OFF topik
31 feliratkozó
több mint 12 éve
Ezen ment a kommentek közt is a találgatás. Meg erre még rájön, hogy a csúcsra feljutott spanyol beszámolójából az jön le (pontosítani kéne az időpontokat), hogy Kiss 1-1,5-2 órát várt a csúcson Erőssre, a közben leinduló spanyolok mind leértek...Javíts ki, ha rosszul értelmezem, de ebből az jön le nekem, hogy Kiss Péternek azért kellett meghalnia, mert próbált segíteni a társának.Ami ezek szerint a hegyen nem jellemző.Ha sorsára hagyja, lehet, hogy ma is élne?laccoo74Én is elolvastam mind a 306 kommentet, szerintem azok közül kb. 20-30 volt idióta/fröcsögő. Volt pár olyan is, ami a posthoz hasonló, "minek ugat aki nem mászott még hegyet?" Stílusú volt, a többi kultúráltan keresi az okokat, a válaszokat és a tényeket. Azt egyébként nem értem miért akkor lőtték le a kommentelést, amikor, nem volt semmi személyeskedés, max pár egyeseknek kellemetlen kérdés...StormSTa rádiófelvételeket rögzítik, szóval elméletileg ki fog derülni minden...
2 órával a csúcs elhagyása után, ereszkedés közben Erőss: „Lali, nagyon legyengültem, nem tudok továbbmenni. Péterék előttem, lejjebb vannak 60-100 méterrel. Próbáltam fényjeleket adni, de nem ért semmit"
több órával később, az újabb - utolsó - bejelentkezésénél Kiss: „Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozom, és lassan ereszkedünk lefelé."
azért ez így nagyon meredek, miközben a korábbi baleseteknél is arról kommunikáltak, hogy a hegymászás ilyen magasságokban már nem csapatmunka, mindenki csak magára számíthat...jjncaa

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
több mint 12 éve
Javíts ki, ha rosszul értelmezem, de ebből az jön le nekem, hogy Kiss Péternek azért kellett meghalnia, mert próbált segíteni a társának.Ami ezek szerint a hegyen nem jellemző.Ha sorsára hagyja, lehet, hogy ma is élne?Én is elolvastam mind a 306 kommentet, szerintem azok közül kb. 20-30 volt idióta/fröcsögő. Volt pár olyan is, ami a posthoz hasonló, "minek ugat aki nem mászott még hegyet?" Stílusú volt, a többi kultúráltan keresi az okokat, a válaszokat és a tényeket. Azt egyébként nem értem miért akkor lőtték le a kommentelést, amikor, nem volt semmi személyeskedés, max pár egyeseknek kellemetlen kérdés...StormSTa rádiófelvételeket rögzítik, szóval elméletileg ki fog derülni minden...
2 órával a csúcs elhagyása után, ereszkedés közben Erőss: „Lali, nagyon legyengültem, nem tudok továbbmenni. Péterék előttem, lejjebb vannak 60-100 méterrel. Próbáltam fényjeleket adni, de nem ért semmit"
több órával később, az újabb - utolsó - bejelentkezésénél Kiss: „Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozom, és lassan ereszkedünk lefelé."
azért ez így nagyon meredek, miközben a korábbi baleseteknél is arról kommunikáltak, hogy a hegymászás ilyen magasságokban már nem csapatmunka, mindenki csak magára számíthat...jjncaa
több mint 12 éve
Én is elolvastam mind a 306 kommentet, szerintem azok közül kb. 20-30 volt idióta/fröcsögő. Volt pár olyan is, ami a posthoz hasonló, "minek ugat aki nem mászott még hegyet?" Stílusú volt, a többi kultúráltan keresi az okokat, a válaszokat és a tényeket. Azt egyébként nem értem miért akkor lőtték le a kommentelést, amikor, nem volt semmi személyeskedés, max pár egyeseknek kellemetlen kérdés...StormSTa rádiófelvételeket rögzítik, szóval elméletileg ki fog derülni minden...
azért ez így nagyon meredek, miközben a korábbi baleseteknél is arról kommunikáltak, hogy a hegymászás ilyen magasságokban már nem csapatmunka, mindenki csak magára számíthat...

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 12 éve
Én is elolvastam mind a 306 kommentet, szerintem azok közül kb. 20-30 volt idióta/fröcsögő. Volt pár olyan is, ami a posthoz hasonló, "minek ugat aki nem mászott még hegyet?" Stílusú volt, a többi kultúráltan keresi az okokat, a válaszokat és a tényeket. Azt egyébként nem értem miért akkor lőtték le a kommentelést, amikor, nem volt semmi személyeskedés, max pár egyeseknek kellemetlen kérdés...

több mint 12 éve
igen, ez vagy az alábbi sorok aztán rendkívül értelmes reakciók:nem, most még egyet-kettőt lehet rúgni a képzeletbeli hullájába is.444.hu/2013/05/24/kiss-peternek-sokat-kellett-varnia-eross-zsoltra/most Erőssnek nem mind1 már?Amadeus91
Egyre kellemetlenebb a sztori Erőss számára. "A hegymászás egyéni sportág"...Schleck
ez meg nyilván majd a kölkeinek is jól jön, meg az özvegynek is, nem elég, hogy apuci megmurdált, de még egy szemét önző dög is volt.
most ez a vas a meleg, most ezt kell verni, de holnapra letelik a három nap, akkor majd valami új préda után néznek a hiénák.slowmotion
Erőss Zsolt halála nemcsak Magyarországon, de a világon is visszhangot vált ki. Szomorú, hogy saját országában olyan méltatlan és ostoba kommentháborút vált ki minden vele kapcsolatos esemény, ami máshol elképzelhetetlen lenne. Más országok büszkék egy ilyen emberre, és jól teszik. Magyarország a fotelkommentelők európai paradicsoma, sokak hozzáállása teljesen laikus, rosszindulatú, a hozzáértés tökéletesen kiolvasható hiánya miatt pedig teljesen hiteltelen
Elképesztő (és ez az egész társadalomra vonatkozik), hogy az emberek nem tudják elfogadni, hogy másoknak is lehet véleménye, és attól mondjuk, hogy van pár idióta, akit nem lenne szabad gép elé engedni, néha elhangozhatnak jogos kritikák is. Én pl. nem voltam rest és végigolvastam az említett közleménynél az összes kommentet és a többség együttérzése kifejezése mellett komoly kérdéseket is vetett fel, amire talán érthető módon szeretnének választ kapni, ha másért nem, hát azért, hogy a többi hegymászó okulhasson belőle.
Tegnap kint voltam a Pápa-Siófok meccsen, voltak akik már az első perctől szidták a bírót és így már senki nem vonhatja kétségbe egyetlen kétes ítéletét sem? Egy autóbalesetnél is azt kellene mondani, pláne mikor egy ismert és megbecsült személy veszti életét (vegyük csak Senna példáját), hogy szegény már meghalt, ne foglalkozzunk a körülményekkel? Nonszensz ez a hozzáállás, a "hiénákat" magunktól ki kell szűrni és az észérvekre fókuszálni, ennyi. Ilyen helyzetben meg különösen szítja a feszültséget, hogy miközben egyre több kétely merül fel és esetleges hibára, ellentmondásra derül fény, a szóvivő fotelkommentelőnek titulálja az összes kritikust. Vitakultúra nincs itthon, az biztos

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 12 éve
Ja, és a biztosító sem fizet egy vasat sem a családnak.Gondolom, nem egyszerű, sima biztosításuk volt.
Bár, azt olvastam egy cikkben, hogy ez nem volt érvényes 6000 méter fölött bekövetkező eseményekre.
több mint 12 éve
Tegnap az expedíció blogján kitett a szóvivő egy post-ot:himalajaexpedicio.postr.hu/mi-tortenhetett-eross-zsoltekkal
Szerintem ez olajnak a tűzre pont fasza volt (le is tiltották a kommentelést estére), más haszna nem volt, viszont sok helyen pökhendi, lenéző és ami a szememben a legnagyobb baj: minimálisan foglalkozik csak Kiss Péterrel...
Ez egy baráttól beleférne, de egy magát szóvivőnek tituláló embertől........

több mint 12 éve
nem, most még egyet-kettőt lehet rúgni a képzeletbeli hullájába is.444.hu/2013/05/24/kiss-peternek-sokat-kellett-varnia-eross-zsoltra/most Erőssnek nem mind1 már?Amadeus91
Egyre kellemetlenebb a sztori Erőss számára. "A hegymászás egyéni sportág"...Schleck
ez meg nyilván majd a kölkeinek is jól jön, meg az özvegynek is, nem elég, hogy apuci megmurdált, de még egy szemét önző dög is volt.
most ez a vas a meleg, most ezt kell verni, de holnapra letelik a három nap, akkor majd valami új préda után néznek a hiénák.
több mint 12 éve
444.hu/2013/05/24/kiss-peternek-sokat-kellett-varnia-eross-zsoltra/most Erőssnek nem mind1 már?
több mint 12 éve
sőt vannak akik meg Charles Mansont, de ez a kérdésben nem releváns (már maga a "hős" fogalma is elég tág és szubjektív, de itt most a szigorúan vett héroszokról beszélünk)Azért elég sokan tekintik példaképnek/"hősnek" Sheent is, pont az életvitele miattpc_xhát arra tényleg volt már jó pár példa 😊és melyikre mondták eddig, hogy hős? (na jó, Cobainre talán)jjncaaHősökről volt szó?
Azt hittem jó PR-al bíró szenvedélybetegekről.Sobri Jóska
jjncaa

---
több mint 12 éve
Azért elég sokan tekintik példaképnek/"hősnek" Sheent is, pont az életvitele miatthát arra tényleg volt már jó pár példa 😊és melyikre mondták eddig, hogy hős? (na jó, Cobainre talán)jjncaaHősökről volt szó?
jjncaa

több mint 12 éve
hát arra tényleg volt már jó pár példa 😊és melyikre mondták eddig, hogy hős? (na jó, Cobainre talán)jjncaaHősökről volt szó?
444.hu/2013/05/24/kiss-peternek-sokat-kellett-varnia-eross-zsoltra/számára már sajnos nem, hanem inkább a hegymászósportnak, olvastam olyan véleményeket akik azt írták, hogy "ne firtassuk a baleset körülményeit, szép helyen érte őket a halál..."

---
több mint 12 éve
és melyikre mondták eddig, hogy hős? (na jó, Cobainre talán)jjncaaHősökről volt szó?
Azt hittem jó PR-al bíró szenvedélybetegekről.
több mint 12 éve
és melyikre mondták eddig, hogy hős? (na jó, Cobainre talán, de őt sem a szenvedélybetegsége miatt titulálták annak)

---
több mint 12 éve
Ezzel azért vitába szállnék:nem, csak mint említettem, szenvedélybetegeknek eddig még talán soha nem volt ilyen jó a piárjajjncaaennyiEzt mondjuk szerintem senki nem vitatta.pc_x
„A hegymászás olyan, mint a játékszenvedély, de akár a drogozáshoz is hasonlítható, persze más az élettani hatása. Ha a mászó nincs a hegyeken, hiányérzete van, mindig arra gondol, mikor tér vissza. Az agyi reakciók ilyenkor hasonlóak ahhoz, mint amikor ott van. De az életük nem is a csúcsról a szól, hanem a hegyen levésről, ez a mámor a jutalma a veszélynek" – mondta Molnár Anikó pszichológus és hegymászójjncaa

több mint 12 éve
444.hu/2013/05/24/kiss-peternek-sokat-kellett-varnia-eross-zsoltra/Egyre kellemetlenebb a sztori Erőss számára. "A hegymászás egyéni sportág"...
több mint 12 éve
nem, csak mint említettem, szenvedélybetegeknek eddig még talán soha nem volt ilyen jó a piárjaennyiEzt mondjuk szerintem senki nem vitatta.pc_x
„A hegymászás olyan, mint a játékszenvedély, de akár a drogozáshoz is hasonlítható, persze más az élettani hatása. Ha a mászó nincs a hegyeken, hiányérzete van, mindig arra gondol, mikor tér vissza. Az agyi reakciók ilyenkor hasonlóak ahhoz, mint amikor ott van. De az életük nem is a csúcsról a szól, hanem a hegyen levésről, ez a mámor a jutalma a veszélynek" – mondta Molnár Anikó pszichológus és hegymászójjncaa

---
több mint 12 éve
ennyiEzt mondjuk szerintem senki nem vitatta.

több mint 12 éve
ennyi„A hegymászás olyan, mint a játékszenvedély, de akár a drogozáshoz is hasonlítható, persze más az élettani hatása. Ha a mászó nincs a hegyeken, hiányérzete van, mindig arra gondol, mikor tér vissza. Az agyi reakciók ilyenkor hasonlóak ahhoz, mint amikor ott van. De az életük nem is a csúcsról a szól, hanem a hegyen levésről, ez a mámor a jutalma a veszélynek" – mondta Molnár Anikó pszichológus és hegymászó

---
több mint 12 éve
Ez is elgondolkodtató és részben Geo cikkét is megerősíti ami a pénz illeti.... sportgeza.hu/extremsport/2013/05/23/a_spanyol_hegymaszo_8300_meternel_kiszallt/
több mint 12 éve
Pont most olvastam el az Életben maradtak című könyvet. Mindenkinek ajánlom.Ha már könyvajánló, érdemesebb a Krakauer-féle 'Into the Thin Air'-t, és még inkább a Boukreev-féle válaszkönyvet ('The Climb') elolvasni.. egy 8000-es hegy eléggé más kávéház.
Ott is leállították viszonylag hamar a hivatalos kutatást.
Nem, tudom, hogy ez teljesen más. Canessáék 3000 méteren éltek, Erőssék meg 8000-en, óriási különbség. Canessáéknak meg ott volt halott társaik táplálékul, Erősséknek meg semmi.
Mindenesetre tényleg mindenkinek ajánlom a könyvet..Vrijbloed
Szerintem a motivációt egyikünk se tudja értelmezni, aki 8000-es hegyet mászik, az nem átlagember módjára gondolkodik.. Erőss pedig már tizet megmászott a tizennégy hegy közül, ezek után pláne várható volt, hogy végigcsinálja. A hegymászók nagy része úgy is elég öntörvényű, nehezen mond nekem valaki olyan hegymászót, akinek nem volt összetűzése soha senkivel..
Inkább az a fura, hogy egy 26 éves srácot, aki "csak" 8 éve mászik, de Tátrában, és főleg Alpokban.. azt nem lenne szabad rögtön egy ilyen hegyre vinni. Egyrészt túl fiatal, másrészt nulla tapasztalata van "magashegyeken", és Ázsiában.. amíg nem mászott 1-2, de még inkább több évig minimum előtte 6-7k-s hegyeket a Himalájában vagy más ázsiai hegységben, addig ez elég nagy botorság/bátorság volt..
Egyszerűen nem volt szerintem olyan kaliberű hegymászó, aki bírt volna Erőssel mászni, szerintem ezért (is) dőlt ki X társ korábban mellőle... gondolom ezért jött végül ez a srác. Az most más kérdés, hogy miért kellett mindig magyarokkal másznia.
A helikopteres cikk pedig remek, max respect érte.. de szerintem erre is sajnos nagyon egyszerű a válasz,
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 12 éve
Köszönöm, hogy megosztottátok a reggeli írásomat és köszönöm azoknak, akik el is olvasták a bejegyzést nem csak a címét. Az origón vagy bárhol máshol sehol nem cáfolták meg egyetlen egy sorát sem – pedig nem vagyok profi! Akik ellentmondtak a fórumokon, FB-n, etc. azok általában csak a címet olvasták majd onnan irány a Wikipédia és már ment is a poszt ilyen kevés és felületes információszerzés után a részükről. Ekkor őket mindig megkérdtem, hogy jó, most ne csak a címet olvassátok el, hanem a szöveget is. Ezután fejeződtek be a beszélgetések, a másik oldal elhalkulása után… A blogom Facebook oldalán van is egy csokor a mai napon állandóan feltűnő téves megállapításokból és azok megcáfolásával. Ez egy nagyon szomorú dolog, sajnálom, hogy a blogom alapvetően világlátással foglalkozó írásaim közül ezt kapta fel az éter. Köszönöm még egyszer és sok sikert a pályán és a pályán kívül is!
több mint 12 éve
ezen mi a vita? a szenvedélybeteg célja nem más, mint a hétköznapokból való menekülésIgen és akkor már megint lehet kezdeni a véget nem érő vitát, hogy kinek mi a szenvedélybetegség de ebbe most nem kívánok belemenni 😀dandeAmellett, hogy két kicsi gyermek mellett felelőtlenségnek tartom ezt az egészet, De sajnos ha leláncolva otthon tartják se járnak jobban biztosan mert akkor otthon morog, és nem tud örülni a két gyermeknek meg az asszonynak..dandeha ez így lenne/van/volt, akkor mi sem bizonyítja jobban, hogy (szenvedély)beteg emberről beszélünkjjncaa

---
több mint 12 éve
Igen és akkor már megint lehet kezdeni a véget nem érő vitát, hogy kinek mi a szenvedélybetegség de ebbe most nem kívánok belemenni 😀Amellett, hogy két kicsi gyermek mellett felelőtlenségnek tartom ezt az egészet, De sajnos ha leláncolva otthon tartják se járnak jobban biztosan mert akkor otthon morog, és nem tud örülni a két gyermeknek meg az asszonynak..dandeha ez így lenne/van/volt, akkor mi sem bizonyítja jobban, hogy (szenvedély)beteg emberről beszélünkjjncaa