OFF topik
31 feliratkozó
több mint 12 éve
Amit meg többen is kérdeztek több helyen és én se értem: miért nincs a hegymászók ruhájában GPS jeladó? Állítólag már a síruhákba is rakják, elvileg hosszú ideig elműködnek komolyabb energiaforrás és így súly nélkül, mégis életet menthetnek. Erre tudja valaki a választ?StormSTmert ha lenne se tudnának vele mit kezdeni

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 12 éve
Amit meg többen is kérdeztek több helyen és én se értem: miért nincs a hegymászók ruhájában GPS jeladó? Állítólag már a síruhákba is rakják, elvileg hosszú ideig elműködnek komolyabb energiaforrás és így súly nélkül, mégis életet menthetnek. Erre tudja valaki a választ?

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
több mint 12 éve
Az első hírekből még úgy lehetett kivenni, hogy Kiss ment vissza Erőssért, de az utána történtekről már valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy hogyan történtek...

több mint 12 éve
itt az összegzés, hááát...sportgeza.hu/extremsport/2013/05/22/hogy_tortenhetett_a_baleset_eross_zsoltekkal/

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 12 éve
az oké, de ez kapásból ellentmondásban van azzal, hogy a csúcson egyedül lenne az ember... a korábbi haláleseteknél is egyértelműen azzal védekezett Erőss, hogy olyan a hegymászásban nincs, hogy valaki mellett szenvedjen az illető baleseteta felesége megértheti, mert nemcsak felnőtt ember, hanem hegymászó is, a gyerek viszont nemHa jól tudom, Kiss Péter úgy értette, hogy Erőss Zsolt végtagjai kezdtek elfagyni és azokat masszírozva próbálta beléjük visszahozni a vérkeringést, legalábbis ezt az elemzést olvastam valahol...StormST
Storm is írta, hogy sportemberként példát mutatott, emberként nem, a kettőt meg hajlamosak vagyunk összemosni
erre jól lenne, ha tudna valaki írni valamit értelmeset
"A legnagyobb probléma az, és ezt sokan nem hiszik el, hogy ebben a magasságban már nincs bajtársiasság, a csapatként való működés megszűnik." -> idézet Kollár Lajos egyik blogbejegyzéséből (az utolsó visszajelzés Kissről): "Peti átvette a rádiót és elmondta, hogy Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozza és lassan ereszkednek lefelé!"jjncaa
pláne ha össze akarom rakni most az egész sztorit, akkor ez jön le belőle: felelőtlenül támadták meg a csúcsot, fogytán volt az erejük, nem volt elég kötelük, visszafelé az íratlan szabályokkal ellentétben Kiss segített társának, majd Erőss következő bejelentkezésénél már azt a hírt közölte, hogy a másik magyar lezuhant (ekkor látták/hallották utoljára őt is)...

---
több mint 12 éve
a felesége megértheti, mert nemcsak felnőtt ember, hanem hegymászó is, a gyerek viszont nemHa jól tudom, Kiss Péter úgy értette, hogy Erőss Zsolt végtagjai kezdtek elfagyni és azokat masszírozva próbálta beléjük visszahozni a vérkeringést, legalábbis ezt az elemzést olvastam valahol...
Storm is írta, hogy sportemberként példát mutatott, emberként nem, a kettőt meg hajlamosak vagyunk összemosni
"A legnagyobb probléma az, és ezt sokan nem hiszik el, hogy ebben a magasságban már nincs bajtársiasság, a csapatként való működés megszűnik." -> idézet Kollár Lajos egyik blogbejegyzéséből (az utolsó visszajelzés Kissről): "Peti átvette a rádiót és elmondta, hogy Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozza és lassan ereszkednek lefelé!"jjncaa

több mint 12 éve
De miért kell a véletlen dolgokat, meg a veleszületetteket egy lapra hozni az önként vállalt veszéllyel?????Hülyeség, nem igazol semmit!!!
"Nem nekünk tartozott elszámolással, hanem a feleségének és ők szerintem megbeszélték ezt és tisztában voltak vele. Nyilván minden egyes ilyen mászás előtt valahol mélyen felkészült rá az asszony, hogy lehet nem jön vissza. Tudom hogy ilyenre nem lehet, de vhogy mégis. "
Ismét a kérdés: a gyerekeket megkérdezték? Nem 2, hanem 4 szereplős volt ez a játék...

több mint 12 éve
a felesége megértheti, mert nemcsak felnőtt ember, hanem hegymászó is, a gyerek viszont nemStorm is írta, hogy sportemberként példát mutatott, emberként nem, a kettőt meg hajlamosak vagyunk összemosni
"A legnagyobb probléma az, és ezt sokan nem hiszik el, hogy ebben a magasságban már nincs bajtársiasság, a csapatként való működés megszűnik." -> idézet Kollár Lajos egyik blogbejegyzéséből (az utolsó visszajelzés Kissről): "Peti átvette a rádiót és elmondta, hogy Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozza és lassan ereszkednek lefelé!"

---
több mint 12 éve
Én nem tennék ilyet, de megértem hogy neki az élete akkor volt teljes, ha azt tehette, amit szeretett csinálni.Az ő élete azzal volt teljes, hogy mászhatott a 8k feletti csúcsokra.Gyerek vállalás szerinted annyi hogy megcsinálom a két gyereket az anyjuk elvan én meg továbbra is mászok ( fél lábbal mert a egyik már elfagyott) olyan hegyekre amikről az emberek1/4-1/2 nem jön le az nem becsülendő példa. Értem imád mászni , de a gyerek meg ímádná ha az apja vinné iskolába és stb. Élje meg az álmait , csonkítsa megmagát hogy mászhasson, de ha azt mondja gyerek kell vállalja a kompromisszumokat.
A felesége tudta - egyfelől ő is hegymászó, másrészt meg nem azután derült ez ki, miután összeházasodtak - nyilván tisztában volt vele hogy ez milyen veszélyeket hordoz magában.
Az hogy emellett szeretett volna gyereket az is természetes.
Mi alapján határozod meg, hogy kinek lehessen gyereke és kinek ne? A 8 gyerekes munkanélküli ingyenélő cigány csinálhasson kilencedik kölköd, vegye föl rá a támogatást, de az extrémsportolónak ne legyen gyereke, mert mi lesz ha ottmarad?
A felesége fel fogja nevelni a két gyereket, nyilván nem lesz olyan életük mintha az apjuk élne, de így is hatszor különb élet vár rájuk, mint a korábban említettekre.
Az meg hogy hős, nem hős, mindenki eldöntheti magában, hiszen mindenkinek mások a hősök, és saját belátása szerint képes ezt eldönteni. Szerintem sok olyan emberre volna szükség, aki ennyi mindent hajlandó feláldozni az álmaiért, előrébb tartanánk.gabokocka
De ha szerinted minél több embernek addig kéne hajszolni az álmait amíg beledöglik önző módon és nem érdekelni hogy 2 árvÁt hagy hátra akkor az elég nagy baj.Toca
Nem nekünk tartozott elszámolással, hanem a feleségének és ők szerintem megbeszélték ezt és tisztában voltak vele. Nyilván minden egyes ilyen mászás előtt valahol mélyen felkészült rá az asszony, hogy lehet nem jön vissza. Tudom hogy ilyenre nem lehet, de vhogy mégis.
És másfelől is megközelítem a kérdést, akkor mi van, ha nem csinál semmi veszélyeset, lemond a mászásról, egész nap ül a szobában, csak boltba megy ki és holnapután a feje tetejére esik egy cserép és nem kel föl. Mert ez is benne van a pakliban. Egy ismerősöm felesége teljesen egészséges volt, aztán egy nap rosszul lett és elhunyt. Agyvérzés. Vele született rendellenesség miatt. Nincs 4 éves a kislányuk. Értem én, hogy nem ugyanaz a kategória, de nem tudhatod, hogy mit oszt neked az élet.
Az ő életük így volt teljes, ez volt a hátulütője, bekövetkezett. Ha lemond az élete egyik legfontosabb álmáról (hegymászás), azért, hogy a másik álma valósuljon meg (család), nem biztos, hogy 100%-ig boldog lett volna, sőt nyilván nem, különben nem így tett volna. Ő ezt az utat választotta, nem jött be.
Még egyszer hangsúlyozom én biztosan nem így cselekedtem volna, de nem ítélem el azért ahogy élt, sőt az akaratereje, küzdeni tudása szerintem példaértékű. Számomra. Másnak meg nyilván más a véleménye.
http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 12 éve
Az ő élete azzal volt teljes, hogy mászhatott a 8k feletti csúcsokra.Gondoltam, hogy lesz ebből is cigányozás...
A felesége tudta - egyfelől ő is hegymászó, másrészt meg nem azután derült ez ki, miután összeházasodtak - nyilván tisztában volt vele hogy ez milyen veszélyeket hordoz magában.
Mi alapján határozod meg, hogy kinek lehessen gyereke és kinek ne? A 8 gyerekes munkanélküli ingyenélő cigány csinálhasson kilencedik kölköd, vegye föl rá a támogatást, de az extrémsportolónak ne legyen gyereke, mert mi lesz ha ottmarad?
A felesége fel fogja nevelni a két gyereket, nyilván nem lesz olyan életük mintha az apjuk élne, de így is hatszor különb élet vár rájuk, mint a korábban említettekre.
Az meg hogy hős, nem hős, mindenki eldöntheti magában, hiszen mindenkinek mások a hősök, és saját belátása szerint képes ezt eldönteni. Szerintem sok olyan emberre volna szükség, aki ennyi mindent hajlandó feláldozni az álmaiért, előrébb tartanánk.gabokocka
Ki mondja meg, hogy mi a különb élet? Mivel méred egy élet "különbségét"? Szerintem lenne, aki azt mondaná (közte én is), hogy egy 10 fős családban, éhezve, de apával és anyával felnőni különb élet, mint sok pénzzel apa nélkül...
Egy gyereknek nem csak az anyagi biztonságát kell annak megteremtenie, aki felvállalja, hogy a világra segíti, az csak egy része a dolognak. Ha gyereket vállalsz, akkor azt vállalod, hogy felneveled és ehhez az is hozzá tartozik, hogy vigyázol magadra, hogy minél tovább támogathasd, nem csak azt, hogy "megcsinálod" aztán mész tovább a dolgodra...
Sportemberként példát mutatott, apaként nem, nálam ennyi...

több mint 12 éve
Az ő élete azzal volt teljes, hogy mászhatott a 8k feletti csúcsokra.Gyerek vállalás szerinted annyi hogy megcsinálom a két gyereket az anyjuk elvan én meg továbbra is mászok ( fél lábbal mert a egyik már elfagyott) olyan hegyekre amikről az emberek1/4-1/2 nem jön le az nem becsülendő példa. Értem imád mászni , de a gyerek meg ímádná ha az apja vinné iskolába és stb. Élje meg az álmait , csonkítsa megmagát hogy mászhasson, de ha azt mondja gyerek kell vállalja a kompromisszumokat.
De ha szerinted minél több embernek addig kéne hajszolni az álmait amíg beledöglik önző módon és nem érdekelni hogy 2 árvÁt hagy hátra akkor az elég nagy baj.
több mint 12 éve
Nem az az áldozat, hogy azt csinálod amit szeretsz, hanem megteremted magadnak a lehetőséget, hogy azt csináld amit szeretsz. Nem attól lesz követendő példa, mert annak kiáltanak ki valakit, hanem mert Te (én, a jóskapista) annak látja. Nekem mutathatnak példaként akárkit, ha én azzal nem tudok azonosulni nem lesz az számomra.
több mint 12 éve
abban mi az áldozat, ha azt csinálod, amit szeretsz? mikor én a szilveszteri munkákat lemondtam, hogy NCAA-t nézhessek, akkor áldozatot hoztam volna?a nyócgyerekes cigányasszony se szüljön gyereket, ha nem képes eltartani, de még mindig nem ez a téma, hanem hogy egy a gyerekei helyett a hobbiját (életét) választó ember ne legyen követendő példaként beállítva, ennyi

---
több mint 12 éve
Szerintem sok olyan emberre volna szükség, aki ennyi mindent hajlandó feláldozni az álmaiért, előrébb tartanánk.gabokockavagy csak szimplán kiszelektálná őket a természet 😊
Attribution No Derivatives (CC-BY-ND-3.0) Nevezd meg!-Ne változtasd!
több mint 12 éve
Az ő élete azzal volt teljes, hogy mászhatott a 8k feletti csúcsokra.A felesége tudta - egyfelől ő is hegymászó, másrészt meg nem azután derült ez ki, miután összeházasodtak - nyilván tisztában volt vele hogy ez milyen veszélyeket hordoz magában.
Az meg hogy hős, nem hős, mindenki eldöntheti magában, hiszen mindenkinek mások a hősök, és saját belátása szerint képes ezt eldönteni. Szerintem sok olyan emberre volna szükség, aki ennyi mindent hajlandó feláldozni az álmaiért, előrébb tartanánk.
több mint 12 éve
Hogy egy nagy költőt idézzek:"Inkább elek keveset, es az alatt sokat, minthogy, sokat éljek, es közben végig szopjak"
Ezért megértem, de ha gyereked van akkor ott mar nem te vagy az elso.
ami nem hajlik, az törik!
több mint 12 éve
Ne haragudj, egy depis apa még mindig jobb, mint egy halott..........ilyet itt nem írt senki szerintem... sokak egyetlen kérdést tettek volna csak fel neki (de akár a feleségétől is meg lehetne kérdezni), amire jó lenne/lett volna tényleg őszinte választ kapni: ha tisztában voltak a kockázatokkal, akkor miért vállaltak gyereket?jjncaainkább ez a megoldás szerintem, mint egy átlag depressziós, alkoholista, célok és álmok nélküli apa, akitől (vagy akinek az emlékétől) semmit nem kapnak a gyerekei.
somoskovig
Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png
több mint 12 éve
A Forma1-eseket idehozni furcsa, bár valamennyire érthető párhuzam, de azért akkor azt is idehozni, hogy a jelenlegi 22 fős mezőnyből 1(!!!)-nek van gyereke...Ha jól emlékszem a statisztikára, a Kancsendzöngán 20% fölötti a halálozási arány (most meg majdnem 50% lett a csúcsra felértek között), ettől azért a Forma1 halálozási aránya ma már szerencsére jóval messzebb van...
Somos:
"inkább ez a megoldás szerintem, mint egy átlag depressziós, alkoholista, célok és álmok nélküli apa, akitől (vagy akinek az emlékétől) semmit nem kapnak a gyerekei."
Miért, ha Erőss nem mászott volna, akkor depressziós, alkoholista, célok és álmok nélküli apa lett volna?
Én meg ezt mondom még egyszer: az ember élete, főleg ha már másokért is felelős, akkor kompromisszumok sorozata KELL, hogy legyen, különben nem vagy más, mint egy önző ember. Igen, a felesége biztos vállalta, meg tudta, hogy mi ez az egész, de a 4 meg 2 éves gyereket szerintem a kutya nem kérdezte, hogy "mehet apu mászni, ha többet nem látod, akkor is, vagy inkább szeretnéd, hogy itthon maradjon veled?"...
Én messzemenőkig tisztelem, mint sportembert, azokért, amiket elért, de az biztos, hogy én nem tudnék a tükörbe nézni, ha a hobbimért/szenvedélyemért tenném kockára az életem két kisgyerekkel...
Persze, az élet veszélyes, de azért nem lehet azzal összehasonlítani azt, hogy mekkora veszélyben vagyok, mint gyalogos/biciklis/autóvezető/munkás, azzal, hogy 8000 méteres hegyekre próbálok felmászni a szenvedélyemért. Más dolog a külső forrásokból és napi tevékenységekből eredő kockázat, meg más az, amit magunkra vállalunk önként. Az elsőt normális ember nem számolja be gyerekvállaláskor (vagy csak veszélyes munkakörnél), a másikat normális ember nem hagyja figyelmen kívül...

több mint 12 éve
Senna óta nem volt amúgy halálos baleset az f1-ben, Barrichello gyerekei pedig 2001-ben és 2005-ben születtek, szóval ez a példa megint sántít, aki 1994 előtt versenyeztek, azok tényleg megszállott fanatikusok voltak (az ötvenes években pl. közvetlenül a benzintank mellett ültek az autóban...), erről nincs vita, ma a királykategóriában versenyezni biztonságosabb, mint bárhol máshol autóba ülni...Nyilván a magashegyi mászás más kategória kockázat szempontjából, de már lejött 10 darab 8.000 feletti hegyről.somoskovigtessék, akkor idézem ezt, viszont kérlek mondj még egy olyan szakmát/hobbit, ahol akár megközelítőleg ilyen magas a halálozási arány (a kamikaze-pilótákon és az öngyilkos merénylőkön kívül)... annak a hegynek a tetején, amire feljutottak, eddig kevesebb ember járt, mint az űrben, és minden negyedik-ötödik csúcstámadó életét veszti
tisztelni lehet és kell is őket amiatt, mert az álmaiknak éltek, de példaképek csak egy aberrált társadalomban lehetnek
és arra szeretnék még valakitől választ kapni, hogy sok helyen olvasom, csúcsközelben már mindenki csak magára számíthat, erre Kissről ez volt az utolsó hír: "Peti átvette a rádiót és elmondta, hogy Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozza és lassan ereszkednek lefelé!"...

---
több mint 12 éve
Azért nem csak a fényevők gyermekei nem nőnek fel kiegyensúlyozott családi háttérrel manapság - nem csak - Magyarországon.Hány ilyen ember van ma Magyarországon?somoskovighány olyan ember van ma Magyarországon, aki olyan tevékenységet folytat, ahol a halálozási arány akár megközelítően olyan magas, mint egy 8000+-os hegymászónál?
és nyilván jobban jártak a gyerekek, mintha szüleik fényevők lettek volna, de ez nem ellenérv, kb. mintha egy itthoni politikai vitában a kormány szomáliai gazdasági adatokat mutatna be elrettentésül...
Senna meg ugyanilyen fanatikus volt, ő is tudta jól, hogy fog meghalni, nem is vállaltak gyereket barátnőjével (pedig nagyon szeretett volna nagy családot, Bruno-t is imádta - nem beszélve a szegény gyerekeket támogató alapítványáról)jjncaa
www.youtube.com/watch?v=XSI27en56tg
Ez Barrichello bukása, 2 gyereke van, és azóta is versenyzik, hogy ne a Senna-példát hozzuk fel.
Egyébként cseles, hogy azt a mondatomat nem idézted, amiben leírtam, hogy a hegymászás nem összevethető kockázat szempontjából a "normál élettel". 😊
több mint 12 éve
Hány ilyen ember van ma Magyarországon?somoskovighány olyan ember van ma Magyarországon, aki olyan tevékenységet folytat, ahol a halálozási arány akár megközelítően olyan magas, mint egy 8000+-os hegymászónál?
és nyilván jobban jártak a gyerekek, mintha szüleik fényevők lettek volna, de ez nem ellenérv, kb. mintha egy itthoni politikai vitában a kormány szomáliai gazdasági adatokat mutatna be elrettentésül...
Senna meg ugyanilyen fanatikus volt, ő is tudta jól, hogy fog meghalni, nem is vállaltak gyereket barátnőjével (pedig nagyon szeretett volna nagy családot, Bruno-t is imádta - nem beszélve a szegény gyerekeket támogató alapítványáról)

---
több mint 12 éve
Mert emberek és gyarlók és azt hitte legyőzhetetlen.Ott voltál, amikor meghozták a döntésüket? Mert én nem.
Ez olyan kérdés hogy a játékgépest is megkérdezheted mért cseszte el a házát a gépen, hát mert azt htte ő fog nyerni !
Somos igazad van ő döntésük de attól még lehet más a véleményünk 😊
És egyébként nagyszerű sportteljesítmény,hihetetlen alázat kell,kitartás , erő , de én mégsem tudnám szívesen azt mondani semilyen gyereknek /fiatalnak hogy legyél ilyenToca
Én szívesen mondanám bármilyen gyereknek, hogy valósítsa meg az álmát, bármi is az, ha ettől boldog és teljes életet fog élni.
több mint 12 éve
ilyet itt nem írt senki szerintem... sokak egyetlen kérdést tettek volna csak fel neki (de akár a feleségétől is meg lehetne kérdezni), amire jó lenne/lett volna tényleg őszinte választ kapni: ha tisztában voltak a kockázatokkal, akkor miért vállaltak gyereket?jjncaaMiért, ha összeadom az összes rám leselkedő kockázatot, akkor kb. elég jó esélyem van, hogy nem a békés öregkor fog várni. Én se vállaljak gyereket? Ne vállaljon senki, aki nem látja előre 20 évre azt, hogy tuti fel fogja tudni nevelni, anyagi és lelki biztonságban? Hány ilyen ember van ma Magyarországon? Nyilván a magashegyi mászás más kategória kockázat szempontjából, de már lejött 10 darab 8.000 feletti hegyről.
Nyilván nem úgy tervezték, hogy 2 kisgyerek itt marad árván, de még egyszer mondom, inkább ez a megoldás szerintem, mint egy átlag depressziós, alkoholista, célok és álmok nélküli apa, akitől (vagy akinek az emlékétől) semmit nem kapnak a gyerekei.
És még egy összehasonlítás: ha szegény Senna túlélte volna a balesetét, szerinted soha többé nem ült volna versenyautóba? Pedig figyelmeztette az ég... (mondhatnék Laudától Kubicán át Barrichello-ig sok másik példát is).
több mint 12 éve
Mert emberek és gyarlók és azt hitte legyőzhetetlen.Ez olyan kérdés hogy a játékgépest is megkérdezheted mért cseszte el a házát a gépen, hát mert azt htte ő fog nyerni !
Somos igazad van ő döntésük de attól még lehet más a véleményünk 😊
És egyébként nagyszerű sportteljesítmény,hihetetlen alázat kell,kitartás , erő , de én mégsem tudnám szívesen azt mondani semilyen gyereknek /fiatalnak hogy így törődjön a családjával mert azért mégis csak ők az elsők.
Ha mikor a lába nem bírta abbahagyja azt mondom ez igen!
De mondjuk ilyeneken vitázni felesleges max érdemes meghallgatni a másik nézőpotját.
több mint 12 éve
ilyet itt nem írt senki szerintem... sokak egyetlen kérdést tettek volna csak fel neki (de akár a feleségétől is meg lehetne kérdezni), amire jó lenne/lett volna tényleg őszinte választ kapni: ha tisztában voltak a kockázatokkal, akkor miért vállaltak gyereket?

---