SEC figyelő 2.

A SEC figyelő második részében végigszaladunk a konferencia hétvégi történésein és eredményein, illetve megnézzük ki alkotott maradandót, bármilyen értelemben.

 

A hét legjobb csapata: Nálam egyértelműen a South Carolina kapja ezt az elismerést. Magában nem lenne túl nagy kunszt, hogy megverték a Southern Miss-t, de ezt úgy érték el, hogy több meghatározó emberük nem játszhatott a „Hotelgate”, sérülés vagy egyéb eltiltás miatt. A legjobb OT Jarriel King, a kezdő OG Terrence Campell, illetve klasszis TE Wesley Saunders eltiltás, míg a két kezdő LB, Shaq Wilson és Antonio Allen sérülés miatt hagyta ki az csütörtöki meccset. Ehhez képest az offense minden része működött. Alshon Jeffery sziporkázott és az újonc Marcus Lattimore-ral karöltve simán hozta a támadóyardokat. A védelem sok yardot nyelt, de kulcshelyzetekben megállították a Golden Eagles-t. Nem vártam ennyire meggyőző játékot a Gamecocks-tól.

A hét legnagyobb csalódása (csapat): Nincs mese, ez a cím most csak a Floridát illetheti. Az offense totális zavarban kezdte a poszt-Tebow érát. Labdaeladások tömege, rossz playhívások, gyenge passzok. Hibák minden szinten. Ráadásul hazai pályán, a liga egyik legrosszabb csapata ellen. Még szerencséjük, hogy a védelem hozta a klasszisát, így elmaradt nagyobb leégés. Mindenesetre ennél sokkal több kell majd a South Florida ellen.

A hét legnagyobb csalódása (játékos): John Brantley-t mindenki úgy tartotta számon, mint aki majd zökkenőmentesen vezeti át a Gators-t, az új érába. Nos, a tehetséges QB a Miami Redhawks ellen vajmi keveset mutatott abból, amit a szakértők szerettek volna látni. Pontatlan volt, nem mert hosszúakat passzolni sem futni. Persze ebben benne van az offensive line botrányos szereplése is, de Brantley játéka egyelőre a nagy előd nyomába sem ért.

A hét legnagyobb blamája: Ole Miss – Jacksonville State 48-49. Nem igényel túl sok magyarázatot. 31-10-ről engedte ki a kezéből a meccset Houston Nutt csapata. Iszonyatos égés hazai pályán kikapni egy másodosztályú csapattól. A támadásokkal nem volt igazán nagy gond, de a szünet után egyszerűen nem koncentráltak a védők, ami hosszabbításban bosszulta meg magát. Ez tipikusan az edző veresége, nem elfeledkezve persze a túloldalon életük meccsét játszó JSU játékosokról. Meg persze Jack Crowe edzőről, aki a nagynevű ellenfél otthonában meg merte próbálni, hogy nem a döntetlenre megy a második hosszabbítás végén, hanem a győzelmet érő kétpontosra.

A hét legjobb támadójátékosa: Tegye fel a kezét, aki hallotta eddig Tyler Russell nevét? A redshirt freshman irányító csak csere volt a Mississippi State-ben, de Dan Mullen bevetette a Memphis ellen. Russell ezt úgy hálálta meg, hogy 16-ból 13 jó passzt adott, 256 yardért, amivel 4 TD-t ért el a csapata. Teljesítménye iskolarekord a maga nemében. Nem mellesleg a kezdő QB Chris Relf sem játszott rosszul. Nagyon valószínű, hogy Mullen máskor is fogja rotálni a földön is veszélyes Relfet a nagyszerűen passzoló Russellel. Nem idegen tőle ez a megoldás, elég csak a 2006-os Leak-Tebow párosra gondolni, akik szintén a keze alatt játszottak.

A hét legjobb védőjátékosa: Janoris Jenkins a Florida cornerbackje nyert nálam. A junior CB kvázi megmentette csapatát a hatalmas blamától. Amikor a legkevésbé ment az offense-nek, egy 67 yardos interception return TD-vel megszerezte a vezetést a Gatorsnak, amit aztán már sikerült megőrizni. 5 szerelése volt, amiből 1 a LOS mögötti és 3-szor csapta el a labdát az ellenfél elkapói elől. Végig nagyszerűen játszott.

 A hét újonca: Marcus Lattimore-t, a South Carolina runningbackjét már megemlítettem az SEC figyelő első részében, de most ismét beszélnem kell róla, mint a konferencia legjobb újoncáról a héten, legalábbis, ami a true freshmaneket illeti. Yardok tekintetében nem volt igazán erős, de ez abból fakad, hogy nagyon keveset fut a Cocks. Mindenesetre az 54 futott yard, 21 elkapott egység és a 2 szerzett TD elég impresszív karrierindító.

A hét visszatérője: Cameron Newton 2 éve nem játszott meccset az SEC-ben. Akkor még a Gators színeiben gyengécske volt, ehhez képest új csapatában, az Auburnben zseniálisan mutatkozott be. 5 touchdownt szerzett, hármat passzolt és kettőt futott. Összesen 186 légi, valamint 171 földi yard állt a neve mellett a meccs végén. Nem akármilyen számok ezek. Persze az Arkansas State nem egy acélos csapat, de akkor is kiemelkedő volt, amit Newton mutatott, főleg úgy, hogy sokan egyszer már lemondtak róla.

A hét száma: 13. Ennyi snapet rontott el Mike Pouncey a Florida centere. A drafton sima elsőkörösnek várt játékos bűn rossz volt a Miami ellen. Hol magasan, hol laposan, hol oldalra dobálta a labdákat a shotgun snappeknél. Így természetesen totálisan megbénította csapata játékát. Még az sem szolgál mentségére, hogy ezen a poszton most játszott először éles mérkőzésen.

A hét másik száma: 756 353. A konferenciából 10 csapat játszott ebben a fordulóban otthon és ezeket a meccseket ennyien tekintették meg a helyszínen, tehát több mint 75 ezer volt az SEC átlagnézőszáma. Legtöbben az Alabama-San José State meccsre váltottak jegyet, 101 821-en szorongtak a felújított és kibővített Bryant-Denny stadionban. A legkevesebben a Vandy-Northwestern meccsre látogattak ki, 37 210-en, de ez is csak 2000 üres széket jelent.

A hét csapata:
QB: Tyler Russell (Mississippi State)
QB: Cameron Newton (Auburn)
RB: Derrick Locke (Kentucky)
WR: Alshon Jeffery (South Carolina)
WR: Joe Adams (Arkansas)
TE: Brandon Barden (Vanderbilt)
OL: Alabama Crimson Tide

DL: Antoine Carter (Auburn)
DL: Montori Hughes (Tennessee)
DL: Jaye Howard (Florida)
LB: Chris Marve (Vanderbilt)
LB: Kelvin Sheppard (LSU)
LB: Anthony Leon (Arkansas)
LB: Danny Trevathan (Kentucky)
CB: Janoris Jenkins (Florida)
CB: Maurice Langston (Mississippi State)
S: Ahmad Black (Florida)
S: Jay Fullam (Vanderbilt)

KR: Patrick Peterson (LSU)
K: Blair Walsh (Georgia)

A második heti menü:
Csütörtök: 
Mississippi State-Auburn
Szombat:
South Carolina-Georgia, Florida-South Florida, Alabama-Penn State, Tennessee-Oregon, UL-Monroe-Arkansas, Vanderbilt-LSU, Kentucky-Western Kentucky, Tulane-Ole Miss

A következő SEC figyelő csütörtökön vagy pénteken jelentkezik

Tálosi Tibor (haromt)