Top25 figyelő - 6. hét

A Gators nyerte a szuperrangadót; átalakulóban a lista hátsó fele


 

 

 1. (1.) Florida Gators

Konferencia: SEC
Mérleg: 5-0
Eredmény:13-3 vs #4 LSU
 
Tim Tebow-t végülis összedrótozták az orvosok a nagy rangadóra, így a Gators tovább nyújtotta remek sorozatát, és immár 15 meccs óta veretlen. Igaz, a remek QB most statisztikalag nem emelkedett ki, de jelenléte rengeteget jelentett a csapatának.
A sikert leginkább a defense remek munkája hozta meg. Mióta Urban Meyer a főedző, nem volt olyan, hogy mindössze 13 pontot termelve győzött volna a Gators. 17 meccse minden alkalommal csinál a védelem interceptiont. Most 96 passzolt, és 66 futott yardon tartották a #4 LSU-t, ami nem sok jót ígér az eljövendő ellenfelek számára sem. Ugyancsak Meyer felkészültségét mutatja az a tény is, hogy mióta ő a tréner, a bye weeket követően mind a 7 találkozóját behúzta a gainesville-i egylet.
Nagy rangadón van tehát túl a Gators, amivel megszilárdította első helyét a rangsorban. Az élet azonban nem áll meg, szombaton az életveszélyes passzjátékkal rendelkező Arkansas lesz az ellenfél. Az Alabama már elbánt velük idén, most a Florida térfelén a labda. 
 
2. (3.) Alabama Crimson Tide
Konferencia: SEC
Mérleg: 6-0
Eredmény: 22-3 vs #20 Ole Miss
 
Brutális védelem és special team, kőkemény futójátékkal párosítva. A csillogó-villogó spread offense-ek korában az Alabama ezzel tud kiemelkedni a mezőnyből.
A már sokszor emlegetett kiváló, ám rossz formában lévő QB, Jevan Snead négyszer adta el a labdát a Tide ellen, akik a labdaszerzések mellé mindössze 72 yardot engedélyeztek rangsorolt ellenfelüknek megtenni a földön. Snead 31.4 százalékos pontossággal passzolt, ami a legsilányabb adat az idei szezon összes meccsét figyelembe véve, olyan QB-k esetében, akiknek a találkozón legalább 35 passzkísérlete volt. (Érdekesség, hogy a 2. legrosszabb mutató Ryan Malletté, szintén a Bama ellen.) A meccs embere az offense-ben Mark Ingram volt, aki 172 yardot követett el, és csapata egyetlen touchdownját is jegyezte.
2005 óta immár harmadik alkalommal rajtol a Tide 6-0-val, aminek az eredménye, hogy feljebb kapaszkodtak a dobogó második fokára. Hétvégén a South Carolina személyében újabb rangsorolt ellenfél következik, de ezt a védelmet elnézve, hasonló meccsre van kilátás, mint legutóbb.
 
3. (2.) Texas Longhorns
Konferencia: Big12
Mérleg: 5-0
Eredmény: 38-14 vs Colorado
 
Zsinórban ötödik alkalommal győzte le a Longhorns a Colorado csapatát, de nem mondhatni, hogy a megszokott körülmények között.
A Buffaloes már 14-3-ra is vezetett, amikor Colt McCoy egy 39 yardos TD passzt adott Jordan Shipley-nek, de a szünetben még így hátrányban voltak a hosszúszarvúak. A második félidőben aztán már ellenfele fölé kerekedett a Texas, bár az offense nem villogott. Ben Wells blokkolt punt után, Earl Thomas 92 yardos interceptionből, míg a meccsen 273 totál yardot felmutató Shipley punt returnből szerzett touchdownt. A végén Foswhitt Whittaker futott TD-vel jelentkezett, amit azért fontos megjegyezni, mert a liga 21. legjobb futógépezete most mindössze 46 yardot tudott termelni a földön. Nem végezetes dolog ez, sokkal inkább meglepő.
Kötelező győzelem tehát, amivel tavalyhoz hasonlóan ismét 5-0-val kedzte a szezont a Texas. Pont emiatt azonban nem volt ez olyan értékes siker, hogy megtartsa 2. helyét a rangsorban a gárda, de ha a hétvége nagy rangadóját (ami számukra az év rangadója is egyben) megnyeri a Longhorns az Oklahoma ellen, akkor nem kell félni, hogy alul fogják a csapatot értékelni...
 
4. (5.) Virginia Tech Hokies
Konferencia: ACC
Mérleg: 5-1
Eredmény: 48-14 vs Boston College
 
Azok után, hogy múlt héten a nem túl acélos Duke ellen szoros meccset játszott a Hokies, szerettek volna jó benyomást tenni, és az első másodperctől koncentrált játékot bemutatni ACC ellenfelükkel szemben.
Ennek következtében már 34-0 volt az állás a szünetben, miközben a megtett yardok száma 293-3. A második félidő formalitássá változott. Dave Shinskie, a Boston College irányítója a meccs előtt a liga 22. legpontosabb kezű irányítója volt, ám 1/12-es passzhatékonysága és 2 interception-je után most inkább lecserélték...
Az újonc futó, Ryan Williams 159 yardnál állt meg, és TD-t is szerzett. Tyrod Taylor most 10 passzkísérlettel megelégedett, de így is paszsolt 70%-os pontossággal 2 TD-t.
A VT minden héten bizonyítja, hogy az ACC legjobb csapata, most azonban komoly erőpróba elé néznek, hiszen a mindig veszélyes Georgia Tech szeretne a csoport élére tőrni. Rangadó lesz ez is.
 
5. (6.) Boise State Broncos
Konferencia: WAC
Mérleg: 5-0
Eredmény: szabadnap
 
Mostanában a legnagyobb izgalmak akörül vannak, hogy komolyan kell venni Kellen Moore-t a Heismanért folyó versenyben vagy nem.
A szerdai, Tulsa ellen esedékes meccsre már top5-ös csapatként fut ki a pályára a Broncos, hála az LSU szombati elvérzésének. Szívmelengető dolog most boise-inak lenni.
 
6. (7.) USC Trojans
Konferencia: PAC10
Mérleg: 4-1
Eredmény: szabadnap
 
A Tigers bukása természetesen a USC-nek is jól jött, amely a Pac-10 éllovasaként áll lesben, hátha még odaférkőzhet év végére a döntősök közé némi szerencsével.
Nagy rangadó következik szombat 21.30-kor, az idén szinte tiszteletbeli Pac-10 tagnak is nevezhető Notre Dame-mal talákoznak a trójaiak. A dolgok szerencsés vagy szerencsétlen alakulása nyomán a Notre Dame is rangsoroltként vág neki a mérkőzésnek, szóval ez tovább emeli a találkozó presztizsét. Jó esély ez még 1-2 helyet előrébb lépni esetleg egy győzelemmel, de ha kikapnak Clausenéktől, akkor jön a mélybe zuhanás.
 
7. (9.) Ohio State Buckeyes
Konferencia: Big Ten
Mérleg: 5-1
Eredmény: 31-13 vs Wisconsin
 
Akárcsak a Texasnál, a Buckeyes esetében is a védelem és a special team tartotta életben a csapatot, csak itt jóval kiélezetebb helyzetben.
Terrelle Pryor mindössze 5 passzt tudott célba juttatni, és csak 87 yarddal tudta segíteni a csapatát, így nem is csoda, hogy 368-184 arányban, fölényesen nyerte a Wisconsin a total yard mutatót.
Scott Tolzien, a Badgers irányítója 2 interceptiont dobott, és balszerencséjére Kurt Coleman és Jermale Hines is TD-re váltotta a turnovert. Ettől függetlenül meccsben volt a mindössze 8 first dwont engedélyező Wisconsin, ám Ray Small kickoff return TD-je után már nem tudtak mit tenni.
18 percig volt csak a labda az Ohio State-nél, de így is nyertek, ám ez mint látjuk nem az offense zsenialitásából adódik. A Purdue ellen fejlődnie kéne a támadóknak, mert bár a defense jobb erőkből áll, mint a Boilermakers, azért kétszer egymás után így győzni nagy bravúr lenne.
 
8. (8.) Cincinnati Bearcats
Konferencia: Big East
Mérleg: 5-0
Eredmény: szabadnap
 
Csütörtökön hatalmas Big East rangadó a Bearcats és a Bulls között. Mérföldkő lesz ez a mérkőzés a konferencia bajnoki címéért folyó versenyfutásban. Kihagyhatatlan.
 
9. (11.) Miami Hurricanes
Konferencia: ACC
Mérleg: 4-1
Eredmény: 48-16 vs Florida A&M (FCS)
 
1979-ben legyőzte a másodosztályú Florida A&M első randevújuk alkalmával a híres-neves Hurricanes csapatát, ám azóta mind a 7 találkozót behúzta az élvonalbeli együttes. Most sem volt ez másképp, ugyan a kígyók szereztek vezetést, de erre 31 megválaszolatlan pont érkezett válaszként, és a végeredmény is árulkodó. Mindent megtett az A&M, volt, hogy 13 (!) embert küldtek fel a pályára, de Jacory Harris így is 12 különböző célpontot játszott meg a játéknap folyamán. Igaz, a két interception-je nem túl szép. A nagy story-t Damien Berry szolgáltatta. A safety-ből átképzett játékos most először lépett pályára a 'Canes csapatában, mint RB, és 14 futásból 162 yarddal, és TD-vel debütált. Ez volt a Miami első meccse idén, hogy nem top25-ös csapattal találkoztak szembe. Meg is ünnepelték 470 támadó yarddal.
A Central Florida egy fokkal keményebb falatnak ígérkezik. Érdekes a U által összeállított sorsolás, miután alaposan bekezdtek, most "wellnes" találkozókkal pihennek rá az évvégi nagy ACC rohanásra.
 
10. (4.) LSU Tigers
Konferencia: SEC
Mérleg: 5-1
Eredmény: 3-13 vs #1 Florida
 
Borítékolható volt, hogy a nagy SEC rangadó vesztese zuhanásba kezd. Ahhoz képest, hogy az LSU csak 3 pontra volt képes, ez a 10. hely egészen elfogadható. 22 fő műsoridős találkozója volt a gárdának a Tiger Stadion gyepén, és most kaptak ki először.
A további program, és célkitűzés nem lehet más, mint, hogy a mostani bye week-et követően minden egyes mérkőzést megnyerni, aztán SEC döntőbe kerülni, és ott legyőzni az Alabamát, vagy a Floridát, és akkor még van esély a nagydöntőre. Persze ez csak leírva tűnik egyszerűnek. Két hét múlva, az Auburn ellen indul újra a hadjárat.
 
11. (12.) Iowa Hawkeyes
Konferencia: Big Ten
Mérleg: 6-0
Eredmény: 30-28 vs Michigan
 
Majdnem sikerült csak a veretlenség megszakítása, de végül a Hawkeyes megőrízte azt, és így 1985 óta először kezdett 6 győzelemmel.
Donovan Warren INT return TD-jével indult be a pontgyártás, de úgy tűnt Ricky Stanzit ez kellőképp felspanolta annyira, hogy aztán már csak sajátjainak passzoljon: 284 yard és 2 TD jött össze neki a nap folyamán. Mindkét pontszerző dobásnál Tony Moeaki tight endet sikerült teljesen üresen találni. A Wolverines-ben is volt egy duplázó, mégpedig a sérült Carlos Brown távollétében előlépő Brandon Minor.
3:16 perccel a vége előtt Denard "Cipőfűző" Robinson révén 2 pontra jöttek fel a rozsomákok, és ezután még egyszer meg kapták a lehetőséget a győztes drive vezetésére. Tate Forciernek ebben már újonc létére hatalmas rutinja van, ám ő csak az oldalvonal mellől volt kénytelen nézni, amint a végső drive-ra indul a Robinson vezette offense. 44 másodperccel a vége előtt aztán minden eldőlt, Brett Greenwood megszerezte a labdát Shoelace Robinsontól, ami győzelmet ért az Iowának.
A következő feladat majd a Wisconsin legyőzése lesz, akik a Buckeyes ellen megmutatták, hogy nem véletlenül kezdték 5-0-val a szezont. Mivel a Hawkeyes meccséről van szó, így garantált a szoros végjáték.
 
12. (10.) TCU Horned Frogs
Konferencia: Mountain-West
Mérleg: 5-0
Eredmény: 20-17 vs Air Force
 
Sok mindent lehet mondani erre a győzelemre, csak azt nem, hogy meggyőző lett volna. Tény, hogy a légierő gárdája idén sokkal jobb, mint az elmúlt években, de egy 10. helyezett csapattól akkor sem szép, hogy a meccs végén még izgulni kell, hogy összejön az ellenfélnek az onside kick vagy sem.
Az Air Force 229 yardot futott a ligaelső TCU rush defense ellen, igaz a 0-14-es kezdés után már nem sikerült fordítani.
A védelem is jól muzsikált az Air Force részéről, hiszen nem engedélyeztek TD-t Andy Daltonnak, a Frogs irányítójának.
Ha a Colorado State ellen is megőrzi ezzel a nem túl látványos játékkal a veretlenségét a Horned Frogs, akkor 2 hét múlva nagy rangadóra van kilátás a BYU ellen. Akkor pedig lecsökkenhet a Mountain-West konferencia képviselőinek száma a listában.
 
13. (13.) Oregon Ducks
Konferencia: PAC10
Mérleg: 5-1
Eredmény: 24-10 vs UCLA
 
Jeremiah Masoli nem vállalta a játékot a hétvégén, és Nate Costának kellett helyettesíteni őt, ám az a 82 yard, amit fel tudott mutatni nem volt túl megnyugtató a Ducks szurkolóinak.
Az első félidőt végigszenvedte az Oregon, aztán Kenjon Barner kerek 100 yardos KR TD-je felébresztette a kacsákat, hogy aztán 4 perc alatt csináljanak 3 TD-t, gyorsan pontot téve a mérkőzés végére. Később aztán ugyancsak int returnből kaptak ők is egy TD-t, de a defense kiváló munkájának köszönhetően izgalommentesen lehozták a zárónegyedet. A támadók közül LaMichael James ugyan most pontok nélkül maradt, de 152 yard-jával szinte egyedül vezette előre a Ducks támadásait.
Így vagy úgy, de egymást követő 6. Pac-10 meccsét nyerte meg az Oregon, és remek ütemben következik a bye week, mert két hét alatt talán össze tudják valahogy drótozni a kezdő irányítót, elvégre a Washington ellen idén láttuk, hogy mindenki megizzad a sikerért.
 
14. (14.) Penn State Nittany Lions
Konferencia: Big Ten
Mérleg: 5-1
Eredmény: 52-3 vs Eastern Illinois (FCS)
 
Nem volt ellenfél a EIU a Penn State számára, pedig egy ismerős név is feltűnt a vendégeknél. Jake Christensen tavaly még az Iowa kezdő pozíciójáért volt harcban, aztán miután elvesztette a battle-t Stnazival szemben, elkeseredésében a másodosztályig menekült. A PSU ellen azonban ő is kevés volt, rendkívül sima győzelem volt, az offense és a defense is kitett magáért, utóbbiak is leginkább a nullázás elmaradása miatt szomorkodhatnak. Jared Odrick, a kiváló DT 2 sacket jegyzett, míg Navorro Bowman egy 91 yardos INT return TD-ve vétette észre magát. Darryl Clark amíg pályán volt 3 TD-t osztott ki, ám a skill playerek közül senki sem lépte át a bűvös 100 yardos határt.
A gála után vissza a munkához: következik a big tenből a Minnesota. A siker receptje mindössze ennyi: valahogy kapcsolják ki Eric Deckert.
 
15. (21.) Nebraska Cornhuskers
Konferencia: Big12
Mérleg: 4-1
Eredmény: 27-12 vs #24 Missouri
 
Nagy fordítást bemutatva lépett előre előkelő 6 helyet a rangsorban a Huskers. A forduló nyitómeccsén egészen a 4. negyedig pont nélkül álló, 12 pontos hátrányban lévő gárda azonban megfordította 2 perc alatt a találkozót, a végén pedig magabiztossá is tudta tenni a sikert. Hihetetlen, de Bo Pelini edzősködése alatt most tudott először győzni a Nebraska egy rangsorolt ellenféllel szemben, pedig 2006 óta már tízszer próbálkoztak. Ehhez kellett az is, hogy az eddig hiba nélkül dolgozó Blaine Gibbert megdobja karrierje első két interception-jét is. Suh és társai mindössze 225 yardot nyeltek be a Mizzou eleddig jól muzsikáló offensével szemben. Zac Lee sem volt túlságosan termelékeny, de nem is a 158 yard-ja a lényeg, hanem a 3 TD passz. Ebből kettőt Niles Paul kapott el - a WR végül 102 yardig jutott.
Jó meccsen van túl a Nebraska, és alighanem a Texas Tech ellen is hordoz majd izgalmakat magában a mérkőzés, elvégre a remeklő védelemnek a Leach-féle spread offense-zel kell farkasszemet néznie.
 
16. (15.) Oklahoma State Cowboys
Konferencia: Big12
Mérleg: 4-1
Eredmény: 36-31 vs Texas A&M
 
Hatalmas csatában végül igazolta a papírformát a Cowboys, akiktől nagyon hiányzott Dez Bryant. Az összefoglalóban olvasható, hogy miért kellett távolmaradnia a társaitól a liga egyik legjobb elkapójának, remélhetőleg eltiltása nem lesz hosszútávú.
A találkozón végig szinte fej-fej mellett haladtak a csapatok, Jerrod Johnson parádésan játszott az Aggies-ben, nem igen találtak ellenszert a kezdőbe idén bekerülő irányító ellen. Az Okie State szekerét egyértelműen Keith Toston tolta leginkább Bryant és Kendall Hunter hiányában. A running back 130 yardot futott, de volt egy 40 és egy 34 yardos elkapása is. A pontszerzéseket azonban nem ő, hanem a rövid yardos szituációkra tartalékolt Beau Johnson oldotta meg. Zac Robinsonnak most ment talán a legjobban a szezonban. A szerdán elhunyt nagyapjára emlékező irányító 279 yard mellett 2 passzolt és egy futott touchdown-nal vezette győzelemre az offense-t.
A naptárban a Mizzou a következő a hétvégi dátumhoz írva. Nagy szükség lenne Bryantre ha biztosra akarnak menni. Meglátjuk mit mond az NCAA, hajlandók-e enyhíteni az eltiltását.
 
17. (16.) Kansas Jayhawks
Konferencia: Big12
Mérleg: 5-0
Eredmény: 41-36 vs Iowa State
 
Védelem nem igen volt egyik oldalon se, de megint jól jöt ki egy nagy adok-kapokból a Jayhawks. Nagy betli is lehetett volna ebből, elvégre még a harmadik negyed végén is az Iowa State állt előnyösebb helyzetben, a végére azonban a mesés támadójáték kihúzta a gödörből a nem sok ellenállást mutató védőket. "A nagy hármas"-ból Todd Reesing 442 yardot passzolt, és bár volt egy eladott labdája, ezt 5 TD-vel kompenzálta, amiből az egyiket futva vitt be. A két kiváló WR pedig egyaránt mérföldkőhöz érkezett. Mostantól kezdve Dezmon Briscoe a Jayhawks történetének legtöbb elkapott yard-ját felmutató játékosa. Ezen a délutánon 12 elkapásból 186 yard és 2 TD fűződött a nevéhez. "Éktársa", Kerry Meier 16 elkapást könyvelhetett el a Cyclones ellen, ezzel átadva a múltnak önmaga korábbi rekordját, ami 14 elkapás volt. Meier-nek jelenleg 167, Briscoe-nak 165 elkapása van Jayhawk pályafutása során, ezzel az iskola örökrangsorának első két helyére lépett a páros. Meier egyébként szintén 2 TD-t kapott el, neki 142 yardot köszönhet a csapat.
Még mielőtt azt hinné az ember, hogy egyoldalú támadójátékot mutatott be a Kansas, látni kell, hogy az első TD-t még Toben Opurum futotta, aki a meccs végére 98 yardig jutott.
A Colorado lesz a következő ellenfél, semmi sem garantálja, hogy ne folytatódjon a szédületes légi parádé, de ha a védelmet nem rázzák gatyába Lawrence-ben, akkor még ezzel a támadóarzenállal is kikaphatnak...
 
18. (18.) BYU Cougars
Konferencia: Mountain-West
Mérleg: 5-1
Eredmény: 59-21 vs UNLV
 
Nem volt túlságosan izgalmas mérkőzés a vegasiak elleni csoportmeccs, Harvey Unga és a védelem lényegében már az első félidőben rövidre zárta a találka végkimenetelét. Unga háromszor találta magát a Rebels célterületén már az első félidőben, és a meccs végére 149 yard után át is adta a stafétabotot a 2 TD-ig jutó JJ DiLuiginak. Max Hall 9 meccs óta először nem dobott interceptiont, és hála 78%-os passzpontosságának, 320 yard jött enki össze, és 11-ből 8 alkalommal nem volt gond megoldani a 3rd downt.
A San Diego State ellen is jöhetnek az űradatok az offense-től, de utána következik az MWC nagy rangadója, a TCU ellen.
 
19. (22.) Georgia Tech Yellow Jackets
Konferencia: ACC
Mérleg: 5-1
Eredmény: 49-44 vs Florida State
 
Csak a szokásos ACC derbik hangulatát hozta a mérkőzés, rengeteg pont, látványos támadójáték, fiesztahangulat, és ezúttal a végén Georgia Tech győzelem.
Egészen 35-35-ig menetrendszerűen változott az eredmény: előnybe került a Seminoles, aztán egyenlített a Jackets. Jermaine Thomas szerezte az első pontjait a találkozónak, ezt követően pedig Christian Ponder 4 TD passzával szerezte meg újra és újra a vezetést a Florida State. Josh Nesbitt QB két goalline helyzetben is futott TD-vel egyenlített, majd Jonathan Dwyer előbb egy hosszú, majd egy rövid futás végén egalizált, az ötödik TD pedig Demryius Thomas nevéhez fűződik egy 73 yardos elkapás során. Így jutottunk el 35-35-ig, ahol a második félidőbeli 3 perc játék után Justin Hopkins révén csak FG-t tudott szerezni a Seminoles, Marcus Wright TD-jével átvette a vezetést a GT, majd Nesbitt a 3. TD-jét is megfutotta, ami után hiába jött Ponder 5. TD passza (az ötödik embernek), a sárga kabátosok le tudták pörgetni az órát.
Josh Nesbitt-nek csak 4 jó passza volt, de ez is elég volt 131 yardra, ami mellé jön a 140 futott is. Dwyer is átlépte a 100 yardot, Thomas azonban most 2 elakpsából csak 84-ig jutott.
A másik oldalon Ponder zseniálisan rotálta elkapóit, öt különböző társát szolgálta ki TD passzal úgy, hogy a legtöbb yardot hozó WR, Taiwan Easterling nem is szerzett pontot. A FSU irányítója 359 yarddal zárt, de idén már 4. alkalommal kaptak ki.
A Georgia Tech-re most nehéz feladat vár a Hokies ellen. Kétarcú csapatról lévén szó, elég nehéz megjósolni mire számítsunk, de talán a VT védelme nem áll olyan félelmetes nevekből, hogy ne működjön a triple option. Egy komoly pontzuhatagos meccsből pedig bárki kikerülhet győztesen. 
 
20. (19.) Oklahoma Sooners
Konferencia: Big12
Mérleg: 3-2
Eredmény: 33-7 vs Baylor
 
Sam Bradford visszatért, és nem csak névlegesen a pályán lézengve, hanem 389 passzolt yardjával üzent is, hogy semmi baja nincs. Ezzel együtt, az ellenfél térfelén nem volt túl hatékony a Sooners.
49 passzkísérlete volt Bradfordnak, ez holtversenyben a második legtöbb karrierje folyamán, látszik, hogy igyekeztek Stoops-ék minél többször megnézni, valóban zavartalan-e immár a játéka a sérülsétől. Végül 27 passza jutott el a címzetthez, de ami furcsa, hogy csak egy TD jött össze, az is garbage time-ban. Hozzá kell tenni, hogy az eddigi brillírozó WR, Ryan Broyles is megsérült, és nem állhatott csapat rendelkezésére,
így Brandon Caleb lett az elsőszámú célpont, aki 139 yarddal zárt.
A kiváló smash and dash futópárosból ezúttal DeMarco Murray hozta a legtöbb yardot, de a meccs eleji két rövid yardos TD Chris Brown nevéhez köthető.
A Baylor ezzel továbbra is nyeretlen a Sooners ellen. A Robert Griffint nélkülöző Bears az összes többi Big12 csapatot le tudta már győzni a történelme folyamán.
Szombaton 18.00-kor tehát Red River Rivalry, az év egyik nagy eseménye a college fociban. Különösen érdekes lesz ez a találkozó idén, mert lényegében a győzelem az utolsó esélye az Oklahomának, hogy komolyan számításba vehessük őket a végálszámolásnál.
 
21. (23.) South Florida Bulls
Konferencia: Big East
Mérleg: 5-0
Eredmény: szabadnap
 
Csütörtökön hatalmas Big East rangadó a Bearcats és a Bulls között. Mérföldkő lesz ez a mérkőzés a konferencia bajnoki címéért folyó versenyfutásban. Kihagyhatatlan.
 
22. (25.) South Carolina Gamecocks
Konferencia: SEC
Mérleg: 5-1
Eredmény: 28-26 vs Kentucky
 
Furcsa sorozata volt a Gamecocks-nak, hiszen rangsorolt csapatként egymás után ötször kaptak ki mielőtt most legyőzték volna a Kentucky-t. A végletekig kiélezett meccs volt, szünetben még a Wildcats vezetett 17-14-re, ám a 3. negyed végére 1 ponttal fordított a South Carolina. Alshon Jeffery hatalmas formát mutatott, 138 yardból 3 TD-t hozott ki a WR. Stephen Garcia aztán a zárónegyed közepén a 3 TD átadás után egy 1 yardos futással is eredményes volt, ezzel 8 pontra feltornászva a különbséget. A meccs végére Mike Hartline, a Kentucky irányítója megsérült, de így is sikerülhetett volna az egyenlítés Randall Cobb TD-je után ugyanis nekimentek a 2 pontos variációnak, de mivel nem sikerült, a Cocks ünnepelhetett győzelmet zsinórban tizedszer a Wildcats ellen.
Mint már elhangzott, a hétvégén az Alabama lesz a kakasok ellenfele. Nagy csoda lenne, ha sikerülne a bravúrgyőzelem.
 
23. (ÚJ) Houston Cougars
Konferencia: Conference USA
Mérleg: 4-1
Eredmény: 31-24 vs Mississippi State
 
Az egész schedule egyik legkomolyabb erőpróbája várt a Cougars-ra, és mivel sikerrel vívták meg, azonnal visszakerültek a rangsorba. Innentől kezdve már jóval gyengébb képességű alakulatok várnak Keenumékra, meglátjuk, hogy kibírják-e a szezon végéig még egy UTEP-szintű botlás nélkül.
Keenum két interceptiont is dobott, az elsőből Charles Mitchell vissza is futott TD-ig, ezzel a Bulldogs szerzett vezetést. Az Anthony Dixon-féle futójátékra épülő Mississippi State vezetett a szünetben, a harmadk negyed végén pedig döbtetlen volt az állás, mielőtt Keenum 3. és 4. TD passzával eldöntötte volna a találkozót. A Heisman várományos QB 434 yardot termelt, 4 TD-vel, Tyron Carriert és James Clevelandet egyaránt kétszer megtalálva az end zone-ban.
A Tulane kellemes ellenfélnek tűnik első blikkre ezen a héten, meglátjuk, hogy lesz-e újabb El-Paso szintű blama.
 
24. (ÚJ) Utah Utes
Konferencia: Mountain-West
Mérleg: 4-1
Eredmény: 24-17 vs Colorado State
 
3 hete kapott ki a Utah az Oregon ellen, azóta legyőzték a Big East képviseletében a Louisville-t 30-14-re, majd ez alkalommal a Colorado State gárdáját, ami elég is volt ahhoz, hogy a többiek betlijét kihasználva újra rangsorba kerüljön a tavalyi év BCS bustere. Mondhatni a legjobbkor léptek újra színre, hiszen a sorsolás a következő négy hétre négy csoportmeccset tartogat a számukra, ahol esélyesebbnek tűnnek, majd november 14.-én jön csak a TCU elleni találkozó, szóval addig kvázi kényelmesen eléldegélhet a Utes itt a lista második felében.
A CSU ellen hatalmas meccsfordító végjátékban diadalmaskodott a Utah. 17-3-ra is vezetett a Rams a 3. negyedben, ám Robert Johnson három interception-jének, és Eddie Wide két rövid yardos TD-jének köszönhetően a végén ők örülhettek.
Szombaton a BYU-tól 59 pontot kapó UNLV ellen folytatódhat a menetelés.
 
25. (ÚJ) Notre Dame Fighting Irish
Konferencia: független
Mérleg: 4-1
Eredmény: szabadnap
 
Múlt héten nem igen zárták a kegyeik közé a Notre Dame-ot a szavazók, most azonban kifogytak a lehetésges top25 jelöltekből, így a szabadnapjukat töltő írek nyertek besorolást. Különösen jót tesz ez a USC elleni rangadó előtt, ahol várhatóan nem csak a stadionban, hanem a tévé előtt is nagy tömegeket tudnak majd megmozgatni a hétvégi rangadóval. Azt azonban nem tudom, hogy egy esetleges vereséggel lesz-e újabb esélye az Irish-nak felkapaszkodni. Egy győzelemmel pedig nyilvánvaló a robbanásszerű előretörés.
 
távozók:
17. Auburn Tigers
Konferencia: SEC
Mérleg: 5-1
Eredmény: 23-44 vs Arkansas
 
Nem sokáig volt top25-ös csapat a Tigers. Az Arkansas lényegében minden szinten felülmúlta az Auburnt, akik még sohasem kaptak ennyi pontot a Razorbacks-től. Már 34-3-ra is vezetett az Arkansas mikor elkedzett hajrázni az Auburn, dehát a fordításhoz az már későn volt. Chris Toddot távol tartotta a Hogs az end zone-tól, önmagában a futójáték pedig nem elég, hogy egy Arkansas szintű offense-zel felvegye a versenyt.
Legközelebb 2 hét múlva lehet faktor az Auburn, akkor játszanak ugyanis az LSU-val, ezen a héten pedig a Kentucky ellen igyekeznek vígasztalódni.
 
20. Ole Miss Rebels
Konferencia: SEC
Mérleg: 3-2
Eredmény: 3-22 vs #3 Alabama
 
Az első félidőben még egy first downt sem sikerült csinálni az Alabama ellen. Snead hétről-hétre gyengébb. Most majd az UAB ellen esetleg vissza lehet tévedni a helyes útra, de ha csupán a játékot nézem, kevés esély van rá, hogy nagy Rebels feltámadás következik a szezon 2. felében.
 
24. Missouri Tigers
Konferencia: Big12
Mérleg: 4-1
Eredmény: 12-27 vs #21 Nebraska
 
Egyszer fent, egyszer lent, most éppen lent. Ha megverik az Oklahoma State-t, akkor ismét felkerülhetnek. Utána pedig következik a Texas. Sorsfordító fordulók ezek most a Tigers életében, nagyon kellene egy bravúr ahhoz, hogy a továbbiakban komoly faktorként nézhessünk rájuk.
 
A top25-ös csapatok mérkőzései a következő játékhéten:
(elől a hazai gárda)
 
#1 Florida - Arkansas
#2 Alabama - #22 South Carolina
#3 Texas - #20 Oklahoma
#19 Georgia Tech - #4 Virginia Tech
Tulsa - #5 Boise State
#25 Notre Dame - #6 USC
Purdue - #7 Ohio State
#21 South Florida - #8 Cincinnati
Central Florida - #9 Miami
Wisconsin - #11 Iowa
#12 TCU - Colorado State
#14 Penn State - Minnesota
#15 Nebraska - Texas Tech
#16 Oklahoma State - Missouri
Colorado - #17 Kansas
San Diego State - #18 BYU
Tulane - #23 Houston
UNLV - #24 Utah
 
Herczeg Ádám (Höri)