Politika

65 feliratkozó

több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 509 — The only discipline that lasts, is self discipline
peterk: Jól látod, tisztán ez van mögötte. "mint "ha nem tudjátok normálisan csinálni akkor szakadjon rátok az ég" féle durcás basszátokmeg. 😊"
Tisztában vagyok vele, hogyha MZP-t meg is választanák, szerintem a DK-Jobbik tandem ennyi mandátummal kicsinálná. Mérhetetlen csalódottság beszél belőlem, hogy egy ki-ki szavazásnál, az emberek Dobrevben látják a változást. Ha majd megnyugszom, akkor lehet kutya párt lesz belőle.
Remélem így már valamilyen szinten érthető.
Nomac
Majd lenyugszol. 😊 Vagy soha az életben nem fogsz tudni úgy szavazni, hogy ne legyen benned mérhetetlen csalódás. Ebben a posztmodern facebook demokráciában csak azok tudnak örömmel szavazni valamire, valakire, akiket beszippantott a facebook demokrácia, és egy művi valóságban él. Mindenki más "sz*rt" szálazgat. 😊 Hidd el, hogy Csebi is. Meg én is. Sőt, a Fidesz szavazók többsége is. És te is azt fogsz, ha lehiggadsz. 😊

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Lecsó Denver Broncos 3 359
A másik dolog ami felmerült bennem, itt most mindenki marja a másikat, főleg a sok "balos"-nak mondott ember kikel MZP ellen..új Orbán, homofób, gyerekverő, mennyire nem képviseli majd a liberális eszméket, emiatt mennek is Dobrevre szavazni.

Ha most Dobrevet megszavazzák, azzal nyertek egy plusz szavazatot a Fidesznek. Már a gondolatától is a gyomrom, de egyék meg amit főztek. Négy év múlva megnézzük, megérett e a társadalom a változásra.
Nomac
Én nem vagyok jobbos, inkább balos vagy a fene tudja, de Dobrev és MZP közül inkább az utóbbit választanám, mert az előzőben vmiért nem tudok hinni.
Oké, hogy okos, értelmes nő, de kb. olyan mint akit most gründoltak, hogy legyen kirakatfigura.
MZP meg már régebb óta itt van, ismerjük neki is a múltját és a hozzáállását a dolgokhoz.
Nekem alapvetően nincs azzal bajom amit a Fidesz vagy MZP mint jobbos kormány képvisel, csak ahogyan teszik és amennyire tolják.

MZP erőseket mond az tény, de emellett meg nem idegeníti el magától a jobboldali Fideszes hívőket, hisz azt az értékrendet képviseli, másrészt látja azt, hogy hogyan kell magát és témákat pozícionálnia ahhoz, hogy megtartsa őket.
Solymi
Te hol éltel eddig, akváriumban?
Dobrev már 20 éve államtitkár volt, nem most került elő a semmiből. Legfeljebb te nem hallottál róla.
Sobri Jóska
Jó, igaz, hogy a politikában van már régóta, de épp ez az, hogy nem hallottál róla annyit, nem volt a reflektorfényben, "háttérfigura" volt.
Így nagyon nehéz valakit eladni...kicsit olyan mint Karácsony esete...
Solymi
Meg MZP-é, aki meg egy közepes település polgija...
Lecsó
megyei jogú város, demindegy
sutianap
ok, csak azt akartam érzékeltetni, hogy Feri neje meg a főváros polgármestere után szerintem a harmadik a sorban, ha az ismertséget nézzük.
több mint 4 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 729 — capitaine du château de Vienne 1487
A másik dolog ami felmerült bennem, itt most mindenki marja a másikat, főleg a sok "balos"-nak mondott ember kikel MZP ellen..új Orbán, homofób, gyerekverő, mennyire nem képviseli majd a liberális eszméket, emiatt mennek is Dobrevre szavazni.

Ha most Dobrevet megszavazzák, azzal nyertek egy plusz szavazatot a Fidesznek. Már a gondolatától is a gyomrom, de egyék meg amit főztek. Négy év múlva megnézzük, megérett e a társadalom a változásra.
Nomac
Én nem vagyok jobbos, inkább balos vagy a fene tudja, de Dobrev és MZP közül inkább az utóbbit választanám, mert az előzőben vmiért nem tudok hinni.
Oké, hogy okos, értelmes nő, de kb. olyan mint akit most gründoltak, hogy legyen kirakatfigura.
MZP meg már régebb óta itt van, ismerjük neki is a múltját és a hozzáállását a dolgokhoz.
Nekem alapvetően nincs azzal bajom amit a Fidesz vagy MZP mint jobbos kormány képvisel, csak ahogyan teszik és amennyire tolják.

MZP erőseket mond az tény, de emellett meg nem idegeníti el magától a jobboldali Fideszes hívőket, hisz azt az értékrendet képviseli, másrészt látja azt, hogy hogyan kell magát és témákat pozícionálnia ahhoz, hogy megtartsa őket.
Solymi
Dobrev már 20 éve államtitkár volt, nem most került elő a semmiből. Legfeljebb te nem hallottál róla.
Sobri Jóska
Jó, igaz, hogy a politikában van már régóta, de épp ez az, hogy nem hallottál róla annyit, nem volt a reflektorfényben, "háttérfigura" volt.
Solymi
Lecsó
megyei jogú város, demindegy

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 4 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 729 — capitaine du château de Vienne 1487
Ha a szocik leszerepeltek, akkor mit mondasz a Fideszre, arra a pártra, amelyre - ezek szerint - hajlandó vagy szavazni?
nagylaza
Erre voltam kíváncsi a Kutyák kapcsán is. Gondolom Nomac nem viccel, miközben gondolom nem tetszik neki az ami van. Azt is tudjuk, hogy ha netán mégis Dobrev lenne - tegyük fel, hogy ő lenne -, akkor a "leszerepelt szart" nem egyedül, hanem egy hat-nyolc tagú koalíció részeként kapnánk vissza. Érdekel, hogy az miért rosszabb, mint hatalomban tartani a 12 éve egyedül bűzlő szart. Érteni akarom, mert egyelőre nem látom másnak, mint "ha nem tudjátok normálisan csinálni akkor szakadjon rátok az ég" féle durcás basszátokmeg. 😊
peterk2005
nagylaza: egyszerűen dacból, ha KG szavazók (mint Csebi) szerint egy Dobrev jobb alternatíva mint MZP, akkor válasszák meg, bukjon el, és talán majd négy év múlva újra átgondolják hogy hova is kell húzni az X-et ha változtatni akarunk. A magyar társadalom jobb oldali beállítottságú, balról nem tudod előzni, kell egy centrista aki képes mindkét oldal elfogadni.

peterk: Jól látod, tisztán ez van mögötte. "mint "ha nem tudjátok normálisan csinálni akkor szakadjon rátok az ég" féle durcás basszátokmeg. 😊"
Tisztában vagyok vele, hogyha MZP-t meg is választanák, szerintem a DK-Jobbik tandem ennyi mandátummal kicsinálná. Mérhetetlen csalódottság beszél belőlem, hogy egy ki-ki szavazásnál, az emberek Dobrevben látják a változást. Ha majd megnyugszom, akkor lehet kutya párt lesz belőle.
Nomac
A magyar társadalom baloldali attitűdökkel rendelkezik, csak mellé annyira tájékozatlan (nem a saját hibájából, hanem a több évtizedes népbutító politika jóvoltából), hogy ezt nem tudja magáról.
Pont emiatt én is hajlok arra, hogy egy mérsékelt jobboldali politika kell most, nem egy szocdem bal. Ezért fogok MZP-re szavazni, az elveimmel ellentétben.
Lecsó
nem tájékozatlan, hanem túltájékozott

nyilván el lehet adni a baloldalt a nyugati szocdemes értékekkel csak a túltájékozottak látják a báránybőrbe bújt farkast a Visztulától keletre

amíg ez nincs gatyábarázva, addig bármilyen értékfelmérőt lehet lobogtatni, akkor se megy balra a voks

kulákozás, tszesítés, ávh, pártkönyvek, munkásőrség, 56
lehet itt a gyereke meg a gyerekének a gyereke szűzártatlan, csak adjon isten is ott kezdődött, hogy apád kulák volt

amíg ezt nem rendezik addig marad az, hogy a sírból is visszamásznak - ezt jól látja a Mom meg mzp is

és ugyanezér ugyanezzel a lendülettel kell ellapátolni az orbán-kádereket is

több mint 4 éve
Sjoelleer van de Vrij Baltimore Ravens 14 024 — Слава Україні! Героям слава!
Korulbelul vagy 10-15 ember volt a satorban, ahol voltam, a nagyon nagy reszuk idos. Bevallom, nehez elkepzelnem hogy nem Dobrevre szavaztak.

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve

Nomac

Solymi
Sobri Jóska
Solymi

Szerkesztette: Lecsó
több mint 4 éve
Lúdas Solymi New England Patriots 8 953

Nomac

Solymi
Sobri Jóska
több mint 4 éve
Ha a szocik leszerepeltek, akkor mit mondasz a Fideszre, arra a pártra, amelyre - ezek szerint - hajlandó vagy szavazni?
nagylaza
Erre voltam kíváncsi a Kutyák kapcsán is. Gondolom Nomac nem viccel, miközben gondolom nem tetszik neki az ami van. Azt is tudjuk, hogy ha netán mégis Dobrev lenne - tegyük fel, hogy ő lenne -, akkor a "leszerepelt szart" nem egyedül, hanem egy hat-nyolc tagú koalíció részeként kapnánk vissza. Érdekel, hogy az miért rosszabb, mint hatalomban tartani a 12 éve egyedül bűzlő szart. Érteni akarom, mert egyelőre nem látom másnak, mint "ha nem tudjátok normálisan csinálni akkor szakadjon rátok az ég" féle durcás basszátokmeg. 😊
peterk2005
nagylaza: egyszerűen dacból, ha KG szavazók (mint Csebi) szerint egy Dobrev jobb alternatíva mint MZP, akkor válasszák meg, bukjon el, és talán majd négy év múlva újra átgondolják hogy hova is kell húzni az X-et ha változtatni akarunk. A magyar társadalom jobb oldali beállítottságú, balról nem tudod előzni, kell egy centrista aki képes mindkét oldal elfogadni.

Nomac
A magyar társadalom baloldali attitűdökkel rendelkezik, csak mellé annyira tájékozatlan (nem a saját hibájából, hanem a több évtizedes népbutító politika jóvoltából), hogy ezt nem tudja magáról.
Pont emiatt én is hajlok arra, hogy egy mérsékelt jobboldali politika kell most, nem egy szocdem bal. Ezért fogok MZP-re szavazni, az elveimmel ellentétben.
több mint 4 éve
Sjoelleer van de Vrij Baltimore Ravens 14 024 — Слава Україні! Героям слава!
MZ/X-re egy szavazat pipa

'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'

"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)

Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil
több mint 4 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 505 — Lucas Scott
nagylaza
peterk2005

Nomac
De MZP nem centrista, ez egy súlyos tévedés. Ő egy igazi jobboldali személy (saját bevallása szerint is) aki meg homofób és rasszista is.
Ráadásul úgy hozna változást h egy olyan kormány programot kellene végigvinnie amihez semmi köze, nem vett részt a megalkotásában?

Nem jobb alternatíva Dobrev de igazából azzal h MZP minimális kompromisszumra sem volt képes, beismerte h ő szarik bele, felőle lehet akar Dobrev is. De őszintén szólva ha azt nezem h van két jelölt és melyik all hozzam legközelebb világnézetben, akkor az Dobrev, nem MZP, ráadásul még csak nem is szorosan. Ráadásul Dobrev előbb viszi végig a négy évet mint MZP. Tehát nevezheted ezt daccnak de van legalább 3-4 eszervem Dobrev mellett, MZPvel szemben.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 4 éve
Már az is felháborító, hogy szja-ra és nyugdíjakra költi a kormány ezt a pénzt, mert ezt valamikor, valamilyen színezetű kormánynak vissza kell fizetnie.
Klaci79
Jelen esetben te nem érted miként működik egy demokratikus ország.
Pedig egyszerű. A mienk úgy működik, hogy az emberek négyévente parlamentet választanak az pedig kormányzatot. A kormányzat pedig helyettük és az érdekükben dönt és cselekszik. És attól, hogy más egyik kormány pártszerkezete, mások a tagjai mint egy másiké, attól az még a mindenkori Magyarország kormánya és így "jogfolytonos". Vagyis a "külföld" szemében nincs rossz Orbán-kormány és jó Gyurcsány-kormány, vagy fordítva. Magyarország kormánya van és kész.
Ha meg a pártszerkezete nem tetszik az embereknek választanak másik kormányt. 2022-ben simán megtehetik.

De az miért lenne felháborító, hogy egy kormány a pénzt szja-ra meg nyugdíjakra költi?!
Ennél kevés jobb döntése lehet egy kormánynak, pláne, hogy ez nem is a "saját" pénze.
Engem személy szerint egyik se érint, de kevés ennél "jobb célra" felvett és elköltött hitelt tudok elképzelni. (Igen, akkor is ha ez választás előtti propagandaosztogatás. Az. És? Ha nincs választás akkor mennek a pénzek a saját zsebekbe, lófaszt se kap az átlagnyugdíjas, az átlagproli, most meg igen, jut kábé mindenkinek a zsebébe. Ez a felháborító??!)

És különben is, egy ország mindig meg tudja adni a hiteleit, mivel ezek fedezet nélküli (jövőbeni termelékenység/GDP növekményre bazírozó) virtuális pénzek, de ha nem tudjuk megadni akkor szerinted jön az USA és lefoglalja Zala megyét? Vagy a termálvizeinket? Esetleg a Nemzeti Múzeum festményeit?
Nyilván minden kormány csinál sok ostobaságot, plusz te rühelled Orbánékat, így mindent egy torz szűrőn keresztül nézel, de ha csak a lényegre fókuszálsz, akkor áruld már el, hogy az miért borzasztó, ha -lecsupaszítva- amerikai pénzt szereznek és magyar embereknek adják?!
Sobri Jóska
Jóska, most másnaposan nem fogok tudni belemenni hosszabb vitákba, de, nem az a problémám, hogy a kormány szja és nyugdíjra költi a költségvetési forrásokat, ez normális lenne, tegye. Az a problémám, hogy ezt a felvett hitelből teszi.
Ha a gazdaság annyira jól működik, hogy erre van pénz benne és nem külső forrásokat kell bevonni, akkor ez szép és jó, de nálunk pont mostanra sikerült a covid előtti szintre visszatalálni és a szeptemberi hitelfelvétel is pontosan azt mutatja, hogy erre nincs fedezet, csak jönnek a választások.
Abban igazad van, hogy Zala megyét nem fogja lefoglalni, de ha csődbe megy az ország, akkor látjuk, hogy elég komoly problémákat okoz a gazdaságban. Valamiért nem folytatnak általad jónak vélt liberális hitelpolitikát az országok.
Klaci79
Egyrészt ezt mindenki - értsd. mindenki - ebből teszi, az angoloktól kezdve, izraelen át az USA-ig (vagy szerinted tavaly az USA-ban adott több ezer dollár fejenkénti helikopterpénz az miből volt? Elárulom: hitelből) . Mióta létezik az államadósság nevű dolog, azóta így megy ez, ami ugye meg azért van, mert az államok képtelen annyit költeni amennyijük van. Plusz hát ugye választások előtt osztogatni kell....

Másrészről az, hogy te a fedezettel jössz, abból látszik, hogy a XX. században ragadtál 😊 az MMT-korszakában az állam annyit nyom a saját pénzéből amennyit akar és akkor fizeti vissza az adósságát amikor akarja, ha Viktor (Feri, Gordon) akarná holnap 0% lenne az államadósság, csak hát minek?

Ezért teljesen lényegtelen és értelmetlen az államadósság mértékén nyünnyögni - a Japán államadósság mértéke 25 éve 100% és vagy 10 éve 200% fölötti - és? Ha jól láttam most rendeztek olimpiát, de nem látom az éhséglázadás vagy a hiperinfláció jeleit az országon. (van sok baj Japánban de az más tészta).

Mit nem folytatnak az országok? 😊 az országok és az állampolgárok a világban kéz a kézben, brutális mértékben adósodtak el az elmúlt 20 évben amire a covid rátett egy nagy lapáttal, de előtte is orrba-szájba vették fel a hiteleket a jónépek és a kormányok. Szóval de, elképesztően liberális - ha így akarjuk használni a szót - hitelkihelyezési gyakorlat van a világban.
MC12
Az MMT nem azt mondja, hogy annyi pénzt nyomtathatsz, amennyit akarsz. Azt mondja, hogy addig növelheted a kibocsátott pénz mennyiségét, ameddig vele együtt nő a kibocsátás. Recesszióban a gazdasági szereplők visszafogják a termelést (ez a recesszió egyik definíciója), vagyis a kibocsátást. Ha már nem tud tovább nőni a kibocsátás, akkor az infláció fog nőni, mert egyre több pénz kerget ugyanannyi jószágot. Vagyis a nyomtatott helikopterpénz az gazdasági értelemben nem ugyanaz, mint a külső adósság. A MMT továbbá azt sem mondja, hogy nem lehet kifelé vagy befelé fizetésképtelenné válni. Annyit mond, hogy befelé nehezebb, mert az állam tud teremteni olyan belső kínálatot (szociális ágazatok, stb), amit aztán megfinanszíroz a nyomtatott pénzből, vagyis megint együtt nő a pénz mennyisége (kereslet) és a kibocsátás (kínálat).
Lecsó
Ez igaz, viszont nem állítottam az ellenkezőjét 😊 ezért volt az egyrészt - másrészt kitétel, mert két külön dolgora reagáltam.

Azt megintcsak nem írtam, hogy nem lehet fizetésképtelenné válni, de a leírásodból következően egyetértünk abban, hogy igen nehéz lenne ez manapság 😉 Valahogy nem is történik meg.
MC12
"az MMT-korszakában az állam annyit nyom a saját pénzéből amennyit akar és akkor fizeti vissza az adósságát amikor akarja, ha Viktor (Feri, Gordon) akarná holnap 0% lenne az államadósság, csak hát minek? "
Ez a kijelentés nem igaz. Azóta hozzáírtam egy másik mondatot a hsz-hez, bocs érte. Ezt:
De ha arra nyomtatna pénzt, hogy visszavásárolja az állampapírjait, akkor nyilvánvalóan inflációt gerjesztene, mivel a kínálat (a hitelezőknél lévő adósságállomány) mennyisége nem változik.
Az, hogy nő az adósságállomány (ha jól emlékszem, világgazdasági szinten most valami 350% körül járunk, míg 2000-ben volt olyan 80 körül), és eddig nem történt semmi, az nem azt jelenti, hogy nem is fog.
Lecsó
De igaz. Megtehetné. Másrészről, szerinted gerjesztene inflációt, de ez egy vélemény. Sokak meg azt mondták az EKB-kötvényvásárlási programjáról a 2010-es évek közepéről, hogy meglódítja az inflációt, káros a piaci folyamatokra és különben is, mit képzel magáról az EKB. Az infláció nem jött, a pénz ki lett öntve a fejek meg vakaródtak, hogy hova lettek a közgazdaságtani alapvetések.

Amit a végén írtál az meg csak a szokásos mainstream.

Szakértő elemzők egy random év végén: Túl sok a pénz a gadaságban, inflációnak kell jönnie. Az infláció nem jön.

Szakértő elemzők a random év utáni év elején: Az, hogy nincs infláció, nem jelenti hogy nem is lesz! Az infláció nem jön.

Szakértő elemzők a random év utáni év végén: Túl sok a pénz a gzadaságban, inflációnak kell jönnie. Az infláció nem jön.

Szakértő elemzők a random év utáni év, utáni év elején: Az, hogy nincs infláció, nem jelenti hogy nem is lesz! Az infláció nem jön.

És ezt hallgatjuk 10 éve. Egyszer biztos bejön és akkor lehet mutogtani, hogy naaaaa megmondtuk 😊
MC12
Nem tehetné meg, mert ha megtehetné, már megtette volna. Van saját valutánk, annyit nyomtathatunk, amennyit akarunk. Miért nem tesszük? Mert a kereslet-kínálat törvénye szerint azonnal elértéktelenedne a fizetőeszközünk, és azt nehéz lenne megmagyarázni az embereknek (forint kínálat vs dollár kereslet). Az adósság ki lenne fizetve, ebben igazad van. Csak itthon lenne akkora gebasz, amire kevés vigasz lenne a nullás adósság. Ez általános iskolai közgazdaságtan.
Ellenben pl a Görögökkel, akik nem tehették meg, de nem azért, amiért mi sem, hanem mert nincs a fizetőeszközük (Euró) felett kontroll. Ezért is hiba a görögökel példálózni. Meg a görög adósságválságnál érdemes figyelembe venni, hogy mit is mentett meg az EU (vagy inkább Merkel meg Sarkozy) igazából... Mert nem a görögöket. De ez már más tészta.

Az utolsó mondatom nem közhely, hanem tény. Nem szakértek, csak kijelentem a gazdaságtan (vagy inkább az élet) egyik alapvetését, miszerint az, hogy valami nem következett be a múltban, nem jelenti azt, hogy nem fog a jövőben. Gondolom nem tőzsdézel, mert akkor ezen a kijelentésemen nem akadtál volna fenn...

Az MMT vs inflációhoz: A lényeg itt is a mértéken van. Nem ész nélküli pénznyomtatáson, hanem nagyon is megfontolt belső kereslet élénkítésen, folyamatosan monitorozva a következményeket, valamint az adókat hozzáigazítani, ugyanis az MMT-ben legalább akkora szerepe van az adópolitkának, mivel az állam a kereslet-kínálatot ezzel szabályozza.
Hogy az anticiklikus gazdaságpoltika (ami válsághelyzetben nem megszorít, hanem élénkít, Keynes, stb) mellett nem nő számottevően az infláció, az nem azt jelenti, hogy nincs összefüggés az infláció és a pénz mennyisége, vagyis a mesterségesen felfújt gazdaság közt, hanem csak annyit jeletni, hogy lehet jól csinálni, meg szarul. Jó példa erre a háborús évek, amikor termelt mindenki mint a hülye, mert volt pénz, és nyilván nem a proper gazdasággpolitika volt az elsődleges szempont, hanem hogy nyerni kell a háborúban. Aztán mindig jött az infláció.

Szerkesztette: Lecsó
több mint 4 éve
Nomac New England Patriots 4 246 — balazs.t85@gmail.com
nagylaza
peterk2005

Nomac
Oké, te tudod. Azt viszont vitatom, hogy a magyar társadalom jobboldali beállítottságú:
 merce.hu/2018/05/29/a-magyarok-elsopro-tobbsege-baloldali-elveket-vall-csak-epp-a-baloldali-partoknak-nem-hisz/
nagylaza
Jogos, akkor úgy fogalmazok, egy olyan erő kell ami a régi jobb és bal oldaltól is kellő távolságot tart, mindkét oldal csalódott szavazatait be tudja vonzani. De erre egyenlőre még nincs igény.
több mint 4 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 174 — beers & Packers
nagylaza
peterk2005

Nomac
Oké, te tudod. Azt viszont vitatom, hogy a magyar társadalom jobboldali beállítottságú:
 merce.hu/2018/05/29/a-magyarok-elsopro-tobbsege-baloldali-elveket-vall-csak-epp-a-baloldali-partoknak-nem-hisz/
több mint 4 éve
Nomac New England Patriots 4 246 — balazs.t85@gmail.com
nagylaza
peterk2005

több mint 4 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 861
Már az is felháborító, hogy szja-ra és nyugdíjakra költi a kormány ezt a pénzt, mert ezt valamikor, valamilyen színezetű kormánynak vissza kell fizetnie.
Klaci79
Jelen esetben te nem érted miként működik egy demokratikus ország.
Pedig egyszerű. A mienk úgy működik, hogy az emberek négyévente parlamentet választanak az pedig kormányzatot. A kormányzat pedig helyettük és az érdekükben dönt és cselekszik. És attól, hogy más egyik kormány pártszerkezete, mások a tagjai mint egy másiké, attól az még a mindenkori Magyarország kormánya és így "jogfolytonos". Vagyis a "külföld" szemében nincs rossz Orbán-kormány és jó Gyurcsány-kormány, vagy fordítva. Magyarország kormánya van és kész.
Ha meg a pártszerkezete nem tetszik az embereknek választanak másik kormányt. 2022-ben simán megtehetik.

De az miért lenne felháborító, hogy egy kormány a pénzt szja-ra meg nyugdíjakra költi?!
Ennél kevés jobb döntése lehet egy kormánynak, pláne, hogy ez nem is a "saját" pénze.
Engem személy szerint egyik se érint, de kevés ennél "jobb célra" felvett és elköltött hitelt tudok elképzelni. (Igen, akkor is ha ez választás előtti propagandaosztogatás. Az. És? Ha nincs választás akkor mennek a pénzek a saját zsebekbe, lófaszt se kap az átlagnyugdíjas, az átlagproli, most meg igen, jut kábé mindenkinek a zsebébe. Ez a felháborító??!)

És különben is, egy ország mindig meg tudja adni a hiteleit, mivel ezek fedezet nélküli (jövőbeni termelékenység/GDP növekményre bazírozó) virtuális pénzek, de ha nem tudjuk megadni akkor szerinted jön az USA és lefoglalja Zala megyét? Vagy a termálvizeinket? Esetleg a Nemzeti Múzeum festményeit?
Nyilván minden kormány csinál sok ostobaságot, plusz te rühelled Orbánékat, így mindent egy torz szűrőn keresztül nézel, de ha csak a lényegre fókuszálsz, akkor áruld már el, hogy az miért borzasztó, ha -lecsupaszítva- amerikai pénzt szereznek és magyar embereknek adják?!
Sobri Jóska
Jóska, most másnaposan nem fogok tudni belemenni hosszabb vitákba, de, nem az a problémám, hogy a kormány szja és nyugdíjra költi a költségvetési forrásokat, ez normális lenne, tegye. Az a problémám, hogy ezt a felvett hitelből teszi.
Ha a gazdaság annyira jól működik, hogy erre van pénz benne és nem külső forrásokat kell bevonni, akkor ez szép és jó, de nálunk pont mostanra sikerült a covid előtti szintre visszatalálni és a szeptemberi hitelfelvétel is pontosan azt mutatja, hogy erre nincs fedezet, csak jönnek a választások.
Abban igazad van, hogy Zala megyét nem fogja lefoglalni, de ha csődbe megy az ország, akkor látjuk, hogy elég komoly problémákat okoz a gazdaságban. Valamiért nem folytatnak általad jónak vélt liberális hitelpolitikát az országok.
Klaci79
De egy EU-s ország nem tud csődbe menni. Venezuela tud vagy valami banánköztársaság, de egy EU-s ország Európa közepén nem.
A posztmodernben csak riogatni lehet csőddel, ami legfeljebb azt jelenti, hogy csökken valami plusz (nyugdíjprémium, családok támogatása, stb.), nem azt, hogy realizálódik valami minusz.

A covid miatt minden ország költségvetési hiányt "gyárt" (igen, még a németek is) a lovak közé dobták a gyeplőt, de valójában ezek virtuális hiányok, nem ettől lesz rosszabb.
Régi ballibsi beidegződés mindig aggódni valami miatt, mindig keresni, hogy amit más csinál és jó az miért rossz.
Hát ez most simán jó a fél országnak, aminek az árát senki se fizeti meg jobban, mintha most nem osztogatnának, hiszen úgyis az az alap népi élmény, hogy a magyar épp valaminek az árát fizeti meg állandóan.

Pont attól geci Orbán, hogy ezt pont így meghúzza, más pénzét osztogatja, mert ez pont nem borzasztó, hanem hatékony, de osztogatni nyilván csak kormányzati pozícióban lehet.
Sobri Jóska
Jelzem, hogy Orbán harcot hirdetett az államadósság ellen és egészen covidig tartotta magát hozzá, illetve ez az első alkalom, hogy osztogasson hitelből. Ha nyer, nem lepne meg, ha ismét változna a hozzáállása és csak a haveroknak osztana újra. Tőled olvasni egy dolog, hogy szerinted nem mehet csődbe egy ország az EU-ban, de amikor a pénzügyi válságban közel kerültünk hozzá, nem az EU, hanem az IMF dobott mentőövet.
Ha euró lenne, nyilván igazad lenne, de egyelőre csak nincs rá példa, mert senki nem jutott el az államcsőd közelébe...
Klaci79
Görögök?
warr_b
Euró tagország...mi viszont nem. Mi csak uniós. Ezért messze nem ugyanaz...na de innen NFL van, leszarom a politikát 😀
több mint 4 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 55 958 — The Mathematician
nemtom volt-e már, de az első 25 perc nagyon kínos
0 felelősséget vállal, amikor van neki is azért és mindenért más a felelős

pedig én anno szerettem a humorát meg minden, de lehet nem véletlen hogy 20 éve direkt nem foglalkoztam vele
Negritis
Nagyjából az összes ilyen interjúból az jön le, hogy baromi kevés ember képes belenézni a tükörbe és azt mondani, én egy szar ember vagyok, rossz oldalon álltam, stb. Az okos emberek remekül tudják racionalizálni magukban ezeket a dolgokat. A rohadék cégvezető azt mondja 100 embernek adok munkát, ha nem lennék rohadék velük nem lenne munkájuk, Fodor Gábor minden az szdsz és a liberalizmus ellen elkövetett merényletét úgy meséli, hogy sokat vitáztunk róla nehéz döntés volt(csak hát szar ugye teszem hozzá én), és a partizános interjúalanyok 90%-a is totálisan lerázza magáról a felelősséget a mára kialakult magyar politikai miliő megalapozásáért. Amit ez a bagázs összehozott az ezredforduló környékén a médiában az egészen undorító volt. Konkrétan emlékszem, hogy Geszti meg Fiderikusz valami tiszavirág életű, rettenetes vetélkedőben röhögcsél azon, hogy Orbán nem is tud angolul. Ismerős nem?
andree
nyilván, de elismerni hogy hibáztam és lehet hogy máshogy állhattam volna hozzá az szerintem nagyságukat növelné (vagy elhozná)
de kevés ilyen eset volt az tény, hirtelen nem is jut eszembe senki de tuti hogy volt

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
gaborik San Francisco 49ers 514
Ha most Dobrevet megszavazzák, azzal nyertek egy plusz szavazatot a Fidesznek.
Nomac
Ezt sok ellenzéki irományban lehet olvasni, hogy Dobrevvel nem lehet nyerni, miközben ez nem tény, hanem csak egy prognózis, mégis tényként kezelik.
Elárulod, hogy szerinted ez miért ultimate igazság?
Ha Gyurcsány miatt, akkor még azt is, hogyha ennyire zavaró a férje, akkor miért engedték egyáltalán elindulni, vagy ha tántoríthatatlan volt, akkor miért nem ezt kommunikálta róla az egész ellenzék, hiszen ez egy olyan infó, ami nem most derült ki, hanem évek óta tudott, hogy Gyurcsány a férje?
Sobri Jóska
Nem arról van szó hogy lehet e vele nyerni, szerintem van rá esély.

Arra gondoltam, hogy számomra Dobrev egyenlő a megbukott szocikkal, akik már egyszer leszerepeltek, és többet nem kérek belőlük, egy szart, egy másik szarra nincs értelme leváltani az én világnézetemben. Változást szeretnék, olyan embereket akik még nem bizonyítottak, nézzük meg őket, ha ők sem jönnek be jöjjön a következő.
Ha az emberek nagy része úgy gondolja, hogy egy Dobrev rendszerváltó, akkor nem vagyunk még készen erre, szavazok a fideszre, szopjunk még négy évet. Talán akkor majd sikerül.
Nomac
nagylaza
peterk2005
majd akkor szavaz az ellenzekre amikor kidobjak a szavazatat,mikozben rogziti a kamera...

Szerkesztette: gaborik

| nincs itt semmi beszoptad |
több mint 4 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 509 — The only discipline that lasts, is self discipline
Amit ez a bagázs összehozott az ezredforduló környékén a médiában az egészen undorító volt. Konkrétan emlékszem, hogy Geszti meg Fiderikusz valami tiszavirág életű, rettenetes vetélkedőben röhögcsél azon, hogy Orbán nem is tud angolul. Ismerős nem?
andree
Mennyire ugyanúgy tud viselkedni, a moralitás nélküli, önmagát pozícióban érző a "másikkal", ugye? 😊 Még a fennhéjázásuk, nagyképűségük is megszólalásig hasonló. 😊

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 4 éve
Nomac
Ezt sok ellenzéki irományban lehet olvasni, hogy Dobrevvel nem lehet nyerni, miközben ez nem tény, hanem csak egy prognózis, mégis tényként kezelik.
Ha Gyurcsány miatt, akkor még azt is, hogyha ennyire zavaró a férje, akkor miért engedték egyáltalán elindulni, vagy ha tántoríthatatlan volt, akkor miért nem ezt kommunikálta róla az egész ellenzék, hiszen ez egy olyan infó, ami nem most derült ki, hanem évek óta tudott, hogy Gyurcsány a férje?
Sobri Jóska

Arra gondoltam, hogy számomra Dobrev egyenlő a megbukott szocikkal, akik már egyszer leszerepeltek, és többet nem kérek belőlük, egy szart, egy másik szarra nincs értelme leváltani az én világnézetemben. Változást szeretnék, olyan embereket akik még nem bizonyítottak, nézzük meg őket, ha ők sem jönnek be jöjjön a következő.
Ha az emberek nagy része úgy gondolja, hogy egy Dobrev rendszerváltó, akkor nem vagyunk még készen erre, szavazok a fideszre, szopjunk még négy évet. Talán akkor majd sikerül.
Nomac
Értem. Csak ledöbbenek, hogy amióta MZP bedobta, hogy Dobrevvel nem lehet nyerni, azóta az ellenzéki média egy részében ezt kész tényként kezelik, mintha az lenne a mondás, hogy a zsiráf egy szárazföldi emlős állat.

Sokan meg amikor a változásról beszélnek, akkor ugyanazt akarják ami van, csak egy kicsit komfortosabban.
Ajánlom Örkény örökérvényű egypercesét:
„Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással.”
Sobri Jóska
akkor édes József fordítsuk má úgy ahogy van

leszavazol a posztkommunista Dobrev/Apró vonalra vagy a posztkommunista Orbán vonalra?

mer Orbán épp állampártot játcik

több mint 4 éve
andree Arizona Cardinals 1 785

pedig én anno szerettem a humorát meg minden, de lehet nem véletlen hogy 20 éve direkt nem foglalkoztam vele
Negritis
Nagyjából az összes ilyen interjúból az jön le, hogy baromi kevés ember képes belenézni a tükörbe és azt mondani, én egy szar ember vagyok, rossz oldalon álltam, stb. Az okos emberek remekül tudják racionalizálni magukban ezeket a dolgokat. A rohadék cégvezető azt mondja 100 embernek adok munkát, ha nem lennék rohadék velük nem lenne munkájuk, Fodor Gábor minden az szdsz és a liberalizmus ellen elkövetett merényletét úgy meséli, hogy sokat vitáztunk róla nehéz döntés volt(csak hát szar ugye teszem hozzá én), és a partizános interjúalanyok 90%-a is totálisan lerázza magáról a felelősséget a mára kialakult magyar politikai miliő megalapozásáért. Amit ez a bagázs összehozott az ezredforduló környékén a médiában az egészen undorító volt. Konkrétan emlékszem, hogy Geszti meg Fiderikusz valami tiszavirág életű, rettenetes vetélkedőben röhögcsél azon, hogy Orbán nem is tud angolul. Ismerős nem?

Szerkesztette: andree
több mint 4 éve
Nomac
Sobri Jóska

Nomac
nagylaza

Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

több mint 4 éve
Értem. Csak ledöbbenek, hogy amióta MZP bedobta, hogy Dobrevvel nem lehet nyerni, azóta az ellenzéki média egy részében ezt kész tényként kezelik, mintha az lenne a mondás, hogy a zsiráf egy szárazföldi emlős állat.Sobri Jóska
Hogy kezeljék, ha ez a helyzet? Dobrevvel az ellenzék nem tud nyerni. Gondolhatod máshogy, de akkor te gondolod rosszul, nem az ellenzéki média, vagy MZP.

több mint 4 éve
Egyrészt ezt mindenki - értsd. mindenki - ebből teszi, az angoloktól kezdve, izraelen át az USA-ig (vagy szerinted tavaly az USA-ban adott több ezer dollár fejenkénti helikopterpénz az miből volt? Elárulom: hitelből) . Mióta létezik az államadósság nevű dolog, azóta így megy ez, ami ugye meg azért van, mert az államok képtelen annyit költeni amennyijük van. Plusz hát ugye választások előtt osztogatni kell....

Másrészről az, hogy te a fedezettel jössz, abból látszik, hogy a XX. században ragadtál 😊 az MMT-korszakában az állam annyit nyom a saját pénzéből amennyit akar és akkor fizeti vissza az adósságát amikor akarja, ha Viktor (Feri, Gordon) akarná holnap 0% lenne az államadósság, csak hát minek?

Ezért teljesen lényegtelen és értelmetlen az államadósság mértékén nyünnyögni - a Japán államadósság mértéke 25 éve 100% és vagy 10 éve 200% fölötti - és? Ha jól láttam most rendeztek olimpiát, de nem látom az éhséglázadás vagy a hiperinfláció jeleit az országon. (van sok baj Japánban de az más tészta).

Mit nem folytatnak az országok? 😊 az országok és az állampolgárok a világban kéz a kézben, brutális mértékben adósodtak el az elmúlt 20 évben amire a covid rátett egy nagy lapáttal, de előtte is orrba-szájba vették fel a hiteleket a jónépek és a kormányok. Szóval de, elképesztően liberális - ha így akarjuk használni a szót - hitelkihelyezési gyakorlat van a világban.
MC12
Egy dolgot felejtesz ki csak: az amerikaiaknak a fizetőeszköze, amiből "akármennyit" nyomtathatnak az a dollár. A japánoké a jen (és Japán CSAK belföldre adósodik el.) A miénk meg a forint. A GDP-t is forintban termeljük. Az adósságot viszont dollárban vettük mi is fel.

Ugye, a fentiekre Görögország is hivatkozhatott volna 2008-ban. Sőt, ők még megalapozottabban is, hiszen náluk akkor már Euro volt a fizetőeszköz. Osztán látjuk mi lett belőle.

Ezzel együtt a probléma nem az, hogy hitelt vettünk fel. Még csak az sem, hogy osztogatásra költjük. Mert lehet olyan pillanat és lehet olyan indok, ami gazdaságilag is racionálissá teheti a döntést. Egy gazdasági krízis közepén például, amikor hirtelen az aktív keresők egy jelentős része esik ki, lesz jövedelem nélküli átmenetileg, vagy szektorok kerülnek a bebukás szélére, akkor racionális lehet, hogy átmeneti osztogatással megmentjük őket a csődtől, mert ha elmúlik a szar, akkor kevesebbe kerül megmenteni őket, mint az újra talpra állás a csődből. De a választási osztogatás soha nem az. A választási osztogatás még költségvetési aktívumból sem az. Idegen valutában felvett hitelből meg szimplán felelőtlen, gazdasági szempontokat teljesen nélkülöző lépés.

Én ebből a témából kiszállok. A választási osztogatás az választási osztogatás. Létezik, volt, csinálták korábban is, csinálják most is, és csinálni fogják a jövőben is. Csinálták mások is, csinálják a jelenlegiek is, és csinálni fogják a jövőben hatalmon levők is. De megpróbálni gazdasági racionalitást keresni benne, az a bánya mélye. Itt döntően értelmes emberek vitáznak, beleértve téged is, és úgy gondolom engem is. Ez a vita méltatlan hozzánk, ne folytassuk.

több mint 4 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 55 958 — The Mathematician
 www.youtube.com/watch?v=FaCPSQUtb4E

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 4 éve
nagylaza, főpohárnok Green Bay Packers 17 174 — beers & Packers
Nomac
Sobri Jóska

Nomac