Szerkesztői mock draft - 1. nap

11 szerkesztő közreműködésével idén is elkészítettük a bowl.hu nagy, 3 körös mock draftját, melynek első részében az indoklásokkal egybekötött 1. kört prezentáljuk Nektek!

1. Carolina Panthers (briareos): Marcell Dareus, DT (Alabama)
A védőfal közepe siralmas állapotban van, Dareus érkeztével végre az ellenfél támadói pityereghetnének a Panthers rajongók helyett.

2. Denver Broncos (Höri): Nick Fairley, DT (Auburn)
A szerződéssel rendelkező denveri DT-k: Louis Leonard, Kevin Vickerson.

3. Buffalo Bills (gsn): Cameron Jordan, DE/DT (California)
A Billsnek nagyon sok lehetősége van, nem is lehet még azt sem eldönteni, hogy a választás támadó- vagy védőoldali játékos lesz-e. Támadóknál szóba jöhet valamelyik QB, vagy a két top WR valamelyike, védőknél pedig ott sorakozik Patrick Peterson, Von Miller, vagy éppen Robert Quinn a listán. Azonban mégsem a kiváló CB-t, vagy valamelyik 3-4 OLB-t választottam. Kétségtelen, hogy nagyon hiányzik egy jó pass rusher Buffaloból, de ennél is fontosabb, hogy az LB sor előtt egy remek fal végezze a munkát, kell Kyle Williams mellé egy társ. Ezért lett a választásom talán sokak meglepetésére Cameron Jordan, aki 3-4-ben 5 technique DE, 4-3-ban pedig  DT lehet a Buffalo "vegyes" sémájában. A kiváló hozzáállással rendelkező játékos stabilizálhatja a Bills védőfalát egy évtizedre.

4. Cincinnati Bengals (DoM): A.J. Green, WR (Georgia)
Ezzel a választással még Carson Palmer irányítót is meg lehetne békíteni illetve maradásra bírni, legalább ameddig meg nem találják az utódját. Ráadásul hiányposztra érkezik a draft legjobb játékosa. Patrick Peterson nagyon csábító volt, de Joseph és Hall mellé cornerbacknek olyan nagy luxus lett volna, amit nem engedhetnek meg maguknak.

5. Arizona Cardinals (Ork): Von Miller, OLB (Texas A&M)
A tavalyi szezonban kezdő Joey Porter-Clark Haggans OLB páros együtt is csak 10 sacket ért el, ráadásul 34 éves korukkal javulást már nem lehet várni tőlük. Így a Cardinals abba a kellemes helyzetbe került, hogy a csapat legnagyobb hiányposztjára a draft egyik legtehetségesebb játékosa érkezhet

6. Cleveland Browns (JJ): Robert Quinn, DE/OLB (North Carolina)
Dick Jauron koordinátor szerződtetésével biztosan lesz változtatás az amúgy is sok sebből vérző védelemben, Quinn egy lyukat legalább betömhetne. Elkapó sem esélytelen, de kétlem hogy a Browns Greenen kívül más WR-t húzna az első körben

7. San Francisco 49ers (Döme): Patrick Peterson, CB (LSU)
Nate Clements már nem az a játékos, aki 2007-ben rekordszerződést kapott a 49-esektől, és bár Shawntae Spencer a túloldalon egy megbízható corner, nem igazi playmaker. Peterson talán az egész draft legjobb játékosa, safety méretekhez cornerback sebesség párosul, emellett kiváló visszahordóról is beszélhetünk. A 49ers áldhatja szerencséjét, hogy a prioritást élvező needek miatt lecsúszik hozzájuk PP

8. Tennessee Titans (Fucu): Blaine Gabbert, QB (Missouri)
Hiába a rosteren még Vince Young, de kevés az esély rá, hogy marad a csapatnál. Sokan gondolnák, hogy akkor jöhet helyette Cam Newton, de csak van annyi esze a Titans-nek, hogy a nagyobb potenciállal rendelkező Gabbert-et választja

9. Dallas Cowboys (haromt): Tyron Smith, OT (USC)
Mostanában abszolút kedvenc lett a scoutoknál Smith, Jerry Jones meg szereti az ilyen hypeolást. Minden erősítés elkél a Cowboys falába, Marc Colombo-val rutintalanul is felveszi a versenyt. Ugyan mindig RT-t játszott, de a potenciál megvan benne, hogy egyszer a vakoldalra kerüljön

10. Washington Redskins (somoskovig): Julio Jones, WR (Alabama)
Rengeteg posztra el lehetne használni ezt a picket Washingtonban, hiszen nincs igazán irányító, elférne egy stabil futó, hogy a védőfalat és a secondary-t ne is említsük. Viszont Jones az egyik leginkább biztos húzás, és normális WR-ből sem túl hosszú a Redskins listája. Vele még talán Sexy Rexy is normális irányítónak fog tűnni...

11. Houston Texans (Rajna): Prince Amukamara, CB (Nebraska)
Tavaly a Texans védelme messze elmaradt a liga élmezőnyétől, és emiatt a remek offense nem érhetett rájátszást. Most, hogy átállnak a 3-4-es sémára, a front sevennel is rengeteg munka lesz, de az igazán jó nose tackle-k és OLB-k már nem elérhetőek ekkor. Ezért inkább a borzasztóan gyenge secondary-t erősíti a stáb a class második legjobbnak tartott cornerbackjével, aki Kareem Jacksonnal karöltve hosszútávú megoldást jelenthet a csapat számára a poszton.

12. Minnesota Vikings (briareos): Cam Newton, QB (Auburn)
Sok minden van a Vikings háza táján, csak épkézláb irányító, na azt nagyítóval keresve sem találunk. Valakinek fell kell ülnie a Newton hypenak, és szinte látom, ahogy a Vikes edzőgárdája már rajzolgatja a playeket, hogy Rice itt, AP ott, Harvin emitt, és akkor Newton és... TD! Egy szó mint száz, kell a dráma Favre távoztával.

13. Detroit Lions (Höri): Jimmy Smith, CB (Colorado)
Nem lesz irigylésre méltó helyzetben a Lions ha a 13. húzásra Julio Jones, Amukamara és Tyron Smith is kimegy. Ha nem sikerül lefelé cserélni, akkor a hiányposztjaikon lévő, elérhető játékosok közül tán Smith ér a legtöbbet.

14. St. Louis Rams (gsn): Da'Quan Bowers, DE (Clemson)
WR-t és DT-t szívesebben választana a csapat, S és LB nem nagyon jön szóba ezen a ponton, pedig ott is javulni kellene. Mivel azonban elérhető Bowers, így Spagnuolo nem hagyhatja ki. Ugyan nagyon elszaporodtak vele kapcsolatban a kérdések, sérülések és a Pro Day kapcsán, de tagadhatatlanul az idei DE class premier tehetsége. A 34 éves James Hallnak már úgy sincs túl sok ideje hátra a ligában, Bowers ideális párja lehet Chris Longnak hosszútávon.

15. Miami Dolphins (DoM): Gabe Carimi, OT (Wisconsin)
Carimi elit játékos a támadófal jobb szélére. A térdműtétből lábadozó Vernon Carey még így is többet nyújt futó-, ill. passzjáték segítésében guard poszton, mint bármelyik újonc. Ezzel a kombinációval lehet leginkább növelni a fal munkáját. Jelenleg nem látok jobb alternatívát.

16. Jacksonville Jaguars (Ork): Ryan Kerrigan, DE (Purdue)
Kellene egy elkapó, kellenének emberek a secondarybe, de mindenek előtt, szükség van egy megbízható pass rusherre. A Jaguars ezt a problémát próbálta már megoldani a drafton és a szabadügynök piacon is, de eddig sikertelenül. Most azonban nagy lehetőség hullik az ölükbe Kerrigan személyében, akinél csak attól kell tartani, hogy a hazai szív miatt majd nem akarja bántani Peyton Manninget.

17. New England Patriots (JJ): J.J. Watt, DE/OLB (Wisconsin)
Nem egy helyről hallani, hogy a fel/le mozgás sem elképzelhetetlen, ami a Pats-től nem is lenne szokatlan. Jelen helyzetben viszont erre semmi szükség, Cam Jordan túl hamar kiment, Watt pedig tökéletes pick.

18. San Diego Chargers (Döme): Anthony Castonzo, OT (Boston College)
Bár Marcus McNeillel hosszabbított a csapat, ezzel a vakoldali védelme meg van oldva Riversnek, a jobb tackle Jeromey Clary évek óta a fal gyenge láncszeme. Az egyetemen LT-t játszó Castonzo még nem egy teljesen kiforrott prospect, és mind fizikálisan, mind technikailag fejlesztésre szorul, ám pont ez a tény adja meg a lehetőséget arra, hogy idővel átvehesse a kezdő RT posztot.

19. New York Giants (Fucu): Mike Pouncey, OG/OC (Florida)
A centerként és guardként is használható Pouncey megfelelő utánpótlás a korosodó Giants falba. Bár centerként gyengén muzsikált az egyetemen, de ezt a "szakmát" ellesheti időközben Shaun O'Harától.

20. Tampa Bay Buccaneers (haromt): Aldon Smith, DE (Missouri)
A bust esély nem nagyon zavarja Raheem Morris-t és a pass rusher hiány is óriási a Bucs-nál. A kockázat majdnem akkora Smithben, mint a potenciál. Ideális Tampa választás.

21. Kansas City Chiefs (somoskovig): Phil Taylor, NT (Baylor)
Jó 3-4-es védelem jó NT nélkül szinte elképzelhetetlen, és Scott Pioli sosem félt korai draft cetliket áldozni 1-1 kiemelkedőnek tűnő falember jelöltre. Taylor a class legjobb NT prospectje, és bár kicsit korainak tűnhet a kiválasztása, de a Tyson Jackson - Taylor - Glenn Dorsey védőfal egy évtizedre alapja lehet egy elit védelemnek.

22. Indianapolis Colts (Rajna): Nate Solder, OT (Colorado)
A Colts fala tavaly nem régi fényében pompázott, gyakorlatilag minden poszton voltak kisebb-nagyobb problémák, de a bal oldali tackle posztján Charlie Johnson kifejezetten förtelmes volt, ráadásul a szerződése is lejárt, így adja magát ez a választás. Derek Sherrod talán jobb játékos jelenleg, de Solderben több a potenciál.

23. Philadelphia Eagles (briareos): Brandon Harris, CB (Miami)
Van egy Asante Samuel, aki persze nem lesz fiatalabb, és Int szedésen kívül csak a rossz szerelésekhez ért, de utána nagy, naagy, naaagy űr következik. Harris kell ide, nem is vitás.

24. New Orleans Saints (Höri): Adrian Clayborn, DE (Iowa)
Alex Brown tavaly semmi javulást sem vitt a pass rush-ba, és a lejáró szerződések miatt nincs is komoly alternatíva Will Smith párjának szerepére. Shaun Rogers megoldja a DT kérdést, OLB-t meg majd szereznek a 2. körben.

25. Seattle Seahawks (gsn): Christian Ponder, QB (Florida State)
Az első kör végéhez érve elszabadulhat az őrület a QB-t kereső csapatok körében, tömegével érkezhetnek be akár az első kör végébe a második kör elejéből, de ha maguknak akarják a Gabbert és Newton után elkelő harmadik QB-t, akkor valószínűleg a Seahawks elé kell tradelniük. Kell egy irányító Seattlebe, Hasselbeck ideje lejárt, Whitehurst nem megoldás, de az a kérdés, hogy ki lehet a választás. Tesztelték Ryan Mallettet, akit nagyon nehéz elképzelni west coast offenseben, Locker vagy éppen Dalton még szerintem kicsit több munkát igényel, talán a legközelebb a fennmaradók közül a ligához és a rövid passzos játékhoz Ponder áll, így végül rá szavaztam. Lehet persze, hogy Schneiderék BPA alapon a falakat erősítik, ebben az esetben Sherrod és Watkins, illetve Heyward, Liuget vagy Austin lehet a pick.

26. Baltimore Ravens (DoM): Derek Sherrod, OT (Mississippi State)
Amennyiben Jared Gaither háta rendben van ÉS a Ravens hajlandó megfelelni a szerződési igényeinek, akkor ez a választás felesleges. Azonban Haloti Ngata személyében a pénzt sokkal jobban is el tudják költeni a franchise tag ellenére, ráadásul információk hiányában a hátsérülés csak fokozza a bizonytalanságot. Ezért döntöttem Sherrod mellett, aki Oherhez hasonlóan a fal mindkét szélén tudhat játszani, ezzel stabilizálva az OT posztot. További lehetőségként lehetett volna a védőfalat erősíteni Cory Redding helyére, de oda elvileg még a tavalyi újonc Arthur Jonesnak is lehet egy dobása vagy pass rusher OLB-t keresni Jarret Johnson (és Sergio Kindle) helyett vagy már most behúzni Matt Birk center, esetleg Ray Lewis (ILB) leendő utódját.

27. Atlanta Falcons (Ork): Kyle Rudolph, TE (Notre Dame)
Tony Gonzalez a teljesítményéhez képest aránytalanul nagy fizetést tehet majd zsebre a szerződése utolsó évében, de az elhúzódó jogi csatározások hatására lehet, hogy önként dönt úgy, hogy nem tér vissza még egy újabb évre. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a tavalyi évben több újonc tight endnek is sikerült azonnal meghatározó teljesítményt nyújtania, akkor kész is a recept a Falcons passzjátékának erősítésére.

28. New England Patriots (JJ): Mikel Leshoure, RB (Illinois)
Az első húzás annyira jó volt, hogy az 1/28-al hátradőlve BPA-zhat a Patriots. Az OL emberek között nem látok első kört érő matériát, talán egy jobb DT/DE becsúszhat még itt, esetleg WR, de Leshoure-ral nem érdemes várni a 2/1-ig, hogy a Packers elhappolja

29. Chicago Bears (Döme): Benjamin Ijalana, OT (Villanova)
A Bears támadófala évek óta kész katasztrófa, csoda, hogy Jay Cutler nem került IR-re tavaly. Chris Williams 2008-ban franchise LT-nek érkezett, ehhez képest a "Robert Gallery-pályát" futotta be, a vakoldal után a jobb szélen próbálták ki, végül LG-ben állapodott meg a 2010-es szezon utolsó 11 meccsére. Bár J'Marcus Webb 7. körös rookieként elfogadható volt tavaly LT-ben, azért ő sem egy életbiztosítás. Ijalana talán nem fog tudni egyből beugrani a másodosztály után a kezdőbe, de hatalmas potenciál rejtőzik benne, akár guardként, akár tackle-ként kiváló lehet.

30. New York Jets (Fucu): Cameron Heyward, DE (Ohio State)
A védekező fal erős emberhiányban szenved, és a legjobb játékosuk is szabadügynök státuszban van. Heyward akár újoncként is kezdő szerepet kaphat ha úgy hozza a sors.

31. Pittsburgh Steelers (haromt): Aaron Williams, DB (Texas)
Sokoldalú defensive back, amiből komoly hiány áll fenn acélvárosban. Játszhat cornert, de ha úgy alakul akkor safetyt is. Fizikális játékos, tipikus Steeler.

32. Green Bay Packers (somoskovig): Martez Wilson, LB (Illinois)
Akár a támadófalba, akár futóposztra, akár a secondary erősítésére is mehetne ez a pick, de Wilson személyében egy olyan játékos kerülhet a csapathoz, aki mind ILB, mind OLB poszton beválhat, és így akár Nick Barnett (vagy A.J. Hawk) helyett, akár Matthews párjaként javíthatja tovább az így sem gyenge Packers védelmet. Ez variációs lehetőségek tárházát nyithatja meg Dom Capers előtt, és az sem elhanyagolható szempont, hogy sérülések esetén Wilson (a pittshburghi Lawrence Timmons-hoz hasonlóan) azon a poszton tud beugrani, ahol éppen nagyobb szükség van rá.