Draftelemzések 2011 - AFC South

Draftelemzős sorozatunkat az AFC South-al folytatjuk.

Indianapolis Colts

 

1/22 Anthony Castonzo, OT, Boston College

Már a tavalyi Super Bowl vereségnél a támadófal lett kikiáltva a kudarc fő okának, de az előző évi drafton csak Jacques McClendon érkezett, akinek nem sikerült a pályára kerülnie újonc évében. A támadó fal nem javult meg magától az idei évben, ezért elkerülhetetlen volt az erősítés. Ennek a szellemében lett Castonzo az első körös választott. Castonzo már egy kész játékos, aki már a szezon első napjától nyugodtan őrizheti Manning vakoldalát és a Coltsnál rég nem látott minőségű munkát végezhet. Mivel Nate Soldert már korábban kiválasztotta a Patriots, ezért egyértelműen a legnagyobb hiányra a legjobb elérhető játékos érkezett.

 

2/17 Ben Ijalana, OL, Villanova
(A Colts a saját 2. körös (53.) és 5. körös (152.) pickjét adta a Redskinsnek ezért a pickért)

Castonzo első körös érkezésének ellenére, a falra még 3 helyen ráfért az erősítés. Ryan Diem jó meccseinek a száma egyre jobban csökken ráadásul a szabálytalanságainak száma csúcsra ért. Ezt még tetézi, hogy egyik guard pozícióban sem tudott senki meghatározó teljesítményt nyújtani, hiába próbált ki Caldwell edző minden szóba jöhető felállást. Ennek fényében érthető választás Ijalana, aki a karrierjét az egyik guard pozícióban kezdheti, aztán átveheti majd Diem helyét. Vele szemben az jelentheti a nagy kérdőjelet, hogy egyetemi karrierjét nem az első osztályban, hanem az FCS-ben töltötte, ezért nagyobb lépést jelenthet a számára az NFL-be való ugrás, ennek ellenére könnyen a kezdőben találhatja magát, mivel nincs túl nagy konkurenciája a csapaton belül.

 

3/27 Drake Nevis, DT, LSU

A Colts futás elleni védelme folyamatosan a legrosszabbak között van és nincs egy domináns meghatározó játékos sem a védőfal közepén. Ezért minden évben felmerül egy korai tackle választás. Nevis legnagyobb gyengesége a kis mérete lehet, de a Colts pont az a csapat ahol nem lóghat ki emiatt, és a folyamatos rotáció miatt első évében is sokat lehet a pályán.

 

4/22 Delone Carter, RB, Syracuse

Tavaly a sérüléseknek köszönhetően 5 futó is lehetőséget kapott, ezért kicsit meglepő lehet egy újabb running back érkezése, de figyelembe kell venni, hogy Joseph Addainak lejárt a szerződése, emellett a Colts egyik legnagyobb gyengesége az volt az elmúlt években, hogy nem bírta megoldani a rövid yardos helyzeteket. Carter érkezésével ezen próbálnak változtatni és egy kis erőt vinni a futójátékba.

 

6/23 Chris Rucker, CB, Michigan State

Az Indianapolis egy meglepő választással zárta a draftot. Ruckernek már az egyetemi évei alatt kétszer meggyűlt a baja a törvénnyel, miközben a Coltsnál a legkisebb kilengéseket is súlyosan szankcionálni szoktak. Ráadásul nem is safetynek szánják, hanem csere cornerbacknek arra az esetre, ha az ideihez hasonló sérülési hullám sújtaná a secondaryt.

 

(A Colts még 2010-ben elcserélte az idei 7. körös választását Justin Tryonért a Redskinsnek)

 

Összegzés

A kevés választás ellenére a Colts jól orvosolta a hiányosságait és nagyjából a súlyosság szerinti sorrendben tette ezt. Az idei eresztésben azonban nem volt egy safety sem, akit jónak ítéltek volna, ami érthető, de így egy nagy lyuk továbbra is van, hiszen Sanders elengedésével és Bullitt szabadügynökké válásával összesen egy használható safety van a rosteren.

 

 

Houston Texans

 

1/11 J. J. Watt, DE, Wisconsin

A draft előtt arról szóltak a beszámolók, hogy Wade Phillips defensive endként számít Mario Williamsre, ezért a bennmaradó Prince Amukamara tűnt a legvalószínűbb választásnak. Ennek ellenére a Texans az új 3-4-es védelmének megalapozását a védőfallal kezdte. Watt érkezésével Williams OLB-t játszhat, ami rossz hír az irányítók számára.

 

2/10 Brooks Reed, OLB, Arizona

Watt érkezésével kész lett a védőfal, Williams tolódásával meglett a kettőből az egyik pass rusher. A második körös választással pedig meglett Mario párja. A Texans azt az utat választotta, hogy a front seven fejlesztésével próbálja erősíteni a passz elleni védekezését. Reed igazi pass rusher és beleillik az új rendszerbe.

 

2/28 Brandon Harris, CB, Miami
(A Texans az idei 3. és 5. körös választásáért szerezte meg ezt a picket a Patriotstól.)

A pass rush megerősítése után egy korábban 1. körösnek tartott cornerback is a Texans ölébe hullott, nem túl nagy ellenértékért cserébe. Harris, ha csak nickelbackként, de nagyon sok időt fog a pályán tölteni már rookie évében is.

 

4/30 Rashad Carmichael, CB, Virginia Tech
(A Texans elcserélte a 4. és 6. körös választását ezért a pickért és két 5. körös választásért.)

A Texansnak nagyobb meg nem oldott hiányposztja nem maradt és a nullának tekinthető secondaryjébe mindig jól jön az erősítés, ezért nem meglepő egy újabb cornerback érkezése. Carmichael gyors, de a méretei nem túl ideálisak és a futás ellen is gyengén védekezik, de az elkelését ilyenkor lehetett várni.

 

5/13 Shiloh Keo, SS, Idaho

Kicsit meglepő választás, de figyelembe kell venni, hogy távozik mindkét kezdő safety. Keo egy kemény, jól ütköző játékos, aki akár a kezdő strong safety pozíciót is megszerezheti, de ha ez nem is sikerül, akkor is erősítés lehet a special team számára.

 

5/21 Taylor Yates, QB, North Carolina

Hátsó körös csereirányító választás, akiből idővel talán lehet valaki, de azért Schaubnak nem kell rettegnie.

 

7/11 Derek Newton, OL, Arkansas State

Egy kis erősítés a támadófalnak. Az egyetemen tackle volt, de ha megéli a rosterre kerülést, akkor valószínűleg inkább a guard pozíció mélységét fogja erősíteni.

 

7/51 Cheta Ozougwu, OLB, Rice
(Mr. Irrelevant – a draft utolsó választottja)

A Texans a védelemmel kezdte és fejezte is be a draftot. Ozougwu Houstonban született és járt egyetemre, ezért biztos sokan fognak szurkolni, hogy a helyi srácnak sikerüljön csapatban maradni, mint az egyik új 3-4-es linebacker.

 

Összegzés

A Texans remek draftot zárt. Minőségi az átálláshoz szükséges játékosokat szerzett és még a secondaryn is sikerült erősíteni. Egyedül a safety pozíció, ami még lyukasnak tekinthető, illetve azt lehet megemlíteni, hogy nem próbáltak nose tacklet szerezni.

 

Tennessee Titans

 

1/8 Jake Locker, QB, Washington

Jeff Fisher elment, de Young még így sem maradhat, ezért elkerülhetetlen volt egy irányító választás. Mivel Cam Newton lett az 1/1 így a Titans számára Gabbert és Locker maradt, akik közül az utóbbit választották. Nagy talány, hogy Locker mire lesz majd képes az NFLben, mivel nem lehet még tudni, hogy a hiányosságai mennyire az ő hibái voltak és mennyire köszönhetőek a gyenge képességű társainak.

 

2/7 Akeem Ayers, OLB/DE, UCLA

Ayers egy remek pass rusher, de többen inkább 3-4-es OLBt láttak benne. A Titans tervei szerint több pozícióban is ki fogja majd próbálni, így lehet OLB, DE vagy az is megeshet, hogy az új defensive coordinator 3-4-es felállásokkal is próbálkozik majd. Jó választásnak tűnik, ha sikerül beleilleszteni Ayerst a több sebből vérző védelembe.

 

3/13 Jurrell Casey, DT, USC

Tennesseeben sose lehet elég játékos a védőfalban. Caseyben nagy lehetőségek rejlenek, de még nagyon fiatal és szüksége lesz még időre az átálláshoz. Pont megfelelőnek tekinthető a Titans rotációs stratégiájába, ráadásul szükség is volt a fal erősítésére.

 

4/12 Colin McCarthy, LB, Miami

Az irányító után a linebacker pozíció volt a Titans legnagyobb needje a draft előtt.  Stephen Tulloch a kezdő középső linebacker valószínűleg nem tér majd vissza, ezért McCarthy nagyon korán kezdő játékos lehet, hasonlóan a 2009-es 4. körös választott Gerald McRathhoz.

 

4/33 Jamie Harper, RB, Clemson
Luxusnak tűnik a negyedik körben egy harmadik számú running back draftolása. Harper legnagyobb erőssége a gyorsasága és az, hogy a passzjátékból is ki tudja venni a részét.

 

5/11 Karl Klug, DL, Iowa

Klug egy jól ütköző, keményen hajtó játékos, aki erősítést jelenthet a futás elleni védekezésben. A szituációtól függően a védőfal bármelyik pozíciójában bevethető, de nem valószínű, hogy meghatározó kezdőjátékos lesz majd belőle.

 

6/10 Byron Stingily, OT, Louisville

Remek méretei vannak és a pass blockban jeleskedik, de még sokat kell fejlődnie a futás blokkolás tekintetében. A következő idény nagy valószínűséggel a practise squadban fogja majd tőlteni.

 

7/9 Zach Clayton, DT, Auburn

Senior éve előtt nem volt túl eredményes. Az Auburn Pro Dayén sikerült megmutatni atletikus képességeit, de nem lehet sokat várni tőle. Nem lesz gondja azzal, hogy megtalálja az edzőjével a közös hangot, mivel a Titans új védőfal edzője az a Tracy Rocker, akivel eddig is együtt dolgozott az Auburnnél.

 

7/48 Tommie Campbell, S, California (PA)

Jó méretei és gyorsasága miatt hasznos tagja lehet a special teamnek, de mivel már korábban is gondjai voltak a pályán kívül, ezért kétséges, hogy sikerül majd a csapatnál maradnia.

 

Összegzés
A Titans kiválasztotta az irányítóját a következő pár évre és próbálta orvosolni a védelméből kiöregedő és távozó játékosokat. Egyedül a Harper választás tűnik elhibázottnak.

 

 

Jacksonville Jaguars

 

1/10 Blaine Gabbert, QB, Missouri
(A Jaguars az 1/16-ot és az idei 2. körös választását adta a Redskinsnek ezért a pickért)

A Jaguars már a Cowboysal is megpróbált cserélni, de végül csak a Redskins-szel sikerült megegyezniük. A cserére azért volt szükség, hogy a Vikings előtt választhassanak, és biztosan az övék lehessen Gabbert. De vajon a Jaguarsnak nincsenek gyenge pontjai és eldobhat egy második körös picket? Vagy az irányító pozíció a leggyengébb Jacksonvilleben? Egyik sem igaz. Garrardnak még 3 évig van szerződése, és mindenképp ő kezdi kezdőként az évet. Tehát a Jaguars feláldozta az első és második körös választását egy 1 vagy 2 évig csere irányítóért. Maga Gabbert nem rossz játékos és jót tesz neki, hogy nem kell egyből kezdenie, de ebben a helyzetben elhibázott lépés a Jaguarstól.

 

3/12 William Rackley, OG/C, Lehigh
(A Jacksonville a 49ersnek adta a 3/16-ot és 6. körös pickjért ezért a pickért)

A Jaguars két évvel ezelőtt megfiatalított a támadófal szélét most pedig a fal belsején próbál javítani. Rackley akár egyből kezdhet, mint guard, de az is megeshet, hogy a már 34 éves Meester utódja lesz a center pozícióban. Fontos azt is megjegyezni, hogy a remek szezont zárt left guard Vince Manuwai a szerződése utolsó évébe lép. Rackley egy jó játékos főleg ezen a helyen, de eltelt 3 kör és a Jaguars még mindig nem erősítette meg a legnagyobb gyengeségét: a védelmét.

 

4/17 Cecil Shorts, WR, Mount Union

A Jaguars elvesztette az egyik kezdő elkapóját, így érthető, hogy kellett a társ Mike Thomasnak. Ráadásul a Jaguars mindig szeret a kisebb egyetemekről, így nem meglepő, hogy a Division III-ból érkező korábbi irányítóra esett a választásuk, és reménykednek, hogy Pierre Garconhoz hasonló gyorsasággal tudja majd felvenni a lépést.


4/24 Chris Prosinski, S, Wyoming
(A Jaguars a tavalyi 5. körös pickjéért cserébe kapta a Saintstől még a 2010-es draft alatt)

A szezon során a Jaguars majdnem minden héten más safety párossal állt fel, ezért elkerülhetetlen volt a csapatrész megerősítése. A választás az egyetemi karrierje során megbízható tacklegyárnak számító Prosinskire esett. A kiszámíthatatlan idei safety class és Prosinski kiemelkedő draft előtti workout teljesítménye ellenére korainak tűnik, hogy már a 4. körben elkelt.

 

5/16 Rod Issac, CB, Middle Tennessee State

Issacból akár az elsőszámú nickelback is lehet, de ettől még meglepő lenne, ha javulást tudna hozni még a Jaguars gyenge secondary-jeben is. A gyorsaságát és az erős szerelési képességét leginkább majd a special teamben vagy az elkapók utáni üldözésben kamatoztathatja majd.

 

(A Jaguars még a szezon előtt adta oda a 7. körös választását a dolphinsnak Justin Smileyért)

 

Összegzés

A Jaguars a draftot jó játékosokkal kezdte, akik nem hiányposztra érkeztek és needekre érkező special teamerekkel zárta, de még így se érkezett egy defensive end vagy linebacker sem. A cseréknek köszönhetően a Jaguarsnak csak 5 választása volt a drafton, ráadásul ezekből is többet olyan pozíció erősítésére használt, ahol nem volt nagy szükség kezdő szintű játékosra. Ez még kiegészül azzal, hogy mivel nem voltak hátsó körös választásaik, ezért a kinézett kevésbé ismert játékosokat sokkal korábban draftolták, mint arra számítani lehetett. Lehet, hogy végül a játékosok a vezetést fogják igazolni, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Jaguars az elkövetkező években nem fog a liga erősebb csapatai közé tartozni.