2010 NCAA Beharangozó - Non-BCS, függetlenek, FCS

A BCS konferenciákat kivesézve a “maradék” 55 csapat felé fordulunk, és nagy vonalakban felvázoljuk ezek, illetve a komplett másodosztály helyzetét

Ismétlés a tudás anyja: a college football legmagasabb szintjén (FBS) 120 egyetem viaskodik, melyek közül három független (Notre Dame, Army, Navy), a többi pedig hat BCS (ACC, Big XII, Big East, Big Ten, Pac-10, SEC) és öt non-BCS (C-USA, MAC, Mountain West, Sun Belt, WAC) csoportba van elosztva. A BCS konfok győztesei automatikus meghívót kapnak a négy nagy BCS Bowl (Fiesta, Orange, Rose, Sugar) egyikére, és bár a top25-ös rangsor alapján is be lehet kerülni, mindig kiderül, hogy mekkora fórt jelent ez a kiváltság a non-BCS-esekkel szemben. Idén azonban a “BCS-busterek” korábbi sikereit meglovagolva rég, vagy talán soha nem látott sansz kínálkozik, hogy egy kisebb gárda egészen a nagydöntőig meneteljen. A WAC-ból a Boise State, az MWC-ből a megszokott TCU-Utah-BYU trió a fő aspiráns, rájuk külön kitérek majd, de pár órával a start előtt már senkit nem akarok traktálni hosszabb, feleslegesen túlnyújtott szövegekkel, inkább egyfajta jegyzetfüzetet, később is elővehető brosúrát véltem hasznosabbnak megalkotni. Megemlítem a figyelemreméltó tehetségeket, a komolyabb érdeklődéssel várt párharcokat, nagyjából betájolom az erőviszonyokat, és csemegézek kicsit az FCS világából is.

 

 

MOUNTAIN WEST:

A non-BCS csoportok közül egyértelműen a legérdekesebb és legerősebb az MWC, habár nem alakult számukra tökéletesen a január óta eltelt időszak. A Boise State (majd a Nevada és a Fresno State) elcsábítása a WAC-ból telitalálat, de a két utahi iskola, a Utah Pac-10-be vándorlása és a BYU függetlenedése csúnyán betehet az automatikus meghívóval kapcsolatos álmoknak. Sőt augusztus végére biztossá vált, hogy a Utes és a Cougars is utoljára tagja 2010-ben a Mountain West-nek, szóval rendkívül pikáns szezon elé nézünk. A tempót jelenleg a TCU diktálja, ám szorosan a nyomukban van a két említett gárda, bárki nyer eme hármasból, az nem minősülhet meglepetésnek. A konf hatalmas problémája, hogy utánuk tátongó a szakadék, erősségben talán az Air Force felveheti velük a versenyt, a többiek azonban a “futottak még” kategóriába sorolandók. A remélt és kívánt elismeréshez elengedhetetlen lenne egy jó San Diego State és/vagy Colorado State, az előbbinél végzett munka mondjuk 1-2 éven belül beérhet.

 

A favorit: TCU Horned Frogs

Fontos távozók: OT Marshall Newhouse, DE Jerry Hughes, LB Daryl Washington

Az esélyeikről: A nyitó fordulóban a Beavers ellen indítja meg hadjáratát a BCS fináléért a Frogs. A Hódokon, a Utah-on és a BYU-n kívül csupán egy akadály állhat az újabb veretlen alapszakasz útjába: a harmadik héten a Baylor, mely még Robert Griffinnel sem elit alakulat. Amennyiben megfelelően sikerül pótolni a 4-2-5-ös védelem két alappillérét (és ez lehetségesnek tűnik), a Dalton kormányozta offense elvégzi a magáét a Cél eléréséhez.

Kulcsjátékosok: QB Andy Dalton, WR/KR Jeremy Kerley, OT Marcus Cannon, LB Tank Carder

Kiemelt mérkőzés: 09/04 – vs. Oregon State (Arlington, Cowboys Stadium)

 

Utah Utes

Fontos távozók: WR David Reed, OT Zane Beadles, DE Koa Misi, LB Stevenson Sylvester, FS Robert Johnson, CB R.J. Stanford

Az esélyeikről: A Utes-ről már most éjszaka sokat megtudhatunk, mivel a Pittsburgh Panthers-t látják vendégül Salt Lake City városában. Ami bizonyos, hogy a támadókkal nincs probléma, a kétfejű futógépezet a fiatal irányítóval, Jordan Wynn-nel karöltve rendben lesz, de a D# számára fel fogja adni a leckét az RB, Dion Lewis. Hiába a DT Kruger (a Ravens DE, Paul testvére) vagy a CB Brandon Burton, túl sok a változás a tavalyi állapotokhoz képest. Egy vereség persze nem jelentené az apokalipszist, a TCU-val és a BYU-val egyaránt novemberben találkoznak csupán, mindkétszer otthon, úgyhogy az emlékezetes búcsú nem kivitelezhetetlen. A keret azonban mindenképpen vékonyabb a Horned Frogs-éhoz viszonyítva.

Kulcsjátékosok: RB Matt Asiata, RB Eddie Wide, C Zane Taylor, DT Dave Kruger

Kiemelt mérkőzés: 11/13 - @ Notre Dame

 

BYU Cougars

Fontos távozók: QB Max Hall, RB Harvey Unga, TE Dennis Pitta, DE Jan Jorgensen

Az esélyeikről: A mormonok kilépése rondított bele igazán az MWC idillikus helyzetébe, nem számíthatnak hát baráti fogadtatásra sehol. A szeptembert át kell vészelni, nincs mese, az FSU-n túl a Washington, a Nevada és idegenben az Air Force is óriási kihívás lesz a sok helyen megújult csapatnak. Noha nagyszerű focistákból így sincs hiány, idén a BCS Bowl (azaz a makulátlan vagy max 1 vereséges szezon) semmiképp nem lehet célkitűzés, elsődlegesen a csoportriválisokon a fókusz. Viszont kezdjen akár újonc irányító (Jake Heaps), azon belül a BYU-nál az első hely nem álom, hanem elvárás, és ezért legtöbbet a masszív támadófal tehet.

Kulcsjátékosok: OT Matt Reynolds, OG Braden Hansen, NT Romney Fuga, SS Andrew Rich

Kiemelt mérkőzés: 09/18 - @ Florida State

 

A konferencia további sztárjai: QB Ryan Lindley (San Diego State), WR Phillip Payne (UNLV), WR Vincent Brown (San Diego State), DE Johnathan Rainey (New Mexico), OLB Brian Hendricks (Wyoming), OLB Mychal Sisson (Colorado State), MLB Carmen Messina (New Mexico), CB/KR Reggie Rembert (Air Force)

 

Tipp a végeredményre (zárójelben azok a BCS csapatok, melyek ellen az adott egyetem idén játszik): 1. TCU, 2. Utah, 3. BYU, 4. Air Force Falcons (@Oklahoma), 5. Wyoming Cowboys (@Texas), 6. San Diego State Aztecs (@Missouri) 7. Colorado State Rams (Colorado - Denver, Invesco Field) 8. UNLV Rebels (Wisconsin, @West Virginia), 9. New Mexico Lobos (@Oregon, Texas Tech)

 

Öt jóslat: 1) A linebacker Carmen Messina végez a szereléseket jegyző statisztikák élén. 2) A San Diego State Bowlt játszik. 3) A Colorado State nem tud javulni, és a Rams a Rocky Mountain Showdown-on is kikap a Colorado-tól. 4) Heaps hamar elfelejteti Max Hall-t. 5) A Wyoming vagy az Air Force elkapja valaki grabancát a nagy hármasból

 

 

WAC:

Az aranytojást tojó tyúk lelépett a szemétdombjáról (kemény szó, de sajnos rászolgált ez a csoport), és ha tovább akarjuk vinni a képzavart, vele együtt megy két hű csatlósa is, sanyarú sorsra kárhoztatva a maradiakat. Hogy három élcsapata nélkül mi lesz a WAC-cal, az a jövő zenéje, az 100%, hogy a jelen nem elég fényes ahhoz, hogy sok szót fecséreljünk rá, a Boise természetesen kivétel. Hiába mutatta be pl. 2009 cinderella-sztoriját az Idaho, ez vajmi kevés, miközben a Fresno, a Hawaii és az LA Tech szenved, a San José haldoklik, a New Mexico State meg valószínűleg soha nem éri el a pozitív mérleget. Az üde színfolt a Utah State lehet, azzal a tudattal, hogy győzelmeikkel egyre közelebb kerülhetnek a Mountain Westhez...

 

A favorit: Boise State Broncos

Fontos távozók: FB Richie Brockel, CB Kyle Wilson

Az esélyeikről: Elég rápillantani az előző sorra, a fontos távozók “hosszú” listájára, hogy világosan lássuk, miért az elemzők, szakértők és szurkolók dédelgetett kedvence a 13-0-al záró Boise State. Az egyetlen ténylegesen fájó pont 2009-ről a draft első körében elkelt Kyle Wilson távozása, rajta kívül teljesen egyben maradt a Fiesta Bowlon diadalt aratott alakulat. Moore a Heismanre is komoly aspiráns, és nem ront a helyzetén, hogy Young és Pettis személyében két klasszis elkapóval bír. Hétfő este minden szem a Redskins stadionjára szegeződik, a FedEx Fielden vérbeli egyetemi derbit követhetünk majd nyomon, és esetleges sikerével a Broncos hatalmasat léphet a nagydöntő felé. Persze ez fordítva is elsülhet, és így akár már a második hétre elveszthetik motivációjukat az idahoiak, de ez csak tovább fogja élezni a hangulatot, egy instant klasszikust tálalva elénk. A VT mellett még szeptember 25-én, az Oregon State ellen szükséges az erőfitogtatás, amúgy a WAC-on különösebb gond nélkül rongyolhat át a Boise.

Kulcsjátékosok: QB Kellen Moore, RB Jeremy Avery, WR/KR Titus Young, WR Austin Pettis, OT/OG Nate Potter, DE Ryan Winterswyk, SS Jerron Johnson

Kiemelt mérkőzés: 09/06 – vs. Virginia Tech (Landover, FedEx Field)

 

A konferencia további sztárjai: QB Colin Kaepernick (Nevada), QB Diondre Borel (Utah State), RB Vai Taua (Nevada), WR/KR Phillip Livas (LA Tech), WR Greg Salas (Hawaii), OT Rob McGill (LA Tech), DE Chris Carter (Fresno State), DE Dontay Moch (Nevada), MLB Bobby Wagner (Utah State), LB Ben Jacobs (Fresno State), SS Shiloh Keo (Idaho), S Duke Ihenacho (San José State), CB Davon House (New Mexico State)

 

Tipp a végeredményre: 1. Boise State, 2. Nevada Wolf Pack (California), 3. Fresno State Bulldogs (Cincinnati, @Ole Miss, Illinois), 4. Utah State Aggies (@Oklahoma), 5. Idaho Vandals (@Nebraska), 6. Hawaii Warriors (USC, @Colorado), 7. New Mexico State Aggies (@Kansas), 8. Louisiana Tech Bulldogs (@Texas A&M), 9. San José State Spartans (@Alabama, @Wisconsin)

 

Öt jóslat: 1) 2010 “Idaho-ja” a Utah State lesz. 2) Az a három csapat végez a dobogón, mely elhagyja, sőt tovább megyek, szétbomlásra kényszeríti a konferenciát. 3) Végre megint feltűnik egy Hawaii elkapó az NFL radarján, Greg Salas. 4) Meglepetés helyett csak csalódást okoz a Louisiana Tech. 5) Újra draftolnak játékost a New Mexico State-ről

 

 

C-USA:

A nyári felfordulás idején a csendben meghúzódott a Conference-USA, de ez nem annak köszönhető, hogy annyira optimális szituációban lennének. Zászlóshajójuk a Houston és az East Carolina, melyek jelentős tényezővé váltak, utánuk azonban senki, ráadásul a Cougars és a Pirates sem tudott elég konzisztens lenni egy idényen keresztül. Az SMU feltámadása enyhíthet a bajokon, ennek ellenére sok a másod vonalbeli együttes, ami szintén nem tünteti fel jó színben a C-USA-t. A Southern Miss a szezonnyitón, a South Carolina otthonában rögvest változtathat ezen a megítélésen.

 

 

A favorit: Houston Cougars

Fontos távozók: C Chris Barnett, OT Jarve Dean, CB Brandon Brinkley

Az esélyeikről: Minden non-BCS csapat vágya, hogy úgy kezdjen, ahogy azt a Cougars tette 2009-ben: ütve az Oklahoma State-t és a Texas Tech-et. A UH leterítette maga elé a vörös szőnyeget, ám félúton csúnyán letért róla. A védelem oly gyatra volt, hogy a “szerezzünk több pontot, mint ahányat kapunk” taktika nem tarthatta magát, nem is véletlen az új DC, az NFL rutinnal felvértezett Brian Stewart kinevezése. Stewart a Dallas Cowboys-nál alkalmazott 3-4-et próbálja meghonosítani, míg az offense felveszi a ritmust a szintén friss koordinátorával (Dana Holgorsen-t elhappolta az Okie State).

Kulcsjátékosok: QB Case Keenum, RB Bryce Beall, WR James Cleveland, WR Tyron Carrier, ILB Marcus McGraw, OLB Phillip Steward

Kiemelt mérkőzés: 10/09 – vs. Mississippi State

 

A konferencia további sztárjai: QB Trevor Vittatoe (UTEP), RB Donald Buckram (UTEP), RB Brynn Harvey (UCF), WR/KR/PR Damaris Johnson (Tulsa), WR DeAndre Brown (Southern Miss), WR Aldrick Robinson (SMU), WR Dwayne Harris (East Carolina), OT Jah Reid (UCF), OG Chad Schofield (Marshall) DE Scott Solomon (Rice), DE Bryant Turner (UAB), DE Bruce Miller (UCF), LB Korey Williams (Southern Miss), LB Jamon Hughes (Memphis), S DeAundre Brown (Tulsa), DB Shakiel Smith (Tulane)

 

Tipp a végeredményre: 1. Houston, 2. UCF Knights (NC State, @Kansas State), 3. SMU Mustangs (@Texas Tech, Washington State), 4. Southern Miss Golden Eagles (@South Carolina, Kansas), 5. Tulsa Golden Hurricane (@Oklahoma State), 6. Marshall Thundering Herd (@Ohio State, West Virginia), 7. UTEP Miners (@Arkansas), 8. East Carolina Pirates (@Virginia Tech, @North Carolina, NC State), 9. UAB Blazers (@Tennessee, @ Miss State), 10. Rice Owls [(Texas - Houston, Reliant Stadium), Northwestern, Baylor], 11. Memphis Tigers (@Miss State, @Louisville, Tennessee), 12. Tulane Green Wave (Ole Miss, @Rutgers)

 

Öt jóslat: 1) A Houston a UCF ellen meccsel a csoportdöntőben. 2) Bob Toledo-t kirúgja a Tulane. 3) Az East Carolina nagyon visszaesik, de csupán átmenetileg. 4) Donald Buckram futja a legtöbb yardot az egész ligában. 5) Keenum lesz az NCAA új csúcstartója passzolt és összyardok terén

 

 

MAC:

Dan LeFevour (és Freddie Barnes) a múlté, állócsillag nélkül hagyva a kis északi konferenciát. Fájdalom, de kevés vonzó dolog a maradt, ami szórakoztató lehet az a NIU futójátéka, a Temple csodája (Al Goldennel pár év alatt a pokolból a mennyekben járnak), illetve szódával a Toledo és az Ohio légitámadásai. Ennyi, mást nyugodt szívvel csak a különlegességekre vágyóknak ajánlanék, belőlük meg egyelőre nem sok leledzik széles hazánkban.

 

A favorit: Northern Illinois Huskies

Fontos távozók: OG Jason Onyebuagu, C Eddie Adamski, OLB Cory Hanson, K Mike Salerno

Az esélyeikről: A Central Michigan gyengülésével a Huskies-nak dominálnia kell nyugatot, ha 2009-ből indulunk ki. Kiegyensúlyozottak, kemények, mély a keret, és ez a MAC-ban bőven elég az üdvösséghez (és akár az Illinois, az Iowa State és a Minnesota ellen is). A Temple-vel októberben is összefutnak, decemberben elméletileg jöhet majd a visszavágó.

Kulcsjátékosok: QB Chandler Harnish, RB Chad Spann, DE Jake Coffman, S Tracy Wilson

Kiemelt mérkőzés: 09/18 - @ Illinois

 

A konferencia további sztárjai: QB Zac Dysert (Miami-Ohio), RB Bernard Pierce (Temple), RB Eugene Jarvis (Kent State), WR/KR Eric Page (Toledo), OT Darius Morris (Temple), C Ben Bojicic (Bowling Green), DE Adrian Robinson (Temple), DE Robert Eddins (Ball State), LB Noah Keller (Ohio), LB Brian Wagner (Akron), LB Nick Bellore (Central Michigan), LB Jerrell Wedge (Miami-Ohio), SS Jamail Berry (Western Michigan), FS Davonte Shannon (Buffalo), FS Brian Lainhart (Kent State)

 

Tipp a végeredményre: 1. Northern Illinois, 2. Temple Owls (Connecticut, @Penn State), 3. Toledo Rockets (Arizona, @Purdue), 4. Ohio Bobcats (@Ohio State), 5. Central Michigan Chippewas (@Northwestern, @Virginia Tech), 6. Bowling Green Falcons (@Michigan), 7. Kent State Golden Flashes (@Boston College, @Penn State), 8. Ball State Cardinals (@Purdue, @Iowa), 9. Buffalo Bulls (@Baylor, @Connecticut), 10. Western Michigan Broncos (@Michigan State), 11. Miami (OH) RedHawks (@Florida, @Missouri, @Cincinnati), 12. Akron Zips (Syracuse, @Kentucky, @Indiana), 13. Eastern Michigan Eagles (@Ohio State, @Vanderblt, @Virginia)

 

Öt jóslat: 1) Idén is akad BCS-skalp a MAC horgára, az Illinois-é biztosan. 2) Az egyik divízióból a NIU, a másikból a Temple jut a döntőbe, kihívó nélkül. 3) A Ball State-től elküldik a vezetőedzőnek katasztrofális Stan Parrish-t. 4) Nem választanak ki MAC-végzőst a 2011-es draft első két napján. 5) LaVon Brazill-tól “brazilos” játékot láthatunk

 

 

SUN BELT:

Délebbre sem minden fenékig tejfel, a Sun Belt is inkább a közröhej tárgya évek óta. A Troy azért küzd ez ellen becsülettel, és tavaly a Middle Tennessee State is hagyott tátott szájakat maga után. Utóbbinál viszont teljes most a káosz, hiszen a New Orleans Bowlon parádézó QB, Dwight Dasher-t eltiltották, nélküle pedig nem ugyanaz az MTSU. Az Arkansas State-ben van még potenciál, illetve a North Texas-ban (és egyszer csak beérik a FIU recruiting-ja is), de D# hiányában nem lehet különösebb eredményeket elérni, és ez igaz a mezőny egészére.

 

A favorit: Troy Trojans

Fontos távozók: QB Levi Brown, DE Cameron Sheffield, DE Brandon Lang, LB Bear Woods, LB Boris Lee, CB Jorrick Calvin

Az esélyeikről: Hatalmas bravúr, hogy három embert is draftoltak a kis Troy-ból (és különös módon azt a hármat – Brown, Sheffield, Calvin, akiket kevésbé vártak egy másik hármas helyett), ám ez az egyetemi pályákon nem jó előjelekkel kecsegtet. A távozók dacára még így is magasan kiemelkedik a Trojans, és ez a vetélytársakról állít ki szegénységi bizonyítványt... Jernigan és a DuJuan Harris-Shawn Southward alkotta futóduó szállítani fogja a TD-ket, ámbátor a védelem, főleg a védőfal nagy talány.

Kulcsjátékosok: WR/KR Jerrel Jernigan, OT James Brown, C Tyler Clark, CB Bryan Willis

Kiemelt mérkőzés: 09/11 - @ Oklahoma State

 

A konferencia további sztárjai: QB Chris Masson (ULL), RB Lance Dunbar (North Texas), RB Alfred Morris (FAU), RB/KR Bobby Rainey (Western Kentucky), WR T.Y. Hilton (FIU), OT Mike Williams (MTSU), DE Troy Evans (ULM), LB Craig Robertson (North Texas), LB Grant Fleming (ULL), LB Demario Davis (Arkansas State), SS Marcus Bartels (FAU), FS Jeremy Kellem (MTSU), CB Anthony Gaitor (FIU)

 

Tipp a végeredményre: 1. Troy, 2. Middle Tennessee Blue Raiders (Minnesota, @Georgia Tech), 3. Arkansas State Red Wolves (@Auburn, Louisville, @Indiana), 4. Florida Atlantic Owls [(Michigan State - Detroit, Ford Field), @South Florida, @Texas], 5. Louisiana-Lafayette Ragin’ Cajuns (@Georgia, Oklahoma State, @Ole Miss), 6. Florida International Golden Panthers (Rutgers, @Texas A&M, @Maryland, @Pittsburgh), 7. North Texas Mean Green (@Clemson, Kansas State), 8. Louisiana-Monroe Warhawks (@Arkansas, @Auburn, @LSU), 9. Western Kentucky Hilltoppers (@Nebraska, @Kentucky, Indiana, @South Florida)

 

Három jóslat: 1) A futók éve - szoros verseny négy RB között az Offensive MVP címért, a befutó az a Dunbar, aki ezzel edzője állását menti meg. 2) A Dwight Dasher-t nélkülöző MTSU nem zuhan össze, ám képtelen tartani a lépést a Troy-jal. 3) Nagyon rossz lesz a csapatok mutatója, minimum öté negatív

 

 

FÜGGETLENEK

 

 

Notre Dame Fighting Irish

Fontos távozók: QB Jimmy Clausen, WR Golden Tate, OT Sam Young, S Kyle McCarthy

Az esélyeikről: Charlie Weis-t a Cincinnati-től fura körülmények között távozó offense-guru, Brian Kelly váltotta a HC poszton, hogy újra hitet fecskendezzen a megfáradt ír szurkolókba. Kelly tökéletes választás volt, ha ő nem, akkor jelenleg tényleg senki nem képes feltámasztani az ND-t. A debütáló menetrendje mondjuk nem könnyű, hosszú távon gondolkodva azonban tán jobb is lenne egy 6-6-os mérleg (bár BK nem az a típus, aki ezzel egyetértene), tanulva a korábbi példából...

Kulcsjátékosok: QB Dayne Christ, WR Michael Floyd, TE Kyle Rudolph, NT Ian Williams, MLB Manti Te'o, FS Harrison Smith

Kiemelt mérkőzés: 11/27 - @ USC

 

Army Black Knights

Fontos távozók: WR Ali Villanueva, DT Victor Ugenyi

Az esélyeikről: 1996 óta először nyert öt meccset egy idényben az Army, jól alakult hát Rich Ellerson bemutatkozása. Megtalálta karmesterét is, Trent Steelman-t QB-nak, a védelem rettentő módon fejlődött (McNary 12.5 sacket mutatott be, ez fantasztikus szám), minden klappol egy kiugró évhez, és végre van remény, hogy nemsokára felülkerekednek a Navy felett. Ha nem is 2010-ben, '11-ben vagy '12-ben...

Kulcsjátékosok: QB Trent Steelman, FB Jared Hassin, DE Josh McNary, LB Stephen Anderson

Kiemelt mérkőzés: 12/11 – vs. Navy (Philadelphia, Lincoln Financial Field)

 

Navy Midshipmen

Fontos távozók: RB Marcus Curry, OG Osei Asante, LB Ross Pospisil

Az esélyeikről: Legutóbb 1963-ban nyert katonai akadémián játszó futballista Heismant (Roger Staubach), és erre hosszú idő után megint van sansz: Ricky Dobbs, a Navy futásorientált irányítója ha “surranópályán” is, de belophatja magát a szavazók szívébe, már hétfőtől, a Maryland ellen (a Crab Bowlon). Nincs igazán szó, mely kifejezhetné mennyire egységes a Midshipmen, a Texas Bowlon kiderült, hogy motiváció hiányában szinte legyőzhetetlenek. Túlzás lenne hibátlan mutatót vizionálni, viszont jobban belegondolva...

Kulcsjátékosok: QB Ricky Dobbs, FB Vince Murray, OT Jeff Battipaglia, R Wyatt Middleton

Kiemelt mérkőzés: 10/02 - @ Air Force

 

Három jóslat: 1) Az Air Force teheti el a vitrinbe a Commander-in-Chief's Trophy-t. 2) Az Army képes lesz a nem-negatív mérlegű szezonra. 3) Dayne Christ Clausenéhez hasonló számokat produkál majd

 

 

Football Championship Subdivision (FCS)

 

 

Pár mondatot ejtenék a másodosztályról is, már csak azért, mert 2009-ben olyan mérkőzéseket láthattunk, melyek az NFL színvonalával (a Montana-Appalachian State elődöntő vita nélkül) vetekedtek, és az FCS milliője is magával ragadó tud lenni, illetve történt pár jelentős változás.

 

Dióhéjban: az FCS-ben nem egyes rangsorokon múlik a döntőző felek kiléte, hanem rájátszás során dől el, ki a jobb. A playoff az idei évtől 20 fősre bővül, a finálé az eddigiekkel ellentétben nem a bowlokat megelőzően, hanem január 7-én lesz, Chattanooga helyett a texasi Frisco-ban. Két egyetem, a Northeastern és a Hofstra (Marques Colston alma matere) megszüntette futballcsapatát, és érdekes, hogy pont annak a CAA konferenciának voltak tagjai, mely amúgy messze a legkiélezettebb, és tagja az utóbbi két győztes, a richmond Spiders és a regnáló bajnok Villanova Wildcats. Sőt a Rhode Island is kilép, átmennek a NEC-be, noha pótlásuk megoldott: 2011-től az Old Dominion, 2012-től a Georgia State csatlakozik a CAA kötelékébe. (Megjegyzendő, hogy a Winston-Salem visszalépett a harmadosztályba, helyükre a North Carolina Central és a Savannah State ugrik be a MEAC-ba.) Az esélyekről szólva, a Villanova 2010-ben megvédheti címét, ám már a konf sem egy sétagalopp, a Delaware, a James Madison, a New Hampshire, a William & Mary és a Richmond egyaránt veszélyes ellenfél, a végső sikerre az Appalachian State, a Southern Illinois, a South Carolina State és a Montana hajthat még vérmes reményekkel. A Wildcats kiválósága a WR Matt Sczur, a Division I (az FBS és az FCS együtt) egyetlen játékosa, aki tavaly elkapott, futott, passzolt és visszahordott TD-t is jegyezhetett. A legjobb védőnek Christian Anthony-t választották meg nyáron, de a Grambling DE-je augusztusban szívinfarktust (!) szenvedett, pályafutása valószínűleg véget ért.

 

Kiemelt rangadónak az alábbi párharcok minősülnek (a lista nem teljes, és az már más kérdés, hogy mennyit nyílik alkalmunk ezek közül megtekinteni):

The Rivalry – Lehigh vs. Lafayette, 11/20

The Game – Harvard vs. Yale, 11/20

Bayou Classic – Grambling vs. Southern, 11/27 (NBC)

Magic City Classic – Alabama A&M vs. Alabama State, 10/30

State Fair Classic – Praire View A&M vs. Grambling, 09/25

Brawl of the Wild – Montana vs. Montana State, 11/20

Major's Cup – Villanova vs. Temple, 09/03

Causeway Classic – Sacramento State vs. UC Davis, 11/20

Southern Heritage Classic – Jackson State vs. Tennessee State, 09/11

Port City Classic: Grambling vs. LA Tech, 09/04

Aggie-Eagle Rialry – North Carolina A&T vs. North Carolina Central, 09/25

Battle for the Golden Horseshoe – UC Davis vs. Cal Poly, 11/13

→ és végezetül a MEAC vs. SWAC challenge (néhai Heritage Bowl, 2011-től Legacy Bowl néven fut tovább), amit az ESPN közvetít vasárnap, ezúttal Southern vs. Delaware State

 

Az FCS előszezoni álomcsapata:

OFFENSE

QB Michael Herrick (Northern Arizona), RB Taiwan Jones (Eastern Washington), [RB Chase Reynolds (Montana)], RB/WR Matt Szczur (Villanova), [FB Tersoo Uhaa (Furman)], WR Tysson Poots (Southern Utah), WR Brian Quick (Appalachian State), TE Stephen Skelton (Fordham), OT Ben Ijalana (Villanova), OT Corey O'Daniel (Gardner-Webb), OG David Arkin (Missouri State), OG D.J. Hall (Texas State), C Ryan McKnight (South Dakota State) - K Matt Bevins (Liberty)

 

DEFENSE

DT Kenrick Ellis (Hampton), DT Martin Parker (Richmond), DE Malcolm Taylor (Alcorn State), DE Markell Carter (Central Arkansas), LB Eric McBride (Richmond), LB J.C. Sherritt (Eastern Washington), LB D.J. Smith (Appalachian State), [LB Jabara Williams, Stephen F. Austin], SS Mark Legree (Appalachian State), FS Mike McElroy (Southern Illinois), CB Korey Lindsey (Southern Illinois), CB Justin Rogers (Richmond), [DB Dino Vasso (New Hampshire)] - P Jonathan Plisco (Old Dominion)

 

 

A szezon tehát ma este kezdetét veszi, egészen pontosan 0:30-kor a Wake Forest-Presbyterian (FCS) találkozón történhet meg a első kickoff. Most még nem jelentkezünk külön non-BCS előzetessel, de terveink szerint a heti összefoglalóval egybekötve a jövő héttől már ezzel is számolhattok. Jó szórakozást!

 

Horváth Róbert (JJ Tiller)