NFL eredménykövetés
- 1 aktív topik
Karácsonyi tripla
94
14
19:00, Netflix
Politika
65 feliratkozó
több mint 10 éve
Public Debt Structure and Dynamics in the Czech Republic, Hungary, Poland and Romaniapapers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1444325
Hungary and Poland, the two countries that entered the transition period with the largest debt burden, managed to substantially lower the debt to GDP ratio.
The improvement in the Hungarian debt ratio can be attributed to the conduct of fiscal policy, that resulted in primary surpluses, as well as to the inflow of non-deficit revenues, mainly privatisation receipts. The fall in the public debt ratio was also due to a high nominal growth rate of GDP that was greater than the interest payments, resulting in the economy “outgrowing” the debt.
In the case of Poland the debt ratio improvement can be attributed mainly to external debt reduction, which was the result of the agreements with the Paris and London Clubs. Other important factors were the fast rate of real GDP growth and the real appreciation of zloty, that resulted in the phenomenon, which has also occurred in Hungary, namely, that the nominal rate of GDP growth was bigger than the debt service payments, which resulted in lowering the debt to GDP ratio.
a szlovák államadósság pedig most kezd elszabadulni, csak szólok

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 10 éve
Pedig mennyivel jobban fejlődött a gazdaságuk 😀Ja, de mondjuk a szlovákokat az OECD is 4 évvel később 2000-ben vette fel.. a NATO csak 3 év csúszással. 😊IgorIgen, OECD és (aztán talán ebből részben) a NATO is pont a Bokros csomag miatt jött. Szerintem.Szerintem Kertész Imre Nobel-díja is....
Igor
A NATO-tagság kifejezetten a politikai stabilitásról szólt és sok köze nem volt hozzá a gazdaságnak. Míg akkor Szlovákiában egy Meciar ámokfutott, itt viszonylag minden rendben volt.
atapapa
Magadat cáfolod.
több mint 10 éve
Ja, de mondjuk a szlovákokat az OECD is 4 évvel később 2000-ben vette fel.. a NATO csak 3 év csúszással. 😊Igen, OECD és (aztán talán ebből részben) a NATO is pont a Bokros csomag miatt jött. Szerintem.Szerintem Kertész Imre Nobel-díja is....
Igor
A NATO-tagság kifejezetten a politikai stabilitásról szólt és sok köze nem volt hozzá a gazdaságnak. Míg akkor Szlovákiában egy Meciar ámokfutott, itt viszonylag minden rendben volt.
atapapa
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 10 éve
Igen, OECD és (aztán talán ebből részben) a NATO is pont a Bokros csomag miatt jött. Szerintem.Szerintem Kertész Imre Nobel-díja is....
Igor
Az most más tészta, hogy a második tucat még rosszabbra sikeredett-e (szerintem igen), de ettől még lehetett az első tizenkettő is lehetett volna bőven jobb is..Szerintem az első 12 évet a körülményekhez képest akár még négyesre is lehet értékelni. És tekintve azt, hogy a következő 12 évben mit sikerült összehordani, ehhez még jóindulat se kell.
Igor
több mint 10 éve
De ehhez is kellett egy Bokros Lajos, akinek koszonhetjuk, hogy ma nem ott vagyunk mint Romania/Bulgaria.. hanem csak picivel a tobbi visegradi mogott. Meg.Az igazi problémál a 2000-es években kezdődtek nálunk. Addig - bár akkor is követtünk el hibákat, de - kimondottan jól haladtak a dolgok. Főleg az általad említett Bokros idők löktek nagyot. Amellett, hogy a régió legnagyobb növekedési pályájára állította az országot, azt sem árt hozzátenni, hogy az ő idejére esett az elmúlt 25 évben az egyetlen pár éves korszak, amikor ténylegesen és drasztikusan sikerült megoldani az államadósság problémát. Bokros pár évében 80% fölötti államadósság szintről mentünk le 60% körülre. Se előtte se azóta még csak meg se közelítette ezt senki. Az első Fidesz kormány még pár százalékot faragott ugyan rajta, de akkor inkább kinőttük azt a pár százalékot (a gyors növekedés miatt), az utána levő 8 évben már nőtt, és kb. 2008-2009 óta stagnál.
Egyebkent tudomasom szerint a lengyelek es szlovakok is nagyobb GDP-novekedest produkaltak a 90-es evtizedben.. es tudom hogy nem ez az egyetlen fokmero.Igor
Bokrosnak egy baja volt igazán: bár gazdaságilag nagy elme, de emellé borzasztó politikus. Ő is eret vágott az országon - ahogy minden kormány tette, - de ő egyáltalán nem tudta ezt eladni. Még annyira se, mint Gyurcsány. Orbánhoz képest meg nyeretlen kétéves.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 10 éve
Ugyanez igaz lengyel viszonylatban is. "89-ben a tönk szélén álltak, egy gazdasági romhalmaz volt az az ország még hozzánk képest is, és ma már ők is előttünk vannak. Pedig ők is megkapták Kacinskyékat egy időre....peterk2005a párizsi klub a magyar adósságnak is elengedte jóindulatúan a felét? csak mert a lengyelek 32 milliárdos adósságát egyetlen tollvonással szorították le 1990-ben 16-ra, addig itthon az 1993-as 31 milliárdból az ország szanaszét privatizálásával csináltak 20-at, miközben 100+ milliárd értékű állami vagyont játszottak külföldi kézre Gyurcsány saját szavaival éve "papírpénzért"
pfej de utálom ezt a bezzegezést, pláne a szlovákok meg a lengyelek esetében, de akár a nyugati államokkal való összevetésben is

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 10 éve
Miért lett volna teljesen más a szitu? peterk2005Eléggé terjedelmesen Indokoltam, nem?
'48-ban egy egész nép kiállt a forradalom mellett, vérét adva, '89-ben meg le se szarta volna senki az átalakulásokat, ha a balcsis nyaralás meg a maszek meló összejön. '56-ban még igen, de '89-ben már nem. mindenki megkötötte a maga kompromisszumát a rendszerrel.
A reformkorban néhány nemes "mellényzsebből" kivágta a pénzt az Akadémiára, '89-ben hol volt itt bárkinek bármije?
Na az volt ám a tőkeszegénység, nem az, amikor a Hitelben Széchenyi arról panaszkodik, hogy nem tud fejlesztésre pénzt felvenni, mert az ősiség törvénye miatt nem lehet a birtokokat jelzálogosítani és a bank nem ad pénzt. Persze hogy tőkeszűke volt, mert a föld forgalomképessége korlátozott volt. De volt magántulajdon dögivel.
több mint 10 éve
Igen, OECD és (aztán talán ebből részben) a NATO is pont a Bokros csomag miatt jött. Szerintem.A válaszoddal svsz 80-90%-ban egyetértek - de "a régió egyik éllovasa" kifejezésnek szerintem semmi értelme.. és ezért került oda 40(?) smiley.. 40? Come on man.
Szerintem ez az állítás bőven túlértékel egy 12 év alatti mondjuk közepes teljesítményt..
Amúgy szerinted kit lehet a régióba rakni? A négy visegrádi államon kívül, akiknél még esetleg rá lehet húzni, hogy relatíve hasonló gazdasági helyzetből indultak... de egyébként baromira nem, voltak ott nagy különbségek, ahogy szerintem talán utaltál is rá. Mégis kell a relatív összehasonlítás, önmagában még nehezebb/értelmetlenebb(?) értékelni. Na most végül a négy országból kiemeltél hármat...
Ha elkezdjük pakolni a Szlovénokat, Horvátokat, Balti államokat, vagy a Románok/Bolgár duót és megnézzük hogy ők mennyivel később indították a folyamatot, és ott hogy szerepteltek...
Persze ez nem teljesen fair, mert más méretűek, illetve volt ugye korábbi tapasztalat amiből okulhattak.
Szerintem egyébként az MDF kormány ugye gazdaságilag semmit, legalábbis sok jót nem csinált, MSZP-korszak az Bokroson állt-bukott.. így nettó pozitív, de ott 1.5-2 év ugye lement a WC-n, Fidesznél még volt ilyen is, olyan is bőséggel... szóval azért én annyira büszke nem vagyok az első 12 évre sem. Közepesre lehet értékelni a teljesítményt.. te jobbnak látod?
Az most más tészta, hogy a második tucat még rosszabbra sikeredett-e (szerintem igen), de ettől még az első tizenkettő is lehetett volna bőven jobb is..
We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)
We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 10 éve
Teljesen más szitukról beszélünk. '48-at megelőzte egy komoly reformkor, ami legalább olyan gyökeres változásokat eredményezett, mint '90. A forradalom elég széles társadalmi bázissal bírt, a rendszerváltozás meg alig. Ha az USA diktálta fegyverkezési versenybe nem buknak bele gazdaságilag a ruszkik, akkor talán még most is élne a Varsói szerződés és a KGST.atapapaMiért lett volna teljesen más a szitu? Oké, persze, teljesen más szitu, hiszen 150 év van a két korszak között. De egyébként éppenséggel nagyon sok a párhuzam. A "48-at megelőző reformkor a jakobinusoktól kezdődően hol lappangó, hol véresebb, végig a felszín alatti és eredménytelen próbálkozások kora volt. A '89-et megelőző kor éppen ilyen volt, '56-al, 68'-al, közben a gulyáskommunizmussal, stb. És igaz, hogy a szovjet rendszer bukása nélkül nem lett volna '89, de a nyugat-európai reformkori mozgalmak és változások nélkül nem lett volna "48 sem. Még a minta is mindkét esetben nyugatról jött, "48 idején a francia történések és Párizs szellemisége adta a töltetet, "89-ben pedig az Unio (és ezen belül kiemelten a német megoldások) szellemiség vezérelte az ellenzéki kerekasztal résztvevőit, .
Gazdaságilag is meglehetősen sok a párhuzam. "48 után ugyan voltak nemesek és nagybirtokosok, de az nagyon erős túlzás, hogy tőkeerősek is lettek volna. Nem véletlenül született Széchenyi Hitel c. könyve akkortájt. Az akkori Magyarország tőkeereje és pénzügyi kultúrája ugyanúgy el volt maradva az akkori kornak megfelelő szinttől, ahogy a "89-es Magyarország volt elmaradva a korának megfelelő szinttől. Semmivel nem voltunk akkor jobb helyzetben a nyugathoz viszonyítva.
A többi pedig - a kezdeti sokk, meg a többi általad emlegetett indok - bár tény, de ebben a kontextusban mentegetőzésnek gondolom. Szlovákia mélyebbről, és nehezebb helyzetből indult, mint mi, és ma jóval előrébb tart gazdaságilag. Pedig ők később is indultak (a szétszakadás után), és volt nekik is egy Meciar korszakuk is. És így is jóval többet leraktak az asztalra az elmúlt 15 évben, mint mi. Ugyanez igaz lengyel viszonylatban is. "89-ben a tönk szélén álltak, egy gazdasági romhalmaz volt az az ország még hozzánk képest is, és ma már ők is előttünk vannak. Pedig ők is megkapták Kacinskyékat egy időre....

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 10 éve
index.hu/tudomany/tortenelem/2015/02/13/55_ev_csend/
több mint 10 éve
Ja, mert a regioban ki van meg rajtunk kivul?Várjál, hogyismondjam....
Igor
Naés?
Örülök, hogy sikerült valahogyan belekötnöd a 20 sor egy tagmondatába és kirakni 40 smileyt
Voltak évek a kilencvenesben, amikor jobban teljesített a szlovák gazdaság, csak pl. ahogy baggio is linkelte, ez idő alatt magukhoz képest rendesen eladósodtak, mi meg a bokrosi privatizációval hiteleket fizettünk vissza, majd Orbánék alatt tovább apadt a GDP-arányos államadósság.
Mindent összevetve Mo a lengyelek és a csehek mellett a régió éllovasa volt az ezredfordulón, minket hívtak meg innen először a NATO-ba, mi teljesítettük a leghamarabb az EU-s csatlakozás legfontosabb feltételeit. Vagy pl. a WEF versenyképességi rangsorában 2001-ben Magyarország a 26. volt, a legjobb a volt szoci országok között. A szlovákok 39. helyen tanyáztak, a lengyelek a negyvenegyediken.
több mint 10 éve
Egyebkent tudomasom szerint a lengyelek es szlovakok is nagyobb GDP-novekedest produkaltak a 90-es evtizedben.. es tudom hogy nem ez az egyetlen fokmero.Igor
forrás: Eurostat

---
több mint 10 éve
Ja, mert a regioban ki van meg rajtunk kivul?A haboru sujtotta jugok, a haromszorannyi strukturalis reformmal kuszkodo lengyelek, illetve a szetvalassal szenvedo cseh-szlovakok.
Ez aztan nagy konkurrencia, es igy voltunk az egyik ellovas? :d :d
De ehhez is kellett egy Bokros Lajos, akinek koszonhetjuk, hogy ma nem ott vagyunk mint Romania/Bulgaria.. hanem csak picivel a tobbi visegradi mogott. Meg.
Egyebkent tudomasom szerint a lengyelek es szlovakok is nagyobb GDP-novekedest produkaltak a 90-es evtizedben.. es tudom hogy nem ez az egyetlen fokmero.
több mint 10 éve
Ez most úgy hangzott, mintha a 49-67-es érában jobb feltételeink lettek volna. Hát én nem cserélnék az akkoriakkal a mostanival szemben. 😊peterk2005Teljesen más szitukról beszélünk
'48-at megelőzte egy komoly reformkor, ami legalább olyan gyökeres változásokat eredményezett, mint '90.
A forradalom elég széles társadalmi bázissal bírt, a rendszerváltozás meg alig. Ha az USA diktálta fegyverkezési versenybe nem buknak bele gazdaságilag a ruszkik, akkor talán még most is élne a Varsói szerződés és a KGST.
A rendszerváltást egyáltalán nem a társadalmi igények kényszerítették ki, csak úgy zajlott az emberek feje felett. A nép nem érezte magának a történteket, sőt, már néhány évvel később az emberek zöme visszasírta a hitelből finanszírozott komcsi jólétet.
Nem hiszem, hogy 67 után olyan sokan visszasírtak volna bármit 67 vagy 48 előttről.
Aztán gazdasági oldalról megközelítve: akkor voltak a köz ügyeiért áldozni hajlandó tőkeerős nemesek. Persze nem sokan, meg nem annyira tőkeerősek, de biztos többen és biztos jobban kitömve, mint bárki a magántulajdont alig megtűrő szoci rezsim bukásának hajnalán.
Óriási szerepe volt akkor az innovációnak, ma meg a globalizmusban csak az agyelszívás megy.
Na meg az egy dolog, hogy világgazdasági szinten hogy nézett ki az elmúlt 25 év, az meg egy másik, hogy ebből vagy 5-6 évet kitett az a sokk, amíg átálltunk a tervgazdaságról a piacgazdaságra, kb. egy félgeneráció lett piacképes tudás híján kapun belüli munkanélküliből rokkantnyugdíjas, nem beszélve arról, hogy szét kellett privatizálni az országot, hogy a kommancsok által felhalmozott (ami arányaiban a volt szoci országok között az egyik legmagasabb volt) és a rendszerváltás utáni elvesztett piacok miatt tovább emelkedő államadósságot kezelhető szintre csökkentsék.
Egyszóval nem hiszem, hogy annyira szégyenkeznünk kéne. Főleg nem a 2002-ig történtek miatt, amíg a régió egyik éllovasa voltunk.
több mint 10 éve
Az oroszbarát szakadárok nem akarták aláírni kezdetben a dokumentumot, majd Putyin bejelentette: létrejön a tűzszünet. "Milyen már, hogy neki semmi köze hozzák, meg nem az ő dolga, de ő megy a béketárgyalásra a szakadárok nevében?
Az idei évben hozzá fogják csatolni a területeket az oroszokhoz, vagy lesz pár év látszat demokrácia? 😊Nomac
több mint 10 éve
Ez most úgy hangzott, mintha a 49-67-es érában jobb feltételeink lettek volna. Hát én nem cserélnék az akkoriakkal a mostanival szemben. 😊 Mi a baj a '89 utáni időkkel? Nem hullottak ránk meteorok, nem volt jégkorszak, nem volt pestisjárvány, nem volt (itt) háború, senki nem ostromolta a várainkat, nem tartotta a kést a torkunkon. Becsúszott egy világválság, de még ezzel együtt is, az eltelt 26 évből bő 15 kimondottan konjunktúrálisnak nevezhető év volt. Miért nem tudjuk, tudtuk ezt jobban kihasználni? Összevetésben azt gondolom, hogy nem lehetünk erre a 26 évünkre túlságosan büszkék. Úgy együtt tízmillióan - de leginkább az én generációm, a 35-50 évesek - meglehetősen leszerepeltünk. Remélem a mostani fiatalok kevesebbet fognak egymás kicsinálásával foglalkozni, és közben nem a sültgalambra várnak majd.A történelmünk meg persze, hogy problémákkal terhes. És abban is igazad van, hogy Trianon óta nem tudunk normálisan viszonyulni a nemzeti ügyeinkhez. De ilyenkor eszembe jut 1867. Az eleinknek elég volt 18 év az 1849-es trauma után, hogy képesek legyenek egy méreteset lapozni. Pedig az akkori mozgástér nem is volt akkora, mint amilyen mozgásterünk manapság van. A rendszerváltás óta (1989) már 26 év telt el, ami lassan másfélszer annyi idő, mint amennyi idő alatt Deákék léptek. Ha ennyi idő sem volt elég, akkor nem tudom mennyit kell még várni ... A magam részéről kezdek türelmetlenkedni. 😊peterk2005Igen, csak a 68-14 közti időszak kvázi aranykor volt, csekélyebb volt az igény a hülyeségre, és a 49-67-es érában is rend volt, még ha fegyveres is. Trianon óta viszont folyamatosan szop a magyar nép: Horthy ambivalens, utána majd fél évszázad kommunizmus, most meg 89 óta egy rablóhadjárat. Nem csoda, hogy mindenki a sebeket vakarja, meg utálja a másikat. Szvsz, ha az átlag magyar is megkeres 3000 ajrót/hó, akkor le se szarja Trianont, meg orbànviktort.Amadeus91

több mint 10 éve
En szeretnek hinni a szervezeti kultúrában, mert mindig a hal feje a büdös. Ha "fönn" ezt így következmények nélkül lehet és lehet 300 éve akkor milyen elvárás lehet a lakossággal szemben? Miért ne gondolná Átlag József hogy neki is lehet?! Kis ember kis mutyi, nagy ember nagy mutyi.Az "egyes szakmák" az kb a létező szakmák háromnegyedére vonatkozik. Nem beszélve a működőképes vállalkozás egy másik lényeges eleméről, amit én finoman úgy szoktam mondani, hogy a megfelelő helyen legyen egy patrónusod. Az nagyon gördülékennyé tudja tenni az ügymenetet.
Jo lenne ha lenne egy olyan menedzsment az ország élen aki példát mutatna ebben (is) és elsőszámú célja lenne a becsületes emberek védelme. Mert az egyszerűen nonszensz hogy egyes szakmákban vegytiszta működéssel ehenhalsz.gabtsi
több mint 10 éve
Nagyjából így van, nem tudom kijavítani a mondandód 😊

több mint 10 éve
most nem kell feltétlenül a rosszindulatú megoldásokra gondolni. de hány olyan magyar kkv-t ismersz, aki rendesen bejelenti az alkalmazottait és nem a minimálbér + boríték kombót tolja ? és majd Gyurma kijavít, de ha jól tudom van már egy elvárt minimálbér jellegű story, aminél viszont már a NAV-ot sem érdekli mi van fölötte, arra fizessél járulékot, aztán a többi le van szarva. szimplán el van nézve, nem is vizsgálják.En szeretnek hinni a szervezeti kultúrában, mert mindig a hal feje a büdös. Ha "fönn" ezt így következmények nélkül lehet és lehet 300 éve akkor milyen elvárás lehet a lakossággal szemben? Miért ne gondolná Átlag József hogy neki is lehet?! Kis ember kis mutyi, nagy ember nagy mutyi.Abban tévedsz, hogy átlag józsefet simán becsukják "tyúk lopásért" ha bármi kis simlit is csinál, hogy ne halljon éhen mert éppen tartoznak neki X millióval amit a már becsődölt főválalkozótól az életben törvényes úton behajtani nem tud. Ha maga próbálja meg szintén börtön a jussa. Vagy említhetnénk az ellenőr kommandót akiknek a legnagyobb teljesítménye ha megbaszhatják a fagyi árust mert nem adott véletlen 300 ft-ról nyugtát. Szóval odafönt sok mindent "lehet" amit idelent csak komoly kockázat árán...peach
Jo lenne ha lenne egy olyan menedzsment az ország élen aki példát mutatna ebben (is) és elsőszámú célja lenne a becsületes emberek védelme. Mert az egyszerűen nonszensz hogy egyes szakmákban vegytiszta működéssel ehenhalsz.gabtsi
de például - lehet mondtam is már - az adóhivatal egyes telephelyeit egy olyan cég őrzi, amely olyan árat adott meg a közbeszerzésen (egyetlen mérlegelési szempont a legalacsonyabb ár), amiből a járulékok nem jönnek ki, de ez sem érdekel senkit. vagy hogy a bankpánikot megelőzően, a munkáltatói igazolásra lényegében bármit ráírhatott a munkáltató, nem azt nézték, hogy mit utal (minimálbért) mert még a bankos risk manager is tudja, hogy nem (csak) az a fizetési.
szóval itt most nem a cukor, meg laptop, meg egyéb ÁFA csaló utaztató bűnözőkre gondolok, hanem az egyszerű magyar KKV tulajra, aki meghal, ha nem úgy játszik, ahogy a többiek. nem minden szakmában persze. de a gyűlölködő topikban is visszakereshető, hány szakember adott számlát bizonyos ügyintézés után, és mondjuk aki nem dolgozna számla nélkül, hány helyre hívnák instant 27%-os feláron ? ezek a dolgok senkit nem érdekelnek.
ami nem hajlik, az törik!
több mint 10 éve
En szeretnek hinni a szervezeti kultúrában, mert mindig a hal feje a büdös. Ha "fönn" ezt így következmények nélkül lehet és lehet 300 éve akkor milyen elvárás lehet a lakossággal szemben? Miért ne gondolná Átlag József hogy neki is lehet?! Kis ember kis mutyi, nagy ember nagy mutyi.Abban tévedsz, hogy átlag józsefet simán becsukják "tyúk lopásért" ha bármi kis simlit is csinál, hogy ne halljon éhen mert éppen tartoznak neki X millióval amit a már becsődölt főválalkozótól az életben törvényes úton behajtani nem tud. Ha maga próbálja meg szintén börtön a jussa. Vagy említhetnénk az ellenőr kommandót akiknek a legnagyobb teljesítménye ha megbaszhatják a fagyi árust mert nem adott véletlen 300 ft-ról nyugtát. Szóval odafönt sok mindent "lehet" amit idelent csak komoly kockázat árán...
...nem , nem tündérke. A kívánság az kívánság. Térdelj csak le szépen...
több mint 10 éve
Igen, csak a 68-14 közti időszak kvázi aranykor volt, csekélyebb volt az igény a hülyeségre, és a 49-67-es érában is rend volt, még ha fegyveres is. Trianon óta viszont folyamatosan szop a magyar nép: Horthy ambivalens, utána majd fél évszázad kommunizmus, most meg 89 óta egy rablóhadjárat. Nem csoda, hogy mindenki a sebeket vakarja, meg utálja a másikat. Szvsz, ha az átlag magyar is megkeres 3000 ajrót/hó, akkor le se szarja Trianont, meg orbànviktort.BTW én nem kenném ezt a politikusokra. A politikusok közülünk kerülnek ki és olyan hangszereken játszanak, amilyeneket hallani akarunk, mivel részben ez is a sikerük záloga.Igazad van, olyan az elitünk, amilyent ki tudunk magunkból izzadni. Ettől függetlenül, ha az elit sz*r, akkor azt nem árt leírni. 😊
És mivel az elmúlt 100 év a komcsi-náci, hazaáruló-magyarkodó kilengések mentén zajlott itthon, az ebben szocializálódott rétegek elsősorban ezen a síkon tekintenek a politikára. A politikusok csak ezeket a társadalmi reflexeket artikulálják, jobb esetben szalonképesen.atapapa
A történelmünk meg persze, hogy problémákkal terhes. És abban is igazad van, hogy Trianon óta nem tudunk normálisan viszonyulni a nemzeti ügyeinkhez. De ilyenkor eszembe jut 1867. Az eleinknek elég volt 18 év az 1849-es trauma után, hogy képesek legyenek egy méreteset lapozni. Pedig az akkori mozgástér nem is volt akkora, mint amilyen mozgásterünk manapság van. A rendszerváltás óta (1989) már 26 év telt el, ami lassan másfélszer annyi idő, mint amennyi idő alatt Deákék léptek. Ha ennyi idő sem volt elég, akkor nem tudom mennyit kell még várni ... A magam részéről kezdek türelmetlenkedni. 😊peterk2005
több mint 10 éve
Az oroszbarát szakadárok nem akarták aláírni kezdetben a dokumentumot, majd Putyin bejelentette: létrejön a tűzszünet. "
Az idei évben hozzá fogják csatolni a területeket az oroszokhoz, vagy lesz pár év látszat demokrácia? 😊Nomac
több mint 10 éve
Az oroszbarát szakadárok nem akarták aláírni kezdetben a dokumentumot, majd Putyin bejelentette: létrejön a tűzszünet. " Az idei évben hozzá fogják csatolni a területeket az oroszokhoz, vagy lesz pár év látszat demokrácia? 😊
több mint 10 éve
BTW én nem kenném ezt a politikusokra. A politikusok közülünk kerülnek ki és olyan hangszereken játszanak, amilyeneket hallani akarunk, mivel részben ez is a sikerük záloga.Igazad van, olyan az elitünk, amilyent ki tudunk magunkból izzadni. Ettől függetlenül, ha az elit sz*r, akkor azt nem árt leírni. 😊
És mivel az elmúlt 100 év a komcsi-náci, hazaáruló-magyarkodó kilengések mentén zajlott itthon, az ebben szocializálódott rétegek elsősorban ezen a síkon tekintenek a politikára. A politikusok csak ezeket a társadalmi reflexeket artikulálják, jobb esetben szalonképesen.atapapa
A történelmünk meg persze, hogy problémákkal terhes. És abban is igazad van, hogy Trianon óta nem tudunk normálisan viszonyulni a nemzeti ügyeinkhez. De ilyenkor eszembe jut 1867. Az eleinknek elég volt 18 év az 1849-es trauma után, hogy képesek legyenek egy méreteset lapozni. Pedig az akkori mozgástér nem is volt akkora, mint amilyen mozgásterünk manapság van. A rendszerváltás óta (1989) már 26 év telt el, ami lassan másfélszer annyi idő, mint amennyi idő alatt Deákék léptek. Ha ennyi idő sem volt elég, akkor nem tudom mennyit kell még várni ... A magam részéről kezdek türelmetlenkedni. 😊

több mint 10 éve
En szeretnek hinni a szervezeti kultúrában, mert mindig a hal feje a büdös. Ha "fönn" ezt így következmények nélkül lehet és lehet 300 éve akkor milyen elvárás lehet a lakossággal szemben? Miért ne gondolná Átlag József hogy neki is lehet?! Kis ember kis mutyi, nagy ember nagy mutyi.Jo lenne ha lenne egy olyan menedzsment az ország élen aki példát mutatna ebben (is) és elsőszámú célja lenne a becsületes emberek védelme. Mert az egyszerűen nonszensz hogy egyes szakmákban vegytiszta működéssel ehenhalsz.
ami nem hajlik, az törik!