Bowl-beharangozók [12/22]

Írta: r.baggio — 2015. december 22., 13:43

A keddi kettős.

Bowl-beharangozók [12/22]

FAMOUS IDAHO POTATO BOWL
BOCA RATON BOWL

 

21:30 Akron Zips vs Utah State Aggies – tv: ESPN

Hol?
Albertsons Stadium, Boise. Az idahói Boise State kék talajú pályája, melynek névhasználati jogát 2014-ben vette meg a helyi Albertsons élelmiszerbolt-hálózat. A legészakabbi bowl-helyszín, ráadásul fedetlen, ergo finoman szólva sem álomszerű célpont az utóidényben.

 

Miért?
Az esemény Humanitarian Bowlként még 1997-ben indult a Big West jóvoltából, hogy a konf tudja hova küldeni a bajnokát, ám ez mindössze 2000-ig tartott, mikor a BW felhagyott a futball szponzorálásával és focicsapatait szélnek eresztette. Többen közülük a WAC-ban kötöttek ki, mely felkarolta a bowlt, sőt társnak sikerült megnyerni az ACC konferenciát, ami meg sokat javított a meccs(ek) renoméján. 2009-ben az ACC kilépett a kontraktusból, őket a rosszabb helyzetben levő MAC váltotta, 2012-ben pedig a WAC feloszlott, a Mountain Westnek átadva a stafétát. A főtámogató az Idahói Burgonya Bizottság, és noha számunkra furcsa lehet a krumpli propagálása, az USA-ban nagyon fontos az eredetvédelem, nem mellesleg tényleg Idaho látja el az egész USA-t friss burgonyával.

 

Mit kapnak a játékosok?
Műszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot, Coleman kétszemélyes sátrat, télisapkát, Oakley hátizsákot, Big Game focilabdát.


Kik játszanak?

Akron Zips (7-5, 5-3): 2005-ben szerepelt első és eleddig utolsó bowlján az ohiói program, szóval maga a meghívó a már bebiztosított pozitív mérleggel bőven elegendő okot adhat az ünneplésre. A legendás FSU főedző Bobby Bowden fia, Terry Bowden a harmadosztályú North Alabamát elhagyva vágott neki 2012-ben az építkezésnek, és ugyan továbbra sem nevezhető világverő alakulatnak a Zips (idei hét győzelmüket kizárólag negatív mutatójú ellenfelekkel szemben aratták), elődje, Rob Ianello 2-22-es lebőgéséhez képest már most ég és föld a különbség.

Utah State Aggies (6-6, 5-3): Október 17-én, a Boise State 52-26-os kiütésekor egyértelműen a Mountain West fő esélyesének tűntek Matt Wells tanítványai, de a kiegyenlített csoportban a két későbbi döntőstől (SDSU és Air Force), majd a New Mexico-tól is kikaptak, nagyrészt a szerencsétlen sérüléshullám okán. Konfon kívül a Utah, Washington, BYU trió tett még egy zakót a közösbe, így összességében csalódást keltőnek ítélhető az év, viszont az Akron megverésével a végzősök az USU történetének legsikeresebb játékosaivá avanzsálhatnak a W-k tekintetében.

 

Kire figyeljek?

AKRON
1. Jatavis Brown (LB) – 7. kör
2. Jamal Marcus (DE) - junior
3. Isaiah Williams (OL)
4. Cody Grice (NT)
5. Rodney Coe (DT)

Csak Brown releváns draft szempontból, rég volt ilyen eredményes védője a csapatnak. Eleve 10.5 sacket még sose gyártott senki eddig, de Jatavis megnyomta ezt 17.5 TFL-lel és összesen 108-szor szerelt. Az igazi erősség mint látható a defensive front, akik a MAC-ben első, az országban harmadik futás elleni védekezést raktak össze, meccsenként kevesebb mint 90 yardot kapva. Marcus az Ohio State-ből került át ide, jövőre belőle még lehet valami.

 

UTAH STATE
1. Kyler Fackrell (LB) – 3. kör
2. Nick Vigil (LB) - junior
3. Hunter Sharp (WR) – 7. kör
4. Jalen Davis (DB) - sophomore
5. Andrew Rodriguez (RS) - junior

Egyértelmű, hogy Fackrell lesz a legjobb játékos a pályán. Az országos szinten is elismert védőnek a tavalyi komoly sérülése után újra helye van a top100-as draft boardokon, 6’5-ös magasságához járuló hosszú karjaival ezen a szinten nem tudnak mit kezdeni. 13.5 TFL-je volt idén és 5 fumble-t kapart össze, a legtöbbet az országban. Eggyel beljebb Vigil kevésbé attraktív a profi megfigyelőknek, de nagyszerű játékos (testvére a Dolphins-ban special teamer), aki remekül olvas. Az Air Force ellen 20 szerelése volt, hogy csak egy példát említsünk. A védelemben Davis a tipikus vékony dongájú, de a labdára nagyon veszélyes, fiatal corner, aki a további karrierjében shutdown cornerré érhet, legalábbis a Mountain Westben. A Utah State offense nem a statgyárosokról szól, Sharp a legeredményesebb 8 touchdownjával, míg Rodriguez houstoni transzferként a járási Danny Amendolának felel meg.

 

Mik az esélyek?
6.5 pontos favorit a Utah State, a fogadóirodák nem számítanak nagy tűzijátékra, 47 pont az over/under.

 

Miért nézzem?
Az Akron még sose diadalmaskodott bowlon, tehát ha csak a múlt szombati Camellia Bowlra gondolunk, nem kérdés, hogy a Zips játékosai kellően motiváltak lesznek és az Aggies-nél is említettük pár sorral feljebb az emocionális többletet. Papíron mondjuk másban nem bízhatunk az egész egyetemi karrierje során számos sérüléssel küzdő, parádés irányító, Chuckie Keeton búcsúján túl, de kedd este fél 11-től mi másra figyelne egy igazi amfoci-kedvelő, mintsem az Idaho Bowlra?

 


 

01:00 Temple Owls (#24) vs Toledo Rockets – tv: ESPN

Hol?
FAU Stadium, Boca Raton. A 29,419 fős befogadóképességű FAU Owls stadionja 2011-ben készült el, bár a Florida Atlantic sikeretlensége folytán a tömött lelátók helyett egyelőre csak akkor vált szóbeszéd tárgyává, mikor pár éve az egyetem eladta névhasználatai jogait egy börtönöket üzemeltető cégnek (az üzletet aztán a nagy felháborodás miatt visszavonták). 2014-től nemcsak ezen bowl, hanem egy új profi lacrosse franchise, a Florida Launch otthona is.

 

Miért?
A Boca Raton Bowl a tegnap taglalt Miami Beach Bowllal karöltve indult el tavaly, számos más esethez hasonlóan az ESPN ötletére, melyhez itt a MAC társult főkolomposként. A másik fél váltakozó konfból érkezik, 2014-ben a Conference USA bajnoka, a Marshall találkozott a Northern Illinois-szal (és látta el a Huskies baját rendesen). 2015-ben az American küld delegáltat, a főszponzor a szabadtéri felsőruházatra specializálódott Marmot.

 

Mit kapnak a játékosok?
Műszaki cuccokból összeállított ajándékcsomagot, strandtörölközőt, standtáskát, Tervis üvegpoharat, napszemüveget és sportpapucsot.


Kik játszanak?

Temple Owls (10-3, 7-2): A philadelphiai gárda fennállása talán legjobb idényét zárja, a 24. kiemelés magáért beszél, ahogy a főedző Matt Rhule szerződéshosszabbítása is. Az American csoportdöntőjében ugyan a Houstontól vereséget szenvedtek, ezzel lecsúszva az Access Bowlról, az általában alig negyedig megtelt Lincoln Financial Fielden lejátszott két telt házas, Penn State és Notre Dame elleni mérkőzéseik felejthetetlen élményként raktározódhatnak el, megadva a lökést akár egy új kampuszon belüli stadion felhúzásához is.

Toledo Rockets (9-2, 6-2): A Toledo nem tudta megtartani Matt Campbell HC-t, akit az Iowa State csábított el pár hete, ám az előléptetett Jason Candle-vel is elvárható, hogy a MAC éllovasai között maradjanak. Az Arkansas szeptemberben, idegenben begyűjtött skalpja óriási teljesítmény, azonban a divízión belül Campbellel mindig jött egy-két nem várt vereség, ami 2015-ben is a csoportdöntőbe került.

 

Kire figyeljek?

TEMPLE
1. Tyler Matakevich (LB) – 3. kör
2. Matt Ioannidis (DT) – 6. kör
3. Dion Dawkins (OL) - junior
4. Kyle Friend (OL) - udfa
5. Jahad Thomas (RB) – junior

Egy All-American linebacker és nagyot küzdő társai, így lehet összefoglalni a Temple rosterét. Matakevich mindenhol ott van és ahhoz képest, hogy egy régimódi, alulméretezett manusnak képzeljük el, annyira nem is darabos a mozgása. Ennyi győzelemhez persze pontokat is kellett szerezni, ebből Jahad Thomas 17 TD és 1257 yard képében vette ki a részét.

 

TOLEDO
1. Kareem Hunt (RB) – 4. kör
2. Chetham Norrils (CB) - udfa
3. Storm Norton (OL) - junior
4. Orion Jones (DL) - udfa
5. Corey Jones (PR) - junior

Hunt egy 20 éves futó, akinek sérülés és eltiltás is megrövidítette az idényét, így szinte biztos, hogy bedobja a nevét a kalapba a 2016-os draftra. Az előző két meccsén majdnem 300 yardot zakatolt előre, szóval nincs rossz formában, de a Temple védelme nagyobb kihívás, mint egy átlag MAC gárda. A többiek nem kecsegtetnek túl nagy potenciállal.

 

Mik az esélyek?
Csak 2 pontos favorit a Temple, a Potato Bowlnál alig nagyobb az over/under, 49 pont.

 

Miért nézzem?
Remélhetőleg nem ismétlődik meg a tavalyi forgatókönyv, mikor két érdekes Group of 5-os csapat párharcából kiütés lett, mert előzetesen a Temple-Toledo is izgalmas csemegének ígérkezik. Matakevich utolsó egyetemi fellépése külön bónusz, megküzdve a Rockets-féle „Igazság ligájával” (azaz a Kareem Hunt, Terry Swanson, Damion Jones-Moore futótrióval).