként szereplő Houston volt Georgiában. Nagyon fekszik neki ez a poszt. Szinte tökéletes a felépítése hozzá. Nem túl magas és pont elég gyors. Idén 10 sacket regisztrált és a meghatározó eleme volt a Dawgs védelmének. Ő is csak harmadéves, de kevesebb esély van arra, hogy idén a draftra jelentkezzen. Ha mégis, akkor akár első körös is lehet.


3. Aaron Murray (QB)
Nála még nem kell foglalkozni a draft esélyekkel, mivel még csak freshman, de ennek ellenére nagyon meggyőző játékot mutat be idén. Pontosan passzol és a futásaival is veszélyes. Bár a termete koránt sem ideális, ha ilyen ütemben fejlődik, akkor 2 év múlva a top QB-k között lehet majd. Már 2010-ben is 2800 yard fölé jutott, míg a 24 TD-jét csak 6 interceptionnek csúfította el. Ami a legjobb adat róla, hogy ezt a 6 picket is összesen 4 meccsen dobta, tehát 8 olyan mérkőzése volt amikor nem vesztett labdát.
Említésre méltó még: Washaun Ealey(RB), Clint Boling(OL), Orson Charles(TE), Akeem Dent(ILB), Brandon Boykin(CB), Baccari Rambo(S), Blair Walsh(K)


CENTRAL FLORIDA
1. Bruce Miller (DE)

A tavalyi év legjobb védőjátékosa a C-USA-ban, illetve az aktív NCAA játékosok között ő rendelkezik a legtöbb sack-kel karrierje során, szám szerint 34-gyel. Nem volt olyan szezonja amikor 7 alá adta volna. Folyamatosan aktív, szinte minden playnek ott van a közelében. DE létére idén 2 interception TD-t is szerzett, ami növelheti az ázsióját, miután az NFL scoutok leginkább 3-4-es OLB-ként tekintenek rá. Nincsenek kiemelkedő adottságai, de nagyon szorgalmas és sokat dolgozó játékos. A draft egyik sleeper-e lehet, az 5-7. körben


2. Jeffery Godfrey (QB)
Sokan már Daunte Culpepper utódját látják a kis dagi dual threet QB-ban (255 font a súlya). Még csak freshman, de az offense vezére a UCF-nél. Jól illik az általuk játszott spread-option offense-be. Futásai egyelőre még sokkal veszélyesebbek, mint a passzai, de nem jön akkor sem, ha dobni kell. 13/6 a TD/INT mutatója, 2000 passzolt yard mellett.


3. Ronnie Weaver (RB)
Godfrey mellett a Knight támadók másik fontos eleme Weaver. 890 futott yardjával a C-USA harmadik legeredményesebb RB-je volt idén, bár sérülések miatt a szezon végére jelentősen visszaesett a teljesítménye. Most várhatóan már egészséges lesz. Godfrey és a junior RB könnyen megzavarhatják a futás ellen kevésbé hatékony Georgia védelmet.
Említésre méltó még: Jah Reid(OL), Lawrence Young(LB), Josh Robinson(CB)

Mire számítsak?
Első ránézésre nincs egy súlycsoportban a két csapat, de egy bowl meccs esetében nem szabad eltekintenünk a motiváció kérdéséről. A Georgia egy csalódást keltő szezon végén van, míg a UCF történetének első Bowl győzelmét szeretné megszerezni. Így aztán nem kétséges, hogy a győzelmet melyik gárda akarja jobban. A kérdés az, hogy a C-USA-ban egyértelműen domináló Knights védelem mire lesz képest a sokkal magasabb színvonalon dolgozó Bulldogs offense ellen. Idén nem találkozott még ennyire nagy egyetemmel a Central Florida, ezért nehéz lenne jósolni. Komoly esélyük csak akkor van, ha sikerül belekergetni az újonc Murray-t néhány labdaszerzésbe, illetve ha sikerül valahogy likvidálniuk A.J. Green-t. Josh Robinson ugyan a jövő nagy CB ígérete, de most még nagy falat lehet neki a szupersztár Green. A támadók oldalán többet kell majd passzolnia Godfrey-nak, mert egy SEC csapat ellen lehetetlen csak az option futásokra építeni, mert sokkal gyorsabbak a védők, mint a UCF átlagos ellenfeleinél. A papírforma sima Bulldogs sikert ígér, de láttunk már sok érdekes dolgot olyan Bowl meccseken, amikor egy nagyobb csapat játszott egy gyengébb, de sikeréhes egyetemmel.

 

Chick-fil-A BowlMikor?

Már az új évben, január 1-jén 01:30-kor feszül egymásnak a két csapat.

Hol?
A Georgia Dome-ot talán nem nagyon kell senkinek bemutatni, az Atlanta Falcons otthonáról van szó. Az 1996-os atlantai olimpián is jó néhány sportág versenyeit rendezték a csarnokban. Az 1992-ben épült létesítményben 71 228-an foglalhatnak helyet amerikai foci mérkőzéseken. Megépülése óta ad helyet a Chick-fil-A Bowlnak, illetve a jogelődjének, előtte más atlantai stadionokban játszották a meccset. 1970-ig a Georgia Tech pályáján, az akkor Grant Field névre hallgató stadionban, míg 70-91-ig, az azóta éppen az Olimpia miatt lebontott 60 ezer férőhelyes, Atlanta-Fulton County Stadiumban rendezték a Bowlt.Miért?
1968-ban, a Nemzetközi Oroszlán Club georgiai szervezete hívta életre ezt a Bowl meccset. Nevét a Peach (Barack) Bowl, Georgia állam becenevéről kapta (Peach State), mivel az USA-n belül itt termesztették a legjobb barackot. Persze itt ne olyan barackra gondoljunk, mint az itthoni pálinka alapanyaga. Vizes borzadály, mint a legtöbb étel-ital Amerikában. A Peach Bowl elnevezés 1998-ig maradt használatban, amikor is a helyi érdekeltségű étteremlánc, a Chick-fil-A, elkezdte szponzorálni a mérkőzést. Ekkor még Chick-fil-A Peach Bowl elnevezéssel találkozhatunk.. A névhasználati jogot végül 2006-ban vette meg a cég, 5 évre 22 millió dollárért, tehát 2011-ig biztosan kizárólag a tulajdonos nevén fut majd a meccs. Az első kiírásokban az ACC egyik csapata játszhatott az elérhető legmagasabban kiemelt csapattal, majd 1993-ban alakult ki a mai meghívási rendszer, ami szerint az ACC és az SEC delegálhat ide csapatot. A meccs legnagyobb nézőszáma 75 406, volt 2006-ban, amikor a helyi Georgia Bulldogs csapott össze a Virginia Tech Hokiesszal, viszont 11 éve zsinórban minden meccsre eladták az összes jegyet, amivel, a legnagyobb nézőszámmal büszkélkedhet a Chick-fil-A Bowl, a nem BCS Bowlok közül. A legtöbb itteni részvétel a North Carolina State és a Clemson nevéhez fűződik. Mind a két egyetem 7-szer nyert meghívást Atlantába. A legtöbb győzelmet viszont az LSU aratta. A baton rougeiak 5x hódították el a trófeát és még soha nem kaptak ki. A tavalyi meccset a Virginia Tech nyerte, a Tennessee ellen. A jelenlegi két csapatból a Florida State eddig kétszer szerepelt itt, váltott sikerességgel. Az első Peach Bowl-on 67-ben vereség, 1983-ban viszont győzelem. A South Carolina, a második kiírásban kapott meghívót, viszont azon a meccsen sima vereséget szenvedtek a West Virginia ellen. A Peach Bowl MVP-jei között olyan neveket találunk, mint Jim Kelly, Tiki Barber, Hines Ward, Trevor Pryce, Takeo Spikes, Champ Bailey, Aaron Brooks. Bradie James, E.J. Henderson, Devin Hester, Matt Stafford vagy C.J. Spiller. Az MVP címvédők Ryan Williams, illetve a jelenleg a Tampa Bay-ben játszó Cody Grimm. A meccs összdíjazása 5,8 millió dollár, amiből 3,3 milliót kap az ACC reprezentánsa, míg 2,5 milliót az SEC-ből érkező csapat. A játékosok kapnak 1-1 250 dolláros Best Buy vásárlási utalványt, Fossil karórát, Russell Athletic sapkát és utazótáskát, emléklabdát és Chick-fil-A vásárlási utalványt.

Érdekességek az egyetemekről:
A Dél-Karolina fővárosában, Columbia-ban székelő, University of South Carolina, az állam legnagyobb egyeteme. Az összes campusával több, mint 40 ezer diáknak nyújt tanulási lehetőséget. 209 éves fennállása során jó pár híres ember tanult itt, hosszabb-rövidebb ideig. Itt alakult meg például, a nagy sikerű, Hootie and The Blowfish zenekar, de a legnagyobb neveket természetesen a sport világából tudják felvonultatni. A kosárcsapatukban nevelkedett az NBA Hall Of Famer Alex English, vagy a sikeres edző és GM, Mike Dunleavy Sr. A focihoz kapcsolódik, hogy Gamecock volt egykoron, a Houston Texans jelenlegi tulajdonosa, Robert McNair. A legismertebb játékosuk a zseniális egykori, TE Sterling Sharpe. A mai NFL mezőnyből pedig Sheldon Brown és Sidney Rice.
A Florida State University, amellett, hogy rengeteg diák „otthona” igazi kutatóközpontnak számít a természettudományok terén, de legnagyobb sikereit mégis a sportban mondhatja magáénak, de pl a művészeti életnek is emblematikus szereplőket adtak. A legismertebb Seminole, mindenbizonnyal Jim Morrison, a legendás Doors együttes énekese, aki egy rövid ideig itt tanult még a rockkarrierje előtt. Aztán egy botrány miatt elhagyta a Tallahassee campust. Művész ugyan, de mint az FSU runningbackje is szolgált az elnyűhetetlen western és akciófilmhős, Burt Reynolds. Nagyon sikeres edzők kerültek ki az egyetemről és nem csak a focicsapattól. Tony LaRussa és Bruce Bochy együtt már 3 MLB World Series győzelemnél tartanak managerként. Gondolom mindenkinek ismerős Lee Corso neve. Az egykori Louisville és Indiana HC igazi sikereit sportkommentátorként érte el, mostanság pedig a College Football Gameday Crew tagjaként öltözik minden szombaton valamilyen Mascotnak és csinál hülyét magából öreg korára. 1953-57 között, QB-t és CB-t játszott a Noles-ban. Nála sokkal sikeresebb, a Vandyról, a FSU-ba transferelt RB, Mack Brown, aki 2005-ben nemzeti bajnokságot nyert a Texas egyetem csapatával és jelenleg is ő vezeti őket. A híresebb játékosokat órákig sorolhatnánk, így megmaradok inkább a vitathatatlanul legnagyobbak felsorolásánál. Deion „Primetime” Sanders, Walter Jones, Derrick Brooks szinte biztos Hall of Fame tagok lesznek a régiek közül, míg a jelenlegi legnagyobb Noles sztárok az NFL-ben Antonio Cromartie és Anquan Boldin.

Felemás szezon után érkezik Atlantába a South Carolina. Bár mondhatjuk azt is, hogy vissztérnek, mert az utolsó meccsüket is itt játszották, amikor is a SEC döntőben kikaptak az Auburn-től simán. Ha csak ennyit tudnánk róluk, gondolhatnánk totálisan sikeresnek az évüket. Pedig nem volt az. Elértek ugyan óriási bravúrokat, mint az Alabama veretlenségének elvétele, de olyan nevetséges vereségekbe is beleszaladtak, mint a Kentucky elleni kipukkadás vagy a Hogs elleni katasztrófa. Persze ez még így is a Gamecocks talán legsikeresebb évadja volt, de igazából ennél sokkal több, legalább egy BCS bowl szereplés volt ebben a csapatban
Nagy reményekkel indult az FSU, de az Oklahoma hamar kijózanította őket egy 30 pontos veréssel. Utána magukra találtak, de a NC State és a North Carolina elleni szerencsétlenkedés majdnem elvette az ACC döntő esélyét is tőlük. Sőt igazából el is vette, de a még náluk is sokkal szerencsétlenebb Maryland végül összehozta Jimbo Fisher csapatának a konferencia döntőt. Sőt még előtte a Florida elleni rivalizálást is sikerült megnyerniük hosszú idő után először. Az ACC Final-ban már nem osztott nekik lapot a Hokies, de mondhatjuk azt, hogy ha mázlival is, de elérte a célját a Seminoles idén ezzel középerősségű bowlszerepléssel.


Kire figyeljek?
SOUTH CAROLINA:
1. Alshon Jeffery (WR)

Calvin Johnson reinkarnációja. Egy szörnyeteg. Nem nagyon lehet jelzőket találni a másodéves WR idei játékára. 1387 elkapott yard, 9 TD és megszámlálhatatlan fantasztikus elkapás. Ha így halad tovább a karrierje, akkor jövőre akár még 1/1-es is lehet a drafton.


2. Marcus Lattimore (RB)
Talán az egész NCAA legjobb újonca, a tavaly még középiskolában robotoló RB. Korát meghazudtolóan erőteljes és érett játékot mutatott be idén, amivel 1197 yardot és 17 touchdownt szállított, az évekig futójáték nélkül szenvedő Gamecocksnak. Ha Spurrier végre csökkenti a terhelését, akkor a jövő egyik legnagyobb RB tehetségét láthatjuk ezen a bowl-on is.


3. Stephon Gilmore (CB)
Fiatal kora ellenére igazi vezére lett idén a Cocks defensenek a másodéves CB. Bár csak 2 interceptiont szerzett, igazi shutdown CB-ként játszik idén, ráadásul a futásokat is jól segíti, sőt 3 sackje kifejezetten magas szám egy defensive back-től. Annyira sokoldalú, hogy néha még az offenseben is bevetésre kerül.
Említésre méltó még: Stephen Garcia(QB), Tori Gurley(WR), Garret Chisolm(OG), Ladi Ajiboye(DT), Melvin Ingram(DT), Devin Taylor(DE)


FLORIDA STATE:
1. Rodney Hudson (OG)

Az idei class legtöbbre tartott belső falembere Hudson. Bár nem rendelkezik elit méretekkel, mégis nagyon hatásosan végzi a feladatát, mind a passz, mind a futójátékoknál. Kisebb tömege miatt nagyon mozgékony, de ahhoz, hogy tényleg elkeljen a draft második körében, jó néhány fontot fel kell majd szednie a mostani 284 fontos súlyára.

2. Brandon Jenkins (DE)
Nem csak az ACC, de az egész első osztály második legtöbb sackjét érte el Jenkins, 13 egységgel. Igazi született pass rusher, aki halálos biztonsággal használja ki a sebességét. Eléggé alúlméretezett, de mivel még egy évig még biztos marad a college-ban, lesz ideje erősödnie. Az már most világos, hogy egy elit DE nevelkedik Jimbo Fisher keze alatt


3. Christian Ponder (QB)
Sok magyar college szurkoló nagy kedvence Ponder, aki nem játszott igazán jól a végzős évében. A tavalyi számaihoz képest a 700 yardos visszaesés még magyarázható a kihagyott 2 meccsel, de az ostoba fumble-k és interceptionök már kevésbé. Ettől függetlenül még mindig jó játékos, de a megítélése meredeket zuhant idén. Tavaly még sima első körösnek várták, de jelenleg inkább egy 3. körös QB-t láthatunk benne. Ezen a meccsen és talán a Senior Bowl-on még lesz lehetősége rácáfolnia a kétkedőkre.
Említésre méltó még: Chris Thompson (RB), Bert Reed(WR), Taiwan Easterling(WR), Mister Alexander(LB), Greg Reid(CB)


Mire számítsak?
Ahol Steve Spurrier csapata pályára lép ott még a Delphoi jósda sem tudna biztos prognózist adni, a meccs kimenetelét illetően.. Így van ez a mostani mérkőzésen is. Bármi megtörténhet, de az ellenkezője is. Ha megfelelően motivált lesz a USC, akkor nagyon nehéz dolga lesz a Seminolesnak, sőt akár lehetetlen is, de ha nem veszik komolyan a meccset Jeffery-ék, akkor a Florida State is nyerhet akár teljesen simán. Mind a két csapat kiegyensúlyozott támadójátékot mutatott be eddig, és kifejezetten korrekt védekezést, sok labdaszerzéssel és rengeteg sackkel. Ez várható most is. A meccs párharca egyértelműen, az Alshon Jeffery vs egész FSU secondary lesz. Aki ezt nyeri, az a meccset is behúzza.

 

 

Gaál Sándor (gsn), Herczeg Ádám (Höri), Tálosi Tibor (Haromt)