Politika

65 feliratkozó

több mint 10 éve
Lecsó Denver Broncos 3 331
Nem akarlak kioktatni, csak...Gyurma Pappa
Nem vettem annak, sőt.
Így már érthető(bb)
több mint 10 éve
ozibozi New York Giants 20 259
 www.portfolio.hu/befektetes/az_evtized_uzlete_quaestor-kotvenyek.4.212963.html

Jó kis írás. Vicces és szomorú is.cartman023
kiragadva:
"A kereskedési költségektől és egyéb, hozamot terhelő tételektől az egyszerűség kedvéért a számítások során eltekintettünk.

A jellemzően 9 százalék körüli fix kuponok mellett igen jó eredményt lehetett elérni a szóban forgó instrumentumokkal: még ha figyelembe vesszük, hogy az idén március 18-án lejáró kiválasztott kötvényünk az utolsó kamatfizetést már nem teljesítette, akkor is 83 százalékos hozam adódik 7,5 éves befektetési időhorizontra. Ez évesítve mintegy 8,5 százalék."
több mint 10 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 337 — zászló zászló szív
De a 10 éves államkötvénynél felvehetem évente a hozamot. Vagy nem?

Tényleg nem kötekedni akarok, de akkor a fundamenta miért nem 30% éves hozamot ír, hanem jóval kevesebbet?

Szerintem a hozamszámításnál figyelembe kellene venni azt, hogy a pénzem meddig áll az adott befektetésben. Nekem nem ugyanaz a befektetés, ha évente megkapom a hozamot, vagy ha 10 év után kapom meg mind a 10 év hozamát.Lecsó
Nem akarlak kioktatni, csak az a baj, hogy almát akar összehasonlítani körtével, másfelől a hozamot leegyszerűsíted kp áramlásra, ami nem helyes. Nyilván ha ez a legmagasabb prioritás, akkor az.

Ha összehasonlítasz két befektetést, akkor azt csak úgy lehet, ha azonos időszak alatt elért eredményt vetsz össze. Ha LTP-be rakod évente a pénzed, az év végére 30%-kal többet fog érni. Ezt veted össze más egy éves befektetéssel. Ennek a éves összegnek a hozama 30% lesz, ha kézbe kapod, ha nem. Ha a teljes futamidőre nézed, akkor nem ezt a mondjuk 100eFt-ot kell figyelembe venni, hanem azzal lehet összehasonlítani, hogy ha 400eFt-ot fektetek be 4 évre, akkor az mennyit hoz. Az LTP hozama, 4 év alatt 7,5% /év, de ezt nem 100e Ft-ra levetítve hozza, hanem az egyész 400e Ft-ra. Ettől még a 100 eFt/év befektetésed a pénz időértéke miatt másik 100 eFt/év befektetéssel kell összevetned, és ott LTP vezet.

Más megközelítésben tekints úgy a LTP-re, mint egymástól független éves 100e Ft-os befektetésekre. Az állam azért szabályozta be pl. a keret összeget, mert nem akar végtelen hozamot fizeti senkinek. A LTP, ha csak a banki EBKM-t néznénk egy fos termék lenne, de az évente elhelyezett 30%-os nominál hozam mellett, összevetve már hasonló kockázatú befektetésekkel, csábító lett a konstrukció.

A 10 éves államkötvénynél hozzáférsz évente a hozamhoz, de ott csak a 2,71e Ft-odat kapod meg, a bentlévő 100e-t nem, mert ha visszaveszed, akkor a következő évben már nincs meg a hozamod.

A Fundamenta azért ír kevesebb hozamot, mert ők a teljes futamidő évesített hozamát írják ki, amit azzal lehet összevetni, hogy ha ma leraksz 400e Ft-ot, akkor az alternatív lehetőséged jobb-e, mint a LTP. Ha jobb, akkor ne fektess LTP-be. Ha csak az egy éves összeget akarod összevetni, az meg azért nem jó, mert te az LTP a 4 évre nem csak az egy éves összeget teszed be azért a hozamért.

több mint 10 éve
cartman023 Indianapolis Colts 977
 www.portfolio.hu/befektetes/az_evtized_uzlete_quaestor-kotvenyek.4.212963.html

Jó kis írás. Vicces és szomorú is.
több mint 10 éve
r.baggio New York Giants Army Black Knights 64 353 — no es importante
és az utolsó bekezdéssel vissza is kanyarodhatsz az elsőhöz... Vajon miért így gondolkozik az egyszeri állampolgár? Mert a porosz módszerű oktatásban is épp ezt a mintát láthatta csak, van a tanár, akinek a szava szent és sérthetetlen, és van az órarend és a tanrend, ami kötött, ezekbe a diáknak nincs és nem is lehet beleszólása. Azt edd meg, amit eléd raknak, ne válogass, ne keress új utakat, a legfontosabb, hogy ezekkel úgy le legyél terhelve, hogy eszedbe se jusson máson gondolkozni és mással foglalkozni.

A kulturális szó meg így a helyes, egy kultúrembernek ezt illene tudnia.

tanuljtanulni.hu/szent-gyorgyi-albert-evnyito-beszede-1930-bol
1930!

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 10 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 407 — The only discipline that lasts, is self discipline
én ezt nem látom ebbe bele, szimplán arról van szó, hogy hozzá nem értő káderek mondják meg a tutit, fenntartva egy kontraszelektív rendszert.Amadeus91
Az igazi oknak - vagy problémának, szemlélet kérdése - én a megközelítést látom. Ez a rezsim az élet minden területét akkor látja működőképesnek, ha egy "agytröszt" megmondja, hogy mi a jó, és azt mindenki követi szó nélkül. Nem gondolom, hogy tudatosan birka szavazókat, vagy nemgondolkodó agyhalottakat akarnának ők kitermelni. Lehet, hogy 1-2 van közöttük aki igen, de döntően ennyire távlatosan nem is tudnak gondolkodni. Egyszerűen a szemléletük a világról ilyen archaikus. A családot úgy tudják csak elképzelni, hogy a családapa irányít, fegyelmez, és mindenki más igazodik. Az iskolát úgy tudják elképzelni, hogy központilag ki van adva, hogy mi az amit hasznos tanítani, és azt minden tanár leköveti. A "tökéletes" tanóra úgy néz ki, hogy a gyerekek csendben - és esetleg egyenruhában - ülnek a fenekükön, a tanár meg osztja az észt. És ha nem így van, akkor fegyelmező eszközt vesz elő. És ugyanígy működik jól szeröntük az önkormányzat, a munkahely, a bűnüldözés, igazságszolgáltatás, stb.

Mindennek az origója pedig az, hogy őket megválasztották, ők a többség, ezért nekik joguk van meghatározni a kereteket. MINDEN keretet. A demokráciát is úgy tudják elképzelni, hogy maximum az előbb leírt jog vándorol pártról pártra, de a gyakorlat az is a fentebb leírt. Minden ami nem így működik, az nem illiberális, az káoszhoz vezet, stb.

Megjegyzem, szerintem nagyon sok "kisember" is ezt érzi jónak. Ha nem így működik az élete, akkor flusztrált lesz, zavarja, a döntési lehetőség. Hogy egy triviális példát mondjak, az internet vagy a televíziók megítélése: "az intenet csak a szennyet közvetíti, a TV meg színvonaltalan. Bezzeg húsz éve, amikor egy TV volt akkor volt minőség". Szó nincs erről természetesen, de a választás zavar. Hiába tehetné meg ma, hogy akár a nap 24 órájában igényes dokumentum/kultúrális/stb. műsorokat nézzen, nem teszi. Sőt zavarja a sok "értelmetlen" tematikus adó. Ő az RTL-t akarja olyannak, amilyennek ő a "nagybetűs" TV-t elképzeli, és utálja, hogy nem olyan. De mégis azt nézi. 😊

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 10 éve
De a 10 éves államkötvénynél felvehetem évente a hozamot. Vagy nem?

Tényleg nem kötekedni akarok, de akkor a fundamenta miért nem 30% éves hozamot ír, hanem jóval kevesebbet?

Szerintem a hozamszámításnál figyelembe kellene venni azt, hogy a pénzem meddig áll az adott befektetésben. Nekem nem ugyanaz a befektetés, ha évente megkapom a hozamot, vagy ha 10 év után kapom meg mind a 10 év hozamát.
több mint 10 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 407 — The only discipline that lasts, is self discipline
És mi értelme van egy 10 éves befektetésnél évenkénti hozamról beszélni, mikor csak 10 év után férsz hozzá az első, a második stb tizedik év hozamához, plusz a tőkéd is pihen 10, 9, 8 stb évet. Ne mond már nekem, hogy ez ugyanaz, mintha minden évben kapnék 66 ezret? Így a babakötvényre azt mondani, hogy 10% a hozam, elég quaestorosan hangzik.Lecsó
Ha mondjuk veszel egy 10 éves államkötvényt, akkor is éves hozamot írnak mellé. Ez van, így működik. A THM is egy konstruált mutató, annál is neki lehetne állni vitatni, hogy mi értelme egy évnél rövidebb futamidő esetén teljes évre kivetíteni. De minek. 😊

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 10 éve
A mérnök barátom szokta mondani, hogy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval birkózni a sárban: teljesen értelmetlen, és egy idő után rájösssz, hogy ő ezt élvezi. A válaszom ott van már, nem írom le megint 😊

több mint 10 éve
És mi értelme van egy 10 éves befektetésnél évenkénti hozamról beszélni, mikor csak 10 év után férsz hozzá az első, a második stb tizedik év hozamához, plusz a tőkéd is pihen 10, 9, 8 stb évet. Ne mond már nekem, hogy ez ugyanaz, mintha minden évben kapnék 66 ezret? Így a babakötvényre azt mondani, hogy 10% a hozam, elég quaestorosan hangzik.
Meg sürgősen szólj a Fundamentának, hogy javítsák ki a hozamokat, mert a 30%-al sokkal több üzletet kötnének. Pl a sok quaestoros lehet hogy oda vitte volna a pénzét... 😊
több mint 10 éve
10 év az adott időszak. Az első év 60 ezre 10 év alatt hoz 6-ot. A második év 60 ezre 9 alatt. A 10% hozam csak az utolsó év 60 ezrére igaz. Így a 10 év alatt az adott időszakra, vagyis 10 évre vetített effektív hozamod a 600 ezerre biztos, hogy nem "Lecsó
A kulcsszót kiemeltem, hogy miért beszélünk el egymás mellett.

Megértettem, hogy mit akarsz mondani, de ettől még a LTP éves hozama 30%. A 4 évre vetített éves hozam nyilván nem 30%, mert ugye nagyon egyszerű belátni, hogy az (most leegyszerűsítve, mert nyilván nem pont így számoljuk) 30% / 4. De ettől még az éves hozam az 30% marad, mert az éves befizetésed 30%-át kapod meg év végén. Ha 4 évre nézzük a 4 éves hozamot az is 30%, mert a négy év alatt befizetett összegednél 30%-kal van több.

Az egész okfejtésed ott bukik el, hogy hiába "fektetnéd vissza" a hozamot, mivel van egy értékhatár ami felett nem fizet, így nincs is értelme erről beszélni. Nyilván nem véletlenül...

több mint 10 éve
Ez nem igaz. A hozam = a nyereség %-ban kifizetve, egy adott időszakra. Gyurma Pappa
10 év az adott időszak. Az első év 60 ezre 10 év alatt hoz 6-ot. A második év 60 ezre 9 alatt. A 10% hozam csak az utolsó év 60 ezrére igaz. Így a 10 év alatt az adott időszakra, vagyis 10 évre vetített effektív hozamod a 600 ezerre biztos, hogy nem 10% lesz.

De ha úgy van ahogy leírtad, akkor mennyi lenne a hozam, ha minden év végén felvehetnéd a 66 ezret? Akkor is 10%. És nem lenne semmi különbség? Dehogynem.

Amiről én beszéltem, az nem a kamatos kamat, az első év hozama nem lesz tőke, nem jár rá a második évben semmi, hanem csak "pihen", és 10 év után hozzáférhetek.

Amikor a fundamentákat kötöttem, én is rákérdeztem az üzletkötőnél, hogy miért magyaráz nekem 30% hozamról, mikor első év végén nem vehetem fel a 240+72 ezret, hanem bent kell hagynom 4 évig. Erre az volt a válasz, hogy "a hozam az tényleg nem annyi, hanem 6,5% a negyedik év végén."
több mint 10 éve
Most nem néztem utána, de hogyan van a babakötvénynek 10% hozama?Lecsó
60 ezerhez egyből hozzárak 6-ot az államzinedine5
ööö

Előre bocsátom, hogy nem vagyok pénzügyi szakember, csak egy egyszerű gépészmérnök, de szerintem ez csak akkor 10%-os hozam, ha minden évben eljátszhatom ugyanezt, és minden év végén megkapom a tőkémet meg a hozamot.
A lakástakarék pénztár hozama meg 30%? Ugyan már! Az állami támogatás ugyan 30%, de a megtakarítási időszak végén a hozam 6,5% körül van 4 év esetén, és 3% alatt 8 év esetén. Akkor lenne 30% a hozam, ha minden év végén lezárhatnám a LTP-t, és nyitnék egy újat megint 1 évre.Lecsó
Ez nem igaz. A hozam = a nyereség %-ban kifizetve, egy adott időszakra. Befizetsz 60-et, év végén 66-ed van, az 10% hozam/ÉV. Ha befizetsz 10 év alatt 600-et és minden év végén kapsz 6-e, akkor lesz 660-re, az meg 10%-kal több, mint a befizetett összeged, tehát 10% a hozam.

Amiről te beszélsz az a kamatos kamat fogalma, de annak mi köze van a hozamszámításhoz, azt nem értem.

több mint 10 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 222
Vagy épp maga a mai oktatási szisztéma? A kreativitás kiűzése a gyerekekből, használhatatlan, értelmetlen tudást lenyomva a torkukon, a gyakorlatias ismeretek helyett még mindig a száraz anyagot erőltetve. A matekot, pénzügyet is el lehetne "adni" jobban, de kérdem én újra, ez kinek lenne az érdeke? A gazdaságilag, értelmileg és/vagy függősége folytán kiszolgáltatott állampolgár a legjobb szavazó. Előbbi könnyen befolyásolható, utóbbi meg magasról tesz már rá, hogy mi zajlik a feje felett.baggio
én ezt nem látom ebbe bele, szimplán arról van szó, hogy hozzá nem értő káderek mondják meg a tutit, fenntartva egy kontraszelektív rendszert.
több mint 10 éve
r.baggio New York Giants Army Black Knights 64 353 — no es importante
Vagy épp maga a mai oktatási szisztéma? A kreativitás kiűzése a gyerekekből, használhatatlan, értelmetlen tudást lenyomva a torkukon, a gyakorlatias ismeretek helyett még mindig a száraz anyagot erőltetve. A matekot, pénzügyet is el lehetne "adni" jobban, de kérdem én újra, ez kinek lenne az érdeke? A gazdaságilag, értelmileg és/vagy függősége folytán kiszolgáltatott állampolgár a legjobb szavazó. Előbbi könnyen befolyásolható, utóbbi meg magasról tesz már rá, hogy mi zajlik a feje felett.

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 10 éve
Negritis, a vajda Denver Broncos 54 225 — The Mathematician
A pénzüket elkocsmázókkal sajnos nem lehet mit kezdeni. De ők a pénzügyi rendszeren úgyis kívül vannak, mert elisszák a pénzt, nem adják oda szélhámosnak se. 😀peterk2005
pálinkahamisítókról még nem hallottál? 😀empty taxi
faternak bérfőzdéje van 😀
nem csak a "késztermékkel" már a cefre hamisításával is próbálkoznak néha 😀Negritis
Akkor a szeszpiaci ismereteket is oktatni kéne netán? 😀peterk2005
😀
nem vagyok erről meggyőzve, sőt igazából szerintem hosszútávon nem tenne jót ha az emberek tudnák miből és hogyan lehet olcsón és hatékonyan (minőségi) alkoholt előállítani
viszont a matekra komolyabb és értelmesebb hangsúlyt lehetne fektetni
bár a legnagyobb gond a motiválatlan életunt tanárok

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 10 éve
A pénzüket elkocsmázókkal sajnos nem lehet mit kezdeni. De ők a pénzügyi rendszeren úgyis kívül vannak, mert elisszák a pénzt, nem adják oda szélhámosnak se. 😀peterk2005
nem csak a "késztermékkel" már a cefre hamisításával is próbálkoznak néha 😀Negritis
Akkor a szeszpiaci ismereteket is oktatni kéne netán? 😀

több mint 10 éve
nem csak a "késztermékkel" már a cefre hamisításával is próbálkoznak néha 😀

több mint 10 éve
sutianap Pittsburgh Steelers Pittsburgh Panthers 13 694 — capitaine du château de Vienne 1487
a gondom ennek az "oktatásával", hogy emberek már alapvető matematikai dolgokkal nincsenek tisztába
(kellett felkészítenem csaj úgy érettségire hogy 2 tört összeadása nem ment neki és nem értette mi az a %)
nyílván ez a réteg ritkán tesz félre 5-10 millió forintot, de a havi eseteglesen 20 "megtakarítással" se tud mit kezdeni sokszor falun van pár ismerősöm aki azért kocsmázik mert nem tud mit kezdeni azzal hogy kapott fizetés emelést és van "felesbe" 30ezer forintja így elveri felesre (ej de vicces voltam)Negritis
Szerintem még az ilyenek számára is hasznos lenne. Oké, ők nem fognak tudni dönteni abban, hogy melyik alapot válasszák. De néhány "aranyszabályt" ők is képesek lennének megtanulni. Mondjuk, hogy a férj és a feleség folyószámlája ne ugyanannál a banknál legyen. Vagy, hogy legyen házbiztosításuk, meg legyen valamilyen életbiztosítási, esetleg nyugdíjbiztosítási formájuk, ha megengedhetik. (A "milyen legyen" kérdés számukra másodlagos, már az is nagy előrelépés, ha egyáltalán valamilyen van.)

láttaménmá fagyott unikomot

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
több mint 10 éve
empty taxi Atlanta Falcons Georgia Bulldogs 37 081 — Lájkold a zsűrit!
pálinkahamisítókról még nem hallottál? 😀

Madden hates me.
Trust, it f*cking hates me...
több mint 10 éve
60 ezerhez egyből hozzárak 6-ot az államzinedine5
ööö

Előre bocsátom, hogy nem vagyok pénzügyi szakember, csak egy egyszerű gépészmérnök, de szerintem ez csak akkor 10%-os hozam, ha minden évben eljátszhatom ugyanezt, és minden év végén megkapom a tőkémet meg a hozamot.
A lakástakarék pénztár hozama meg 30%? Ugyan már! Az állami támogatás ugyan 30%, de a megtakarítási időszak végén a hozam 6,5% körül van 4 év esetén, és 3% alatt 8 év esetén. Akkor lenne 30% a hozam, ha minden év végén lezárhatnám a LTP-t, és nyitnék egy újat megint 1 évre.
több mint 10 éve
a gondom ennek az "oktatásával", hogy emberek már alapvető matematikai dolgokkal nincsenek tisztába
(kellett felkészítenem csaj úgy érettségire hogy 2 tört összeadása nem ment neki és nem értette mi az a %)
nyílván ez a réteg ritkán tesz félre 5-10 millió forintot, de a havi eseteglesen 20 "megtakarítással" se tud mit kezdeni sokszor falun van pár ismerősöm aki azért kocsmázik mert nem tud mit kezdeni azzal hogy kapott fizetés emelést és van "felesbe" 30ezer forintja így elveri felesre (ej de vicces voltam)Negritis
Szerintem még az ilyenek számára is hasznos lenne. Oké, ők nem fognak tudni dönteni abban, hogy melyik alapot válasszák. De néhány "aranyszabályt" ők is képesek lennének megtanulni. Mondjuk, hogy a férj és a feleség folyószámlája ne ugyanannál a banknál legyen. Vagy, hogy legyen házbiztosításuk, meg legyen valamilyen életbiztosítási, esetleg nyugdíjbiztosítási formájuk, ha megengedhetik. (A "milyen legyen" kérdés számukra másodlagos, már az is nagy előrelépés, ha egyáltalán valamilyen van.)

A pénzüket elkocsmázókkal sajnos nem lehet mit kezdeni. De ők a pénzügyi rendszeren úgyis kívül vannak, mert elisszák a pénzt, nem adják oda szélhámosnak se. 😀

több mint 10 éve
zinedine5 New England Patriots Arkansas Razorbacks 7 281 — Ajmo Vatreni
60 ezerhez egyből hozzárak 6-ot az állam
több mint 10 éve
Most nem néztem utána, de hogyan van a babakötvénynek 10% hozama?
több mint 10 éve
nyílván ez a réteg ritkán tesz félre 5-10 millió forintot, de a havi eseteglesen 20 "megtakarítással" se tud mit kezdeni sokszor falun van pár ismerősöm aki azért kocsmázik mert nem tud mit kezdeni azzal hogy kapott fizetés emelést és van "felesbe" 30ezer forintja így elveri felesre (ej de vicces voltam)