Army vs Navy, a vérbeli focirangadó

Írta: r.baggio — 2017. december 9., 12:19

Ha a derbik derbijét keressük, az egyetemi futball első osztályának utolsó utáni fordulójában rendezett összecsapásánál tovább kár kutatnunk.

Army vs Navy, a vérbeli focirangadó

 

Rivalizálás. Meglehetősen túlhasznált kifejezés, mely két csapat – és főleg szurkolótáboraik – közötti vélt vagy valós ellentétet írja le. A sportújságírók előszeretettel használják, hiszen csak a szokásos közhelyek elpuffogtatása könnyedén megtölt egy amúgy fogcsikorgatva megírt előzetest, de mit is jelent igazán? Nincs rá egzakt válasz, talán annyi biztos, hogy optimális esetben a hosszú történelmen átívelő, tisztelettel vegyes gyűlöletet a felek között, legfőképp pedig, hogy az itt elért győzelmen vagy vereségen áll vagy bukik a szezon végkicsengése. Mikor az Egyesült Államok tengerészetének, illetve a hadsereg szárazföldi alakulatainak akadémiájának kadétjaiból verbuvált futballcsapatok december 9-én szombaton, magyar idő szerint 21 órától a 118. alkalommal találkoznak egymással Philadelphiában 70 ezer ember színe előtt, tökéletesebb alaphelyzetet el sem képzelhetnénk.

 

Ellenben le kell rögtön szögezni, amennyiben parádés légicsatát szeretnénk látni, felesleges is a CBS-es streamre kapcsolnunk, és nem azért, mert az Army Black Knights és a Navy Midshipmen mellett az Air Force, azaz a légierő egy harmadik katonai iskola az FBS-ben (történetükről bővebben az NCAA-s adatlapokon). Az akadémiák mindegyike a triple option fő művelője, passzolni nagyon nem szeretnek: a Black Knights 2017-ben 11-ből négy mérkőzést is sikeres passz nélkül játszott végig, ebből háromszor nyertek. Ligaszinten elsők a futásból megtett yardok átlagában, közvetlenül a második Navy előtt. Ennek miértje egyértelmű, a különösen szelektív toborzási feltételek okán ahhoz a stratégiához muszáj nyúlni, ami ugyan óriási figyelmet kíván, de a legjobb eme sportban az erőkiegyenlítésre. A fegyelem adott, jóllehet a lediplomázás utáni kötelező katonai szolgálat, a kifejezetten magas tanulmányi követelmények és egyes szakokon – a légierőnél az összes karon – a súlyhatár alapvetően befolyásolja az opciókat. Ahogy az Army főedzője, Jeff Monken mondta: "néha mikor passzolunk és sikertelen az átadás, simán csak elvesztegettünk egy kísérletet – mert ha futunk legalább egy yardot összehozhattunk volna." Első blikkre nem egy szofisztikált taktika, azonban ha annyira egyszerű lenne, nyilván mindenki ezt követné (pár évvel ezelőtt az option rendszerekről ITT írtunk).

 

Hogy mitől is oly különleges az Army vs Navy, arról az alábbi videó sokat elárul:

 

 

2016-ban a Black Knights végre megszakította a Midshipmen 2001 óta tartó győzelmi szériáját, és mivel idén sem kerülték el őket a jó eredmények (8-3-as és 6-5-ös mérleggel már mindketten a bowl-meghívó tudatában utazhatnak Philly-be), nem csupán a tradíciók miatt várhatunk érdekes és izgalmas meccset. A hagyományok sora persze nélkülözhetetlen adalék: az Army-Navy végén a két akadémia egyaránt elénekli az iskolák alma mater dalát, amit a diadalt arató csapat tehet meg másodikként. A kezdést megelőzően katonai felvonulások mennek a pályán és a "fogva tartottak cseréje", ugyanis egy-egy kadét egy szemesztert a másik kampuszán, West Pointon vagy Annapolisban tölt, hogy erre a rangadóra visszatérhessen társai közé. Az Army növendékei előszeretettel rabolják el a Navy kabaláját, a Bill nevű kecskét, őt is ilyenkor szokás visszaszolgáltatni, miközben a "spirit spot-ok lepik el a videómegosztókat. A kickoff színhelye ezúttal is a philadelphiai Lincoln Financial Field, Rocky városa közel 90 alkalommal látta már vendégül az akadémiákat.

 

Végezetül a mezekre is ki kell térni, melyeket a közelmúltban egyre elborultabb ötletek inspirálnak: a csúcs a Navy kézzel festett sisakjai voltak 2015-ben a posztonkénti egyedi hajómintákkal, míg a tengerészek ebben az évben a Blue Angels, a világ egyik legjobb katonai köteléke előtt tisztelegnek. Az Army ezúttal a II. VH során megalapított 10. hegyihadosztály hófehér uniformisait viseli majd.

21:00 Army vs Navy - tv: CBS (Lincoln Financial Field, Philadelphia)
A mérkőzés a CBS Sports honlapján mindenki számára ingyenes streamen nézhető.


Hozzászólások

több mint 6 éve
Gyönyörű ez a fehér army mez. Síelő panda. 😊