5. Atlanta Falcons

113 millióért levetkőzhető-e a rájátszásbeli szerencsétlenkedés?

5. Atlanta Falcons

Kulcsjátékosok: Matt Ryan (QB), Roddy White (WR), Julio Jones (WR), Tony Gonzalez (TE), Sam Baker (OT) Osi Umenyiora (DE), Sean Weatherspoon (OLB), Asante Samuel (CB), William Moore (S), Thomas DeCoud (S)

Fontos távozók: Michael Turner (RB -> cut), Todd McClure (C -> visszavonult), Tyson Clabo (OT -> Miami) John Abraham (DE -> Arizona), Brent Grimes (CB -> Miami), Chris Owens (CB - > Cleveland)

Idén draftoltak:
22. Desmond Trufant (CB)
60. Robert Alford (CB)
127. Malliciah Goodman (DE)
133. Levine Toilolo (TE)
153. Stanisly Maponga (DE)
243. Kemal Ishmael (DB)
244. Zeke Motta (S)
249. Sean Renfree (QB)

Kiemelt meccsek:
Szeptember 8. @ New Orleans
Szeptember 29. vs New England (SNF)
Október 7. vs New York Jets (MNF)
November 21. vs New Orleans (TNF)
December 8. @ Green Bay (SNF)
December 23 @ San Francisco (MNF)

2012 dióhéjban: 
Ismét egy szinte tökéletes alapszakasz, majd egy újabb elbaltázott playoff szereplés, röviden így lehetne összefoglalni a Falcons tavalyi szezonját. A csapat a fergeteges passzjátéknak és a labdaszerzések tömkelegét produkáló védelemnek köszönhetően nagyon simán nyerte meg az NFC Déli csoportját és végre valahára sikerült is egy playoff meccset megnyerni drámai körülmények között a Seattle Seahawks ellen (pedig a meccs végén mindent elkövettek a vereségért…), azonban a San Francisco 49ers már túl nagy falatnak bizonyult és a végletekig kiélezett végjáték ezúttal már nem Mike Smithéknek kedvezett.

Az edzői stáb:
Mike Smith az Atlanta Falcons 14. főedzője, 2008. január 23. nevezték ki a georgai csapat élére. Azóta jobbnál jobb eredményeket ér el a gárdával, az NFC egyik legjobb alakulatává nőtte ki magát a Falcons. Ami egyedül hiányérzetet kelthet az emberben, az a rájátszásban mutatott produktum, egészen elképesztő összeomlásra képesek Matt Ryanék a playoffban. Smith az Atlantától kapott lehetőség előtt 5 éven keresztül a Jacksonville Jaguars védekező koordinátora volt. A támadójáték megszervezéséért Dirk Koetter a felelős, ő is Jacksonvilleből érkezett, azonban Koetter csak 2012 óta tagja a Falcons szakmai stábjának. Mindenképp meg kell említeni vele kapcsolatban, hogy félelmetes passzjátékot hozott össze a Georgia Domeban, persze ehhez minden részlet adott volt számára. A védekező koordinátor a Koetternél sokkal komolyabb profi edzői múlttal rendelkező Mike Nolan, 4 éven keresztül volt a 49ers vezetőedzője, 2012-es ideérkezését megelőzően pedig 2 évig a Miami Dolphins védelmét irányította. A keze munkája egyből meglátszott a Falcons védelmén, mert bár az engedett yardok tekintetében nem bizonyult elitnek az egység (sőt inkább a középmezőny alján tanyázott) azonban a kulcsfontosságú pillanatokban történő labdaszerzések aranyat értek a szezon során. A Speciális csapatrész edzője Keith Armstrong az egyetlen olyan koordinátor a jelenlegi stábban, aki Smith 2008-as kinevezése óta a csapattal dolgozik, ráadásul már akkor is ugyanebben a beosztásban munkálkodott. Az ezt megelőző másfél évtizedben megfordult a Bearsnél és a Dolphinsnál is, nagyon rutinos szakemberről beszélünk, nem nagyon tudnak neki olyat mutatni, amivel ne találkozott volna pályafutása során.

 

 

Támadósor:

A Falcons támadójátéka egyértelműen a Ryan, White, Jones, Gonzalez kvartettre épül, nem hisszük, hogy van olyan GM, aki ezt a négyest így egy az egyben ne fogadná el a saját csapata számára. Ryan helyettese Dominique Davis lesz, de mint a csapatok többségénél, így itt is elmondható, ha neki komoly szerep jut az idei szezonban, az már régen rossz a csapatra nézve. A futószekcióban komoly változás történt az offseason során, Michael Turner után egy újabb veterán játékossal próbálják fellendíteni a tavaly kicsit megakadt futójátékot Mike Smithék, A Rams egykori kiválóságát (?), Steven Jacksont sikerült megszerezni, azonban erősen kérdéses, mennyi maradt még az ő tankjában, alkalmas lesz-e arra, hogy a Falcons nem túl acélos támadófala mögött kibrusztolja a yardokat. Váltótársai Jacquizz Rodgers és Jason Snelling lesznek, ők az elmúlt évek folyamán bizonyították, hogy részfeladatok ellátására tökéletesen alkalmasak, azonban ha komolyabb szerep jutna nekik, kérdéses mire vinnék. A fullback a tavalyi szezont térdszalag-szakadás miatt kihagyó Bradie Ewing lesz, ha minden a tervek szerint alakul, azonban nem valószínű, hogy gyakran kerül majd pályára a leginkább passzjátékra épülő csapatban. És ugyebár ennek a passzjátéknak a fő letéteményesi idén is Roddy White és Julio Jones – már ami az elkapókat illeti - rajtuk kívül még Harry Douglas az, aki említést érdemel, utánuk pedig hatalmas űr található. Ha közülük bárki kiesne, elég nagy bajba kerülne a Falcons, hiszen Drew Davis vagy Kevin Cone nem olyan képességű játékosok, akikkel messzire lehetne jutni az NFL-ben. A TE-ek terén is hasonló a helyzet, Tony Gonzalez félelmetes képességekkel rendelkezik, azonban mögötte a Levine Toilolo, Chase Coffman duó finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után, úgyhogy nem árt, ha Gonzo gondosan vigyáz az egészségére. A támadószekciónak egyértelműen a támadófal a leggyengébb része, Tyson Clabo kivágása, Todd McClure visszavonulása és Mike Johnson sérülése alaposan megnehezítette az edzői stáb azon feladatát, hogy miként is állítsanak össze egy olyan ötösfogatot, amely képes lesz Matt Ryant megvédeni és egyben Steven Jackson előtt elég széles folyosókat nyitni. Jelenleg a legjobb opciónak a Sam Baker, Justin Blalock, Peter Konz, Garrett Reynolds, Lamar Holmes felállás tűnik, azonban a fal jobb oldala elég sok aggodalomra adhat okot. Ráadásul a cserék közül Joe Hawley az egyetlen, aki rendelkezik bármiféle rutinnal, így túl sok variációs lehetősége nincs Mike Smithnek. A skill pozíciókban remek játékosokkal rendelkezik az Atlanta, ha csupán ezt nézzük minden adott, hogy folytassák a tavaly megkezdett showt, azonban a támadófal minősége illetve a cserék tapasztalatlansága adott esetben sokba is kerülhet a csapatnak. 

 


Védelem:

Sokáig tartotta magát a pletyka a holtszezon során, miszerint a Falcons átáll a 4-3-as szisztémáról a 3-4-esre, azonban jelen állás szerint úgy tűnik, hogy maradnak a jól bevált rendszernél. A védőfal gyakorlatilag maradt a tavalyi, azt a nem elhanyagolható változást leszámítva, hogy John Abrahamet Osi Umenyiora alakítja majd az első számú passrusher szerepében. A védőfal túloldalán Kroy Biermann, Jonathan Massaquoi, Cliff Mathews és az újonc Malliciah Goodman tűnhet fel, míg belül Jonathan Babineaux, Corey Peters és Peria Jerry fogja rotálni egymást. A linebacker sorban nem történt változás az előző szezon óta, a nagy kérdés az lesz, hogy Akeem Dent a középső poszton képes lesz-e felnőni legalább Stephen Nicholas szintjére. Arról talán a Falcons szurkolói sem álmodoznak, hogy weatherspooni magasságokba emelkedik. A cserepadon itt is csak a speciális egységben szerepet kapó játékosok található, nem ártott volna a holtidény során legalább egy olyan veteránt szerződtetni, akit kényes szituációban be lehet vetni, ha bárki kidőlne a kezdők közül. Az Atlanta hátsó alakzatában történt a legnagyobb változás tavalyhoz képest, Brent Grimes és Chris Owens helyét két újonc játékos, az első körben draftolt Desmond Trufant, illetve a második körben kiválasztott Robert Alford veheti át. A csapat első számú cornerbackje továbbra is Asante Samuel, míg Robert McClain és Dominque Franks révén ezen a poszton legalább találhatóak olyan cserejátékosok, akik már némi rutinnal is fel vannak vértezve. A védelem talán legerősebb posztja a safety páros, William Moore és Thomas DeCoud. Ők ketten kitűnő tandemet alkottak a tavalyi idényben és minden bizonnyal így lesz ez az idei szezonban is. Az ő pótlásuk se menne túl gördülékenyen, hiszen ezen a poszton sincs tapasztalattal rendelkező cserejátékos Chris Hope távozását követően. Az egész védelemről úgy általánosságban az mondható el, mint a támadókról, hogy a kezdőcsapat rendben van (azért itt nyilván szerényebb képességű az első sor, mint Ryanék esetében), de a cserék finoman szólva sincsenek a helyzet magaslatán. Sok múlhat azon, hogy Umenyiorán kívül képes lesz-e más is nyomást gyakorolni az ellenfelek irányítóira, illetve hogy az újonc CB-k milyen gyorsan fognak tudni alkalmazkodni a profi ligához. 

 Speciális csapatrész:

Matt Bryant és Matt Bosher megbízható rúgónak és punternek számítanak, nem rajtuk fog elmenni a csapat szezonja. A returner pozíciókra Jacquizz Rodgers, Dominique Franks és Harry Douglas pályázik, egyikőjük sem az a visszahordó, akinek az ellenfél puntere nem meri odarúgni a labdát, azonban attól sem kell félni, hogy minden puntot odaejtenek az gunner elé. Tavaly Josh Harris (UDFA-ként került a ligába) látta el a longsnapperi teendőket – idén is így lesz - a kezdőrúgásokat pedig a punter Bosher hajtja végre, ezek azok a dolgok, amiket a Falcons speciális egységéről tudni kell.

Summa-summárum és prognózis:

A Falcons az NFC South, sőt talán az egész NFL legerősebb kezdőcsapatával rendelkezik, azonban a csapat mélysége néhány poszton egészen botrányos, így a sikeres szerepléshez szükséges a sérülések szerencsés elkerülése, néhány kulcsember kiesése komolyan megboríthatná az atlantai csapatot. Jó néhány olyan játékos található a keretben, akinek talán ez lesz az utolsó lehetősége, hogy a csúcsra érjen, nyilván ők kettőzött erővel fognak küzdeni. Ami szerintünk sorsdöntő lehet - és ez a legutóbbi playoffban csúcsosodott ki – az Mike Smith meccselése éles helyzetben, illetve hogy Ryan elhiszi-e magáról, hogy képes arra, amire Aaron Rodgers vagy Joe Flacco, azaz hogy megszolgálja a százmilliós szerződését. Nyilván ehhez a védelemnek is hozzák kell tennie a magáét, szükség lesz azokra az agresszív játékokra, amelyeket tavaly alkalmanként megcsodálhattunk Samueléktől.

 

Atlanta Falcons
briareos
3.
empty taxi
5.
gabokocka
1.
gabtsi
5.
habi
5.
kristof
8.
rajna
8.
shawnka
4.
vassadi
7.

 

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
5. Atlanta Falcons
6. Houston Texans
7. Baltimore Ravens
8. New England Patriots
9. Cincinnati Bengals
10. New York Giants
11. Washington Redskins
12. Indianapolis Colts
13. Minnesota Vikings
14. New Orleans Saints
15. Chicago Bears
16. Miami Dolphins
17. Pittsburgh Steelers
18. Tampa Bay Buccaneers
19. Dallas Cowboys
20. Carolina Panthers
21. St. Louis Rams
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Kocsis Gábor (gabokocka)


Hozzászólások

több mint 9 éve
peti_12 Atlanta Falcons 11
Nagyon jó írás lett!
Mint Falcons szurkoló csak reménykedni tudok benne, hogy nem fog kulcsjátékos kidőlni szezon közben a sorainkból különben tényleg nagy lesz a baj. Abban is bízom, hogy Steven Jackson ismét fel tudja lendíteni a futójátékot, mert csak a passzal nemsok babér fog teremni a playoffban megint (főleg, ha ismételten látványos lesz a leolvadás). Go Falcons!!!
több mint 9 éve
Saints - Falcons csoportpárbaj ígéretesnek tűnik , ennél már csak a 49ers - Seahawks párbaj tűnik jobbnak 😊
több mint 9 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 32 — The only discipline that lasts, is self discipline
Az írás jó, gratula, a PR viszont kiszámítható a top 10 óta. Ha Hawks, Niners, Broncos, Packers lesz ebben a sorrenben az első négy, akkor meg egyenesen dögunalom lesz. Jobban megkavarhattátok volna az elejét, hogy legyen min vitatkozni. 😀


“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 9 éve
Lehet hogy elfogult vagyok de szerintem a Packers-nél erősebbek vagyunk 😀