Offseason csapatértékelők - 30. Jacksonville Jaguars

Írta: Rajna — 2014. február 8., 04:34

Következzék a liga legrosszabb olyan csapata, amely nem váltott edzőt.

Offseason csapatértékelők - 30. Jacksonville Jaguars

30. JACKSONVILLE JAGUARS
Mérleg: 4-12

Ez történt 2013-ban:

Kevés csapatnál lennének akár kicsit is elégedettek egy négygyőzelmes szezon után, de ez volt a helyzet Jacksonville-ben. Nem véletlenül kerültek a Jaguárok év eleji rangsorunk tökutolsó helyére, a legtöbb poszton hatalmas káosz uralkodott, az egész stáb teljesen új volt, nem lehetett azonnali eredményeket várni. Még a legminimálisabb elvárásoknak sem sikerült azonban megfelelni az első nyolc héten, kiütéses vereségek sorát szenvedte el a gárda, és sokan már minden idők legrosszabb NFL csapatának kiáltották ki őket. Ráadásul ugyanebben az időszakban elvesztették a nagy reménység Luke Joeckelt sérülés miatt, a sztárelkapó Justin Blackmon újabb eltiltást kapott, a kiváló falember Eugene Monroe-t elcserélték, a Blaine Gabbert-projekt pedig teljesen becsődölt. A kilencedik heti szabadnap után azonban a romokban lévő csapat összekapta magát, és – kihasználva a könnyű menetrendet – a szezon második felében meccseinek felét megnyerte, és a vereségek során is NFL-szintű játékot tudtak hozni. Mindez elsősorban az új edzői stáb (azon belül is Gus Bradley főedző) érdeme, amely végig bízott a csapatban, minden nagy vereség után elmondták, hogy több van játékosaikban, mint amit eddig mutattak, és végül ez beigazolódott. Cecil Shorts ismét a lehetőségekhez képest klasszis szezont hozott, a védelemben pedig a rutinos Paul Posluszny mellé több fiatal (Johnathan Cyprien, Sen’Derrick Marks) is stabil játékkal lépett fel. A négy győzelem azonban nem oldotta meg a franchise súlyos gondjait, így teljességgel nem lehetnek elégedettek Jacksonville-ben 2013-al.

Edzőváltások: nem voltak

Draftjogok: Az összes saját megvan, emellé megkapták a Monroe-ért cserébe a Baltimore 4. és 5. körös húzását, Mike Thomas ára pedig a Detroit negyedik köre volt egy korábbi csere folyamán.

Mozgástér (cap space): ~ 19 millió dollár.

Lejáró szerződésű játékosok (UFA)*: Chad Henne (QB), Maurice Jones-Drew (RB), Brad Meester (C), Sam Young (OT), Taylor Price (WR), Clay Harbor (TE), Brandon Deaderick (DT), Will Blackmon (CB)

Korlátozott jogú szabadügynökök (RFA): Jordan Todman (RB), Cameron Bradfield (OT), Allen Reisner (TE), Kyle Love (DT)

 *félkövérrel az alapember

Hiányposztok: QB, RB, LG, C, DE, OLB, CB

Várható tervek a holtszezonra:

Mint azt már említettem, a Blaine Gabbert-projektnek vége. A csapat vezetése egyelőre meg szeretné tartani, ennek nem sok értelmét látni, hiszen totális katasztrófa volt NFL-karrierje, cserének sem alkalmas. Ennek megfelelően a 3. választás minden bizonnyal irányító lesz. Mivel Chad Henne szabadügynök, cserejátékos sincs, de talán tényleg megelégednek Gabberttel.

Futóknál kicsit komplikáltabb a helyzet. A franchise legendája, Maurice Jones-Drew szabadügynök, és koránál fogva valószínűleg egy erős csapatba szeretne menni kiegészítő embernek. Jordan Todman megtartása logikusnak tűnik, hiszen egyrészt kitűnő visszahordóvá nőtte ki magát, másrészt mutatott pozitív jeleket a szezon vége felé futóként is. Kezdőként azonban semmiképp sem lehet alkalmazni, kérdés, hogy a sok egyéb hiányposzt mellett mennyi erőforrás jut majd ide.

Az elkapóknál is hasonló kérdések merülnek fel. Shorts megbízható kezdő, de mellette Blackmon helyzete egyáltalán nem kristálytiszta (határozatlan ideig lett eltiltva). Ace Sanders akár rendben is lehet, mint harmadik számú célpont, de egy magas elkapóra szükség volna így is. Marcedes Lewis sérülékeny és korántsem kiemelkedő tight end, ráadásul sokat keres, de jelenleg úgy tűnik, megtartják őt, hiszen Lewis a kevés hasznos játékos közé tartozik a jelenlegi keretből.

 

A támadófal sok probléma ellenére egész szépen összeállt az idény végére, a fal közepén van két lyuk. Az egyik lyukat Brad Meester visszavonulása kreálta a center posztján, de WIll Rackley borzalmas játéka miatt új bal oldali guard is szükségeltetik.

A liga legkevesebb sackjét jegyezte a Jacksonville, így a védőfal is erősítésre szorul. Mindenképp kell legalább egy defensive end, de inkább kettő. A fal közepén úgy-ahogy rendben van a csapat. Miután ez a részleg Gus Bradley specialitása, biztosra vehető, hogy komoly erőforrásokat szánnak rá.

A linebacker-sor közepén Paul Posluszny kitűnő. Kell viszont mellé két kompetens ember, mert Geno Hayes inkább cserekaliber, de elnézve a Jaguárok helyzetét, lehet, hogy kénytelenek lesznek ismét kezdetni.

Cornerback poszton félmegoldások állnak rendelkezésre, miután a tavalyi draftról és szabadügynökpiacról több embert is sikerült elhozni. Miután csak félig-meddig váltak be, illene hozni ide is vérfrissítést, de ez kevésbé fontos ügy, mint gyakorlatilag az összes többi poszt. A két kezdő újonc safety átvitte a lécet (bár Josh Evansnél azért lehetne jobb megoldást is találni), itt nem érdemes erősíteni.

Előretekintés:

Gus Bradley sokat javított a Jacksonville-en, de ez nem elsősorban a keretre értendő. Új mentalitást hozott a csapathoz, ami bizakodásra adhat okot középtávon. Középtávon, mert rövidtávon túl sok a lyuk ebben a keretben ahhoz, hogy akár a gyengécske AFC South-ban versenyképesek legyenek. Az idei holtszezon legfontosabb feladata egy jó irányító megtalálása, ha ez sikerül, már jóval közelebb kerül a Jaguars a megoldáshoz. Bradley-t ismerve a védelem 1-2 éven belül össze lesz rakva, egy épkézláb QB pedig a támadókat is elindíthatja a megfelelő úton. Az újjáépítés folytatódik.


Hozzászólások

több mint 10 éve
ano92 Philadelphia Eagles LSU Tigers 23 — Robert Griffin III && Tom Savage && DeShone Kizer fan
Annyi a lyuk a Jagsben, hogy arra 2 holtszezon is kevés lenne betömni 😀

több mint 10 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
Remek lett az összefoglaló Rajna, de 2 ponton korrigálnék.
Thomasért egy extra 5. körös pick jött Detroitból, nem 4.
És jelen állás szerint közel 50 millió $nyi cap space áll Caldwell rendelkezésére tavasszal. Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy a Jags olyan nagyon sokat fog költeni idén.

Annyi a lyuk a Jagsben, hogy arra 2 holtszezon is kevés lenne betömni 😀ano92
Ezért minimum 3 éves project nálunk a rebuilding és ezért biztos Caldwell és Bradley helye is még 2015ben is.
több mint 10 éve
N-Drew Jacksonville Jaguars 4 — Jaguars fan
Kösz Rajna! Felüdülés korrekt kitekintést olvasni a csapatról, különösen egy Titans-szurkoló "tollából"!