A Pistol Offense

Visszatérő cikkünkben egy olyan offense-t mutatunk be, amely egészen friss "találmány", mindössze pár éves múltra tekinthet vissza. Ennek ellenére a 2008-as idényben már az NFL-ben is találkozhattunk vele.

 

 
A Nevada Egyetem csapata különleges helyet foglal el az NCAA futball berkein belül. Több mint 30 éve egy személyhez lehet kötni őket, ez pedig Chris Ault. Ault 1968-ban végzett a Nevadán, ahol a focicsapat sztárirányítója volt. Ezután pár évig segédedző volt a U.N.L.V.-nél, majd 1976-ban visszatért alma materjéhez, ahol vezetőedző lett, és azóta is ő tölti be ezt a posztot két megszakítást közbeiktatva (1993-ban egy évet kihagyott, illetve 1996 és 2004 között a Nevada atlétikai vezetője volt). Amikor Ault először lett HC, a Wolf Pack a Division II-ben (vagyis a harmadosztályban) játszott. 1978-ban a Div I-AA megalakulásakor felkerültek ebbe az osztályba, majd 1992-ben a Big West konferencia tagjaként a Nevada az elsőosztály tagja lett. Ault az egyetlen edző, aki az NCAA három különböző osztályában is konferenciabajnoki címet tudott elérni. A Wolf Pack elsőosztályúvá válásának évében rögtön megnyerte konferenciáját, és Bowl-mérkőzést játszott, ez azóta is egyedülálló tett. Ault 2002-ben bekerült a College Football Hall of Fame-be, ezzel rajta kívül csupán három aktív edző büszkélkedhet. 2004-ben lett újra HC, miután atlétikai vezetőként kirúgta az addigi vezetőedző Chris Tormey-t. Ault személyében egy valódi legenda vezeti a farkasfalkát, Paterno, Bowden kaliberű edzőről van szó, személye valóban egybeforrt a Nevada Wolf Packkel.

Ault 2004-es visszatérésekor úgy döntött, hogy egy radikálisan új irányt fog megszabni a Nevada offense számára, lényegében létrehoz egy új rendszert. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy ekkor majd 60 éves volt már. Az ebben a korban lévő sikeres edzők túlnyomó többsége már nem szeret az általuk használt formulákon változtatni, és természetesen a fehér hollónál is ritkább az, ha egy ilyen idős edző fejleszt ki egy totálisan új rendszert. Ez a Pistol offense.

A Pistol eredete, létrejöttének okai

Bár a Pistol egy egészen új offense szisztéma, gyökerei egészen a Glenn "Pop" Warner által az 1900-as évek legelején kifejlesztett Single Wing offense-ig vezetnek. A Single Wing a II. világháború előtt lényegében egyeduralkodó támadórendszer volt, komplex futójáték, rengeteg misdirection, fake jellemzi. Több verziója is volt a felállásnak, pl. a balra látható Notre Dame Box, vagy a Sutherland Single Wing. Miután a T-formáció letaszította a Single Winget a trónról a 40-es, 50-es években, többé-kevésbé kikopott a köztudatból. De a Single Wing nem halt ki, sőt az utóbbi években kisebbfajta reneszánszát éli az ifjúsági ligákban, és a középiskolákban. 2006-ban Virginia-ban a középiskolai bajnokságban három Single Wing csapat is bejutott az állami rájátszásba. Maga az edzőlegenda Bill Walsh is azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a legnagyobb hiányérzetet talán az hagyta benne, hogy nem próbálta ki soha a Single Winget a 49ers-szel. Bár a Pistolra közvetlen hatást nem gyakorolt a Single Wing, világosan láthatóak azok az elemek a Pistolban, amelyek ehhez a több mint 100 éves rendszerhez köthetőek.

A legegyszerűbb megközelítésben a pistol offense a shotgun alapú spread offense-ek, és a hagyományosabb I-formációs offense-ek hibridje. Ault azzal a céllal alkotta meg a pistolt, hogy a kettő erősségeit kombinálja, és egy rendszerben egyesítse. Fontos tényező volt még az Ault által kedvelt option játékok minél effektívebb alkalmazása, mivel nagy hatással volt rá a Nebraska Cornhuskers '90-es évek beli futójátéka. Ebben az időszakban a Tom Osborne vezette offense meccsenként 300 körüli futott yardot termelt, köszönhetően főleg a különböző option futásoknak. A Huskers ekkori offense-ének tagadhatatlan hatása van a mai futball egészére nézve is.

Gyakran a szükségszerűségnek, a kényszernek is fontos szerepe van az új offense szisztémák életre hívásában. Mikor 2004-ben Ault visszatér a Falka élére, azzal szembesült, hogy a falemberei alulméretezettek, és nem is igazán erősek. Egyértelmű választás lett volna olyan rendszert installálni, ami a gyors, rövid és közepes passzokra épül, minimális futójátékkal. Mivel a WAC konferencia már ekkoriban is telis-tele volt "passzőrült" csapatokkal, ebből következően a passzra szakosodott védelmekkel, a veterán edző szükségét érezte, hogy olyan támadófilozófia mellett kötelezze el magát, amelynek integráns része a futás is. A konvencionális tapasztalat szerint a hagyományos I-formációból történő futásokhoz alapvető fontosságú a behemót támadófal. Ezt a dilemmát úgy oldotta fel Ault edző, hogy egy teljesen új formációt dolgozott ki, amely kiegyenlítheti azt a hiányosságot, hogy a Wolf Pack nem rendelkezett ezzel. A cél az volt, hogy a falemberek nagyobb teret kapjanak a blokkoláshoz, és a WR-eket egy az egyben izolálják a védőkkel szemben. Ez utóbbi manapság minden komoly offense alapköve: a playmakerek kezébe kell adni a labdát nyílt terepen. Persze amilyen egyszerűen hangzik ez, annyira nem egyszerű ezt megvalósítani.

Az új formációval kezdetben nem számoltak komolyabban, a legtöbb edző csak legyintett 2005-ben, amikor Ault bemutatta azt. Azonban az azóta eltelt évek igazolták a Pistol létjogosultságát.

Formációk, motionok

Az alap Nevada pistol formáció


Amint látható, a pistolban az irányító nem közvetlenül a center alatt helyezkedik el, és nem is 7-8 yard mélyen, mint a szokásos shotgun felállások esetében, hanem 4-5 yardra. Innen a pistol név. Ami a leginkább szembetűnő újdonság a többi shotgun offense-hez képest, az az, hogy a running back az álló QB mögött van 3 yarddal. Ez rögtön egy alapvető problémával szembesíti a defense-eket, jelesül azzal, hogy a futót a snap előtt, és közvetlenül utána nem is nagyon látják. Főleg a zone read play elterjedésének köszönhetően az utóbbi években a LB-ket a college szinten hosszú idők jól bevált gyakorlata után arra tanítják, hogy a falemberek helyett a futókat olvassák. De a pistolban, ahol nehéz látni a futót a play kialakulásakor, ez az olvasási mód nagyban megnehezíti a védők dolgát, emiatt vissza kell térni a falemberek adta kulcsokra. A Northwestern LB-je, Nick Roach mondta 2006-ban a Wildcats Wolf Pack elleni meccse előtt: "Kicsit máshogy néz ki. Könnyen belekáprázhat az ember szeme, ha túl sokat nézi a backfieldet."

Ault főleg 11 personnelt használ, ami az edzői zsargonban azt jelenti, hogy 1 TE, és 1 RB van a pályán 3 WR mellett. Az alap felállásban a 3 WR közül az egyik szorosan a TE közelében helyezkedik el, őrá Slotback, Wingback, vagy akár H-back néven hivatkoznak (a Nevada a Wing megnevezést használja). Fontos különlegesség, hogy a Nevada playbookjában több mint 30 formáció van csak erre az egy personnel-elosztásra. Ez különösen nehézzé teheti egy defense számára az alkalmazkodást. Néhány általánosan használt Pistol felállás:

Több középiskola ezt a TE nélküli felállást használja alapfelállásként

A trips felállás az egyik kedvenc formációja a Wolf Packnek

Kiemelt fontosságú része az offense-nek a motionök használata. Ez főleg a blokkolás szempontjából fontos, egy-egy motionnel előnyt lehet szerezni a támadási ponton, legyen ez létszámfölény, vagy egyszerűen jobb blokkolási szög a motionölő játékosnak. Passzjáték esetén is ki lehet kényszeríteni az offense szempontjából előnyösebb párharcokat. Néhány gyakran használt motion (az elnevezések természetesen csapatonként változhatnak):Futójáték


A futójáték a Pistolban alapvetően a jól ismert inside zone, és outside zone futásokon alapul. Ezekre a Nevadában slice illetve stretch néven hivatkoznak. Igazándiból az egész futójáték sikeressége azon múlik, hogy a különböző formációkból mennyire sikeresen tudják kombinálni ezt a két játékot.

A slice, vagyis az inside zone play a TE oldalára az új offense bevezetése óta a legproduktívabb játéka a Nevadának. A jól ismert zone blockingot alkalmazza a támadófal azzal a kiegészítéssel, hogy a slotback a formáción keresztülvágva ("slicing", innen a play neve) a hátsó oldali C lyukon blokkol. A blokkolás egyszerű szabályok alapján működik, ebbe most nem megyünk bele. A QB a snap után  5 (vagy 7) óra irányába nyit, mélyen adja a handoffot a tailbacknek, aki egy  ún. "zone lépést" tesz a play irányába, elindul, és átveszi a handoffot. A QB a handoff után kiforog, és naked fake-et csinál; 2-3 lépésig eljátssza, hogy nála van a labda. Ennek fontos szerepe van a play-action játék előkészítésében. A TB a play-oldali tackle belső oldala felé indul meg, közben olvassa az első kombó blokkot (playoldali guard és tackle). Lényegében három lehetősége van, az első a visszavágás az A lyukba, ezután a B, végül pedig a C következik. Türelmesnek kell lennie, de amint kiválasztotta a lyukat, be kell gyújtani a rakétákat, és teljes sebességgel kell belőnie a blokkok között.

Hasznos kiegészítő játék a slice mellé az ún. oblique play.

Ez a játék a leginkább akkor működik, ha a 3-tech nem a play-oldalon van. Ekkor őt a G elzárja a play-től, a tackle pedig keresztblokkot hajt végre, és kiüti a Willt.

A Nevada másik fő futójátéka a stretch play, vagyis az külső zone futás. Érdemes megjegyezni, hogy a Pistolban soha nem csinálnak toss-t a QB-k, mivel a futó elég közel van ahhoz, hogy a biztonságosabb, és hatékonyabb közvetlen handoffal is el tudják indítani a külső futást.

Alapvetően a stretch play szinte teljes mértékben azonos a Nebraska által a '90-es években használt 49 Outside Stretch játékkal. Ennél a külső futásnál a Nebraska se használt toss-t, közvetlen volt a handoff. Az uncovered falemberek az ún. pull and overtake technikát használva blokkolnak, egyszerűen szólva húznak. A futó kifelé igyekszik haladni a blokkok mentén haladva, majd visszavág a pálya belseje felé.

Természetesen a manapság oly népszerű zone read, vagy inside read játék is beépítésre került a Pistolba. Ha egy play-el kellene jellemezni az utóbbi időben a college fociban teret nyerő modernebb offense-eket, ez lenne az. A Texas-tól a Floridáig szinte minden nagyobb egyetem offense-ében megtalálhatjuk a zone read különböző variációit.

A play-ről már az option rendszerekről szóló cikkben írtunk, ezért most nem részletezzük azt.


A futójáték komplexitását növeli a Wingbackek, WR-ek alkalmazása a futások során. A Jet Sweep egy szokatlanabb játék, főleg a Flexbone, és Wing-T offense-re jellemző play ez. Alapja a WB/WR gyors motionje a formáción keresztül. A snap kb. akkor történik meg, amikor a WB 4 lábra van a QB-tól. Rendkívül sok gyakorlást, és precizitást igényel a play tökéletes végrehajtása, nem lehet semmi hiba az időzítésben, ellenkező esetben nagyon könnyen a földre kerülhet a labda. Ez főleg azokban az offense-ekben érvényes, ahol center alatt van a QB.

A pistolban valamivel könnyebb a helyzet, mivel a QB-nak nem kell forognia a labdával a handoffhoz. Ezen felül még olyan verzió is létezik (talán ez kicsit gyakoribb is a Nevada esetében), amikor a motionolő wingback "interceptálja" a snapet. Ez amellett, hogy - ha tökéletesen van végrehajtva - lehetővé teszi, hogy ne kelljen meglassítani a lépéseit a wingnek, igen látványos is tud lenni. A play-oldali WR crackback blokkja alapvető fontosságú, ez nyitja meg az utat az igazán nagy előrehaladásokhoz.

A Pistolban a QB a második számú futó, lényegében bármely TB futást meg tud csinálni a QB is. Most csak egy, kifejezetten a QB-ra épített futóplay-t mutatunk be, de természetesen számos koncepció létezik az irányítófutásokra a Pistolban.

A Roar 14 Trap play nevéből következik, hogy egy csapdára alapul, amit a motionölő WB/WR hajt végre. Főleg a Double Wing offense-ben találni hasonló sémákat, ilyen motionök segítségével hatékony double teameket lehet létrehozni. Itt is nagyon fontos a crackback blokk a belső LB-n. Láthatóan a play kezdeti képe szinte teljesen megegyezik a Jet Sweeppel, emiatt jól használva ezeket egymás hatását erősíthetik.

A futójátéknak ezek csupán az alapkövei, ezen felül rengeteg, főleg az option családba tartozó futással találkozhatunk a Pistolban. Ezeket mind bemutatni közel lehetetlen lenne, de a legfontosabb alkotóelemeket megismertük.

Passzjáték


A passzjáték sikeressége Chris Klenakis támadó koordinátor elmondása szerint 80 %-ban a futójáték sikerességén alapul. A leggyakrabban használt passzok alapvetően mind a futásokra kidolgozott play-action passzok. A pistolban a RB elhelyezkedéséből adódóan könnyebb hatékony play-actiont megvalósítani, mint más shotgun alapú offense-eknél. Klenakis elmondása szerint a zone read népszerűsége azt a hatást érte el, hogy a hátsó oldali DE-ket univerzálisan arra tanítják, hogy elsősorban a QB-t védekezzék le, ne szálljanak el befelé. Emiatt elég nehéz naked play-actionöket futtatni feléjük. A naked play-action azt jelenti, hogy a QB úgy mozog ki az ellenkező oldalra a fake után, hogy nincs vezető blokkolója.

Adja magát, hogy mivel a slice az elsőszámú futójátéka a Falkának, az első számú passzjátékuk is ezen alapul. Ennek a play-nek (vagy inkább play-családnak) a neve Zone Pass Boot.

Ez egy naked play action koncepción alapuló séma. A támadófal fő feladata, hogy elhitesse az inside zone futást. Emiatt mélyen kell dolgozniuk ("low hat/low pad level"). A wingback, akárcsak a slice play-nél, keresztülhasít a formáción, de ezúttal kissé másfelé vezet az útja, a célpontja a hátsó-oldali (pontosabban ezúttal play-oldali) DE külső oldala. Néha log blokkot csinál a DE-en, ezzel adva lehetőséget a QB-nak, hogy teret nyerjen, néha viszont kiküldik elkapni a flat zónába (ez egy kedvelt goal line play-e a Nevadának). Ez főleg attól függ, hogy mennyire agresszív a DE. Ha gyakran egyből betör a backfieldre, akkor a winget kiküldik, ha próbál olvasni, és lassan játszik, akkor megblokkolják. A QB a fake-et két lépésig tartja ki, a labdát eldugva mozog az ellenkező oldalra. A két hátsó-oldali elkapóra van kidolgozva a play, többféle route-kombinációt is futtatnak velük. Az egyik a fentebb látható 14 out, és a Klenakis által takeoffnak, vayg clearoutnak nevezett hosszú route kombója. Ezt főleg cover 3-as védelmek ellen szereti a koordinátor hívni. A takeoffot futó elkapó elviszi a CB-t magával, az outot futó elkapónak pedig a flat zónát őrző védőt, sanszosan egy LB-t kell megvernie, amivel elvileg nem kellene, hogy gondja legyen.

Egy másik lehetőség a külsővel egy curlt, a belsővel pedig egy wheel route-ot futtatni. Mindkét esetben először a mélyebb route-ot olvassa a QB.

Egy másik koncecpció, amelyet szintén a slice-ból származtatnak, a Horn Run.

Látható, hogy mind az egyik guard, mind a center húz a futás irányába mintegy csalétekként. Ez főként a falra túl gyorsan reagáló defense-ek összezavarására használatos. Bár előbb a csalétek szót használtuk, ez nem jelenti azt, hogy a két húzó ember passzív lehet, "el kell adniuk" a futást arra az oldalra. Ez szintén naked play action, a play leginkább arra támaszkodik, hogy a linebackereket elvigye a pálya közepéről. Ezt a TE kihasználva középre fut egy mély route-ot, miután eljátszotta a futásblokkot.

Klenakis szereti ezt a play-t két TE-s szettekből futtatni, így túltöltve az egyik oldalt három elkapóval. A defense-ek erre általában valamiféle quarters vagy halves coverage-dzsel reagálnak a hármas oldalán, vagyis ott több ember közt oszlik el a mély zóna, mint a pálya másik oldalán. Ezt kihasználandó "összesűrítik" a két elkapó útvonalát, hogy a mély negyedet védő CB-t támadják mind a kettő route-tal. Az első számú WR egy hitchet fut, a slot pedig egy corner route-ot. A CB komoly dilemmába kerül. Vagy rámozdul a hitchre, és üresen hagyja a mélyet futó elkapót, vagy elmegy a corner route-ra, és feladja a hitchet. Mindkét esetben az egyik elkapó tisztán lesz, persze a hitch-el kisebb az okozott kár.

Ault és Klenakis a három dropos gyors passzjátékot is beépítette a pistolba az egysíkúvá válás elkerülése végett. Az ilyen play-ekben főként az Y option route-ot alkalmazzák.

Ezt szintén trips-ből szeretik leginkább futtatni. A QB a pistol felállásból még három lépést tesz hátra. A külső elkapó a már látott clearout route-ot futja, a slot egy 12-14 outot, míg a TE egy option route-ot, amely a coverage-től függően folytatódhat befelé, és kifelé is. Az egy szem receiver a túloldalon slanttől, hitch-en át fade-ig elég sokféle route-ot futhat. A QB elsőszámú célpontja a magányos WR. A cél az, hogy őt, a legjobb játékost izolálják egy az egyben egy védővel. Ha úgy érzik, hogy mismatch áll fent közte és a védő között, a QB hezitálás nélkül adja neki a labdát. Innentől lép képbe a "playmakerség"; az a cél, hogy a WR robbantson, és "megcsinálja" a play-t. Amíg ez működik, ő fogja kapni a labdát. Ha ezt elveszi a defense (pl. kettős emberfogással, elforgatott coverage-el), akkor váltanak a trips oldalra. A TE a védője belső vállát támadja. Ennek a védőnek a reakcióját olvassa a QB. Ha ez a védő inkább a slot out route-ját támadja, már megy is a passz a TE-nek. Ha marad a TE-n, akkor a slot kapja a labdát, akinek remélhetőleg a legkülső elkapó clearout route-jának köszönhetően lesz tere további yardok szerzésére.

A QB a snap előtt a safety-ket olvassa. Egy mély safety cover 1, vagy 3 védekezést sugall, ekkor a magányos WR lesz az első olvasás. Két safety esetén a trips oldal hívogatóbb, de ez egy többé kevésbé univerzális play. Klenakis-ék az egyik legfontosabb play-üknek tartják ezt, amelyet szívesen hívnak a meccs korai szakaszában is.

A pisztoly ravasza

Ha Ault a nevadai Pistol agya, akkor a ravasza a Nevada jelenlegi kezdő irányítója, Colin Kaepernick. Mivel őt már kifejezetten a Pistolban való szereplésre recruitolta Ault, érdemes kissé közelebbről is megismerkednünk vele. Középiskolában tehetséges baseball, és kosárlabda játékos is volt, és bár több nagyobb egyetem is megkereste baseball-ösztöndíjjal, a Nevada volt az egyetlen, amely olyan ösztöndíjat ajánlott fel neki, amelynek értelmében futballt, azon belül QB-t játszhatott. Első évében redshirtöt kapott, de a következő szezonban hamar kezdő QB lett. Már ekkor sokat felvillantott azokból az erényekből, amelyek tavaly teljes fényükben ragyogtak. Először október 14-én volt kezdő a Boise State elleni meccsen. A mérkőzés 4-szeri hosszabbítás után (!) dőlt el, végül a Boise State megőrizte konferencián belüli örökös veretlenségét hazai pályán, 69-67-re nyertek a hazaiak. Kaepernick 420 yardot (243 passzolt, 177 futott), és 5 TD-t hozott. Elsőéveshez mérten hihetetlen érett játéka nagy visszhangot váltott ki a szakértők körében, és maga a mérkőzés is szinte azonnal a college futball történelmének klasszikus meccsei közé emelkedett. Az év további részére bebetonozta magát a kezdő QB helyére, év végén megkapta a WAC Freshman of The Year díjat.

A 2008-as szezonban még magasabb szintre lépett, a WAC konferencia MVP-je, és az NCAA történetének mindössze 5. olyan játékosa lett, aki 2000 passzolt, és 1000 futott yardot ért el egy szezonban. Bár még nagyon korai erről beszélni, jelenleg 3-4. körös választásra taksálják 2011-ben az NFL drafton.

Kaepernick remekül példázza, hogy milyen QB-ra van szükség a pistolban. Rendkívül intelligens, nagyon gyorsan dolgozza fel az információkat, a kapott ingereket. Labdakezelési technikája elsőrangú, hihetetlenül labdabiztos, a handoffokat nagyon pontosan és gyorsan hajtja végre, a fake-eket emellé még nagyon hihetően is. Közvetítések során egy-egy play-actionnél nem ritka, hogy az erre amúgy abszolút nem hajlamos operatőröket is hosszú másodpercekig megtréfálja a játék, és a TB-t követik jó ideig, mire észbe kapnak. Bár shotgun alapú offense-eknél nem annyira fontos a magasság, sőt sok csapatnál éppen az alacsony QB miatt vezették be a Pistolt, Kaepernick 197 centis magassága komoly előnyt jelent. A snap előtt, és után nagyon jól átlátja a védelmeket ennek köszönhetően, és nagyon ritkán blokkolja a védőfal a passzait. Magas QB-hoz képest meglepően agilis, és atletikus, meglepő irányváltásokra képes, ha futásra kerül a sor, komoly veszélyt tud jelenteni. Középiskolai baseball-játékosként dobó volt, 92 mérföldes fastballokat dobott. Ez természetesen tükröződik a futballpályán is, bármikor képes 60-65 yardos passzokra.

Mivel idéntől a Pistolt passzorientáltabbá kívánja tenni Ault, valószínűleg még nagyobb hangsúly fog kerülni Kaepernickre. Emiatt (is) idén érdemes lesz a Wolf Pack meccseit nézni.

Elterjedtsége


A Pistol egyre több teret nyer a középiskolai, és az NCAA futballban is, sőt tavaly már az NFL-ben is megjelent. Az NCAA top csapatai közül nem egy építette be az offense-ébe a Pistolt kisebb-nagyobb mértékben. Nem kisebb csapatok, mint a Florida, vagy az Ohio State is (Terrelle Pryorral) kísérletezett vele tavaly. Totálisan eddig csak a feltaláló csapat alkalmazta az NCAA elsőosztályban, de a 2009-es szezontól az elmúlt években igen halovány támadójátékkal rendelkező Indiana Hoosiers is bevezeti a Pistolt, ettől remélve támadójátékuk megerősödését. A középiskolák, és ifjúsági csapatok egyre szívesebben alkalmazzák, hiszen viszonylag egyszerűen megtanítható a rendszer, és lehetőséget ad a passzjáték erőteljesebb kidomborítására a futójáték (option, power futások) megtartása mellett.

Az NFL-ben a Kansas City Chiefs a 7. héten alkalmazta először a Pistolt Tyler Thigpennel a QB poszton. Mivel támadásban a szezon elején értékelhetetlen teljesítményt nyújtott a csapat, Herm Edwards (ex-)HC, és az OC Chan Gailey úgy döntött, hogy az ultrakonzervatív NFL-miliővel szembefordulva radikális változtatásokat hoznak. A Chiefs saját képére formálta a Pistol offense-t, kihasználandó, hogy az NFL legjobb TE-je, Tony Gonzalez állt rendelkezésükre. Gonzalezt slot receiverként, és TE-ként is alkalmazták kb. egyforma mértékben. Az, hogy slot WR-ként is sokszor az elsőszámú CB-k védekeztek rajta, mindent elárul képességeiről.

A KC saját Pistol felállása


Thigpen nem igazán alkalmas a klasszikus zsebirányító szerepkörre, főleg relatív alacsonysága miatt. A Pistol sokat segített neki a védelmek olvasásában, átlagon felüli atletizmusát is jobban ki tudta használni.A Raiders elleni idegenbeli meccsükön működött a szezon során a legjobban a Pistol, főleg a futójátékukat segítette a formáció, a 3.-ból a 4. negyedbe nyúló, végül meccsgyőztesnek bizonyuló drive-juk során az utolsó 28 yardot hat futásból tették meg, vagy Larry Johnson futott, vagy Thigpen vette célba jó érzékkel a blitzelő LB-k által üresen hagyott területeket.

Bár érdekes színfoltot jelentett a tavalyi évben a Chiefs Pistol offense-e, valószínű, hogy idén már nem találkozunk vele, Az év végén teljes őrségváltás volt a KC háza táján, Edwards-ot kirúgták, helyére Todd Haley érkezett vezetőedzőnek, valamint az offseason egyik legnagyobb visszhangot keltett tranzakciójával leigazolták Matt Cassellt kezdő irányítónak.

Ettől függetlenül van esély rá, hogy ismét feltűnik a Pistol az NFL-ben, hiszen az egyik ötletgazdát, Chan Gailey-t megtartotta a Chiefs. Ha ők mégse térnek vissza ehhez az offense-hez, talán megint lesz egy elkeseredett csapat, amelyik amolyan minden mindegy alapon hozzányúl ehhez az új fegyverhez. Addig is a Pistol folytatja térhódítását az NCAA-ben és high school-berkekben, és könnyen lehet, hogy pár év múlva már teljesen általános lesz ez a ma még unikumnak számító offense.

Írta: Demeter Ádám