Edzőtáborra fel! NFC East

Keleten a helyzet közel sem változatlan.

Edzőtáborra fel! NFC East

Dallas Cowboys

Az edzőtábor helyszíne: River Ridge Playing Fields, Oxnard, California
Kezdete: Egységesen július 21.

boys

Jobb oldali tackle: Doug Free tavalyi borzalmas szezonja után 2013-ra felére csökkentették a fizetését, de még így is meg kell harcolnia a kezdő pozícióért. Az OTA-k alatt Jermey Parnell is többször az első sorral gyakorolhatott, a legnagyobb rivális továbbra is ő, az egykori UDFA, aki 3 év alatt 1 (!) kezdő meccset tud felmutatni, ez jól jelzi a helyzet súlyosságát. Az edzői stábnak minél hamarabb, minél jobb megoldást kell találni, hisz a kissé sérülékeny belső-támadófal mellett csak itt bukhatják el az elit közeli támadósorukat.

Safety: Az előző idényben is sok probléma volt a hátvédsorban, ez idénre valamelyest javulhat a sérültek felépülése miatt, de így is lyukas még a hátsó sor. Barry Church biztosan elviszi az egyik söprögető helyét, de a strong safety posztra hárman is jó eséllyel pályáznak Gerald Sensebaugh visszavonulása után. A veterán Will Allen a Steelerstől érkezett, sok éves tapasztalata miatt ő indul a legjobb helyzetből, a 3. körös újonc J.J. Wilcox nehezítheti meg dolgát, valamint Matt Johnson, amennyiben egészséges tud maradni. Allen ismeri a Tampa-2 védelmet és 10 éve az NFL-ben mozog, de az újoncban sokkal több a potenciál, könnyen előfordulhat, hogy már első évében kezdőként játszhat néhány meccset.

Erős oldali linebacker: Monte Kiffinnel együtt jött a 4-3-as védelem is, ami némi átszervezéssel jár. Sean Lee és Bruce Carter duójának megkérdőjelezhetetlen a helye a Mike és Will posztokon, valamint Justin Durant leigazolása sem volt véletlen, hisz az egykori második körös játékos Detroitban is SLB volt. Aki beleköphet a levesébe az Alex Albright, aki az elmúlt két évben univerzális csereként kapott szerepet, de a sémaváltás kedvez neki, így parázs csata várható a kezdő helyért, ez azonban csak jó a dallasiaknak.


New York Giants

Az edzőtábor helyszíne: Timex Performance Center, East Rutherford, New Jersey
Kezdete: Egységesen július 26.

nyg

Jobb oldali tackle: David Diehl 2003 óta kezdő valamilyen formában a Giants falában, de nem véletlenül draftolták az első körben Justin Pught. Tom Coughlin minden esetben tiszteli a veteránokat és jobban bízik bennük, így a camp után még minden bizonnyal Diehl lesz jobb helyzetben, de szezon közben és/vagy egy sérülés esetén ez könnyen változhat.

Linebackerek: Gyakorlatilag évek óta probléma a csapatrész, de rég volt ennyire rossz a helyzet. Keith Rivers és Jacquian Williams helye a széleken biztosítottnak tűnik, amennyiben egészségesek tudnak maradni, de középen még nyitott a kérdés. Chase Blackburn elküldése után Dan Connort igazolták ide, akit márciusban vágott ki a rivális Dallas, vetélytársa a kezdő helyért Mark Herzlich lesz. 2011-ben, UDFA-ként érkezett a rákot sikeresen legyőző egykori ACC Év Védője, a special teamben és 2. számú MLB-ként mutatott játékai után pedig szeretne még feljebb lépni, ehhez jobb alkalma nem is lehetne ennél.

Csereirányító: David Carr egykori 1/1-eshez méltatlanul rossz backupnak minősült mikor a pálya közelébe került, a drafton pedig a negyedik körben hozták el Ryan Nassibet, nem véletlenül. A rutin még Carr mellett szól, de ha Nassib valaha is kezdőként szeretne NFL meccsen szerepelni, nem árt már most biztató játékot mutatnia, ezzel akár a riválisát a rosterről is kiütve.

Rúgó: Josh Brown évekig megbízható rúgónak számított NFC Westes csapataiban, tavaly azonban sokáig munka nélkül tengődött, a sérült Mike Nugent helyett így csak decemberben igazolta le a Bengals. Itt jól szállt be, így idén az egyik első FA igazolása volt az Óriásoknak és Tynes ugyan távozott, de egyelőre maradt a jóval fiatalabb David Buehler, hogy legyen kivel megküzdenie.


Philadelphia Eagles

Az edzőtábor helyszíne: NovaCare Traning Complex, Philadelphia, Pennsylvania
Kezdete: Újoncoknak július 22, többieknek július 25.

philly

Irányító: Andy Reid távozott, Chip Kelly érkezett, ami önmagában akár radikális offense újításokat is hozhatna magával, de egy offseason alatt nyilván még Kelly sem tudta a saját képére formázni a csapatot. A legnagyobb kérdés a QB poszt, hisz akár három potenciális kezdő is van a rosteren, ám egyik sem tökéletes. Michael Vick öregszik, lassul és a labdára is nehezen vigyáz, ám messze a legtöbb tapasztalata van. Nick Foles tavaly mutatott elképesztő dolgokat, csak sajnos jó és rossz értelemben egyaránt, sokáig az elcseréléséről is pletykáltak, de végül maradt. Matt Barkleyt pedig már ő draftolta, jól ismeri a Pac 12-ből de végzős éve nem volt éppen ideális. Jómagam Vicket várom kezdőnek, de a szakírók és a pletykák is megoszlanak, még Dennis Dixon neve is felmerült... Az mindenesetre biztos, hogy az OTA-k alatt mindannyian készültek az első csapattal, ez most is így lesz.

Front seven: A Cowboys mellett náluk is sémaváltás volt, de itt talán kevésbé kedvezett a keretnek, amit néhány ügyes FA igazolással próbáltak feledtetni, de még így is maradtak izgalmasnak ígérkező párharcok. A legnagyobb vesztes Vinny Curry lehet, aki 3-4-es OLB-ként jobb lenne, de ott telítettebb a poszt, így felhízott 280 fontra, hogy Bennie Logannel és Cedric Thorntonnal küzdjön meg Fletcher Cox DE párjának. Három fiatal és tapasztalatlan játékos, ám annál nagyobb bennük a tűz, megfelelő rotációval könnyen meglepetéseket okozhatnak. A 5-tech DE mellett az OLB kezdő helyekért van még nagyobb verseny: Connor Barwin, mint tapasztalt 3-4-es LB, de formán kívül; Trent Cole, mint a legjobb pass rusher, de gyakorlatilag új poszton; és Brandon Graham, akinek szintén új a linebacker sor, de fiatalos lendülete akár a kezdőig is repítheti.

Safety: Az elmúlt években problémás volt a poszt, de így, hogy „vettek” egy új secondaryt, ide is érkezett erősítés. Nate Allen, Patrick Chung és Kenny Phillips hármasa küzd majd meg a két helyért, talán utóbbi kettő lenne a legjobb megoldás, de egyikük sem az egészségéről híres, Allen pedig már negyedik szezonjára készül a Sasoknál, így az ő esélyei is megvannak.


Washington Redskins

Az edzőtábor helyszíne: Bon Secours Washington Redskins Training Center, Richmond, Virginia
Kezdete: Egységesen július 25.Safety: A két helyre négy (öt?) jelentkező is akad, a 2012-es szezont elnézve nem csoda, hogy ebből kettő is újonc. Brandon Meriweather és Reed Doughty ugyan a legesélyesebbek, de előbbi üvegből van, utóbbi pedig nem kezdő szint, már a draftértékelő cikkben is jeleztem, hogy emiatt a rookie páros, Baccari Rambo és Phillip Thomas könnyen komoly játékidőre számíthat. Nem szabad elfeledkezni azonban Tanard Jacksonról, hamarosan lejár az egy éves eltiltása és amennyiben jó formában tér vissza, rögtön a fiatalok (és a bénábbak) segítségére lehet.

Cserefutók: Alfred Morris nagyszerűen játszott első évében, de mögötte kérdéses a helyzet, hisz két sérülékeny veterán és két idei draftolt versenyez, utóbbiak nincsenek nagy veszélyben (legfeljebb PS-re kerülnek), de a Roy Helu Jr., Evan Royster kettősből feltehetőleg csak az egyik maradhat, itt dől el melyikük. 

Jobb oldali tackle: RG3 úgy néz ki szépen felépül a sérüléséből, de nem kéne rögtön újra összetörni, ehhez azonban a falnak is javulnia kell, elsősorban az RT-nek. Ez tavaly Tyle Polumbus volt, és a liga legrosszabbjai közé tartozott, így hoztak is két veterán vetélytársat Tony Pashos és Jeremy Trueblood személyében, de nem hiszem, hogy ők komoly javulást hoznának, az én favoritom a másodéves Tom Compton, amennyiben egy év alatt beleszokott az NFL tempójába.

Második számú elkapó: Pierre Garcon egészségesen a csapat egyik húzóembere, ideális no.1 elkapóként, de a párja még egyelőre ismeretlen. Tavaly az akkor érkezett Josh Morgan szerepelt itt a legtöbbször, de még Santana Moss is feltűnt olykor-olykor, most azonban Leonard Hankersonon a sor, hogy két gyengécske év után végre bizonyítson.

 

Varga Kristóf (kristof)