Top25 figyelő - 7. hét

A 7. hét mindig kritikus az NCAA-ben, hiszen ezután jön ki az első BCS lista. Emiatt (is) sok a változás a pozíciókban.

 

1. (1.) Florida Gators

Konferencia: SEC
Mérleg: 6-0
Eredmény: 23-20 vs Arkansas
 
Óriási csatát hozott a Gators és a Razorback találkozója, ahol csak az utolsó másodpercekben szerzett mezőnygóllal tudott nyerni a legjobbnak tartott Florida, de ehhez kellett néhány játékvezetői tévedés is, ami nekik kedvezett.
A meccs embere egyértelműen a másodéves rúgó, Caleb Sturgis, aki a meccs közepén karriercsúcsnak számító távolságról, 51 yardról is betalált, és a meccs végén sem remegett meg a lába, amikor a győztes drive-ot kellett lezárnia. Nagy győzelem volt ez, főleg annak tudatában, hogy négyszer adta el a labdát a Florida, és szinte végigszenvedték az egész mérkőzést. A Hogs védelme nagyon jól olvasta a futásokat, a Gators védjegyének mondható "dive play" szinte egyáltalán nem működött. Tim Tebow-ra azonban most is lehetett számítani, és bár neki is volt fumble-je, pályafutása leghosszabb TD passzát adta Deonte Thompsonnak és végül 255 passzolt és 69 futott yarddal tudta le a mérkőzést. Tebow ezzel már 123 TD-nél jár, amivel ő lett a SEC történetének legerdeményesebb játékosa. Eddig holtversenyben vezetett a Gators szintén Heisman nyertes irányítójával, Danny Wuerffellel, 4 TD-vel megelőzve a dobogó harmadik fokán álló Eli Manninget.
A defense sem okozott csalódást Brandon Spikes nélkül sem, hiszen amikor kellett, odatették magukat: 13-ból csak két alkalommal tudta megoldani a 3rd down-t az Arkansas, és Ryan Mallett is bőven 50%-os pontosság alatt passzolt. A végén azért így is nyerhetett volna a Razorbacks, ám Alex Tejada kihagyta a field goal kísérletet, így néhány perccel a vége előtt elég volt Tebow-nak FG távolságig vinni a csapatot, hogy Sturgis eldöntse a találkozót.
Kiizadta a győzelmet tehát a Florida, amely legközelebb a Mississippi State-hez látogat, akik ellen szintén nem lesz könnyű menet a győzelem.
 
2. (2.) Alabama Crimson Tide 
Konferencia: SEC
Mérleg: 7-0
Eredmény: 20-6 vs #22 South Carolina
 
A védelmen kívül Mark Ingram vitte hátán a csapatot a Gamecocks ellen, egy történelmi mérkőzésen. Ingram ugyanis 24 kísérletből 246 yardot futott, ami a Bama történetének 3. legjobb egyéni performansza ilyen téren. 1986-ban Bobby Humphrey 284, 10 évre rá Shaun Alexander 291 yardig jutott egyetlen mérkőzés alatt, és ennek a díszes társaságnak lett most tagja a másodéves Mark Ingram is, a tavalyi kiváló recruiting class prominens képviselője. Gondolhatjuk, hogy ilyen RB mellé nem is kell irényító, lehet, hogy maga Greg Mcelroy is így van ezzel, mert nem sok midnent tett hozzá a mérkőzéshez, ezzel végig szoros álláson tartva a mérkőzést. A Bama az utolsó 5 percig nem is szerzett offenzív TD-t, akkor - ki más - Ingram futott be a célterületre. Dícséret illeti még Mark Barront is, aki 77 yardos INT return TD-vel alapozta meg a mérkőzés hangulatát.
Sok minden nem változott a Tide múlt heti megítélésével kapcsolatban. A védelem továbbra is rendkívül domininás Cody-val, McClainnel, Arenas-szal, de a passzjáték nem megy, és egyszerűen nem tudják kihasználni a Julio Jones képességei adta lehetőségeket. Persze ez egy ideig belefér, de lehet, hogy pont a Tennessee lesz az, aki megtréfálja őket. Persze erre kicsi az esély, látva a Vols szintén kiszámíthatatlan passzjátékát, de a játék többi elemében partiban lehet akár a Tennessee a hétvégén.
 
3. (3.) Texas Longhorns
Konferencia: Big12
Mérleg: 6-0
Eredmény: 16-13 vs #20 Oklahoma
 
Nem volt parádé idén a Red River rivalizálás során, de egy ilyen szintű rangadó alkalmával lényegében csak egy lényeges dolog számít: a győzelem. A Texas pedig győzött, bár hozzá kell tenni, hogy a 8 labdaeladást, rengeteg kisebb sérülést, és hatalmas feszültséget hozó találkozón szinte minden play-nek döntő fontossága volt, olyannyira kiélezett küzdelem folyt a pályán.
Ami mindenképpen megsüvegelendő, hogy a Sooners -16 futott yardon tudták tartani a hosszúszarvúak, ami ilyen futópáros ellen különösen nagy szó. 5 olyan meccs volt idén, ahol az egyik gárda negatív yarddal zárt futásból, és a Texas Tech elelni -6 után második alkalommal került fel erre a dicsőségtablóra a Longhorns Defense. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy Sam Bradford ugyan vállalta a játékot, de a meccs korai szakaszában rásérült az első meccsen beszedett vállproblémájára, és így ismét Landry Jones-nak kellett volna színesíteni a támadójátékot.
A másik oldalon Colt McCoy a szezon eddigi leggyengébb produktumát hozta, 127 yard, 1 TD, 1 INT a mérlege, de volt egy elvesztett fumble-je is a Texas vezérének. Persze egy ilyen győzelem után McCoy is meg tudott maradni a győztes hadvezér képében.
Szombaton Missouriban vendégeskedik majd a Longhorns, mindenképpen egyszerűbb feladat lesz az, de nem tudjuk mennyit vett ki a játékosokból ez a Red River.
 
4. (5.) Boise State Broncos
Konferencia: WAC
Mérleg: 6-0
Eredmény: 28-21 vs Tulsa
 
A Virginia Tech vereségével egyet tudott előrelépni a Boise State, akiknek a forduló nyitómeccse jutott.
Az ellenfél az a Tulsa volt, akikkel utoljára 2004-ben találkoztak, mikor még a Hurrikánok is a WAC csoport tagjai voltak. A mérkőzés nem várt szoros játékot és végeredményt hozott, ami a Boise State meccs eleji labdavesztéseinek is köszönhető. A találkozó hőse Tommy Gallarda volt, aki tight end-ként az eddigi mérkőzéseken mindössze 2 elkapást mutatott be, most pedig 2 TD-vel vétette észre magát. Rajta kívül egyik alkalommal Austin Pettis-t is TD átadással találta meg Kellen Moore, igaz a sophomore QB ezúttal csak 187 yardig jutott. A védelem is összeállt a találkozó végére, a meccs nyerő/egyenlítő drive nem tudott összejönni a Tulsának mikor a Broncos már a negyedik 3 and outra kényszerítette a hazaiakat.
A tavalyi 41-34-es Nevada elleni siker óta nem játszott ilyen szoros mérkőzést a Boise State, amely már 18 alapszakasz meccs óta veretlen.
Vasárnap hajnali 5:05-kor Hawaii lesz a következő állomás a perfekt szezon felé vezető úton.
 
5. (8.) Cincinnati Bearcats
Konferencia: Big East
Mérleg: 6-0
Eredmény: 34-17 vs #21 South Florida
 
Továbbra is veretlen a Bearcats is, idei talán legnagyobb rangadóját megnyerve, ami 3 helyes előrelépést eredményezett nekik a top10-en belül. Csütörtökön az ellenfél az a South Florida volt, amely legutóbbi 5 meccsét megnyerte rangsorolt csapat ellen, és idén is őrizte veretlenségét. Magas szinvonalú első félidő után egy TD előnye volt a vendégeknek, miután Armon Binns a második negyedben 2 passzát is TD-re váltotta Tony Pike-nak. Az idén berobbanó QB azonban megsérült, így a második félidőben Zach Collaros-nak kellett átvenni a csapat irányítását. A csere QB azonban nem rogyott össze a nagy teher alatt, 75 yardos futott TD-vel bizonyította rátermettségét, ami a leghosszabb játéka volt idén a Bearcats-nek. Collaros végül több, mint 200 totál yarddal, és 2 TD-vel fejezte be a meccset, akárcsak Pike.
Az elmúlt 55 szezonból most fordul elő 2. alkalommal, hogy a Cincinnati 6-0-val kezdjen, a 7-0-hoz pedig majd a Louisville ellen kellene diadalmaskodni. Pike-nak nem a dobó keze sérült, így a műtétet követően gyorsan vissza fog térni társai közé, ám hétvégi játéka egyelőre kérdéses.
 
6. (11.) Iowa Hawkeyes
Konferencia: Big Ten
Mérleg: 7-0
Eredmény: 20-10 vs Wisconsin
 
Egyre komolyabban kell számolni az Iowával is, komolyanak mondható, 5 helyes előrelépéssel immár bőven top10-es csak a Kirk Ferentz edzette alakulat.
Az iskola történetében 5. alkalommal fordul elő, hogy 7 győzelemmel kezd a társaság, utoljára 1985-ben volt erre példa, előtte pedig még a '20-as években. 8-0-s mérleget azonban még sohasem hoztak össze, szóval történelmet írhat a mai generáció.
Aktuális ellenfelük a Heartland trófeáért vívott harcban, a Wisconsin Badgers volt. A Hawkeyes rossz szokásához híven, gyengén kezdte a mérkőzést, 10-0-ra is vezette a Badgers, és csak egy Murray FG volt a pontok termése az első félidőben. A második játékrészre azonban összekapta magát a csapat, Tony Moeaki szokásosnak mondható TD-je képében jött az egyenlítés, majd immár a 4. negyedben Adam Robinson is megszerezte újabb touchdown-ját.
Ricky Stanzi ezúttal nem adta el a labdát, 218 yard-ja mellé 1 TD-t passzolt, ellenben a borzok irányítója, Scott Tolzien három interceptionnel végzett, amiből kettő Amari Spievey szedett le, akinek ezzel már összesen 4 pick-je van a szezonban. A félelmetes Iowa defense ezen kívül mindössze 87 futott yardot engedélyezett a madisoniaknak, ám ez a produktum akkor lenne igazán szép, ha az offense-ük nem ragadt volna 65 futott yardon.
Immár 11 meccse veretlen az Iowa, ami a második leghosszabb sorozat az élvonalban, és a Michigan State ellen lehet ezt a sort folytatni majd szombaton.
 
7. (6.) USC Trojans
Konferencia: PAC10
Mérleg: 5-1
Eredmény: 34-27 vs #25 Notre Dame
 
Majdnem elbukott egy megnyertnek hitt mérkőzést a USC. A negyedik negyedben 34-14-re is vezettek már, de az utolsó másodpercig izgulniuk kellett, hogy az ír feltámadás ne érjen hosszabítást.
Matt Barkley hatalmasat játszott, 380 yard-ja egyéni csúcs, és 2 TD passzt is adott Damian Williams-nek, igaz a Notre Dame-ot is ő hozta vissza a meccsbe egy kritikus pillanatban dobott interceptionnel. Akárcsak a Barkley-Williams, a Clausen-Tate tengely is 2 TD-t hozott össze, de félidei Heisman szavazásunk győztese, Jimmy Clausen még egy 2 yardos futott TD-vel is bizonyított az ország nyilvánosságának.
Ezzel a győzelemmel zsinórban 8. alkalommal kerekedett felül a Notre Dame-on a Trojans, ami egy egészen egyedülálló sorozat.
Ehét szombatján majd az Oregon State látogat a trójaiakhoz. Tavalyról nem sok szép emléket őriznek a szurkolók erről a párosításról, mindenképpen érdekes lesz látni, hogy idén kitalálnak-e valamit, amivel semlegesíteni tudják majd Jacquizz Rodgers-t.
 
8. (12.) TCU Horned Frogs
Konferencia: Mountain-West
Mérleg: 6-0
Eredmény: 44-6 vs Colorado State
 
Végre egy meggyőző játékkal hozott TCU győzelem. A találkozó hasonlított a Colorado State szezonjának forgatókönyvéhez. A Rams 3 győzelemmel kezdett, aztán jött 4 vereség. A TCU ellen az első negyed végén 6-0-ra vezettek, aztán kikaptak 44-6-ra. A Horned Frogs továbbra is tagja a 7 eddig veretlen gárdának, bár kétségkívül, nekik vannak a legkönnyebb ellenfeleik. 2003-ban 10-0-val kezdte a szezont a Frogs, és tavaly is volt egy 8 győzelmes szériájuk.
A CSU ellen a 44 pont ellenére nem volt kiemelekdő teljesítmény az offense-t tekintve, sokkal több dícséretet érdemel ismételten a védelem, akik ellen csak 10 first down-ra és 182 yardra voltak képesek a kosok.
A hétvége rangadóját fogja vívni a sok kiscsapat elleni győzelem után a TCU. Ellenfelük a Mountain-West bajnoki címért folytatott versenyben legnagyobb riválisnak tűnő BYU gárdája lesz, akik szintán ácsíngóznak a minél magasabb kiemelésre is. A fő különbség a 2 gárda között, hogy a TCU-nak még megvan a reménye a BCS buster szerepkörre, tehát, hogy kis konferenciából játszhasson nagy bowlt, míg a BYU-nak már nincs. Ettől függetlenül nagyon kemény meccsre van kilátás, amit az is bizonyít, hogy az ESPN stábja szombaton Provóból, a BYU campus-ból jelentkezik a szokásos szombat délután beharangozó műsorával.
 
9. (10.) LSU Tigers 
Konferencia: SEC
Mérleg: 5-1
Eredmény: szabadnap
 
LSU Tigers - Auburn Tigers randevú a pihenőt követően, avagy kik lesznek idén a SEC nagymacskái. Az Auburn mindig veszélyes ellenfél, az LSU pedig hajlamos rossz napot kifogni, szóval upset esély itt is lesz.
 
10. (9.) Miami Hurricanes
Konferencia: ACC
Mérleg: 5-1
Eredmény: 27-7 vs Central Florida
 
Könnyed győzelem volt ez most a Hurricanes részéről, akik 1936 után most először léptek pályára Orlandóban.
Sok eseményt nem lehet feljegyezni a mérkőzésről az erőteljes Miami dominancián kívül. 10-0 volt a félidei eredmény, majd Javarris James futott a 3. negyedben egy újabb TD-t, amivel átlépte a 2000 yardos határt. Szép jubileum ez, pláne így, hogy pontszerzéssel tette emlékezetesebbé. A split carry másik tagja, Damien Berry a negyedik negyedben szerzett pontokat, ezzel az egykori safety mindkét futóként lejátszott mérkőzésén eredményes tudott lenni. Jacory Harris 77%-os pontossággal passzolt 293 yardot, és továbbra is remek formába van az egész csapattal egyetemben.
A Clemson ellen már jóval komolyabb hozzáállásra lesz szükség. A VT veresége miatt a Tigers elleni meccsnek az ACC legtöbbre tartott csapataként megy neki immáron a U.
 
11. (13.) Oregon Ducks
Konferencia:Pac10
Mérleg: 5-1
Eredmény: szabadnap
 
Azt még nem tudni, hogy sikerült-e kikúrálni Jeremiah Masolit a pihenő alatt, de nagy szükség lenne rá, mert Jake Locker-ékhez látogatnak a kacsák, ahol már náluk nagyobb nevű alakulat is bukott már el. Pac10 rangadó, reális upset veszéllyel, érdemes lesz megtekinteni.
 
12. (19.) Georgia Tech Yellow Jackets
Konferencia: ACC
Mérleg: 6-1
Eredmény: 28-23 vs #4 Virginia Tech
 
Rendkívül látványos, izgalmaktól sem mentes találkozón, 1962 óta először győzött le top5-ben tanyázó együttest a Georgia Tech, akik ezzel 7 helyet léptek előre a rangsorban, többek közt a legyőzött Hokies-t is maguk mögé utasítva.
A triple option-ből adódóan Josh Nesbitt QB ezúttal is a futásaival veszélyeztetett, és annak ellenére zárt remek meccset, hogy egyetlen jó passza volt csak az egész meccsen - természetesen Dermaryius Thomas-nak, 51 yardért. Nesbitt 122 yarddal és 3 TD-vel zárt. Ő és Jonathan Dwyer együttesen több, mint 200 yarddal terhelték meg a VT védelmét. A másik oldalon a szintén rendkívül mobilis QB, Tyrod Taylor csak 63 yardot és 1 TD-t hozott futásban, de neki ott volt a 100 yardos Ryan Williams, így a passzolásra is több figyelmet fordíthatott. A vereség annak is köszönhető, hogy Taylor két interceptiont is dobott, így a meccs végére hiába zárkózott fel a Hokies, onside kick-kel kellett próbálkozni, ami nem sikerült, így oda lett a Virginia Tech dominanciája az ACC-ben.
Virginia Tech után Virginia az eljövendő feladat a sárga labátosoknak, hogy tovább menteljenek. A Cavs felkapaszkodóban van a tavalyi gyászos szezonjából, de igazság szerint nem kéne, hogy gondot jelentsen a GT-nek a legyőzésük. Sokan temették már a Jackets csapatát a Miami elleni vereséget követően, de most megmutatták, hogy nem mondtak le a konferencia bajnoki címről, és az azzal járó BCS Bowlról sem.
 
13. (14.) Penn State Nittany Lions
Konferencia: Big Ten
Mérleg: 6-1
Eredmény: 20-0 vs Minnesota
 
Imponálóan erős a védelem, ezt ismét bizonyította a Lions. Eric Deckert, a legtöbb csapat által megfoghatatlannak vélt WR-t mindössze egyszer tudták megjátszani (igaz abból egy 42 yardos elkapás jött össze).
Elképesztő adat, hogy 7 mérkőzés után sem tudott senki TD-t csinálni a PSU ellen az első félidőben. A Gophers pedig a másodikban se. Az oroszlánok védelme 138 yardot engedélyezett mindösszesen a hörcsögök támadóinak, 1 yarddal többet, mint amit Evan Royster egyedül megtett hazaiaknál. Ő azonban TD nélkül maradt ellentétben Darryl Clark-kal, aki passzolt és futott TD-vel is jelentkezett. Előbbit a 120 yardig jutó Derek Moye kapta el.
Büszke lehet erre a győzelemre a Penn State, még akkor is ha a Gophers inkább a Big Ten alsóbb régióiba szokott tartozni. Hétvégén rangadó következik a Michigan ellen, ahol újabb nagy erőróba vár a defense-re, még úgy is, hogy Tate Forcier nem teljesen egészséges. Ettől függetlenül idén már láthattuk éles helyzetben a Michigant annyiszor, hogy megállapítsuk, hogy bárkire veszélyesek lehetnek. Ha pedig a Big Tenért folyó versenyfutásról van szó, akkor különösen.
 
14. (4.) Virginia Tech Hokies
Konferencia: ACC
Mérleg: 5-2
Eredmény: 23-28 vs #19 Georgia Tech
 
Nagy menetelésen van túl a Virginia Tech, amelynek elején (Alabama) és végén (GT) is vereség található az 5 megnyert mérkőzést közrefogva. Szabadnap következik most, hogy aztán újult erővel vesse bele magát a Hokies a Georgia Tech-et és Miamit érintő fogócskába. Ugyanis immár nem ők az ACC uralkodói, de rossz hír a riválisaiknak, hogy a menetrendjük nehezebb felét már letudták. Tavaly nagy fejetlenség volt az utolsó fordulókban az ACC élén, és akkor a VT tudott odaérni, meglátjuk idén sikerül-e a duplázás így, kisebb visszaesést produkálva a szezon közepén.
 
15. (16.) Oklahoma State Cowboys
Konferencia: Big12
Mérleg: 5-1
Eredmény: 33-17 vs Missouri
 
Nagy fegyvertény ha legjobb játékosa nélkül nyer mérkzőést egy csapat, és bizony, Dez Bryant továbbra sem készülhet övéivel leitltás miatt, mígy Kendall Hunter nem tud készülni a sérülése miatt. Helyetteseikre nem lehetett panasz. Hubert Anyiamot tízszer játszották meg, aminek következtében 119 yardból 1 TD-vel hálálta meg a bizalmat. Nagy szerepe volt abban, hogy Zac Robinson 227 yardig jusson. A Mizzou részéről Blaine Gabbert sokkal termelékenyebb volt (325 yard), ám háromszor is interceptionbe kergette a Cowboys, amiből az egyiket Luciene Antoine TD-re is tudta váltani. Ezt követően azonban még Danario Alexander megvillant, 17-14-es Tigers előnyre szert téve, ám innentől kezdve már csak Okie State pontok következtek, zsinórban 19. A második félidőben tehát nullázták a Mzzou-t.
A Baylor ellen még reális esély van a győzelemre Bryant nélkül is, de hosszú távon nem túl valószínű, hogy a csapat arca nélkül sokra fog menni a Cowboys. Továbbra is várjuk, hogy milyen szankciókat fog bevetni az NCAA az ügyben.
 
16. (18.) BYU Cougars
Konferencia: Mountain-West
Mérleg: 6-1
Eredmény: 38-28 vs San Diego State
 
Ez a győzelem volt a BYU történetének 500. sikere. Nem mindig ment nekik persze ilyen jól, ezt mutatja 500-373-26-s örökmérlegük is.
A San Diego State nem volt olyan könnyű ellenfél, mint azt várni lehetett. Fej-fej mellett haladtak a csapatok egészen a negyedik negyedig felváltva vezettek, amikor Dennis Pitta 2 TD-nyi előnyt hozott elkapásával, de Ryan Lindley 3. touchdwon-jával erre is válaszolt a SDSU és újra 1 labdabirtoklás volt csak a különbség. 2:21 perccel a vége előtt Mitch Payne aztán 44 yardról eredmény volt mezőnygólból, ami azt jelentette, hogy az Aztecs-nek nem marad lehetősége egynlítő drive-ot vezetni, és a BYU behúzza a mérkőzést.
Max Hall csaknem 400 totál yarddal vezette az offense-t, és 4 TD-ben is tevékeny részes volt. Rajta kívül immár megszokott módon Harvey Unga köszönt be az aztékoknak a találkozó első pontjait a táblára téve.
Néhány sorral fentebb, a TCU kapcsán már elhangzott, hogy a játékhét tán legjobban várt találkozója következik a Cougars stadionjából szombaton, ami a Mountain-West konferencia történetében is egy jeles pont lesz. Egy szoros, jó színvonalú mérkőzés újra felerősíthetné azokat a hangokat, hogy az MWC-nek BCS konferenciának kellene lennie.
 
17. (23.) Houston Cougars
Konferencia: C-USA
Mérleg: 5-1
Eredmény: 44-16 vs Tulane
 
A szünetben még a Houstontól szokatlan módon csak 9-6 állt az eredményjelző táblán, aztán a 3. negyedben 3 TD-t is szerzett a Cougars, amivel el is dőlt a meccs. Nagy szerepe van ebben Jeremy Smith-nek is, aki blokkolt egy puntot, ami után a 6-os vonalról indíthatta támadását a Houston. Case Keenum karrierje 19. háromszáz yardos meccsén van túl, 77 TD passzával pedig beérte az iskola örökrangsorában az 1989-es Heisman győztes QB-t, Andre Ware-t. Ware egyébként 1990-ben 1/7-es választott volt a drafton, de nem sokat tett le az asztalra a profik közt. Keenumot előbbi nem fenyegeti, utóbbi jóval inkább, de egyelőre ficánkol a spread offense nyújtotta lehetőségekben: most 334 yardig jutott 2 TD-vel.
A 6 hely előrelépés túlzásnak tűnik egy ilyen papírforma győzelem után, de annyi meglepő eredmény volt ezen a játékhéten (is), hogy szinte már fel sem tűnik.
A további programról már volt szó, minden meccsén toronymagasan esélyesnek tűnik a Cougars, például a SMU elleni szombati találkozón is. Izgalom azért mindig lesz, főként az, hogy Keenum 400 yard alatt marad-e az adott meccseken.
 
18. (24.) Utah Utes
Konferencia: Mountan-West
Mérleg: 5-1
Eredmény: 35-15 vs UNLV
 
Hat helyet mozdult előre a Utes is, hasonlóan egyértelmű kimenetelű találkozón. Itt érdemes megjegyezni, hogy a BYU-hoz hasonlóan a Utah is ünnepelt, ám ők már a 600. győzelmüket. A Utes 113 szezonja alatt 600-418-31-as mérleget hozott össze, és a 39. egyetem lett, amely átlépte a 600 győzelmes határt. Nem akármilyen véletlen, hogy Utah állam két legjobb csapata ugyanazon a napon ülhetett győzelmi jubileumot, de megtörtént.
A UNLV nem tartozik a legfélelmetesebb ellenfelek közé, ennek ellenére jóval többet birtokolta a labdát a Rebels, de ez meddő mezőnyfölényben ki is merült. Terrence Cain két passzolt, és egy futott TD-vel volt az offense legjobbja, míg a védelemben Robert Johnson a múlt heti tripla után ismét szerzett egy interceptiont, amiből 64 yardos TD-t is szerzett. Alighanem ez volt az a pont, ahol végképp letörte a Rebels győzelmi esélyeit a félidő előtt 22 pontosra növelve csapata előnyét.
A TCU-BYU meccs árnyékában a Utah az Air Force ellen készül, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a rangadó vesztesét beelőzve, a MWC 2. helyére zárkózzon fel.
 
19. (7.) Ohio State Buckeyes
Konferencia: BigTen
Mérleg: 5-2
Eredmény: 18-26 vs Purdue
 
A hét nagy zuhanója lett a Buckeyes-ból, pedig ha valamikor nem gondoltuk volna, hogy betlizni fognak, akkor az a zsinórban 5 vereséget összehozó Purdue ellen lett volna. 22 éve nem volt olyan, hogy az OSU kikapjon egy 5-ös zakó szériát kifogó együttestől, most ismét sikerült. Pedig a szünetben csak 2 pont hátránya volt a gesztenyéknek, nem is engedtek TD-t a Purdue-nak, és a szurkolók azt várták csak, hogy beinduljon a henger, és maga javára fordítsa a találkozót a Buckeyes. Ehhez képest Aaron Valentin 2 elkapott TD-jével a kazánfűtők kerültek 2 TD-vel közelebb a győzelemhez, a zárójátékrészben pedig már hiába kapaszkodott az Ohio State, nagy upset lett a vége.
A hazaik védelme remek napot fogott ki, fele annyit first dwont engedtek csak nagynevű ellenfelüknek, mint amennyit a saját támadóik összehoztak, ezáltal a labdabirtoklást is magasan nyerték. Terrelle Pryor és a futójáték is csődöt mondott. Az ifjú QB négyszer adta el a labdát, ami egy jól működő futójáték mellett sem lenne egészséges, de még az sem volt. Az OSU 5 győztes meccsén átlagosan 190 yard fellett termeltek futott yardban, míg a 2 vereség alkalmával ez a szám mindössze 77. A USC elleni szoros vereség persze külön kategória, de ez a Purdue eddig nem sok jelét mutatta a bajnokságban a félelmetes védelemnek.
Érdekes helyzetbe került ezzel a vereséggel a Buckeyes a Big Ten bajnoki címért vívott versenyfutásban, hiszen az Iowa mellett a Penn State is immár előttük van. Annyiban azonban még nincs veszve semmi, hogy mindkét említett rivális ellen lesz lehetőség javítani év végén, ám ha ránézünk a csapatokra, nem mondanánk az Ohio State-t esélyesnek. Ez egyelőre a jövő zenéje, szombaton a Minnesota ellen kell visszatalálni a helyes ösvényre. A mostani vereség után nehéz lenne bármit is jósolni.
 
20. (ÚJ) Pittsburgh Panthers
Konferencia: Big East
Mérleg: 6-1
Eredmény: 24-17 vs Rutgers
 
A legmagasabbra értékelt új együttes a rnagsorban a PITT Panthers gárdája, amely hasonlóan a másik 3 "újonchoz", még nem szerepelt kiemeltként idén, így a korábbi szereplésükről is érdemes beszélni.
Tavalyhoz képest a védelem vezére, Scott McKillop a linebacker sor közepéről már a profik között szerepel, az elsőszámú WR, Derek Kinder sincs már a csapatnál, és feloszlott a rendkívül hatékony futóduó, amit Lesean McCoy és Larod Stephen-Howling alkotott. Utóbbiak elvesztése volt talán a legkevésbé fájó pont, elvégre Dion Lewis személyében tökéletes pótlás jutott erre a posztra. Lewis a Rutgers ellen nem kevesebb, mint 180 yardot szálíltott a földön a párducoknak.
Az idei szezon nem úgy indult, hogy bárki is felkapja a fejét a Panthers teljesítménye láttán. A másodosztályú Youngstown State legyőzése nem volt kérdés, majd a tavalyi szezon egyik kellemes meglepetése, a Buffalo ellen is jól működött a gárda. A Navy aztán már egy szorosabb mérkőzésen sikerült csak diadalmaskodni, ám az első igazi erőpróbán, BCS konferencia csapata ellen elvéreztek a rendkívül rapszódikusan teljesítő North Carolina State ellenében. A Big East csoportmeccseire azonban feleszméltek a pittsburgh-iek, és simán verték a Lousiville-t, nagy hajrában fordítottak a UConn Huskies ellen, és 2004 után első alkalommal legyőzték a Rutgers-t is. Megbízható játékuk a 8. hétre érett top25-ös pozícióvá, de a szezon nehezebb része csak most következik. A South Florida mindig veszélyes, így akár már ezen a héten is veszélybe kerülhet dicsőséges pozíciójuk, de a szurkolók helyében inkább a Syracuse-t követő Notre Dame, West Virginia, Cincinnati év végi trió elleni párharcok miatt fájna a fejem.
Hétvégén máris meg lehet mutatni, hogy nem megelőlegezett bizalom volt ez a PITT felé, és a Big East elitgárdái ellen is tudnak meccset nyerni.
 
21. (ÚJ) Wisconsin Badgers
Konferencia: Big Ten
Mérleg: 5-2
Eredmény: 10-20 vs #11 Iowa
 
Olyat már láttunk, hogy valaki szabadnaposként került fel a listára, de olyat, hogy vereséggel sikerüljön felíratkozni, ez igazán unikum számba megy.
A Wisconsin Badgers öt győzelemmel indította a szezont, aztán jött két józanító pofon két Big Ten ellenlábassal szemben. Előbb az Ohio State, majd az Iowa mutatott rá, hogy a Badgers még nem tart ott, hogy a bajnoki címért vívhasson. Nem is gondolta ezt úgy igazán senki. A Northern Illinois és a másodosztályó Wofford elleni győzelmek nem sokat jelentenek, a Fresno State ellen csak hosszabításban sikerült nyerni, ám ezek után a Michigan State és a Minnesota legyőzése arra ösztökélte a szavazókat, hogy meglássák a potenciált a Badgers-ben. Nagy szerencséjük, hogy szabadnapjuk következik, így valószínűleg maradnak a listán, mert 1-2 váratlan vereség miatt mindig akadnak csapatok, akiket "muszáj" kivenni a legjobbak közül.
Új belépő lévén, illik szót ejteni a tavalyi húzóemberek távoztáról is: a legnagyobb név egyértelműen Travis Beckum TE, aki ide kívánkozik, ám az ő súlyos lábtörése miatt már utolsó szezonjában nem tudott segíteni a Wisconsinnak. Ugyancsak az offense-ből állt profinak Kraig Urbik, akit harmadik körben választott ki a Steelers. Rajta kívül szintén a 3. körben talált gazdát másik két badger: Matt Shaughnessy DE (Raiders) és DeAndre Levy OLB (Detroit). Nem volt tehát nagy jövés-menés tavasszal a kezdőben, ami mindenképpen elősegíti a jó szereplést. Scott Tolzien a Big Ten egyik legtehetségesebb irányítójának mondható, igaz a mostani Iowa elleni találkozó inkább ennek szöges ellentétjét mutatja. A csapat legjobb formában lévő játékosa, Garrett Graham pedig TE poszton szerepel.
A pihenő után két Indiana állami gárda, a Purdue majd az Indiana Hoosiers lesz a Badgers ellenfele. Mindenképpen nyerni kell ezeket, hogy komolyan számolhassunk a Wisconsinnal, ha már a sorsolásuk nem túlságosan erős.
 
22. (ÚJ) Arizona Wildcats
Konferencia: Pac10
Mérleg: 4-2
Eredmény: 43-38 vs Stanford
 
Nagy meglepetésre került be a top25-be az Arizona, ráadásul 3 csapatot is megelőzve, holott sok extrát nem láthattunk tőlük idén.
Két nevet érdemes megjegyezni a tavalyi távozók sorából, igaz, ők igazán fontos láncszemei voltak az offense-nek: Eben Britton OT és Mike Thomas WR.
A szezont egy érdekes skalppal kezdte a gárda, hiszen a Dan Lefevour vezette Central Michigan a vereség óta 6 meccset nyert. A másodosztályú Northern Arizona kötelező házifeladat volt, majd jött az Iowa elleni vereség, ez azonban a listára tekitve még belefér. Az Oregon State és a mostani fordulóban a Stanford legyőzése mindenképpen dícséretes munka, de a kép akkor lenne igazán szép, ha a Washington Huskies ellen
is győztesen hagyták volna el a pályát, ám Lockerékkel nem bírtak el 2 hete.
eheti győzelmük azért szenzációs, mert a félelmetes Andrew Luck - Toby Gerhart duóval bíró Stanford a 2. negyedben már 15 pontos előnyben is volt, és ebből lett a végére 5 pontos arizona-i siker. A siker fő letéteményese Nick Foles volt, aki nem kevesebb, mint 415 yardot passzolt, és Luckkal ellentétben 3 TD-je mellé nem dobott interceptiont.
A pontzuhatag folytatódhat a továbbiakban is, hiszen a UCLA és a Washington State a következő ellenfelek a naptárban, mielőtt igazán keménybe csapna át a Wildcats sorsolása. egyelőre azonban azt kell megmutatniuk, hogy nem csak egy Pac-10 középcsapatról van szó, hanem tartósan képesek jó formát mutatni, elentétben a Washington - Stanford - California trióval.
 
23. (ÚJ) West Virginia Mountaineers
Konferencia: Big East
Mérleg: 5-1
Eredmény: 24-7 vs Marshall
 
Állami rangadót nyert meg a WVU, ráadásul legnagyobb riválisa ellen, ami mindig nehéz dolog. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy őket is a listán köszönthetjük, mint a Big East 3. csapatát.
A Mountaineers életében egy dicsőséges korszak zárult le januárban, mikor Pat White lejátszotta utolsó mérkőzését kék-sárgában, és 4 egyetemi éve alatt 4. alkalommal vitte Bowl győzelemig csapatát. (3 alkalommal MVP is lett.) Az ő távozása mellett Ellis Lankster CB vagy Pat McAfee KP távozása már eltörpül, ki tudja, hogy lesz-e még egy ilyen emblematikus játékosa az 'Eers-nek a közeljövőben.
White utódja Jarrett Brown lett, aki sokkal jobban él a zsebben, mint azon kívül. Nagy segítségére van Noel Devine, az NCAA egyik legtehetségesebb running back-je, aki az említett Marshall elleni találkozón is 103 yarddal és 2 TD-vel csapata legjobbja volt.
A csapat eddigi útja a div2-es Liberty testén keresztül kezdődött, majd jött az ECU elleni siker, ám az Auburn hamar véget vetett a veretlenségnek. A Colorado ellen azonban visszanyerte önbizalmát a hegylakók csapata, és első csoportmeccsét is megnyerte a Syracuse ellen, mielőtt az állami rangadóra került volna sor. Jarrett Brown 2 passz után sérült meg a hétvégén, de a hírek szerint a UConn ellen visszatér a kezdőcsapatba.
A szezon előtt a Big East egyik esélyesének mondta mindenki a WVU-t, akik eddig úgy is játszanak, ahogy elvárható, és csak idő kérdése volt, hogy mikor kerülnek be a top25-be. Mivel ez megtörtént, az új kérdés, hogy meddig jutnak felfelé.
 
24. (22.) South Carolina Gamecocks
Konferencia: SEC
Mérleg: 5-2
Eredmény: 6-20 vs #2 Alabama
 
Vállalható vereség, egyelőre nincs egy súlycsoportban az Alabamával a Cocks, de ettől még nem vallott túl nagy szégyent. A Vanderbilt ellen már ők lesznek az esélyesek, meglátjuk hogyan kezelik ezt a helyzetet Eric Norwoodék.
 
25. (17.) Kansas Jayhawks
Konferencia: Big12
Mérleg: 5-1
Eredmény: 30-34 vs Colorado
 
Elvesztette veretlenségét a Kansas, de nem úgy ahogyan arra számítani lehetett, az első komoly erőpróbán, hanem egy nyerhető meccsen, a rendkívül rapszódikus Colorado ellen.
A Buffaloes-nál megtörtént az, amirről azt hittük, hogy tán sohasem fog: Dan Hawkins kivette a kezdőcsapatból kisfiát, és Tyler Hansen kezébe adta a karmesteri pálcát. A másodéves irányító nem vállalta túl magát, de a Jayhawks siralmas védelme ellen az ő szolid játéka is elég volt a sikerhez.
Régóta menekült a sorsa elöl a Kansas, de most bekövetkezett az upset, annak ellenére, hogy a teljesen 3 személyre épülő offense most is hozta magát. Todd Reesing 401 yardot passzolt, aminek következtében Dezmon Briscoe 8 elkapsából 154, míg Kerry Meier 11 elkapásból 103 yardot tudott összekapirgálni, de mint látható, a sikerhez ez is kevés volt.
Nem indult gólzáporral a találkozó, 3-0 volt a KU-nak az eredmény 15 perc játékot követően, ám a Colorado 3 TD-vel elhúzott, amire csak egy Meier TD jött a szünet előny. Goodman field goal-ja révén Buffs pontokkal indult a 2. félidő is, ám Toben Opurum révén villantott valamit a nem sokat mutató kansas-i futójáték is, és a negyed végére 4 pontra felkapaszkodott a Jayhawks, sőt, a negyedikben Briscoe révén már vezettek is. Rodney Stewart-nak azonban jött a 2. TD-je is, amivel 8 és fél perccel a meccs vége előtt kialakult a végeredmény annak ellenére, hogy még volt lehetősége Reesing-éknek fordítani, ám ez elmaradt.
Nyolc helyet csúszott hátra a Kansas, de bent ragadt a rangsorban. Az Oklahoma elleni meccsük néhány hete jóval nagyobb és ígéretesebb rangadónak tűnt, mint ami így lett belőle, de azért kár lenne kihagyni, mert gyaníthatóan egy sokpontos ki-ki meccs fog kisűlni belőle.
 
távozók:
15. Nebraska Cornhuskers
Konferencia: Big12
Mérleg: 4-2
Eredmény: 10-31 vs Texas Tech
 
Taylor Potts hiányában sem tudott mit kezdeni a Texas Tech spread offensével a Nebraska. Steven Sheffield csereirányító 234 yardot passzolt egy TD-vel, és két rövid yardos szituációt is hat pontra váltott. A Huskers offense az első 3 negyedben észrevehetetlen volt, és még egy 82 yardos fumble return TD-t is engedélyeztek ellenfelüknek.
Nincs azonban sok minden veszve, ettől a vereségtől függetlenül még a Big12 északi bajnoki címe meglehet, de ahhoz mindenképpen vissza kellene nyernie a csapatnak a szezon eleji formáját. Az Iowa State majd a Baylor ellen talán sikerül javítani.
 
20. Oklahoma Sooners
Konferencia: Big12
Mérleg: 3-3
Eredmény: 13-16 vs #3 Texas
 
Alighanem véget ért a szezon lényegi része a Sooners-nek, és Sam Bradfordnak is. A Heisman trófea tavalyi győztese szerdán nagy bejelentésre készül, alighanem eldöntötte, hogy jövőre is maradni akar-e oklahomában, vagy profinak áll az újabb sérülése után. A továbbiakban a cél harcolni a minél jobb mérlegért, és az azzal járó minél nagyobb presztizsű Bowlért, és ezzel "elrontani" minél több rivális csapat szezonját, kezdve például a hétvégi Kansas elleni meccsen. Valamint lehet kezdeni készülni a Bradford nélküli létre, és Landry Jones meccsrutinját nöelni, hogy jövőre már húzóember tudjon lenni.
Az a furcsa ebben, hogy nem játszk rosszul a Sooners, három erős,rangsorolt csapat ellen kaptak csak ki, ám ez bőven elég az NCAA-ben ahhoz, hogy a BCS Bowl látóhatáron kívülre kerüljön.
 
21. South Florida Bulls
Konferencia: Big East
Mérleg: 5-1
Eredmény: 17-34 vs #8 Cincinnati
 
A top25-ből most kikerülő gárdák közül magasan a South Florida van a legjobb helyzetben, hiszen még csak 1. vereségüket szenvedték el, és ha a mostani 20. Pittsburgh Panthers ellen összejönne egy nem is olyan nagy bravúrgyőzelem, akkor garantálhatóan ismét a legjobbak között találnák magukat. A feladat tehát adott, egyelőre saját kezében a USF sorsa.
 
25. Notre Dame Fighting Irish
Konferencia: független
Mérleg: 4-2
Eredmény: 27-35 vs #6 USC
 
Második vereségét is elszenvedte a Fighting Irish, akik Charile Weis irányításával még nyeretlen a USC ellen. Ettől függetlenül a második félidőben remekül játszott a csapat, és mindenképpen többre hivatott, mint 1-2 a top25-ben helyet foglaló alakulat. A szezon fele még hátra van, jó csapatok ellen fognak meccselni, ami azt jelenti, hogy ha jönnek a győzelmek, újra visszakiabálhatja az íreket a média a rangsorba.
 
A top25-ös csapatok mérkőzései a következő játékhéten:
(a hazai csapat elöl)
 
Mississippi State - #1 Florida
#2 Alabama - Tennessee
Missouri - #3 Texas
Hawaii - #4 Boise State
#5 Cincinnati - Louisville
Michigan State - #6 Iowa
#7 USC - Oregon State
#16 BYU - #8 TCU
#9 LSU - Auburn
#10 Miami - Clemson
Washington - #11 Oregon
Virginia - #12 Georgia Tech
Michigan - #13 Penn State
Baylor - #15 Oklahoma State
#17 Houston - Southern Methodist
#18 Utah - Air Force
#19 Ohio State - Minnesota
#20 Pittsburgh - South Florida
#22 Arizona - UCLA
#23 West Vriginia - Connecticut
#24 South Carolina - Vanderbilt
#25 Kansas - Oklahoma