USA és a világ
31 feliratkozó
több mint 4 éve
A délelötti pollster vitához az én meglátásom:Nem tévedtek a közvéleménykutatók.
A következő példával világítanám meg:
Pollsterként az az állításom, hogy ha dobunk egyszerre két dobókockával, akkor nem valószínű, hogy az 2 hatos lesz, vagyis az összeg 12.
////Ennek a tippnek a beválási valószínűsége 1 a 36-hoz, vagyis 2.77* százalék.
Ami azt jelenti, hogy ha egymilliószor dobunk, akkor az esetek 97.23 százalékában igazam lenne. Ez egy nagyon jó százalékű prognózis, ha az üzleti életben ezt tudnám hozni, akkor milliárdos lennék.///
De csak egyszer dobunk. És mit ad isten, kijön 2 hatos, 12-t dobtunk.
Tévedtem?
Nem.
Mivel nem azt mondtam, hogy bizonyos, hogy nem lesz, csak valószínű, hogy nem lesz.
Vagyis nem tévedtek a közvéleménykutatók, nem feltétlenül rosszak a metodikáik, csak nem a valószínű kimenetel történt meg, ahogy 36 esetből egyszer nem az történik meg, amikor dobunk 2 kockával és úgy véljük nem 12 lesz az eredmény.
DE!
A jövő nem tudható.
Csak előrejelezhető, tippelhető, valószínűsíthető, jobb vagy rosszabb eséllyel.
És ha valaki egy olyan állítást tesz, amiről tudja, hogy csak valószínű, és azt is, hogy mennyire valószínű, de azt úgy kommunikálja, hogy ez nem egyértelmű mindenkinek, akihez eljut a prognózisa, az hibázik. Szakmailag hibát követ el. Hibázik, vagy szándékoltan manipulál.
Vagyis szerintem az nem vitás, hogy nem tévedtek a pollsterek, a kérdés az, hogy hibáztak e a közzététel tekintetében és módjában, vagy szándékosan beleavatkoztak a csak megfigyelni hivatott eseményekbe, ezzel befolyásolva, torzítva azt.
Én az utóbbira voksolok a piac magyar szereplőiből kiindulva.
több mint 4 éve
Nem követtem sosem az USA választásokat, ezért kérdezem: mindig voltak levélszavazatok vagy ez COVID specifikus most?mindig is voltak "absentee ballot" szavazatok, ezeket nevezik most mail in-nek
Levélszavazattal nem lehet visszaélni?
A világ "legjobb demokráciájában" nem adott vmi fejlettebb módszer a levélnél? Mondjuk online szavazás vmi verificationnel...
Hogy néz ki egy levélszavazat? Név, cím, aláírás, fénykép? Ezt mind ellenőrzik rajta? Vagy egy random cetli egy x-szel?
Halottak lakcíméről szavaztak 4 éve, azokat kiszűrik most? Átjelentkezni lehet és ellenőrzik vagy feladhatok 100 címről akárhány voksot?
Willie Parker
(undy nem fog teljesen egyetérteni ebben mondjuk)
john oliver videójára keress rá a témában sztem
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
Willie Parker
15 361
Nem követtem sosem az USA választásokat, ezért kérdezem: mindig voltak levélszavazatok vagy ez COVID specifikus most?Levélszavazattal nem lehet visszaélni?
A világ "legjobb demokráciájában" nem adott vmi fejlettebb módszer a levélnél? Mondjuk online szavazás vmi verificationnel...
Hogy néz ki egy levélszavazat? Név, cím, aláírás, fénykép? Ezt mind ellenőrzik rajta? Vagy egy random cetli egy x-szel?
Halottak lakcíméről szavaztak 4 éve, azokat kiszűrik most? Átjelentkezni lehet és ellenőrzik vagy feladhatok 100 címről akárhány voksot?
több mint 4 éve
Nem az állam a lényeg ott szerintem, hanem a szenátusi hely - James (R) még vezet, de előnye 17k-ra szűkült Peters (D)-szel szemben, valszeg megfordítják a dem-ek, de ez lehet hogy nagyon szoros lesz / megéri az újraszámolást...Na igen, azt se, most nézem, hogy Detroit negyede még hátra van.Michigant hogy viszi el?Én még mindig nem temetem Trumpot. Azzal nem foglalkozom, hogy mi lehet az újraszámolással, de Michigan (37 ezer különbség) is nagyon éles és Nevada (7,4 ezer) is. Pennsylvania viszont pont nem elég éles, hiába van ott még sok szavazat. Illetve Georgia (83 ezer) is elúszni látszik.Nevadát megbeszéltük már, Reno és Las Vegas leveles szavazataiban kéne hoznia Trumpnak, ami garantáltan demokrata szavazatokat hoz majd.
Klaci79
Georgiában is jön majd még kb. 300 ezer szavazat Atlanta környékéről, ami teljesen kék.
Michigan, Pennsy és NC a három toss-up, de ezeket sanszosan elviszi Trump. Persze ez se lenne elég neki.
Maka
deyell
Well then.
Maka
Szerkesztette: Igor
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 4 éve
Trump sztem ezzel szépen lassan kikopik a politikából, ha kikap ma. Többi republikánus meg ma elég szépen határolódott el több mindenben.Mert ez lesz a repi/hazafias attitűd évekig.miért is lényeges ez?A jövőben leglényegesebb ez: major fraud.Trump campaign to file law suit to halt vote counting in Michigan.most akkor mit is mondott Trump? csak én értettem jól?
deyell
csebi
Sobri Jóska
csebi
Ebbe lehet kapaszkodni, ezzel lehet dobálózni, ezt lehet lobogtatni.
Sobri Jóska
Demokratáknak sem tartott olyan sokáig ez a csalásos történet Gore után. Másrészt ez a bizonytalanokat akár másik irányba is tolhatja ez, úgy meg nincs sok értelme.
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
majd 40e szavazat.. sehogyMichigant hogy viszi el?Én még mindig nem temetem Trumpot. Azzal nem foglalkozom, hogy mi lehet az újraszámolással, de Michigan (37 ezer különbség) is nagyon éles és Nevada (7,4 ezer) is. Pennsylvania viszont pont nem elég éles, hiába van ott még sok szavazat. Illetve Georgia (83 ezer) is elúszni látszik.Nevadát megbeszéltük már, Reno és Las Vegas leveles szavazataiban kéne hoznia Trumpnak, ami garantáltan demokrata szavazatokat hoz majd.
Klaci79
Georgiában is jön majd még kb. 300 ezer szavazat Atlanta környékéről, ami teljesen kék.
Michigan, Pennsy és NC a három toss-up, de ezeket sanszosan elviszi Trump. Persze ez se lenne elég neki.
Maka
deyell
a legutóbbi két választáson 300 meg 130 szavazatokat találtak újraszámoláskor... most sem lesz másképp
akármennyire is ezt sugallja Trump, azért itt egy működő demokrácia van... még ha kicsit döcög és bonyolult is...
több mint 4 éve
Maka
2 760
Na igen, azt se, most nézem, hogy Detroit negyede még hátra van.Michigant hogy viszi el?Én még mindig nem temetem Trumpot. Azzal nem foglalkozom, hogy mi lehet az újraszámolással, de Michigan (37 ezer különbség) is nagyon éles és Nevada (7,4 ezer) is. Pennsylvania viszont pont nem elég éles, hiába van ott még sok szavazat. Illetve Georgia (83 ezer) is elúszni látszik.Nevadát megbeszéltük már, Reno és Las Vegas leveles szavazataiban kéne hoznia Trumpnak, ami garantáltan demokrata szavazatokat hoz majd.
Klaci79
Maka
deyell
Well then.
több mint 4 éve
nah akkor pensylvania-wisconsin-michigan már megy a bíróságra elvileg
több mint 4 éve
deyell
11 701
Michigant hogy viszi el?Én még mindig nem temetem Trumpot. Azzal nem foglalkozom, hogy mi lehet az újraszámolással, de Michigan (37 ezer különbség) is nagyon éles és Nevada (7,4 ezer) is. Pennsylvania viszont pont nem elég éles, hiába van ott még sok szavazat. Illetve Georgia (83 ezer) is elúszni látszik.Nevadát megbeszéltük már, Reno és Las Vegas leveles szavazataiban kéne hoznia Trumpnak, ami garantáltan demokrata szavazatokat hoz majd.
Klaci79
Maka
choose life
több mint 4 éve
Maka
2 760
Én még mindig nem temetem Trumpot. Azzal nem foglalkozom, hogy mi lehet az újraszámolással, de Michigan (37 ezer különbség) is nagyon éles és Nevada (7,4 ezer) is. Pennsylvania viszont pont nem elég éles, hiába van ott még sok szavazat. Illetve Georgia (83 ezer) is elúszni látszik.Nevadát megbeszéltük már, Reno és Las Vegas leveles szavazataiban kéne hoznia Trumpnak, ami garantáltan demokrata szavazatokat hoz majd.
Klaci79
több mint 4 éve
Jól mondja sobri, ez lesz a "polgárháborús" (értsd a helyén tematika évekig.miért is lényeges ez?A jövőben leglényegesebb ez: major fraud.Trump campaign to file law suit to halt vote counting in Michigan.most akkor mit is mondott Trump? csak én értettem jól?
deyell
csebi
Sobri Jóska
csebi
több mint 4 éve
Mert ez lesz a repi/hazafias attitűd évekig.miért is lényeges ez?A jövőben leglényegesebb ez: major fraud.Trump campaign to file law suit to halt vote counting in Michigan.most akkor mit is mondott Trump? csak én értettem jól?
deyell
csebi
Sobri Jóska
csebi
Ebbe lehet kapaszkodni, ezzel lehet dobálózni, ezt lehet lobogtatni.
több mint 4 éve
Én nem gondoltam, hogy ilyen hajszálon fog múlni.Ez a végjáték pont jó arra, hogy végül akárki is nyer, a másik oldalnak meglegyen az "elcsalták" narratíva, ráadásul legitimen, ami újabb évekre lehetővé teszi, hogy ne kelljen önvizsgálatot tartani.Ez azért borítékolható volt
Sobri Jóska
davemayer
Sima Bident gondoltam, az elmúlt hónapokban minden médiumból a "Trumpnak veszni kell" ömlött, rengetegen szavaztak előre levélben (tudhatóan főként demokraták), illetve a koronavírus-világjárvány közepén egy a faszt tövig szopó demokratikus országban bizonyosra veszem a regnáló hatalom bukását demokratikus választáson.
Ha holnap lenne választás, bukna Merkel, Johnson, Macron, Orbán egyaránt.
Ez az én elméletem, ami az enyém.
több mint 4 éve
Klaci79
22 180
Én még mindig nem temetem Trumpot. Azzal nem foglalkozom, hogy mi lehet az újraszámolással, de Michigan (37 ezer különbség) is nagyon éles és Nevada (7,4 ezer) is. Pennsylvania viszont pont nem elég éles, hiába van ott még sok szavazat. Illetve Georgia (83 ezer) is elúszni látszik.
több mint 4 éve
miért is lényeges ez?A jövőben leglényegesebb ez: major fraud.Trump campaign to file law suit to halt vote counting in Michigan.most akkor mit is mondott Trump? csak én értettem jól?
deyell
csebi
Sobri Jóska
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
Ez a végjáték pont jó arra, hogy végül akárki is nyer, a másik oldalnak meglegyen az "elcsalták" narratíva, ráadásul legitimen, ami újabb évekre lehetővé teszi, hogy ne kelljen önvizsgálatot tartani.Ez azért borítékolható volt
Sobri Jóska
BEARS BABY!
Sir Alex immortal
több mint 4 éve
A jövőben leglényegesebb ez: major fraud.Trump campaign to file law suit to halt vote counting in Michigan.most akkor mit is mondott Trump? csak én értettem jól?
deyell
csebi
több mint 4 éve
Trump campaign to file law suit to halt vote counting in Michigan.most akkor mit is mondott Trump? csak én értettem jól?
deyell
több mint 4 éve
Ez a végjáték pont jó arra, hogy végül akárki is nyer, a másik oldalnak meglegyen az "elcsalták" narratíva, ráadásul legitimen, ami újabb évekre lehetővé teszi, hogy ne kelljen önvizsgálatot tartani.
több mint 4 éve
Maka
2 760
Arizona és North Carolina lóg még a levegőben, ami kihozza even stevenre. Reálisabb sajna az 1/4, hacsak be nem jön a NC jóslatom lentebb....Hány jött a 4 tippedből?
Maka
Sobri Jóska
(Raktam még külön is Bident több oddson, úgyhogy veszteséges sehogy nem lesz, ha megválasztják.)
több mint 4 éve
deyell
11 701
Trump campaign to file law suit to halt vote counting in Michigan.
choose life
több mint 4 éve
Bízom az overtime-ban.Oxigénsátor, meg gyúró kell majd a srácoknak.
Gergőbácsi
több mint 4 éve
Where are the missing ballots? pic.twitter.com/fNqnoDVrpv
— South Park (@SouthPark) November 4, 2020