Kickoff

A kickoffok visszahordása után megnézzük közelebbről a másik oldalt, a kirúgó csapatot.


"Maradj a sávodban!"
Hosszú évek óta ez a tételmondata minden edzőnek, aki a kickoff egységben lévő játékosoknak ad instrukciókat. A futball korai éveiben a kickoff coverage csapat tagjai egyszerűen felálltak egymástól 5 yardra, egyenesen futottak, és ha a visszahordó az ő 5-yardos sávjukba ért, megpróbálták levinni.

De a futball stratégiájának fejlődése nem csak az offense-ben, és a defense-ben van jelen, hanem a special teameknél is. A kickoff módszertana az évek során jóval komplexebb szintre lépett tovább a "10 ember a sávban marad, a rúgó pedig imádkozik, hogy ne neki kelljen a tackle-t megcsinálnia" stratégiáról. Ha mind a 10 ember csak a saját kicsi, 5-yardos körzetével foglalkozna, akkor az ék ledarálná a középső sávokat elfoglaló játékosokat, és minden egyes visszahordásnál hoszú return születne.

Most meg fogjuk vizsgálni a 10 játékos szerepét a kickoff coverage csapatban. Bár úgy tűnhet, hogy a játékosok beosztása csupán a "maradj a sávodban", és a "sprintelj, és szereld a visszahordót" parancsokra korlátozódik, a kickoff csapatok tagjainak is külön-külön meghatározott szerepei vannak.

Ellentétben az offense-zel, vagy a defense-zel, ahol mindenki megegyezik abban, hogy kit nevezünk irányítónak, vagy linebackernek, a kickoff coverage-ben különböző csapatok különböző elnevezéseket használnak. A special team edzők elsősorban a saját testi épségükkel abszolút nem törődő, "őrült" játékosokat szeretik a coverage csapatban tudni, ehhez igazodva olyasmi neveket adnak a kickoff csapatban lévő pozícióknak, mint pl. "wedge buster" (éktörő, ékzúzó), "spear" (lándzsa), "bomber" (bombázó), "gunner" (tüzér). A kickoff csapatokban az előző cikkben már említett rendszer szerint számozzuk a játékosokat R1-ről R5-ig, illetve L1-től L5-ig.

A kickoff játékosoknak négy alapvető feladata van:
1. Felállni a 20 yardos vonalra, és tökéletesen beidőzíteni az indulást, hogy a labda elrúgásakor a lehető legnagyobb sebességgel fussanak, a lehető legközelebb legyenek a kötelező vonalukhoz (hacsak büntetés nem módosítja, ez a 30-as), de ne lépjék azt át a rúgás előtt.

2. Elkerülni a frontot. Ahogy azt előző cikkünkben írtuk, a visszahordó csapatok blokkolói két csoportra vannak osztva, ezek a front, és az ék. Ahhoz, hogy a frontot elkerüljék, a játékosoknak hasonló "speed rush" mozdulatokat kell alkalmazniuk, mint amilyeneket a defensive endek szoktak használni a támadófal játékosai megverésére. Egy "rip", vagy egy "swim move" segítségével a coverage játékos túljuthat a front emberein anélkül, hogy le kellene lassítania.

3. Támadni az éket. Gondoljunk azokra a defensive tackle-kre, akiknek nem azért lesz hosszú és sikeres NFL pályafutása, mert olyan sokszor szerelik a labdás embert, hanem mert le tudják foglalni a blokkolókat, és így szabad teret adnak a linebackereknek, hogy végezhessék a dolgukat. A wedge busterek kisebbek és gyorsabbak, mint a DT-k, de hasonló szerepük van. Biztosítaniuk kell, hogy a visszahordó egység ne tudjon tökéletesen sértetlen éket biztosítani a returnernek. Természetesen ide brutálisan kemény játékosok kellenek.

4. Megcsinálni a tackle-t. Teljesen mindegy, hogy egy coverage játékos milyen gyorsan tud végigszaladni a pályán, ha hagyja, hogy a returner elhaladjon mellette, nem sok hasznára van a csapatnak.

A kickoff coverage csapatok zömét linebackerek, defensive backek, és -talán meglepő módon - wide receiverek adják, mivel az ezeken a posztokon játszó játékosoknak van meg a megfelelő sebességük, hogy odaérjenek, cselezőkészségük, hogy elkerüljék a blokkokat, és ők tudnak legjobban open field tackle-t adni (open field tackle, amikor nagy tér van a labdahordó számára, és úgy kell földre vinni - mondani se kell, hogy ez az egyik legnehezebben elsajátítható dolog a fociban). Az arizonai Sean Morey, a Chargers-es Kaseem Osgood, a legutóbbi Super Bowl hőse, David Tyree olyan WR-ek, akik a liga legjobb special teamerei között vannak. Larry Izzo, a Pats linebackere az aktív játékosok között a legtöbb special team tackle-vel bír, a 2007-es szezon végére 245 ilyen szerelést gyűjtött be. Minden idők legtöbb spec. team tackle-jét Mark Pike mutatta be, aki a Bills-szel töltött 12 éves karrierje során 283-szor vitte földre az ellenfél visszahordóját.

Ezzel együtt minden idők legnagyobb nem rúgó, nem visszahordó speciel team játékosának Steve Taskert tartják, aki szintén a Bills játékosa volt a 80-as, 90-es években. 7 Pro Bowlon vett részt, 1993-ban MVP is lett az AFC és az NFC legjobbjait felvonultató összecsapáson. Tasker eredeti posztja wide receiver volt, de igazán a gunner pozíciójában volt veszélyes. Kis méretéből (173 cm, 82 kg) fakadóan hihetetlen sebességgel rendelkezett, és mindig megtalálta az utat a visszahordókhoz. Számtalan nagy ütközés, és kikényszerített fumble fűződik a nevéhez, nem egy csapat külön tervet dolgozott ki rá, hogy valahogy semlegesíteni tudják őt a visszahordások során. Sokan azt tartják, hogy akkora hatása volt, hogy a Hall of Fame-ben lenne a helye.

 

A szerepek

st

Az ábra a Tampa Bay Buccaneers 1999-es special team playbookjából származik, az egyik alap kickoff play-ük látható rajta.


Most az ábrán látottakhoz hasonlóan kívülről kezdjük a számozást. Egy tipikus coverage egységben az R1 és az L1, vagy az L2 és R2 a gunnerek. Az ő feladatuk, hogy lehetőleg minél egyenesebb (vagyis rövidebb) úton odaérjenek a labdához. Mivel az ékek általában a pálya közepén állnak össze, nem kell foglalkozniuk a 3-as számú feladattal. Ha a gunner tökéletesen végzi a munkáját, akkor a frontot, és az éket kikerülve még a 20 yardos vonal előtt szereli a visszahordót. A gunnerek az egyik 20 yardostól a másikig sprintelnek, ez a leghosszabb távolság, amit egy futball játékos egyenes vonalban megtesz egy meccs alatt.

Mivel a gunnerek egyenes vonalban futnak a labda felé, megvan a veszélye, hogy a returner túlszalad rajtuk, és az oldalvonal mellett eléri az end zone-t. Emiatt sok csapat az R2-nek, és az L2-nek (vagy ha a gunnerek nem a legkülső emberek, R1-nek, és L1-nek) ún. containment feladatot ad, ami annyit tesz, hogy mindig a visszahordó külső oldalán kell maradniuk, befelé kell őt terelniük, és csak akkor megcsinálniuk a tackle-t, ha egyenesen feléjük rohan a returner, egyfajta safety-ként kell működniük.


wedge

A Bucs sémája az ék támadására


L5 és R5 szoktak lenni a fő wedge busterek, mivel ők vannak a pálya közepén, ezért egyenes utuk van az ék felé. Egy rookie linebackernek, aki még nem érti teljesen a bonyolult offense sémákat, vagy egy ugyancsak kezdő fullbacknek, aki nem tudja felismerni mindig a blitzeket, de imád más színű mezben lévő emberekre nagyokat ütni, gyakran ez az a legtesthezállóbb feladat egy NFL csapatban. Az edzők egyszerűen arra kérik L5-öt, és R5-öt, hogy teljes sebességel fussanak bele a tömegbe, hogy tönkretegyék a visszahordók  papíron felrajzolt blokkolási sémáit. A wedge bustereknek nem feltétlenül kell maguknak megcsinálni a tackle-t, nekik az a dolguk, hogy lefoglalják a blokkolókat. Sok wedge buster egyszerre két blokkolót is kivesz azzal, hogy oldalsó testtartásban beleszáll az ékbe, így az egyik embert a vállával, a másikat pedig a derekával üti ki.

L4, L3, valamint R4 és R3 fogja általában megcsinálni a tackle-t. E négy játékosnak elsősorban a sávjában kell maradnia, de azért figyelnie is kell a labdát, és azt, hogy a returner merre megy. Ennek megfelelően sokszor meg kell változtatni haladási irányukat.

Egy eset van, amikor el lehet térni ezektől a speciálisan kiszabott feladatoktól: ahogy a kickoff 10 yardot haladt, élővé válik a labda. Előfordulhat, hogy a labda oda megy, ahol a visszahordó csapat nem számít rá. Ha egy élő labda a földön van, akkor minden coverage játékos eddigi kötelezettsége megszűnik, és meg kell próbálnia visszaszerezni a labdát.

 

Végszó
A televíziós kamerák enyhén szervezett káoszként láttatják a kickoff coverage egységek munkáját. Ez nem teljesen tér el a valóságtól, de az ezekben az egységekben lévő játékosok órákat töltenek el videóelemzéssel, és a special team gyűlésekkel, ahol az edzők a táblákon magyarázzák el feladataikat. Ebben a látszólagos káoszban  mind a 10 embernek specifikus feladata van, amit ugyanolyan pontossággal végre kell tudnia hajtani, mint egy irányítónak egy handoffot, vagy egy safety-nek egy blitzet. Azzal, hogy a kickoff csapatban játszik, nem fog bekerülni a tévébe a játékos, de a "rejtett yardok" segítségével hozzájárul csapata győzelméhez.