Tom Brady, mind Brian Urlacher a liga legismertebb j&aac">

A 11. hét győztesei - ismertető

A 11. hét legjobbjairól következzen a beígért részletesebb bemutató. Mivel mind Tom Brady, mind Brian Urlacher a liga legismertebb j&aac

Tom Brady (QB – New England Patriots):

A New England csapatát 2000 óta szolgáló irányítót sokan a liga valaha volt legjobbjai közé sorolják. Bár képességeket tekintve akad nála jobb is az NFL-ben, a 3 Super Bowl-diadal ékesen bizonyítja, hogy Brady a legkiélezettebb helyzetekben is megállja a helyét.
Talán kevesen tudják, hogy középiskolásként nem csak az amerikai football, hanem a baseball területén is tehetségesnek bizonyult, amire jó bizonyíték az 1995-ös MLB-draft, ahol a 18. körben kelt el az ifjú Tom. Persze a baseball iránti szenvedély nem akkora meglepetés, ha rátekintünk Brady középiskolájának Hírességek Csarnokára, ahol is ott feszít bizonyos Barry Bonds neve is…
A kis baseball-közjáték után azonban már semmi sem tartotta vissza a futballtól, és a 2000-es draft 6. körében választotta ki a Patriots. A sztori kulcselemei azóta mindenki számára ismertek, de van néhány érdekes adapt, rekord és mutató, melyek talán kevésbé elterjedtek vele kapcsolatban.
Brady mérlege 21-1 azokon a meccseken, ahol a hőmérő higanyszála nem kúszott 0 fok fölé. Egyetlen veresége ráadásul egy egy tétnélküli Miami elleni derbi, ahol csak az első negyedben játszott.
Kiélezett helyzetekben való helytállására csak 3 adat. Egyrészt a hosszabításos meccseken a mérlege 7 győzelem és 0 vereség, ilyennel senki más nem büszkélkedhet a liga történetében. Másrészt eddigi karrierje során 21 meccsnyerő drive-ot dirigált le, ebből 5 alkalommal a rájátszásban tette mindezt. Továbbá a 2006-os szezon előtt azokon a meccseken, ahol a végső különbség 1 TD-nél kevesebb volt, 22 győzelem mellett mindössze 3 alkalommal szenvedett vereséget a csapata.
Végül essen pár szó a 3 Super Bowl-részvételről, és azokról a rekordokról, amelyeket ezzel beállított. Brady az egyetlen irányító a liga történetében, aki 28 éves kora előtt 3 bajnoki címet nyert. Rajta kívül csak 3 olyan QB volt, aki legalább 3 Super Bowl-t nyert a csapatával (Terry Bradshaw (4), Joe Montana (4) és Troy Aikman (3). Szintén csak 3 olyan irányító van, aki legalább 2 alkalommal lett SB-MVP, Bradshaw és Montana mellett ez még Bart Starr-nak sikerült Brady előtt. Emellett Brady tartja a sikeres passzok rekordját is a bajnoki döntők történetében, 32 sikeres átadással a Carolina ellen.
Ezek után egy szimpla hét legjobbja szavazás szinte már fel sem tunik a dicsőséglistán…


Brian Urlacher (LB – Chicago Bears):

A liga egyik legkarakteresebb linebacker játékosa a 2000-es drafton csatlakozott a Chicago Bears csapatához az első kör 9. választottjaként. A New Mexico college csapatában amolyan igazi mindenes volt, játszott linebacker és safety poszton a védelemben, elkapóként a támadóegységben (6 TD elkapása volt college karrierje során), és returnerként a speciális csapategységben. Safety-ként is kiváló teljesítményt nyújtott, amit igazol, hogy bekerül a legjobb college secondary játékosnak járó Jim Thorpe-díj választás dobógósai közé.
Az NFL-ben az első két meccsén külső linebacker poszton lépett pályára csereként, majd a szezon 3. meccsétől lett kezdő középső linebacker, ahonnan azóta is kirobbanthatatlan. Újonc szezonja során elképesztő statisztikákkal zárt. 124 tackle, 8 sack és 2 interception került a neve mellé, és ezek után természetes volt az Év újonca-díj és a Pro Bowl-részvétel is. Teljesítménye azóta is nagyon egyenletes, amit 5 Pro Bowl-részvétel, a 2005-ös Év védőjátékosa-díj és számos egyéb elismerés is jelez. A sérülés miatt rövidebb 2004-es szezont leszámítva minden idényben 100 szerelés fölé jutott, egyéni rekordja 151 tackle a 2002-es szezonban, egy meccsen pedig a rekordja 20 tackle, melyet 2001-ben a Tampa Bay ellen ért el.


B.J. Sams (KR-PR – Baltimore Ravens):

B.J. Sams a kevésbé ismert, ám rendkívül hasznos játékosai közé tartozik a ligának. Sajnos a tegnapi Cincinnati elleni meccsen elszenvedett sípcsonttörése miatt ebben a szezonban már nem lehet a Ravens segítségére, de érdemes visszatekinteni arra, hogy a ligához való csatlakozása óta mit tett le az asztalra. A Baltimore csapatához 2004-ben csatlakozott. Bár a drafton nem került be a kiválasztottak közé, az újonc szabadügynökök sorából kiemelkedve végül szerződéshez jutott. Eredeti posztját elég nehéz meghatározni, a McNeese State college csapata számított rá running back és wild receiver poszton egyaránt a kick-off és punt returner feladatai mellett. A Ravens-nél is látott el támadófeladatokat újoncként, abban a szezonban szerzett is egy futott TD-t. 2005-ben már tartalék cornerback lett belőle, de fő feladata továbbra is a punt-ok és kirúgások után a labda minél messzebbre történő visszajuttatása maradt.
2 szezon alatt a csapat örökranglistájának 3. helyére lépett előre, összesen 3246 visszafutásból elért yarddal, amihez idén a sérüléséig még 1079 yardot tett hozzá. Újoncként franchise-rekordot állított fel 1826 return yard-dal, illetve ezen belül 1251 kick-off return yarddal. A punt return-statisztikában a csapat történetének 2. legtöbb yardját érte el egy szezonon belül 575 yarddal, melyhez hozzátett még 2 punt return TD-t is.
Megbízhatóságára jellemző, hogy bár újoncként elveszített néhány labdát, de a 2005-ös és a 2006-os szezonban már nem volt labdavesztése, ami nagyon ritka a visszahordó játékosok között.
Elismertsége egyelőre még nem vetekszik a leghíresebb returner játékosok hírnevével, de a Sporting News szakírói a 2005-ös szezon után beválasztották saját All Star-csapatukba, köszönhetően annak, hogy 12,2 yardos punt return átlagával a legjobb lett az AFC-ben és a 2. helyen végzett a teljes NFL-mezőnyben.
A rájátszásra készülő Ravens-ből nagyon hiányozni fog a játéka, remélhetőleg a következő szezonra újra csúcsformába lendül majd.

Somoskövi Gergely (somoskovig)