Politika

70 feliratkozó

több mint 3 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 575 — Cowboys fan
 hvg.hu/kkv/20230417_CATL_kinai_akkumulatorgyar_debrecen_Fred_Zhang

Közben kedves hazaáruló kurmányunk, meg az USA-t gyarmattartózza. Semmi vész, ilyen a magyar néplélek.

"A gyárnak 9 ezer munkásra (elsősorban karbantartó szerelőkre, gépkezelőkre, technikusokra, mérnökökre) lesz szüksége, először kínai dolgozók érkeznek majd, de a kínai CATL állítja, hogy hosszútávon magyar munkaerővel tervezik felölteni a gyárat."

becsszóra így lesz!
Zsellértelkes Vrij
de ez csak addig kell, amíg kilencezer magyar meg nem tanulja minimum közép-, de inkább felsőfokon a mandarint
slowmotion
Nem kell nekik megtanulni.
A vezetők lesznek a kínaiak, egy-egy pozícióba kerül magyar is, aki majd lenyomja az ukászt a többi magyar torkán. Lehet náluk észérvekkel próbálkozni, csak felesleges.
No, nem azért, mintha nem értenék, hogy máshogy működik a piac meg úgy a világ, csak épp nem tudnak ők se semmit tenni, hogyha fentről mást akarnak.
Lúdas Solymi
persze. de nem árt, ha el tudod olvasni a gépen azt, hogy "működés közben ne nyúlj bele, te idióta!"
több mint 3 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 9 211

Közben kedves hazaáruló kurmányunk, meg az USA-t gyarmattartózza. Semmi vész, ilyen a magyar néplélek.

"A gyárnak 9 ezer munkásra (elsősorban karbantartó szerelőkre, gépkezelőkre, technikusokra, mérnökökre) lesz szüksége, először kínai dolgozók érkeznek majd, de a kínai CATL állítja, hogy hosszútávon magyar munkaerővel tervezik felölteni a gyárat."

becsszóra így lesz!
Zsellértelkes Vrij
de ez csak addig kell, amíg kilencezer magyar meg nem tanulja minimum közép-, de inkább felsőfokon a mandarint
slowmotion
Nem kell nekik megtanulni.
A vezetők lesznek a kínaiak, egy-egy pozícióba kerül magyar is, aki majd lenyomja az ukászt a többi magyar torkán. Lehet náluk észérvekkel próbálkozni, csak felesleges.
No, nem azért, mintha nem értenék, hogy máshogy működik a piac meg úgy a világ, csak épp nem tudnak ők se semmit tenni, hogyha fentről mást akarnak.
több mint 3 éve
slowmotion Dallas Cowboys 27 575 — Cowboys fan

becsszóra így lesz!
Zsellértelkes Vrij
több mint 3 éve
Brouwerij van de Vrij Baltimore Ravens 14 206 — Слава Україні! Героям слава! Vreugde van eeuwigheid

becsszóra így lesz!

Szerkesztette: Brouwerij van de Vrij

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 3 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 27 332 — Lucas Scott
Amúgy ebben nem teljesen van igazad. Asszem a Pál Zoltánnak van erről egy rövidebb 15 oldalas okfejtése h ez a vita hogyan zajlott le, és ez a fajta tematizalasa már a 80as évek végén lezajlott h miért nem volt megalapozott az a fajta 45 utáni szemlélet h az egész ország bunhodjon ezért.
Ráadásul sok jobboldalisaggal nem vádolható történész is ezen a véleményen van mint Ungváry amúgy. De nyilván 2-3 évente erről van egy egyoldalú cikk vmeik “liberális, baloldali” sajtó organumban amire vice versa jön a cáfolat másik oldalról. Vagy a másik oldalról jön eleve amire válaszol a liberális sajtó. Mindkét fel felfuti ezt a témát ahogy mi is a fórumon
csebi
Nem olvastam azt az okfejtést, de nekem már ott nem tetszik az egész, hogy a bűnhődés szó megjelenik. Nem bűnhődni kell(ene) miatta - bűnhődni a saját bűneinkért kell/lehet, nekünk meg lóf*sz közünk sincs ahhoz, hogy három generációval ezelőtti magyarok mit és hogyan döntöttek / hibáztak -, hanem tanulni belőle. Én például minimálisan sem érzem magam sem hibásnak, se nem szégyellem, hogy mit műveltünk akkoriban, mert nem én csináltam, semmi közöm hozzá. És nincs az a történész, szakértő, elemző, aki ebben meg tudná változtatni a véleményement. Ha hibáztak az őseink, az az ő hibájuk, nem az enyém / miénk, nekünk semmi közünk hozzá. Azt viszont nagyon szeretném, hogy nézzük meg alaposan, nézzük meg mit hibáztunk, és tanuljunk belőle, nehogy újra elkövessük. A szembenézésnek erről kell(ene) szólnia.
peterk2005 udvari bolond
De épp ez volt a lényeg a 45 körüli komcsi szóhasználatnak h meg kell büntetni a magyar népet ezért.
csebi
Azt hiszem lemaradtam / nem értem: a 45 utáni komcsi idők szóhasználatáról beszélünk, vagy a rendszerváltás utáni posztkomcsikról? Nem mindegy, mert a 45 utáni komcsi idők - az én értékítéletemben, de feltételezem mindannyiunkéban - egy fokkal sem voltak jobbak, mint a 45 előtti idők. Így az is irreleváns, hogy akkor mit mondtak, ahogy az se számít, hogy 45 előtt mit mondtak magukról. Már szembenézési / múlt feldolgozási szempontból. Ha a rendszerváltás utáni próbálkozásokról beszélünk, az más. De én ilyenről nem igazán tudok. Persze biztos volt 1-2 marha, aki leírhatott ilyesmit, de jelentősebb ilyen próbákozásról nem tudok.

Visszatérve egyébként még egy mondat erejéig a "ki volt az utolsó csatlós" dologra. Én nem vagyok történész, és különösebben morális szempontból sem érdekel, mert morális szempontból nálam a zsidó törvényeki, meg a félmillió bevagonírozott számít, és ha azok megtörténtek - sajnos megtörténtek -, akkor az már tök mindegy, hogy a végén pár hónap ide vagy oda mi történt. Ennek a ki volt az utolsónak csak abból a szempontból lehet jelentősége, hogy a mi környezetünkben, a velünk szomszédos, számunkra versenytárs országokhoz képest mit produkáltunk. Tudtunk-e előnyt szerezni a románokhoz, csehszlovákokhoz, jugoszlávokhoz (mert akkor még ilyen szomszédaink voltak, nem horvát vagy szlovén) képest. Ha nem, akkor mi voltunk a környéken a leghülyébbek. Ha igen, akkor egy fokkal jobb a helyzet.

Megjegyzem, a mostani külpolitikánkban is elsősorban ez érdekel. Tudunk-e okosabbak lenni a közvetlen versenytársainknál - de legalább nem hülyébbek - vagy sem, és a sor végén kullogunk, a régió (egyik) veszteseként.
peterk2005 udvari bolond
Pal Zoltan szepen leirja, hogy alakult ki ez az utolso csatlos kifejezes. mar 45 ev elejen kitalaljak ezt a Moszkvaban levo magyar komcsik, ez hozzak at. ezzel is alatamasztva, hogy miert veszitjuk el a becsi dontesek visszaforditasat, es lenyegeben az orszag teljes lakossagat hibaztatjak az egeszert. aztan ez a szemlelet mar a 80as evekben legkesobb kezd valtozni szakmai korokben (addig ugye ilyen cimu konyvek is jelennek meg, alatamasztva a tortenetet).

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
Annak, aki nem ismeri, ajánlom figyelmébe ezt a Történelemtanárok Egylete által gondozott oldalt:  tenyleg.com/
A témába vágóan:  tenyleg.com/2014/05/22/magyarorszag-volt-az-utolso-csatlos/
A cizellált véleményem ettől függetlenül az, hogy Tompika elmegy a bánatos faszba. Nem ennyire hülye a csávó, ő is tisztában van azzal, hogy baromságot beszél. Nem tudatlan, hanem aljas: a politikai direktívák gátlástalan végrehajtója.
Írom ezt ma, a holokauszt magyarországi emléknapján.
nagylaza, főpohárnok
tudom ezt az oldalt, de Ungvarytol szokatlanul (bar lehet a forma miatt), itt o is csak szelektiven tamasztja ala a temat.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 3 éve
cartman023 Indianapolis Colts 1 007
 24.hu/fn/gazdasag/2023/04/17/eltunt-kalasnyikov-loszergyarto-karterites/

Szép sztori, benne a teljes korrupt közigazgatással.
több mint 3 éve
YoungZeeZee 9 571
 media1.hu/2023/04/13/eladja-a-digi-mobilhalozatat-a-4ig/?swcfpc=1

Lehet volt mar.
több mint 3 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 787 — The only discipline that lasts, is self discipline
Tudtam, hogy a kiugrás el lett baszva, dehát a németek. Elrabolták a fiát. Szegény öregember. Ő mindent megtett. Úgyse sikerülhetett volna. A magyar tisztek nem fordultak volna szembe a németekkel. A magyar katona se. Becsület. Sokkal többen voltak a németek. Az amerikaiak-szovejetek-angolok-zsidók-gyíkemeberek se akarták, hogy sikerüljön. Szálasi és a németek komplett, kidolgoztott, óraműpontosságú tervvel rendelkeztek a hatalom átvételére.

És ezekből egy szó sem igaz. Mégis, egy random cikk valamely nagy hírportálon, ha egyáltalán foglalkozik a témával, pontosan ezekből a címszavakból dolgozik. Na ezért kell, hogy egy Ungváry foglalkozzon vele és ne három töri-levéltár szakos mondja el ezeket nekem egy romkocsmában.
MC12
Ez van. Sajnos a történelmi események saját célra való ferdítése "ipari módon" zajlik. Igazából nem csak nálunk, mindenhol. Csak vannak ugye fokozatok, van ahol úgy tolják, hogy beépül a néplélektanba és gyakorlatilag törénelmi valósággá válik a tömegek számára, és van ahol alkalmanként feltűnik, aztán lecseng és helyére kerül.

Szerintem egyébként a hülyeség sorozat (vagy mondom inkább hiba sorozatnak) sokkal korábban indult. Akkor, amikor elkezdtük a zsidótörvényekkel, amikor meg se próbáltuk feldolgozni Trianon okait - úgy is, hogy az egy igazságtalan döntés volt, a helyi viszonyokat nem ismerő, térképen rajzolgató győztes oldali politikusok által -, hanem (ahogy a németek is) beleragadtunk a 2. vh-s vereségbe. Pedig lett volna narratíva, amivel meg lehetett volna emészteni az dolgot (tudomisén, például belerángattak minket a Habsburgok, az ő hibájuk nem a miénk, de most már önállóak vagyunk, kijövünk belőle, és majd egyszer az ország is ép lesz vagy hasonló. A lényeg, hogy ne görcsöljünk rá a mihamarabbi restaurációra, hiszen azért akkor már egy kis ésszel látni lehetett, hogy alakulnak a nemzetállamok, és aligha lett volna egyébként is tartható az a Magyarország ami addig volt, tele itt is meg ott is nagy blokkokban többséget alkotó kisebbségekkel). Onnantól, hogy ezt elmulasztotta az akkori rezsim, egyúttal rá is vezényelte magát arra sínre, amiről aztán ahogy telt az idő, egyre nehezebb lett volna leszállni.

Ettől tartok egyébként most is. Hogy hozunk (vagy már meg is hoztunk) olyan döntéseket, amik önmagukban még javíthatóak lennének, de korrekció helyett rakjuk őket egymás után. És ezzel ismét ráállunk egy olyan rossz pályára, amiről a végén a NER már képtelen lesz másik pályára átállni, pedig eredetileg ők maguk sem akarták azt, ami lesz/lett belőle. 😕

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
Borbinho Indianapolis Colts Old Dominion Monarchs 11 535 — Rent Free - Megrögzött Colts Fan
 telex.hu/tudomany/2023/04/16/holokausztmitoszok-tevhitek-a-holokausztrol

Temaba vag pont.

| A cikkben megjelenik az elmult 2 oldal vitajanak megoldasa:
Ilyen a magyar nep, mindig is ilyen volt
|

"Overjoyed, the wolf devours his leg that's been torn off by a trap. Praised be the day that gave me food, he cries."
több mint 3 éve
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 454
De ez a szempont egyébként érdekes, és viszonylag keveset írnak róla, ugye Ungváry mostanában kezdte pár fiatalabb kollégájával kapirgálni, hogy
Talán, esetleg, lehet, hogy a második vh-s vezetőink nagyon nagy része szűklátókörű, egybites gondolkodású, felelősséget vállalni nem akaró, maradi, mondhatni gyerekes mentalitású, önseggmentő volt.
MC12
Ezzel mondjuk nyitott kapukat dönget.
Hogy a 2. világháborús szereplésünk kész katasztrófa volt az elejétől a végéig, és hogy ez nagyrészt a vezetés ostobasága/bűne, abban azért a szélsőjobbot leszámítva nagyjából konszenzus volt mindig is.
Kampman
Más tudni és más bizonyítani 😊 nekem tetszik, ahogy Ungváry például a mostani, kiugrásról szóló könyvében szépen, hosszan, tényekkel, dokumentumokkal, levéltári anyagokkal, nemzetközi perspektívába helyezve támasztja alá - mennyire egy hozzánemértő, amatőr, felelősséget vállalni nem akaró módon viselkedett és zuhant össze a komplett magyar politikai elit Horthytól Lakatosig mindenki. Biztos voltak páran, akik ezt amúgy is tudták, habár élek a gyanúperrel, hogy nem sokan, sőt. De nekem, aki a 2000-es, 2010-es években jellemzően olyan fősodorbeli köteteket olvasott, ahol egyik oldalon Horthy-restauráció zajlott illetve a másik oldalról a kritikátlan Horthy-útálat, mindenképpen értékes.

Tudtam, hogy a kiugrás el lett baszva, dehát a németek. Elrabolták a fiát. Szegény öregember. Ő mindent megtett. Úgyse sikerülhetett volna. A magyar tisztek nem fordultak volna szembe a németekkel. A magyar katona se. Becsület. Sokkal többen voltak a németek. Az amerikaiak-szovejetek-angolok-zsidók-gyíkemeberek se akarták, hogy sikerüljön. Szálasi és a németek komplett, kidolgoztott, óraműpontosságú tervvel rendelkeztek a hatalom átvételére.

És ezekből egy szó sem igaz. Mégis, egy random cikk valamely nagy hírportálon, ha egyáltalán foglalkozik a témával, pontosan ezekből a címszavakból dolgozik. Na ezért kell, hogy egy Ungváry foglalkozzon vele és ne három töri-levéltár szakos mondja el ezeket nekem egy romkocsmában.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
több mint 3 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 563 — beers & Packers
Annak, aki nem ismeri, ajánlom figyelmébe ezt a Történelemtanárok Egylete által gondozott oldalt:  tenyleg.com/
A témába vágóan:  tenyleg.com/2014/05/22/magyarorszag-volt-az-utolso-csatlos/
A cizellált véleményem ettől függetlenül az, hogy Tompika elmegy a bánatos faszba. Nem ennyire hülye a csávó, ő is tisztában van azzal, hogy baromságot beszél. Nem tudatlan, hanem aljas: a politikai direktívák gátlástalan végrehajtója.
Írom ezt ma, a holokauszt magyarországi emléknapján.
több mint 3 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 32 037
De ez a szempont egyébként érdekes, és viszonylag keveset írnak róla, ugye Ungváry mostanában kezdte pár fiatalabb kollégájával kapirgálni, hogy
Talán, esetleg, lehet, hogy a második vh-s vezetőink nagyon nagy része szűklátókörű, egybites gondolkodású, felelősséget vállalni nem akaró, maradi, mondhatni gyerekes mentalitású, önseggmentő volt.
MC12
Ezzel mondjuk nyitott kapukat dönget.
Hogy a 2. világháborús szereplésünk kész katasztrófa volt az elejétől a végéig, és hogy ez nagyrészt a vezetés ostobasága/bűne, abban azért a szélsőjobbot leszámítva nagyjából konszenzus volt mindig is.

több mint 3 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 798 — capitaine du château de Vienne 1487
Ha fel tudtok mutatni 44 ősze után más érdemi szövetségest hasonló hozzáadott értékkel akkor esküszöm sosem írom le ezt a szó párost ezen a fórumon.
csebi
Japán.
(Nem kell többet leírnod 😊 )

De korábban leírtam, hogy miért lényegtelen ez a diskurzus, ahogy most peterk2005 is:

félmillió honfitársunk bevagonírozása vajon elkerülhető lett-e volna, ha a háború vége felé máshogy pozícionálja magát a magyar politika? Vagy az, hogy Budapest ostrománál a várost 40 ezer német mellett 40 ezer magyar katona védte, akiknek a nagy rész ott pusztult. Ők megmenthetőek lettek volna-e. Ezek a mi lett volna, ha kérdések, de azért elég nagy a konszenzus abban - idehaza és nyugaton is -, hogy valószínűleg igen. Egy máshogy alakuló magyar politikával valószínűleg kevesebb honfitársunk végezte volna Birkenau-ban, és kevesebben haltak volna meg az ostromban is. (Ahogy a Donnál is, ha ott és akkor máshogy döntünk.)
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska
Japán amúgy a megfejtés igen, meglepő h ilyen sokáig tartott ez.

DE
A magyar politikai közéletről mindent elmond Deutsch postja. A fórum politika topikjarol pedig az utóbbi egy oldal. Mert hogy abban egyetértek én is MCvel meg veled hogy tényleg rohadt mindegy h most utolsó vagy utolsó előtti szövetséges voltunk vagy nem. A lényeg h milyen volt a tényleges világháborús szerepünk, mit tettünk, mit követtünk el. Ezzel kellene szembenéznünk.
(Csak ilyenkor nem értem h ha MC te is ezt így látod akkor miért kell állandóan erre kihegyezni a dolgot. Ráadásul tényleg egy olyan hszemnel aminél aztán tényleg ez sokadrangu jelentőséggel bír.)
csebi
Ez kb. 1000 lájk 😊 így van.

Azért nem tudok mellette elmenni mert:

1. Hát leírtad 😊 - szerintem semmi relevanciája nem volt Deutsch-posztjához annak, hogy utolsók voltunk e vagy sem. Ott annyi a lényeg, hogy nincs igaza, az oroszok verik ki a németeket és ennyi.

2. Szerintem nincs igazad a kérdésben.

3. Kàros ez a fajta hozzáállás. Generációkat tol egymás után két oldalra az hogy “aki magyar annak fáj Trianon” vs. “Megérdemeltük amit ott kaptunk” vagy a “Magyarország utolsó csatlós (kedvedért: szövetséges)” vs. “ a magyar honvéd a végsőkig küzdött a hazájáért”. Ezek szükségszerűen egyszerűsítő, éppen ezért hibás következetesek. Az egyik azt mondja, hogy nem vagyunk hibások, mások kiszúrtak velünk, a másik szerint meg valami alávaló nemzet vagyunk aki rosszabb mint mások, hiszen még kiszállni is csak utolsónak tudtunk. El kellene ezeket felejteni, nem kéne használni ezeket a kifejezéseket pont azért amit írsz is, meg én is meg mások is - mert értelmetlen, nem vezet sehova. Szóval nem az a kérdés, hogy én miért állok ebbe bele (ezt fentebb meg lentebb is kifejtettem) hanem hogy te miért érzed kényszerét ezt leírni (nem csak most). De megígérem, a jövőben ha nem írod le, én nem fogom előhozni az ellenkezőjét 😊
MC12
Az olasz-románt nem felejtem el, de gépen jobban megnézem a forrásokat le mentett anyagaimat erről mert sántít, majd holnap írom 😉

De utolsó mondatok: eskü nem MCpukkasztas volt a célom azzal a mondattal, jelzővel. Sőt eszembe sem jutott h ezzel ilyen vitat robbantok ki, mert nem ez a lényeg, nem csak nagy történelmileg hanem hogy egy diplomás magyar ember ennyire nincs minimálisan tisztában a tortenulmunkkel.
csebi
nem az a baj, hogy diplomas magyar ember, hanem "a Fidesz EU parlamenti delegációvezetője" top10be benn, dehát a trumpizmusba semmise számít istenfaszacsalás

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 3 éve
gyurczi New York Giants 2 662 — Giants fan
A lengyel ismerősöm kérdezte, miért ilyen a nemzeti himnuszunk, szomorú, kesergő, könyörgő... miért nem lelkesítő, hősies, valamiféle induló...
Mást nem tudtam mondani, minthogy mi Magyarok a múltban ragadunk, azzal foglalkozunk, arról siránkozunk, hogy mi nem tehetünk semmiről, mindig a balsors a hibás, vagy bárki más.
Most is egy idióta mond egy ordenáré baromságot és itt az értelmesebb magyar arról vitatkozik, hogy mi vót negyvenötben, vagy előtte, vagy utána...
Nem arról, hogy miért jó az nekünk, ha egy ilyen idióta bármilyen szinten megszólal az országunk "érdekében" merhogy ő majd jól megaszondja...
gyurczi
Én szívesen vitába szállok azzal, aki azt állítja, hogy jó nekünk, ha Deutsch megszólal bármilyen témában 😊 de valószínűleg a fórumon nemzeti egység van Tompika megítélése kapcsán, így erről nehéz lenne vitatkozni.
MC12
Igaz, lehet azt kellett volna írnom, hogy mér jó az nekünk , ha egy ilyen idióta ott van ahol, vagy egyáltalán oda kerülhet... és ilyen baromságokat pofázhat, megmondóember lehet...

Nolite iudicare, ut non iudacemini. Ne ítélj, hogy ne ítéltess!
több mint 3 éve
A lengyel ismerősöm kérdezte, miért ilyen a nemzeti himnuszunk, szomorú, kesergő, könyörgő... miért nem lelkesítő, hősies, valamiféle induló...
Mást nem tudtam mondani, minthogy mi Magyarok a múltban ragadunk, azzal foglalkozunk, arról siránkozunk, hogy mi nem tehetünk semmiről, mindig a balsors a hibás, vagy bárki más.
Most is egy idióta mond egy ordenáré baromságot és itt az értelmesebb magyar arról vitatkozik, hogy mi vót negyvenötben, vagy előtte, vagy utána...
Nem arról, hogy miért jó az nekünk, ha egy ilyen idióta bármilyen szinten megszólal az országunk "érdekében" merhogy ő majd jól megaszondja...
gyurczi
Én szívesen vitába szállok azzal, aki azt állítja, hogy jó nekünk, ha Deutsch megszólal bármilyen témában 😊 de valószínűleg a fórumon nemzeti egység van Tompika megítélése kapcsán, így erről nehéz lenne vitatkozni.

Szerkesztette: MC12

több mint 3 éve
Amúgy ebben nem teljesen van igazad. Asszem a Pál Zoltánnak van erről egy rövidebb 15 oldalas okfejtése h ez a vita hogyan zajlott le, és ez a fajta tematizalasa már a 80as évek végén lezajlott h miért nem volt megalapozott az a fajta 45 utáni szemlélet h az egész ország bunhodjon ezért.
Ráadásul sok jobboldalisaggal nem vádolható történész is ezen a véleményen van mint Ungváry amúgy. De nyilván 2-3 évente erről van egy egyoldalú cikk vmeik “liberális, baloldali” sajtó organumban amire vice versa jön a cáfolat másik oldalról. Vagy a másik oldalról jön eleve amire válaszol a liberális sajtó. Mindkét fel felfuti ezt a témát ahogy mi is a fórumon
csebi
Nem olvastam azt az okfejtést, de nekem már ott nem tetszik az egész, hogy a bűnhődés szó megjelenik. Nem bűnhődni kell(ene) miatta - bűnhődni a saját bűneinkért kell/lehet, nekünk meg lóf*sz közünk sincs ahhoz, hogy három generációval ezelőtti magyarok mit és hogyan döntöttek / hibáztak -, hanem tanulni belőle. Én például minimálisan sem érzem magam sem hibásnak, se nem szégyellem, hogy mit műveltünk akkoriban, mert nem én csináltam, semmi közöm hozzá. És nincs az a történész, szakértő, elemző, aki ebben meg tudná változtatni a véleményement. Ha hibáztak az őseink, az az ő hibájuk, nem az enyém / miénk, nekünk semmi közünk hozzá. Azt viszont nagyon szeretném, hogy nézzük meg alaposan, nézzük meg mit hibáztunk, és tanuljunk belőle, nehogy újra elkövessük. A szembenézésnek erről kell(ene) szólnia.
peterk2005 udvari bolond
De épp ez volt a lényeg a 45 körüli komcsi szóhasználatnak h meg kell büntetni a magyar népet ezért.
csebi
Azt hiszem lemaradtam / nem értem: a 45 utáni komcsi idők szóhasználatáról beszélünk, vagy a rendszerváltás utáni posztkomcsikról? Nem mindegy, mert a 45 utáni komcsi idők - az én értékítéletemben, de feltételezem mindannyiunkéban - egy fokkal sem voltak jobbak, mint a 45 előtti idők. Így az is irreleváns, hogy akkor mit mondtak, ahogy az se számít, hogy 45 előtt mit mondtak magukról. Már szembenézési / múlt feldolgozási szempontból. Ha a rendszerváltás utáni próbálkozásokról beszélünk, az más. De én ilyenről nem igazán tudok. Persze biztos volt 1-2 marha, aki leírhatott ilyesmit, de jelentősebb ilyen próbákozásról nem tudok.

Visszatérve egyébként még egy mondat erejéig a "ki volt az utolsó csatlós" dologra. Én nem vagyok történész, és különösebben morális szempontból sem érdekel, mert morális szempontból nálam a zsidó törvényeki, meg a félmillió bevagonírozott számít, és ha azok megtörténtek - sajnos megtörténtek -, akkor az már tök mindegy, hogy a végén pár hónap ide vagy oda mi történt. Ennek a ki volt az utolsónak csak abból a szempontból lehet jelentősége, hogy a mi környezetünkben, a velünk szomszédos, számunkra versenytárs országokhoz képest mit produkáltunk. Tudtunk-e előnyt szerezni a románokhoz, csehszlovákokhoz, jugoszlávokhoz (mert akkor még ilyen szomszédaink voltak, nem horvát vagy szlovén) képest. Ha nem, akkor mi voltunk a környéken a leghülyébbek. Ha igen, akkor egy fokkal jobb a helyzet.

Megjegyzem, a mostani külpolitikánkban is elsősorban ez érdekel. Tudunk-e okosabbak lenni a közvetlen versenytársainknál - de legalább nem hülyébbek - vagy sem, és a sor végén kullogunk, a régió (egyik) veszteseként.
peterk2005 udvari bolond
Már bocsánat, de a “hülyeség” eddig nem volt szempont 😊 ha a legidiótább politikai vezetést keressük Európában akkor nehéz lenne a magyar politikai vezetésnél - ha a németet nem veszem figyelembe - idiótábbat találni. Az egész Horthy-korszakban két kezemen meg tudom számolni, hány olyan politikusunk volt, aki európai értelemben is formátum volt - csak rájuk jutott néhány ezer idióta, 100 évvel a múltban jàró, kacagányos bohóc. Szóval a leghülyébb - de inkább úgy mondanám, leglúzerebb - az biztosan nálunk volt. És van korreláció simán a vezetők szellemi teljesítménye és aközött, hogy meddig maradtunk a németek oldalán. Csak a vita nem erről szólt.

több mint 3 éve
gyurczi New York Giants 2 662 — Giants fan

Nolite iudicare, ut non iudacemini. Ne ítélj, hogy ne ítéltess!
több mint 3 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 2 770 — Víí veeer dö cseempjönsz.
nemeteket: itt nem tudom mire gondol, ha 44-45re akkor nem, hogy nem kuldtuk oket haza hanem konkretan az utolso tenyleges szovetseguk voltunk.
csebi
Nem voltunk.
Hogy egy ennyire magyarellenes élű hazugság pont nálunk tudott ennyire elterjedni, az persze beszédes.
Kampman
Miért is nem mi voltunk az utolsó tényleges szövetséges?
csebi
Mert az usztasa kormány és a salói állam is tovább kitartott, mint a nyilasok.
De ha másik oldalról nézem, 1944 decemberétől volt egy szovjetbarát kormánya is az országnak.
Kampman
És az usztasa kormány meg a saloi állam azon kívül h adott még 100-200 funkcionáriust, mit tett hozza a világháborúhoz? Adtak az ott levő tengelyhatalmak hadseregének 1/3t?
csebi
Nem akartam mondani, de ez az adat önmagában nem mond semmit. Amikor Romaniaban folytak a harcok tudod ki adta az ott harcoló alakulatok 40%át? A románok. 45 március - áprilisában még százezres szàmú olasz harcol Kesselring alatt a déli fronton, Olaszországban.
Ezért is mondom, hogy kissé szelektív tényeket használsz ebben a kerdesben, mert a kérdésnek valójában úgy kellene - ha egyáltalán - hangoznia, hogy 44-Ben ki adja a tengelyhatalmak németeken kívül eső legnagyobb részét? Az olaszok. Aztán a románok. A román kiugrás után? Az olaszok. Aztán a magyarok.
MC12
Vagy lehet, hogy az oroszok. Vlaszov hadserege megvan? A lényeg, hogy semmiképpen nem Magyarország, amely megbűnhődte már a múltat és jövendőt, ezért soha semmiben nem lehet hibás.
ender1112
Tudtommal - de rég olvastam az ezzel foglalkozó könyvet - a Vlaszov-hadsereg (jóindulattal nevezhető annak, inkább hadtest lesz az) harcos létszáma 30-50 ezer között mozgott, szóval kevés lesz ez még a dobogóhoz is 😊
MC12
De ők még május elején is harcoltak, az olasz bábkormány meg elméletben április végén megadta magát.
több mint 3 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 787 — The only discipline that lasts, is self discipline
csebi
peterk2005 udvari bolond
csebi

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 3 éve
nemeteket: itt nem tudom mire gondol, ha 44-45re akkor nem, hogy nem kuldtuk oket haza hanem konkretan az utolso tenyleges szovetseguk voltunk.
csebi
Nem voltunk.
Hogy egy ennyire magyarellenes élű hazugság pont nálunk tudott ennyire elterjedni, az persze beszédes.
Kampman
Miért is nem mi voltunk az utolsó tényleges szövetséges?
csebi
Mert az usztasa kormány és a salói állam is tovább kitartott, mint a nyilasok.
De ha másik oldalról nézem, 1944 decemberétől volt egy szovjetbarát kormánya is az országnak.
Kampman
És az usztasa kormány meg a saloi állam azon kívül h adott még 100-200 funkcionáriust, mit tett hozza a világháborúhoz? Adtak az ott levő tengelyhatalmak hadseregének 1/3t?
csebi
Nem akartam mondani, de ez az adat önmagában nem mond semmit. Amikor Romaniaban folytak a harcok tudod ki adta az ott harcoló alakulatok 40%át? A románok. 45 március - áprilisában még százezres szàmú olasz harcol Kesselring alatt a déli fronton, Olaszországban.
Ezért is mondom, hogy kissé szelektív tényeket használsz ebben a kerdesben, mert a kérdésnek valójában úgy kellene - ha egyáltalán - hangoznia, hogy 44-Ben ki adja a tengelyhatalmak németeken kívül eső legnagyobb részét? Az olaszok. Aztán a románok. A román kiugrás után? Az olaszok. Aztán a magyarok.
MC12
Vagy lehet, hogy az oroszok. Vlaszov hadserege megvan? A lényeg, hogy semmiképpen nem Magyarország, amely megbűnhődte már a múltat és jövendőt, ezért soha semmiben nem lehet hibás.
ender1112
Tudtommal - de rég olvastam az ezzel foglalkozó könyvet - a Vlaszov-hadsereg (jóindulattal nevezhető annak, inkább hadtest lesz az) harcos létszáma 30-50 ezer között mozgott, szóval kevés lesz ez még a dobogóhoz is 😊

több mint 3 éve
csebi
peterk2005 udvari bolond

több mint 3 éve
csebi
Nem olvastam azt az okfejtést, de nekem már ott nem tetszik az egész, hogy a bűnhődés szó megjelenik. Nem bűnhődni kell(ene) miatta - bűnhődni a saját bűneinkért kell/lehet, nekünk meg lóf*sz közünk sincs ahhoz, hogy három generációval ezelőtti magyarok mit és hogyan döntöttek / hibáztak -, hanem tanulni belőle. Én például minimálisan sem érzem magam sem hibásnak, se nem szégyellem, hogy mit műveltünk akkoriban, mert nem én csináltam, semmi közöm hozzá. És nincs az a történész, szakértő, elemző, aki ebben meg tudná változtatni a véleményement. Ha hibáztak az őseink, az az ő hibájuk, nem az enyém / miénk, nekünk semmi közünk hozzá. Azt viszont nagyon szeretném, hogy nézzük meg alaposan, nézzük meg mit hibáztunk, és tanuljunk belőle, nehogy újra elkövessük. A szembenézésnek erről kell(ene) szólnia. És ebből a szempontból még azt se tartom bajnak, ha mindenkinél - külföldnél, keletnél, nyugatnál - kritikusabbak vagyunk a saját eleinkkel kapcsolatban. Mert annál kisebb lesz az esély arra, hogy ismét hibázunk.

több mint 3 éve
Ha fel tudtok mutatni 44 ősze után más érdemi szövetségest hasonló hozzáadott értékkel akkor esküszöm sosem írom le ezt a szó párost ezen a fórumon.
csebi
Japán.
(Nem kell többet leírnod 😊 )

De korábban leírtam, hogy miért lényegtelen ez a diskurzus, ahogy most peterk2005 is:

félmillió honfitársunk bevagonírozása vajon elkerülhető lett-e volna, ha a háború vége felé máshogy pozícionálja magát a magyar politika? Vagy az, hogy Budapest ostrománál a várost 40 ezer német mellett 40 ezer magyar katona védte, akiknek a nagy rész ott pusztult. Ők megmenthetőek lettek volna-e. Ezek a mi lett volna, ha kérdések, de azért elég nagy a konszenzus abban - idehaza és nyugaton is -, hogy valószínűleg igen. Egy máshogy alakuló magyar politikával valószínűleg kevesebb honfitársunk végezte volna Birkenau-ban, és kevesebben haltak volna meg az ostromban is. (Ahogy a Donnál is, ha ott és akkor máshogy döntünk.)
peterk2005 udvari bolond
Őszentsége Sobri Jóska

DE
A magyar politikai közéletről mindent elmond Deutsch postja. A fórum politika topikjarol pedig az utóbbi egy oldal. Mert hogy abban egyetértek én is MCvel meg veled hogy tényleg rohadt mindegy h most utolsó vagy utolsó előtti szövetséges voltunk vagy nem. A lényeg h milyen volt a tényleges világháborús szerepünk, mit tettünk, mit követtünk el. Ezzel kellene szembenéznünk.
(Csak ilyenkor nem értem h ha MC te is ezt így látod akkor miért kell állandóan erre kihegyezni a dolgot. Ráadásul tényleg egy olyan hszemnel aminél aztán tényleg ez sokadrangu jelentőséggel bír.)
csebi
Ez kb. 1000 lájk 😊 így van.

Azért nem tudok mellette elmenni mert:

1. Hát leírtad 😊 - szerintem semmi relevanciája nem volt Deutsch-posztjához annak, hogy utolsók voltunk e vagy sem. Ott annyi a lényeg, hogy nincs igaza, az oroszok verik ki a németeket és ennyi.

2. Szerintem nincs igazad a kérdésben.

3. Kàros ez a fajta hozzáállás. Generációkat tol egymás után két oldalra az hogy “aki magyar annak fáj Trianon” vs. “Megérdemeltük amit ott kaptunk” vagy a “Magyarország utolsó csatlós (kedvedért: szövetséges)” vs. “ a magyar honvéd a végsőkig küzdött a hazájáért”. Ezek szükségszerűen egyszerűsítő, éppen ezért hibás következetesek. Az egyik azt mondja, hogy nem vagyunk hibások, mások kiszúrtak velünk, a másik szerint meg valami alávaló nemzet vagyunk aki rosszabb mint mások, hiszen még kiszállni is csak utolsónak tudtunk. El kellene ezeket felejteni, nem kéne használni ezeket a kifejezéseket pont azért amit írsz is, meg én is meg mások is - mert értelmetlen, nem vezet sehova. Szóval nem az a kérdés, hogy én miért állok ebbe bele (ezt fentebb meg lentebb is kifejtettem) hanem hogy te miért érzed kényszerét ezt leírni (nem csak most). De megígérem, a jövőben ha nem írod le, én nem fogom előhozni az ellenkezőjét 😊
MC12
Az olasz-románt nem felejtem el, de gépen jobban megnézem a forrásokat le mentett anyagaimat erről mert sántít, majd holnap írom 😉

De utolsó mondatok: eskü nem MCpukkasztas volt a célom azzal a mondattal, jelzővel. Sőt eszembe sem jutott h ezzel ilyen vitat robbantok ki, mert nem ez a lényeg, nem csak nagy történelmileg hanem hogy egy diplomás magyar ember ennyire nincs minimálisan tisztában a tortenulmunkkel.

több mint 3 éve

DE
csebi
Ebben a vitában igazából nem az a fontos, hogy utolsók voltunk-e tényleg vagy sem. Hanem az, hogy - MC-vel ellentétben, aki ezt a vitát a posztkomcsikra varrja - szerintem éppen, hogy nem a posztkomcsik miatt van ebből ma is vita. Éppenséggel azért van vita szerintem, mert divatba jött - már egyébként a rendszerváltás után - elővenni és relativizálni a Horthy idők ill. a második világháborús szerepünket. Nem azért van vita arról, hogy utolsók voltunk-e - ami kurvára mindegy egyébként, ha nem tudtunk mi se kiszállni, végig ott voltunk így vagy úgy -, mert szembe akarunk nézni a múlttal, és közben próbáljuk nem feketén-fehéren megtenni, észrevéve azt is, ha valami pozitív történt közben. Nem ezért jönnek elő, hanem önigazolásként, szerecsenmosdatásként. Ezért vannak szobor botrányok időnként itt meg ott - néha elviselhető tárgyú szobrok esetén, de nem egyszer egyenesen szégyenteljes dolgokra utaló szobrok is előfordulnak -, ezért jön fel időről időre, hogy egy akkoriban önmagát kompromittáló, zsidózó színészt vagy művészt, írót, esetleg valami kispolitikust próbálunk görcsösen rehabilitálni ésatöbbi. Ha elő is fordul, hogy ez a teljesség igényével történik, a múlt tényleges feldolgozása közben, mert semmi se fehér és fekete, de nem ez a tipikus. A tipikus sajnos az, hogy ezek nem a múlttal való szembenézés keretében, hanem csakazértises, szerecsenmosdatót módon, nehogymá alapon történnek.

A múlttal nem könnyű szembenézni. És még ha sikerül is, akkor is nyomot hagy. A német politikát pl. a mai napig befolyásolja, pedig ők aztán rendesen szembe néztek vele. És mégis. Az orosz konfliktusban való szerepvállalásukat is befolyásolja, hetven év után is. Szóval nem könnyű ez, de még mindig jobb lenne megpróbálni lerendezni, mint fekélyként hordozni magunkkal. Sajnos most nem azokat az időket éljük, hogy időszerű lehetne egy ilyen szembenézés. Pedig meggyőződésem, hogy pl. most segíthetne. Elkerülhetnénk olyan, most elkövetett hibákat, amiket a szembenézés hiánya miatt (ismét?) elkövetünk. És ez aggaszt, mert úgy érzem olyan időket élünk megint, amikor a döntéseinknek ismét hosszabb távú kihatásai lehetnek, amiket nem lehet majd könnyen és gyorsan korrigálni a jövőben. 😕
peterk2005 udvari bolond