Offseason csapatértékelők - 11. Philadelphia Eagles

Néha repkedés, néha szárnyalás.

Offseason csapatértékelők - 11. Philadelphia Eagles

12. PHILADELPHIA EAGLES
Mérleg: 10-6

Ez történt 2013-ban:
Új fejezetett nyitott a franchise Andy Reid elbocsátásával, és Chip Kelly kinevezésével a főedzői posztra. A liga izgatottan várta, hogy az Oregonban látott innovatív játékfelfogás megjelenik-e magasabb szinten is, és párosul-e eredménnyel. A szokásos aktivitás megvolt a szabadügynökök elcsábításában ismét, és számos cserét is letudott a klub, más kérdés, hogy ezek közt legalább annyi volt a ballépés (James Casey, Isaac Sopoaga, Pat Chung), mint a jó fogás (Connor Barwin, Bradley Fletcher és talán Cary Williams). A drafton a 4. cédulával Lane Johnson játékjogát foglalták le, akit azonnal be is dobtak a mély vízbe, de a 2-3. körös Zach Ertz és Bennie Logan is büszke lehet a játékidejére. Az előszezon nagy kérdése az volt, hogy Michael Vick meg tudja-e tartani a kezdő pozícióját a másodéves, Kelly mellé rendszeridegennek tűnő Nick Foles-szal szemben, esetleg a 4. körig csúszó Matt Barkley lesz a befutó. Az idénynyitón, Washingtonban, villámgyorsan letette a névjegyét a Vick-vezette keret, a lendület azonban hamar elfogyott, és 1-3-ra romlott a mérleg, többek közt az Andy Reid Chiefs-je elleni presztízsrangadót is elbukták. Vick az 5. és a 8. heti Giants elleni meccsen is megsérült, így Foles illetve Barkley is kapott játékidőt, előbbinek sikerült is élni vele, és a szezon további részében nem is volt váltás a center mögött. Foles a Raiders ellen 7 passzolt TD-vel beállította az NFL-csúcsot, ráadásul végig sem játszotta a mérkőzést. Az Eagles mérlege ekkor módosult 4-5-re, ami sok csoportban végzetesnek számítana, a ritkán látható gyengélkedést bemutató NFC Eastben viszont sose voltak versenyen kívül, és egy 5 győzelemből álló futásnak hála a szezon hajrájában már ott loholtak a Cowboys nyakán. A Vikings ellen beszedett 48 pont aztán hidegzuhanyként érte a drukkereket, de sikerült visszakapaszkodni, és rögtön utána a szezon legdominánsabb játékával 54-11-re kitömni a Chicago Bears-t. A záróforduló így a szokásos, kiélezett szituációt hozta, de annak ellenére, hogy a Cowboys Tony Romo nélkül állt ki, utolsó percig izgulnia kellett a sasoknak, hogy összejöjjön a playoff. Összejött, és a párosítás is kedvező volt a wild card körben, hiszen Drew Brees és a Saints mérlege idegenben messze nem volt olyan fényes, a rutin mégis győzedelmeskedni tudott, és a további menetelés elmaradt. Az előző év 4-12-es mérlegéhez képest nagyot lépett előre a gárda, Nick Foles legendásan erős QB-ratinggel zárta az idényt, LeSean McCoy pedig a legtöbb yardot futotta az NFL-ben.

Edzőváltások:
Nem volt valami nagy mozgás, csak apróbb változtatások az asszisztensi személyzetben, a legfontosabb:
Bill Lazor, QB edző helyett Bill Musgrave (ex-Vikings OC)

Draftjogok: 1,2,3,4,5,5,7

Várható mozgástér (cap space): Kb. 25.6 millió dollár (az elmúlt napok eseményei miatt ez az összeg nyilván csökkent, de a szerződések pontos ismeretének hiányában még nem ismerünk reálisabb számokat).

Lejáró szerződésű játékosok*:
Michael Vick (QB), Jeremy Maclin (WR), Clifton Geathers (DE), Colt Anderson (FS), Kurt Coleman (FS), Nate Allen (SS), Donnie Jones (P)

Korlátozott jogú szabadügynökök:
Phillip Hunt (OLB), Cedric Thornton (DE, ERFA)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: S, CB, LB

Várható tervek a holtszezonra:
Az offense remekül össze van rakva, gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a februári keretben is nehéz hiányposztot megjelölni a támadók között. Kellett persze ehhez a szabadügynök piac megnyitása előtti jó front-office munka, a napokban három játékost is hosszú távon köteleztek el a csapat mellett. A kezdők már megvannak és a cserék között is minőségi játékosokat, tapasztalt veteránokat találunk, egyedüli kivétel az irányító és elkapó poszt. Nick Foles mögé nem fogják visszaigazolni Michael Vicket, így Matt Barkley maradhat a második számú opció, tavaly ilyenkor ez még akár jól is hangozhatott volna, de a csapat közelében eltöltött hónapokban még nem győzte meg a szurkolókat az egykori Trojans sztár. A már említett hosszabbítások mellett előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Jeremy Maclin ügynökével is, a tavaly sérülés miatt hiányzó játékos visszatérésére is nagy esély van egy 1(+1?) éves „prove-it” szerződés keretein belül, ezzel gyakorlatilag le is zárva az offense körüli építkezést.Jóval nagyobb a káosz a labda másik oldalán, a tavalyi néhol gyalázatos játék után ideje rendbe szedni a védőket is, szerencsére nem csak a draftról, a szabadügynök piacról is van keret egy-két top játékos megszerzésére.

A védőfalban Fletcher Cox és Cedric Thornton lehet a két kezdő, Geathers visszaigazolása pedig megfelelő mélységet is biztosíthat a szélen. Középen az egy szem Bennie Logan árválkodik, mint NT méretű játékos ide biztosan érkezik még új játékos.

Mennyiségileg nincs gond a linebacker sorban, de komoly álmok szövögetése esetén illene legalább egy, de inkább két új kezdő játékost szerezni a 2014-es szezonra. Középen Mychal Kendricks LILB posztja szinte biztos, hisz a potenciál bőven megvan benne, hogy szürke eminenciásként ne lógjon ki a csapatból, azonban a mellette játszó DeMeco Ryans nem érzi otthon magát a 3-4-es védelmi sémában és a sebessége is megkopott, talán mindenki jobban járna, ha csak mentornak, tapasztalt cserének maradna a csapatban. Billy Davis védelmében rendkívül fontos a klasszis OLB-k játéka, ezt Trent Cole még biztosíthatja néhány évig, de az átellenes oldalon sem Connor Barwin, sem Brandon Graham nem mutatott olyan játékot, ami miatt optimista lehetne a stáb a jövőjüket illetően.

Végül elérkeztünk a csapat leggyengébb pontjához, a hátsó védelmi vonalhoz (secondary). Hiába költöttek el az elmúlt években rengeteg milliót top játékosokra, hoztak több korai körös választottat, a jelenlegi keretben nem igazán találunk olyan defensive backet, akiről jó érzéssel mondhatnánk el, hogy majd kezdőként is biztosan megállja a helyét a teljes szezonban. Valamivel jobb a helyzet a cornerek közt, hisz Brandon Boykin korrekt nickel CB és a Cary Williams – Bradley Fletcher páros is sok kezdő meccset látott már karrierje során, ráadásul mindketten tavaly érkeztek így élő szerződéssel is rendelkeznek. Voltak gondjaik tavaly, de újabb szabadügynököt igazolni nem lenne sokkal okosabb ötlet, de projekt játékost mindenképpen várhatunk ide a draftról. Söprögetők (safetyk) között még ennyi pozitívum sincs, Pat Chung „munkáját” ideje lesz megköszönni, Earl Wolff újonc éve hullámzó volt, így ő még nem való a kezdőbe, a lejáró szerződésű játékosok közül pedig csak Nate Allen lehet érdemes egy új kontraktusra, de nem elképzelhetetlen, hogy mindkét poszton lecserélik a tavalyi startereket.

Jon Dorenbos elit long-snapper és arra is nagy esély van, hogy Donnie Jones marad a punter, de Alex Henerynek nem ártana némi konkurenciát hozni az edzőtáborokba.

Előretekintés:
Talán még a legelvakultabb philadelphiaiak sem gondolták, hogy ilyen jól sikerül új érát kezdeni, Chip Kelly már második évében a Super Bowlért küzdhet. Nem lesz azért ez olyan egyszerű, hisz papíron remek a támadósor, fontos, hogy Nick Foles fejlődése továbbra is ilyen ütemben haladjon, rá szabják a play-bookot, és ne essenek ki sérülés/eltiltás miatt kulcsjátékosok (főleg a támadófalból). Amennyiben sikerülne meccsenként 20-30 pontokat termelni még mindig ott a védelem, sokkal kiegyensúlyozottabb játékra van szükség Coxéktól, hogy komolyan lehessen számolni a csapattal, különösen az NFC-ben, ahol láthatjuk, hogy mostanában csak így lehet komoly eredményeket elérni. A csoport megnyerése nem lesz egyszerű, de jelenleg szinte mindenben a riválisok előtt járnak, egy újabb NFC East bajnoki-cím pedig akár hosszú távú egyeduralom kezdete is lehet.

 

Varga Kristóf (Kristof)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Shawn84 Philadelphia Eagles North Carolina Tar Heels 17
Nem értek egyet azzal, hogy Barwin nem volt jó. Nagyon jól játszott, összességében hasznosabban mint Cole. Szinte végig zónázott, labdákat ütött le. Ez az ő feladata ebben a védelemben.
több mint 10 éve
Greengo Philadelphia Eagles Alabama Crimson Tide 8 — Eagles fan
DeMaco Ryansről még mindig nem tudtok leszakadni. Elég fura, hogy az maradt meg a fejekben, hogy nem tud beilleszkedni a 3-4es sémába. 😀 Ez a Texansnál még igaz állítás volt, de most elég lett volna csak megnézni a számait. Egyik legjobbját hozta a karrierje során. A tackle számok a legjobb formáját idézik és ebben a szezonban szerezte karrierje eddigi legtöbb sackjét. Lehet, hogy a sebessége kopott, de ilyen korú játékosnál már ki tudja váltani ezt a hiányosságot a rutin. 😊 Amúgy jó kis cikk...köszi.


E-A-G-L-E-S EAGLES !
több mint 10 éve
mustaine Tampa Bay Buccaneers Middle Tennessee Blue Raiders 16 — Chalk Dawk fan
Ryans és Barwin volt a két jobbik LB-nk a négy közül.

több mint 10 éve
Eazzy Philadelphia Eagles 3 — No one likes us, cause no one like us
Fú de mellé ment ez a D írás...

Don't talk the walk, Walk the talk!
több mint 10 éve
ano92 Philadelphia Eagles LSU Tigers 23 — Robert Griffin III && Tom Savage && DeShone Kizer fan
Philly fans raging. Amúgy az LB sor kritika valóban nem fedi a valóságot. De a többi úgy rendben van.

Az a helyzet, hogy a Phillyben egy offseason alatt belehet tömni azokat a lyukakat, amik megvannak. Így jövőre a playoff a minimum. Ott meg már bármi megtörténhet. És ne felejtsük el Chip látványos fejlődését, pl. time managementben egész szezonban, a következő idény sokkal, de sokkal jobb lesz tőle is.

több mint 10 éve
Barwin a legnagyobb ász...

easy easy
kill kill
Lane Lane
több mint 10 éve
korodiati Philadelphia Eagles 1 — drkorodiattila@gmail.com
DeMaco Ryansről még mindig nem tudtok leszakadni. Elég fura, hogy az maradt meg a fejekben, hogy nem tud beilleszkedni a 3-4es sémába. 😀 Ez a Texansnál még igaz állítás volt, de most elég lett volna csak megnézni a számait. Egyik legjobbját hozta a karrierje során. A tackle számok a legjobb formáját idézik és ebben a szezonban szerezte karrierje eddigi legtöbb sackjét. Lehet, hogy a sebessége kopott, de ilyen korú játékosnál már ki tudja váltani ezt a hiányosságot a rutin. 😊 Amúgy jó kis cikk...köszi. Greengo
Csatlakozom az előttem szólóhoz, én is már sokadjára olvasom, hogy Ryans szar volt. Wtf?? A védelem vezére volt, sackek, int-ek, csomó szerelés..
Inkább Cole az aki meccsekre eltűnik, vannak felvillanásai de nem képes már a fizetésével arányos, konzisztens klasszis teljesítményre.