Super Bowl LII beharangozó #6: Speciális csapategységek

2018. február 3., 18:08

A célegyenesre fordulva az ST zárja a részvevők bemutatását

Super Bowl LII beharangozó #6: Speciális csapategységek


Segítségül hívtam egy kimutatást a NumberFire oldaláról, ahol statisztikailag elemezték a speciális egység teljesítményét: a nettó várt pontszámok (NEP) mutatójával. Ez egy mérhető statisztikai adat, ami több annál, hogy milyen százalékkal rúg egy rúgó adott távolságból és milyen átlaggal rúg egy punter. Talán így objektívebb képet kaphatunk a rúgókról és az őket segítő személyzet munkájáról.

Minden játék más. A down sorszáma és a hátralévő yardok száma minden játékban más, így az elvárás is más, de ez eredményesség is eltérő. Csak két gyors példa: 3. & 20-nál egy 15 yardos passz jól néz ki a statisztikát nézve, de a NEP-nél nem, mert ez vesztes, bukott akció volt - pontszerzés nincs. 3. & 1-nél egy két yardos futás - újabb első kísérlet következhet, ha ez nem volt TD, akkor is növeli a pontszerzés esélyét.

Ez az elv speciális csoportokra is alkalmazható. Itt van a két csapat összesített NEP eredménye ebben a szezonban, mind a speciális csapat által szerzett, mind a speciális csapat ellen szerzett pontok tekintetében. A védekező speciális csapat pontszámoknak alacsonyabbaknak kell lenniük a támadókénál, mivel az engedett pontokat jelzik.

  New England Philadelphia
Offensive Special Teams NEP 49.75 (9.) 42.17 (15.)
Defensive Special Teams NEP 12.81 (4.) 28.32 (9.)
Special Teams NEP 36.94 (3.) 13.85 (10.)
Special Teams NEP/Game 2.31 0.87


Ezen számok alapján mindkét csapatnak top 10-es speciális csapatrésze volt a szezonban, de az első tízen belül is a Pats jóval hatékonyabb volt. Ez nagyjából 1,5 ponttal több szerzett pontot jelent mérkőzésenként, amit a speciális egység tesz be a közösbe...


De hogyan produkálnak az egyes területeken?

KICKOFF TEAM

  New England Philadelphia
Kickoff NEP -12.01 -19.51
Kickoff NEP / Kick -0.11 -0.19
Kickoff Return NEP 26.77 13.24
Kickoff Return NEP/Return 0.33 0.18


A fenti ábra mutatja a negatív előjellel, hogy jó eséllyel pontokat fogsz kapni, nem csinálni a kickoffodból. A Pats van közelebb a nullához, de a második sort nézve az egyes rúgásokra vetített átlagnál csak századok döntenek. A Return NEP már a kirúgások visszahordását mutatja, itt jobb eséllyel szerez pontot a New England összesítve, de a rúgásonkénti átlag is jobb egy bő tizeddel. A kettő egyenlege? A Pats kevesebb pontot veszít rúgásonként és többet nyer visszahordással, mint az Eagles.


PUNT TEAM

Ryan Allen (NE) és Donnie Jones (PHI) ebben a szezonban közel azonos átlagot ért el (41,9 yard/punt vs 42,2 yard/punt, mindkét rúgó 5 alkalommal rúgott a 20 yardos vonal mögé - bár a NE 10 próbálkozásból, a PHI csak 6-ból) Nézzük a NEP értékelésből mi olvasható le:

  New England Philadelphia
Punting NEP 9.97 1.49
Punting NEP / Punt 0.14 0.02
Punt Return NEP 1.11 -0.06
Punt Return NEP/Return 0.01 0.00


Ismét a Pats fölényt látunk, különösen a Punting NEP statisztikában (ők puntolnak, de sokkal magasabb esélyük van a pontszerzésre). Ha a kickoff és a punt után is ennyire magas a csapat pontszerzési esélye, az leginkább azt sugallja, hogy a területszerzési csatában a Patriots jól teljesít: a kickoffjaik és a puntok után sokkal előnyösebb helyzetben várják az ellenfél támadását, ezért magasabb az összesített pontszerzési esélyük is. Többet haladnak a speciális egységek, mint amennyit a másik csapat halad ellenük.

A két punterről már ejtettünk szót, képességeikben, egyéni statisztikájukban alig van különbség, de még adósok vagyunk a rúgókkal. Lássuk tehát a Jake Elliott PHI és Stephen Gostkowski NE közötti csatát a mezőnygólok és extra pontok értékesítésének fényében (a New England 3-6 ponttal "szokott" SB-t nyerni, szóval itt már pláne minden rúgás különösen számít)

Elliott field goal NEP/kick: 0,51. 5/6 volt 50 yard felett, 12/13 40-50 yard között, 4/7 30-40 yard között és van egy rontott extrája a Div. Roundban, a negyedik negyedben 10/11
Gostkowski field goal NEP/kick: 0,48. 4/5 volt 50 yard felett (Div. Roundban rontott a Titans ellen), 40-50 között 8/11, a negyedik negyedben 8/9

Ahogyan eddig, a NEP szám alapján jobb a PHI rúgója. Tényleg szoros meccs lehet itt is, de egy hiba bármikor becsúszhat. A rúgók és a visszahordók esetében is van egy alap elvárás, hibázni tilos.


Zárásképp nézzük meg még a returnereket:

PHI: Kenjon Barber punt returner: 27 visszahordás, 240 yard összesen, 0 TD, leghosszabb punt 76 yard, átlag: 8,9yard/return
Kenjon Barber kickoff returner: 10 visszahordás, 194 yard összesen, 0 TD, leghosszabb punt 27 yard, átlag: 19,4yard/return

NE: Danny Amendola punt returner: 27 visszahordás, 231 yard összesen, 0 TD, leghosszabb punt 40 yard, átlag: 8,6yard/return
Dion Lewis kick returner: 23 visszahordás, 570 yard összesen, 1 TD, leghosszabb punt 103 yard, átlag: 24,8yard/return

A statisztikák itt is hajszálra megegyeznek, kivéve Lewis 103 yardos TD visszahordását. Ha ezt leszámítjuk, akkor megint egyenlő az eredmény.

A speciális egységek szerepe is nagyon fontos, ők tudnak olyat is hibázni, ami a meccsbe kerülhet, de tudnak olyan bravúrt csinálni, amivel meccset lehet nyerni. Figyeljük hát az ő teljesítményüket is a döntőn, mint a csapatok minden csapatrészét, mivel kicsi a különbség szinte minden téren, a várható eredmény is szoros lesz.

 

Szerző: Kiss Gergely (Kájzerszóze)