NFL eredménykövetés
- 2 aktív topik
Buffalo Bills - Philadelphia Eagles
63
16
22:25
Las Vegas Raiders - New York Giants
15
11
22:05
Politika
65 feliratkozó
több mint 9 éve
444.hu/2016/02/16/ez-mar-nyilt-a-rakosi-rendszerhez-illo-tamadasHangadó és kissé túlzott a cím, de elég sokat elárul a jelenlegi rendszer karakteréről a módszer, amihez nyúltak. Tök életszerű abban bízni, hogy majd egy tüntetéstől elmennek.
több mint 9 éve
Szerencséd, hogy nem volt határidő.Egyébként nem teljesen értem, hogy milyen példákat vársz.már rájöttem, hogy olyan tanárok által kezdeményezett békés esernyőfelvonulásra gondol, ami rövid időn belül az épp fennálló rendszer totális bukását eredményezte, direkt módon
peterk2005
na erre tessék példát írni!
baggio
több mint 9 éve
Egyébként nem teljesen értem, hogy milyen példákat vársz.már rájöttem, hogy olyan tanárok által kezdeményezett békés esernyőfelvonulásra gondol, ami rövid időn belül az épp fennálló rendszer totális bukását eredményezte, direkt módon
peterk2005
na erre tessék példát írni!

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
Félreértettetek. Arra nem volt még példa, hogy van egy rendszer, rezsim, kormányzat, diktatúra, király, stb. és a nép, vagy annak egy része fogja magát, szervez egy (két, három, stb.) tüntetést, és azzal eléri a valódi célját.Sobri JóskaPéldául a rendszerváltás? Oké, kellett hozzá a peresztrojka is. De ha nincsenek a tüntetések, a békés tiltakozások, az alulról jövő, elemi erejű "nemakarom", akkor szerinted a Kádár rendszer önként csomagolt volna és távozik? Mert szerintem nem...
Egyébként nem teljesen értem, hogy milyen példákat vársz. Európában mindennapos, hogy tüntetésekkel eredményt érnek el szövetségek, civil szervezetek. A francia nyugdíjrendszer-reform pl. a tüntetések miatt hiúsult meg pár éve. A légiközlekedési dolgozók is elég rendszeresen sztrájkolnak ill. felvonulnak itt-ott, és gyakran eredménnyel. Ha olyan példát keresel, amikor a rendszert döntötték meg így, abból nyilván nem lesz olyan sok. Tüntetésekkel eredményesen lehet engedményeket kicsikarni, de hatalmat önmagukban elzavarni ritkán tudnak. Viszont arra rengeteg példa van, hogy egy tüntetés, tüntetéshullám indít be folyamatokat, amik végül a rendszer bukásához vezetnek.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Végülis, ha sokat próbálkozol, hátha egyszer lesz egy link, ami egy olyan tüntetésre mutat, ami legalább kicsit releváns. 😊Erre, vagyis ami hasonlít akár egy kicsit is a mostani "tanártüntetéshez" semmiféle példa nem érkezett. Ami nem is lep meg...nesze
Sobri Jóska
www.theatlantic.com/education/archive/2015/06/teachers-protest-world/396143/
baggio
több mint 9 éve
Erre, vagyis ami hasonlít akár egy kicsit is a mostani "tanártüntetéshez" semmiféle példa nem érkezett. Ami nem is lep meg...nesze
Sobri Jóska
www.theatlantic.com/education/archive/2015/06/teachers-protest-world/396143/

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 9 éve
És annak, aki nem látta a listát a "nonviolent resistance" wikioldalon, lehet tippelni, majd megnézni, hogy Magyarország mivel van fent a listán. Csak az szóljon, aki eltalálta...
több mint 9 éve
Félreértettetek.Arra nem volt még példa, hogy van egy rendszer, rezsim, kormányzat, diktatúra, király, stb. és a nép, vagy annak egy része fogja magát, szervez egy (két, három, stb.) tüntetést, és azzal eléri a valódi célját.
baggio listájában a prágai vagy az egyiptomi tavasz, a szíriai "uprising", a tiananmen téri történések, a "German Resistance 1933-1945", vagy a több évtizedes apartheid, faji megkülönböztetés elleni mozgalmak szép történetek, bár inkább a rossz példára jó példák, mivel semmi közük, és hasonlatosságuk nincs azzal, amit írtam, hogy egy tüntetés (vagy tüntetés sorozat) önmagában megoldott volna bármit.
Erre, vagyis ami hasonlít akár egy kicsit is a mostani "tanártüntetéshez" semmiféle példa nem érkezett. Ami nem is lep meg...
több mint 9 éve
ez sztem sosem fog kiderülni, de valamilyen szinte jogos.nem lett internetadó pl. csakhogy a közelmúltból mondjak.ezt mondjuk én addig idézőjelbe tenném, amíg nem bizonyosodik be, hogy csak a golyófogó szerepét játszotta valami másik disznóság szempontjából.
csebi
slowmotion
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 9 éve
Foglalkozzanak azzal a Gyurcsánnyal a történészek, engem nem érdekel már. A mostani meg max. akkor érdekelne, ha azt látnám, hogy a pártja több, mint egy kis baromfidomb, amit azért tart fent magának, mert nem tud elszakadni a hobbijától. Mert szerintem ez nála hobby. Azt sem tartom kizártnak, hogy most jobban is érzi magát, mint valaha, és mindenre vágyik, csak arra nem, hogy még egyszer M.E legyen.Én is így gondolom. Minden megnyilvánulásából ezt szűröm le. Hogy élvezi ezt. Rettenetesen élvezi. Dehogy akarna ő újra ME lenni. Imádja, hogy dobálhatja a sarat, és megmondhatja a frankót, miközben semmi érdemlegessel nem kell foglalkoznia. Pontosan tudja, hogy a székben már azért másképpen mennek a dolgok. És szereti, hogy a média még mindig figyel rá, mindegy mit mond, a lényeg, hogy valamilyen módon meghökkentsen. Neki jó a negatív is. Én azon csodálkozom, hogy eleddig semmiféle barát, ismerős, párttag nem mondta neki, hogy Ferikém, álljál már le, ez már több, mint égő. De hát nem.
peterk2005
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 9 éve
Vagy Gandhi akkor már inkább..mondjuk azt biztos lecsapja annyival, hogy MLK története elég erőszakosan ért véget...Arról nem a mozgalom tehetett, szóval itt nem érdemes csapkodni. De akkor legyen Rosa Parks, mert ő volt a kiinduló pont.
baggio
Gyurma Pappa
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 9 éve
kolozsvaros.com/2016/02/15/el-lehet-innen-menni/Mondjuk én sem szeretem Gyurcsányt, de én nem az őszödi beszéde vagy az el lehet menni miatt. Hanem például azért, mert belement az ÁFA csökkentésbe egy választási győzelem érdekében. Mellesleg engem is becsapva, mert én történetesen elhittem, hogy tényleg jót tesz majd a gazdaságnak. És még jópár dolog miatt nem szeretem, de azok mind ilyenek. Azt viszont akkor is undorítónak tartottam, amikor alig vártam, hogy kívül legyen a parlamenten, hogy szervezett csoportok szétbaszták az októberhuszonhatodikákat, meg márciustizenötödikéket. Megjegyzem, ha most valaki OLYAN módon csinálná ugyanezeket Orbán ellen, az is undorítana. Pedig Orbánt is baromira kívül szeretném a parlamenten 😊
Klaci79
A többi meg azt hiszem lejárt lemez. Már mindegy, hogy összehasonlításban melyik időszak a "szemetebb", nincs értelme hasonlítgatni, mert az egyik már csak volt, és nem jön vissza, a másik meg most is itt van. Foglalkozzanak azzal a Gyurcsánnyal a történészek, engem nem érdekel már. A mostani meg max. akkor érdekelne, ha azt látnám, hogy a pártja több, mint egy kis baromfidomb, amit azért tart fent magának, mert nem tud elszakadni a hobbijától. Mert szerintem ez nála hobby. Azt sem tartom kizártnak, hogy most jobban is érzi magát, mint valaha, és mindenre vágyik, csak arra nem, hogy még egyszer M.E legyen.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
mondjuk azt biztos lecsapja annyival, hogy MLK története elég erőszakosan ért véget...Arról nem a mozgalom tehetett, szóval itt nem érdemes csapkodni. De akkor legyen Rosa Parks, mert ő volt a kiinduló pont.
baggio

több mint 9 éve
Történelemtanár ismerősömmel beszélgetve feltettem neki a kérdést, hogy az emberiség történetében eleddig mi oldódott meg pusztán tüntetés által, és kértem, hogy a Bastille ostromát, és 1-2 hasonló, valójában erőszakba torkolló, erőszak általi elintézést kihagyva, ahol a tüntetés csak kisérőjelenség volt, nem pedig "az esemény" mondjon párat, ahol ez a módszer működött.A tüntetés nem azért van hogy megoldjon bármit is, hanem egy jelzés. Az elégedetlenség kinyilvánításának is vannak fokozatai, kezdve azzal, hogy az ember szük körben dünnyög hogy ez így nincs jól... befejezve azzal hogy lövik a parlamentet és embereket lincselnek. A kettő között nyilván sok lépcsőfok van. Azért gondolom az utcára vonulást lélektani határnak, mert ez az első pont, ahol az ember már felvállal bizonyos fokú kellemetlenséget azért, hogy kifejezze a véleményét.
Neki nem sikerült, hátha neked, vagy bárki másnak.
Ugyanis az az elméletem, miszerint akit tüntetéssel rá lehet bírni bármire is, meghajlik az ilyetén nyomásgyakorlás elött, az eleve nem elég erős ahhoz, hogy olyan helyzetbe küzdje magát, ahol tüntetés keletkezik ellene.
De szívesen olvasok pár példát, és arról is, hogy ha akad is 1-2 ilyen példa, az mennyire általános, és 1-2 sikeres tüntetés általi nyomásgyakorlásra hány sikertelen, kudarccal végződő jut.
Sobri Jóska
A konkrét esetet pedig a békés volta ellenére azért gondolom erős jelzésnek, mert olyan emberek álltak ki, akik az átlagnál sokkal jobban függenek a mindenkori hatalomtól.
több mint 9 éve
mondjuk azt biztos lecsapja annyival, hogy MLK története elég erőszakosan ért véget... hasonló védekezésre számíthatnánk pl. Gandhi sómenete vagy az 1913-as szüfrazsett felvonulásnál is, de a balti "éneklő forradalom" esetén különösen kíváncsi lennék a reakcióraközben találtam egy wikipédiás listát is ezekről:
en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_resistance
Szerkesztette: r.baggio

---
több mint 9 éve
nem lett internetadó pl. csakhogy a közelmúltból mondjak.ezt mondjuk én addig idézőjelbe tenném, amíg nem bizonyosodik be, hogy csak a golyófogó szerepét játszotta valami másik disznóság szempontjából.
csebi
több mint 9 éve
Azt sobrisztánban nemtaníccsák 😀...Martin Luther King Jr.
Sobri Jóska
Gyurma Pappa
...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 9 éve
nem lett internetadó pl. csakhogy a közelmúltból mondjak.Szóval száz szónak is egy a vége, a Sobrizmus nem az egyetlen élhető létforma.Nem hát.
Lecsó
De a leghatékonyabb. 😉
Történelemtanár ismerősömmel beszélgetve feltettem neki a kérdést, hogy az emberiség történetében eleddig mi oldódott meg pusztán tüntetés által, és kértem, hogy a Bastille ostromát, és 1-2 hasonló, valójában erőszakba torkolló, erőszak általi elintézést kihagyva, ahol a tüntetés csak kisérőjelenség volt, nem pedig "az esemény" mondjon párat, ahol ez a módszer működött.
Sobri Jóska
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 9 éve
Történelemtanár ismerősömmel beszélgetve feltettem neki a kérdést, hogy az emberiség történetében eleddig mi oldódott meg pusztán tüntetés által...Azt is megkérdezhetnéd, hány olyan eset volt, amikor a "megoldás" előtt nem volt tüntetés.
Sobri Jóska
"Itt?? ... Mindenki!"
több mint 9 éve

www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2013/11/05/peaceful-protest-is-much-more-effective-than-violence-in-toppling-dictators/

---
több mint 9 éve
Ugyanis az az elméletem, miszerint akit tüntetéssel rá lehet bírni bármire is, meghajlik az ilyetén nyomásgyakorlás elött, az eleve nem elég erős ahhoz, hogy olyan helyzetbe küzdje magát, ahol tüntetés keletkezik ellene.Sobri JóskaHáát, 1956 például egy tüntetéssel indult. És 1848 is. Igaz, végül mindkettő elbuktuk, de megkérdezhetnéd a történelemtanár ismerősödet, hogy szerinte volt-e hatása a későbbi folyamatokra ennek a két elbukott forradalomnak. Szerintem volt.
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 9 éve
Nem hát.Ezt bizonyítanod kellene, de azt nem tudod az ellenpéldák alapos ismerete nélkül... 😉
De a leghatékonyabb. 😉
Sobri Jóska
több mint 9 éve
Senki nem mondta, hogy a tüntetés önmagában bármit is megold. A vélemény nyilvánítás egy formája. Mint ez a fórum. Meg mint a római fórum. Tudod...Biztos ezért hívják fórumnak, és nem feleselőnek.