Megvannak a továbbjutók

Kialakult az AFC és NFC döntőjének párosítása is.

Az este folyamán eldőlt, mely 2 csapat csatlakozhatott a szombati továbbjutókhoz, ezzel megszületettek a jövő vasárnapi párosítások is.

 

Szombaton az első mérkőzésen egy végletekig kiélezett csatában Alex Smith és főleg Vernon Davis vezérletével a San Francisco 49ers élt védelmének pazar játékával és legyőzte a sokak szerint esélyesebb New Orleans Saint gárdáját 36:32 arányban. A kezdeti adok-kapokból a Frisco jött ki jobban, és az első negyed végén Smith passzával Vernon Davis szaladt be az end zoneba. A Saints ez ellentámadás során aztán gyorsan eladta a labdát, melyet Goldson visszahordása után a Niners pontokra is váltott Crabtree elkapása révén. Nem értek ezzel véget a gondok a vendégek számára, a visszahordás során elejtették a játékszert, melyre Costanzo feküdt rá. Ugyan a védelem megfogta Alex Smithéket, de David Akers révén a különbség 17 pontra nőtt alig 3 perc alatt. Erre azonban volt már válasza Breeséknek, egy hosszú támadás végén Jimmy Graham volt eredményes. Sőt, egy rövid Frisco próbálkozás után újra jöhettek a Szentek, akiknek sikerült is újabb 7 pontot írni a táblára, Brees passzát Colston szedte le. Az állás a szünetig már nem változott, amikor úgy tűnt, a 49ers megint pont nélkül marad támadása után. Sproles készült puntot visszahordani, de Costanzo újra villant, és a fumble után a hazaiak szerezték meg a marhabőrt mindössze 26 yardra a Saints célterületétől. Közelebb sokkal nem tudtak haladni, így újfent David Akers érkezhetett, aki 41 yardról nem hibázott. Hosszú ideig újra a védelmek domináltak, egészen a negyedik negyedig kellett várni az újabb pontokért, ekkor Kasay talált be 48 yardról, ezzel 3 pontra felhozta a New Orleanst.  Gyors punt váltás után David Akers révén visszaállt a 6 pont. Ugyan a találkozó folyamán látványosan szenvedtek a Saints futói, de Sproles révén elkapásoknál gyakran vehettük őket észre, így volt ez 4 perccel a vége előtt is, amikor a villámléptű játékos egy 44 yardos elkapást íratott fel statisztikai lapjára, majd a jó extra pont után először vezetett a vendég együttes a meccs során. Ugyan a Frisco támadása már-már megakadni látszott, egy third down során még egy nagyon buta hibát is összehoztak (12 ember a pályán), de Jim Harbaugh fantasztikus játékot talált ki, mellyel Alex Smith 28 yardos TD-t futhatott. A 2 pontos kísérlet nem sikerült, így kevesebb, mint 2 perccel a lefújás előtt 5 pontos előnybe került a Frisco. Egy óriási secondary hibának köszönhetően Jimmy Graham gyorsan fordított az álláson, a volt kosaras 66 yardos elkapást mutatott be, amely után a 2 pontos passz is sikerült, így másfél perccel a vége előtt 3 pontnyira vezetett a Saints. Alex Smithnek ez is elég volt 7 játékhoz, melyben volt egy 47 yardos Davis elkapás, illetve egy fontosabb, 14 yardos touchdown elkapás ugyancsak a TE által 14 másodperccel a lefújás előtt. Ez pedig már kitartott, így a végeredmény 39-34 a San Francisco 49ers javára.

 

A játéknap második mérkőzése már nem alakult ilyen izgalmasan, az előző körben szinte csodát bemutató Denver Broncos nem tudta megszorongatni sem a Patriots gárdáját. Tom Brady és elkapói kevesebb, mint 2 perc alatt átszáguldoztak a Broncos védelmén, a támadássorozat végén Wes Welker szerezte meg a 6+1 pontot érő passzt. A Denver ellentámadása egészen jól haladt, futásokra támaszkodva, egészen egy fumbleig (Ninkovich egy sack során hozta össze), melyet megkaparintott a Pats. Bradyék ellenállás nélkül haladtak végig a fél pályán, az irányító passzát Rob Gronkowski kapta el, ezzel gyorsan 14-0 lett itt is a hazai gárda számára. A Broncos nem tudott válaszolni a pontokra, de, labdát szerzett a védelem interception révén, mellyel közelről már Willis McGahee által touchdown került a vendégek neve mellé. Megint a védelem tett ki magának, még saját térfelén megállította a bostoni csapat támadóit, de saját csapatuk támadói mindössze 3 rövid futásig tartották lent Bradyt a pályáról. Aki, miután újra pályára léphetett újabb 7 pontos akciót vezetett, újból Gronkowski szerezte meg az utolsó átadását. Úgy tűnt, a nagyszünetig már nem láttunk pontokat, a Broncos támadósora teljesen veszélytelen volt (Tebow 30 passzolt yardig se jutott a szünetre), de a Pats támadói összeszedték magukat, és a 2 perces óramegállítás előtt Branch hosszú elkapásával Brady 4. touchdown átadása is megszületett. Sőt, szűk 2 perc múlva az ötödik is, illetve Gronkowski harmadik elkapott touchdownja is. A szünet után se változott a játék képe, azaz a Denver first downt sem szerzett, Brady pedig pár perc alatt menetelt át a pályán és adott újabb touchdown passzt, most Hernandeznek, a másik TE-nek. Az állás ekkor 42-7 volt, és még több mint másfél negyed hátra volt. A csapatoknak azonban már nem igazán akaródzott focizni, bátran mondhatjuk egy felejthető második félidő következett, ahol elvétve még pontokat is láttunk (Prater mezőnygól 41-ről 3. negyed végén; Gostkowski mezőnygól válaszul azonnal 20 yardról 4. negyed elején). Így a végeredmény 45-10, továbbjutott meggyőző játékkal a Patriots.

 

A vasárnapi találkozók eredménye:

Houston Texans - Baltimore Ravens 13-20

New York Giants - Green Bay Packers 37-20

 

A konferencia döntők párosítása, és időpontja:

Baltimore Ravens - New England Patriots; 2012. január 22. magyar idő szerint 21:00

New York Giants - San Francisco 49ers; 2012. január 23. magyar idő szerint 0:30

Természetesen mindkettő találkozó élőben követhető lesz a SportTV jóvoltából, oldalunkon pedig beharangozót is olvashattok majd rájuk.